2009-07-17 82 瀏覽
$8。糯米蛋糕(曲奇橙皮):同系列中還有朱古力味、紅豆綠茶味,咬落蛋糕面層有點脆脆的口感,而蛋糕裡的質地則綿密鬆軟,蛋糕中也有少許橙皮。本人覺得紅豆綠茶味最好吃!$6。午茶小食:像是蛋糕般的質感,內含提子乾、合桃粒、果仁、葡萄等堅果類的粒粒,還有點黑糖的甜味,吃起來頗有彈性的$10。4個。一口芝士:芝士口味不用多說,在麻糬波波界中稱霸,其芝士味濃極了,咸咸的,令人停不了口。紅豆味:味道並不明顯$2。迷你牛角酥:牛角酥表面甜甜的,也很酥化,味道不錯。(相比A1的較小,但味道和鬆化情度也較好。)$6.5:紅豆冬甩:佈滿砂糖的冬甩軟熟,不會太甜,紅豆蓉餡亦不會過膩,味道剛好,不錯!$7.5。蕃薯法國包:成個形狀像開花,外圍的口感較脆和煙糯,而中央的薯蓉份量ok,但味道真的好咸。<再一次強調~我已算是很吃得咸了>$8。金芭利莓丹麥酥:大大件,長過我隻腳。相信由於放置久了,並不酥化,其莓味也不突出。<所以話,什麼都是新鮮出爐的好,但又有多少趟能剛巧遇上呢?!正所謂,食''都要講緣分,有無包緣....同你有無緣?只怕不再遇上..>

糯米蛋糕(曲奇橙皮)
午茶小食
一口芝士
迷你牛角酥
薯蓉法國包~味過濃且偏咸
紅豆冬甩
金芭利莓丹麥酥~勁大塊!
芝士。粟米味QQ波
2009-07-13 6 瀏覽
星期六太多人,成個HARBOUR CITY得呢間唔洗等,食左BASIL PASTA,麵身太林,但個SAUCE幾清幾好味,男友的SANDWICHES好重型,中間牛扒有筋,麻麻地,不過杯芒果SMOOTHIES就幾好飲,如果再多點冰就重好!! 二百蚊鬆一餐算係咁,不過其實唔太值得寫。
2009-06-24 7 瀏覽
食完壽司,當然要行過黎panash買芝士波波啦,係次次黎Harbour City既指定動作一口芝士:芝士味濃郁,而且咬落去煙煙un un,真係好好味,食極都唔厭,下晝肚餓既時候叮熱黎食真係好正!最高記錄唔到十分鐘食左十二粒另外又買左藍梅芝士撻,芝士味算濃,而且中間有少少藍梅醬,中和左芝士既漏。雖然佢話自己係撻,但係其實下面係麵包黎,麵包好鬆軟,好香,唔錯但係上次買既new york cheese cake就唔得,雖然芝士味足,但係偏甜,而且有朕怪味講起new york cheese cake,口水都流埋出黎,下一站當然係文華啦

• 一口芝士
Today is Sunday, I've continued my coffee hunt in TST area. My plan was to pay Creama a visit but their shop closes on Sunday, so I'd to talk a pretty long walk to Ocean Center wishing to try the espresso at Dabeilleul (I was hoping to get Babedolphin's reply in time).Finally I arrived at Dabeilleul, greeted by a lovely lady and I was almost ready to order an espresso. Maybe the long walk, I just didn't feel right at that moment or Dabeilleul's espresso bar is missing something. I changed my min

Finally I arrived at Dabeilleul, greeted by a lovely lady and I was almost ready to order an espresso. Maybe the long walk, I just didn't feel right at that moment or Dabeilleul's espresso bar is missing something. I changed my mind at the very last minute and head east to the terminal.

There I found Habitu and this Panash Bakery AND CAFE... yoho! I felt like I could use a big drink and a real sandwish. The price looks right. I always enjoy watching the brewing process, I watched the syphonist (barista) for a while through the big glass before I seated myself.

Arr... they've both espresso, siphon and cold brew. I don't agree with the way the syphonist brews (she didn't wait for the boil before she placed the upper chamber) so I ordered an Ice Coffee. It's cold brew and I thought it couldn't be bad with cold brew.

I am a little disappointed with the Ice Coffee, it has very little aroma compared to the cold brew at UCC or Fong Da Coffee (in Taipei). I guess it's the coffee blend's problem or they've not allowed the cold drip to ferment over 24-36 hours. I usually do not add creamer to cold brew, but as you can see I did this time to improve the taste.

OK... forget about the coffee. The New York Cheese Cake tastes good but it's more like German Cream Cheese than New York Style. Club sandwich is in good size, very satisfying. The bread is soft and tasty.
Cheese Cake is ok, Ice Coffee is so so
Club sandwich is GOOD
2009-06-14
Club sandwich is GOOD
  • Club Sandwich
2009-05-11 11 瀏覽
上次吃過的意大利青醬意粉很回味,今次刻意帶新相識的女朋友來吃,朋友吃了我介紹的青醬意粉,幸好沒有令我掉架.她還讚我咀尖,而我試了一個咖哩牛肉飯,唔唔都不錯,份量很夠,吃個飽肚,沒有位置再吃心愛的 cheese cake 唯有下次啦她吃了一件栗子蛋糕就普通一点是可以改進的,希望下次有驚喜服務生也很有笑容.
上次吃過的意大利青醬意粉很回味
,今次刻意帶新相識的女朋友來吃,朋友吃了我介紹的青醬意粉
,幸好沒有令我掉架
.她還讚我咀尖,而我試了一個咖哩牛肉飯
唯有下次啦
她吃了一件栗子蛋糕就普通一点
是可以改進的,希望下次有驚喜
服務生也很有笑容.
2009-05-08
2009-04-06 54 瀏覽
原本想去o既食店去唔到,所以响海港城裏搵食。估唔到是日大鄉里出城,唔知道 Panash 除咗賣麵包之外,原來仲開咗餐廳,唔通好搵o的?佢o既麵包就食得多,見餐牌o既價錢都可接受,又想試下佢地o既食物水準,所以就決定幫襯。1點50分左右先坐定,午飯時間差唔多完,所以人唔多。同太太倆個人都叫咗午餐:雞扒脆皮腸意粉、紅酒燴牛尾飯。餐包先到,餐湯緊隨其後。每人一片法包,一個小餐包。麵包同平日買到o既相似,質地比較煙韌,加上熱辣辣更好味。餐湯揀咗南瓜湯,一啲南瓜味都冇,味道都係麻麻地。雞扒脆皮腸意粉:雞扒大塊亦夠味,脆皮腸就只得半條,味道OK,意粉份量少,但煮得唔錯,起碼唔會煮得太腍。紅酒燴牛尾飯:個賣相只係一般,但味道竟然唔錯。而且牛尾炆得好入味之餘,仲帶有嚼勁。紅酒汁夠濃郁,送飯一流!餐飲要咗熱咖啡同熱檸檬茶。熱咖啡比較苦澀而且冇咖啡香味!?反而杯熱檸檬茶就幾好味,清得嚟又夠味。整體唔係差,只不過未夠好到要再幫襯,都係繼續買麵包算喇!
原本想去o既食店去唔到,所以响海港城裏搵食。

1點50分左右先坐定,午飯時間差唔多完,所以人唔多。
同太太倆個人都叫咗午餐:雞扒脆皮腸意粉、紅酒燴牛尾飯。

餐包先到,餐湯緊隨其後。每人一片法包,一個小餐包。
麵包同平日買到o既相似,質地比較煙韌,加上熱辣辣更好味。

餐湯揀咗南瓜湯,一啲南瓜味都冇,味道都係麻麻地。

餐飲要咗熱咖啡同熱檸檬茶。

熱咖啡比較苦澀而且冇咖啡香味!?
反而杯熱檸檬茶就幾好味,清得嚟又夠味。

整體唔係差,只不過未夠好到要再幫襯,都係繼續買麵包算喇
麵包與湯
2009-04-03
紅酒燴牛尾飯
熱檸檬茶
2009-04-04 4 瀏覽
揀了個栗子蛋糕,但賣餅姐姐說栗子蛋糕有兩種,分別是中國栗子和日本栗子製造. 論外型我較喜歡長方形的中國栗子蛋糕; 不過由於少見到有用日本栗子造的蛋糕,所以最終揀了個日式栗子. 另一個朋友則揀了個士多啤梨拿破崙.買完即試... 可惜希望越大,失望越大... 我件日式栗子蛋糕完全無特別,就似是美心聖安娜蛋糕一件,因為我不怎嚐到栗子味,甚麼日本栗子中國栗子,完全食唔到分別... 至於那件拿破崙,我只試了半層,完全唔脆... 這兩件餅有賣相,可惜極其量只可以讚餅中的custard不會過甜,而且食落不覺"漏",就僅此而已.Panash,下次還是只買麵包算了...
Panash,下次還是只買麵包算了...
2009-03-29
$20 (其他)
2009-03-19 9 瀏覽
中學同學為了慶祝小女子生日,特約到海港城panash 麵包餐廳吃晚飯,同學她間中到這光顧,小女子也曾試過這裡的意粉,招牌咖啡值得一試,今次再試了一個意大利青醬扁麵套餐,咖啡,同學叫了一個海鮮沙律套餐,好食,味道很好,久違了的青醬扁麵仍能保持意大利風味的香草醬清香味.咖啡味帶醇香,海鮮沙律同學都很滿意服務生都常掛笑容值得再來,不再久違了.最後叫了一件new york cheese cake 作為生日蛋糕
.咖啡味帶醇香,
  • 意大利青醬扁麵
  • 海鮮沙律
  • 招牌咖啡
2009-03-09 6 瀏覽
是日午餐, order 如下:英式下午茶 (afternoon tea set) 一人份 ($85) - 即係所謂 gei "high tea". 一人份 gei 係一層架, 有一件豆腐 cheese cake, 知道普通, 冇咩豆腐味, 淨係得好勁 gei 芝士味, 不過唔夠香; 一件類似 tiramisu gei 東西, 但又似 coffee cake, 一大層 cream 係面, 唔好食! 一件 smoke salmon toast, 又係普通到極; 一件春卷, 冇料 gei! 食左都唔知係咩! 一件 scone, 又乾又硬, 唔好食. 總括呢講呢 set 野冇一件係好食, 頂多只係普通, 唔值一試. 好在佢大大份, 想塞飽個肚又想有位坐 gei 話都 ok. apple tea - 餐飲. 好香蘋果味, 好濃, 都叫有番 d 安慰.overall食物不吸引, 唔會再來食餐.以咁 gei 質素, 咁 gei 價錢唔抵; 尖沙咀大把 better choice.
是日午餐, order 如下:

冇料 gei! 食左都唔知係咩! 一件 scone,
好在佢大大份, 想塞飽個肚又想有位坐 gei 話都 ok.
apple tea - 餐飲.
好香蘋果味, 好濃, 都叫有番 d 安慰.

overall
食物不吸引, 唔會再來食餐.
2009-03-03 366 瀏覽
同個friend去Faces血拼敗家完,累到想死,諗住近近地醫飽個肚就算喇~ 見對面和花亭排隊排到開晒巷,呢間又大把位喎,所以剩係諗住醫飽個肚嘅大前提之下,就衝左入Panash喇~2個人,叫左一個煙三文魚忌廉天使麵,一個海鮮Caesar Salad,再每人加多$38要埋個湯同麵包籃~湯:我要左個雜菜湯,用杯上嘅,幾好味,又多菜,係細杯左d囉~ (唔知係咪因為肚餓呢??)麵包籃:一個籃共有6款包,都幾軟熟,不過攞0黎送湯又好似多過頭~ 我地都係食左2-3個,剩左果d打包第2日做早餐囉~海鮮Caesar Salad:太多沙律醬,浸到d羅馬生菜淋晒 ,海鮮都係樣樣有d咁啦~ 好彩個salad都夠凍~煙三文魚忌廉天使麵:好多汁,配煙三文魚咸左少少,不過都仲可接受嘅......埋單 $216,尖沙咀8點零鐘唔駛等位都算係咁囉...P.S. 打包果d麵包第二朝食居然仲好軟熟,叮都唔駛叮吓~ 果然係一間專做麵包嘅cafe吖~

湯:

麵包籃:

海鮮Caesar Salad:
太多沙律醬,浸到d羅馬生菜淋晒
,海鮮都係樣樣有d咁啦~ 好彩個salad都夠凍~

煙三文魚忌廉天使麵:
好多汁,配煙三文魚咸左少少,不過都仲可接受嘅......

埋單 $216,尖沙咀8點零鐘唔駛等位都算係咁囉...

海鮮Caesar Salad (太多沙律醬)
煙三文魚忌廉天使麵
雜菜湯
雜菜湯
2009-01-11 3 瀏覽
唔知大家有冇去過旺角panash買包食呢?我發現果度d包比其他分店靚d架~味道可能同其他分店差唔多掛...(因為我去其他分店都係得個睇字冇買到黎食)我每次一入到去見到d包就樣樣都想買樣樣都想食...但係我最鍾意食既都係藍莓芝士撻...食完仲想食多個>v<岩岩呢幾日出左個新年包都好好味~個包入面有d紅豆&日本年糕....咬落去好似食緊紅豆糯米糍咁架~$9一個大大個好抵食...食一個已經飽哂~仲有好多好多好好味既包相信大家都試過....但係我見到既留言全部都係尖沙咀or灣仔所以想大家都去試一試旺角panash既包....雖然果度d款式唔係咁齊全同埋d女仔又惡死又唔靚=.=但係都希望大家可以去買黎試下喇
唔知大家有冇去過旺角panash買包食呢?
我每次一入到去見到d包就樣樣都想買樣樣都想食...
但係我最鍾意食既都係藍莓芝士撻...食完仲想食多個>v<
2009-01-11 3 瀏覽
尋晚去和花亭食野,順便去隔離的panash買面包做早餐,見拿破侖個樣好靚,諗住好耐無食過,貴都食返次waitress服務唔好,根本唔想睬你個種,我本來諗住會有個細盒仔裝住,點知只係放膠袋...要好小心咁運返屋企...感覺有D小器...講完配套,講返味道:拿破侖D餅底同酥皮唔夠脆,最致命係無牛油味,中間層海綿蛋糕無蛋味,唔鬆化,唯一比較可取真係custard cream,甜而不漏,夾住strawberry pieces覺得好清新~$20咁既質素真係好唔抵,下次都係食返maxim's算喇

$20咁既質素真係好唔抵,下次都係食返maxim's算喇
得個樣靚
2009-01-04 4 瀏覽
倒數難搵位的一晚,和朋友Dinner食左比較少人的Panash Bakery & Cafe點了煙三文魚忌廉天使麵($68),再加$38加餐湯餐飲,相對貴,而且份量少先講d飽,一間有Bakery為主力的餐廳,跟餐的飽比我想像中種類少,又細個,亦唔係特別好食個天使麵,麵少,但最大問題係好鹹,煙三文魚本身比較鹹我明白,但d麵仲鹹

餐湯+麵包
煙三文魚忌廉天使麵
2009-01-01 12 瀏覽
和朋友找個地方,舒服吃點東西,朋友好快揀了好似好high的”panash". 用個洋名,係好似高級d ge ...1. 服務部份同事不俗,還主動幫我地影相; 有部份可能太疲累,落單時都沒什麼表情...2. 食物a.友人叫了一客煙三文魚忌廉天使麵($68),我登時呆了...”一餅麵”.請參考我的照片。最初我見到食評"Yan"的照片,還怪責自己可能拍攝技巧差;但再看看食評hanhancake, 我絶對認為與自己攝影技術無關,只是該店的quality management太不差.以該舖位置,價格,我真係好失望。味道也就不用說了!b. 我也來個hot chocolate with ice-cream ($38), 從來沒想過會是”心太軟”,所以還ok; cake夠熱,只是太甜及太硬c. 堂食的cake要貴D, 日式栗子切餅,($30), 普通,冇特別 如果你shopping 得有點累,想找個地方坐坐,又或告訴別人我在harbour city食cake ,then你也可以試試;if not, ...

1. 服務

2. 食物
味道也就不用說了!

smoked salmon + angel hair ...
hot cocho cake with ice-cream
chestnut cake ...
$70 (宵夜)
2008-12-26 8 瀏覽
媽媽很有心思的在25/12晚拿出來請我吃的「禮物」聖誕雪人!!朱古力醬把兩個圓形的面包貼在一起還有朱古力醬畫的眼睛和五官!雖然媽媽在把它運送返家的途中, 不小心令五官的朱古力醬花了..但是那份心意, 和這個可愛的雪人面包仍然令我快樂!味道跟一般PANASH面包差不多, 但是在聖誕節推出這一類的面包實在可以吸引顧客! 比聖誕佈置更為實際, 因為可吃下去!!
媽媽很有心思的在25/12晚拿出來請我吃的「禮物」
聖誕雪人!!

朱古力醬把兩個圓形的面包貼在一起
還有朱古力醬畫的眼睛和五官!
但是那份心意, 和這個可愛的雪人面包仍然令我快樂!

實在可以吸引顧客!

比聖誕佈置更為實際, 因為可吃下去!!
聖誕雪人!!!!!
聖誕雪人!!!!!
  • 聖誕雪人