2024-05-03 138 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕赤柱呢度其實都好多嘢食,😍同埋佢可以講係交通方便,😌又可以放鬆到心情嘅一個好地方!😜我間唔中都會喺赤柱依度搵吓有咩好嘢食,今次食依間都可以話係好出名嘅歐陸風餐廳!🤓佢哋出名嘅在於烘焙類嘅嘢食,例如牛角包又或者係朱古力酥!😆我之前試過喺呢度外賣牛角包確實唔錯!今次就試吓喺度堂食啦!😌週末嚟到依度真係好多人,😋不過等位都唔會太耐,好快有得入座!🤓外牆好有特式好靚,入面嘅設計都好適合打卡,等位嘅時候都可以打吓卡睇吓餐牌!😛今次我哋就嗌咗幾樣嘢食,咁就可以share一齊食!😏香煎牛扒伴煎蛋就係我哋嘅主菜啦!🤩牛扒用鹽作調味,唔使太複雜嘅調味,咁就可以凸顯出牛肉嘅香!😜佢係用西冷牛扒嘅,所以肉味好香亦都唔會太肥,仲有一個完美嘅煎蛋同埋迷你薯仔增加飽腹感!😙牛角包喺依度必食嘅嘢食!😌松露牛角包🥐份量好澎湃,松露炒蛋嘅份量塞得好滿!手工整嘅牛角包,確實酥脆,而且都好香嘅牛油香味!😆配上松露炒蛋,新鮮松露片仲有巴馬臣芝士碎,味道真係令人難忘!😜甜品就要咗個好出名嘅意式海濱班戟,呢個賣相真係好靚!😆呢個咁靚嘅蕃茄入邊有士多啤梨🍓黑桑子、雜錦果仁、雲呢拿意式雪糕同埋紅桑子粉,班戟
🌕Hello我係Moon🌕

今次我哋就嗌咗幾樣嘢食,咁就可以share一齊食!😏

松露牛角包

甜品就要咗個好出名嘅意式海濱班戟,呢個賣相真係好靚!😆呢個咁靚嘅蕃茄入邊有士多啤梨🍓黑桑子、雜錦果仁、雲呢拿意式雪糕同埋紅桑子粉,班戟係即叫即整嘅😛再加埋雲尼奶意式雪糕一齊食🤩口感係冰火兩重奏嘅感覺,😋酸酸甜甜嘅士多啤梨同埋黑桑子就可以解膩,令甜品更加容易入口!😍
意式海濱班戟

飲品方面,我就揀咗凍嘅MATCHA LATTE,😚非常香嘅抹茶,牛奶嘅比例都做得好好!🤓朋友個杯係HAZELNUT GIANDUJA LATTE,好香嘅榛子味,🤩佢都話相當濃郁!😏
MATCHA LATTE

🌕最後MoonMoon覺得依度嘅服務態度真係好好,店員同客人都可以有講有笑就好似朋友咁樣相處,上菜速度都好快,好快就有得食啦!🌕
意式海濱班戟
MATCHA LATTE
2024-04-22 142 瀏覽
喺香港想享受cafe好chill嘅環境🎐,閑閑地每份主食都百幾二百蚊🥹。不過我哋就搵到一間由外國人主理💃🏼,無論服務質素定係環境佈置🌟,都將南歐風情帶咗嚟赤柱嘅餐廳😍。呢個價錢可以享受到意式cafe,真心抵💰!.坐喺餐廳裏面,近窗嘅位置可以望到赤柱海灣嘅風景🪟。入面嘅位置就有粉色系牆身💕、歐洲風情藝術品🎨、仲有南歐度假風木條子天花板🪵,勁fancy!.🥐松露牛角包($148)松露嘅香味超級濃郁😋,一上菜已經好誘人!煎蛋嘅質地嫩滑🍳,而且咬落去松露嘅香味佈滿成個口腔😍,配埋牛角包嘅牛油香,超級滿足。賣相都唔輸蝕,新鮮黑松露片份量幾多💥,好吸引。.🥞意式海濱班戟($148)嚟到呢度,我哋最推薦就係呢款班戟🙌🏻。班戟嘅配方真係好犀利,雖然係素食菜式🌱,不過食落去有超香濃嘅牛油香🤤,仲有焦糖嘅甜香滿足感🍯。配埋口感豐富嘅果仁、唔同嘅新鮮酸甜莓果🍓、同埋雲呢拿雪糕🍨,一啖食到晒豐富嘅味道同口感。.🐮香煎牛扒拌煎蛋($258)用咗牛柳部位,牛味濃郁👅,而且煎出嚟嘅味道亦都香口。簡單嘅鹽花、黑椒調味,配埋亞洲風情嘅細蔥花😆,好特別。配埋薯角🥔,同埋喺口裏面流心爆漿嘅太陽蛋🍳,夠滿足。.☕️Hazeln

🥐松露牛角包($148)

🥞意式海濱班戟($148)

🐮香煎牛扒拌煎蛋($258)

☕️Hazelnut gianduja latte
即係榛子朱古力牛奶咖啡🌰,牛奶同埋咖啡味好平衡😆,加埋漸變色嘅賣相,好啱影相📸。
🍑Iced peach tea
蜜桃嘅甜香味清新❄️,配埋茶呢個經典配搭🍵,好夾唔同嘅嘢食。
2024-04-20
假日入左赤柱行下去左一間充滿意式風情麵包店食TEA餐廳以粉紅色歐陸風為主TEA SET色調亦好襯餐廳作為麵包控 每次去赤柱都必到此餐廳✨ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ $198/ᴘᴘ✨由3點開始供應,除左外觀好ɪɢᴀʙʟᴇ,整體食物質素高~非常適合假日黎休悠咁渡過大半日!但餐廳比較多人排隊,建議提早排隊。餐廳地庫係自家烘焙工場,麵包質素相當高水準!ᴘɪᴢᴢᴀ包底好鬆軟,兩款味道都好味!甜品類酸、甜款式都有!我自己最愛榛子朱古力千層酥,夾住幾層,酥皮金黃昋脆,榛子朱古力醬香滑濃郁。飲品絕對唔可以錯過ʟᴀᴛᴛᴇ,非常香濃!每次黎都必點ʟᴀᴛᴛᴇ~// sᴀᴠᴏᴜʀʏ //ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ ᴡ/ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ sᴀᴜᴄᴇ 大蝦配辣茄汁ᴍᴀʀɢʜᴇʀɪᴛᴀ ᴘɪᴢᴢᴀ 番茄芝士羅勒薄餅ᴘʀᴏsᴄɪᴜᴛᴛᴏ ᴘɪᴢᴢᴀ 巴馬火腿薄餅ᴄʀᴏǫᴜᴇ ᴍᴏɴsɪᴇᴜʀ 芝士火腿多士大蝦// sᴡᴇᴇᴛ //ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ 檸檬撻ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴛᴀʀᴛ 朱古力撻ᴄʀᴀɴʙᴇʀʀʏ ᴄᴏᴏᴋɪᴇ 蔓越莓曲奇ɴᴀᴘᴏʟᴇᴏɴ ɢɪᴀɴᴅᴜᴊᴀ 榛子朱古力千層酥// ᴅʀɪɴᴋs //ɪᴄᴇ
假日入左赤柱行下

ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴛᴀʀᴛ 朱古力撻
ᴄʀᴀɴʙᴇʀʀʏ ᴄᴏᴏᴋɪᴇ 蔓越莓曲奇
ɴᴀᴘᴏʟᴇᴏɴ ɢɪᴀɴᴅᴜᴊᴀ 榛子朱古力千層酥

// ᴅʀɪɴᴋs //
ɪᴄᴇᴅ ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ɢɪᴀɴᴅᴜᴊᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $55
ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ $55
2024-03-25
下午茶
初春很適合到處走走散步 這次再次遊走在愜意舒適的赤柱 當然要到我的愛店 ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ最近還新推出了下午茶 馬上衝一波 跟傳統的精緻下午茶餐點不同ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ 以拿手的意式ᴘᴀsᴛʀʏ 跟甜點簡單又平實地拼砌出美味 ᴛᴇᴀ sᴇᴛ紙製托架方便客人 ᴛᴀᴋᴇ ᴀᴡᴀʏ或是到附近的赤柱沙灘野餐享用吹吹海風 說不定比起在店內享用更有氣氛✺ sᴀᴠᴏᴜʀʏ  ✺๑ ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ ᴡ/ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ sᴀᴜᴄᴇ๑ ᴍᴀʀɢʜᴇʀɪᴛᴀ ᴘɪᴢᴢᴀ๑ ᴘʀᴏsᴄɪᴜᴛᴛᴏ ᴘɪᴢᴢᴀ๑ ᴄʀᴏǫᴜᴇ ᴍᴏɴɪsᴇᴜʀ鹹點以薄餅 三文治跟惹味虎蝦小餐點為主芝士火腿三文治帶少許松露香氣蕃茄芝士羅勒跟巴馬火腿薄餅具鬆軟口感到訪 ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ 一定要嚐嚐他們的薄餅✺ sᴡᴇᴇᴛ ✺๑ ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ๑ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴛᴀʀᴛ๑ ᴄʀᴀɴʙᴇʀʀʏ ᴄᴏᴏᴋɪᴇ๑ ɴᴀᴘᴏʟᴇᴏɴ ɢɪᴀɴᴅᴜᴊᴀ沒有了最常見的 sᴄᴏɴᴇ 但有外脆內軟心的蔓越莓曲奇 私心推薦清新檸檬撻跟濃郁巧克力撻小巧精緻還有堅果味醇厚的榛子千層酥 配搭很完美✺ ᴅʀɪɴᴋs
初春很適合到處走走散步

但有外脆內軟心的蔓越莓曲奇 私心推薦
清新檸檬撻跟濃郁巧克力撻小巧精緻
還有堅果味醇厚的榛子千層酥 配搭很完美
✺ ᴅʀɪɴᴋs ✺
𓎺 ɪᴄᴇᴅ ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ɢɪᴀɴᴅᴜᴊᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
𓎺 ɪᴄᴇᴅ ʀᴏsᴇ ᴀɴᴅ ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ʟᴀᴛᴛᴇ
之前到訪對於它的榛果拿鐵印象超深刻
於是這次又安可了 一如既往的香滑濃郁
淡淡伯爵茶香跟玫瑰花香混合的拿鐵
也很不錯喝
以赤柱向來偏高的物價來說
覺得價錢算是蠻親民的
小惋惜下午茶只在 ᴡᴇᴇᴋᴅᴀʏs 供應
不過要是假日來就享受不到這份悠閑感了 ~
2024-03-17
2024-03-18 190 瀏覽
-𝗣𝗮𝗻𝗲 𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 🍰因為個裝潢設計 一直都想黎呢間位於赤柱既cafe 設計靈感來自意大利臨海小鎮波西塔諾色彩繽紛既建築內外部都以柔和粉紅色為主調 帶畀人優雅溫馨感覺 餐廳每個角落都係打卡位 就連食物都好好影 ✨✨Afternoon tea set ($198/pp)+ including one coffee/tea per person SAVOURY 下午茶以一系列鹹點開始🦐 Tiger prawn with cocktail sauce大蝦配自製辣雞尾酒茄汁 - 清爽微酸微辣 大蝦都啖啖肉🍕Margherita pizza蕃茄芝士羅勒薄餅 - 蕃茄同芝士既比例都算多 鋪滿薄餅🍕Prosciutto pizza 巴馬火腿薄餅 - 厚批薄餅配搭火箭草 鹹中帶鮮 🥪Croque monsieur芝士火腿多士 - 中間看似薄薄一層 但黑松露醬濃郁SWEET 之後緊接住4款甜點🍋Lemon tart檸檬撻 - 小小一粒清香怡人 微酸微甜 唔怕膩🍫Chocolate tart朱古力撻 - 香濃絲滑 睇唔出小小一粒都裝滿朱古力🍓Cranberry cookie蔓越莓曲奇 - 軟綿帶有
𝗣𝗮𝗻𝗲 𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 🍰

因為個裝潢設計 一直都想黎呢間位於赤柱既cafe
設計靈感來自意大利臨海小鎮波西塔諾色彩繽紛既建築
內外部都以柔和粉紅色為主調 帶畀人優雅溫馨感覺
餐廳每個角落都係打卡位 就連食物都好好影 ✨

✨Afternoon tea set ($198/pp)

SAVOURY 下午茶以一系列鹹點開始

🍓Cranberry cookie
蔓越莓曲奇 - 軟綿帶有香濃既粒粒蔓越莓乾 幾好味

🍫Napoleon gianduja
榛子朱古力千層酥 - 厚厚榛子朱古力醬同忌廉 夠晒邪惡

☕️ Foamy cold brew ($58)
幼滑豐盈既泡沫配搭香醇既冷萃咖啡 岩晒食完甜野飲
2024-03-08
2024-05-12 7 瀏覽
Pane e Latte - stanley1) Parma Ham Eggs Benedict $128benedict蛋熟度剛剛好 有流心既感覺🍳加上火箭菜既口感清新 搭配得宜🤤🤤🤤🤰🏻:7/102) Salmon croissant $148croissant鬆軟得黎有好出既牛油味🤤炒蛋又嫩又滑加埋脆脆地既croissant就係完美組合🌈👻salmon+egg+croissant呢個搭配classic得黎好上癮 會一啖接住一啖咁食💗🤰🏻:7.5/10
Pane e Latte - stanley

🤰🏻:7/10

2) Salmon croissant $148
🤰🏻:7.5/10
2024-05-11 11 瀏覽
《香煎牛扒伴煎蛋》擺盤十分優雅 切開一片片既西冷牛扒 外層焦香 內裏粉嫩 質地細緻多汁加上煎蛋蛋黃鮮豔 剛剛好熟🍳流出黎既蛋汁令牛扒更嫩滑.《松露卡邦尼意大利麵》麵條軟身彈牙 沾滿醇厚既白松露醬 完美融合散發出濃郁松露香氣 有一種豪華感覺蛋黃同羊奶芝士令個汁更加豐富有奶香風乾豬面頰肉好香脆 咸香突出.《意式海濱班戟》紅桑子粉的點綴 使色彩繽紛 視覺上已經令心情舒暢班戟口感輕盈柔軟 🥞配上雲尼拿意式雪糕 甜中添了一絲冰涼感士多啤梨同黑桑子既酸甜 為整體減膩仲有香脆雜綿果仁.《ROSE & EARL GREY LATTE》玫瑰花香同伯爵茶茶香都好突出混合展現出令人心曠神怡既獨特芳香奶泡柔軟細緻 咖啡唔會好苦.《MATCHA LATTE》抹茶味濃郁 奶香柔和入口濃稠順滑 每一啖都有滿滿滿足感

《香煎牛扒伴煎蛋》

奶泡柔軟細緻 咖啡唔會好苦
《MATCHA LATTE》
抹茶味濃郁 奶香柔和
入口濃稠順滑 每一啖都有滿滿滿足感
入到赤柱品嚐高質嘅下午茶 一定要去呢間意式餐廳 平時假日一定大排長龍😭建議平日去可以打嚟book位 就唔使排咁耐隊😙👍🏻呢度樓底好高 裝修好靚入到嚟被一片粉紅的海包圍著 啱晒少女嚟打卡影相 好有歐陸風情📸下午茶供應時段去到5:30pm 成個層架用一個粉紅色嘅盒子入住富有神秘感 咸甜點🍮加上總共有三層 大蝦配辣茄汁:大蝦肉滑彈牙 質地通透配上獨特的辣茄汁 🥫別有一番風味蕃茄芝士羅勒薄餅🍕:蕃茄味道好出 酸度非常足夠 加上羅勒的獨特味道 令成塊pizza 加上了無限分數巴馬火腿薄餅:火箭菜和巴馬火腿的完美融合 係我最鍾意嘅組合芝士火腿多士:充滿着濃郁的芝士 裏面還有一些黑松露 半溶的狀態與鹹香的火腿互相輝映 多士烘得剛剛好 甜品方面 檸檬撻:出現流心的效果 入口較甜 用嚟配熱騰騰嘅抹茶拉提就最適合不過蔓越莓曲奇:看上去平平無奇但內有驚喜裏面有數粒蔓越莓🍓在硬脆的曲奇中增加了口感其餘仲有朱古力撻榛子同朱古力千層酥 咁豐富都只係$198一位絕對值得嚟試吓!
入到赤柱品嚐高質嘅下午茶

看上去平平無奇但內有驚喜
裏面有數粒蔓越莓🍓
在硬脆的曲奇中增加了口感

其餘仲有朱古力撻榛子同朱古力千層酥
咁豐富都只係$198一位絕對值得嚟試吓!

2024-04-24
下午茶
2024-05-07 12 瀏覽
想去呢間打卡餐廳好耐,放假約埋朋友一齊去打卡!小雞黃外牆、圓拱型帳篷、藍色窗框,好似置身於外國小鎮一樣咁!餐廳裝潢以淺紅色為主調,樓底甚高,空間感十足,可以暫時遠離都市的繁囂。雖然赤柱遠啲,但都開心!煙三文魚炒蛋牛角包 $148雞蛋香嫩綿滑,煙三文魚唔會偏咸,煙燻味岩岩好,啖啖濃郁魚脂香味,手工牛角包外形唔係平時食果隻,但都十分酥脆。松露卡邦尼意大利麵 $188白松露醬、 蛋黃、羊奶芝士、 風乾豬面頸肉、 新鮮松露片完美地融合意粉之中。醬汁十分creamy,意粉彈牙有咬勁,好味到一口接一口。RIVIERA PANCAKES $148PANCAKES已經落左楓糖漿,口感鬆軟。伴碟有紅桑莓同埋雲呢拿雪糕球,十分邪惡。MATCHA LATTE $52抹茶味濃郁回甘。ROSEMARY & BLUEBERRY SMASH $65有氣梳打水,帶有啖啖雜莓香味,好清爽。
想去呢間打卡餐廳好耐,放假約埋朋友一齊去打卡!

煙三文魚炒蛋牛角包 $148

松露卡邦尼意大利麵 $188

RIVIERA PANCAKES $148

MATCHA LATTE $52
抹茶味濃郁回甘。

有氣梳打水,帶有啖啖雜莓香味,好清爽。

2024-05-02 10 瀏覽
📍Pane e Latte (赤柱)赤柱赤柱市場道25號啟厚閣地舖@paneelattehk 去咗赤柱意大利餐廳Pane e Latte食早餐,環境優美寧靜,而且冇乜人,可以坐幾耐都得☺️餐廳入邊有好多唔同嘅手工牛角包選擇,仲有意大利薄餅同埋各款甜點,可以喺餅櫃度自己揀☁️Salmon Croissant手工牛角包有另外烘過 非常鬆脆配埋滑蛋同煙三文魚 口感唔錯☁️signature Croissant Bombo係店舖入邊招牌嘅牛角包外型好似蝸牛咁 係一層層嘅酥皮切開入邊係滿滿嘅吉士醬吉士醬唔太甜 有淡淡嘅橙香味☁️Matcha Latte個茶唔太苦 配埋香滑嘅牛奶好好飲☁️Hot Chocolate朱古力味濃郁,而且唔太甜☁️Tiramisu滿滿芝士忌廉入邊有浸咗咖啡嘅手指餅手指餅唔太濕,口感分明☁️Hazelnut Gianduja Bombo上面嘅堅果非常脆配埋入邊軟滑嘅榛子醬感覺食緊一個金莎味嘅冬甩#赤柱#赤柱美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie
📍Pane e Latte (赤柱)
赤柱赤柱市場道25號啟厚閣地舖

☁️Matcha Latte
個茶唔太苦 配埋香滑嘅牛奶
好好飲

☁️Hot Chocolate
朱古力味濃郁,而且唔太甜

☁️Tiramisu
滿滿芝士忌廉入邊有浸咗咖啡嘅手指餅
手指餅唔太濕,口感分明

☁️Hazelnut Gianduja Bombo
上面嘅堅果非常脆
配埋入邊軟滑嘅榛子醬
感覺食緊一個金莎味嘅冬甩

#赤柱#赤柱美食
#香港#hongkong
#hkfood#hkfoodie
2024-04-29 16 瀏覽
每次到赤柱都被呢間意大利餐廳吸引,由於都太多人,今日見不用排隊,所以入去慢慢享受午餐。服務好貼心,會介紹招牌菜式及麵包,上菜速度亦跟客人進食速度,餐廳感覺舒適。餐廳裝潢帶點異國風情,有粉紅色裝飾,好岩打卡影相,玻璃櫃滿滿一排麵包、牛角包,非常吸引眼球。布袋芝士沙律 $168用兩款蕃茄,加上意大利黑醋及新鮮羅勒,多汁厚肉的蕃茄,味道清新爽口,微酸黑醋配羅勒香,加上奶香清新的布袋芝士,口感軟滑細膩,外層微煙韌,味道非常好。松露牛角包 $148用手製牛角包,香酥富油香,入口酥脆,配松露炒蛋,嫩滑蛋味濃,配大量新鮮松露片,超級香,加上巴馬臣芝士添加咸香味道。香煎牛扒拌煎蛋 $258西冷牛扒揀左五成熟,煎得香口,粉紅肉質嫩腍多肉汁,西冷唔會油膩感,亦少筋位,所以每片牛扒都口感好,沾蛋黃汁食更嫩滑。迷你薯仔調味到位,軟綿薯味重。Rose & Earl Grey Latte (Hot) $45玫瑰伯爵茶牛奶,有淡淡玫瑰花香,入口有伯爵茶獨有的橘子香,牛奶融合各種味道,好清香輕盈的優雅茶味。Hazelnut Gianduja Latte (Hot) $52榛子朱古力牛奶咖啡,榛子與朱古力的香甜,配合牛
布袋芝士沙律 $168
松露牛角包 $148
香煎牛扒拌煎蛋 $258
榛子朱古力牛奶咖啡,榛子與朱古力的香甜,配合牛奶咖啡的甘香,細滑順喉香甜帶甘。
最後還有麵包,好靚好吸引,麵包口感係似牛角包的酥香,但口感係麵包的鬆軟感,內餡係吉士,細滑質感有雲尼拿籽的香味,天然香料好自然好香。
2024-04-27
📍 Pane e Latte📍 赤柱 𝗦𝘁𝗮𝗻𝗹𝗲𝘆 • 赤柱市場道25號啟厚閣地舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-多年未有到訪赤柱,這次就為了《Pane e Latte》而山長水遠來到這裡,但絕對值得!週末有時間的話,不妨來吃頓歐陸風情brunch,再周圍閒逛一下,度過寫意的時光🤍-到了赤柱,沿著赤柱大街往裡面走不遠,就會留意到這座具歐陸風情的建築,亦就是Pane e Latte的所在地!餐廳外牆好適合打卡,而室內的柔和淡黃、淡粉色調裝潢、高樓底和木製天花吊扇同樣散發休閒假日氣息☀️赤柱本來就是一個多外國人聚集的地方,再身處在這麼一個帶異國風情的地方,彷彿到了歐洲一樣!-《Pane e Latte》由開業至今一直十分受歡迎,聽說曾經更需要排一小時才能入座!這次周末中午到訪,雖然門外也有一條小人龍,但幸好很快就安排到座位~-一步入餐廳,就被玻璃櫥窗內的麵包、pastries及甜點吸引到💞他們的所有出品都是由揉麵粉起,在店內自家製作,保證新鮮出爐🔥即使沒有時間坐下來堂食,也可以外帶哦~-Espresso tonic ($48)夏日消暑之選【Espresso Tonic】🤎咖啡的果酸與微苦
📍 Pane e Latte
📍 赤柱 𝗦𝘁𝗮𝗻𝗹𝗲𝘆 • 赤柱市場道25號啟厚閣地舖
〔 Follow me! ♥︎ 〕
即使沒有時間坐下來堂食,也可以外帶哦~
Espresso tonic ($48)
夏日消暑之選【Espresso Tonic】🤎
咖啡的果酸與微苦,加點Tonic water的自身酸度和微甜,餐廳還加入了一片檸檬,味道層次蠻豐富、帶點刺激
Espresso tonic

Matcha latte ($52/Hot)
無論天氣有多熱,還是要喝上杯熱抹茶拿鐵XD
拉花還好,抹茶味道蠻濃,正常發揮💚
Matcha latte

Truffle croissant ($148)
這個!!!有驚喜耶!✨
因為餐牌上有印上這道菜的圖片,好吸引,所以就點了~
結果賣相跟圖片中的是一致的!
用上自家製牛角包,炒蛋墊著的位置無可避免會變軟,但其餘位置依然酥脆!
牛角包上蓋著炒滑蛋,上面更有新鮮刨上的松露片跟巴馬臣芝士
而且!牛角包中間也有炒蛋夾心!!
份量好大!分著吃完一個已經飽了一大截!
Truffle croissant

Spaghetti truffle carbonara ($188)
松露卡邦尼意大利麵
這個有點像同集團Pici的黑松露意粉,但麵底是較粗身的spaghetti,而不是Pici的tagliolini
醬汁由白松露醬、蛋黃、芝士、豬面頰肉混合而成,煮得al dente的意粉把醬汁牢牢掛起,表面再刨上了松露片,風味濃郁
只是我們用了一陣子打卡,醬汁凍掉有點凝固後,口感硬了許多,要趁熱吃哦~🥹
Spaghetti truffle carbonara

Steak and egg ($258)
香煎牛扒伴煎蛋
牛扒用上澳洲striploin,煎得五成熟,肉質粉嫩。配上一隻太陽蛋、薯角
簡單的配搭、簡單的調味,但已十分香口,好吃!
Steak and egg

Tiramisu ($68)
提拉米蘇
在外面櫥窗看到好多甜品!當然要點一款作為這頓brunch的完美結尾🤎
Tiramisu】的mascarpone cream口感順滑;ladyfingers口感剛好、咖啡味濃、酒味不濃,接受不了酒味的朋友吃這個就對了😆
〔 Follow me! ♥︎ 〕
Steak and egg
2024-04-19 16 瀏覽
一去到赤柱廣場一見就見到外牆黃色 歐式設計嘅餐廳💛除咗外牆可以打卡之外,入面餐廳設計裝修都好靚,入面全部粉紅色完全少女味滿滿🎀💕💕餐廳除咗可以食主食之外,都仲有唔同嘅包點可以選擇今次嗌咗一個黑松露意粉同埋一個漢堡黑松露意粉:松露片完全唔孤寒 大大片意粉非常之creamy有忌廉芝士同煙肉配襯味道都好夠牛油果雞扒漢堡:漢堡包有搽過牛油烘底 都幾香同脆牛油果好靚,唔會過腍或者過生配雞扒同其他蕃茄生菜感覺好fresh薯條雖然係幼身,但係都有薯仔味道
一去到赤柱廣場一見就見到外牆黃色 歐式設計嘅餐廳💛

餐廳除咗可以食主食之外,都仲有唔同嘅包點可以選擇

今次嗌咗一個黑松露意粉同埋一個漢堡
黑松露意粉:
松露片完全唔孤寒 大大片
意粉非常之creamy有忌廉芝士同煙肉配襯
味道都好夠

牛油果雞扒漢堡:
漢堡包有搽過牛油烘底 都幾香同脆
牛油果好靚,唔會過腍或者過生
配雞扒同其他蕃茄生菜感覺好fresh
薯條雖然係幼身,但係都有薯仔味道

2024-04-18 16 瀏覽
餐廳以粉紅歐陸風作主調,充滿著優雅愜意的氛圍,猶如置身於外國!供應的食物款式超多,廚窗內更有多款甜品、麵包選擇,令人目不暇給,無論你是愛吃鹹或是甜的都能滿足!煙三文魚炒蛋牛角包 ($148)招牌手作牛角包,炒蛋,煙三文魚,櫻桃蘿蔔,蒔蘿牛角包鬆軟,充滿牛油香,煙三文魚鹹味恰好,配上炒蛋,足料飽肚。茄醬大蝦意大利麵 ($198)大蝦肉厚爽彈,麵質煙韌有嚼勁,掛汁力強,醬汁濃稠,既有酸味又有辣味,入口辛香又醒神,叫人食指大動。CHOUX PRALINÉ ($68)PRALINE CREAM & HAZELNUT泡芙注滿軟滑忌廉,啖啖榛子香,一大啖食落口十分滿足,加上榛子粒,讓整體口感變得更加有層次。TIRAMISU ($68)MASCARPONE CREAM & MENENGIC COFFEEMascarpone cream質感柔軟,帶有濃重奶油味,手指餅不會太濕,慢慢滲出咖啡香,令口感層次分明。ROSE & EARL GREY LATTE ($45)味道配撘不錯,既有迷人花香,亦有優雅茶香。

煙三文魚炒蛋牛角包 ($148)
招牌手作牛角包,炒蛋,煙三文魚,櫻桃蘿蔔,蒔蘿

茄醬大蝦意大利麵 ($198)

CHOUX PRALINÉ ($68)
PRALINE CREAM & HAZELNUT

TIRAMISU ($68)

ROSE & EARL GREY LATTE ($45)
味道配撘不錯,既有迷人花香,亦有優雅茶香。
香港假日度假好玩之地,其中一個地方就係富有西方氣息既赤柱啦,假日好多人都特登來呢度食下野,行下街chill下,彷彿好似去左外國度假一樣。來得赤柱,就一定要來呢間出名的歐陸風格網紅cafe 餐廳🍴呢間粉系💓既義大利🇮🇹餐廳,係赤柱數一數二的出名,知道呢度除左晚餐精緻,仲有下午茶set, 岩曬我們鍾意打卡歎tea既港女啊😆下午茶tea set 粉紅💓系列,有鹹有甜,都係$198一位。首先餐廳服務員好有服務態度咁端過來比我們,打開個粉紅💓外套,就係一層層既點心🥧好靚好吸引。鹹點4款:1. 大蝦🍤配辣茄汁🥫2. 番茄🍅芝士🧀羅勒🌿薄餅🍕3. 巴馬火腿薄餅🍕4. 芝士🧀火腿多士甜點🍮4款:2. 檸檬🍋撻3. 朱古力🍫撻4. 蔓越莓曲奇🍪5. 榛子🌰朱古力🍫千層酥另外可以點兩杯飲品🍸,我們都想試下呢度既white wine and red wine🍷 ,味道易入口岩曬食完下午茶後happy hour , 十分chill十分歎😊
鹹點4款:
1. 大蝦🍤配辣茄汁🥫