2019-10-09
咁大個仔食飯,未遇過一間咁差嘅餐廳。係最差,沒有之一。今晚同爸爸慶生,一家三口,佢哋星期一、二做main dish buy one get one free,好似幾唔錯。我哋叫咗一個Pepperoni’s Special pizza、一份西冷牛扒、一個海鮮Risotto、一個Caesar Salad、三杯Hooegarden啤酒。最後食淨三片Pizza、半份沙律,唔想浪費食物想打包攞走。真心先禮貌地問可唔可以要個盒拎走,佢哋話唔俾,除非pay full。其實都Okay geh,正當我考慮緊pay full定食埋佢之際,佢哋就一人一句「教訓」我哋喇。一位中年男士、一位中年女仕同一位印度籍男士三個侍應(定唔知經理定老闆啦),鬧我哋食唔哂唔應該叫咁多嘢食。態度之惡劣係我生平從未遇過,作為服務性行業,點解可以選擇怪責同鬧番個客?我唔理解。佢哋話係公司Policy,我完全明白。其實一句唔好意思,我都奈你公司唔何。奈何佢哋選擇放聲大叫、粗言穢語,同我鬥大聲,我就唔能夠理解喇,我當然好難選擇on居地繼續好言相向啦。佢哋冇嘗試從客人嘅角度出發,嘗試幫助解決問題或稍微道歉,反而逐個逐個數落啲客對餐廳有咩
係最差,沒有之一。
今晚同爸爸慶生,一家三口,
一份西冷牛扒、
一個海鮮Risotto、
一個Caesar Salad、
三杯Hooegarden啤酒。
最後食淨三片Pizza、半份沙律,
唔想浪費食物想打包攞走。
真心先禮貌地問可唔可以要個盒拎走,
佢哋話唔俾,除非pay full。
其實都Okay geh,
正當我考慮緊pay full定食埋佢之際,
佢哋就一人一句「教訓」我哋喇。
一位中年男士、一位中年女仕
作為服務性行業,
點解可以選擇怪責同鬧番個客?
我唔理解。
佢哋話係公司Policy,
我完全明白。
其實一句唔好意思,我都奈你公司唔何。
奈何佢哋選擇放聲大叫、粗言穢語,
同我鬥大聲,我就唔能夠理解喇,
我當然好難選擇on居地繼續好言相向啦。
佢哋冇嘗試從客人嘅角度出發,
嘗試幫助解決問題或稍微道歉,
反而逐個逐個數落啲客對餐廳有咩好處?
由於我哋坐近吧位,
全晚媽媽話聽到佢哋唔少次話啲客cheap,
冇諗過我只係嘗試禮貌地問,
會換嚟咁差嘅情況。
佢哋分別講過嘅說話有:「冇錢咪唔好嚟食」、「Shut up」(係陰毒地行過連續講幾次)、「cheap精食咩buy one get one free」等等。
如果閣下都想貼錢買難受,不妨一試。
如果想安安樂樂食一餐,
我絕對唔建議大家去呢一間餐廳,
因為裡面充斥住價值觀有問題、態度非常惡劣的餐廳職員。
佢哋冇心想serve你(淨係今晚,我都唔係唯一一檯),
只想你「俾多啲錢唔俾就過主啦我哋係咁㗎喇吹咩」。
客觀地食物質素分析
(雖然你一定唔信我客觀😅🙈),
屬於中下,Medium牛扒過熟、Risotto太咸、Pizza真係難食嘅(所以點努力食都淨番三片😖😭)。以此質素、服務和價錢,
選擇真的很多,性價比實在極低。
白沙灣間西餐廳好幾倍,環境氣氛服務態度食物質素都非常高質,或者退而選擇蘇珊娜,
入西貢點都唔好揀呢間四不像「西餐廳」。
反正,我呢世都冇可能再去。
祝佢好運。
Seafood Risotto