餐廳: PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
夏天真係好多生果都當做🤤除咗係芒果季節,仲有蜜瓜🍈我哋又去咗間會不時推出季節限定Menu嘅打卡Cafe😋今次有蜜瓜,又有芒果🥭真係好難揀🫣🦀酥炸軟殼蟹意粉($138)原隻軟殼蟹炸得酥脆😋意粉有驚喜😆望落雖然平平無奇,但軟硬適中,醬汁調味一流👍🏻濃濃蕃茄香,甜甜酸酸,好開胃😋大大碟意粉最後比我哋清晒🤭🍳漢堡扒全日早餐($132)好色彩豐富嘅ADB😍新鮮熱辣嘅漢堡扒,勁厚身,咬落去充滿肉汁🤤沾埋秘製醬汁就更滋味😌核桃酸種麵包又脆又重牛油香🧈加埋蜜糖無得輸🍯仲有牛油果、煙肉同煙三文魚,大滿足🥰🥰🥰🍈蜜瓜在初夏升溫時 ($142)見到大大塊日本新鮮直運嘅青肉蜜瓜真係抵擋唔到🤣果肉淺粉綠色,甜度高又充滿水份,而且有陣獨特的清香😌至於梳乎厘pancake空氣感十足😙因為採用由日本直送嘅新紀元卵,所以配搭清甜嘅蜜瓜忌廉都仍然蛋香滿溢👍🏻🥭仲夏芒芒狂熱 ($68)🍓飄浮士多啤梨梳打($48)

酥炸軟殼蟹意粉

🦀酥炸軟殼蟹意粉($138)

漢堡扒全日早餐
🍳漢堡扒全日早餐($132)

蜜瓜在初夏升溫時

🍈蜜瓜在初夏升溫時 ($142)

仲夏芒芒狂熱

🥭仲夏芒芒狂熱 ($68)

飄浮士多啤梨梳打
🍓飄浮士多啤梨梳打($48)

酥炸軟殼蟹意粉
蜜瓜在初夏升溫時
仲夏芒芒狂熱
飄浮士多啤梨梳打
突然發現自己很久沒有吃過Pancake得知最近我最喜歡的PHI正進行獨角獸主題天啊.ᐟ.ᐟ 這配色也太夢幻了吧~下班後立刻趕去PHI,這次到訪的是中環店♡⧐ 香濃龍蝦扁意粉 HK$192 ⧏這是我在PHI很喜歡的一道菜.ᐟ份量適中,很喜歡它的醬汁,龍蝦肉亦很多加上比起普通意粉,我更喜歡吃扁意粉♡⧐ 獨角獸魔法三明治 HK$85 ⧏這個三明治是獨角獸主題的期間限定菜式,材料有芋泥、厚蛋和肉鬆~三明治烤得很香脆,餡料的味道也很搭♡非常值得一試,超推薦.ᐟ.ᐟ⧐ PHI X Godiva朱古力梳乎厘 HK$128 ⧏這是PHI與Godiva的聯乘梳乎厘◟(∗ ˊωˋ ∗)◞PHI的梳乎厘Pancake也是一如以往的好吃,口感很鬆軟,入口即溶,空氣感滿滿~加上非常香濃的朱古力,喜歡朱古力的朋友不容錯過♡⧐ 繽紛獨角獸咖啡 HK$62 ⧏⧐ 綿綿獨角獸沙冰 HK$68 ⧏兩款飲品同樣是獨角獸主題裡的限定飲品,咖啡是自己倒進去,很有儀式感♡紫色是芋頭,所以咖啡就是芋頭咖啡,很特別,兩者味道也出乎意料地夾~至於沙冰即是芋頭沙冰,一定是好喝的配搭.ᐟ加上綿花糖,令味道更甜蜜,賣相也很美~

突然發現自己很久沒有吃過Pancake
得知最近我最喜歡的PHI正進行獨角獸主題
天啊.ᐟ.ᐟ 這配色也太夢幻了吧~
下班後立刻趕去PHI,這次到訪的是中環店♡
香濃龍蝦扁意粉
⧐ 香濃龍蝦扁意粉 HK$192 ⧏
這是我在PHI很喜歡的一道菜.ᐟ
份量適中,很喜歡它的醬汁,龍蝦肉亦很多
加上比起普通意粉,我更喜歡吃扁意粉♡
⧐ 獨角獸魔法三明治 HK$85 ⧏
這個三明治是獨角獸主題的期間限定菜式,
材料有芋泥、厚蛋和肉鬆~
三明治烤得很香脆,餡料的味道也很搭♡
非常值得一試,超推薦.ᐟ.ᐟ
PHI X Godiva朱古力梳乎厘

⧐ PHI X Godiva朱古力梳乎厘 HK$128 ⧏
這是PHI與Godiva的聯乘梳乎厘◟(∗ ˊωˋ ∗)◞
PHI的梳乎厘Pancake也是一如以往的好吃,
口感很鬆軟,入口即溶,空氣感滿滿~
加上非常香濃的朱古力,喜歡朱古力的朋友不容錯過♡
⧐ 繽紛獨角獸咖啡 HK$62 ⧏
⧐ 綿綿獨角獸沙冰 HK$68 ⧏

兩款飲品同樣是獨角獸主題裡的限定飲品,
咖啡是自己倒進去,很有儀式感♡
紫色是芋頭,所以咖啡就是芋頭咖啡,
很特別,兩者味道也出乎意料地夾~
綿綿獨角獸沙冰
至於沙冰即是芋頭沙冰,一定是好喝的配搭.ᐟ
加上綿花糖,令味道更甜蜜,賣相也很美~
2024-05-30
香濃龍蝦扁意粉
PHI X Godiva朱古力梳乎厘
2024-04-29 2523 瀏覽
有冇人都鍾意獨角獸🥰🥰 pancake 名店PHI最近換上勁靚勁夢幻嘅獨角獸主題😍😍 舖頭每個位都係打卡位,就連食物都用獨角獸為主題,又靚又好食🥰 今日約朋友嚟中環卡佛大廈分店,瘋狂打卡好開心🤣 🌟粉紅吞拿魚貓耳朵粉貓耳朵粉平時就見得多,粉紅色真係第一次見😃 店員話貓耳朵粉係用咗火龍果汁製作,所以呈現粉紅色🥰 半熟嘅好似吞拿魚有鹹香味,幾特別🫶🏻 醬汁有菇同芝士點綴,又香又Creamy👍🌟獨角獸魔法三文治厚切雞蛋芋泥肉鬆三文治,首先賣相好靚仔😍味道都好好,麵包用牛油煎香過,特別香脆🫶🏻 芋泥肉鬆,呢個組合真係冇得輸,雞蛋勁厚切,非常推介🫶🏻🌟甜蜜芋泥獨角獸疏乎厘真係勁靚呀🤩🤩🤩 呢度嘅疏乎厘不嬲出名,鬆軟而且富蛋香🫶🏻 同自家製嘅芋頭奶蓋原來咁夾咁好食😍 鋪滿colorful嘅棉花糖,芋泥忌廉,麻糬,成個組合實在太夢幻🥰靚到唔捨得食😂 🌟夢幻獨角獸芋泥蛋糕又係有我最愛嘅芋泥😆蛋糕非常colorful,每一層都用咗唔同嘅顏色,中間夾咗芋泥,唔會太甜幾鬆軟唔錯🫶🏻🌟繽紛獨角獸咖啡鋪滿咗七彩棉花糖,非常靚🥰 咖啡都幾香濃,棉花糖會逐漸溶化,飲到最後會比較甜😆🌟綿綿獨角獸沙冰獨角獸棉花糖勁靚勁

今日約朋友嚟中環卡佛大廈分店,瘋狂打卡好開心🤣

🌟粉紅吞拿魚貓耳朵粉

🌟獨角獸魔法三文治

🌟甜蜜芋泥獨角獸疏乎厘

🌟夢幻獨角獸芋泥蛋糕

🌟繽紛獨角獸咖啡

🌟綿綿獨角獸沙冰
獨角獸棉花糖勁靚勁啱打卡🥰 又係加咗芋泥,好靚好特別👍

今日餐飯真係充滿夢幻嘅元素😍 唔單止靚,味道都非常好🫶🏻 真係少女心返晒嚟😆

2024-04-27
2024-03-30 2390 瀏覽
召喚糖果色控🦄🍬🍭「PHI Coffee & Pancake」 之前推出過期間限定熊仔、carebear主題,今次繼續以超夢幻糖果色彩【獨角獸】🦄為主題,來俘虜你嘅少女心所以今個月生日月同埋另一位同事都係3月之星就嚟潮聖☺️✨✨餐廳由外到內都以超級夢幻🍬粉紫色為主,門口佈置由色彩繽紛的花藝配合雲朵天花+獨角獸公來迎接你,裡面擺放不同尺寸種的獨角獸公仔俾你任打打卡,又點少得pony ~ my little pony~ my little pony…..🦄今次推出咗多款芋泥甜品系列,芋泥控要試~🦄甜蜜芋泥獨角獸疏乎厘 $158皇牌fluffy 疏乎厘pancake 配上芋泥奶蓋,獨角獸造型棉花糖,伴碟有煙煙韌韌mochi +自家製芋泥,味道不算太甜,依家係糖果色系🍬OMG🦄粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112非常pinku pinku 好少女心的貓耳朵,用紅色花龍果肉blend埋落忌廉汁,creamy得來又帶點微微水果酸,唔範意就會食晒,仲會食到少少火龍果籽+果肉,又會有黑椒粒,真心不錯;吞拿魚上面有芝士鹹香味,兩者味道非常夾,中意食卡邦尼意粉的要試~~🦄獨角獸魔法三明治 $85玉子芋泥肉鬆三明治,

召喚糖果色控🦄🍬🍭

所以今個月生日月同埋另一位同事都係3月之星就嚟潮聖☺️✨✨

今次推出咗多款芋泥甜品系列,芋泥控要試~
🦄甜蜜芋泥獨角獸疏乎厘 $158
甜蜜芋泥獨角獸疏乎厘
自家製芋泥,味道不算太甜,依家係糖果色系🍬OMG

粉紅吞拿魚貓耳朵粉
🦄粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112

🦄獨角獸魔法三明治 $85
玉子芋泥肉鬆三明治,芋泥超好味,加分~
仙氣獨角獸乳酪碗

🦄仙氣獨角獸乳酪碗 $98
味道酸酸甜甜的乳酪碗,口感creamy又順滑,配搭多款新鮮水果,十分清新!

——
🦄繽紛獨角獸咖啡 $62 🦄綿棉獨角獸沙冰 $68
2款都係夢幻糖果色,獨角獸造型棉花糖,面層除有糖果色棉花糖外,更灑上彩針,非常igable!未食都已經係eye candy!!! 棉花糖獨角獸沙冰及彩虹獨角獸咖啡,沙冰不太甜帶點芋香,咖啡則另上,加唔加由你話事~~~

Overall嚟講人均消$300就可以換到幾個鐘快樂,係值得俾呢個門票費,帶埋小朋友嚟簡直正~身為獨角獸嘅你又點可以錯過呢?

🦄PHI Coffee & Pancake (中環)
🍬中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖

2024-03-27
$320.5 (晚餐)
生日
粉紅吞拿魚貓耳朵粉
仙氣獨角獸乳酪碗
  • 繽紛獨角獸咖啡
2天前 0 瀏覽
PHI同Kuromi crossover 限定主題!Kuromi控第一日就去咗試💕今次去咗中環主題旗艦店 餐廳有勁多kurumi同baku打卡位 超有氣氛😍仲有kurumi menu 立體設計好得意 打卡一流👍🏻每款食物都同餐廳宣傳照一模一樣 完全冇失望!💜 Kuromi 邀你共享精緻意大利飯 $128Kurumi造型嘅淺紫色risotto 用咗紅蘿蔔做蝴蝶結 賣相好吸引 飯粒食落煙煙靭靭左右兩邊放上kurumi最愛嘅腌蕎頭 下面有豚肉卷配搭蕃茄sauce 酸酸地好開胃💜 與Baku共享全日早餐 $142全日早餐好豐富足料 有Baku造型嘅pancake 倒上糖醬 又甜又鬆軟仲有好似Baku嘅燒茄子 外脆內嫩 另外仲有all day breakfast必備嘅煙肉 煙三文魚 沙律菜 腸仔 太陽蛋同蘑菇 食完超滿足💜 藍莓希臘乳酪梳乎厘 $175跟住就係最期待嘅甜品 賣相好靚好精緻 超大份足足有三件梳乎厘pancake有kurumi造型嘅藍莓希臘乳酪雪糕同baku cookie 梳乎厘pancake好鬆軟 QQ彈彈咁入口即溶 配上雪糕 cream同果jam 食完都唔會好膩💜 Kuromi

仲有kurumi menu 立體設計好得意 打卡一流👍🏻

每款食物都同餐廳宣傳照一模一樣 完全冇失望!

💜 Kuromi 邀你共享精緻意大利飯 $128

沙冰大大杯 面頭有kurumi朱古力同骷髏骨造型曲奇
無花果同藍莓味好夾
飲落酸酸地好Refreshing 仲飲到少少果肉

💜 Kuromi 紫薯咖啡 $52
咖啡好有層次感 面頭畫上kuromi 飲落有淡淡嘅紫薯味 咖啡味唔會好濃平時少飲咖啡嘅都可以試下
PHI 身分證10個0 2折喎!最後2日,隔離果個竟然有11個0,唔係唔食呀?好彩有菲菲早個半鐘去排隊,👦🏻今日返半晝,做埋功課剛好去late lunch。揀中環店係因為就腳,未入去前講明要一次過落單,唔可以加單,用餐時間90分鐘,唔可以外賣。排隊時梗係睇定menu想食乜啦!點知入到去,想食果啲貴嘢全部都冇,梳乎厘得3個口味,炸嘢全部冇,龍蝦risotto軟殼蟹墨汁麵冇,All day breakfast得一款,沙冰全部冇,9成想食嘅都冇!最後就係有咩叫咩囉,一路嗌一路聽到話冇冇冇真係勁冇癮!三大一細最後埋單唔洗三舊,食物其實唔差,等咁耐肚餓就再好食啲,但係本身個價錢可以有更好選擇,2折就冇理由唔去食嘅!
PHI 身分證10個0 2折喎!最後2日,
隔離果個竟然有11個0,唔係唔食呀?
好彩有菲菲早個半鐘去排隊,
👦🏻今日返半晝,做埋功課剛好去late lunch。

揀中環店係因為就腳,
未入去前講明要一次過落單,唔可以加單,
用餐時間90分鐘,唔可以外賣。
排隊時梗係睇定menu想食乜啦!
點知入到去,想食果啲貴嘢全部都冇,
梳乎厘得3個口味,炸嘢全部冇,
龍蝦risotto軟殼蟹墨汁麵冇,
All day breakfast得一款,
沙冰全部冇,9成想食嘅都冇!
最後就係有咩叫咩囉,
一路嗌一路聽到話冇冇冇真係勁冇癮!

三大一細最後埋單唔洗三舊,
食物其實唔差,等咁耐肚餓就再好食啲,
但係本身個價錢可以有更好選擇,
2折就冇理由唔去食嘅!
最近最多人講嘅熱潮,當然就係呢間嘅超抵優惠,身份證有六個0就有免費疏乎厘,如果10個0仲有兩折優惠添。-我就差啲有10個0,不過難得今日中秋節早收,就照約咗friend去排隊食。大約1:00去到,兩點鬆啲就入到去。-免費疏乎厘就叫咗個士多啤梨疏乎厘,原本想叫蜜瓜或者伯爵茶,不過都賣晒,冇計啦,呢排太多人食🤣-個士多啤梨醬幾香士多啤梨味又唔會太甜,不過就嫌佢冇乜士多啤梨,疏乎厘就好鬆軟,不過比之前食細個咗啲,唔知係咪因為免費,所以整細啲😂-另外叫多個綠野仙蹤意大利飯,意大利飯熟到啱啱,中間唔會好硬,亦都唔會煮到過熟,綠色嘅汁唔知係咪西蘭花汁,食落好夾無草青味😋-始終佢呢幾日做優惠太多人幫襯,仲有呢個水準都已經好收貨👍🏻
始終佢呢幾日做優惠太多人幫襯,仲有呢個水準都已經好收貨👍🏻

2024-09-17
2024-09-05 532 瀏覽
中環相約朋友放工一聚🥰諗起e道有間性價比高嘅Cafe就緊係過嚟輕鬆下🤩餐廳位置好方便😎裝修都幾靚🤗坐得舒服😆適合情侶&朋友相聚🥳🐮手撕牛肉意大利飯,牛肉份量都多😋蕃茄醬酸酸甜甜🥳意大利飯吸哂汁,好入味😆同埋牛肉夠腍🤤🦞濃鮮龍蝦意大利飯,龍蝦汁香濃帶鮮味,意大利飯好香,同埋佢個汁煮得岩岩好,令到每一啖飯都掛到汁🤭龍蝦肉彈牙鮮味🥰🍫石板街梳乎厘,梳乎厘係熱辣辣即刻整🤤脹卜卜好香好綿🥰帶蛋香🤤上面係有滿滿嘅純滑嘅朱古力醬😋夾埋一齊都幾match☺️🍹蜜瓜在沙冰降溫時,啖啖嘅蜜瓜沙冰🤤唔會太甜🤩食落滿滿嘅蜜瓜香🥰🥭仲夏芒芒狂熱,芒果香甜,入面真係有芒果肉🥰

🥭仲夏芒芒狂熱,芒果香甜,入面真係有芒果肉🥰
PHI Coffee & Pancake提供多款梳乎厘😆除了梳乎厘還提供多款Brunch和pasta/risotto🥰‣ 濃鮮龍蝦意大利飯 ($165)飯煮得掛汁,有些龍蝦肉放在飯面‣ 漢堡扒全日早餐 ($132)超~豐富!漢堡扒很厚身!配料還有煙三文魚、牛油果、炒菇、沙律、多士等吃完很滿足!!‣ 經典英式伯爵茶梳乎厘 ($158)梳乎厘有3大片每片都很厚身沾滿伯爵茶醬再吃,味道不錯‣ 仲夏芒芒狂熱 ($68)/ 天然蜂巢棒棒冷熱咖陫 ($58)芒果飲品酸酸甜甜,比較開胃Dirty就正常發揮~💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳座位挺多的,食物款式也豐富無論中午/晚上都適合和三五知己吃飯晚上過來吃也挺適合的💰Total: $639.1 ($319.55pax 已包括10%服務費)📍PHI Coffee & Pancake|@phi.coffee.pancake中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號鋪
PHI Coffee & Pancake提供多款梳乎厘😆

‣ 濃鮮龍蝦意大利飯 ($165)
飯煮得掛汁,有些龍蝦肉放在飯面

‣ 漢堡扒全日早餐 ($132)
超~豐富!漢堡扒很厚身!
配料還有煙三文魚、牛油果、炒菇、沙律、多士等
吃完很滿足!!

‣ 經典英式伯爵茶梳乎厘 ($158)
梳乎厘有3大片
每片都很厚身
沾滿伯爵茶醬再吃,味道不錯

芒果飲品酸酸甜甜,比較開胃
Dirty就正常發揮~

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳座位挺多的,食物款式也豐富
無論中午/晚上都適合和三五知己吃飯晚上過來吃也挺適合的

中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號鋪
2024-09-01 360 瀏覽
PHI Coffee & Pancake 真係我嘅favourite pancake shop❣️成日renew menu好有心思~ 仲要好味☺️滿足晒喜歡多變嘅你你你同你🫶今次有: 🍈🥞 《 蜜瓜在初夏升溫時即起 💲142 》採用日本新鮮直運清甜嘅青肉蜜瓜~果肉淺粉綠色,甜度高達15度,清香甜味😋仲好juicy,好岩夏天食~ 🥩《 漢堡扒全日早餐 💲132 》漢堡扒好厚身,外層有微焦香,內裡鮮嫩有肉汁~ 仲有三文魚🐟、熟車厘茄🍅、牛油果🥑、煙肉🥓、太陽蛋🍳、炒菇、沙律菜同丹麥多士配楓糖醬🍯好豐富! 🦞《 濃鮮龍蝦意木利飯 💲165 》見到juicy嘅龍蝦汁同龍蝦肉已經好吸引~味道濃郁鮮味又唔會咸,龍蝦肉分量仲幾彈牙~🍈🍹《 蜜瓜在沙冰降溫時 💲68 》🥭🍹《 仲夏芒芒狂熱 💲68 》兩杯都十分吸睛😍!蜜瓜奶加沙冰,中層夾住層cream,拌勻入口味道似蜜瓜milkshake~ 呢度好岩同朋友嚟打卡兼食野gathering!!

仲要好味☺️滿足晒喜歡多變嘅你你你同你🫶
今次有:

1932 瀏覽
🍈🥞 《 蜜瓜在初夏升溫時即起 💲142 》
採用日本新鮮直運清甜嘅青肉蜜瓜~
果肉淺粉綠色,甜度高達15度,清香甜味😋
仲好juicy,好岩夏天食~

🥩《 漢堡扒全日早餐 💲132 》

🦞《 濃鮮龍蝦意木利飯 💲165 》

🍈🍹《 蜜瓜在沙冰降溫時 💲68 》
🥭🍹《 仲夏芒芒狂熱 💲68 》

呢度好岩同朋友嚟打卡兼食野gathering!!

2024-08-28
約了朋友去中環看展覽,中午先到附近吃午餐,大家不約而同首選PHI Coffee & Pancake。PHI Coffee & Pancake 2020年在美孚開業,數年間已經發展到港九新界合共九間分店。餐廳裝修以清新簡約風格為主調,一室木系傢俱配以明亮燈光,環境寬敞舒適,予人悠閒愜意的感覺。 ❥ 漢堡扒全日早餐 ($132) 🥗色彩鮮艷的All Day Breakfast食材豐富,包括漢堡扒、煎蛋、牛油果、煙三文魚、煙肉、多士、蕃茄仔、蘑菇、沙律菜和燴牛肉。漢堡扒厚肉多汁,外脆內軟的多士充滿牛油香,與蜜糖是絕配。❥ 濃鮮龍蝦意大利飯 ($165) 🦞意大利飯每顆飽滿,吸收濃稠鮮甜的龍蝦汁,肥美飽滿的波士頓龍蝦肉質鮮甜有彈性,口感滿分。❥ 石板街梳乎厘 ($128) 🥞來這裡必食招牌日式梳乎厘,採用由日本直送的雞蛋和韓國低筋麵粉,有著鬆軟綿密的質感,散發獨特的濃郁蛋香,搭配朱古力忌廉、朱古力醬、曲奇、果仁、棉花糖等,味道豐富,甜而不膩。❥ 人見人愛花茶 ($52) 🫖混合幾種養生花茶,帶有淡淡的菊花和玫瑰香氣,味道清香,配搭甜品非常適合。❥ 天然蜂巢棒棒咖啡 ($58) ☕️將香濃的熱咖啡

❥ 漢堡扒全日早餐 ($132) 🥗

❥ 濃鮮龍蝦意大利飯 ($165) 🦞

❥ 石板街梳乎厘 ($128) 🥞

❥ 人見人愛花茶 ($52) 🫖

❥ 天然蜂巢棒棒咖啡 ($58) ☕️
將香濃的熱咖啡倒進牛奶變成Latte,香甜的蜂巢棒棒平衡了咖啡的苦澀味,恰到好處。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿PHI Coffee & Pancake @phi.coffee.pancake
𖤣𖤥中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#Phicoffeepancake #phi #coffee #Souffle #Pancake #Cafe #打卡 #Chill #coffeeshop #dessert #hkcafe
#coffeelife #coffeetime #coffeelover #cafehopping #香港美食 #香港好去處 #香港咖啡店 #咖啡 #咖啡廳 #咖啡店 #咖啡控 #香港打卡 #hkcoffee #hkcafe #hkfoodie #hongkongfood #hkiger #hkigers #hkigfood #coffeegram #latte #中環美食 #中環
2024-08-27 445 瀏覽
漢堡扒全日早餐🍳 ($132)超級豐富,有漢堡扒,煎蛋,煙肉,牛油果,煙三文魚,丹麥吐司,一定夠晒飽,牛油果好新鮮,丹麥吐司好香牛油味仲煎到滿面金黃酥長,漢堡扒有一定厚度,煎得啱啱好,令到入面鎖緊肉汁濃鮮龍蝦意大利飯🦞($165)每一粒意大利飯都可以吸收到龍蝦湯汁,意大利粉嘅質感就比較偏向香港人嘅口味,會比較淋身少少斑斕椰子咖啡🌿($52)呢到有好多款店家signature咖啡,斑斕椰子🥥好夠味,勁有東南亞feel提拉米蘇咖啡☕️($52)呢個好邪惡但好好飲,面頭過cream真係同tiramisu一模一樣,寓咖啡同飲品於一身,一次過滿足晒兩個願望經典英式伯爵茶疏乎厘🥞($158)係目前係香港食過最有空氣感嘅疏乎厘pancake,質感輕盈棉密,空氣感十足,如果再多啲伯爵茶醬就香氣會更突出

漢堡扒全日早餐🍳 ($132)

濃鮮龍蝦意大利飯🦞($165)

斑斕椰子咖啡🌿($52)

提拉米蘇咖啡☕️($52)

經典英式伯爵茶疏乎厘🥞($158)

2024-08-27 425 瀏覽
返工做到攰就想出去嘆返杯咖啡,呢度環境靚、地方闊落、座位舒適,而且咖啡各有特色。做到工作有壓力嘅時候,食返個甜品🍮⋯⋯飲番杯咖啡,食返個靚靚下午茶😇——————☕️短苗咖啡:濃郁又美味的一杯香濃咖啡☕️⋯⋯咖啡真是我的生命之源😂😘——————-☕️泡沫咖啡:香濃奶滑的一杯人見人愛喝的咖啡☕️———————🦞濃鮮龍蝦意大利飯:鮮甜嫰滑的龍蝦🦞肉,美味帶囗惑的意大利飯,實在很好吃😋——————-🍳豐盛英式早餐:對於我呢個選擇困難的我,吃全日早餐就乜都唔使諗,乜都有得食🤣😋香腸🥖、荷包蛋、煙肉🥓沙律菜、多士、磨菇、蕃茄仔、茄汁豆,有哂食物均衡營養,配上的多士帶脆內軟熟的👍😋😋😋———————-🍮經典英式伯爵茶梳乎厘:餐後食番個梳乎厘,人都變得更梳乎🤣🤣伯爵茶味道是我最愛吃,新鮮即製,軟熟滑溜😋——————-特色.特式. 特別. 咖啡. 甜品. 餐點🥘🥰其實開心🥳簡單就在我身邊.食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美好回憶————————
飲番杯咖啡,食返個靚靚下午茶😇

——————
☕️短苗咖啡:
濃郁又美味的一杯香濃咖啡☕️⋯⋯
咖啡真是我的生命之源😂😘
☕️泡沫咖啡:
香濃奶滑的一杯人見人愛喝的咖啡☕️

———————
🦞濃鮮龍蝦意大利飯:
鮮甜嫰滑的龍蝦🦞肉,美味帶囗惑的意大利飯,實在很好吃😋

🍳豐盛英式早餐:

———————-
🍮經典英式伯爵茶梳乎厘:
餐後食番個梳乎厘,人都變得更梳乎🤣🤣
伯爵茶味道是我最愛吃,新鮮即製,軟熟滑溜😋

特色.特式. 特別. 咖啡. 甜品. 餐點🥘🥰
其實開心🥳簡單就在我身邊.
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美好回憶
————————
2024-08-27 384 瀏覽
PHI Coffee & Pancake - 疏乎厘專門店今日介紹一間位於中環區嘅西餐廳,主打空氣感十足嘅疏乎厘,提供唔同口味例如水果、茶香嘅味道。經典英式伯爵茶疏乎厘 $158餐廳嘅人氣產品,叫咗top one嘅伯爵茶好味,唔會太甜,疏乎厘空氣感十足,配上忌廉、雪糕。酥炸軟殼蟹意粉 $138香脆軟殼蟹,加上熱辣辣嘅蕃茄醬意粉。漢堡扒全日早餐 $132非常有誠意嘅全日早餐,拳頭咁大件嘅漢堡扒,仲有丹麥多士、牛油果、煙三文魚等配料。焦糖脆脆鮮奶咖啡 $48提拉米蘇咖啡 $52
PHI Coffee & Pancake - 疏乎厘專門店

經典英式伯爵茶疏乎厘 $158

酥炸軟殼蟹意粉 $138
香脆軟殼蟹,加上熱辣辣嘅蕃茄醬意粉。

漢堡扒全日早餐 $132

焦糖脆脆鮮奶咖啡 $48
提拉米蘇咖啡 $52

2024-08-23 337 瀏覽
只有環境ok可打卡食物味道服務麻麻🥲中伏完全無獨角獸夜晚七點坐到九點關門。一行四人平時都係鍾意打卡,唔多著重味道。但真係估唔到可以咁失望成晚只有磨菇湯,沙律,soufflé ok綠色蘆筍帶子飯,very bad,口感差,好難形容,食唔到第二啖😭想嘔卡邦尼, 痴埋一舊。好杰🥶bad青口蝦蕃茄意粉,青口霉唔新鮮。意粉好碎😅杯honey coffee 超級甜。要灌水,但侍應好忙唔得閒加水🙋🏻‍♀️overall , 坐低食杯嘢打下卡ok,請勿叫熟食😆
只有環境ok可打卡
食物味道服務麻麻🥲中伏
完全無獨角獸

成晚只有磨菇湯,沙律,soufflé ok

卡邦尼, 痴埋一舊。好杰🥶bad
青口蝦蕃茄意粉,青口霉唔新鮮。意粉好碎😅

overall , 坐低食杯嘢打下卡ok,請勿叫熟食😆
2024-08-23