2020-07-14
行完南朗山睇日落,返到黃竹坑地鐵站附近,遠遠見到Pizza Express,毫不考慮咁就入咗去!已經有一段時間無幫襯,簡簡單單點左一份$549四人套餐,有2個小食+ 4個主菜 + 4杯飲品,當然唔少得單點焗麵包球!小食係意式焗肉丸配麵包條,另外是牛油果蕃茄沾醬配薄脆包,再加埋焗麵包球,未到主菜都已經飽了一半,不能否認這裡的各類型麵包都非常鬆軟,配上不同牛油、沾醬,把單一的味道提升不少。主菜是雞肉凱撒沙律,稍微覺得沙律醬不夠,有啲乾。接著是野菌螺絲粉,這裡的螺絲粉好像每一條都多捲了幾圈,十分有質感。Pizza 點了夏威夷及薄餅兄弟,不知道是否物價高漲的關係,覺得材料比以前少了,雖然麵團是一貫的香脆,但舖上面的材料卻令人覺得可憐,有點吃不出應有味道的感覺,希望可以改善一下。不過每人百幾蚊嘅晚餐,算係不錯嘅選擇!