2025-01-08 101 瀏覽
合和最近開左個新商場,今日下晝得閒終於可以去行下街🛍️見未去到傍晚時分,我就拿拿聲係附近搵野食先,費事夜左要同人逼係合和出黎行過兩三個街口就見到呢間Poke Go反正都係自己一個食,唔洗諗啦!呢個menu夠曬簡單坐低之後店員同我講話而家除左lunch set之外仲有做壽喜燒同埋韓式石頭鍋飯🍚呢個係lunch set,費事諗要咩配料的話就直接點呢個,仲包杯飲品🧃但如果你有啲飲食要求或者有某啲野特別想食,就可以揀自己mix個飯出黎~我本身都掙扎左一陣,最後都係因為揀自己mix其實價錢都係差唔多,係爭杯飲品,不過佢都有水提供等緊野食果陣周圍望,幾鍾意呢度樓底咁高,空間感好夠呢種天氣坐窗邊應該都會好舒服同埋私心一讚係我鍾意呢度個playlist😂(播左好多MC同埋Dear Jane呀😂)我想話一碗原來比我想像中份量黎得大我揀左三文魚、番茄仔、粟米同紫洋蔥,每樣既量都好平均even三文魚其實都幾多👍個wasabi乳酪醬好好味,食落唔辣但係又足夠去令碗飯有味道同埋濕潤另外都幾鍾意個糙米,有少少QQ口感,飽足感max!不過我下次應該未必再揀紫洋蔥😂因為佢都比得幾多,食到最後變左有啲辣🥵總括而言,呢餐十
合和最近開左個新商場,今日下晝得閒終於可以去行下街🛍️
係合和出黎行過兩三個街口就見到呢間Poke Go

反正都係自己一個食,唔洗諗啦!呢個menu夠曬簡單

我本身都掙扎左一陣,最後都係因為揀自己mix

其實價錢都係差唔多,係爭杯飲品,不過佢都有水提供

等緊野食果陣周圍望,幾鍾意呢度樓底咁高,空間感好夠
呢種天氣坐窗邊應該都會好舒服
同埋私心一讚係我鍾意呢度個playlist😂
(播左好多MC同埋Dear Jane呀😂)

我想話一碗原來比我想像中份量黎得大
我揀左三文魚、番茄仔、粟米同紫洋蔥,每樣既量都好平均
even三文魚其實都幾多👍
另外都幾鍾意個糙米,有少少QQ口感,飽足感max!
不過我下次應該未必再揀紫洋蔥😂
因為佢都比得幾多,食到最後變左有啲辣🥵
總括而言,呢餐十分簡單而且好健康,係附近返工的話食呢個做lunch應該幾好,下晝返公司唔會恰眼訓💼
2025-01-08
2024-10-15 990 瀏覽
沙律Base 可以揀白飯、糙米飯、同沙律菜,都幾多選擇唔錯!分別試過四款set,Ono 最好味。🥰Ono $118主要係三文魚同蟹肉撈埋一齊(後加牛油果)。有好多蟹肉沙律,甜甜的味道撈埋胡麻汁,味道幾清新。三文魚嘅份量偏少,覺得可以多啲。個base選咗糙米加沙律菜,食落有糙米飯嘅粒粒口感,可以mix埋沙律菜又唔使驚太多澱粉質。份量頗多,整體味道唔錯。👌🏼808 $128醬有好輕微Wasabi嘅味道,但係唔會辣同嗆口。主要食到係吞拿魚同枝豆嘅味。雖然有唔同texture,口感都豐富,但整體味道比較單一。如果可以多啲魚子粒粒,應該會更好味。 👌🏼ALOHA $118.00全碗都係素食。主要口感係好凍嘅豆腐同好爽嘅鮑魚菇味道,再加啲柚子醬汁。醬汁嘅味道可以,整體酸酸甜甜嘅味道。不過豆腐太凍,又唔算甜。食完成碗嘢,行出街覺得好凍。味道還可以,唔算特別出色。🤔Shoyu Ahi $118主要係吞拿與撈埋紫海藻嘅口感。味道比較平凡,食完會唔係好記得食左咩果種味。

🥰Ono $118

Ono
👌🏼808 $128

👌🏼ALOHA $118.00

Aloha

🤔Shoyu Ahi $118

Shoyu Ahi

Ono
去灣仔食Dinner但又唔想食啲咁heavy嘅野,同行嘅朋友就推介左我食呢間係汕頭街嘅Poke Go! 入到去見到環境都不錯,位置好寛敞!而且仲有得坐窗邊望住條街食,夜晚都幾有feel~ONO: 選擇困難嘅我就揀咗舖頭比嘅combination, 有三文魚,青瓜,雞蛋絲,蟹柳沙律同果仁芝麻醬✨每一啖都可以感受到唔同層次嘅味道,全部野都好夾!青瓜,蟹柳沙律同個芝麻醬令到成碗poke bowl好fresh,食哂都唔會有好膩嘅感覺😋配料嘅份量都好足夠,差啲就食唔哂!🤣自選poke bowl: 自己配搭poke bowl都幾得意!最衰真係太多選擇,搞到諗咗好耐😂今次揀咗三文魚,青瓜,枝豆同山葵乳酪醬。最surprise到我嘅唔係配料而係個醬!一食落口有淡淡嘅Wasabi味同少少少乳酪酸甜味,真係估你唔到咁夾❤️個醬勁開胃令到成個飯昇華哂🌸下次黎都一次會再叫呢個山葵乳酪醬!食哂成碗真係好飽,但唔會有油膩感🥰黎灣仔嘅朋友可以一試!健康又好味🥰唔想食咁多碳水嘅話可以揀沙律菜唔要飯,啱晒on diet嘅人!😋

ONO:

Poke  Bowl
ONO
Build  Your  Own  Bowl
2024-12-18 162 瀏覽
呢間主打健康嘅Poke碗專門店,真係食得又有益,每款碗都好有層次感,健康又好味!以下就逐樣介紹下我試過嘅兩款精選。**ONO**呢款ONO碗係個經典之選,最啱鐘意清新口感嘅朋友!三文魚嘅肉質滑嫩,脂肪比例啱啱好,每啖都食到新鮮嘅海味。壽司飯煙韌又有微微嘅醋香,配埋脆卜卜嘅溫室青瓜同雞蛋絲,啱晒追求口感豐富嘅人。蟹棒沙律鮮甜而帶少少Creamy嘅質感,仲有果仁芝麻醬嘅濃香,令成個碗嘅味道更加提升。撒上啲香噴噴嘅芝麻,咬落去仲有層次,真係好滿足!🐟🍚**自選碗**呢個自選碗玩味十足,每樣配料都可以話係星級搭配!八爪魚爽口彈牙,珍珠糙飯既有咬口又帶有陣陣米香,健康之餘又飽肚。櫻桃蕃茄同甜粟米俾咗啲清甜嘅味道,加埋麻醬豆腐嘅滑嫩感,成個碗好似一首交響曲咁和諧。蜜糖芥末醬既甜又微酸,滲透晒啲材料入面,最後加啲木魚絲、脆蒜同紫菜絲,好有層次感!🐙🍅

**ONO**

**自選碗**

2024-11-29 274 瀏覽
成日出街食飯想食得健康d,但係又真系選擇唔多,近期發現左一間食夏威夷蓋飯嘅餐廳,健康得黎又好食又夠飽肚。Poke Go都有幾間分店,今次去嘅係灣仔,在利東街旁邊,店舖外側有一張吧檯,對住街景,坐係個度都幾chill☺️餐廳主要售賣嘅食物喺SIGNATURE BOWL,有7款餐廳推薦嘅口味,由主菜到醬汁都幫你調校埋,啱晒有選擇困難嘅我🤭有特別口味或配搭想試嘅話可以試下Build my own Bowl!🔶808<吞拿魚,糙米飯,沙律菜,和式青蔥,枝仁豆,三文魚籽,雜菌香菇,山葵乳酪醬,芝麻,木魚絲>個份量都幾多,大大碗,d吞拿魚切到大大粒,好厚實,三文魚籽加埋枝豆,口感豐富。山葵乳酪醬都幾特別,唔會好辣好嗆鼻,吞拿魚刺身加wasabi 乳酪醬, 好清新,唔會太膩👍🏻仲有炸蓮藕片好驚喜!炸得好香脆,好似厚實嘅薯片咁!🔶KORNER<慢煮雞胸肉,壽司飯,沙律菜,藜爽,牛油果,溫泉蛋,炸牛蒡,山葵乳酪醬,芝麻>呢款bowl好適合健身做運動,有滿滿嘅protein😍 滿滿嘅雞胸肉同牛油果,加滿藜麥,超健康👍🏻Topping仲有炸牛蒡,香脆味道又清新。

🔶808

🔶KORNER

2024-11-21 238 瀏覽
808: 賣相唔錯,配料亦好多種及豐富,其中有支豆、香茄、青蔥吞、沙律菜、芝麻、吞拿魚粒、三文魚子、木魚絲,炸蓮藕等等。而飯底任君選擇,呢份揀咗配壽司飯,配埋山葵乳酪醬,食落口感清新,唔會有肥膩感覺,刺身有提鮮既作用,健康而營養豐富之選。NALU:飯底揀咗糙米,配料包括八爪魚粒、蟹肉、粟米、青蔥、芝麻、青檸、蕃茄、炸蓮藕等等,配埋辣味蛋黃醬及辣椒碎。食落有辣香,味道及層次較為豐富,衝擊味蕾,十分開胃,配上八爪魚粒幾有𡁻口,頗有驚喜。總結: 份量十足,食材新鮮,即叫即整,賣相及味道唔錯,比傳統刺身壽司飯 更豐口感層次,值得一試。

2024-11-15 182 瀏覽
我同朋友黎聚會,店內環境十分舒服,幾岩與朋友聊聊天聚會的,食物方面,佢有些set已配搭好,完全適合選擇困難症嘅人可以唔使煩,總有一款啱你胃口。我地叫左2個自選bowl 配菜壽司飯,絕對係必食推薦,叫左一個自選既poke,佢啲轉配搭的有四款主菜,我地揀了吞拿魚($118)、素食既可以揀佢既雜菌香菇,如加份量80g加$48-58,可選一款飯-壽司飯珍珠糙飯、沙律菜,自選一種醬,多款配料。份量十足,大胃既我食完一碗都覺得好飽😂,見到佢餐牌內有幾個好吸引嘅小食,之前都食過,下次再黎試下。食物質素同店內氣氛的性價比相當高,小編認為除了店內環境舒適外,服務十分好,不會限時食,可以同朋友一邊食一邊聊天,可以嚟試下😋

2024-11-06
  • 炸蓮藕片
2024-11-06 253 瀏覽
今次試咗兩款,每碗都有自己嘅特色同風味,幾啱鍾意健康飲食嘅朋友。首先係,呢碗拌飯嘅材料非常豐富,用咗糙米做底,口感有啲硬淨同嚼勁,比普通白飯更加健康。洋蔥嘅微辣同章魚嘅鮮甜令到整碗飯增添咗唔少味道層次。章魚夠彈牙,而且煮得啱啱好,唔會過硬。豆腐切得細細粒,柔軟而滑溜,與堅果嘅脆口形成對比,食落有唔同口感。再加上海藻嘅清香,帶出少少海洋氣息,而蛋黃醬則為整體增添咗濃郁嘅滋味。每啖都可以食到唔同嘅味道,真係幾有驚喜。🐙另一款用咗壽司飯做底,飯粒夠黏,適合拌埋一齊食。鮭魚新鮮,肉質嫩滑,油脂豐富,完全係成碗拌飯嘅靈魂所在。加埋黃瓜同豆腐,口感既有脆又有嫩,而雞蛋絲令整體更加豐富,有種家庭日式料理嘅味道。至於堅果嘅脆感又係一個亮點,每啖都有種小驚喜。最特別嘅係呢個芥末酸奶醬,有輕微嘅辣勁,但又唔會太刺激,酸奶嘅滑同芥末嘅嗆味互相平衡,為呢碗拌飯帶嚟咗新鮮感覺。🐟

2024-11-05 178 瀏覽
*✲゚*。 🥗足料健康Poke Bowl😋

呢間poke bowl 有3間分店
個base 可以揀一半沙律 一半壽司飯
有選擇困難症可以揀Pre set左嘅bowl🤣✨  Ohana($118)主要材料係三文魚,櫻桃番茄,溫室青瓜,甜粟米,芝麻,果仁,蜜糖芥末醬三文魚新鮮而且份量唔少🙌🏻
蜜糖芥末醬甜甜辣辣幾惹味😋✨  Korner ($118)主要材料係慢煮雞胸肉,藜麥,牛油果,溫泉蛋,炸牛蒡,山葵乳酪醬,芝麻慢煮雞胸肉嫩滑多汁 壽司飯同藜麥混合出嘅口感豐富最特別係面頭嘅炸牛蒡 非常香脆不過個人比較鍾意蜜糖芥末醬😆-📍Poke Go @poke.go_hk▫️灣仔汕頭街5-7號地舖▫️深水埗大南街211號地舖▫️尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下G號舖-
*✲゚*。 🥗
足料健康Poke Bowl😋

呢間poke bowl 有3間分店

個base 可以揀一半沙律 一半壽司飯

有選擇困難症可以揀Pre set左嘅bowl🤣

✨  Ohana($118)
三文魚新鮮而且份量唔少🙌🏻
蜜糖芥末醬甜甜辣辣幾惹味😋

✨  Korner ($118)
慢煮雞胸肉嫩滑多汁 壽司飯同藜麥混合出嘅口感豐富
最特別係面頭嘅炸牛蒡 非常香脆
不過個人比較鍾意蜜糖芥末醬😆
📍Poke Go @poke.go_hk
▫️灣仔汕頭街5-7號地舖
▫️深水埗大南街211號地舖
▫️尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下G號舖

2024-11-05 141 瀏覽
今晚約了朋友去 Poke Go 食飯。坐港鐵灣仔站A3過對面馬路轉右方向,步行5分鐘就到。店舖在灣仔汕頭街5-7號地舖。我們入到裡面好舒服,用心佈置,空間感和光線剛剛好,開放式廚房,非常整潔,有多處打咭點,牆壁的畫很有趣,可愛。 朋友叫了808 BOWL,木碗放滿滿食物,好似山一樣高。 材料包含吞拿魚,珍珠糙米,沙律菜,和式青蔥,枝仁豆,三文魚籽,雜菌香菇,芝麻,木魚絲,山葵乳酪醬(可以另上)。 以上食物都很新鮮,古唔倒珍珠糙米每粒都柔軟,將糙米飯加入山葵酪醬,再將所有食物混在一起,入口感到豐富清新芥辣味道,很不錯。SHOYU AHI : 放在我面前是一碗半圓山一樣,鋪滿滿木魚絲,非常吸引我眼球,何處食起呢! 新鮮豐富材料,揭開有吞拿魚切粒,壽司飯,芝麻海帶,和式青蔥,鰹魚醬油,芝麻。我最愛甜甜地鰹魚醬油,芝麻同壽司飯混合一起是帶起食材鮮味,份量很足夠,特別很少食到之麻海帶,張大口放入食物好開心和滿足。因和朋友好滿足食完晚餐,所以飲唔落飲品!
今晚約了朋友去 Poke Go 食飯。

因和朋友好滿足食完晚餐,所以飲唔落飲品!
2024-10-17 356 瀏覽
近年來發現身邊嘅人都越嚟越健康,有時午餐都會食雞胸烚菜,今日約咗一個做gym朋友食飯,推介我哋去食呢間poke go~~其實一開始望到個餐牌都覺得好似好健康,餐廳有幾款set好咗嘅bowl~非常大部份都係魚生雞胸喱類健康食材。NALU我揀嘅呢個係八爪魚配壽司飯,一開始聽個名仲以為會好淡口,但原來辛味蛋黃醬都好惹味,配埋條粟米,芝麻,蟹棒呢啲材料食味道剛剛好唔會太濟。SHOYU AHI呢個就係吞拿魚為主配料,配咗芝麻海帶,洋蔥,芝麻,木魚絲,味道比較偏向日式料理,清淡而又可以帶出吞拿魚本身嘅鮮味,鍾意食魚生飯既話一定要揀喱個。紫薯栗子餅估唔到呢度唔算係日式餐廳都可以做到咁好食嘅栗子餅,外皮香脆,內餡香甜,整體唔會太甜,剛好食得出栗子既香氣👍🏻

NALU

SHOYU AHI

紫薯栗子餅

2024-08-31 655 瀏覽
最近食得有啲heavy, 星期五晚約咗朋友食飯,佢推介一間健康小店,食夏威夷poke bowl, 話平時lunch time要排隊先有得食。餐廳環境唔錯,壁畫色彩繽紛,好適合打卡放社交平台。我第一次食,點左佢signature bowl其中一款,朋友就自選。SHOYU AHI店舖六款特色bowl之一,用料豐富,包括吞拿魚、壽司飯、芝麻海帶、和式青蔥、紫洋蔥、鰹魚醬油、芝麻、木魚絲。壽司飯底粒粒分明有咬口,吞拿魚份量好多,而且新鮮,醬汁可以選擇分開上,非常細心。朋友則自選左三文魚、沙律菜、麻醬豆腐、雞蛋絲、芝麻海帶、柚子醬油醋,配料全選有果仁、木魚絲、辣椒碎、岩鹽、脆蒜、紫菜絲。佢個盤都係份量好大,朋友揀咗菜底,因為佢low carb,餐廳有呢個選擇幾好。菠椰菠蘿ME好清新嘅配搭,飲落去唔會好甜,反而有香濃嘅椰子味,仲有菠蘿香氣。表面菠蘿乾可以食,甜甜地非常惹味。牛油果奶昔奶昔好滑,好重奶味,飲落仲有啲牛油果粒,幾特別。餐廳食物健康,如果想食poke bowl係唔錯嘅選擇。中秋節就到,估唔到佢都有月餅出。

SHOYU AHI

菠椰菠蘿ME

牛油果奶昔
奶昔好滑,好重奶味,飲落仲有啲牛油果粒,幾特別。

2024-08-07 657 瀏覽
大熱天時,約了從加拿大回港的朋友吃飯,她要揀清淡健康的食物,說香港實在太熱,熱到沒胃口吃飯。剛好我知道這裡是吃簡單清新的輕便食物,又在灣仔區,真是完全遷就她。餐廳在灣仔汕頭街的舊樓舖,有點懷舊的文青味道,一條短短的街道,在皇后大道東和莊士敦到中間,餐廳是汕頭街5號,接近皇后大道東,交通非常方便,一邊有多條巴士線,另一邊有地鐵和電車,很容易找到。午飯時間坐滿了人,要等第二輪才有位,為了健康等耐些也值得。等到返工的人們吃完散去,我們才有位置慢慢享受午餐。餐廳不大,有吧枱高櫈,也有方台方櫈,用數碼點餐,快捷方便,兩人都好想試下特別的健康餐,於是各選一個套餐,再加一杯椰青水 。套餐一ALOHA BOWL👍👍👍👍👍$118牛油果,🥑壽司飯🍙,雜菌香菇,🍄‍🟫🍄‍🟫甜粟米🌽,日本豆腐,赤道紅海帶,柚子醬油醋,芝麻,冰凍椰青水。🥥套餐二808 BOWL$128吞拿魚🐟,壽司飯🍙,和式青蔥,枝豆仁🫛🫛,三文魚子🐟,雜菌香菇🍄‍🟫🍄‍🟫,山葵乳酪醬,芝麻,木魚絲,冰凍椰青水。🥥🥥外加一份牛油果$16🥑🥑兩個大碗裝得滿滿的,食物顏色豐富,食材新鮮,配搭得宜,醬汁都好好味,特別喜歡山葵乳酪醬,提鮮又開胃,在

餐廳不大,有吧枱高櫈,也有方台方櫈,用數碼點餐,

套餐一ALOHA BOWL👍👍👍👍👍

赤道紅海帶,柚子醬油醋,芝麻,

冰凍椰青水。🥥

套餐二808 BOWL$128
吞拿魚🐟,壽司飯🍙,和式青蔥,枝豆仁🫛🫛,三文魚子🐟,

外加一份牛油果$16🥑🥑

提鮮又開胃,在炎熱的夏天,坐在涼快的餐廳裡,真是太享受了。👍👍

• 808
2024-08-05 473 瀏覽
夏天天氣熱打算食過清新少少嘅午餐. 路過見到餐廳環境唔錯, 三點幾都有幾台人就行入去試試佢.服務態度ok la. 港式service嗰種唔會expect太熱情,但有問就會答. 比較自助式唔係坐定定有人笑住serve嗰種. 食物新鮮有唔同選擇. 睇相怕細碗但出到嚟個portion包杯嘢飲都夠食得飽. 擺盤賣相都唔錯有誠意唔係亂咁擺.餐廳音樂可以再chill啲, 但呢個題外話啦.初次體驗整體滿意.如再路過會幫襯第二次.

餐廳音樂可以再chill啲, 但呢個題外話啦.

初次體驗整體滿意.
如再路過會幫襯第二次.
808 Bowl
2024-07-24
808 Bowl
  • 808
2024-07-19 475 瀏覽
有時食得多,都想食返清清地,健康D嘅餐~如果又想好食又想健康,我就諗起poke go, 佢地嘅沙律餐,有營養又健康😋佢地d bowl有分signsture 款式,姐系已經配好哂吾同材料、醬汁,lunch set 仲會包一杯飲品tim, 好抵👍🏻如果想揀自己中意嘅口味,亦可以揀自選菜單!我就揀左ono, 三文魚,壽司飯,溫室青瓜,雞蛋絲,蟹棒沙律,果仁芝麻醬,芝麻~D配料exactly 系我平時中意食😍勁多舊厚厚的三文魚,充滿蛋白質!飲品我就揀左冷壓蘋果汁🍎 雖然系lunch set 包,但吾系普通蘋果汁黎,帶有香氣,飲落帶點厚度果種,好有驚喜,十分推薦!