2022-10-11 8 瀏覽
呢排好忙OT完夜晚唔想煮,又無🍱帶返🥺之前放工係西營盤上環附近見到呢間有人推介過既串燒便當外賣店😇@R&Y 🍴星加坡雜錦沙爹便當🍱 $98拿到手比想像中大盒😆有三色豆蛋炒飯(澱粉),4條雜錦沙爹(牛豬雞都係蛋白質💜)同2格充滿食物纖維既沙律💗值得一提係菜份量好多😚加上適量澱粉,食完唔會罪惡有動力做gym 🥬田園沙律配焦糖南瓜 紅酒醋腌紅菜頭 薯仔 木瓜及三色豆 $68 沙律真係好新鮮而且無滿布沙律醬🥰木瓜甜甜地之餘可以幫助消化同消炎,最適合打工一眾🤤紅菜頭可以降低血壓同護肝🤣熬夜既我見到都立即食,係附近打工既午餐必食💮..我呢類懶人就唔鍾意等😛R&Y有得WhatsApp落單,當然開會前扮工落個order先啦😇開到夜晚10點拯救OT人💨...📍上華樂基商業中心(西營盤A2 2分鐘)📍R&Y's international Cuisine . 想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk 😉🍮#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram

🍴星加坡雜錦沙爹便當🍱 $98

📍上華樂基商業中心(西營盤A2 2分鐘)
📍R&Y's international Cuisine

#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkhealthyfoodblogger #hkgirl #healthyblogger #西營盤美食 #食好西 #上環美食 #香港區美食 #沙律 #健康外賣 #串燒 #串燒便當 #打工仔晚餐 #今晚食乜餸 #R&Yinternationalcuisine
星加坡雜錦沙爹便當
小妹今次食呢間係R&Y既分店😍R&Y一直要去新界先可以食到,今次竟然聯同Bar Pacific一齊合作跳出新界🤩 將R&Y既味道帶到港島區,雖然只可以外賣🙈但真心好味既,又點會介意外賣🥡呢😝但留意呢間分店主要買沙律🥗串燒喔💕🍱星加坡西班牙黑毛豬沙嗲便當小妹今次買咗2份便當🍱 2份便當都相當吸引,冇諗過呢間小店都會嚴選食材,仲要用西班牙黑毛豬😚小妹第1啖食落去已經食到濃濃既星加坡既沙嗲汁, 肉質非常細膩及鮮嫩,味道濃郁且超惹味🥳 而且每個飯都配有沙律🥗感覺非常健康👍🏻 最特別係唔係用白飯,而係用三色豆及蛋拌炒而成既炒飯,粒粒分明,味道好味😝 食完成個餐唔會覺得好漏😆🍱星加坡雜錦沙嗲便當 (雞肉、牛肉、豬肉)小妹另一款叫咗呢款雜錦便當🍱 呢個便當總共有4款串燒,呢款便當同樣有沙律🥗炒飯,且同樣有好惑味既沙嗲醬,每啖都好濃香,真係絕配🥳小妹仲+$8要1支淳。茶舍,食完串燒最配飲支茶,清淡吓🤗小妹覺得呢間餐廳無論食物質素,職員態度等都非常好👍🏻 雖然見到價錢可能覺得貴🤔但勝在足料又好味😍值回票價😋👏🏻

🍱星加坡西班牙黑毛豬沙嗲便當

🍱星加坡雜錦沙嗲便當 (雞肉、牛肉、豬肉)

小妹仲+$8要1支淳。茶舍,食完串燒最配飲支茶,清淡吓🤗

2022-10-10 14 瀏覽
聽朋友講呢間店舖喺大尾督內一間好出名既隱世法國菜,最近知道佢喺西營盤開咗一間專做外賣嘅星馬串燒店,於是買咗兩個飯盒返去同屋企人分享!領取外賣的時候聽到店家介紹店鋪除咗可以外賣自取之外,亦都可以透過外送平台購買,或者係提早一日喺WhatsApp下單,相當方便,希望大家可以支持小店~<星加坡西班牙黑毛豬/雞肉沙嗲便當> $98/1便當賣相吸引,色彩繽紛,每個便當附有4串串燒,串燒分別採用西班牙黑毛豬/雞肉,黑毛豬食落肉質比一般豬肉更加細膩,啖啖肉之餘仲保留肉汁,不俗;喜歡店家調配的沙嗲汁,濃郁惹味😆配上串燒非常適合,如果店家有額外售賣沙嗲醬有興趣購買🤣跟餐沙律亦都毫不馬虎🤩分別有木瓜、薯仔、蕃薯、紅菜頭、同不同沙律菜,解膩一流🥰炒飯加埋東南亞香料——紅蔥醬,份量啱啱好唔會過多,加埋串燒嘅沙嗲醬食都好唔錯

<星加坡西班牙黑毛豬/雞肉沙嗲便當> $98/1
2022-10-08
  • 星加坡西班牙黑毛豬沙嗲便當
  • 星加坡雞肉沙嗲便當
又搵到一間新嘅外賣店啦😍 呢排天氣比較熱想食返D惹味既星馬菜☀️咁啱呢間小店真係好方便 唔單止可以用外賣App📱 仲可以Whatsapp落單☎️ 方便又快捷質素都好唔錯‼️⭐️ 星加坡雜錦沙嗲便當 🍱一個便當食到晒豬肉牛肉同雞肉各種味道好豐富🤩 靈魂既沙嗲醬唔會太辣🌶 花生味濃帶點熱帶新加坡的風味🇸🇬 三種沙嗲都烤得好香 特別係豬肉用左黑毛豬🥓 特別軟淋Juicy驚喜係每個便當都附上田園沙律🥗 唔係淨係得沙律菜 焦糖南瓜紅菜頭木瓜🎃既配搭好新鮮 仲帶絲絲甜味 配沙嗲一流🤪

⭐️ 星加坡雜錦沙嗲便當 🍱
2022-10-08 9 瀏覽
Freshlane 外賣開到周圍都係,今日下午去咗上環(近西營盤站)買lunch。呢間餐廳係大尾督都幾岀名,依加連外賣都有!仲可以提早Whatsapp落單,一嚟到就即刻有得攞田園沙律($68)- 焦糖南瓜非常好味,仲有木瓜、薯仔、同紅酒醋醃紅菜頭,而底下嘅田園沙律都好fresh,仲有青瓜、紅蘿蔔絲同cherry tomato ,好豐富同健康,份量都幾大。星加坡雞肉沙嗲半打($128)- 呢個一定要嗌呀!個雞串啖啖肉,好嫩滑之餘仲燒到好惹味,配埋沙嗲花生醬真係超好食!伴碟仲有沙律㗎~無糖黑咖啡(+$5)

無糖黑咖啡(+$5)
2022-10-08 7 瀏覽
田園沙律$68星加坡雜錦沙嗲半打$128好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:最近幾日天氣好好,藍天白雲。和朋友經過中山公園,心血來潮想picnic。毫無準備,唯有在附近一間新開的外賣🥡店買沙律🥗及沙嗲串。此外賣店讓客人預先在外賣平台Freshlane 或WhatsApp 落單,減少等候時間,好方便。沙律滿大盒,內有生菜🥬、木瓜、鷹咀豆、紅菜頭、青瓜、南瓜🎃、車厘茄、甘筍絲、薯仔🥔,配了酸酸甜甜的沙律醬。份量頗多,對於減肥中的我來說,吃完3串沙嗲加沙律已經好飽。星加坡雜錦沙嗲可以一次過試豬、牛、雞。沙嗲串夠腍夠入味,不鞋口。醬汁有花生🥜及沙嗲的香味,但不辣,不吃辣的你也可以一試。
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:

星加坡雜錦沙嗲半打
之前食過R&Y係大尾篤的西餐,知道佢地係上環新開了串燒便當外賣店,即刻試試佢地的沙嗲串燒。睇老闆係R&Y 社交平台講, 佢爺爺嬤嬤在三四十年前,已在北角銅鑼灣街邊擺擋,日賣一萬串沙嗲串燒,家族傳承的星馬沙嗲醬絕對正宗👍🏅 外賣除了可以係外賣平台,仲可以用whatsapp落單,非常方便,前一日whatsapp落單仲有8折優惠🤩 我whatsapp落單叫左一個田園沙律同星加坡雜錦沙嗲便當。一上到去就準時有得拎,便當份量大,色彩繽紛,令人好有食慾🤤 加$5-8有餐飲,我加左無糖銀茉茶田園沙律 $68配料豐富,生菜新鮮,配上焦糖南瓜、紅菜頭用紅酒醋醃製,酸酸甜甜,好開胃👍仲有薯仔,木瓜同三色豆,營養健康之選❤️ 星加坡雜錦沙嗲便當 $98便當有4串串燒、沙律同炒飯,好豐富😁沙嗲醬真係好惹味,有濃香的花生味,甜味剛剛好👍雜錦串燒有牛雞豬,肉質新鮮有咬口,配埋正宗沙嗲醬真係絕配✨️炒飯都有小驚喜,絕對係比足心機✨️有西蘭花同三色豆,加上紅葱醬,炒得非常香口,好好食👍

加$5-8有餐飲,我加左無糖銀茉茶

田園沙律 $68

星加坡雜錦沙嗲便當 $98

• 雜錦串燒便當
2022-10-06 7 瀏覽
鋪頭位置很得意,只做外賣的,沒有堂食,提早預約好食物,就可準時去提取了,很方便~食物提取時熱辣辣,剛剛好,是剛剛煮好的,食物份量比想像中更大份,有4串大串的串燒,一個南瓜紅菜頭沙律,雜菜沙律及雜菜炒飯~星加坡西班牙黑毛豬沙爹便當~豬肉很腍軟,燒烤後一點也不乾,沙嗲汁醬夠,味道微辣很惹味~星加坡雞肉沙嗲便當~起初還擔心雞肉會較乾,但原來燒烤後還能保持肉嫩好好食,而炒飯是用了雜豆炒,味道都是帶點微辣的,很開胃~

R&Y在大尾篤是間獲一片好評的西餐廳~雖然仲未有機會去試本店~但得知他們開了家外賣小店在西營盤,即刻趁放假買來嚐鮮☺️☺️**請提前一日在whatapp落單,可享自取8折**也可在外賣平台提早1小時前落單👉🏻星加坡牛肉沙嗲便當 $98👉🏻星加坡西班牙黑毛豬沙嗲便當 $98便當裡會有沙律+炒飯+4串串燒·牛 - 軟稔無筋·豬 - 豬肉肥瘦適中,肉質彈牙🙌🏻·沙嗲汁 - 個汁超正🥰好香👍🏻 味道不會過嗆,也不會很辣,帶少少甜,好味😋·炒飯 - 內裡有三色豆/西蘭花粒,飯粒分明不油膩👉🏻星加坡雜錦沙嗲 半打 $128雞牛豬各兩串+沙律·雞 - 雞肉頗嫩滑👍🏻·沙律 - 有雜菜/南瓜/紅菜頭/豆,配上自家製酸酸甜甜醬汁,解膩👍🏻🎈總歸一句:包裝完整,味道不錯~尤其推薦串燒豬👍🏻回味😋

**請提前一日在whatapp落單,可享自取8折
**也可在外賣平台提早1小時前落單

👉🏻星加坡牛肉沙嗲便當 $98
👉🏻星加坡西班牙黑毛豬沙嗲便當 $98
便當裡會有沙律+炒飯+4串串燒
·牛 - 軟稔無筋
·豬 - 豬肉肥瘦適中,肉質彈牙🙌🏻
·炒飯 - 內裡有三色豆/西蘭花粒,飯粒分明不油膩

👉🏻星加坡雜錦沙嗲 半打 $128
雞牛豬各兩串+沙律
·雞 - 雞肉頗嫩滑👍🏻

🎈總歸一句:
包裝完整,味道不錯~尤其推薦串燒豬👍🏻回味😋

2022-10-01 29 瀏覽
落大雨唔想煮飯又唔想落街食🌧️ 上網發現上環最近開咗間新嘅外賣店,主打正宗沙嗲串燒系列!除咗可以透過網上外賣平台訂之外,仲可以WhatsApp預先落單自取,都幾方便㗎😎每盒便當有四串串燒、炒飯同沙律🥗~ 一打開個蓋就聞到超級濃郁嘅沙嗲味💞 星洲沙嗲醬香口惹味,帶少許花生醬,完全唔辣而且食完都唔會口乾,家族秘製果然有啲料到🤭 重頭戲當然係串燒啦🍢 可以揀牛肉、西班牙黑毛豬、雞肉或者雜錦~ 牛肉夠厚身但完全唔嚡口,黑毛豬嫩滑仲保留到肉汁,啖啖肉好滋味☺️ 搭配沙嗲醬真係perfect match!自家製炒飯好有驚喜🫣 有紅蘿蔔、粟米同青豆三兄弟,搭配東南亞香料炒製而成,口感豐富,鑊氣十足🍛!跟餐沙律唔係hea你㗎!南瓜、青瓜、車厘茄、紅菜頭、沙律菜樣樣有齊晒~ 顏色豐富,相當吸睛,酸酸地咁超級開胃🙈

2022-09-30 7 瀏覽
《外賣沙嗲便當🍢》———————————————-#R&Y 🧡 -Freshlane裡面有唔同嘅小店,手機揀好就可以去外賣自取,又或者可以經foodpanda外送去公司,超級方便🥡 今次喺app 轆到呢間串燒小店,一search先知原來佢嘅本店係喺大尾篤嘅高質西餐廳,最近先喺港島開咗主打便當嘅外賣分店😙-🐽 星加坡西班牙黑毛豬沙嗲便當便當好豐富,有沙律、炒飯同串燒,係正宗星馬串燒風味🇸🇬 黑毛豬肥瘦適中,肉質彈牙,沙嗲汁好香但又唔會太嗆辣,炒飯炒得粒粒分明,加咗紅蔥醬、三色豆同西蘭花拌炒而成,一啲都唔油膩🍚-🥗 田園沙律另外再加咗盒沙律,清新又健康,裡而有焦糖南瓜🎃、紅酒醋醃紅菜頭同木瓜,本身仲有即叫即焗嘅薯仔同三色豆嘅,可惜準備唔切就食唔到啦,但店主都好好咁將其他配料嘅份量增加返,好滿足🥳-除咗外賣平台,仲可以直接用whatsapp早一日落單,簡單方便😝-⭐價錢參考:星加坡西班牙黑毛豬沙嗲便當:$98田園沙律:$68🍌抵deal 指數:7/10
《外賣沙嗲便當🍢》
🍌抵deal 指數:7/10
2022-09-26
午餐
2022-09-30 8 瀏覽
近著西營盤地鐵站A出口的樂基商業中心,最近開設了Freshlane,匯集了多間外賣專門店餐廳。其中這間串燒專門店大有來頭,由全港最叻BBQ的大埔大尾督開出來,提供正宗的星馬沙嗲,有惹味的串燒和便當兩款選擇。除了外賣自取外,還可以透過外送平台購買;或者親力親為,預早一日於Whatsapp下單自取更可享有全單八折優惠,慳錢又健康。星加坡雜錦沙嗲(半打) - $128雞肉、牛肉和豬肉三款肉類各兩串,均以即叫即燒,保持新鮮的口感;每一串串燒也串著厚厚鮮嫩的肉,火喉掌握得恰到好處,肉質好軟腍不會太老,又完全沒有任何燒焦,加上整根也塗滿了惹味香濃的秘製沙嗲醬,花生味好香濃;跟配兩款田園沙律,焦糖南瓜田園沙律有軟糯的焦糖南瓜、營養豐富的鷹嘴豆和青瓜,更有紅酒醋醃紅菜頭取替沙律醬;另一款是薯仔沙律有清甜的木瓜和車厘茄,平衡肉膩感之餘,又更加健康。雀巢歐陸奶滑咖啡 +$5跟餐有飲品加配優惠價,有多款雀巢罐裝及淳茶舍支裝。

星加坡雜錦沙嗲(半打) - $128
雀巢歐陸奶滑咖啡

雀巢歐陸奶滑咖啡 +$5
跟餐有飲品加配優惠價,有多款雀巢罐裝及淳茶舍支裝。
2022-09-30
午餐
2022-09-28 8 瀏覽
之前有機會用過位於上環近西營盤的外賣自取服務,係外賣平台落單,廚房會準備好放入格仔櫃內,差唔多時間就可以去拎啦,減少人與人之間的接觸。今次食呢間餐廳最近係呢度開設專賣串燒外賣餐盒。除咗外賣平台,仲可以直接WhatsApp 落單好方便!🍢🐖 黑毛豬沙嗲便當🍱 🍢🐂 牛肉沙嗲便當🍱便當有4串串燒、一份沙律及一份炒飯兩款串燒肉都好厚實,黑毛豬比想像中易咬唔會過韌,牛肉亦無筋!沙嗲汁濃稠香味撲鼻,花生味和黃薑等香料味豐富,唔算好辣,醬汁俾得好多唔洗驚唔夠沾!配角沙律和炒飯都唔錯顏色豐富令便當好吸睛!首先沙律有紅菜頭、沙律菜和木瓜,配搭沙律醋酸味好開胃!炒飯有紅蘿蔔🥕、粟米🌽和青豆🫒三色豆兄弟,加埋東南亞香料炒成,味道香濃,配搭沙嗲汁食更正☺️

🍢🐖 黑毛豬沙嗲便當🍱
🍢🐂 牛肉沙嗲便當🍱

便當有4串串燒、一份沙律及一份炒飯

2022-09-27 15 瀏覽
今次試咗一間喺 #freshlane 新開業嘅外賣沙嗲串燒小店 ******************************食物s:(外賣自取8折後價錢) 🐷星加坡西班牙黑毛豬沙嗲(半打) ($102.4) 外賣返到去即食 串燒都仲夠熱嘅串燒面上淋上佢哋嘅特製沙嗲汁 呢個沙嗲汁真係要讚下佢❣️食落特別香口惹味 有好重嘅花生醬味 唔會辣 更加唔係死咸果種 食完都冇口乾同店主傾咗幾句 原來佢嘅屋企人係印尼華僑所以佢哋對個沙嗲汁要求好講究 好有自己一套做法事前準備功夫好多 連花生醬都係自己炒香 仲加咗自己磨嘅芫荽末添 唔怪得特別香口啦👅黑毛豬肉肥瘦適中 食落彈牙唔會鞋 幾有咬口撈埋招牌沙嗲汁一齊食 係享受呀❣️串燒仲會跟埋焦糖南瓜田園沙律 平衡返味覺🐥星加坡雞肉沙嗲便當 ($78.4) 呢個便當色彩豐富 賣相好靚呀❣️雞肉串燒有4串 面上一樣淋上惹味沙嗲汁雞肉食落幾嫩滑 仲保留到肉汁🥗跟餐沙律夠新鮮 食材豐富 有紅酒醋醃紅菜頭、南瓜、青瓜、車厘茄同三種豆食落酸味突出 醒神又開胃💕呀媽大推呢個沙律 話酸眉眉好正呀本身以為跟餐嘅係白飯 點知又有驚喜佢哋跟配嘅自家製炒飯 配料有西蘭花同三色豆🥦仲加咗獨特

食物s:(外賣自取8折後價錢)

🐷星加坡西班牙黑毛豬沙嗲(半打) ($102.4)
外賣返到去即食 串燒都仲夠熱嘅
仲加咗自己磨嘅芫荽末添 唔怪得特別香口啦👅
黑毛豬肉肥瘦適中 食落彈牙唔會鞋 幾有咬口
撈埋招牌沙嗲汁一齊食 係享受呀❣️
串燒仲會跟埋焦糖南瓜田園沙律 平衡返味覺

🐥星加坡雞肉沙嗲便當 ($78.4)
呢個便當色彩豐富 賣相好靚呀❣️
雞肉串燒有4串 面上一樣淋上惹味沙嗲汁
雞肉食落幾嫩滑 仲保留到肉汁
🥗跟餐沙律夠新鮮 食材豐富
有紅酒醋醃紅菜頭、南瓜、青瓜、車厘茄同三種豆
食落酸味突出 醒神又開胃💕
呀媽大推呢個沙律 話酸眉眉好正呀
本身以為跟餐嘅係白飯 點知又有驚喜
佢哋跟配嘅自家製炒飯 配料有西蘭花同三色豆🥦
仲加咗獨特配方紅葱醬 令整體味覺昇華

☕無糖銀茉茶 (跟餐+$6.4)
平時比較怕啲樽裝茶係加咗勁多糖 冇晒茶味
但呢支係真正嘅無糖銀毫茉莉綠茶 完全0糖份❣️
飲落綠茶味好濃 茉莉花味清香
雖然唔係熱嘅 但以樽裝茶嚟講算係咁啦

小結:

估唔到外賣都可以咁高質❣️
見店主咁有心 真係值得支持一下
上環返工嘅寶寶 有機會可以試下佢哋呀
💖除咗用外賣app落單外 仲可以提早1個鐘whatsapp落單 去到就可以即拎啦
👉🏻經whatsapp落單外賣自取仲可以有8折優惠㗎

💖另外 如果大家知道有咩外賣店係好食又抵食嘅 歡迎留言/DM話我知呀

為食指數:8.8/10
性價比:8/10
環境舒適度:N/A
西班牙黑毛豬沙嗲
西班牙黑毛豬沙嗲
2022-09-26 12 瀏覽
星期日晚上懶洋洋,發現屋企附近新開左間外賣店「R&Y’s International Cuisine」,主打家族秘製星洲沙嗲系列。除咗可以透過網上外賣平台order,仲可以用Whatsapp預先落單自取,非常方便星加坡雞肉沙嗲便當串燒雞肉已去皮,啖啖肉,採用家族秘製星洲沙嗲醬,香濃味美,帶少許花生醬香~便當配台式紅蔥醬雜菜炒飯及焦糖燒南瓜田園沙律🥗飯裏加咗青瓜、三色豆及台式紅蔥醬一齊炒,幾有鑊氣,香口惹味!星加坡雜錦沙嗲(半打)雞肉、牛肉、豬肉樣樣有齊,每款有兩串。所有串燒都係即叫即燒,熱辣辣,香噴噴~牛肉&豬肉串都肉味濃郁👍🏻所有淨串燒系列均會配焦糖南瓜田園沙律,口感爽脆,新鮮滋味