2019-01-12 63 瀏覽
環境係好舒服架,好岩一班朋友去傾計不過野食就有啲細份,同埋啲味唔係好夠又唔係好平均~ $90 一個set,有杯野飲,有個湯,有個pasta,有個甜品(杏仁茶)都ok🤣🤣我地由7點坐到10點幾 都無俾人趕,同埋佢地都好好幫我地影相🤩
環境係好舒服架,好岩一班朋友去傾計
不過野食就有啲細份,同埋啲味唔係好夠又唔係好平均

2019-01-11
2019-01-11 99 瀏覽
辛苦完一天的工作,總希望找個地方忙裡偷閒、輕鬆一下。這日放工後,來到太子始創中心購物兼拍拖,見到這餐廳的環境雅緻,就入去食個晚飯。香草忌廉三文魚意粉--單看賣相已不錯,吃落啖啖都是濃濃的香滑忌廉,跟香草三文魚是絕配。帕爾馬芝士薄餅--餅底很香脆,而且帶著陣陣溶於其中的芝士味,簡直是雙重享受。黑糖雪糕厚班戟--熱辣辣的pancake,跟冷冰冰的雪糕本來是兩極,放在一起吃,係加吸引。芒果冰雪樂-- 雖然說到底是沙冰,但芒果味很重,飯後嘆返杯,簡直是享受。

2019-01-06 65 瀏覽
「RBTea」是一間咖啡店西餐廳,既可安坐韆鞦椅喝杯咖啡,又可時刻品嚐全日早點。小編前來午膳,亦有意粉焗飯等主食選擇。 這份「香濃忌廉蜆意粉」賣相略為單調。蜆肉約有五六隻,以作主要配料而言亦不夠豐足。論味道,蜆肉評價中等,其中一隻有沙,需減少許分數。意粉方面,忌廉汁味道平實,份量恰當。可考慮追加更多芝士甚至引入香蒜,相信風味更佳。以「檸檬綠茶」作餐飲,綠茶與紅茶口味完全不同,予人新鮮感。冬日享用又暖胃。 作為一間西餐廳,「RBTea」的食品水準平平;作為一間咖啡茶室,環境都算不俗。
香濃忌廉蜆意粉
檸檬綠茶

[2/1/2019; Wed]
2019-01-02
2019-01-04 102 瀏覽
2019開工日都要吃飯的!就近找左間輕輕鬆鬆的cafe享受下午餐的時光!今天就去左始創的RBTea!看上去好像台式Cafe,仲有珍珠奶茶飲添!午餐有兩個menu!看似台式的餐廳原來午餐吃西餐,意粉,焗飯,沙律,waffle都有得選!而且價錢得不錯!所有午餐都免費跟檸檬🍋紅茶☕️或綠茶🍵!本來以為係普通茶餐廳檸茶,但卻好味好多,加分加分!我試左焗芝士白汁煙三文魚飯!熱辣辣,香噴噴!不過個汁可以多少少!呢個炸魚柳配凱薩沙拉賣相真係好吸引!同事選的香濃忌廉蜆意粉!味道不錯,不過份量真係太少啦!連女仔吃完都唔夠!
2019開工日都要吃飯的
!就近找左間輕輕鬆鬆的cafe享受下午餐的時光
!今天就去左始創的
RBTea
!看上去好像台式Cafe,仲有珍珠奶茶飲添!

!而且價錢得不錯!

我試左焗芝士白汁煙三文魚飯
!熱辣辣,香噴噴!不過個汁可以多少少!

呢個炸魚柳配凱薩沙拉
賣相真係好吸引!

同事選的香濃忌廉蜆意粉!
味道不錯,不過份量真係太少啦!連女仔吃完都唔夠!

2019-01-02 95 瀏覽
因太攰又成手都係野,求其搵間野食飽算數。反正唔係太餓,我都幾鐘意食 all day breakfast, 所以咪試下這間囉。環境都ok,不過啲梳化有點污糟,可能係布梳化問題,都幾多污穢🤔🤔🤔,第一次光顧,原來係自助點餐的,點選後比完錢,一陣就有人交餐,服務態度都ok點選了一個炸魚柳脆香鬆餅,一個意式蕃茄蜆意,一杯凍檸茶。炸魚都算ok啦,蛋不夠嫩滑,鬆餅和薯角都唔夠熱,感覺一般啦,比起外面其它店有點失望。反而個意式蕃茄蜆意就ok喎,都算多蜆,而且味道都唔錯,蕃茄味道剛好,而且夠晒熱辣辣。中規中矩,有待改善,因為鬆餅薯角唔夠熱真是有點😢😢😢

中規中矩,有待改善,因為鬆餅薯角唔夠熱真是有點😢😢😢

2018-12-13 118 瀏覽
行花園街行到餓餓地又渴渴地,就入左始創揾食⋯⋯rbtea?仙踪林定仙跡岩嘅復刻版啊?原來一開始我已經搞錯曬喇⋯⋯半自助,自己揾位,然後去order,有人送餐⋯⋯坐得幾迫,不過尚算舒服⋯⋯落order個陣,見到cashier後面嘅洗碗位隔離有一堆冇嘢蓋住嘅waffle,打左個突,當然唔叫waffle,叫左壺玫瑰荔枝茶同抹茶香蕉pancake,100大元,算抵⋯⋯兩個阿姐戴住藍手套,背住我一個整緊飲品,一個整緊碗碟,其中一個就轉身做埋收銀,真辛苦!等等等等,店面好似得嗰兩個阿姐,乜都佢地做,完全唔夠人!⋯⋯送餐又係藍手套阿姐!壺茶唔錯,問佢拿多一隻杯,點知佢話:「加隻杯都冇得添飲㗎喎!」下!我從來冇諗過添飲囉!個pancake應該係新鮮整,比較淋身,冇乜蛋味,淋面個抹茶醬都冇抹茶味,好在香蕉有蕉味!⋯⋯不過不算難食⋯⋯見到隔離叫肉丸意粉,睇落似好好食⋯⋯overall性價比算高⋯⋯只係我嘅mind set係洗緊碗先戴膠手套,依家見到佢地戴住藍手套處理食物收銀執枱送餐,真心唔習慣!而且服務態度有待改善⋯⋯最初以為係台式餐廳,幫襯完點解不似預期嘅?上網check,原來係強國餐廳,文化差異,完全

最初以為係台式餐廳,幫襯完點解不似預期嘅?上網check,原來係強國餐廳,文化差異,完全明白了!

• 玫瑰荔枝茶
2018-12-10 120 瀏覽
這間餐廳位於始創中心,是一間台式CAFÉ,地點方便,星期六下午都唔算太多人,而且價錢不昂貴, 可惜既係冇提供下午茶餐。環境都幾好,有好多梳化位,很適合知己好友相聚。呢間餐廳需要自己先到收銀處點餐同付款,然後侍應會將食物拎來,唔洗自己去拎。煙三文魚沙律脆香吐司伴薯角,吐司如其名,非常脆,非常香,非常可口,配上煙三文魚好好食。香辣鮮茄香草螺絲粉,螺絲粉好惹味,少少辣,好開胃茉香黑珍珠奶茶,奶味較重,珍珠好有咬口,不錯。

香辣鮮茄香草螺絲粉,螺絲粉好惹味,少少辣,好開胃

茉香黑珍珠奶茶,奶味較重,珍珠好有咬口,不錯。
2018-11-24
15 分鐘 (堂食)
2018-12-09 120 瀏覽
许久没写东西了,看到OpenRice上还有10个粉丝,颇感不好意思,尽量恢复更新。 1.     店的位置很好找,在太子和旺角地铁站中间的始创中心二楼,旁边有家星巴克。 2.     点了:珍珠奶茶班戟,百香芒果乌龙茶珍珠奶茶班戟很有特色,三层热烘烘的松饼叠在一起,上面淋着香浓奶茶酱,饼上和周围点缀珍珠丸子和薄荷叶,分量足够姑娘饱肚。下层的松饼吸收了糖浆,上层的松饼,奶茶酱渐渐渗透进一半厚度,三层味道各不相同。很难得的是松饼不是很甜,淡淡香气,是值得推荐的甜点选择。因为喜欢百香果的果茶点了百香芒果乌龙茶,上桌后发现果茶里并没有水果,只是在热茶壶中加了少许浓缩果汁,茶味很重很涩,果味很淡,而且随着茶叶的浸泡,苦涩味逐渐加重,喝完不仅无回甘,反倒让人觉得口渴。果茶感觉不太好,希望能少些茶叶,多些真正水果,在茶的苦味与水果的甜味之间达到平衡。 3.     餐厅环境很文艺,墙上摆满可爱瓷器,晚餐时间入座大概半满,不同排队即可入座,向服务人员询问桌号后自行去柜台点单付款。

2.     点了:珍珠奶茶班戟,百香芒果乌龙茶

百香芒果乌龙茶
2018-12-08
2018-11-29 108 瀏覽
依間餐廳嘅環境唔錯,有好多兔仔嘅擺設🐰坐得都還算舒適,但二人枱就細左啲。由於不收加一,大部分嘢都係自助🙈坐得遠嘅都幾唔方便。-🍔叫左個二人dinner set ($238), 前菜揀左日式唐揚雞塊伴沙律杯。雞塊非常油膩,味道一般,沙律份量亦好細😴 蘑菇湯味道又係非常普通,罐頭湯咁。主菜可以揀$69以下嘅飯同意粉,🍔揀左蕃茄肉丸意粉同日式燒汁炸魚柳意粉。兩款意粉都偏鹹,肉丸過於硬身,醬汁都冇乜特別🤷🏽‍♀️至於甜點Tiramisu oreo雪糕班戟 (+$7),賣相不錯,但味道一般,pancake質地有啲濕,食落有啲mushy,🍓好酸。-總括而言,依到啲主菜同甜品都好一般,性價比不高,咁嘅質素樓上cafe可能仲好食啲🙈
日式唐揚雞塊伴沙律杯
日式燒汁炸魚柳意粉
Tiramisu oreo雪糕班戟
2018-10-10
10 分鐘 (堂食)
2018-11-09 136 瀏覽
難食重點:1. 香蝦芝士薄脆Pizza - 唔脆-軟林林-蝦唔去殻-冇味-有水2. 焗芝士蘑菇鴨胸飯-一pat 野-鴨胸一陣味-冇味-飯濕濕的兩個人只叫了這兩個及加一杯檸檬紅茶時段:晚飯價錢:total $15x
難食重點:

兩個人只叫了這兩個及加一杯檸檬紅茶
時段:晚飯
價錢:total $15x
2018-10-31 219 瀏覽
今日同姊妹食tea.見到裝修幾特別。就試試,店是自助式的。自己買票就有服務員取食物。店內有搖搖椅。幾特別。當然試試,叫了岩鹽咖啡。岩鹽味係泡泡上。飲時上面凍咖啡熱。感覺幾特別。咖啡味濃。再配上薯條配魚柳。魚柳同薯條即炸,薯條是粗薯,朋友叫了水果茶,好清新水果味濃。好多款水果放入去。感覺不錯。另外再加焦糖咖啡合核班take,見到已經眼。3款甜甜的材料。配上班take味道有3種。但配合上又不錯。可以再試
今日同姊妹食tea.見到裝修幾特別。就試試,
岩鹽咖啡
水果茶
焦糖咖啡合核班take
魚柳薯條
2018-10-25 1734 瀏覽
尼間位於太子始創既台式自助食店之前已經食過但就無食過店內既甜品🍮今日好姊妹同我食完生日飯即興話帶我來吃甜品一來店來已經坐滿人,得番幾個位事實尼間店都幾抵食,8點多又是食飯黃金時間所以滿滿人坐低睇完餐牌自助下單之後會有服務員送餐兩個大吃貨食完飯仲叫左一個PANCAKE一個WAFFLE叫左招牌《珍珠奶茶PANCAKE》$62非常之鬆軟同薄身,總共3層班戟上和碟邊放了珍珠裝飾不過個樣吾算好吸引。食落PANCAKE有濃濃珍珠奶茶香味同好鬆軟,珍珠偏硬身一點、不算太甜,幾好味不過就吾多夠cream同珍珠。另一個係好姊妹揀的《抹茶紅豆芝士球WAFFLE》有大份同細份揀WAFFLE超級大份賣相比PANCAKE吸引。大大粒芝士球不過WAFFLE整得吾夠脆同鬆軟偏乾身但勝在有好多醬既配搭搭救抹茶🍵cream同紅豆蓉偏稀身、芝士球同雲尼拿球夠濃味,醬料一淡一濃撈WAFFLE不錯食到最後真係超飽了好滿足整體食物一般但夠大份、價錢亦吾算貴,岩晒平時同好友聊天既好地方
尼間位於太子始創既台式自助食店
之前已經食過但就無食過店內既甜品🍮
今日好姊妹同我食完生日飯即興話帶我來吃甜品

一來店來已經坐滿人,得番幾個位
事實尼間店都幾抵食,8點多又是食飯黃金時間
所以滿滿人

坐低睇完餐牌自助下單
之後會有服務員送餐

兩個大吃貨食完飯仲叫左一個PANCAKE一個WAFFLE

叫左招牌《珍珠奶茶PANCAKE》$62

非常之鬆軟同薄身,總共3層
班戟上和碟邊放了珍珠裝飾
不過個樣吾算好吸引。
珍珠奶茶班戟

不過就吾多夠cream同珍珠。

WAFFLE超級大份
賣相比PANCAKE吸引。

大大粒芝士球

生日
  • 珍珠奶茶班戟
  • 抹茶🍵紅豆芝士球鬆餅
2018-10-20 190 瀏覽
呢間係一間因為服務和食物太差而令到我一定要寫食評話俾大家知唔好再去呢間野度食野。今日叫左個煙三文魚意粉同waffle。首先係個煙三文魚意粉,拎到黎時一d煙都冇凍冰冰,本身都諗住算,食到個煙三文魚,凍到不得了,同職員講之後,佢地話一係幫你叮返熱佢啦,但威脅話d三文魚會熟哂架啦,佢仲話煙三文魚係凍架啦,但我地再食左兩啖,真係唔對路,因為連d意粉都係凍,咁我地再要求處理話不如叮返熱佢啦,俾左份意粉個職員,之後有個疑似既是廚師既人氣沖沖黑面咁拎埋份意粉沖過黎話意粉係咁,一係你就揀過其他啦(態度好惡,黑面,好掘)咁我就好驚咁睇下有咩岩食啦,之後過左一陣,佢就話咁我炒過一碟俾你啦,咁我地話好啦,佢拎住份凍冰冰既意粉,好大力咁掉左係放垃圾既枱面,嘭一聲,好明顯發緊脾4。之後佢拎左一粉熱辣辣既意粉黎,咁好明顯係做到熱,但之前果份明顯放左好耐但又唔認又惡我地想我地唔好再跟進。仲有,佢地係sell waffle, 但d waffle 係凍架因爲佢地全部都係整定哂,街邊既小店一定好食過佢一百倍。整體感覺態度勁差,價錢貴,以後唔會再去食,之後見facebook同OpenRice 原有大量負評,好明顯呢間野係一

今日叫左個煙三文魚意粉同waffle。

整體感覺態度勁差,價錢貴,以後唔會再去食,之後見facebook同OpenRice 原有大量負評,好明顯呢間野係一個伏黎架!完全浪費金錢同時間!

如果有負分佢會係負五星
2018-10-03 251 瀏覽
我最喜愛這裡是方便就腳,約閨蜜之最好聚腳點,任坐不受時間影響,當然自己都不會太過份。👯‍♀️👯‍♀️我點了煙三文魚沙律配格仔餅,格仔餅蜜糖好香甜香脆可口,沙律菜新鮮爽脆!配飲品一杯承惠 $99炸魚凱薩沙律 $88魚柳就真係細了點,炸得乾身尚可以。跟餐甜品竟會係「杏仁茶」真係估佢唔到,不過飲落又幾好味,甜甜地好香杏仁味!我都係喜鬆餅餐多一點👍睇落好似好好味咁😋
👯‍♀️👯‍♀️

炸魚凱薩沙律 $88
魚柳就真係細了點,炸得乾身尚可以。

我都係喜鬆餅餐多一點👍

睇落好似好好味咁😋
2018-09-28
很久沒到始創了和朋友們逛了一陣子之後想坐下傾下見呢度環境舒適又有個黑糖新系列好吸引所以就入左黎hea啦行左陣有的餓一坐低見到好吸引就叫左登登登登到左啦影番張合照先首先呢杯係黑糖珍珠鮮牛奶加左球Oreo雪糕的正,好香黑糖味黑珍珠雪糕又好食之後係黑糖布甸鮮牛奶都係好香黑糖味舊布甸好大舊食極唔完又有的鮮奶香仲有呢個鹽酥雞拼盤整個拼盤都炸得好鬆脆加了類似孜然粉,好野味而且有4樣野鹽酥雞,甜蕃薯,台灣小香腸同脆片全部都好香口好野味之後同朋友仔係度談下心甘因為坐得好舒服,的野食又好味下次一定再黎丫
很久沒到始創了
舊布甸好大舊食極唔完
又有的鮮奶香

仲有呢個鹽酥雞拼盤
整個拼盤都炸得好鬆脆
加了類似孜然粉,好野味
而且有4樣野
鹽酥雞,甜蕃薯,台灣小香腸同脆片
全部都好香口好野味
之後同朋友仔係度談下心甘
因為坐得好舒服,的野食又好味
下次一定再黎丫