放假有私務要去葵涌KCC處理,辦妥事後隨處逛逛,見到一個牌寫著「Best Coffee in KCC」,引起我好奇一定要入去試試。小店座位不多,但裝修有如綠洲,一入去點了杯Piccolo latte, 我要求nutty啲,咖啡師説深度烘焙的豆未到,但他用心地調較了奶與啡的比例,出來效果好好,正是我享受的Piccolo latte! 咖啡師Ivan好nice好有heart,令客人好relax咁歎coffee,真是名符其實的Relax Coffee啊!
Piccolo  latte
夏日特飲
2019-08-23
早餐
Piccolo  latte
很有誠意的咖啡小店, 經常過來幫襯, 店鋪面積雖不大, 但環境相當舒服, 價錢亦相宜,  店主Ivan 好nice,  好健談. 會分享咖啡知識給客人.  每次過來都會點latte,  味道主要帶nutty, 果香味, 後段帶回甘味. 拉花圖案亦相當細緻漂亮.  店鋪會不定期供應單品咖啡, 手工蛋糕, 花茶等........
2019-07-23
3 分鐘 (堂食)
  • Latte
  • Espresso
2019-07-11 468 瀏覽
本身自己都飲開咖啡,黎開葵興就search吓附近有咩cafe啦,就揀間最近地鐵站嘅。搵咗陣先搵到間鋪,原來喺個商場嘅地下。因為唔想飲奶,咖啡師就推介咗用燕麥奶沖嘅Latte,佢話呢隻牛奶代替品比豆奶更夾咖啡,而且更加帶出咗佢哋用緊嘅咖啡豆嘅nutty, 事實上都好好飲。另外又叫咗一件homemade cake食,果日係櫻花豆腐芝士蛋糕,食落好滑同好豆腐,而且唔甜啱晒女仔食,味道清清地唔太膩。支持小店,我一定會再返轉頭支持。

搵咗陣先搵到間鋪,原來喺個商場嘅地下。

支持小店,我一定會再返轉頭支持。
2019-07-09 346 瀏覽
剛巧前往KCC取蛋糕時,被門口有濃濃的咖啡味道吸引住,咖啡師很nice地介紹他們的產品,但由於時間已不早,怕喝了咖啡後睡不著,就點了一杯mocha latte試看看。由於店鋪不是太大,剛好可以坐在吧檯看咖啡師製作。抹茶入口時濃厚,餘韻帶點苦澀,與牛奶絕妙調和,重要的是溫度剛好,不會過熱,也沒有抹茶粉顆粒,如果配上一件蛋糕,定必是完美的下午茶。離開時看到牆上掛有一排集點卡,咖啡師說是附近客人寄存的,不少卡上都有滿滿印章,相信店內咖啡的品質夠好,才能留住客人,下次有機會一定會再來試其他咖啡:)
但由於時間已不早,怕喝了咖啡後睡不著,
就點了一杯mocha latte試看看。

由於店鋪不是太大,剛好可以坐在吧檯看咖啡師製作。

抹茶入口時濃厚,餘韻帶點苦澀,與牛奶絕妙調和,
重要的是溫度剛好,不會過熱,也沒有抹茶粉顆粒,
如果配上一件蛋糕,定必是完美的下午茶。

離開時看到牆上掛有一排集點卡,
咖啡師說是附近客人寄存的,
下次有機會一定會再來試其他咖啡:)
2019-06-29
  • mocha latte
2019-06-07 312 瀏覽
路過傳黎一陣玉桂味,就呢间。叫完玉桂卷、飲咩呢?竟然有Dirty係菜單上,就佢!玉挂圈翻热,如果再焗多1-2分鍾就完美地全個变成脆脆的了……主角dirty ,少有的驚喜…哈,推荐!

主角dirty ,少有的驚喜…哈,推荐!
Dirty
2019-06-06
$40 (早餐)
Dirty
2019-03-04 507 瀏覽
放假想休息一下,飲一杯咖啡,來到葵涌新的咖啡小店,飲左一杯咖啡。味道不錯,而且環境優雅。如果你放假想過一個悠閒的時光的話,我十分推薦這個簡單的小店!P.s價格也不貴xD
味道不錯,而且環境優雅。
P.s價格也不貴xD
涷朱古力咖啡
2019-03-04
5 分鐘 (堂食)
$34 (早餐)
涷朱古力咖啡
2019-03-02 380 瀏覽
經過KCC商場,聞到濃濃咖啡香,俾陣咖啡味吸引左,去到鋪面見到晍係好大,不過勝在別緻,一眼可以睇到咖啡師點樣去做一杯咖啡,點左latte 奶同咖啡都好balance,啡底有d堅果帶朱古力既味道。咖啡師話每一個月都會轉blend,沖有尼度有賣冰滴同手沖,試左一杯手沖,飲到好重既花香同果酸,好似飲果汁咁咖啡師每個月都會入唔同既精品咖啡豆,佢話可以試到唔同既風味,可能有花香,堅果,朱古力,有好多唔同既風味,所以下次黎飲又唔同豆

latte
2019-02-12
下午茶
latte
  • 手沖咖啡
2019-02-01 348 瀏覽
由葵興地鐵站一出過天橋就見到FCC商場,落到地下就有一陣好濃的咖啡味,原來有一間別緻的咖啡店,就試下,我叫左杯mocha,朱古力及咖啡配合剛好,不會被朱古力味蓋過,而且蛋糕唔會太甜又有櫻花圖案,推薦值得一試👍
Mocca  &  tofu  cake
Mocca  &  tofu  cake
2019-01-24 320 瀏覽
一出地鐵見到個新 logo,有新 coffee shop 喎,就今日 tea time 同啲同事去試試佢啦!不過都唔覺有新鋪,要係 open rice search 下先搵到。叫左杯 Latte,加味唔洗加錢,咁就加 mint,薄荷味無搶到咖啡味,咖啡師話啲豆係四種豆mix,唔記得邊四種,不過係佢揀嘅,同埋話少啲劣質豆對身體好啲喎⋯⋯除左咖啡本身好之外,我個人鐘意個溫度啱啱好即時可以飲又唔會辣咀,再加上最後一句「鐘意嘅記得翻啅!」咁傳神咁我一定會啦!

2019-01-24
  • Mint  Latte
2019-01-15 371 瀏覽
居住在葵涌附近,適逢放假日子是公眾假期鄰近葵芳也愈來愈多人...食肆很多都要排隊..最近得知葵興新開了新商場life@KCC 就相約朋友去逛逛..可能是因為工廠區 星期日很多商店關門探索四周 發現這間咖啡店 正在試業中面積不大 但裝飾別緻 舖裡位置只有兩個店員有兩個 因為不見招牌 看到卡片才知道叫 Relax Coffee和朋友商量後 決定外賣 選擇了Flat White, 試業期間follow ig可以減$2 , 奶味適中 咖啡味不算太苦但都比奶味突出 個人喜愛咖啡味重, 所以感覺物超所值店員跟我們說還在試業中 將來會陸續推出更多輕食 現在暫時只有蛋糕 鬆餅又有藉口可以再來一試其他咖啡 P.S即使是外賣杯 都有拉花 咖啡師很有心呢..讚!
居住在葵涌附近,適逢放假日子是公眾假期
鄰近葵芳也愈來愈多人...食肆很多都要排隊..
可能是因為工廠區 星期日很多商店關門
探索四周 發現這間咖啡店 正在試業中
面積不大 但裝飾別緻 舖裡位置只有兩個

和朋友商量後 決定外賣

又有藉口可以再來一試其他咖啡

P.S即使是外賣杯 都有拉花 咖啡師很有心呢..讚!

Flat  White
2019-01-14
Flat  White
2019-01-15 211 瀏覽
放假得閒去新開既KCC搵下有咩好食好飲 見到有間細細地既cafe 就入去試下 叫左杯black coffee 老闆好細心 幫我加左幾粒冰 易入口D整體黎講都唔錯 black coffee味道好nutty可以再試多次👍🏻
放假得閒去新開既KCC搵下有咩好食好飲
見到有間細細地既cafe