2014-05-14 1068 瀏覽
本人對咖哩甚少研究,只憑個人口味判斷好壞。一般而言,過甜或過辣的咖哩對我來說都是絕非佳品。較早前曾一嚐此餐廳之手藝,當時同伴對此餐廳褒貶不一,也許是受不同菜式之品質影響。是日重臨舊地,一嘗餐廳之出品再作評論。餐廳頗為先進,顧客利用電腦下單,一會兒後便會收到電話SMS提示取食物。這一樣經營模式在美食廣場之餐廳實是可取,第一可減少顧客就服務態度之投訴,也能增加服務流程之效率,製造更多商機。縱使與員工接觸時間偏少,但整體上也能評予四分。衛生措施也不俗,員工在處理食物時不能直接接觸食物,減少在食物上之細菌數目。就有關環境事宜,這實是商場之責任,餐廳十分難控制當中事宜,故不就此加以評價。食物:1. 咖哩雞飯+沙律+烏龍茶 ($55-)咖哩偏甜,但又帶微辣。本人不敢評論這是正宗與否,但符合筆者及大多數香港人之口味,因為不少人都不喜歡過辣之咖哩。站在口味角度而言,本人認為咖哩的質素也是及格的。飯類只是普通貨色,應該都是連鎖超市的金字頭米類,但值得一提的是餐廳有無限加飯,對本人如斯大食量的飲食習慣而言確是一流。沙律也弄得不錯,除了生菜,更附上冷蘿蔔絲,感覺清新。至於薯片之水準是有欠水準,薯片不夠脆,有

食物:
1. 咖哩雞飯+沙律+烏龍茶 ($55-)
咖哩雞飯+沙律+烏龍茶
咖哩偏甜,但又帶微辣。本人不敢評論這是正宗與否,但符合筆者及大多數香港人之口味,因為不少人都不喜歡過辣之咖哩。站在口味角度而言,本人認為咖哩的質素也是及格的。飯類只是普通貨色,應該都是連鎖超市的金字頭米類,但值得一提的是餐廳有無限加飯,對本人如斯大食量的飲食習慣而言確是一流。沙律也弄得不錯,除了生菜,更附上冷蘿蔔絲,感覺清新。至於薯片之水準是有欠水準,薯片不夠脆,有如凋謝的玫瑰花一樣。

整體而言,餐廳各項範疇不俗,而主力的咖哩也貼近大多數人之口味。本人認為不應只以正宗與否看待食物,否則社會難有新突破,故能給予一個笑面。
2014-05-08
咖哩雞飯+沙律+烏龍茶
2014-01-08 797 瀏覽
到Mega box shopping,見無咩野好食,試下依間分別點了咖喱羊和卡巴咖喱肉不淋,薄餅實,給果非咖喱不吃者,可以不點。再來卡巴,相對較好,表皮厚薄適中,只是汁水較少,食到中段會較乾,如果多汁效果更佳如果主打印度菜看來難以吸客。英式印度菜當是港板印度快餐算是過得去吧。

分別點了咖喱羊和卡巴

咖喱肉不淋,薄餅實,給果非咖喱不吃者,可以不點。

2013-11-25
2014-01-06 627 瀏覽
行經Royal Paisley,為老公有疑問,咩叫英式印度美食?? 鍾意食既我答: 印度美食潮多得印度移民,已經深深影響左英國美食文化,宜家英國當地都有好多好味印度野食。就咁答睇黎佢都唔係幾明,唔緊要,食為先!呢個係我既「香草魚卡色烤卷」,超好食!! Naan Bread夠熱又香,外面少少脆、咬哂軟綿綿! 香草魚又好入味,夾埋D 沙律菜食超夾,總之食得好開心啦!老公叫左「番茄咖哩+雞腿+番汁炒飯」,番茄咖哩充滿香料味,仲有少少番茄酸,好鮮味。雞脾肉冧冧地,好客易就骨肉分離,同咖啡汁好夾!! 個西炒飯都幾0岩味唔錯~~ 仲有少少簿脆食,蘸咖哩汁另有風味!Masala Tea是我的最愛! 呢間快餐店提供既都算合格,香料味足,所以我都好滿足~食得咁開心,呢餐只係$121,比起出面,性價比超商呢!

食得咁開心,呢餐只係$121,比起出面,性價比超商呢!

2013-12-21
2013-12-13 510 瀏覽
十一月二十二日 (星期五)一段時間沒有現身MegaBox,發覺不少食肆也來一個大革新除了引進Ramen Champion,九樓十樓的食店也大執位昔日的Riso不復見,換來的,是這家Royal Paisley   這家號稱英倫風格,亞洲風味的食店,主打是印度咖喱看掛在店外的餐牌,當中的皇室自選套餐,選擇配搭也不少,單是咖喱也有四款...從中,就選了燒雞腿配上馬德咖喱意粉雞腿,較細隻燒得挺香口,雞肉也算嫩口,至少沒有什麼嚡口感覺意粉也炒得不錯,質感煙韌有嚼勁,也不錯那馬德咖喱,味較淡,欠一份刺激,略有失望整體,亦恕未能了解其英倫風格,亞洲風味的煮食理念個人喜好,還是喜歡以前Riso多一點...
十一月二十二日 (星期五)

一段時間沒有現身MegaBox,發覺不少食肆也來一個大革新

這家號稱英倫風格,亞洲風味的食店,主打是印度咖喱
燒雞腿配上馬德咖喱意粉
從中,就選了燒雞腿配上馬德咖喱意粉
雞腿,較細隻
燒得挺香口,雞肉也算嫩口,至少沒有什麼嚡口感覺
意粉也炒得不錯,質感煙韌有嚼勁,也不錯
那馬德咖喱,味較淡,欠一份刺激,略有失望
整體,亦恕未能了解其英倫風格,亞洲風味的煮食理念

個人喜好,還是喜歡以前Riso多一點...
2013-11-22
2013-11-23 369 瀏覽
九龍灣宏照道38號Megabox10樓6號舖位於food court,但裝修幾得意的,帶有阿拉丁的風格,食物order好留電話,可以取食物時會收到sms通知。看食物counter 同座位都好近,有必要用間接的方法?如果sms delay 就食物放涼。fish and chips 是英國的名身?!被圖片騙了的感覺,圖的魚扒很大的一塊有豪大大雞扒般的霸氣,來到真身只是是薄切華力腸。是我蠢是我一廂情願以為圖片會與實物相附。炸魚肉地鬆散,裹了麵條包炸外層滿脆的內裡的肉就保持濕潤,沒有醬料蘸點有點乾及單調。伴上小許沙律,份量極少女生都吃不飽。薯條是雪藏,應有的香脆及熱皆欠奉,點咖哩汁又令到薯條軟上加軟,洩了氣的。雞肶用了香料醃不過唔入味,只有非雞皮那面塗了香料,又雞肉實在是偏乾沒甚麼用汁。,但英式咖啡汁, 壓根兒是帶辣味的羅宋湯, 以汁來說又太稀,洋蔥及蕃茄碎,聯想不到與咖哩有何關係,味道上外甩貌上都說服人是咖哩來的。皮好乾身及硬繃繃,太厚又乾又硬, 包著蔬菜沙律,素食輕怡健康。沙律醬又太多出水,邊吃邊從邊滴下都滿狼狽。附送的烏龍茶是用TWININGS ,凍熱都不用補錢,茶味濃郁。其他飲料就要加

九龍灣宏照道38號Megabox10樓6號舖
fish and chips 是英國的名身?!
附送的烏龍茶是用TWININGS ,凍熱都不用補錢,茶味濃郁。其他飲料就要加錢轉了。
一個餐近$,60 食唔飽, 求奇做, 沒有再來的理由吧

10 分鐘 (堂食)
2013-10-12 187 瀏覽
下晝同 honey 喺 Mega Box 行街見到呢間英式印度快餐店, 喺好奇 + 肚仔有啲餓嘅情況下, 決定試一試佢哋個 Tea set因為係快餐店形式, 所以要自己揾位, 冇人 serve揀好嘢食就排隊落單, 落完單個 staff 叫我哋留低電話號碼, 等啲嘢食 ready 就會 SMS 我哋呢一點都幾細心, 等我哋可以去揾定位先, 唔使呆等!! (However, if they spam me, I will let u know)Tea time 時間, 我哋叫咗個羊雞卡巴烤卷 & 蕃茄馬薩拉咖喱印度烤雞腿 (配薯條) + 1 x 熱印度香草奶茶 & 1 x 印度香草沙冰奶茶個羊雞卡巴烤卷頗為失望... 塊薄餅太厚 & 個味一啲都唔突出... 只可說是勉強合格, 非 recommend 之選而嗰兩杯奶茶, 就真係唔係我哋杯茶... 香草味太濃, 完全冇奶味...直得一讚嘅係佢哋個蕃茄馬薩拉咖喱印度烤雞腿, 出奇惹味又 juicy, 正! 加返唔少分!!!!總括嚟講, 可算係不過不失啦! 但食物嘅份量頗細... 如好肚餓的話, 一個餐一定唔夠...!!
因為係快餐店形式, 所以要自己揾位, 冇人 serve

2013-10-12
  • 蕃茄馬薩拉咖喱印度烤雞腿
2013-09-25 85 瀏覽
今日收工去megabox睇戲 ,買完飛時間唔多事旦找間食完入場,排隊買飛已嗅到陣陣咖哩味 ,原來扶手電梯一落就到,叫咗咖哩炸魚配薯條,咖哩好有印度Feel (不是港式咖哩或馬來咖哩) 外脆內軟唔油好好味 ! 佢重注明用Omega-9 Canola oil 令我食得更加放心, 下次可以再來. Good ar ~ !!!
今日收工去megabox睇戲
,買完飛時間唔多事旦找間食完入場,排隊買飛已嗅到陣陣咖哩味
2013-09-10
2013-09-13 59 瀏覽
品嚐印度菜,也是第一次,但如此惡劣的態度,也是第一次。看完檣上Menu,選擇了兩個tea set。向Cashier order時,男職員叫我自己用touch monitor order...因為完全無order guideline,我已向他說明我不懂用,問他可否替我order?...但職員也堅持叫我自己看,自己試。。。我那刻真的有點嬲,但最嬲的是...職員不是因為忙碌而不能替我order,而是兩名男、女職員繼續站在我面前傾談。。。。咁嘅服務態度,好明顯是趕客吧!研究了很久,終於都可以完成我的order,女職員收錢後,比了張收據我,甚麼也沒說。  又一次令我嬲了,我問職員。。。即是怎樣? 妳們會叫號碼,還是會拿來給我,抑或要我自己再出來看? 職員叫我10分鐘後回來看看。。。4名職員只站著傾談,玩手機,也不協助客人,我也是第一次見。過了一會,兩個tea set,終於都完成。。。蕃茄咖哩雞腿薯條$35,雞腿又乾又硬加上極度酸而零咖哩味的醬汁,真的有點失望。沙律烤卷$32,烤卷只是將印度薄餅包著一些菜,普通過普通,最慘是一面吃,烤卷一邊流著淡淡的白色水,為何不是沙律醬? 點解會流水?!。。。失
品嚐印度菜,也是第一次,但如此惡劣的態度,也是第一次。

過了一會,兩個tea set,終於都完成。。。
沙律烤卷$32,烤卷只是將印度薄餅包著一些菜,普通過普通,最慘是一面吃,烤卷一邊流著淡淡的白色水,為何不是沙律醬? 點解會流水?!。。。失望。
每個餐另加$10,可配上印度香草沙冰奶茶/咖啡,完全零奶茶味和咖啡味的沙冰,像吃冰一樣,再一次失望。

店子食物沒有半點驚喜,如有禮貌的職員也有機會留住顧客的心,但兩者也沒有就真的很難會令顧客再次光顧了,相信店主也是時候向員工好好訓示一下。

2013-09-13
2013-09-04 37 瀏覽
與家人行完商場,打算隨便地選了一間食肆,離選聞到了香味,隨著那種味道走到餐廳前面,見到餐牌,以晚餐來說已算相當便宜.點選了兒童餐配汔水和甜緊配香草奶茶兒童餐有薯條意粉,大腸配合甜咖喱幾濃,但小朋友也喜歡吃甜咖喱雞扒配飯,其實以往未食過甜咖喱,今次食到,感覺良好.至於杯奶茶,真係好濃烈,唔係好慣那種很重味道的奶茶.下次來的時候會食埋辣咖喱.比較下邊種好食d先.
與家人行完商場,
打算隨便地選了一間食肆,
離選聞到了香味,
隨著那種味道走到餐廳前面,
見到餐牌,
以晚餐來說已算相當便宜.
點選了兒童餐配汔水和甜緊配香草奶茶
兒童餐有薯條意粉,大腸配合甜咖喱
幾濃,但小朋友也喜歡吃
甜咖喱雞扒配飯,
其實以往未食過甜咖喱,
今次食到,感覺良好.
至於杯奶茶,真係好濃烈,唔係好慣那種很重味道的奶茶.
下次來的時候會食埋辣咖喱.比較下邊種好食d先.
2013-09-24
5 分鐘 (堂食)
2013-08-07 18 瀏覽
本人很喜歡印度菜, 無奈本地的印度菜都很貴, 不然就不太衛生, 今日午餐時段經過這裡當然要嘗試下.餐廳是自助點菜, 很方便簡單, 然後有的餐時候會短訊通知客人來拿取. 很整齊乾淨, 收銀員也很有禮貌.味道方面, 雞腿的香草味很重很香, 醬料很香口濃郁, 啖啖肉不錯. 薯條很脆而且份量多, 香草茶很香很滑很提神.
自助點食
雞腿薯條香草茶
2013-08-07
雞腿薯條香草茶
2013-07-21 16 瀏覽
本來想試拉麵,見咁長龍應該趕唔切下場,咁拉麵就留返晚飯先試,午餐就上food court揾食啦。開多左好多新店,睇左兩睇,決定食咖喱。店面幾乾淨,餐牌吸引,咖喱有辣同甜揀,款式有雞羊魚。落單方面有部自助機,所以店員亦沒有上前詢問之意,部機ok易用,不過對前面嘅外籍人士黎講好似有啲難道,佢㩒左好耐先有人出黎幫手。揀左一個羊一個雞,配凍烏龍茶。皇室印度套餐C~羅根羊肉,御飯,脆餅($55)賣相都幾靚,但伴碟嘅椰菜花只有一粒,好姑寒……咖喱好重香料味,我like,羊肉幾酥下但我覺得好食,友人則完全不接受。油飯已涼有點硬,脆餅軟掉不好吃。皇室印度套餐E~甜咖喱雞肉,御飯,烤餅($52)賣相ok但紅色嘅咖喱感覺有點怪,試一口,嘩甜甜的又無咖喱味,不是我杯茶。雞肉頗鞋口,軟餅不錯,但咖喱味實在太怪所以只吃了半份。凍烏龍茶無特別,無冰的,只是從雪櫃攞出黎,所以不太凍。飯是涼的,茶也是,似乎所有野都係一早整定,一落order就筆出黎,欠缺誠意。
揀左一個羊一個雞,配凍烏龍茶。
皇室印度套餐C~羅根羊肉,御飯,脆餅($55)
皇室印度套餐E~甜咖喱雞肉,御飯,烤餅($52)

凍烏龍茶無特別,無冰的,只是從雪櫃攞出黎,所以不太凍。

2013-07-20
5 分鐘 (堂食)
2013-07-17 11 瀏覽
呢間餐廳係自己落單,有部平版電腦比你自己禁,我叫左甜咖哩雞飯連薄餅朋友就叫左雞腿飯兩個種都有D唔同,我係牛油飯,佢係蕃茄雜菜飯整體黎講,都幾好食嫁份量,熱度, 都岩岩好野食選擇方面就少左DD..
呢間餐廳係自己落單,有部平版電腦比你自己禁,
我叫左甜咖哩雞飯連薄餅
朋友就叫左雞腿飯

兩個種都有D唔同,我係牛油飯,佢係蕃茄雜菜飯
整體黎講,都幾好食嫁
份量,熱度, 都岩岩好

野食選擇方面就少左DD..
2013-07-01
2013-06-27 9 瀏覽
又到Mega Box看戲,一如以往,先在商場內覓食。看到有新餐廳開張,二話不說,一試究竟。Royal Paisley的門面頗吸引,職員的制服特別,餐牌上的食物種類算多,雖則全都是咖喱,但講究地分了五種,有甜有辣,就看顧客的個人喜好喇!價錢方面,大約五十元有主菜和飲品,以美食廣場來說算正常水平。我負責買食物,看到櫃台前有一個輕觸式屏幕,便嘗試落單,可是中段有疑問,向那一直站在櫃台的職員查詢,他說:「其實你可以直接響度買,唔洗用佢買,哩部機係俾外賣客嫁!」 噢,為何他不早說,早點主動招待是基本服務嘛!我們吃了~ 皇室甜咖喱薯條($25):原來皇室甜咖喱是橙色的,咖喱味欠奉,味道甜中帶微鹹,喜歡與否,見仁見智。薯條不是我預期的粗薯條,炸得不夠香脆,不是即叫即炸,質感一般。 馬德拉斯魚柳配意大利粉和印度烤餅($48):意粉份量不多,質感太軟,不夠熱,只有微溫,彷彿用微波爐加熱般;咖喱有辣味,味道尚可;魚柳有三塊,可是表皮很腍,好像放了一段時間;印度烤餅非常韌,實在欠新鮮。整體而言,這碟意粉令我失望。 皇室甜咖喱印度烤雞腿配溫泉蛋沙律($50):賣相不錯,比意粉好,沙律爽口,而蛋亦能控制
噢,為何他不早說,早點主動招待是基本服務嘛!

我們吃了~
皇室甜咖喱薯條
馬德拉斯魚柳配意大利粉和印度烤餅
皇室甜咖喱印度烤雞腿配溫泉蛋沙律($50):賣相不錯,比意粉好,沙律爽口,而蛋亦能控制在半生熟的狀態。雞腿一塊,肉質尚算嫩滑。
皇室甜咖喱印度烤雞腿配溫泉蛋沙律
熱印度紅茶:食物附送飲品,本來有凍印度紅茶,但在落單時職員已表示暫時未有,凍飲只有烏龍茶。於是我便要求加些冰,自行製作凍飲,哈哈!無論有冰與否,這杯印度紅茶實在太淡,味道一般。
印度紅茶
烏龍茶:與平時的樽裝烏龍茶相比,沒有大分別。
烏龍茶
總結而言,Royal Paisley的包裝好看,食物質素一般,重點是未能令食量大的我們飽肚,所以我們不會再光顧。
2013-06-10