5天前 0 瀏覽
幫襯Ruby Tues好多年,大大話話呢個舖都十幾年,其實都冇咩特別會再有衝動分享下啲咩。不過最近去嗰凄,見佢轉咗餐牌,都有唔少新菜式,雖然我肯𪋿佢之前有冇我呢次食嘅三文魚意粉,但當佢拎到唻時,我見佢個presentation幾唔錯,仲咁啱佢放喺個射燈位下,突然令到碟嘢靚哂,有啲surprise望落擺碟咁嘅款既然身處Ruby Tues。當然食咗好耐,都唔會要為有咩驚喜,不過食落碟嘢,又真係唔錯喎。個意粉掛汁剛剛好,味道好香,真係難得。三文魚份量都唔細,又煮得剛剛好,外面香脆,又面嫩口。忽然間覺得發生咩事,今日好食咗喎。所以先分享下呢張相囉。😃
所以先分享下呢張相囉。😃
一家12人今晚包括外地返港嘅屋企人嚟聚餐。當時order 咗兩杯mojito, 先嚟咗一杯Green Apple Mojito (細杯),正確係無酒精嘅。後來再落order 加一杯,落單時已問清楚咗係0.00% mojito 無酒精嘅,先至order一杯大嘅。點知杯「0.00% Mojito」嚟到之後,就屋企人飲咗之後就心跳加快,搵職員嚟問,對住個餐牌睇,見到餐牌上有酒精嗰杯係有d青瓜條嘅,而上枱嗰杯飲品係無嘅,所以屋企人相信呢一杯係冇酒精嘅Mojito。職員佢只係肉眼望完杯飲品,都無check單,就話杯嘢係「無酒精嘅」,問佢點解呢杯有青瓜條而餐牌顯示嘅圖片唔同,仲要撐話「我哋係用青瓜汁嘅,有酒精嗰杯會係貴d」嘅,九唔搭八,咁嘅用字真係好差,唔關價錢事,而係我哋係想要一杯「大杯而無酒精」Mojito呀,到最後埋咗單之後先見到有一杯係Ultimate Barcardi Mojito! 落錯單又唔認,完全不負責任,完全冇提過幫客人睇睇張單/換過另一杯飲品。唔該你哋安排多啲 training 俾員工到先放佢哋落場做嘢啦。
一家12人今晚包括外地返港嘅屋企人嚟聚餐。

2024-10-21
2024-10-16 121 瀏覽
今日突然間好想ruby tuesday ,行完街諗極都諗唔到食邊間。決定食 ruby tuesday ....見佢有更新左 menu 今日就試左一個 三文魚牛油果雪魚同埋一個番茄濃湯魚 再加 西冷扒 三文魚牛油果 就冇乜特別。屋企都整到菜式。不過個配搭都好食至於蕃茄濃湯魚 俾我想像中好食 。。。味道好夾 。主角係西冷扒唔洗講啦 ,一定好食
見佢有更新左 menu
今日就試左一個 三文魚牛油果雪魚
同埋一個番茄濃湯魚 再加 西冷扒
三文魚牛油果 就冇乜特別。屋企都整到菜式。不過個配搭都好食

至於蕃茄濃湯魚 俾我想像中好食 。。。
味道好夾
。主角係西冷扒唔洗講啦 ,一定好食

2024-07-08 504 瀏覽
每一碟菜大大份,一班朋友聚餐share 一齊食,大大份既牛扒,大大份既漢堡包,鐘意食肉既朋友大大啖咁食,環境寛落,同朋友聚餐舒服,而家仲有折扣添,抵食😋😋😋味道唔差。
今日同屋企人食飯 都已經唔講有冇笑容 有冇黑面 香港人不嬲都冇 我明🙂不過我就真係唔理解客人嘅笑容同埋態度仲好過個店員係發生咩事🙂拎飲管過嚟一嘢掉喺張枱度 你哋漏咗個蘑菇汁拎俾我 一句唔好意思都冇就咁劈喺枱面 唔好意思半句都冇🤷‍♀️好啦食完嘢話last order 要我哋落甜品 Menu都冇時間睇就要即刻落🤷‍♀️跟住上甜品嗰陣話要收咗啲餐具同碟先 一句「仲需唔需要㗎」都無問🤐跟住個waitress收餐具嗰陣拎住支叉一嘢叉左落我個手臂度😉淨係講咗一句sorry🤷‍♀️真係想問吓你哋係有咩障礙先至會唔問個客有冇事呢?心情唔好就唔好返工🙂譚仔呀姐既態度都好過你地🤷‍♀️

2024-01-04 848 瀏覽
Drumrolls, fam! 我嘅腸胃騷動彩帶為呢家店開Party添!一入到店,好似進咗美食嘉年華咁🎉。打頭陣嘅就係安格斯牛肉漢堡—哥,佢嘅味,真係肉眼凝噹噹。咬落去,牛肉啲肉汁流晒出嚟,混合埋個秘製醬料,啖啖肉呀,入口即溶,味道好豐富,又唔會太死鹹;仲要講吓個包啦,外脆內軟,吸晒啲牛肉精華,啖啖都係幸福感🤤。話說啲薯條脆到出聲,有種點唔到頭嘅滋味。食漢堡嘅時候記得mix吓薯條,感受下嚼勁與多汁嘅美妙對比。飲品方面,個mega size嘅飲品選擇多到你眼花缭亂,得閒清喉又得閒暢飲,一嘢兩得。今年嘅探險係值得嘅,呢家店絕對係港式心水推介。忘記啲工作壓力,放曬俾呢個安格斯牛肉漢堡啦,諗起都令人心情好番幾分!絕對係灣仔食得起嘅舒服小晏,下次又要過嚟捧場!🍔😌🎈

2023-12-27 706 瀏覽
依家一入口,我已經feel到呢度嘅炭烤豬肋骨真係令人垂涎三尺!外皮烤得微微焦香,撕開一塊,裏面嘅肉汁相當多,咬一啖正喎!個人就最愛呢種口感夠晒juicy嘅嘢🥓。嚟到呢家餐廳,話說,個芝士培根薯條都係另一個讓人無法抗拒嘅美食。薯條香脆無比,加上濃郁嘅芝士同培根碎,淋上面嘅芝士醬味兒真係冇得頂🍟!另一邊廂,個pesto雞肉燴飯平衡得宜,雞胸肉煙韌得嚟又保持住水分,而米飯嘅味道亦係夠曬濃,唔會過於油膩。最後仲有杯水果沙冰,甜中帶酸,吃完油膩大餐之後咁清新,簡直就係消暑良方啊🥤!啲食物真係好味到流晒口水,雖然唔係專業食評家,但我敢講,每一道菜都準冇錯呀!話咁快,又食飽又滿足,望住桌面上啲剩菜,心諗,下次仲要再黎一轉!

2023-11-22 813 瀏覽
親友在MegaBox 的Ruby Tuesday搞了一個慶祝聚會,與家人一起享受美食,我們品嚐到多樣的豐富美食和飲品,甜品。這兒環境夠乾淨企理,員工服務度很好。其中我最愛的是雞翼拼盤,有二款味度,原味同水牛雞翼,仲有醬汁配埋,不過我覺得不用點已經好好食,親友共聚一堂,一路傾一路食,享受歡樂的時光,這將是我一生中難以忘懷的回憶之一。
2023-11-08 786 瀏覽
Ruby Tuesday是一家美國餐廳,香港是美國以外第一個開拓的市場,於1995於海運大廈開業已差不多28年了。餐廳的特色是大大份的食物,可能美國人胃口較大,但在香港市場就適當一家大小、或是良朋共聚一同分享的時光。事實上有另一家「澳洲籍」的相類似餐廳,都是以bar and grill作為主打,以口味而言,個人覺得這家「美國籍」的餐廳較「澳洲籍」為佳,但價錢也成正比。現時餐廳提供的菜色,有兩個價錢,一個是正常walk-in客人的售價,而另一個是會員價,當然會較為便宜,最高可達半價。今次因為是周日到訪,沒有午市套餐的選擇,只能單點,所以選擇賣會籍,$1500可用720日即約2年,期間餐牌及飲品可享有約5折優惠,套餐亦有85折。而入會即時有一客芝士薯條贈送,芝士薯條舖滿芝士,不再需要沾蕃茄醬,而且芝士味濃且香,非常美味。「薯仔皮」Potato Skins是推介的,這個道菜色是第一次接觸這家餐廳時已經品嚐,道菜色把平平無奇的薯仔可以做得又香又脆,而且是歷久彌新,進食時建議加上酸忌廉,口味更是一流,而且不覺油膩。

Cheese Fries

Potato Skins
Sliders Trio
Fork-tender Ribs (full rack)
New Orleans Seafood
Butcher's Steak
Side dish: Creamed Spinach
Apply Crumble
Hot Chocolate
Fruit tea
Potato Skins
Side dish: Creamed Spinach
星期六放假, 想開開心心食個brunch, 見到megabox冇乜選擇就決定試試久仰大名既Ruby Tuesday.首先係炸雞mac & cheese, 盛惠$248蚊+1, 見佢2分鐘上菜已經心知不妙, 嚟到見到個邊係燶就知係番熱. 食落芝士通粉仲算正常, 超市即食級數, 但個炸雞真係災難級, 又薄又乾, 一食就知道係冷藏翻熱貨, 同一包超市買翻屋企氣炸既一樣. 一間知名西餐廳水準竟然咁樣, 收我成300蚊食一碟翻熱菜, 真係極度失望.另一個青醬意粉, 個汁非常單薄冇乜調味, 只能算不過不失之作.永不錄用
永不錄用
2023-09-23
2023-07-02 992 瀏覽
Ruby Tuesday是一家美式餐飲的餐廳,在這裡您可以品嚐到豐富多樣的美式菜品和飲品。在菜單上,我非常推薦大家嚐嚐他們的ribs(烤排骨)、脆雞芝士通粉和炸芝士條。這些菜品口感鮮美、豐富,非常適合喜愛美式料理的人品嚐。另外,如果您喜歡甜點,他們的brownies也非常值得一試,口感濃郁、香甜,是一道非常美味的甜品。而他們的Mega Size Ruby Passion則是一款非常清爽的飲品,口感酸甜適中,非常適合作為開胃酒或餐後甜點飲品。總之,Ruby Tuesday是一家非常適合與家人和朋友一起享受美食和時光的餐廳。他們的菜單豐富多樣,口感美味,環境舒適,服務也非常出色。如果您想要品嚐正宗的美式料理和享受愉悅的用餐體驗,Ruby Tuesday是一個非常好的選擇。

2023-07-02
2023-06-23 820 瀏覽
真係好在係through app 訂枱有折如果原價去食嘅話真係媽媽聲✨four way sampler (regular)buffalo chicken wings都算係每次都會叫/越嚟越細隻/但個醬係好食嘅onion rings係凍嘅/應該炸好擺咗好耐mozzarella sticks都係凍嘅/皮同芝士係分離bacon potato skins上面個醬係暖嘅✨mini pork knuckle好乾/皮唔係脆/咬落有擺咗好耐再翻熱嘅感覺/美式餐廳所以mini嚟講份量係算大嘅✨butcher's steak都係擺咗好耐咁/個邊係好鞋/唯一好食嘅係跟機個薯蓉/不過原因都應該係落咗好多cream✨scallop risotto帶子都算細粒✨rocky road milkshake呢杯嘢要成舊水/有好多未打碎面積有一毫子咁闊嘅冰粒/有敏感牙齒嘅人叫奶昔真係要小心總括嚟講啲staff好似唔想做咁/唯一可以讚嘅係帶位嗰個職員/冇會員卡真係要三思/真係要去嘅都要同有會員卡嘅先好去食
真係好在係through app 訂枱有折
如果原價去食嘅話真係媽媽聲

✨four way sampler (regular)
onion rings係凍嘅/應該炸好擺咗好耐

帶子都算細粒

✨rocky road milkshake

2023-06-22
2023-04-19 911 瀏覽
節日聚會首選最愛既美式餐廳,份量足夠,味道不錯食物選擇多, 今次食咗會員優惠既墨汁意大利粉,美味! 鋸下扒,食最愛既新奧爾良海鮮飯, 叫咗杯第一次飲既長島冰茶, 好飲不過真係好易飲!
2023-04-17 779 瀏覽
Ruby今日係九龍灣Ikea附近工作,一行六個人要Lunch搵到地方食嘢確實有難度,經過Ruby Tuesday見到有set lunch,價錢都OK丫,加上實在太耐無食過依間,就入去試下。叫咗兩個午餐,一人一個餐仲可以叫啲小食share,非常好。我淨係講自己個份啦,首先有個蘑菇湯配一塊鬆餅,真心幾好食,但依款係美式鬆餅,唔似平時食開嘅英式鬆餅,咸咸地配湯幾襯。然後主菜來了,香煎鯛魚配忌廉菠菜汁,分量略為細咗少少,條魚還好一般般,都收貨既,個汁我覺得幾好,唔會有陣生粉味,口感亦唔會太水又唔會令你食唔到魚味。不過淨係依份鯛魚男士真心唔夠食,還好仲有叫咗啲薯條雞翼小食,飲埋杯熱啡,剛剛好夠飽了。整體環境都叫坐得舒舒服服,我哋六個人坐大卡位傾計都幾舒服,食物質素都對得住個價錢,整體OK
Ruby

叫咗兩個午餐,一人一個餐仲可以叫啲小食share,非常好。

2023-04-02 702 瀏覽
食物質素還可以,但價錢分開會員價及非會員價,非會員價貴一倍左右,若果要登記為會員,便要支付一次性的$1500,變相為強迫加入會員,假如早知道有這樣的條款,絕對不會訂座及光顧。各位食客要早有準備,除非已經成為會員,或打算大伙人經常幫襯,否則真的要考慮一下!至於服務方面,可能真係人手不足,客人不到40%,但很難才找到服務人員,真的要多點耐性才可以。結論係要有心理準備才可以光顧!!
2023-03-30
午餐