2023-02-22 499 瀏覽
自己覺得荃灣真心冇咩worker-friendly geh cafe,呢一間算係其中一間所剩無己,可以去嘅Cafe🥹自己過嚟通常都會同朋友飲杯咖啡,或者係飲下啲茶類飲品,咁耐以來暫時都未中過伏😂今次朋友嗌嘅hojicha latte and latte都有個好靚嘅拉花,見到心情都好啲🥰自己嗌嘅Dirty都唔錯😛另外呢度會有Wi-Fi提供,亦都有插頭,但係就冇洗手間,如果要去洗手間就要去返附近商場,所以有少少唔方便🫣

荃灣千色附近 竟然有間隱世cafe ⚫️⁉️原因係成間都以黑色主題 連三文治個包都係黑色 好有格調- ·̫ -環境坐得舒服 亦都適合打卡入面有高枱高櫈 隔離有sofa seat 仲有大玻璃望到出面街景仲定期有唔同展覽 今次係台灣漫畫家 sofarsogood目前勉強的漫畫~而出面可以望住對面公園街景 好寫意🤣☕️ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟑𝟖🍫 𝐁𝐚𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 𝐌𝐚𝐫𝐬𝐡𝐦𝐚𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟔𝟎🍰 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟑𝟓天氣凍嘅必飲推介❤️‍🔥𝐌𝐚𝐫𝐬𝐡𝐦𝐚𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞表面棉花糖輕輕燒溶 慢慢溶化係熱辣辣朱古力 甜度剛剛好 鍾意飲baileys嘅可以加埋( ˶ ̇ᵕ​ ̇˶)baileys同朱古力果然perfect match🤌🏼呢到𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚都好好飲 都係唔會太甜仲有靚拉花😬
荃灣千色附近 竟然有間隱世cafe ⚫️⁉️

環境坐得舒服 亦都適合打卡
而出面可以望住對面公園街景 好寫意🤣

☕️ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟑𝟖
🍰 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟑𝟓

表面棉花糖輕輕燒溶 慢慢溶化係熱辣辣朱古力 甜度剛剛好
鍾意飲baileys嘅可以加埋( ˶ ̇ᵕ​ ̇˶)
baileys同朱古力果然perfect match🤌🏼
呢到𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚都好好飲 都係唔會太甜
仲有靚拉花😬
2023-01-01 360 瀏覽
如果數荃灣比較好行嘅商場,個人一直都係千色店同Aeon,而e間黑色Cafe就正好係佢地中間,行完嘆tea岩哂竹炭芝士雞肉三文治 $35焗完仲keep到少脆,雞肉唔算好hi,加左啲黑椒調味都唔錯Burnt Cheesecake $35唔會好甜,不過冇乜芝士味Latte $36冇苦澀酸味,重奶岩我😂不過多少少咖啡味就更好總結:價錢相宜,食物水準雖然唔算好食到要encore,但如果係附近想搵地方坐下同朋友傾偈都係一個選擇地址:荃灣荃灣街市街115號蘊崇大廈地舖C&E評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~

竹炭芝士雞肉三文治 $35
焗完仲keep到少脆,雞肉唔算好hi,加左啲黑椒調味都唔錯

Burnt Cheesecake $35
唔會好甜,不過冇乜芝士味

Latte $36
冇苦澀酸味,重奶岩我😂不過多少少咖啡味就更好

地址:荃灣荃灣街市街115號蘊崇大廈地舖C&E

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

Pet friendly café 有幾個outdoor 座位 入面都幾大 有空間感 環境舒服(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🥖費城牛肉三文治 $38店員會幫忙翻熱 花心思砌成心形幾靚 入面夾住炒過既洋蔥 熱溶芝士 牛肉唔會過鹹 竹炭麵包軟熟帶少許煙韌口感 喜歡~🌹Rose cappuccino $36賣相吸引 入口順滑 奶泡細密 玫瑰同啡配合得宜 唔會太甜 幾鐘意呢杯 呢間價錢親民 質素都不錯 會encore!🖤🍽 Sammi #000000 #荃灣sis📍 荃灣荃灣街市街115號蘊崇大廈地舖C&E🚆 荃灣站B出口,步行約六分鐘黑白簡約風 荃灣隱世Café 🐼🖤

🥖費城牛肉三文治 $38

🌹Rose cappuccino $36

🍽 Sammi #000000 #荃灣sis
📍 荃灣荃灣街市街115號蘊崇大廈地舖C&E
2022-09-26 430 瀏覽
今早與多年好朋友約定在荃灣區分享對未來退休生活的安排我們都是喜歡拍攝及旅行走進這間餐廳享受寬敞的空間互相交流攝影心得飲品和食物是簡單的最享受是在鬧市當中有這個寬敞的空間
2022-09-26
早餐
2022-09-11 357 瀏覽
@sammitheblackedition有冇試過心好倦嘅時候Time out 一陣自己一個地方 一杯咖啡可以俾你休息一下又一間黑色型格嘅咖啡店今日我唔只做以往嘅passerby 位置正正醫院對面杯flat white 比上次另一間同樣係荃灣只做虹吸咖啡店好味😋除咗型闊落 舒服 影吓影吓心情放負完雖然無力感仍然好重咁壓住小休完It is what it is 喺個腦㩒咗個restart button再開波感覺全日舒服 別類恩惠
@sammitheblackedition

再開波
感覺全日舒服 別類恩惠
2022-06-03
2022-09-08 289 瀏覽
啦啦啦~又到Happy Friday 啦~咁今次就同大家介紹呢間荃灣既coffee shop la~呢到係自行搵位 好處既係 你可以慢慢坐慢慢chill住咁飲coffee 做下自己野 慢活一下🥰環境都好舒服 價錢又合理MY絕對會再黎 chill 一chill 🥳☕️Dirty 💸 $34 ☕️Cold Flat White 💸 $ 34J MY Food 指數♥️🌤 環境:5/5🍼 味道:4 /5👣 推薦: 🙆🏻‍♀️————————————————————————————————————————————————
啦啦啦~又到Happy Friday 啦~
咁今次就同大家介紹呢間荃灣既coffee shop la~
呢到係自行搵位

👣 推薦: 🙆🏻‍♀️
————————————————————————

————————————————————————
2022-08-13 824 瀏覽
今日(13-8-2022 Sat)朝同老公睇完中醫後食個晏早餐,由於行過時見到佢已經開咗(記返起原來之前都有嚟過食早餐,上次食評係2020年10月17日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E5%8A%A0%E6%B2%B9%E6%97%A9%E9%A4%90-e3836384),由於冇乜人,於是入嚟食.我哋揀咗:1. $35.00嘅竹炭芝士雞肉三文治落完味,呢個就烘返熱,睇見雞肉份量OK,食落,烘到竹炭包有啲脆身,芝士雞肉鹹度適中,雞肉亦唔嚡口.味道:5分2. $36.00嘅熱抹茶latte溫度唔係好熱,可以即刻飲,抹茶味較淡.味道:2分3. $35.00嘅巴斯克燒焦芝士蛋糕呢個味道正式,而佢係濕潤,我哋覺得好正.味道:5分4. $32.00嘅好立克燕麥杯打開後,自己將分開嘅朱古力脆片同杏仁倒落燕麥喥食,食落,充滿燕麥嘅味道,因為燕麥份量超多,而乳酪偏酸,o衣o家至知原來係好立克味,但好似唔多食得出.味道:3分5. $34.00嘅熱mocha老公飲嘅,我冇飲到,但都同樣唔太熱,係啱飲.環境:啱啱坐嗰個位對住風
我哋揀咗:

1. $35.00嘅竹炭芝士雞肉三文治
落完味,呢個就烘返熱,睇見雞肉份量OK,
竹炭芝士雞肉三文治
食落,烘到竹炭包有啲脆身,芝士雞肉鹹度適中,雞肉亦唔嚡口.
味道:5分

2. $36.00嘅熱抹茶latte
溫度唔係好熱,可以即刻飲,抹茶味較淡.
味道:2分

3. $35.00嘅巴斯克燒焦芝士蛋糕
呢個味道正式,而佢係濕潤,我哋覺得好正.
味道:5分

4. $32.00嘅好立克燕麥杯
打開後,自己將分開嘅朱古力脆片同杏仁倒落燕麥喥食,
好立克燕麥杯
味道:3分
好立克燕麥杯, 巴斯克燒焦芝士蛋糕, 熱抹茶latte, 竹炭芝士雞肉三文治
好立克燕麥杯, 巴斯克燒焦芝士蛋糕, 熱抹茶latte
5. $34.00嘅熱mocha
老公飲嘅,我冇飲到,但都同樣唔太熱,係啱飲.
巴斯克燒焦芝士蛋糕,熱抹茶latte,熱mocha
環境:
啱啱坐嗰個位對住風扇,感覺涼快,所以我哋要熱飲.
抵食係2.8分
2022-08-13
$86 (早餐)
竹炭芝士雞肉三文治
  • 巴斯克燒焦芝士蛋糕
2022-07-08 374 瀏覽
Stumbled across this coffee shop while scrolling through openrice and wow it was very delicious. Located in front of a park in Tsuen Wan , this all black coffee shop is home to delicious nutty cappuccinos and cakes. I ordered a matcha latte, which was very good, my family ordered an ice cappuccino and ice coffee. We got a black forest cake and tiramisu cake to share. The sofas were very comfy and the coffee shop itself was very spacious Will visit again!
2022-06-30
5 分鐘 (堂食)
下午茶
  • Tiramisu
Cafe名 #000000為黑色的色Code全店以黑白為主 空間非常開闊室內有沙發和高椅區 室外都有少量座椅不定期有展覽 到訪當天有潮流玩具展出🔗提供咖啡 茶 沙律 輕食及甜品以自助形式點餐點餐區上至咖啡機 下至餐具都是全黑的😎☀️竹炭咖啡 $34拉花點綴下 顏值超高打卡必備📸☀️金寶檸檬蛋糕 $35有啲太過甜😣又是一間寵物友善Cafe 所以會看到好多可愛狗狗🐶全黑造型打卡一流店外座位區都是打卡熱點快來體驗一天Cool Girl生活🌚環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗推薦度: 💗💗💗
Cafe名 #000000為黑色的色Code

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗
推薦度: 💗💗💗

2022-05-11 424 瀏覽
𝐚𝐥𝐰𝐚𝐲𝐬 𝐩𝐫𝐞𝐟𝐞𝐫 𝐨𝐮𝐭𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐬𝐞𝐚𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐡𝐞 𝐰𝐚𝐫𝐦 𝐬𝐮𝐧𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭 ☀️𝒈𝒆𝒕𝒕𝒊𝒏𝒈 𝒎𝒚 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝒂𝒏𝒅 𝒅𝒓𝒊𝒏𝒌 𝒕𝒐 𝒇𝒊𝒕 𝒊𝒏 𝒕𝒉𝒆 𝒄𝒐𝒍𝒐𝒖𝒓 𝒕𝒐𝒏𝒆 𝒉𝒆𝒓𝒆 🖤𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟯𝟬 (𝟴𝗼𝘇) $𝟯𝟰 (𝟭𝟮𝗼𝘇)(𝘸/ 𝘦𝘹𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰, 𝘤𝘩𝘢𝘳𝘤𝘰𝘢𝘭 𝘱𝘰𝘸𝘥𝘦𝘳, 𝘮𝘪𝘭𝘬 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘰𝘢𝘮)𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗙𝘂𝗱𝗴𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟯𝟱𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘶𝘥𝘨𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘪𝘴 𝘴𝘰𝘰𝘰𝘰 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘰𝘪𝘴𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘳𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘦 🥺

𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗙𝘂𝗱𝗴𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲
𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲

𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗙𝘂𝗱𝗴𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟯𝟱

𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗙𝘂𝗱𝗴𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲
2022-04-24 347 瀏覽
假日飲過早茶後「啡癮」起,上網搵到Sammi #000000。 咖啡店距離地鐵站5至10分鐘,鄰近千色匯商場,酒店後面。-#000000係黑色嘅代碼,正如咖啡店鐵閘設計色調,以黑色為主;白色為副,大窗增加採光度,風格帶簡約時尚感。咖啡店門口有白色人像模型,白牆配黑枱櫈,左右各有座位,入座率約四成。-咖啡店正舉行書法展,牆身、玻璃窗均貼有名句或諺語,角落更有書法簿讓客人寫書法。-餐牌清楚列明喺牆上,特別嘅係有只供熱飲嘅竹炭咖啡,另有蛋糕供應。店員人手足夠,服務正常。-Caramel latte $36 (凍)份量多,焦糖味淡,唔香,牛奶唔厚,咖啡味淡,欠烘焙香,唔酸唔苦。-Mocha $36 (凍)友人話朱古力味淡。-整體而言,飲完好飽,味道偏淡,價錢便宜,欣賞咖啡店會舉辦小型展覽引起人們關注,屬休憩之地。
Caramel latte $36 (凍)
Mocha $36 (凍)
友人話朱古力味淡。
Caramel latte
外賣自取
2022-04-22 292 瀏覽
💛ℕ𝕠𝕥 𝕠𝕟𝕝𝕪 𝕔𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 細味 𝕩 細看咖啡 𝕩 展覽ℂ𝕒𝕡𝕡𝕦𝕔𝕔𝕚𝕟𝕠 ☕ 𝕆𝕒𝕥 𝕞𝕚𝕝𝕜 飲到杯拉到花又啡味出既oat milk cap喇開心🥰題外話-最貼近牛奶的燕麥奶好多時出街飲既oat milk cap用上咖啡師專用版本燕麥奶奶中已調節酸鹼度和脂肪比例差不多的打泡時間拿捏得準確 素奶泡也可富厚度不過 燕麥奶的麥味濃有時好搶風頭 並非所有咖啡豆能駕馭人大左 越來越發覺自己唔受得牛奶 會肚脹不適好彩有 植物奶 都一樣可以品嚐奶啡的樂趣😁#oatmilkcappuccino #oatmilk #cappuccino #荃灣 #荃灣咖啡 #荃灣cafe #hongkong #food #foodporn #socialenvy #yummy #amazing #instafood #dinner #eating #852#delicious
💛

人大左 越來越發覺自己唔受得牛奶 會肚脹不適
好彩有 植物奶 都一樣可以品嚐奶啡的樂趣😁

oat milk cappuccino
2022-04-08 381 瀏覽
🖤Sammi #000000🤍住荃灣嘅朋友推薦我去呢間黑系cafe🤤勁有風格之餘價錢仲好親民,環境靚,平日無咁多人可以帶埋電腦邊做嘢邊飲咖啡都幾chill😚.❤️火腿芝士牛角包($35)意外地好食!!流心芝士加火腿配鬆脆牛角包🤤🥐諗起都肚餓. ❤️竹炭咖啡($30)黑白色嘅拉花超靚▪️▫️竹炭味甘醇,飲落都順口,鐘意甜可以自己加咖啡糖❤️Cappuccino ($34)❤️Carrot Cake 🥕 ($35)味道偏甜,如果唔配咖啡食到最後會有啲漏,中間有紅蘿蔔絲同合桃碎🤓最後食剩1/4🥲下次會想試佢哋嘅芝士蛋糕多啲.▪️▫️佢哋定期都有唔同展覽,今期係書法展🖋場内充滿藝術氣息兼有互動,如果可以換張新紙同有墨嘅筆就更好了。.❤️‍🔥睇完快啲Like & Share俾朋友一齊去啦!💰人均:$60-70♟荃灣荃灣街市街115號蘊崇大廈地舖C&E
🖤Sammi #000000🤍

住荃灣嘅朋友推薦我去呢間黑系cafe🤤
勁有風格之餘價錢仲好親民,
環境靚,平日無咁多人可以
帶埋電腦邊做嘢邊飲咖啡都幾chill😚
❤️火腿芝士牛角包($35)
Ham and Cheese Croissant

意外地好食!!
流心芝士加火腿配
鬆脆牛角包🤤🥐諗起都肚餓

❤️竹炭咖啡($30)

黑白色嘅拉花超靚▪️▫️
竹炭味甘醇,飲落都順口,
鐘意甜可以自己加咖啡糖
❤️Cappuccino ($34)

❤️Carrot Cake 🥕 ($35)
Carrot Cake
Carrot Cake

味道偏甜,如果唔配咖啡
食到最後會有啲漏,
中間有紅蘿蔔絲同合桃碎🤓
最後食剩1/4🥲
下次會想試佢哋嘅芝士蛋糕多啲
▪️▫️佢哋定期都有唔同展覽,
今期係書法展🖋
場内充滿藝術氣息兼有互動,
如果可以換張新紙同有墨嘅
筆就更好了。

❤️‍🔥睇完快啲Like & Share俾朋友一齊去啦!
💰人均:$60-70
♟荃灣荃灣街市街115號蘊崇大廈地舖C&E
2022-04-04
Ham and Cheese Croissant
  • 火腿芝士牛角包
2022-04-04 222 瀏覽
#emily出街食👅👅 #emilysbelly荃灣一間超適合影相打卡cafe 估唔到食物質素都幾好😆我哋分別叫咗兩款包同一個yogurt bowl🤣(費事牛肉三文治同芝士火腿三文治🥪)兩款包食落都幾鬆軟 絕對唔乾😛而且店員會將包切開切成心型都幾有心思💓以Cafe來講覺得食物質素都唔錯 有機會會再encore影相📸️
#emily出街食👅👅 #emilysbelly荃灣
一間超適合影相打卡cafe 估唔到食物質素都幾好😆