2023-02-20 1461 瀏覽
之前聽朋友講,梅窩出名既麻糬波波係上環開左分店。其實今次已經第4次去買,其實新鮮出爐熱辣辣真係無得輸。對比某d麵飽店,呢間麻糬波波價錢很貼地($35/6粒),size大又足料。麻糬共有5種味道:原味、芝士、肉鬆、朱古力同抹茶之前店員說抹茶只限平日出爐其他味道都因唔同出爐時段出現雖然我當日係平日去買,但抹茶🍵仍然未能一試😔。約早上10時左右去到,店員說約10分鐘後會有朱古力及肉鬆味出爐!本人除抹茶外,其他四重味已試過。評味如下:1. 肉鬆:有點驚喜,餡料很足,鹹鹹香香很正 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2. 朱古力:熱辣辣出爐,餡有點點流心,朱古力味很香 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3. 原味:本以為原味無乜特別,但麻糬上的黑芝麻很香濃,加上本身鐘意芝麻所以原味也很不錯 ⭐️⭐️⭐️⭐️4. 芝士:芝士味不出,有點失望 ⭐️⭐️大家想試就搵個好時間就不用排太耐,新鮮出爐即食真係好滿足!

麻糬共有5種味道:
原味、芝士、肉鬆、朱古力同抹茶
之前店員說抹茶只限平日出爐
其他味道都因唔同出爐時段出現

4. 芝士:芝士味不出,有點失望 ⭐️⭐️

大家想試就搵個好時間就不用排太耐,新鮮出爐即食真係好滿足!
2023-02-16
10 分鐘 (外賣自取)
$35 (早餐)
2023-02-13 1673 瀏覽
梅窩麻糬波波最近係中環開分店,唔洗走咁遠緊係狗衝去買🤭星期六12:45就去到,唔算多人排隊,前面只有5-6人排緊隊。而個時只有朱古力味,所以想淨係買朱古力味既就可以即買。Staff話仲有15分鐘原味同肉鬆味就出爐,所以沖著肉鬆味而黎既我緊係等埋☺️💰原味 $25/6pc💰朱古力 $35/6pc💰肉鬆 $35/6pc💰芝士 $35/6pc💰抹茶 $35/6pc🔹原味+其中1款味 $30/6pc🔸原味+其中2款味 $32/6pc🔹除左原味以外其中3款味 $35/6pc✨今次小編我就揀左原味、朱古力同肉鬆味🤩岩岩出爐既麻糬波波熱熱地,外皮比較薄,焗到好香脆仲好煙韌😍肉鬆味好好食😍外皮有少少黑芝麻,食落有芝麻香味,但係肉鬆份量有d少🥹如果多d肉鬆就好了😭朱古力味因為岩岩出爐既關係仲有少少朱古力流心!都好正呀😍好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌑

💰原味 $25/6pc
💰朱古力 $35/6pc
💰肉鬆 $35/6pc
💰芝士 $35/6pc
💰抹茶 $35/6pc

🔹原味+其中1款味 $30/6pc
🔸原味+其中2款味 $32/6pc
🔹除左原味以外其中3款味 $35/6pc

✨今次小編我就揀左原味、朱古力同肉鬆味🤩
岩岩出爐既麻糬波波熱熱地,外皮比較薄,焗到好香脆仲好煙韌😍
朱古力味因為岩岩出爐既關係仲有少少朱古力流心!都好正呀😍

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗
抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌑
外賣自取
2023-02-08 1485 瀏覽
朋友介紹呢間麻糬波波,話每次經過都要排隊,今日一齊喺上環食lunch, 所以一定要買黎試下。去到條龍都唔算短,有十幾個排緊,起碼排左20分鐘。可惜入到去話原味/朱古力/肉鬆都要等,抹茶售罄,只有芝士味。所以惟有訂左第二日攞。溫馨提示:想試又驚冇哂嘅朋友,可以朝早趁少人經過訂定下午取,或者今日訂聽日攞都得🥰攞貨日)都係好多人排緊隊。訂左成功攞貨嘅我終於可以試試啦!原味 - 有啲芝麻香,啱哂小朋友食。肉鬆 - 驚艷⭐️⭐️⭐️,外皮帶有芝麻,裡面充滿咸香嘅肉鬆,煙煙靭靭,食多兩粒都唔膩。朱古力味 - 超好味!煙靭都係100分,裡面仲有啲溶朱古力,又唔算好甜,好香朱古力味,大愛❤️我相信焗翻熱一定更加好食!已經好期待下次再買😍😍

攞貨日)
都係好多人排緊隊。
訂左成功攞貨嘅我終於可以試試啦!
原味 - 有啲芝麻香,啱哂小朋友食。

我相信焗翻熱一定更加好食!已經好期待下次再買😍😍
2023-02-07
20 分鐘 (堂食)
  • 肉鬆麻糬波波
  • 朱古力麻糬波波
2023-02-07 974 瀏覽
最鍾意食甜品嘅小戀熊,係上環碌過見到好多人排隊買麻糬波波🥡即刻到排隊買嚟。本身最想試抹茶味,但係sold out😿,所以其他款都買2粒試吓。因為佢係新鮮出爐,即刻拎咗個嚟食,外面非常鬆脆,裏面mochi好軟熟,但係裏面嘅芝士已經流晒出嚟焗到脆晒,所以應該同原味係一樣。😼小熊私心評分:89/100試咗4個味道,小戀熊覺得最好食係肉鬆味,鹹鹹地幾夾。朱古力幾似心太軟,但係朱古力味道普通。拎返屋企焗返熱都好好食。下次試埋佢個抹茶紅豆先~

😼小熊私心評分:89/100
2023-02-01
  • 肉鬆麻糬波波
2023-01-26 1551 瀏覽
Walking around Central, we encountered a line of people. It was for a tiny little bakery called Silver Mine Bake. It's windows were lined with small Korean mochi bread with various flavours. The Pork Floss one caught my eye so we decided to line up.Inside is a menu that offers the prices along with other flavours like cheese. There is no English and no 10% service charge as it's take away only.  There is no dine in. You can order by bags of six or even one for about $5 each. By the time we got t
By the time we got to order, the only flavour available was original. We decided to just get 2 but the person threw in an extra one for free. That was quite nice of him! And they were really good! Crispy exterior. Chewy and soft inside. A wonderful nutty taste from the sesame. They don't last beyond  a day as I had an extra one and had it the next day. It was no longer crisp and chewy but soft and hard. Still tasted good but not as good when it was fresh out of the oven.

Will definitely be back and hopefully try the other flavours they have.  I'm still curious about the pork floss.
2023-01-17
5 分鐘 (外賣自取)
2023-01-21 1229 瀏覽
中環新開咗間麻糬波波專門店小店簡約裝潢,牌匾由簡單線條畫的可愛logo門面放滿不同口味的麻糬波波,相當吸引已成為該區大人氣的麵包店🔥有幸獲得妹妹的喂食😂佢特地同同事們由11點多開始排隊可惜到佢時已得返原味一小時多後再排隊先買到最後一水的朱古力味佢上次已經同同事買過芝士味都大讚-原味麻糬波波 $25@6翻食後外脆內軟食落軟韌Q彈且嚼感十足,芝麻味清香朱古力麻糬波波 $35@6外脆內軟,朱古力半溶化係口中且軟韌富彈性整體好好味,比其他麵包店較煙韌Q彈個人覺得原味較朱古力好味喜歡麻糬波的不妨試試~~
中環新開咗間麻糬波波專門店
小店簡約裝潢,牌匾由簡單線條畫的可愛logo
門面放滿不同口味的麻糬波波,相當吸引
已成為該區大人氣的麵包店🔥

有幸獲得妹妹的喂食😂
佢特地同同事們由11點多開始排隊
可惜到佢時已得返原味
一小時多後再排隊先買到最後一水的朱古力味
佢上次已經同同事買過芝士味都大讚
原味麻糬波波 $25@6
翻食後外脆內軟
食落軟韌Q彈且嚼感十足,芝麻味清香

朱古力麻糬波波 $35@6
外脆內軟,朱古力半溶化係口中且軟韌富彈性

整體好好味,比其他麵包店較煙韌Q彈
個人覺得原味較朱古力好味
喜歡麻糬波的不妨試試~~
2023-01-19 771 瀏覽
今日嚟到門口,排隊都要試,好彩唔係好多人😌除咗講好好食😋😋😋都唔知可以講咩,店員係個哥哥仔,好好禮貌,又有耐心聽我嘅需要,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻,返到去第一時間食,外脆內軟,就算放左一陣,仍然好食😋至少個皮唔會硬晒,價錢一啲都唔貴,35蚊有6個,仲要唔會好細個,好食又飽肚,啱晒工作繁忙嘅時候,可以食一個醫肚🤣🤣🤣個人覺得朱古力味,最好食😋希望keep住水準,會有下次!😌😌😌
2023-01-17 630 瀏覽
今日路過試下呢間新開嘅麻糬波波舖,有原味、芝士、肉鬆、朱古力同抺茶。今次就先試下原味+朱古力味,仲要新鮮出爐,正!下次要早d 去買試下抹茶味,因為抺茶味只有朝早先有,賣曬就無

2023-01-17
15 分鐘 (外賣自取)
新開係上環小巷嘅人氣麻糬波波,肉鬆芝士抹茶味內餡滿滿🔥食左好多麻糬波波,第一次食到有內餡嘅真係超驚喜😆每日lunch time好多OL排隊,所以都儘量避開lunch time黎~肉鬆:肉鬆與麻糬波波鹹甜味道意外的夾🔥仲有肉鬆滿滿‼️最推薦尼個味道芝士:芝士口味嘅芝士內餡鹹香十足🔥原味:外層咬落去脆卜卜內裡煙韌,與其他有內餡比較就無咁出色🤣Silver Mine Bake (中環)中環永和街31號地舖
新開係上環小巷嘅人氣麻糬波波,肉鬆芝士抹茶味內餡滿滿🔥

肉鬆麻糬

芝士:芝士口味嘅芝士內餡鹹香十足🔥

Silver Mine Bake (中環)
中環永和街31號地舖
肉鬆麻糬
2023-01-09 735 瀏覽
最近新開的烘焙店,專賣麻糬波波,特別有很多OL來買,要排隊,今天午膳時間大概排10個人左右。麻糬波波😍:有原味、芝士味、朱古力味以及肉鬆味。$35/六個口感煙韌,即使放涼了,都不開變硬身。不同口味都各有特色,味道很突出。👍細細粒,兩口一個,十分適合下午茶。再配上一杯熱茶,一流!
最近新開的烘焙店,專賣麻糬波波,

麻糬波波😍:
有原味、芝士味、朱古力味以及肉鬆味。

$35/六個

口感煙韌,即使放涼了,都不開變硬身。
不同口味都各有特色,味道很突出。👍
細細粒,兩口一個,十分適合下午茶。再配上一杯熱茶,一流!
外賣自取
2022-12-24 1121 瀏覽
麻糬波波一直都好受大家歡迎‼️最近發現上環附近開咗一間專賣麻糬波波嘅小店,以綠色同白色為主調嘅店鋪,同埋綠色包裝盒都好可愛啊💖平日大概晏晝3點幾,肉鬆同其他口味嘅麻糬波波都賣哂喇,所以最後買咗原味!原味麻糬波波 $25/6pcs原味有少少芝士嘅鹹香,波波嘅外層亦比較硬但係都幾脆,裡面大約有一半係煙韌嘅麻糬餡同埋成粒麻糬都加咗少少黑芝麻,增加咗少許麵團香!如果鐘意軟熟又煙韌嘅麻糬波波,依間可能未必係your cup of tea😌最後建議波波凍哂嘅話,可以唔洗拎去焗熱黎食,因為發現凍咗嘅麻糬波波反而比焗返熱更好食啊💕

原味麻糬波波 $25/6pcs
  • 麻糬波波
2022-12-04 1123 瀏覽
公司附近新開左一間麵包店,專門買麻糬波波。本來已經鍾意食麻糬波波嘅我,即刻買咗黎試🤩🤩麻糬波波味道包括原味、豬肉鬆味、朱古力味、綠茶紅豆味及芝士味。經過連日來同同事不斷買來試食,已經試晒5隻口味😂😂😂原味本身有芝麻粒,所以食落去好香口;芝士味入邊真係有芝士餡😂😂 ;相比之下朱古力味冇乜特別;綠茶紅豆味,綠茶唔會好甜,有dd 苦,但我鍾意苦多過甜,紅豆粒好多;而我最鍾意嘅係豬肉鬆味!!!冇諗過麻糬波波同豬肉鬆甘夾!!🤩🤩 原味$25/6粒特別口味$35/粒我每次買完一包都忍唔住一次過食三粒😆好癲特別提提係, 佢其中一個出爐時間係每日3點幾, 想食熱辣辣嘅麻糬波波可以呢個時間去買!!評分:( 5個🌕為滿分)環境舒適度:N/A服務態度:🌕🌕🌕🌕(4分)性價比度:🌕🌕🌕🌕(4分)推薦度: 🌕 🌕 🌕 🌕 🌕(5分)

經過連日來同同事不斷買來試食,已經試晒5隻口味😂😂😂

原味本身有芝麻粒,所以食落去好香口;
芝士味入邊真係有芝士餡😂😂 ;
相比之下朱古力味冇乜特別;

原味$25/6粒
特別口味$35/粒
我每次買完一包都忍唔住一次過食三粒😆好癲

評分:
( 5個🌕為滿分)

環境舒適度:N/A
服務態度:🌕🌕🌕🌕(4分)
性價比度:🌕🌕🌕🌕(4分)
推薦度: 🌕 🌕 🌕 🌕 🌕(5分)
2022-11-23
1 分鐘 (外賣自取)
  • 豬肉鬆
2022-11-28 970 瀏覽
通常會行入呢一條小街嘅人都係為咗買曲奇餅,行過見到呢間小舖頭有人排隊去八卦睇吓啲人排乜,原來係mochi bread! 有好多口味㗎。除咗原味之外有芝士味朱古力味抹茶紅豆味肉鬆味,難得係佢可以雙拼一袋六隻可以試兩個口味,既然又唔係好長龍一於試吓囉。點知派前面有兩位小姐喪買,我諗應該係佢哋食過返尋味先至會買咁多,店員都幾爽手醒目,不過要俾現金大家去排隊嘅時候記住先攞定現金快快手呀!我其實都幾滿意佢質感,比一般食嘅煙韌,朱古力味香濃而少甜啱晒!下次要試吓抹茶味
芝士、朱古力

2022-11-28