餐廳: Simp.lane
資訊:

2023-10-19 76 瀏覽
今日去咗間有貓貓溫馨小店,裝修清新室內小小花園為主題。 為急速繁忙的都市人帶來一個放慢步伐relax空間,貓咪給人感覺懶洋洋從來不會趕時間,慢活之中擁有治癒力量感染身邊令人放鬆心Cafe 有低碳及生酮飲食,供應椰菜花飯、翠玉瓜麵、蒟蒻冷麵等健康美味的菜式, 成日聽到生酮, 我都係第一次食生酮餐老闆娘好好重畀我試新menu 香煎爽滑鮮蝦 蒜香脆肉瓜麵,加🥓煙肉,配百香果梳打已經聞到好香蝦肉味,蝦仁好大粒爽口彈牙,翠玉瓜刨成麵,清甜翠玉瓜及鮮嫩蝦仁配搭得天衣無縫, 淡淡蒜香味, 再配玫瑰花造型煙肉🥓, 這次生酮初體驗真的很不錯ps, 老闆娘收集客人意見,因為唔係個個鍾意青醬所以將會改為香蒜炒翠玉瓜麵,遲啲仲有生酮糖水添❤️好期待~🤩
今日去咗間有貓貓溫馨小店,裝修清新室內小小花園為主題。

老闆娘好好重畀我試新menu
香煎爽滑鮮蝦 蒜香脆肉瓜麵,加🥓煙肉,配百香果梳打

2023-10-19
  • 香煎蝦仁配蒜香翠玉瓜麵
2K
2023-10-19 50 瀏覽
🍱低碳Keto工廈貓貓cafe🐱-又到去工廠大廈覓食嘅日子 之前同有小朋友嘅同事有分享過一間又有得玩貓😻 又啱帶大小朋友去親子活動 而且有keto diet嘅工廈cafe😎 原來喺正觀塘好出名嘅芋圓專門店對面 私心覺得可以做一個set🤣 當日見到好多家長都帶小朋友去探貓店長 隔住玻璃見住貓貓 好治癒😍-🐮意式牛肋條配青醬翠玉瓜麵 $98一上菜最吸引係佢地嘅青醬 聞到香噴噴嘅羅勒葉😆 翠玉瓜麵好清爽 但唔會好大草青味 口感偏爽脆 😚 青醬都好夠味 但因為撘上翠玉瓜麵 所以唔會太油膩 反而水份好充足🤪 Protein㨂咗有手指公推介嘅意式牛肋條🐮 醬汁係蕃茄base 甜甜酸酸好夠味 而牛肋條煮得好腍 一咬就好易推開😚-🍵抹茶牛奶 +$18飲品可以配咖啡奶茶嗰啲 不過今次我就㨂咗㨂咗特飲 抹奶牛奶做到漸層效果 夠晒靚靚 仲可以叫無糖添😙-📍Simp.lane觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓C號舖-
🍱低碳Keto工廈貓貓cafe🐱
🐮意式牛肋條配青醬翠玉瓜麵 $98

🍵抹茶牛奶 +$18

📍Simp.lane
觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓C號舖
2023-10-18 50 瀏覽
同2個女仔想搵地方坐低食下野 hea下係openrice見到有間貓cafe新開😛同埋見佢餐牌都好健康有我地最岩既生酮飲食 正呀🔸香茅冬蔭公豬扒太陽蛋配椰菜花飯香茅冬蔭公豬扒非常鮮嫩多汁豬扒表面烤至金黃酥脆😊但內部保持了肉汁的豐富香茅的香氣好重 好好食喎金黃色的蛋液流出 好match配椰菜花飯可以保持我既keto diet❤️蔬菜好清甜 而且好大份喎 食唔哂呀真係☺️🔸鹽酥雞脾便當鹽酥雞脾非常香脆美味雞脾經過醃製後沾上一層麵粉和調味料然後炸至金黃酥脆🥲每啖都會聽到酥脆的聲音便當配菜多樣,通常包括白飯、蔬菜和滷肉😊蔬菜則提供了清爽的口感平衡了鹽酥雞脾的油膩感 果然注重健康呀😍😍🔸紅豆冰炎炎夏日我揀左紅豆冰做我餐飲本身我叫少甜 但佢地話 冇咩糖 可以放心叫 哈哈🤣原來佢地唔會再額外落糖水糖份只係來自煮紅豆時既糖紅豆煮得十分軟糯 口感滑嫩😀有一種自然的甜味 我好鐘意呀📍Simp.lane📍觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓C號舖
同2個女仔想搵地方坐低食下野 hea下

雞脾經過醃製後
沾上一層麵粉和調味料
然後炸至金黃酥脆🥲

每啖都會聽到酥脆的聲音
便當配菜多樣,通常包括白飯、蔬菜和滷肉😊
蔬菜則提供了清爽的口感

有一種自然的甜味 我好鐘意呀

📍Simp.lane
📍觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓C號舖
2023-10-15 53 瀏覽
最近生酮朋友發現觀塘有間提供生酮餐的餐廳,於是便陪她去了一試。**香茅冬陰功豬扒+青醬翠玉瓜麵 ($88)香茅冬陰功豬扒醃得好入味,肉質鮮嫩。用翠玉瓜做嘅麵好特別,真係好似食緊麵既感覺,加上自家製青醬的清新解膩,十分開胃。**黑松露忌廉雞肉意粉 ($78)雞肉嫩嫩的不會柴,每一口意粉都包著松露忌廉汁的香氣,令整道餐點層次感十足。**凍抹茶鮮奶 (+$18) / 蘋果醋梳打 (+$18)抹茶的香苦在冰涼的鮮奶中散發開來,回味悠長。一解暑氣,清新怡人。而梳打的清甜搭上蘋果醋的微酸,冰涼爽口,瞬間解暑解渴。觀塘生酮友又多一個選擇!

**香茅冬陰功豬扒+青醬翠玉瓜麵 ($88)

**黑松露忌廉雞肉意粉 ($78)

**凍抹茶鮮奶 (+$18) / 蘋果醋梳打 (+$18)

觀塘生酮友又多一個選擇!
2023-10-13
觀塘低糖低碳得健康美食✨✨✨✨餐廳主張低糖低碳,有椰菜花飯、蕃茄洋蔥湯翠玉瓜麵、蕃茄洋蔥湯蒟弱烏冬、青醬翠玉瓜麵、翠綠西蘭花等的特色健康美食,是一眾附近上班的OL的好選擇!而且價錢很抵吃!《香煎三文魚腩配番茄洋蔥湯翠玉瓜麵》$98煎得非常香口美味的三文魚腩,油脂分泌香濃,配上特色的翠玉瓜麵,爽脆的口感,很特別很好吃,很開胃!健康之選 《鹽酥雞粒便當》$45台式的美食也有多款的選擇呢!這款鹽酥雞粒大大粒,啖啖肉的質感,外層脆口,更配上滷肉,吃得很惹味!《臺式珍珠奶茶》$15《蘋果醋梳打》$18飲品跟餐只需十多元,抵呀!
觀塘低糖低碳得健康美食✨✨✨✨

而且價錢很抵吃!

《香煎三文魚腩配番茄洋蔥湯翠玉瓜麵》$98

《鹽酥雞粒便當》$45

《臺式珍珠奶茶》$15
《蘋果醋梳打》$18
飲品跟餐只需十多元,抵呀!
2023-10-11 32 瀏覽
📍 Simp.lane(觀塘)主打少鹽少糖既健康小店,生酮料理~低糖低碳之選~岩哂附近既打工仔,每日健康既飯堂~店內仲有貓店主坐鎮,環境舒適優雅,好多打卡位,大家可以邊食邊打卡~🔸意式牛肋條廚師整到好入味,牛味好重,唔會好羶,油花均勻,一上枱己經覺得好適合打卡~配埋青醬+翠玉瓜麵,整個口感更清新,一啖肉一啖菜麵,更爽👍🔸香辣鮮蝦蒜香意粉係8隻,八隻大大隻爽口鮮蝦,輕咬著鮮蝦微脆囗帶回饋感~帶有少少辣味蒜香味炒過既意粉,愈食愈過癮~🔸蘋果醋梳打帶有蘋果味,可以養顏之餘,又可以促進腸道健康,甜甜酸酸好開胃又可解膩~🔸台式珍珠奶茶茶與奶既比例剛剛好,珍珠煙靭Q彈,甜度因個人喜好選擇~

📍 Simp.lane(觀塘)

🔸意式牛肋條

🔸香辣鮮蝦蒜香意粉

🔸蘋果醋梳打

🔸台式珍珠奶茶
茶與奶既比例剛剛好,珍珠煙靭Q彈,甜度因個人喜好選擇~

2023-10-11 36 瀏覽
今日係平日嘅夜晚過來🙆🏽‍♀️7.幾到唔算好多人 都係得幾個人😬💛鹽酥雞排便當$48 (跟餐熱烏龍茶)雞排大大塊😍😍😍有差不多4-5件😚炸得幾乾,都保留到肉汁😗唔洗50蚊一餐真係好抵食🤡仲要有埋飲料🥤便當裡面仲有粟米🌽,椰菜,半隻鹵水蛋🥚白飯偏多😲但係唔係好多汁送飯食落有啲乾🥲😢如果可以多番啲汁會好啲👀🧐下次應該會再過黎食沙冰🍧睇落多幾吸引🤩評分:🩷🩷🩷🩷
今日係平日嘅夜晚過來🙆🏽‍♀️
7.幾到唔算好多人 都係得幾個人😬

💛鹽酥雞排便當$48 (跟餐熱烏龍茶)
雞排大大塊😍😍😍有差不多4-5件😚
炸得幾乾,都保留到肉汁😗
唔洗50蚊一餐真係好抵食🤡仲要有埋飲料🥤
便當裡面仲有粟米🌽,椰菜,半隻鹵水蛋🥚
白飯偏多😲但係唔係好多汁送飯食落有啲乾🥲😢
如果可以多番啲汁會好啲👀🧐
下次應該會再過黎食沙冰🍧睇落多幾吸引🤩
評分:🩷🩷🩷🩷

2023-09-20
  • 鹽酥大雞髀便當
2023-10-06 53 瀏覽
今日午餐我同朋友嚟到一間以生酮飲食為賣點嘅cafe,呢度仲兼具貓cafe嘅特色,可以品嚐美食之餘,又可以同貓貓互動。與其他貓cafe唔同嘅係:貓咪有自己嘅區域,不會被過多人騷擾~~如果想同貓咪玩,必須先洗手&除鞋,才可進入貓咪休憩區!「薑黃雞扒椰菜花飯」望上去色彩豐富,雞扒煎得恰到好處,帶著薑黃嘅香氣,增添左獨特的風味,食落帶帶微微嘅咖哩香,椰菜花飯清脆可口,食哂整碗都唔會有邪惡感👍🏻「黑松露忌廉雞肉意粉」意粉煮得剛好有嚼勁,配上濃郁嘅黑松露忌廉醬汁,完全係黑松露愛好者之選❤️朱古力特飲略嫌朱古力味唔夠濃,有點失望!呢間cafe的貓咪區域幾好,可以保護到貓咪嘅安全,同時也確保用餐環境嘅衛生。細心嘅設計完全感受到店主對貓咪嘅關愛❤️

今日午餐我同朋友嚟到一間以生酮飲食為賣點嘅cafe

呢度仲兼具貓cafe嘅特色,
可以品嚐美食之餘,又可以同貓貓互動。
如果想同貓咪玩,必須先洗手&除鞋,才可進入貓咪休憩區!

「薑黃雞扒椰菜花飯」
望上去色彩豐富,雞扒煎得恰到好處,
帶著薑黃嘅香氣,增添左獨特的風味,食落帶帶微微嘅咖哩香,
椰菜花飯清脆可口,食哂整碗都唔會有邪惡感👍🏻

「黑松露忌廉雞肉意粉」

朱古力特飲
略嫌朱古力味唔夠濃,有點失望!

細心嘅設計完全感受到店主對貓咪嘅關愛❤️
2023-10-06
午餐
2023-10-03 21 瀏覽
觀塘呢間有貓貓陪你食飯, 主打台式便當同低糖低碳菜式, 又可以有生酮健康飲食嘅餐廳, 就位於駿業里6號富利工業大廈; 入到去餐廳, 氣氛好溫馨, 餐廳採用雲石枱及木系設計, 仲有啲花圈懸掛半空, 好舒服。店員好有禮貌, 仲好親切, 仲會主動介紹生酮餐點俾我地, 啱哂減肥及食得健康人士; 店內地方都幾大, 雖然枱擺得唔多, 但空間感十足, 仲有個大大嘅玻璃房比貓貓走動, 餐廳3隻貓店長, 品種比較少見, 貓貓係房內好乖, 唔會出房跳上餐枱, 環境好乾淨衛生。呢度冷氣十足, 又可睇下貓貓玩, 而且仲有board game可以玩呀, 係度治癒下心靈確實唔錯。意式牛肋條配青醬翠玉瓜麵 - $98牛肋條燜到軟腍入口即溶, 主廚好有心機, 將翠玉瓜切幼絲製成麵條, 伴上青醬, 好創新又特別, 而且好爽口, 健康得嚟都夠飽, 好有滿足感。香辣鮮蝦蒜香意粉 - $98蒜香意粉好惹味, 好香嘅蒜蓉味, 味都好濃郁, 有少少香辣味, 同蒜香好夾; 意粉係扁意粉, 食落更加有口感! 佢嘅鮮蝦大大隻, 份量都好多, 好新鮮, 彈牙鮮甜, 好味呀!青檸梳打 – (跟餐) $18青檸糖漿加玉泉梳打水, 夠凍好爽呀

意式牛肋條配青醬翠玉瓜麵 - $98

香辣鮮蝦蒜香意粉 - $98

青檸梳打 – (跟餐) $18
青檸糖漿加玉泉梳打水, 夠凍好爽呀!

意式雪糕咖啡 – (跟餐) $18
我覺得意式雪糕咖啡是可以推介。餐廳選用了濃郁的嘅黑咖啡, 加入一球香滑嘅雪糕, 令到咖啡嘅口感變得更加豐富。濃縮咖啡嘅苦澀同雪糕嘅甜美融合一齊, 形成了一種獨特嘅口感。這款飲品能夠滿足你對咖啡的嘅喜愛, 天帶來一絲清涼, 唔錯!

2023-09-28 32 瀏覽
今日想嚐嚐simp.lane生酮飲食,少鹽少糖啱晒我。我同朋友叫左意式牛肋條意粉牛肋骨炆得夠時候,肉質夠軟而入味,蒜香意粉彈牙。黃薑雞扒+椰菜花飯食到椰菜花飯內有蒜香味,蛋和秋葵,再加上沙律菜,椰菜花都真係好似白米飯,食落都幾飽肚,我鐘意椰菜花飯質感比較爽。黄薑好有益,黃薑雞扒煎到金黃色,咬落香脆,肉質嫩。蘋果醋梳打水蘋果醋飲落比較酸,配梳打水清爽。紅豆冰,原粒紅豆有咬口,入口奶味香但唔會好甜。這店有兩隻貓咪,一隻英俊瀟灑不停自我梳毛唔理我🤣,一隻就係盡忠職守⋯⋯好似實Q,用對眼睛望實我🤣⋯⋯
今日想嚐嚐simp.lane生酮飲食,少鹽少糖啱晒我。

我同朋友叫左
意式牛肋條意粉
牛肋骨炆得夠時候,肉質夠軟而入味,蒜香意粉彈牙。

黃薑雞扒+椰菜花飯
黄薑好有益,黃薑雞扒煎到金黃色,咬落香脆,肉質嫩。

蘋果醋梳打水
蘋果醋飲落比較酸,配梳打水清爽。
紅豆冰,原粒紅豆有咬口,入口奶味香但唔會好甜。

2023-09-28 25 瀏覽
今日放工有d 累, 唔想返屋企煮, 咁就順便係公司附近搵間餐廳食埋先返屋企休息,沿路行去地鐵站經開見到d 間工業大廈樓下張poster ,醒起同事話d 間餐廳d 野食都唔錯, 同埋有🉐️玩貓, 👍👍d 間餐廳地點都方便, 地鐵站行過去約3-5 分鐘, 係apm 附近.上到去環境乾淨整潔, 坐位舒服, 貓貓好得意, 見到佢哋咁cute 都忍唔住同佢哋影相.同埋最欣賞d 間餐廳嘅地方係佢地有生酮menu , 我揀咗個意式牛肋條太陽旦椰菜花飯和蘋果醋梳打, 減肥中都可以出街食都唔怕肥.意式牛肋條太陽旦椰菜花飯-牛肋條🈶️3 大條, 份量多, 肉質好淋好入味, 太陽旦半生熟, d 旦黃汁撈埋d 椰菜花飯食😋😋蘋果醋梳打-健康之選, 瘦身的另一個選擇😍

蘋果醋梳打-健康之選, 瘦身的另一個選擇😍

2023-09-25
2023-09-25 29 瀏覽
今日同個好鐘意貓咪既朋友仔食Lunch,專登搵左觀塘工廈既SIMP.LANE,因為知道呢道有兩位貓店長座鎮。香煎鮮蝦蒜香意粉,鮮蝦彈牙意粉煙韌,炒得惹味。黑松露忌廉雞肉意粉,雞肉肉質嫩滑,滿滿忌廉掛哂上意粉度,又Creamy又香黑松露味。意式雪糕咖啡,香滑既雪糕倒上義大利濃縮咖啡,似足個咖啡甜品,正。有生酮之選既蘋果醋梳打,又徤康又解渴。呢度唔單止有貓貓玩,有野食,仲有呢卡Game比大家玩添,正。

香煎鮮蝦蒜香意粉,鮮蝦彈牙意粉煙韌,炒得惹味。

有生酮之選既蘋果醋梳打,又徤康又解渴。

• 意式雪糕咖啡
2023-09-24 25 瀏覽
觀塘樓上鋪餐廳,餐廳有2位貓貓小店員,多比同阿里,只有like 餐廳既社交平台專頁就可以同佢地玩,餐廳仲有board game 可以邊玩邊食。黄姜雞扒椰菜花飯配太陽蛋餐廳菜單上有低碳低糖既餐可以選擇,黄姜雞扒配椰菜花飯亦係餐廳熱門既配搭,黃姜雞扒皮脆肉嫩多汁,椰菜花飯整得好好味,入面有秋葵片增加口感,整體味道好又健康。意式蕃茄牛肋條意粉牛肋條調味整得好入味,肉質超淋,意粉亦好入味,食落充滿蒜味,口感彈牙,推薦之一朱古力牛角酥窩夫牛角酥窩夫好脆,食出多層口感,窩夫芯包住朱古力,味道好夾,好好食,上面放左cream, 撈埋一齊又係另一種滋味。抹茶鮮奶鮮奶味較重,抹茶雖然較淡,但反而同鮮奶味好夾,味道唔錯,邊飲邊睇貓貓都唔錯。蘋果醋梳打其中一款生酮飲品,蘋果醋再加梳打水,酸酸甜甜,好好飲。餐牌:內在環境:

黄姜雞扒椰菜花飯配太陽蛋

意式蕃茄牛肋條意粉

朱古力牛角酥窩夫

抹茶鮮奶

蘋果醋梳打
其中一款生酮飲品,蘋果醋再加梳打水,酸酸甜甜,好好飲。

餐牌:

內在環境:
2023-09-22
唔知大家會唔會覺得,通常寵物cafe啲食物都好一般,只能寄望主角的寵物夠可愛,夠多互動先叫做值回票價。不過今次呢間貓貓cafe卻有驚喜,主打的台式便當,質素比以往去過的更好!!鹽酥大雞髀便當 $68一上枱就見到一隻的大雞髀,已感滋味非常。便當除咗有雞髀,還有滷肉、滷蛋、配菜及白飯,好豐富。以鹽酥炸起的雞髀比較乾身,雞皮炸得微脆,內裏的雞肉仲keep到嫩滑多汁,大讚,加上滷得入味的滷肉飯,都幾飽肚。鹽酥雞扒便當 $48同樣分量及配料的便當,但主角由大雞髀換上鹽酥雞扒。雞扒雖然只得兩件,但每件都幾偏大嚿,同樣咁滋味,好啱不想𦧲骨的人。抹茶紅豆白肉小丸子刨冰 $78賣相好精緻,但刨冰配料應有盡有,有兩條威化條、忌廉、白玉、紅豆、珍珠,仲有少許花生碎。而刨冰就係抹茶,微甘的感覺配以冰涼快感,食落不覺太甜,正。如果你鍾意食甜,旁邊亦有少量黑糖可自行加入刨冰。送上幾張喵喵相,下次去食的時候可留意下。睇還睇,不要嚇親主子喔!

鹽酥大雞髀便當 $68

鹽酥雞扒便當 $48

抹茶紅豆白肉小丸子刨冰 $78

2023-09-10
午餐
2023-09-11 40 瀏覽
趁住放假都往外走走,今日就比我揾到一間以2隻貓店長,再加上一系列健康生酮的台式Cafe。店中以木系簡約裝潢,配以大大個玻璃展示櫃,看到可愛貓貓跳上跳落,有趣極了。抹茶鮮奶配雪糕以香味的抹茶加入順滑鮮奶相互融合,再添加一球雪糕,口感微妙,抹茶的甘和鮮奶的甜,平衡得剛剛好。香茅冬陰功豬扒配椰菜花飯豬扒用上了香茅、冬陰功調味,令豬扒味道多了一份微微酸辣,有咬口;再有椰菜花飯的軟糯口感,確是一道低糖低碳,健康之選。黑松露白汁雞肉意粉意粉都掛滿了黑松露白汁,味道充滿黑松露的濃郁香氣,又有白汁的濃稠口感,確是相得益彰,而雞肉的口感鮮嫩,肉質彈牙,驚喜十足。黑糖牛角酥窩夫配綠茶雪糕牛角酥即叫即做,做到外皮酥脆,內裡鬆軟,再加上綠茶雪糕的濃烈的茶香,口感甜蜜和清新,酥脆和冰涼交織在一起,令人愉悅。

抹茶鮮奶配雪糕

香茅冬陰功豬扒配椰菜花飯