2015-06-22 586 瀏覽
剛巧在九龍城吃晚飯,因為吃得太少,所以一定要食甜品吧!其實女生總有第2個胃放甜品,無論是肚餓與飽,哈!搜尋九龍城熱評的甜品食店,smile yougurt是其中之一 ,我每次都是去尖沙咀K11分店,然而我覺得味道不算太吸引,不過很久沒有去,可以看看有什麼新味道。九龍城店裝潢比尖沙咀美觀很多,一踏進去已覺得與別不同。這掛燈的特色是纏著圓燈的蝴蝶裝飾,蠻特別的。又來吸晴的甜品陳列櫃。Smile 還有蛋糕售賣,不過還未有機會一嚐。除我身後的座位外,還是前面的透明房,細問店員下要加一方可內進,反正我們也找到位,不需要了。我選了新出的Mountain Smile $68, 以咖啡為主題。有咖啡冰皮卷,白色外皮包著那顆,不過冰皮較厚,味道一般,特別的是中間有粒咖啡豆。今次乳酪不算溶得太快,而最喜歡是咖啡脆粒及啫喱,整體覺得比K11好食。今次品嚐完咖啡甜品幸好沒有失眠。

九龍城店裝潢比尖沙咀美觀很多,一踏進去已覺得與別不同。

這掛燈的特色是纏著圓燈的蝴蝶裝飾,蠻特別的。

又來吸晴的甜品陳列櫃。

Smile 還有蛋糕售賣,不過還未有機會一嚐。

Mountain Smile $68

今次品嚐完咖啡甜品幸好沒有失眠。
2015-05-14
5 分鐘 (堂食)
$68 (宵夜)
2015-06-20 408 瀏覽
食完lunch得咗一陣九龍城,突然好掛住呢度嘅Yogurt,所以就行咗過嚟食返杯。我鐘意呢度個Yogurt本身嘅味道,酸酸甜甜度對我來說剛剛好,而且好香滑,所以我通常都只要加自家製嘅脆脆或藍莓,今次我就選咗自家製脆脆。自家製脆脆似係整碎咗嘅餅乾屑,脆口帶有少少甜味。但今次的自家製脆脆有點濕淋淋的感覺,好似存放咗好耐咁,所以冇咗脆口的感覺!之前嘅脆脆都係比較乾身。另外,媽咪吃旳Mini Fruity,有士多啤利、藍莓、焦糖薄脆,下層仲有芒果粒同芒果布甸。我似過少少片焦糖薄脆,不過覺得太甜。九龍城店仲有一個位置可以食甜品,不過一定要食其他指定甜品才可以入去。而且有最低消費同加一。呢度嘅Yogurt有好多唔同嘅配撘,又或者可以自選口味。除咗Yogurt之外,仲可以訂蛋糕,有十幾款唔同口味,下次可以訂返個試下!
而且有最低消費同加一。
呢度嘅Yogurt有好多唔同嘅配撘,又或者可以自選口味。

2015-06-15
2015-05-25 436 瀏覽
又來前文提要...嘻嘻, 話說由本人第111篇開始要寫連續10篇評為OK的店, 編輯之時發覺自己個飲食folder for 'OK'全部10間都在九龍城, 真像是在寫"龍城食記", 既是如此, 本文是龍城食記之六, 不得不寫SMILE Yogurt, 因為此店是九龍城"景點"之一, 無論喜不喜歡, 此店都屬於龍城之友不得不提的一間店...經過會見到很多妹妹仔在店外'打咭', 不過因為本人不喜yogurt,經過此店好幾次打算惠顧至少叫"到此一遊過"。。。有興致時又見爆場,我咁心急既論盡有背囊又多一件"包袱",免得過都不會特意站在街等位,既然無緣試就此作罷。。。一個星期六的晚上, 和老友記吃過晚飯, 她非常喜歡yogurt, 想起此店想請她吃,有緣嗎? 有無位呢?  一去到又見到門口人頭湧湧, 今晚是一心來試的所以"留了肚", 不吃又要再找地方吃甜品, 望入去全店唯獨是房間無人,好貴? 無人坐呢? 包房?why not?! 點知,原來房仔門口貼了張紙, 人頭費$50就可成座上客, 其實這店的食物差不多杯杯也是$51元起, (飲品就$30元起有交易), 如果不是share,一人一杯Yogur

一個星期六的晚上, 和老友記吃過晚飯, 她非常喜歡yogurt, 想起此店想請她吃,有緣嗎? 有無位呢?  一去到又見到門口人頭湧湧, 今晚是一心來試的所以"留了肚", 不吃又要再找地方吃甜品, 望入去全店唯獨是房間無人,好貴? 無人坐呢? 包房?why not?! 點知,原來房仔門口貼了張紙, 人頭費$50就可成座上客, 其實這店的食物差不多杯杯也是$51元起, (飲品就$30元起有交易), 如果不是share,一人一杯Yogurt 已夠數入座, 那還等什麼? Let's Go Baby, go go go~

有兩個姐姐仔在bar內工作, 其中一位一邊做杯庄甜品之餘一邊招呼我們, 非常有禮貌有笑容, 未食已加分.  餐牌很精美, 看看有什麼好吃?
花多眼亂, 有選擇困難症的我又開始選不到阻住地球轉了,哈哈, 不叫yogurt的話, 原來有homemade sorbet & icecream mix, 就這個吧!
一上枱, 賣相和圖片不太相像但不相上下, 急不及待試吃
C. Fruit Duet with Homemade Sorbet
慢烤乾果有兩片, 青蘋果片及鳳梨, 脆脆甜甜酸酸的, 很不錯! 就給小寶貝吃吧, 不用他拉著要吃雪糕; Sorbet呢...唔...有少許失望, 味道很清淡, 不說要吃出是莓果及芒果味就靠估; 另一杯 Wild Summer Frozen Yogurt 我試了一口, 反而好味得多, 一向不喜歡乳酪的我, 覺得大大改觀了...

價錢方面有點略貴始終是'名店', 以這個價錢坐入侯王道的新西餐廳Highfive叫客甜品都成為上賓了, 這個介紹我前一兩篇才剛寫過; 不過我始終相信名店不單只賣名氣, 亦和用料靚有點點關係, 吃得出什麼不同, 所以都值得的!    Yogurt其實份量都頗大杯, 如此這來, share吃又可將消費拉平少少了.  總括而言, 今次總評分是OK, 如果我吃的是yogurt會評為Good!

各位有興緻又meet到最低消費額幾十元一位而玻璃房無客的話, 不用考慮一於Go Go!  因為不用和人迫而可悠閒的吃或喝杯什麼的, 一邊欣賞姐姐仔做甜品, 真是賞心樂事!  臨走經過見櫥窗的一杯杯好不吸引...只可惜已飽飽唯有下次再來!  I'll be back!
2015-03-28
3 分鐘 (堂食)
$68 (其他)
2015-05-12 283 瀏覽
九龍城一向都係甜品的天堂, 今日就約左一大班朋友黎到呢度, 試下出面揾唔到, 得呢度先有的甜品。終於, 比我地揾到Smile Special Yogurt. 舖頭細小, 甫踏入門口, 已經將店舖一覧無遺。 舖頭的間隔好特別, 中間玻璃包圍著的枱要加一, 面對牆壁的位置就不需加一。店內甜品偏貴, 我同另一個朋友夾錢買左一杯yogurt, 一方面, 不多甜品店以yogurt 作賣點, 另一方面, yogurt 的設計精美, 好似藝術品一般, 我同朋友抱住好奇的心態, 就試了一客。出乎意料, 芒果乳酪分好多層, 一層芒果, 一層yoghurt, 兩者混合得非常好, 芒果的甜中和了yoghurt 的酸, 健康又可口。 最頂層的芒果錐體雪凍定形了, 頗特別。
2015-05-03
3 分鐘 (外賣自取)
$55 (其他)
2015-04-23 466 瀏覽
今日同女朋友係九龍城食完夜晚,係九龍城行下行下就見到呢間,我見咁岩岩想食下甜品,一入到去見呢間野有好多唔同種類嘅yogurt,真係花多眼亂。最後我簡左一款叫golden smile嘅yogurt,落單之後個店員超快就好左杯yogurt真係超有效率。杯野食落真係唔錯,唔會太酸又滑,而且層次分明,一份yogurt夾住一層配料咁,雖然要70蚊一杯,但我覺得都算ok,因為好小會食呢啲野,所以有陣時得閒食下都ok嘅。
2015-04-13
外賣自取
$70 (宵夜)
2015-04-13 390 瀏覽
難得去到九龍城,沒有理由不去吃埋甜品才走吧但吃完火鍋又不想吃得太Over,所以最後選了去吃乳酪(=ˇωˇ=)門面超光猛~ 一眼就看到店的所在位置還有1個很吸引的展示櫃❤ 各款的Yogurt外,其實還有甜品杯連chiffon cake 這裡也可以order的喔全店只有3個Waitress~已經看到她們默默製作,但不斷都有新的客人所以買好後只能拿著票站在一旁再等一下 (*゚ー゚*)(◕ฺω◕ฺ)這裡除了外賣取走,也設有少量的位置可供堂食除了固定的款式可以選擇外,這裡也有自選系列(♥óωò)ノ 碰巧在復活節前夕,所以看到有「Happy Easter」($68) 就點了這款但我杯的餅餅~兔兔走樣了Q_Q!明明Display那個可以看到整張臉的嘛!!除這曲奇外,還有一支金色乳酪脆棒 (,,Ծ▽Ծ,,)這店的Yogurt是一層層~頂層有草莓蛋白脆、復活節朱古力牛乳糖彩蛋 (口感有點硬w)乳酩配上酸酸甜甜的紅桑梅汁,讓本來很有飽肚感的我變開胃了 (✿❛ω❛ฺฺ)去到中層的位置,有朱古力冰皮卷和自家制脆粒最底層則是很酸的芒果 (ÒωÓױ)這杯就要$68 .. 說實話跟平時吃開的乳酪沒有太大的分別,只是多點配料
難得去到九龍城,沒有理由不去吃埋甜品才走吧
門面超光猛~ 一眼就看到店的所在位置
連chiffon cake 這裡也可以order的喔
所以買好後只能拿著票站在一旁再等一下 (*゚ー゚*)
(◕ฺω◕ฺ)這裡除了外賣取走,也設有少量的位置可供堂食
除了固定的款式可以選擇外,這裡也有自選系列
Happy Easter
除這曲奇外,還有一支金色乳酪脆棒 (,,Ծ▽Ծ,,)
這店的Yogurt是一層層~
頂層有草莓蛋白脆、復活節朱古力牛乳糖彩蛋 (口感有點硬w)
去到中層的位置,有朱古力冰皮卷和自家制脆粒
最底層則是很酸的芒果 (ÒωÓױ)
這杯就要$68 .. 說實話跟平時吃開的乳酪沒有太大的分別,只是多點配料吧
2015-04-02
5 分鐘 (外賣自取)
$68 (其他)
2015-04-07 647 瀏覽
Smile yogurt-Happy 2015 @smileyogurt I was attracted by its beauty this timeIt consists of yogurt(ofc-_-),honey, honey crunch,Mango,Serradura (also called biscuit mousse 木槺布甸),biscuits, raspberry, strawberries, blackberries,chocolate, and decorationsDid I miss out any? The decorations is fabulousThis some edible gold leaf on top of the chocolate "2015"And the butterfly and flower r in details!it is so cruel to eat it in one bite lolThe overall taste of yogurt is sour and sweet And its balance is
Did I miss out any?
The decorations is fabulous
And its balance is quite good
Which makes me finish it so fast!
The mango is not really sweet but it match with the yogurt flavour
The honey taste crunch is crunchy but its sticks on my tooth! Eww
The biscuits r really good, the Wafer taste stands out
But the Serradura is too solid, I expect it shld be more soft and smooth
Overall is quite good to try
But its a bit overpriced by the its quality
Price HKD68
Taste 6/10

move on to talk abt Chocolate Lover @smileyogurt (from the comments of my fd)
枝棒棒有爆炸糖
Brownies冇乜朱古力味
有舊好似糯米糍包住凍朱古力(mousse?)
有少少懷疑係咪滿足到#chocoholic
不過影相又幾靚ge
2015-02-23 790 瀏覽
食咗一餐好難食的九龍城泰人泰菜, 貓兄建議去食芭菲...上開餐網搵唔到佢形容的甜品店, 徬徨之際, 貓兄話佢識行去, 因為剛才太早到, 週圍逛時見到覺得好吸引...一行三人, 遊遊蕩蕩, 遊到去店外, 間舖真係好靚喎...毫不躊躇, 入去!!! (已將剛才中伏的事拋諸腦後)甜品非常精美... 選擇障礙症會跑出來是常識吧... 剛才貓兄形容是日式芭菲, 所以在開餐網找不到, 原來是乳酪店才真!!! 但又真係好似芭菲咁一層一層加材料喎... 咳... 咁應該說成芭菲X乳酪店才最貼切!!! 牆上有層層疊解構圖... 非常詳細的呢... 大家都選了Preset 款式, 懶得自己慢慢揀Toppings... 實物比圖片更具吸引力, 好興奮呀!!! 喂, 仲影, 溶啦... (左起 : Vanilla Sky $51, Banana Split $51, Mild Summer $68)Mild Summer $68-- 由上至上 : 蜜餞蘋果脆片, 熱情果菠蘿脆脆棒, 荔枝, 紅桑莓汁, 荔枝肉, 芒果碎冰, 芒果, 自家制脆粒, 原味乳酪... 蜜餞蘋果脆片堅好味, 好特別, 好香蘋果味,
食咗一餐好難食的九龍城泰人泰菜, 貓兄建議去食芭菲...

一行三人, 遊遊蕩蕩, 遊到去店外, 間舖真係好靚喎...

毫不躊躇, 入去!!! (已將剛才中伏的事拋諸腦後)
甜品非常精美... 選擇障礙症會跑出來是常識吧...

Mild Summer $68

蜜餞蘋果脆片堅好味, 好特別, 好香蘋果味, 甜甜地, 脆脆地... 熱情果菠蘿脆脆棒外表好特別, 但在滿口勁香勁甜荔枝味的影響下, 食唔出有什麼味道... 原味乳酪微微的酸澀味(屬正常), 芒果碎冰好有驚喜, 荔枝肉同芒果肉都甜到漏, 自家制脆粒有咬口... 材料講究, 更以芭菲層層疊疊的方式堆砌, 多重Layers多重味道及口感=多重享受!!! 讚讚讚!!!
Banana Split $51

-- 由上至上 : 蝴蝶酥, 鮮果, 朱古力汁, 原味乳酪, 熱情果香蕉醬, 自家制脆粒, 乳酪鮮果沙律...
Vanilla Sky $51

-- 由上至上 : 杏仁脆片, 雲呢拿汁, 原味乳酪, 芒果, 自家制脆粒, 藍莓...

店子又深又窄... 原因是... 有超過半數的空間劃為高級雅座, 需要付加一服務費... 我地當然坐... 出面啦~~~
唔想加一?!! 店內約有10個面壁座位, High Chair, 當然是不好坐的, 望客人快快吃完快快離開... 但此單人面壁座位自成一角, 唔知點解我好有衝動想Try Try, 難度受到孤獨DNA影響嗎?!! 哈哈...

芭菲乳酪好好味呀!!! 好滿足呀!!! 唔知幾時先有機會再食呢?!!

嘿嘿, 我地呢班老友真係好抵死, 龍媽話要減肥唔出來, 我地3個輪流咁Wahstapp自己個芭菲乳酪的迷人照片比龍媽引佢, 仲要你一言我一語咁形容芭菲乳酪有幾幾幾好味, 搞到佢即刻話下次要揸車來食吖...

2014-02-27
$70 (宵夜)
2015-01-16 737 瀏覽
$55 的自選味道味道不算太甜,綠茶糯米糍不錯喔!還有焦糖杏仁!而上面的脆片,不是薄薄的那種,咬下去有有口感!價錢雖不便宜,個兩人吃一杯,分甘同味,也是蠻溫馨的。
$55 的自選味道

價錢雖不便宜,個兩人吃一杯,分甘同味,也是蠻溫馨的。
外賣自取
2014-10-23 905 瀏覽
哩間算係高級嘅FRO-YO 尖沙咀果間日日都好多人流 反而無乜人知九龍城哩間先係總店 (: 由於中學係哩度附近 岩岩開果陣日日都食 到而家慢慢睇住佢愈來愈多人識 亦都愈來愈貴... 哩杯係chocolate lover由始至終都係我嘅最愛 以前都只係$3x-4x 而家哩杯要$61啦 好貴 不過好鍾意smile嘅yogurt 佢嘅味比起平價少少果D店唔同 係稍稍偏酸 無出面果D禁甜, 仲有個texture係好挻 唔會太似軟雪糕 係食得出真係yogurt咁嘅feel~ 哩杯係佢set定嘅yogurt 係唔同平時只係係面頭加toppings嘅yogurt 面頭有朱古力爆炸棒 仲有brownies同糯米池 略嫌個brownies太乾 有D nuts係入面唔太鍾意食 但又可能係特登整到個feel乾D 咁就可以用D yogurt來送啦 食哂面頭D toppings以為一直都係yogurt? 錯啦, 佢入面仲有一層好多脆脆同oreo餅碎 食到中間 其實你個口已經好甜 有禁多脆口嘅野比你送 其實好正 成個感覺好match好好味 唔會太甜 中和番 食左禁多次都係覺得禁好味<3
2014-08-25 1116 瀏覽
自从上次吃了之后就还想再来,这次来了发现多了几个waffle cone的选择,就选了chocolate的waffle试一下卖相也是一样漂亮,其实另外2款waffle更漂亮,不过想吃chocolate,所以就选了这个。因为怕brownie掉下来,所以就先吃了brownie,很好吃,不会太甜,软硬度适中,就单独当个小甜品snack都很好吃,如果单独卖我觉得我也会吃的,而且吃了甜的,再吃yohurt就觉得酸酸的好好味啊。 因为朱古力也是比较好的朱古力,所以和吃那种朱古力批还是有区别的,而且yohurt滑滑的酸酸的,和朱古力味道有鲜明的对比。吃着吃着里面还有加些小朱古力碎珠,也没有那么闷个人认为他家的waffle cone会比H家的cone更薄脆而且轻身一些,没有那么饱滞的感觉,很松脆

2014-08-24
2014-08-04 1027 瀏覽
人做我唔做!大熱天時,打邉爐就肯定唔駛等位,以為自己好精叻,打完邊爐出到來成個人滾滾地,剛好行過smile比朋友捉左入去解解涷.最初只係陪食心態,不過見到yogurt杯個樣又真係幾吸引喎,見到都幾開胃~味道正常但料很足,一路食一路好似發現新大陸咁,可以encore.

題外話/補充資料: 當然唔好期望坐得舒舒服服果隻,但企係到都係十幾分鐘KO,無所謂既.
2014-07-25
2014-08-02 819 瀏覽
o係九龍城完晚飯後,緊要食埋甜品先夠滿足~係眾多糖水舖中,最後還曷選擇了smile yogurt~因為Yogurt 總會比人一種健康,低脂,低卡的感覺,即使好多報章都曾經報導過乳酪雪糕同一般乳酪有所不同,乳酪雪糕只係比雪糕糖份同脂肪含量較少而已但smile yogurt賣相實在太吸引了...尤其超愛朱古力的我遇上chocolate lover....都係忍唔住口~食完再算~chocolate lover實身同圖片相若~好夠份量~包含了有8種材料1. 朱古力爆炸棒 (與一般朱古力百力支相若,較為粗身及口感較脆)2. 朱古力圈(比圖片少細,只得細細條,作裝飾之用)3. 朱古力冰皮卷(類似雪米糯,煙韌的冰皮包著朱古力雪糕,朱古力味香濃,好食~)4. Brownie(同樣地,朱古力味香濃,口感比較實在,唔會一咬就散開,混合了少量果仁,食落不會太膩)5. 朱古力脆珠(混合yogurt一起食,口感一流,香脆可口)6. 自家製脆粒(味道頗甜,有點似脆身o既沙糖吧)7. oreo 餅碎(每次食yogurt 總會加點oreo/消化餅碎,兩者同yogurt都異常的match~)8. 原味乳酪(口感柔滑細膩
o係九龍城完晚飯後,緊要食埋甜品先夠滿足~
係眾多糖水舖中,最後還曷選擇了smile yogurt~
因為Yogurt 總會比人一種健康,低脂,低卡的感覺,
即使好多報章都曾經報導過乳酪雪糕同一般乳酪有所不同,
乳酪雪糕只係比雪糕糖份同脂肪含量較少而已

但smile yogurt賣相實在太吸引了...
都係忍唔住口~食完再算~
Chocolate lover
chocolate lover
實身同圖片相若~好夠份量~

包含了有8種材料
1. 朱古力爆炸棒
(與一般朱古力百力支相若,較為粗身及口感較脆)

2. 朱古力圈
(比圖片少細,只得細細條,作裝飾之用)

3. 朱古力冰皮卷

4. Brownie

5. 朱古力脆珠
(混合yogurt一起食,口感一流,香脆可口)

6. 自家製脆粒
(味道頗甜,有點似脆身o既沙糖吧)

7. oreo 餅碎

8. 原味乳酪
(口感柔滑細膩,奶味香濃,酸道適中,但比一般乳酪甜,食落比較黏口,味道尚算不錯)

以大約$50蚊左右o既價錢食到咁有份量的乳酪,感覺好滿足~
係好多糖水舖食個普通甜品閒閒地都要$40-50蚊或以上,
smile yogurt 一杯足夠2人分享,加上質素不錯,所以覺得都幾抵食~
15 分鐘 (堂食)
$51 (宵夜)
Chocolate lover
2014-07-28 705 瀏覽
於九龍城吃完泰菜,又想吃甜品,但又不想吃一些太飽肚甜品,所以我們選擇了乳酪雪糕,感覺不會太肥,減低罪惡感😂。在門口的玻璃櫃內放滿各式各樣又精緻又可口的乳酪雪糕,未吃已經興奮。乳酪雪糕的份量好大杯,我與友人又剛吃完晚餐,所以決定三人分享1杯。我們想了好一會兒,終於選定好Wild Summer(貪佢粒茘枝夠大粒😝lol)付款後約5-8分鐘雪糕便製作完成,這麼美的雪糕當然要手機先吃啦,但動作要快一點,否則荔枝會不斷向下跌,跌出杯外🙈。這裡的乳酪味道甜酸調配得宜,中間的茘枝芒果又香又甜,越吃越開心,雖然價錢比較貴,但份量這麼大,跟友人一起分享,價錢也相對可接受啦🙈。

這裡的乳酪味道甜酸調配得宜,中間的茘枝芒果又香又甜,越吃越開心,雖然價錢比較貴[Wild Summer $68],但份量這麼大,跟友人一起分享,價錢也相對可接受啦🙈。
10 分鐘 (堂食)
宵夜
2014-07-14 638 瀏覽
一直很想试下Smile的yogurt,今天正好趁着来九龙城寨公园来参观的机会在九龙城这个美食聚集的地方有机会品尝这家不一样的yogurt. 这家店面不算小,因为我看到有楼上,可能人多时候会开放吧一见到店面就被那些好靓的一杯一杯的sample吸引了,实在让人难以选择,最后点了最普通的smile coffee因为我不想那些topping或者其它的夹杂物太多,只想尝试最原味的yogurt.很快这杯就做好了,虽然卖相没有其它的那么吸引人,但是味道却非常好,我喜欢它的yogurt味道够酸,没有那么甜,真的酸到恰到好处。而且那只朱古力棒也很有惊喜,不是一般的Glico那种,而是有爆炸糖混在在里面,很好吃。中间第一层加的应该是木糠吧,软滑的yogurt配上木糠也不单调,再下面一层是coffee jelly,这个coffee jelly很有coffee的味道,也不是很苦很甜,和酸的yogurt很搭,吃完以后很饱,可是还是意犹未尽啊,下次一定会尝试其它不同的口味

題外話/補充資料: 如果有那种买10送一的会员卡就更好了
2014-07-12
2 分鐘 (堂食)