相約了位友人在九龍城相見,大家見面前已經吃過晚飯,唯有選擇一間可以坐久一點的甜品店談談話。店內堂食座位不多,而且有最低消費$70,再加上是平日晚上,只有我跟友人在玻璃牆內的堂食位置,我們點了2款甜品和1杯飲品。綠茶紅豆雪糕圈伴乳酪雪糕 $68Smiles的乳酪雪糕不用介紹也知道質素有保證,但那3片蛋糕就比想像中差很多。蛋糕有點硬,不夠鬆軟,而且吃不出緑茶紅豆的味道,中間是正常的雲尼拿雪糕。由於蛋糕的口感怪怪,最後只好放棄那3個圈圈,只吃了中間的雪糕和乳酪雪糕。 焦糖墩蛋(原味) $42焦糖面不會太甜,但下面蛋凍的質感有點兒硬身,不夠香滑。 經典伯爵紅茶 $36普通茶包紅茶,沒什麼特別,不過不失。結論是乳酪雪糕店還是吃乳酪雪糕比較好吧。

綠茶紅豆雪糕圈伴乳酪雪糕 $68

綠茶紅豆雪糕圈伴乳酪雪糕

焦糖墩蛋(原味) $42

焦糖面不會太甜,但下面蛋凍的質感有點兒硬身,不夠香滑。
焦糖墩蛋(原味)

經典伯爵紅茶 $36

普通茶包紅茶,沒什麼特別,不過不失。

結論是乳酪雪糕店還是吃乳酪雪糕比較好吧。
2016-03-15
$80 (宵夜)
2016-03-06 246 瀏覽
星期日又經過九龍城,吃完小食就要吃甜品,這就是吃貨人生! 已經數不清第幾次到smile yogurt了,但今次到訪竟然又有新口味! 連餐牌都未能找到今次要吃的frozen yogurt! 登登! 就是它喇! Must Smile $73• 酸甜輕爽的新口味,頂頭的圓形裝飾是橙味朱古力,睇得又食得!• 然後見到淡黃色的小方塊是芒果熱情果棉花糖,口感綿密如海綿。• 粉紅色草莓味百力滋表面綴以紅莓脆脆,紅莓味濃烈,一支唔夠喉!• 杯中間一層黃色的啫喱是白酒芒果啫喱,味道有一陣清幽,原來白酒跟芒果可以這麼匹配!要永遠在一起!• 之後再吃下去就是與frozen yogurt最相襯的餅乾脆脆,一個軟滑,一個鬆脆;一個酸甜醒胃,一個麥香敦厚。• 吃到最底層就是乳酪鮮果沙津,吃到有青蘋果及草莓,是這杯Must Smile的完美結束。Smile Yogurt強調希望為每一位客人帶來笑容,但老實說,店內職員真的是「唧都唔笑」⋯對住客人時黑面,對住同事時就會笑到出聲。希望餐廳能夠做到表裡如一,將創辦時的理念繼續延伸開去。
星期日又經過九龍城,吃完小食就要吃甜品,這就是吃貨人生!

連餐牌都未能找到今次要吃的frozen yogurt!
Must  Smile
登登! 就是它喇! Must Smile $73

2016-03-06
Must  Smile
2015-11-27 407 瀏覽
想當年yogurt雪糕既熱潮真係非常誇張,周圍都開唔同既舖頭,而家好多都執左,但smile返而愈做愈好。佢既雪糕比其他鋪既yogurt好味,雪糕結實啲,酸酸甜甜咁好開胃,就算食完飯先食都唔會濟。而且融得慢,坐底慢慢食都可以。今次尼款係酸甜雪糕配朱古力,出奇地又夾喎!

而且融得慢,坐底慢慢食都可以。

今次尼款係酸甜雪糕配朱古力,出奇地又夾喎!
2015-11-23 415 瀏覽
九龍城一向甜品舖多到暈,簡直可以話係兵家必爭之地。而今日黎到嘅喱一間,一直都係人氣高企,評價好高嘅。等我黎試下佢,究竟係龍係鳯。門口裝修簡約但不失大氣,一入去就係一個大櫃 display 哂所有產品,想食啲咩?一眼就望得哂啦我叫左一份 chocolate lover同一份 cone cone 先講個雪糕,好香好流,yogurt 嘅酸味同甜味配合得好好,值得一鑽。Cone Cone上面有一個應該係士多啤梨味雪芭嘅cone,幾酸嘅,不過我鐘意 而chocolate lover 上面嘅配料好重朱古力味,唔會太甜,食落唔會覺得too much。雖然貴左少少,不過份量夠大,而且質素高,所以都算得上物超所值嫁。

10 分鐘 (堂食)
2015-11-12 483 瀏覽
繼小風波之後…又再次見到你笑…感到一點點既安慰…活潑既人馬座只係想帶比人歡樂…而唔係憂傷...睇到呢間Smile...相信大概既含義亦係一樣…~Your Smile ...My Happiness~望見七彩繽紛既顏色…心情又點會唔好起來…如果食埋落肚…可會不得了??!!呢度有cake有tart…但相信大多數既人黎呢度既目的…都係為左呢杯層層疊既雪糕…款款都異常引人呢!!想要有尊貴既廂座…就要最低消費50…兼加一服務費…但其實無咩service可言...所以都寂寂無人…至於等位有十個左右…人人自律…食完就執拾走人…所以都唔會等得太耐…反而係花多眼亂…唔知選咩味道好…拖慢左時間呢!!有創意既話…仲可以自選配搭添!!呢杯雪糕真係好大杯…係兩杯Madondon既雪糕新地份量…結果吱吱咗咗左一輪之後…先決定到要fruity fruity同埋banana split...雪糕係yogurt黎…比較細軟…話唔會肥喎…朋友既fruity fruity...紅色既士多啤梨雪芭帶點酸味…但有柚子汁中和…其餘水果有蜜瓜,藍莓,芒果…都幾新鮮…而我呢杯banana split...添加左濃度唔會苦既朱古力..
~Your Smile ...My Happiness~
Banana split
而我呢杯banana split...添加左濃度唔會苦既朱古力...薄薄脆脆...感覺好輕怡...內裡都有唔少水果粒...士多啤梨,芒果,蜜瓜等...至於香蕉汁...實質係香蕉蓉黎...超甜濃味...
雪糕大大杯...應該停下來慢慢品嚐…雖然愈食愈凍到入心…但內心可會泛起一絲絲既暖意??!!
~Just say ...Let's Smile~
2015-11-10 243 瀏覽
生活其實好簡單,一杯雪糕就可以好滿足,一杯大大大雪糕就更加開心,呢到有多款不同組合的乳酪雪糕,我地選了健康的fruity fruity同banana split,banana 感覺上朱古力多d,同甜一點fruity 就有藍莓,蜜瓜,梅子雪糕,但就酸了一點,乳酪雪糕好滑也好味,但全自助式,服務就冇咩,如果想舒服一點比多10%服務費就有雅座總結大杯,健康但不便宜
生活其實好簡單
,一杯雪糕就可以好滿足,一杯大大大雪糕就更加開心,
banana 感覺上朱古力多d,同甜一點
總結大杯,健康但不便宜
2015-11-08 191 瀏覽
Cone Cone - Frozen Yogurt司令一向非常欣賞Smile Yogurt嘅出品,除咗有精緻嘅外表,味道好呢就唔再講啦,價錢屬於中上,又唔算話真係好貴。司令一向食開杯裝嘅Frozen yogurt,今次就試吓佢甜筒裝嘅。尼款甜筒上面有一個迷你士多啤梨羅勒雪葩甜筒,配其名「cone-cone」,味道偏酸,不過就好岩司令胃口,幾特別。上面有十數粒紅桑莓脆糖,比起個士多啤梨雪葩更酸,食落口感一般。食到一半,有堆荔枝爆爆珠,同一般糖水舖貨色一樣,不過不失。乳酪雪糕同杯裝嘅一樣,非常出色。整體維持高水準,價錢係frozen yogurt 界黎講唔算太貴,司令覺得值得推介!

Cone Cone - Frozen Yogurt

2015-10-22 345 瀏覽
唔知點解今年的秋天可以熱成這個樣子~ 完全沒有秋意。只好去食返杯雪糕退下燒。今日就選中左九龍城的Smile,門口很吸引,但其實佢主打的Yogurt雪榚對我唔係太吸引。因為身為一個男士...才不會喜歡Yogurt的酸味,最後我點左一杯Very Healthy Mix來試試食落去,真係同雪榚有9成似,令到我可以接受到佢。首層係蜜糖配以健康的脆脆,呢層味道偏甜一點點,不過正好幫我淡化Yogurt本身的味道。到中層係以生果為主,味道果然清新,怪不得女士們都喜歡用Yogurt配生果食~到了最底層係熱情果香蕉醬,對我黎講完全沒有吸引力,再加上佢杯雪榚真係好大杯,我見到樓下D食評都有人覺佢大杯...男士都食唔完啦,女士我覺得更受不了,完全認同可以出細杯D,價錢平呢個建議。很抱歉地我浪費左3分1杯。同我一樣唔Like Yogurt又想試下的男士,真係可以幫襯下。本身無加1,店內有專享坐位,每人消費50以上同有加1,同女朋友仔去Hightea可以選擇坐呢種,看落裏面d位都舒服d。下次再搵日試下佢的朱古力味@@

Very Healthy Mix

下次再搵日試下佢的朱古力味@@
題外話/補充資料: 太大杯~
2015-10-21
Very Healthy Mix
2015-10-21 300 瀏覽
知道Smile 新推出綠茶口味已急不及待想試,I Love Green Tea $72 價錢算是有點昂貴。而第一口是綠茶芝麻脆片,重芝麻味沒有綠茶味,我不好芝麻味所以不喜歡。之後是綠茶麻糬,質感煙韌但綠茶味有點人工。底下中層是綠茶布甸也是沒有綠茶味,加上質地不夠滑,感覺怪怪的。其實我吃了幾口已停手,其他由朋友代勞。朱古力brownie質感不脆又不硬,朋友說很普通。至於乳酪算保持水準,最美味反而是最底下的鮮芒果粒。走的時候聽到其他人問這款好似有些配料沒有了,我對回相片跟實物,原來沒有了綠茶朱古力 Melty kiss。今次相當失望,不滿意味道之餘,而店員沒告知缺少某配料又是一個問題。上次在此分店嚐過限定咖啡味Mountain Smile 很不錯,而在尖沙咀店嚐Smile Coffee很差,質素相當不穩定。本來朋友生日打算想訂蛋糕,不過我怕蛋糕某些配料又沒有了。

I Love Green Tea $72

2015-10-20
5 分鐘 (堂食)
$72 (宵夜)
食完串燒,一轉角就見到呢間店既display好靚。入去有好多唔同款,叫左banana split因為上面有半塊蝴蝶酥,好似好好食。 面果塊朱古力係脆既,所以成杯應該一早整好。蝴蝶酥好甜好脆好好食。如果有得淨賣蝴蝶酥,我會買。乳酪夠酸夠味,I like it!但中間d醬唔好食。餐牌寫果d係香蕉熱情果醬,但係我淨係食得出香蕉味,而且好似爛香蕉既味。好大杯,食完好飽。
。好大杯,食完好飽。
banana split
外賣自取
2015-08-26 420 瀏覽
自問都算愛錫老婆,加上兩公婆都咁鐘意食野,每個週末都係我地搵食嘅時候!同老婆行開九龍城,佢推介我一定要食 Smile Yogurt ,講真我平時對甜品無乜研究,不過當老婆話佢係Tony Wong開既,我點都聽過既,即係整玫瑰花蛋糕整得出神入化個個嘛!哈哈!俾老婆話我未食過Smile Yogurt 係大鄉里。。。好!為左氹老婆開心,我獻出第一次!話事揀左Wild Summer,講真68蚊食杯 Yogart算係貴,但依杯野賣相真係一流,淨係個樣都值返哂,好似藝術品咁靚!估唔到入口仲咁滑,每樣配料都好配,士多啤梨同芒果加埋甜得黎又帶點酸,夏天食真係岩哂!難怪咁多女仔鐘意食喇!連我熊大大平時唔特別鐘意食 Frozen Yogurt 都食到津津有味!好味!下次再陪老婆試其他口味!
好味!下次再陪老婆試其他口味!

今日到了龍城逛逛,天氣實在熱得很!突然想食點冰涼的,所以就走到Smile 食杯Froyo 啦~Smile 的Froyo 款式配料多得令人眼花撩亂,喜歡的可以自選配料,但有選擇困難症的我們,還是選些Pre-mix 的口味好了~我們都喜歡生果口味,所以選了Fruity fruity ($61)~最頂的是一球甜甜酸酸的紅莓雪葩,清新帶有果香,底下的Froyo 乳酪味重,冰感十足,加上適量的桂花糖醬、藍莓、士多啤梨及哈蜜瓜,令Froyo 變得清新健康~另一杯是Wild Summer ($68)~ 這杯色彩豔麗,配料有荔枝、椰果、芒果、士多啤梨醬、自家製餅乾條以及一片蘋果乾~ 是一個很開胃的配搭,不過士多啤梨醬甜度頗高,相較起來,還是Fruity fruity 的清香桂花糖醬更得小妹心~四個人分食這兩杯,其實也很飽呀~~ 食飽飽,繼續出發~

Wild Summer
四個人分食這兩杯,其實也很飽呀~~ 食飽飽,繼續出發~
2015-04-12
2015-08-12 211 瀏覽
我個人係Yogurt超級fans,之前去銅鑼灣行街就一定會去銅鑼灣分店食尼間既Yogurt,今次過左黎九龍城先知尼度都有分店,太好啦。銅鑼灣分店既店面都係有個大雪柜,有齊曬所有有賣既Yogurt樣本睇。尼點我覺得係做得幾好既,可以比我地顧客更加清楚每樣口味到底有D乜。我同FD叫左2杯唔同口味既食,Smile Coffee + Wild Summer。我就一直好鐘意食Wild Summer,呢次又係點左尼個。Yogurt嘅味道酸酸甜甜,而且好香滑,食落唔會話冰到會牙酸或者痛。
先知尼度都有分店,太好啦。

2015-08-10 293 瀏覽
晚飯後,諗諗餐後去邊樹食甜品,天氣超熱,本想到甜品店坐底食甜品,但夏天榴連勁hit,一打開店門d榴連味衝住出來,差點想嘔⋯最後想起一定唔會有榴槤味道嘅smile Yogurt...平時九龍城嘅smile yogurt人唔多,但今次居然爆場,要排一陣隊買票,再要排著等乳酪雪糕⋯Golden Smile ~我最常選擇嘅口味愛Golden Smile嘅菠蘿片、草莓、芒果粒、紅桑子啫喱⋯菠蘿脆片經長時間烘焗,甜品更濃縮,好好味;頂頭嘅草莓閃亮亮好不美麗如果入舖後覺得花多眼亂唔知食乜?我慄手推介Golden Smile

最後想起一定唔會有榴槤味道嘅smile Yogurt...

Golden Smile

Golden Smile ~我最常選擇嘅口味

2015-07-25
5 分鐘 (堂食)
$70 (其他)
Golden Smile
  • golden smile
  • Wild summer
2015-07-28 235 瀏覽
在九龍城食完晚飯,行下行下就入左呢道門口有好大個logo ~眼都花埋~之前係希慎見到已經好想食今次終於食到!千挑萬選,終於㨂左golden smile~貪佢d料夠清新,始終食完飯好飽!我地兩個人食左一半其實已經夠了~粒士多啤梨好bling bling ) 成杯有yougurt 雪芭 消化餅 布甸飽~
在九龍城食完晚飯,行下行下就入左呢道

門口有好大個logo ~

眼都花埋~之前係希慎見到已經好想食

今次終於食到!
Golden smile

成杯有yougurt 雪芭 消化餅 布甸
飽~
2015-07-25
$35 (宵夜)
Golden smile