2022-04-26 203 瀏覽
一早要去附近嘅銀行,所以就揀咗呢一間Cafe飲杯咖啡食個早餐,而家嘅咖啡店慢慢開始出一啲生酮飲食或者低碳飲食,對我呢啲怕肥嘅人嚟講,簡直係喜訊。滑蛋雞胸片三文治三文治係生酮麵包,口感其實似蛋糕多啲佢哋嘅蛋都炒得幾滑,唯一一樣美中不足嘅係佢哋嘅煙雞胸比較鹹,似乎係即食煙雞胸嚟除咗呢樣之外其他大致上都OK冇問題,環境都幾舒服,我仲飲咗杯咖啡,咖啡嘅味道香濃同埋奶泡打得好滑。如果有機會再經過附近,都可以考慮試吓佢哋嘅滑蛋叉燒

滑蛋雞胸片三文治
三文治係生酮麵包,口感其實似蛋糕多啲

如果有機會再經過附近,都可以考慮試吓佢哋嘅滑蛋叉燒
2022-04-19 180 瀏覽
生酮飲食文化,其實喺世界好多個不同嘅城市都好流行,相信好多人都唔陌生。不過奇怪嘅係,香港唔係唔流行,但相對Keto friendly 嘅餐廳真係唔多……感覺就好似,大概早10年嘅時候,興起食素,不過就好難搵到veggie friendly 嘅餐廳,或者市面上只係得傳統嘅素食餐廳。希望在此,多推介一下關於生酮嘅餐廳,假以時日,Keto friendly 嘅餐廳都可以普遍起來 ⭐️響深水埗有其中一間生酮coffee shop 💁🏽‍♀️ So Coffee & Gin 非常Keto friendly 👍🏽佢有個regular 嘅Keto menu,唔單只係食物,飲品都有!原來佢仲有個Keto weekend special 嘅menu,好正!種類仲好多(有炒飯,意大利粉,漢堡,all day breakfast etc )生酮嘅食客有口福喇!😋佢會well label “Keto” 或者 ”low carbs”之外,仲會well label 食物所含有嘅蛋白質,卡路里,同脂肪 👍🏽 真係超~讚!第一次嘗試生酮pasta 🍝🌸明太子櫻花蝦帶子忌廉黃豆意粉🦐我諗應該係蟹籽而非明太子忌廉汁有啲太稀,

非常Keto friendly 👍🏽

第一次嘗試生酮pasta 🍝
🌸明太子櫻花蝦帶子忌廉黃豆意粉🦐
我諗應該係蟹籽而非明太子
忌廉汁有啲太稀,唔能夠好好咁掛喺意粉上
而黃豆意粉,唔講唔覺得呢個係冇麵粉成份嘅意粉,香港同一般嘅意粉冇乜太大分別,果然可以幾可亂真😆

生酮friendly 值:100%

仲試咗佢一杯signature嘅飲品 ☕️ Coffee tonic
佢嘅after taste 帶咗少少柚子/橙嘅酸味
聽落古怪,但其實好好味!😋好特別喎!

✨另外值得一提,呢度原來算係主題餐廳 - 關於needle and thread 🧵🪡
某啲corner,會放上相關嘅物件,有種小型博物館嘅感覺

✨再加上,佢係由地下上一樓嘅樓梯天花上放上一舊發光嘅雲,好靚呀!☁️

🌸明太子櫻花蝦帶子忌廉黃豆意粉🦐
2022-04-18 140 瀏覽
因為Easter嘅關係,得到咗一個long weekend🥳🥳星期六去咗深水埗食lunch😇唔知點解宜家深水埗會多咗咁多文青商店同cafe🤔🤔,但係喺另一邊嘅深水埗同以前一樣,有好多排檔,見證住努力工作唧基層市民。Cafe外同內真係兩個世界,cafe內係行工業風,確實係幾靚幾有style🤪,等候朋友其間影唔唔少相。我哋叫咗兩個餐share食😘😘🍽🥙All Day Breakfast $198整體一般嘅all day,索價$198大洋💰可惜唔驚艷。🥚炒蛋係滑嘅,但味道唔outstanding,可能我重口味啦,我中意個蛋可以調味下。煙三文魚應該係攞貨🐟,唔覺有咩特別,啲番茄🍅沙律🥗ok嘅但唔係好出色咁,不過菇炒得幾香。唔知點解人哋嘅all day都係有牛扒但我哋叫果個應該係鴨腿(?)🤔🤔🤔。🍗鴨腿麻麻,塊皮係脆脆地嘅,但某啲位燶咗,入面嘅肉比較乾同淡,感覺柴,連埋皮有啲油先好返少少。🥪🍖生酮黑毛豬法芥滑蛋@$115其實我哋唔係order keto果款,想要正常版,我覺得侍應可以問清楚啲。雖然係咁,我覺得生酮版本都幾好食,🐷黑毛豬肉味更濃,醃得好入味,加埋少少芥末味幾特別同好味,但🍞生酮包口

我哋叫咗兩個餐share食😘😘

🍽🥙All Day Breakfast $198

🥪🍖生酮黑毛豬法芥滑蛋@$115
雖然係咁,我覺得生酮版本都幾好食,🐷黑毛豬肉味更濃,醃得好入味,加埋少少芥末味幾特別同好味,但🍞生酮包口感一般。Overall我覺得ok不過朋友反應好一般 哈哈 🤡

☕️🥃Keto Latte $52 (原價$46 轉almond milk變keto 加$6)
味道ok,都幾香, 幾stand out。

整體味道其實可以,而且cafe靚,中意影相嘅會好開心🤪。但喺個價錢襯托下,就略顯失色,比唔到個水準。而且侍應態度一般,無論你問下佢點落order,想攞多個餐具/紙巾,聲線都非常cool,比人濃濃嘅冷手感覺。 如無意外唔會再嚟。
2022-04-16
2022-04-10 608 瀏覽
又係介紹位於深水埗嘅特色café好欣賞呢間café,新一代嘅第三代傳人繼承祖父於1951年創立、位於深水埗區民興針車行舊址嘅店舖,保留舊有文化,再注入新元素,搖身一變成為新式有格調café 「民興」喺香港紡織業萌芽時已經成立,見證深水埗區70多年的歷史變化深水埗周圍都多咗好多打卡文青小店,好欣賞佢哋繼續保留上一代嘅回憶、歷史,店內仲有好多「衣車」、針線工具🪡,可以俾食客學習吓又認識多啲食物方面都好有水準:🍽黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包💰$88好高質又腍身嘅黑毛豬叉燒,賣相又靚又吸引,都見好多人食,炒蛋好滑,配黑麥包好食🉐🍽香煎虎蝦翠玉麵配蝦香半乾萫茄醬💰$88呢個必食推介,kento food又健康又好味,翠玉瓜刨成絲煮到好似麵咁,最緊要係醬汁香得嚟幾惹味,蝦又係好香,真心推薦🉐🍵Matcha Latte💰$36☕️Mocha💰$382杯都好飲,拉花靚👍🏻🚩SO Coffee & Gin (深水埗) @socoffeegin 📍深水埗荔枝角道221號地舖
又係介紹位於深水埗嘅特色café

「民興」喺香港紡織業萌芽時已經成立,
見證深水埗區70多年的歷史變化

☕️Mocha💰$38
2杯都好飲,拉花靚👍🏻

📍深水埗荔枝角道221號地舖
2022-04-03
10 分鐘 (堂食)
💎總評分:9.5/10-某日揸車經過cafe俾佢嘅藍色門面吸引💙,一search見到佢主打生酮飲食就想嚟試下。樓高兩層,座位之間有充足空間,原來70年前呢度係針車行,傳到第三代將店舖轉形做cafe,因為店內有不少針車裝飾擺設🧵。除左主打嘅keto餐單照顧生酮飲食人士之外,亦有一頁係dog set🐶,作為pet-friendly嘅cafe連毛孩都照顧到。Menu有列出食物嘅營養值,俾你知道自己食左幾多carb,protien,卡路里入肚食物,部份標明vegan、low carb,好貼心💯!1️⃣ 黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88呢個配搭喺menu上面有得㨂keto或普通version,價錢相差$30左右,因為小編又唔係一定要食生酮,另一個main都會試到D keto麵包🍞,呢個就叫㨂左普通黑麥包。炒蛋無得頂,香濃蛋味而且炒得滑溜🍳,上面嘅厚切叉燒好香蜜糖味🐷,採用黑毛豬肉味十十卜金大濃,主打健康當然唔會俾好肥嘅肉,但食落鬆化唔嘞口,質素比想像中高😋。2️⃣ SO大份奄列 $88同樣係蛋🥚,呢個omelette的確出色,同個名一樣賣相一睇都feel到佢爆餡,入面包住三文魚🐟,雞胸肉🐓,樣樣都高high
💎總評分:9.5/10

1️⃣ 黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88

2️⃣ SO大份奄列 $88
同樣係蛋🥚,呢個omelette的確出色,同個名一樣賣相一睇都feel到佢爆餡,入面包住三文魚🐟,雞胸肉🐓,樣樣都高high protein,加埋洋蔥調味🧅配新鮮沙律🥗,咁足料認真值回票價,少油煮法啱晒注重健康嘅人👍🏻,配搭嘅keto麵包,因為無澱粉所以食落似淋左嘅餅乾,專為生酮飲食而設,CP值好高非常值得推介💯。
SO大份奄列

3️⃣ Iced Mocha $42 ; Latte $36
好多地方都有得㨂skimmed/oat milk,呢度都唔例外仲有almond milk選擇🥛,咖啡質素OK,相比起食物飲品就沒太特別。

因為WFH小編喺度留左4個鐘做埋野😆,環境舒服唔唔會俾人趕走,有WI-FI四圍又唔會好嘈🌐。即使小編唔係on a keto diet都想食得健康,仲要食物質素好價錢又唔貴👏🏻,附近一帶有唔少fitness centre🏋🏻,雖然以家疫情無得做gym,但深信training前後嚟呢度舒舒服服食下野都好正😋。
環境服務:⭐⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 小店係地舖,可以泊正門口,好有安全感。
2022-01-17
SO大份奄列
2022-03-12 137 瀏覽
SO Coffee & Gin 原先係一間針車行,之後轉型做cafe,仍保留針衣機等古物 充滿Vintage嘅味道😉 最近閣樓裝修完 會不定時舉行workshop,有tatami位置 好有日系嘅感覺😍 食物有生酮menu,適合想減重嘅朋友😇 有生酮麵包同用蔬菜做嘅麵,款式新穎! .🌟凡人黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88: 叉燒夠滑唔會好肥👍🏼 蜜汁配上滑蛋好juicy🤤 黑麥包烘過幾脆😋 將港式元素加入麵包,估唔到又幾match😍.🍝清酒蜆肉青口扁意粉 $78: 扁意粉夠al dente,簡單用黑椒調味幾refreshing! 蜆肉份量慷慨 仲有青口😍 .🥯邪惡Pizza Bagel $58: Bagel烘過外脆內軟,中間有番茄、芝士、辣肉腸,味道真係好似pizza,好惹味😍.☕️Coffee Tonic $48🍫Iced Chocolate $40
🌟凡人黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88

🍝清酒蜆肉青口扁意粉 $78

🥯邪惡Pizza Bagel $58

☕️Coffee Tonic $48

🍫Iced Chocolate $40
2022-02-10 120 瀏覽
很久沒有來深水埗了,這次來到這間樓高兩層的cafe,上層座位比較日系,而且還有白雲燈,非常適合打卡!餐廳亦會不定期舉辦一些工作坊給客人參與!餐牌上看到除了有普通menu,也有生酮食物和狗狗餐單 ,有機會要帶埋狗狗一齊來!So大份奄列,這份奄列是生酮系列,用上不會用麵粉做的麵包,奄列內裡有煙三文魚、雞肉、芝士,味道咸香,而且好香三文魚味!So 全日早餐,這份全日早餐超級大份,包括有牛扒、松露炒蛋、煙三文魚、大啡菇、雞胸沙律、蕃茄蓉多士!他們的牛扒用上咖啡醃製,所以食落有陣陣的咖啡香味,而且牛扒都幾juicy!大啡菇用上蒜蓉烤焗,而炒蛋嫩滑而且好香黑松露味,非常滿足!Coffee Tonic,有陣陣的咖啡苦甘味,加上酸酸甜甜的tonic,感覺透心涼!咖啡果茶,咖啡果茶入口帶酸味,在口腔內會慢慢慘出咖啡的甘香味,非常特別!
2022-01-30
午餐
2022-02-07 138 瀏覽
呢間舖頭全部嘢食都好減肥friendly😆我嗌左個黑毛豬叉燒黑麥包$88另外男朋友嗌左個卡邦尼黃豆面都係$88黑毛豬叉燒肥瘦分明 好入味加上滑蛋勁match絕對值得encore😚另外第一次食黃豆麵原來都幾好食 冇咩怪味🤫雖然男朋友食唔慣 但我自己個人本身鍾意闊面 都幾鍾意呢個質地 😈都好值得encore🙌🏻總括而言好鍾意呢間Cafe絕對會再嚟😝
呢間舖頭全部嘢食都好減肥friendly😆
我嗌左個黑毛豬叉燒黑麥包$88
另外男朋友嗌左個卡邦尼黃豆面都係$88
另外第一次食黃豆麵原來都幾好食 冇咩怪味🤫
總括而言好鍾意呢間Cafe絕對會再嚟😝
黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包
前身為針車行,搖身一變成為2層Cafe,集藝術展覽與咖啡店於一身,提供生酮食物,味道非常不錯👍🏻-番茄肉醬溫泉蛋黃豆意粉🍝 $98採用低碳低脂的黃豆意粉,kcal也只有300多呢。味道相對健康和淡。低下有好多雜菌,好豐富。-Keto All Day Breakfast $188第一次食有牛扒的全日早餐!食肉獸的我表示好幸福😂兩大塊牛扒用咖啡醃的,味道甘甘的,好特別。另外還有大啡菇🍄、煙三文魚、黑松露炒滑蛋。-Iced Salted Caramel Latte $44香濃焦糖帶點鹹鹹的海鹽味道,推介👍🏻-Coffee Tonic $48咖啡自身的果酸與微苦剛好和柚子感的湯力水很搭🤎
前身為針車行,搖身一變成為2層Cafe,
集藝術展覽與咖啡店於一身,
提供生酮食物,味道非常不錯👍🏻

番茄肉醬溫泉蛋黃豆意粉🍝 $98
採用低碳低脂的黃豆意粉,kcal也只有300多呢。
味道相對健康和淡。
低下有好多雜菌,好豐富。

Keto All Day Breakfast $188
第一次食有牛扒的全日早餐!食肉獸的我表示好幸福😂
兩大塊牛扒用咖啡醃的,味道甘甘的,好特別。
另外還有大啡菇🍄、煙三文魚、黑松露炒滑蛋。

Iced Salted Caramel Latte $44
香濃焦糖帶點鹹鹹的海鹽味道,推介👍🏻

Coffee Tonic $48
咖啡自身的果酸與微苦剛好和柚子感的湯力水很搭🤎
2022-01-30 759 瀏覽
深水埗好多文青Cafe大家都知小編喺附近辦年貨行到有啲攰🤣所以就入咗一間好靚嘅cafe食野坐吓傾偈❤️入面裝修好靚 以木系為主🪵上層仲有榻榻米位置~ 勁chill😎📍黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 ($88)叉燒炒蛋就食得多 但完全冇諗過會夾麵包🥯小編見到咁多人推介所以就try try😍點知黎到賣相好吸引 叉燒同蛋都爆曬出嚟兩塊麵包都烘得好脆口👍🏻入面叉燒好juicy蜜汁味道 肉質唔柴 😎半肥瘦叉燒厚切啖啖肉滑蛋煮到半熟 好嫩滑🤤旁邊仲有一堆沙律🥗 算係唔錯嘅輕食之選🤗📍全日早餐 ($168)呢個All day breakfast真係比小編想像中豪華🤩嚟到竟然有超大塊嘅牛扒🥩仲有沙律🥗芝士肉醬麵包🥯大啡菇、三文魚、蕃茄、滑蛋🥚牛扒煎到大約7成左右 肉質仲有粉嫩色頭尾部份都幾好食 中間就偏韌多筋🤣牛扒調味方面幾好 重黑胡椒味 另外最推就係芝士肉醬包😋有兩塊麵包但係剩係得1塊有芝士肉醬😩所以要share食!芝士肉醬濃郁之餘麵包仲要好脆 趁熱食嘅話小編覺得味道會更上一層樓🤪📍Coffee Tonic ($48)呢款咖啡係餐廳嘅signature✨所以小編毫不猶豫就叫咗朋友同小編都超鍾意呢杯咖啡☕️咖啡味好
深水埗好多文青Cafe大家都知
小編喺附近辦年貨行到有啲攰🤣
所以就入咗一間好靚嘅cafe食野坐吓傾偈❤️
入面裝修好靚 以木系為主🪵
上層仲有榻榻米位置~ 勁chill😎

📍黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 ($88)
叉燒炒蛋就食得多 但完全冇諗過會夾麵包🥯
小編見到咁多人推介所以就try try😍
點知黎到賣相好吸引 叉燒同蛋都爆曬出嚟
兩塊麵包都烘得好脆口👍🏻
入面叉燒好juicy蜜汁味道 肉質唔柴 😎
半肥瘦叉燒厚切啖啖肉
滑蛋煮到半熟 好嫩滑🤤
旁邊仲有一堆沙律🥗 算係唔錯嘅輕食之選🤗

📍全日早餐 ($168)
嚟到竟然有超大塊嘅牛扒🥩
仲有沙律🥗芝士肉醬麵包🥯大啡菇、三文魚、蕃茄、滑蛋🥚
牛扒煎到大約7成左右 肉質仲有粉嫩色
頭尾部份都幾好食 中間就偏韌多筋🤣
牛扒調味方面幾好 重黑胡椒味
另外最推就係芝士肉醬包😋
有兩塊麵包但係剩係得1塊有芝士肉醬😩
所以要share食!
芝士肉醬濃郁之餘麵包仲要好脆
趁熱食嘅話小編覺得味道會更上一層樓🤪

📍Coffee Tonic ($48)
呢款咖啡係餐廳嘅signature✨
所以小編毫不猶豫就叫咗
朋友同小編都超鍾意呢杯咖啡☕️
咖啡味好出之餘仲有少少橙味🍊
成件事好Fresh 幾特別🔥

📍生酮抹茶芝士蛋糕🍰 ($58)
omg 小編第一次食keto cake😎
主要係杏仁奶製成 食落同正常冇乜分別🤗
食落去質感都好滑😋好重抹茶味🍵
抹茶控要試下~

⚠️ Cafe有提供Dog Set🐶
但要提前預約 敬請留意~
—————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂:8/10
  • 黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包
  • Coffee  tonic
~ 酮人黑毛豬法芥滑蛋生酮包($113)🥪第一次食生酮嘅麵包😝,唔知關唔關哄左嘅事呢🤔?感覺食落去同平時啲麵包都唔係有太大分別😌,只係口感上會比較鬆軟😗,比起平時哄左嘅麵包冇咁硬同脆🥪。中間有切開左一條條嘅黑毛豬🐽,每一條都有一定嘅厚度而且有肥有瘦食落去更加有口感🤪。炒滑蛋就唔使講啦配咩都好食嘅😂。不過個人來講如果可以再加返多啲醬汁就會再好啲😙,咁食落去就會冇咁乾身啦😝。伴碟仲有啲黑醋沙律🥗,一齊食就更加開胃冇咁滯口啦😚。~ Iced hazelnut latte($44)☕️原先望落去唔係幾大杯😛,但係飲落去就會發現飲極都飲唔晒😂,加埋個包簡直喺度發脹勁飽🤭。latte加咗hazelnut飲落去唔會太甜🧊,同時又可以加番啲香味係到👍🏻,鍾意飲甜咖啡嘅都可以試吓呢個啊😙。✨呢間喺香港來講嘅Cafe都算幾大😛,分咗兩層上面仲有啲tatami的位添🤩,不過就要除鞋啦🥿。btw,呢間Cafe係Pet friendly 㗎🐕。
~ 酮人黑毛豬法芥滑蛋生酮包($113)🥪

~ Iced hazelnut latte($44)☕️

黎到呢間SO Coffee & Gin,最特別既係置身呢度,可以感受到以往香港紡織業興盛時既氣息,呢度係由以前既針車行舊址重建,除左環境保留懷舊氣息之外,仲有啲縫紉機係放置店內,坐係度停下腳步,嘆杯啡,夠曬寫意😌另外呢度另一個特別之處,就係佢係生酮友好既🤩啱曬一眾健人。呢度既三文治、漢堡、沙律、意粉,甚至飲品都有keto版本選擇,生酮飲食既人都可以有好多選擇。見到佢既menu有出面好少見到既黃豆麵、翠玉瓜麵,就算唔係行緊生酮飲食,都有啲心郁郁想試🙊不過最後都係揀左另一款好多人推薦既叉燒黑麥包。  黎呢度食完之後覺得呢度無論環境食物都好高質,而且食物選擇多又特別,應該會再黎試佢其他既野食😋 1️⃣黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包($88)見到網上好多人推薦呢個,所以就黎試左!第一次黎食就食個凡人版既先😛下次有機會先試配佢既生酮麵包。黑麥包好脆😍中間既叉燒係切成一條條既,每條都有一定既厚度,食落唔算軟淋,肥瘦適中質感偏厚實,叉燒帶蜜汁香,但係唔會太甜,個底仲有滑蛋🤤  另外伴碟有啲沙律,沙律係配上黑醋汁,夠健康🥗酸酸甜甜好開胃👍   2⃣️Piccolo($32) 細細杯既piccolo,啱曬當日我唔係好想飲

1️⃣黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包($88)
黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包

2⃣️Piccolo($32)

piccolo
細細杯既piccolo,啱曬當日我唔係好想飲太多咖啡☕️呢度咖啡好好既係可以自由選擇選擇要全脂奶、脫脂奶、燕麥奶定係杏仁奶,照顧到唔同人既需要😉咖啡好香,唔會好甜。

3⃣️Matcha Latte($36)

matcha latte
拉花好靚😍呢杯係朋友叫既,朋友話都唔錯☺️
piccolo
matcha latte
2022-01-02 86 瀏覽
食品選擇不算很多,但味道還是不錯的。有寵物的都上二樓坐,但環境就很一般。由於我帶了小狗,所以就上樓坐了,但樓上不知是否對住喇叭,音樂超級嘈。朋友想食一個蕃茄麵,在星期日居然話無,食品已經無乜得揀,想食麵又話無。當食物準備好後要自行落樓攞,條樓梯確實又有點危險。坐下沒多久就四位男女上嚟,高談闊論,非常嘈吵,不知他們是否貴賓,食物和飲品由員工親自送到,後來他們就入一個房間坐了。跟前面一枱的客人談起,連佢哋都覺得好嘈。呢間cafe可以一試的,就一試夠了。
。呢間cafe可以一試的,就一試夠了。
今個月4日(星期六)上瑜伽課後去做美容。然後,我到早已想好了的地方吃午餐。這間位於深水埗的So Coffee & Gin一直在我的口袋名單中。因為有純素選擇。門外有一張一人座位的窄長椅子。座墊旁有空位放下咖啡杯。沒有試過這樣坐在店外喝咖啡有甚麼感覺。想拍店門旁小黑板上的圖畫。但玻璃反光拍不到。踏入餐廳,店員問是否有預約。原來可以預約座位。沒有想過小小一間咖啡店可以預約座位。地下層有大約10個座位。當時沒有空座位。我被安排到閣樓的單人高腳座位。深水埗有很多與時裝相關的店子。售賣布匹、鈕扣、飾品如緞帶、珠子等。卻有不少這類店子被社會淘汰了。換成文青咖啡室。就如這一間。不少咖啡室都會以製衣業相關的工具作室內佈置。這一間亦有展示部份製衣工具。讓客人可以了解製衣業的小知識。在閣樓的樓梯盡頭會看到這些應該是衣車針的種類。樓梯扶手是金銅色。加上混凝土地板,更有工業用地的感覺。那個白雲吊飾不知道有甚麼用意。不過,這一定是客人拍照的對象。閣樓的座位不多。跟地下層差不多都是10個座位。樓梯轉角處有古老衣車展示。兩組座位之間也有一台小衣車。我就坐在單人高腳座位。可以看到街景。當雙層巴士停在站頭,上層乘客可以
今個月4日(星期六)上瑜伽課後去做美容。
然後,我到早已想好了的地方吃午餐。

因為有純素選擇。

門外有一張一人座位的窄長椅子。
座墊旁有空位放下咖啡杯。
沒有試過這樣坐在店外喝咖啡有甚麼感覺。

想拍店門旁小黑板上的圖畫。
但玻璃反光拍不到。

踏入餐廳,店員問是否有預約。
原來可以預約座位。
沒有想過小小一間咖啡店可以預約座位。

地下層有大約10個座位。
當時沒有空座位。
我被安排到閣樓的單人高腳座位。

深水埗有很多與時裝相關的店子。
售賣布匹、鈕扣、飾品如緞帶、珠子等。
卻有不少這類店子被社會淘汰了。
換成文青咖啡室。
就如這一間。

不少咖啡室都會以製衣業相關的工具作室內佈置。
這一間亦有展示部份製衣工具。
讓客人可以了解製衣業的小知識。

在閣樓的樓梯盡頭會看到這些應該是衣車針的種類。

樓梯扶手是金銅色。
加上混凝土地板,更有工業用地的感覺。

那個白雲吊飾不知道有甚麼用意。
不過,這一定是客人拍照的對象。

閣樓的座位不多。
跟地下層差不多都是10個座位。

樓梯轉角處有古老衣車展示。

兩組座位之間也有一台小衣車。

我就坐在單人高腳座位。
可以看到街景。

當雙層巴士停在站頭,上層乘客可以看到我坐的位置。
所以,吃東西要保持儀態。

閣樓使用塑膠即棄餐具。
店員安排座位前有提及。
如果不想使用的話,便要等地下層的空座位。
或自備餐具都可以。

我當天沒有自備餐具。
到達時早已過了午飯時間,肚子很餓。
所以,便在閣樓坐下來。

鮮菇羽衣甘藍黑麥包 + 燕麥奶泡沫咖啡

我點了鮮菇羽衣甘藍黑麥包,$48。

鮮菇羽衣甘藍黑麥包

沙律菜配上黑醋汁。
有多種沙律菜和車厘茄搭配。

鮮菇羽衣甘藍黑麥包

側面看麵包內的餡料。
蠻豐富的。

麵包邊脆。
內微軟,有嚼勁。
使用塑膠餐刀來切麵包有難度。

要優雅地吃麵包,唯有將麵包切成小塊。
再以叉子叉著麵包和少量餡料放進口裡。

羽衣甘藍口感滑。
沒有太多粗纖維。

鮮菇口感滑溜。
有鮮味。
天然的味道多。

燕麥奶泡沫咖啡

泡沫咖啡,$36。
轉燕麥奶加$2。

咖啡味道好。
不會苦。
口感順滑。

喝過後,喉嚨內還有咖啡的餘味。
令人回味。

另有驚喜的事。
咖啡室一直播放中島美嘉的音樂。
已很久沒有聽過她的歌曲。
屬於我的年代的歌曲,哈哈!
假日在這咖啡室用餐真的很放鬆。
2021-12-04
鮮菇羽衣甘藍黑麥包 + 燕麥奶泡沫咖啡
燕麥奶泡沫咖啡
2021-12-26 102 瀏覽
聽講coffee tonic好出名,但我已經飲咗咖啡,所以唯有淨係食另一個好出名嘅叉燒滑蛋包。可能係cafe位置嘅影響,客人唔多,隔離唔迫,坐得又舒服,可以靜靜地傾計。*黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88黑麥包烘熱咗,麥香麻麻地,食落係健康嘅味道。上面塊麵包就脆脆地,脆得嚟偏硬,下面塊麵包因為炒蛋嘅水氣浸到濕咗,太可惜了。炒蛋嫩滑,份量唔多,冇厚度冇相對嘅蓬鬆豐盈感。叉燒瘦肉比肥肉多,肉質厚實但算唔上腍,味道偏甜,蜜糖味少,偏向係西式叉燒嘅感覺。整體食落,叉燒炒蛋同三文治唔係好夾。
黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88
2021-12-09