2020-10-11 656 瀏覽
本身今年買左機票去胡志明,因為疫情關係無得飛,就留港食下越南菜啦!星期六陽光普照既下午,去左銅鑼灣開新既越南餐廳,Times Square 對面,都裝修得好有越南風!青木瓜鮮蝦沙律,沙律好新鮮,有啲香葉既味道,好有旅行既感覺,真係好似去左越南咁!燒豬肉法包,lunch set 配湯,法包有驚喜,配有剪刀等你易啲share,仲易啲食,一剪落去已經聽到好脆既聲音,食落鬆脆,真係好好食!之前去越南都會食呢個好出名既法包,但個包都係偏硬,食到個口都有啲痛,呢個就完全無呢個問題!配左好多蔬菜做餡料,有菜、紅蘿蔔,再配上沙嗲燒豬肉,好好味,啲肉唔硬,個汁辣辣地提升左個味道! 不錯不錯!值得再食!鮮茄蟹檬,蕃茄味好濃郁,係新鮮既蕃茄湯底,餸有肉餅、豬紅、魚蛋等等,其實我第一次食呢個湯檬,都幾特別。呢個lunch 加錢仲會有小食、甜品同飲品,我地叫左特飲桔仔蔗汁,桔仔重味過蔗汁,偏淡一點。凍龍眼就正正常常,都幾解渴!另外有啲配菜,值得一提係個芽菜切得好乾淨,通透的!餐廳啲細微既都做得幾好!餐廳既服務好好,好滿意。蒜香牛油雞翼,有4隻,大大隻好juicy ,未食已經聞到好香,新鮮熱辣食最惹味。店員仲好細

蒜香牛油雞翼,有4隻,大大隻好juicy ,未食已經聞到好香,新鮮熱辣食最惹味。店員仲好細心會比個兜仔你裝食完既骨,咁就最乾淨喇!
2020-10-10
午餐
  • 燒豬肉法包
2020-10-03 356 瀏覽
10月2日 中秋節翌日 lunch諗住去時代揾食,經過Tiffany附近有人派傳單話羅素街8號2樓開左新餐廳, 一間食越南另一間係食中餐。我聽到係食越南菜即刻着咗! 因為最近兩三年經常飛去胡志明市, 深深被他們的美食吸引, 無論街邊 或高級的餐廳都嘗過, 味道當然精彩而香港絕對揾唔到...因此二話不說捉住老闆大人上樓試試。講到胡志明市,每次我都必食一間當地出名專食番茄蟹檬同一間長期排長龍的Bánh Mi店買越式法包。當我見到呢度lunch menu都有呢兩款食品就好滾動🤪點左一個set B 同一個set C, 服務員提意我如多付$20可升級到豪華版, 即有特式飲品, snack, salad, 同甜點。Set B: 燒豬肉法包跟湯 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻首先個法包size好有份量😮, presentation 都唔錯, 服務員亦同時奉上一枝’越南美極’, 建議食之前滴一兩滴在法包內, 原來更有鮮味! 味道真的跟胡志明食到的好相似🥰🥰Set C: 鮮茄濃湯蟹檬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個係我飛佛, 每次去越南必食, 我覺得佢比胡志明食到的還要豐富。湯檬一上枱已經📸相機食先, 然後已經聞到好香嘅蕃茄

Set B: 燒豬肉法包跟湯
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Set C: 鮮茄濃湯蟹檬
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

湯檬一上枱已經📸相機食先, 然後已經聞到好香嘅蕃茄湯味道。呢個檬裡面有蟹肉,朱紅, 炸豆腐, 肉餅 似足越南但味道更濃! 最後我哋差唔多飲晒D湯, 竟然之後係冇口渴😋

小食, 沙律同甜點幸好只是一小碟 否則一定飽到儍左🤪

我絕對會介紹比班鍾意食越南菜既frds來試吓, 呢度位置好就腳,餐廳坐得舒服, 服務亦不錯,係gathering 又一選擇👍🏻

食完之後我就call定frds 約下次來食晚飯。

這𥚃既經理話由於剛開張, 遲D才能提供下午茶. 到時一定叫埋姨媽姑姐來試佢地既tea😁
2020-10-02
  • 鮮茄濃湯蟹檬