2010-08-26 15 瀏覽
蕃茄湯有d太酸啦.. 飲左1半就唔要lu...但什菌忌廉湯超好味!!!!主菜:個雞扖飯d汁好好味! d飯係好似飯團咁1舊舊,好得意!! 鳥冬d汗有d唔夠,搞到有d烏冬會好乾好硬... 整體都係好好味!!!甜品:兩個款都好正! 好好味! 雖然個size睇落有d細,但都已經好夠!Drinks: coffee d味好濃,好香! lemon柚子密,冇lemon味,但有好重柚子密味,好夠甜,好好味!o係度食野,都幾舒服因為d waiter成日過黎收你d碟...仲有,甜品係再俾張甜品單個counter,佢再上俾你..我覺得呢樣野都幾好!!
蕃茄湯有d太酸啦..
飲左1半就唔要lu...
但什菌忌廉湯超好味!!!!

Drinks: coffee d味好濃,好香!

蕃茄湯 & 忌廉湯
雞扖鍋蛋燒飯
朱古力 & vanilla 木糠布丁
coffee & lemon柚子密
2010-08-13
在MegaBox, 想找一個吃飯 談心的地方不難. 為何選Sora ti.te.mo Café ?之前看過開飯食評, 見頗多人讚, 就決定親身試試!門口看見一個大餐牌 - 99元一個二人餐,包埋甜品,二話不說.立即點菜.我們選了柚子蜜, 熱檸茶,朱古力木槺布甸 ,鰻魚窩蛋燒飯及什菌鐵板烏冬,先來的是兩碗蕃茄湯.是頗為酸的,濃濃的蕃茄味教我想起蕃茄醬!鰻魚窩蛋燒飯賣相挺好,侍者端上燒飯,我看不到飯,只看到一些像魚彈之類的東西,原來那是燒飯球!烤過的飯球好味,但感覺是乾了點,而且只有五至六個小小的飯球,男士恐怕不夠吃吧飲品方面,熱檸茶無味,柚子蜜過甜,但朱古力木槺布甸做的很好,朋友和我都好滿意!從消費者角度,五十元的價錢算是化算.美中不足是座位的安排,我們坐的位置在走道旁,有點受打擾的感覺.

之前看過開飯食評, 見頗多人讚, 就決定親身試試!

木槺布甸
2010-08-11
木槺布甸
2010-07-19 2 瀏覽
七月十一日 (星期日)雖然的抱恙在身,不過也要攘著吃Soea ti te mo的牛角包還記得年多前吃過,真是一試難忘呀!牛角包很鬆軟,香濃牛油味今日我點了個set,加一杯凍檸茶牛角包點了鮮蝦蛋沙律牛角包是外賣的走到別的店子吃雖然外賣的樣子,有點走樣,但是味道卻依舊的美味極牛角包香脆!蛋沙律也做得出色不得不讚的是鮮蝦,很新鮮!!!!!!!!!!!!!!!簡直值一百零一分的牛角包!!推介!
七月十一日 (星期日)

還記得年多前吃過,真是一試難忘呀!
牛角包很鬆軟,香濃牛油味

今日我點了個set,加一杯凍檸茶
牛角包點了鮮蝦蛋沙律牛角包

是外賣的走到別的店子吃
雖然外賣的樣子,有點走樣,但是味道卻依舊的美味極

牛角包香脆!蛋沙律也做得出色
不得不讚的是鮮蝦,很新鮮!!!!!!!!!!!!!!!

簡直值一百零一分的牛角包!!推介!
2010-07-11
20 分鐘 (堂食)
琴晚去左呢間店到食晚飯,坐底張枱好污糟,d小二企埋一齊吹水冇理我地,過左好奈,佢地終於都肯幫我地清潔叫左個蕃茄湯鳥冬同一個咖喱漢堡飯,等左好奈先上菜,個蕃茄湯鳥冬竟然係冇湯的,似撈烏冬多d,冇味,一d味都冇,個咖喱漢堡飯仲唔得,味道同賣相已經係算了,但佢食落果種感覺真係講唔出咁差,d飯似隔左好多日咁,真係唔得,頂唔順.
琴晚去左呢間店到食晚飯,坐底張枱好污糟,
d小二企埋一齊吹水冇理我地,過左好奈,佢
地終於都肯幫我地清潔

叫左個蕃茄湯鳥冬同一個咖喱漢堡飯,等左好
奈先上菜,個蕃茄湯鳥冬竟然係冇湯的,似撈烏
冬多d,冇味,一d味都冇,個咖喱漢堡飯仲唔得,
味道同賣相已經係算了,但佢食落果種感覺真係
講唔出咁差,d飯似隔左好多日咁,真係唔得,頂唔
順.
5 分鐘 (堂食)
2010-06-25 1 瀏覽
睇完戲近近地行落一層食晚飯,揀左左sora,估唔到99蚊食飽之餘,食物質數都唔差!99蚊2人餐親愛的:蕃茄湯 + 什菌鐵板烏冬 + 朱古力木槺布甸 + 凍奶茶我:蕃茄湯 + 雞扒窩蛋燒飯 + 雲呢拿木槺布甸 + 凍蜜桃茶蕃茄湯:好好飲呀,我仲同親愛的講:好想飲多碗呀!什菌鐵板烏冬:我試食左1條咁大把,味道都唔錯!雞扒窩蛋燒飯:呢個d飯好得意呀,係一粒粒架,d汁又好正,我食哂成碟!凍奶茶 + 凍蜜桃茶:冇咩特別!朱古力木槺布甸 + 雲呢拿木槺布甸:好似食雪糕咁,味道唔太甜,岩我口味!

99蚊2人餐

蕃茄湯:好好飲呀,我仲同親愛的講:好想飲多碗呀!
什菌鐵板烏冬:我試食左1條咁大把,味道都唔錯!
凍奶茶 + 凍蜜桃茶:冇咩特別!
99蚊食到你飽
蕃茄湯
雞扒窩蛋燒飯
古力木槺布甸 + 雲呢拿木槺布甸
2010-06-16 8 瀏覽
今日肚餓就搵野食..見到呢間有燒飯..未試過又好特別咁就去左食叫左鰻魚燒飯..$40..可以加少少錢轉SET..我加左$10..多左杯雪糕朱古力(特飲)同凍豆腐(前菜)..鰻魚燒飯有幾塊鰻魚..5舊飯團同一隻蛋..唔算好鹹好油..味道適中又有鰻魚汁點下..感覺好好..而且冇諗過咁嘅價錢食到咁好味嘅野雪糕朱古力有少少conflakes做裝飾都唔錯..好味

雪糕朱古力有少少conflakes做裝飾都唔錯..好味
雪糕朱古力
鰻魚燒飯 $40
  • 鰻魚燒飯
2010-06-07 7 瀏覽
上網見到MegaBox吉之島新開張, 所以就同男朋友去睇下,因為未食野,所以臨行之前去左10樓Food Court 搵野食, 去搵食之前就梗係搜羅一番, 見到呢間舖既野食咁特別, 就決定幫襯, 本身想單叫一個饅魚飯丸餐同烏冬餐, 後來再睇真啲有個差唔多既2人餐, 仲會有甜品食,而且價錢加埋又差唔多, 當然會選擇抵食既一個啦!前菜 - 田園沙律: 普普通通 芝麻汁凍豆腐: 豆腐夠凍醬汁好味主菜 - 芝士焗雞扒南瓜湯烏冬: 無想像中般辣, 只係黑胡椒的微辣, 同埋味道比較淡, 會啱食淡 味既人 - 饅魚飯丸: 好特別, 我男友仲話我好似食緊個無飯既餸, 我解釋只不過個飯係丸的形狀 睇落好似無飯咁, 味道好正, 我男友試左都鐘意, 仲有中間半生熟的蛋, 饅魚又 好味甜品 - 雲呢拿木糠布甸 + 朱古力木糠布甸: 見佢好耐都未送到黎於是提下佢啦,跟住佢好快就送到, 食果陣發覺個
!

前菜 - 田園沙律: 普普通通

芝麻汁凍豆腐: 豆腐夠凍醬汁好味

味既人

好味

甜品 - 雲呢拿木糠布甸 +
布甸雪到硬左, 所以攤左陣先至食, 但係佢個木糠粉唔夠碎同太乾, 因
為本人有自己整過此甜品, 試過木糠粉太乾既話會令到食果個人好容
易吸入喉嚨, 啲人就會咳, 呢度可能要改善一下

跟餐飲品 - 凍珍珠奶茶 : 茶無茶味, 俾啲奶味蓋過, 有待改善

- 凍蜜桃紅茶 : 唔駛加糖水都已經夠甜, 啱我
2010-06-06
$49.5 (午餐)
  • 饅魚飯丸
  • 芝麻汁凍豆腐
2010-05-26 2 瀏覽
因為要傾去日本旅行既野 今日就同肥仔一齊去左megabox貪megabox可以上網!!本身諗住去CPK 不過之前行過見呢間野好平 要慳錢去旅行嘛!!我地7pm左右去到一檯客都冇 搵到個sofa位 好舒服跟住就叫左$99二人餐冇諗過咁多野食!!前菜: 我叫左凍豆腐 我覺得太多汁 不過因為我鐘意食凍豆腐 所以都ok肥仔叫左田園沙律 因為佢話佢唔肚餓 好似好酸呀!主菜:叫左個鐵版烏冬同鰻魚飯兩個上菜時都係熱辣辣架!!鰻魚飯好好食呀!! 佢係一舊飯團咁 加埋燒汁同生雞蛋鐵版烏冬就冇咩特別 不過都係因為夠熱 所以都幾好飲品我加左6蚊叫左個紅豆綠茶新地 d綠茶太苦!! 好似好多綠茶粉肥仔就飲蜜桃茶甜品:估唔到甜品都有兩個!!!揀左朱古力同雲呢拿木糠布甸我本身好鐘意食木糠布甸都幾好食 不過太多餅碎 如果少d就好食d不過以呢個價錢 可以食到兩個都好抵!!旺角某"出名"食木糠布甸既鋪頭都要$2x一個架!!!仲有 侍應哥哥好體貼呀 我地食完主菜之後就拎部電腦出黎傾佢好醒目咁hold起個甜品唔上住我見其他客人都係大概食完就會上甜品以呢個價錢 可以兩個人靜靜地傾野 又有咁多款野食 都值得再黎既~~
因為要傾去日本旅行既野 今日就同肥仔一齊去左megabox
貪megabox可以上網!!
我地7pm左右去到一檯客都冇 搵到個sofa位 好舒服
跟住就叫左$99二人餐
冇諗過咁多野食!!
前菜:
肥仔叫左田園沙律 因為佢話佢唔肚餓 好似好酸呀!
主菜:
叫左個鐵版烏冬同鰻魚飯
兩個上菜時都係熱辣辣架!!
鰻魚飯好好食呀!! 佢係一舊飯團咁 加埋燒汁同生雞蛋
鐵版烏冬就冇咩特別 不過都係因為夠熱 所以都幾好
飲品
肥仔就飲蜜桃茶
甜品:
估唔到甜品都有兩個!!!揀左朱古力同雲呢拿木糠布甸
我本身好鐘意食木糠布甸
都幾好食 不過太多餅碎 如果少d就好食d
不過以呢個價錢 可以食到兩個都好抵!!
旺角某"出名"食木糠布甸既鋪頭都要$2x一個架!!!

仲有 侍應哥哥好體貼呀
我地食完主菜之後就拎部電腦出黎傾
佢好醒目咁hold起個甜品唔上住
我見其他客人都係大概食完就會上甜品
2010-05-25
  • 鰻魚飯
2010-03-30 8 瀏覽
因為去megabox 睇戲, 所以都去番megabox 食晚飯。去咗10樓的sora食 (本身都食過lunch, 都OK), 見佢2人餐都係$98, 幾抵。2人餐:湯 x 2 :我要忌廉湯、友人要蕃茄湯。個湯同平時果d唔同, 好”傑”, 唔似湯, 似汁。不過味道ok。日式冷豆腐:估唔到咁大嚿, 好凍 (連個碗都凍), 配麻醬一流, 不過豆腐唔算好滑, 但味道ok。日出雞扒飯丸:飯丸即係飯團, 細細嚿, 好味。雞扒配埋汁好味, 仲有隻煎蛋。漢堡烏冬:睇落似唔夠汁, 不過食落就ok。烏冬好味、個汁ok、漢堡都幾有肉味。凍蜜桃茶 x 2:唔會太甜, ok。另加$38 (一set 3件甜品, 任選):曲奇雪糕+朱古力蛋糕(友人):友人話個曲奇雪糕味道太搶, 所以加埋朱古力蛋糕都幾”滯”。雲妮拿雪糕+朱古力蛋糕(我的):我就選擇清清地的雲妮拿雪糕, 唔會蓋過朱古力蛋糕的味道。雪糕都幾大球, 冰凍的雪糕加埋熱騰騰的朱古力蛋糕, 真係超正。貪心d, 如果件朱古力蛋糕換為心太軟的話, 真係開心到極點, 不過依家呢件朱古力蛋糕都已經夠我樂足一晚。焦糖布丁:原來係凍唔係熱的, 味道都好, 不過我係食完雲妮

2人餐:

凍蜜桃茶 x 2:唔會太甜, ok。

另加$38 (一set 3件甜品, 任選):

焦糖布丁:原來係凍唔係熱的, 味道都好, 不過我係食完雲妮拿雪糕+朱古力蛋糕先食呢個, 立即比下去。

價錢大眾化、service幾好、環境幾好(可以係平日夜晚, 唔太多人, 如果係lunch就要等位)、食物都好味喎。
2010-03-29
2010-03-19 6 瀏覽
其實已經食左好多次, 但次次都無帶相機, 今次趁去睇 3D 電影, 特登又再黎食一次, 影低食物既相同大家分享.每款套餐都有餐前小食, 正食, 飲品, 價錢大約 $50 份, 如果想另加食物都係加大約 $6, 好抵食, 而且即叫即做, 感覺良好!食評如下 ~日出和風照燒雞扒飯丸餐 ~ 我選左鮮果杯作餐前小食, 因為佢 d 生果次次都好新鮮, 永無出水, 件件飽滿而且配搭得好有色彩, 好鍾意! 到正食啦, 個雞扒飯丸剛焗完出黎, 熱辣辣既, 好香燒汁味, 飯丸煙刃得黎真係好特別, 雞扒有少少雪藏味但依然滑嫩, 可加上一隻窩蛋, 成個飯好滑好暖好可愛! 我又加左 $6 Upgrade 個餐飲做凍新地抹茶, 清新好味!手打雞扒烏冬餐 ~ 烏冬份量唔算多, 但好彈牙好滑, 但塊雞扒就麻麻, 無焗過雪藏味比較重., 薯角好香脆惹味, 係炸左之後加左特別既調味粉既, 最後係凍蜜桃茶, 真係好凍, 味道無咩特別, 一吸時吸埋 d 冰, 加上商場人流唔多冷氣又大, 一邊飲已經覺得凍到入心, 起晒雞皮!今次無食甜品, 但要提大家要試, 因為一客三款甜品係可以自選既, 款款精美有水準架!食物以咁低既價錢

食評如下 ~

食物以咁低既價錢, 仲要即叫即做, 本人感到物有所值, 而且店員好有禮貌, 每次都會叫客人小心碟邊熱, 但缺點係, 次次都要等食物成 15 分鐘, 等到幾無奈, 又堅持成份餐齊晒先俾客, 唔會俾左份餐前小食人地食住先既, 呢點要改進啦, 總括黎講, 本人好鐘意呢間日式小店, 因為價廉物美, 服務細心, 您地都去試試囉 ~

店舖外觀
餐牌
日出和風照燒雞扒飯丸餐
  • 甜品
2010-02-21
叫了饅魚飯丸餐和蛋沙律蝦牛角包餐。磨菇湯:很香,足料,夠熱饅魚飯丸:飯丸夠特別,有點像不膩的糯米飯,整體味道不錯蛋沙律蝦牛角包:包很香脆,料足~薯角:小小辣,味道OK生果:新鮮!我們坐在靠窗的座位,景觀很好,餐廳環境不算嘈吵,頗舒適的!
叫了饅魚飯丸餐和蛋沙律蝦牛角包餐。
磨菇湯:很香,足料,夠熱
饅魚飯丸:飯丸夠特別,有點像不膩的糯米飯,整體味道不錯
蛋沙律蝦牛角包:包很香脆,料足~
薯角:小小辣,味道OK
生果:新鮮!

我們坐在靠窗的座位,景觀很好,餐廳環境不算嘈吵,頗舒適的!
2010-01-03 1 瀏覽
平安夜同fd去megab0x.哩間野都係行行下..見到好似都吾錯.就入左去食.環境都吾錯.我同fd坐系個落地玻璃隔離..吾錯吾錯:}!佢有個2人套餐.190幾..送左個杯比我地-v-!我個意大利蕃茄湯真係好吾掂.奇怪既味道...木魚凍豆腐好正=]佢個汁酸酸甜甜好開胃我個fd話佢個蕃茄沙津都ok既...佢將d生菜點落d蕃茄湯到.話可以中和番d味w0.....我個日式咖哩牛肉蛋飯吾錯吾錯但其實要幾樣野一齊擺落口到先好食.單一食1樣野.會覺得無味0r太濃...鰻魚豆腐...d鰻魚好'send'豆腐都還可以個蕃茄湯烏冬幾ok,嚴格黎講...吾係湯...因為好'結'-______-v!佢個Tiramisu..我冇食到..但都ok既我個fd話..我個雲呢嗱雪糕配朱古力蛋糕真係好好味牙1樣凍1樣熱好正豆=]
平安夜同fd去megab0x.
哩間野都係行行下..見到好似都吾錯.
就入左去食.
環境都吾錯.
我同fd坐系個落地玻璃隔離..
吾錯吾錯:}!
佢有個2人套餐.190幾..
送左個杯比我地-v-!

我個意大利蕃茄湯真係好吾掂.

奇怪既味道...
木魚凍豆腐好正=]
佢個汁酸酸甜甜好開胃

我個fd話佢個蕃茄沙津都ok既...
佢將d生菜點落d蕃茄湯到.
話可以中和番d味w0.....
我個日式咖哩牛肉蛋飯吾錯吾錯
但其實要幾樣野一齊擺落口到先好食.
單一食1樣野.會覺得無味0r太濃...
鰻魚豆腐...d鰻魚好'send'
豆腐都還可以
個蕃茄湯烏冬幾ok,
嚴格黎講...吾係湯...
因為好'結'-______-v!
我個雲呢嗱雪糕配朱古力蛋糕真係好好味牙

蕃茄湯烏冬
Tiramisu
雲呢嗱雪糕配朱古力蛋糕
2009-12-15
凍豆腐個sauce…唔知係咩…杰杰地又酸酸地…好味…舊豆腐...實實地不過好滑呀…好似食雪糕咁…日出雞扒飯丸好得意的飯團…佢地叫做飯丸…唔係簡單的一舊飯加sauce喇…一舊舊的…好似係點左豉油焗過…外表有d深色焦左…雖然唔係脆…不過薄薄一層好似衣咁…飯就好似sticky rice…呵呵…食得好方便喇…一啖啾啖的…日出…原來係雞旦…未熟曬…又ok滑喎…雞扒有了燒汁…都好惹味喇…什菌撈烏冬原來…係熱食架…唔係好多款的菌…烏冬好滑好彈牙呀… 加上淡淡的烏冬汁….好match~ 清清地~焗薯角好硬的薯?!?! 凍麥茶原來…係…炒左d米…再去沖的..店員說明沒加甜的…但係又幾好茶味喎!!! 好開揚的位…個店仲好open…好有喜色..
凍豆腐
個sauce…唔知係咩…杰杰地又酸酸地…好味…
舊豆腐...實實地不過好滑呀…好似食雪糕咁…
日出雞扒飯丸
好得意的飯團…佢地叫做飯丸…
唔係簡單的一舊飯加sauce喇…
一舊舊的…好似係點左豉油焗過…外表有d深色焦左…
雖然唔係脆…不過薄薄一層好似衣咁…
飯就好似sticky rice…
呵呵…食得好方便喇…一啖啾啖的…
日出…原來係雞旦…未熟曬…又ok滑喎…
雞扒有了燒汁…都好惹味喇…
什菌撈烏冬
原來…係熱食架…
唔係好多款的菌…
烏冬好滑好彈牙呀…
加上淡淡的烏冬汁….好match~ 清清地~
焗薯角
好硬的薯?!?!
凍麥茶
原來…係…炒左d米…再去沖的..
店員說明沒加甜的…
但係又幾好茶味喎!!!

好開揚的位…
個店仲好open…好有喜色..

2009-12-12
15-08-09中午在megabox上了一個seminar, 友人特地來, 順便行街友人建議試下呢一間一舊舊的飯好似好多款野食, 不過每一份都看似唔係好多, 竟然都會食唔晒之前我地最期待的一舊舊的飯, 好濕, 好淋, 唔好食最好食/ 最特別都莫過是這個凍豆腐, 真係好食, 而且冇石膏味, good!食物的賣相不錯ge~其他, 都冇咩特別, 亦唔會吸引到我再來食~
15-08-09

友人建議試下呢一間一舊舊的飯

之前我地最期待的一舊舊的飯, 好濕, 好淋, 唔好食
食物的賣相不錯ge~
其他, 都冇咩特別, 亦唔會吸引到我再來食~
the tea
japanese curry udon
粒粒飯
2009-08-15
粒粒飯
2009-09-18
今晚跟女朋友去左megabox到行街街,行到7:00左右諗住睇下有D咩食啦,之後睇到有間Sora ti.te.mo Café 好似幾好食,見到個餐牌D野好靚,咁就叫左個二人餐食啦!!!! 個set 有兩個soup,一個沙律,兩個主菜同埋兩杯野飲.好啦一開始就黎左兩個湯,係個菜湯,非常之唔好飲係有一朕怪味..唉~~~~~跟住就係鮮果沙律,D沙律個底就成個水塘咁!!D菜好似岩岩游完水咁......跟住到兩個主菜諗住好d,點知仲幣.......一個就係咖哩漢堡撈烏冬,簡直就係垃圾,d汁都冇味,o個塊漢堡得個淡而冇味另一個雞排唔記得咩飯....簡直就係垃圾之中ge垃圾最後以為兩杯野飲會冇問題啦!!!點知都係一樣咁垃圾在座各位,本人覺得大家如果想去試下的話就最好打定個底先好去食,如果唔係就唔好去喇.....係嗰到求其搵間野食都好個佢哩間呀

咁就叫左個二人餐食啦!!!!
個set 有兩個soup,一個沙律,兩個主菜同埋兩杯野飲.
好啦一開始就黎左兩個湯,係個菜湯,非常之唔好飲
係有一朕怪味..唉~~~~~

跟住到兩個主菜諗住好d,點知仲幣.......

另一個雞排唔記得咩飯....簡直就係垃圾之中ge垃圾

最後以為兩杯野飲會冇問題啦!!!點知都係一樣咁垃圾

係嗰到求其搵間野食都好個佢哩間呀
2009-09-18
  • 一樣野就係飲水啦!!!!!