6天前 0 瀏覽
尖東落地大玻璃花花Cafe餐廳有不同種類蛋糕、最特別係有茶泡飯系列另外仲有Afternoon tea set 可以選擇午餐都係set lunch (包括麵豉湯,前菜、甜品)🍴炸雞冷麵炸雞正常,但個冷麵味道偏淡
尖東落地大玻璃花花Cafe
餐廳有不同種類蛋糕、最特別係有茶泡飯系列
另外仲有Afternoon tea set 可以選擇

午餐都係set lunch (包括麵豉湯,前菜、甜品
🍴炸雞冷麵
炸雞正常,但個冷麵味道偏淡
2024-06-26 1396 瀏覽
酸薑梅子無激素雞扒伴煎茶木魚湯茶泡飯雞扒嫩滑juicy 已經預先切件 方便食用茶泡飯魚味同茶味好夾 可按個人喜好自由添加至米飯特別鐘意使用自家花茶Zen garden 製成既茉莉桂花烏龍啫哩 花香清幽 但要留意係限定款 每隔幾日會轉換一次 ”吃得好“烤焗豬扒伴青蘋果蓉呢款係全新Menu 豬扒帶有少許油脂 份量頗多 加埋蘋果蓉份外開胃 而季節性栗子杞子炊飯非常岩我口味 以上兩款由前菜 湯品 飯類至甜品 既豐富亦精緻 日本白桃伯爵茶蛋糕果然係 Best seller 頭3名 忌廉蛋糕內層夾有伯爵茶果凍啫喱 仲發現有大半個白桃 非常足料 整體香甜而不膩 口感層次極佳 店員Jerry仲刻意畫上好靚既圖案 我睇到都好開心 多謝哂💕士多啤梨菠蘿乳酪奶昔酸甜比例調得恰到好處 夏天飲完感覺透心涼 Matcha coffee mix抹茶加上牛奶同 espresso 一入口先品嚐到抹茶甘味 繼而係牛奶既天然微甜 後口腔留濃郁咖啡餘韻
酸薑梅子無激素雞扒伴煎茶木魚湯茶泡飯

酸甜比例調得恰到好處 夏天飲完感覺透心涼

Matcha coffee mix
抹茶加上牛奶同 espresso

2024-06-18 1372 瀏覽
它落地玻璃,佈置優雅,服務不錯,試過食lunch, 要book位才可,枱隔較密,lunchtime 每個歺廳都嘈,明白的,食物不差,但價錢也不廉,所以之前沒有評過。這裏的下午茶時段特別舒服寧靜(週末週日如是),也食得出糕點的用心,食物評價在圖中表示,花茶任添熱水。這個舒雅環境+食物質素是值的,極推介閨蜜茶聚。
它落地玻璃,佈置優雅,服務不錯,
這個舒雅環境+食物質素是值的,極推介閨蜜茶聚。

2024-06-02
$218.9 (下午茶)
  • 2人下午茶set
2024-06-05 1206 瀏覽
🌺SP Senses好耐以前同閨密慶生食過一次 當年覺得呢間d花花cake好靚🤩今次平日同男友吃晚飯 西日fusion菜式 menu選擇繁多 食完主食忍唔住想試甜品 餐廳有種花花世界的感覺🌷擺盤精緻 材料豐富 我地點的2鹹1甜都很滿意 飲品方面有mocktail/cocktail/hot tea 個人好鍾意個pancake🥞每層都夾雜住滿滿的水果🫐🍌🍓 仲係用乳酪做source 加分加分 人均~$290 ✿ 果園班戟 $128✿ Summer Orchard $58✿ 香蒜茄子澳洲安格斯牛肉丼 $152✿ 木魚味噌海鮮冬蔭功扁意粉 $188
🌺SP Senses

Summer Orchard
2024-03-01
木魚味噌海鮮冬蔭功扁意粉
Summer Orchard
🍣挪威三文魚片魚籽醬油漬伴煎茶木魚湯茶泡飯 $198茶泡飯好豐富,有埋味噌湯﹑前菜同埋和菓子甜品🍱,三文魚🍣份量唔少,魚肉肥美嫩滑,仲有脆紫菜同埋魚籽,口感豐富👍,煎茶木魚湯清香,配紅米飯🍚😝,擺盤精致🫖茉莉桂花烏龍 Zen Garden  $31茉莉桂花清香解膩🫖,一壺上可以慢慢嘆😝☕️栗子煎茶拿鐵 Chestnut Hojicha Latte $48栗子🌰味香,煎茶有烘焙過☕️🍇青葡萄牛油果乳酪奶昔 Health Green  $62乳酪奶昔綿密🥛,第一次見青葡萄同牛油果🥑呢個組合,估唔到幾夾青葡萄味突出啲,加左青葡萄清新唔膩🍇,唔會太甜😝🧇果園窩夫 $128有4大塊窩夫🧇,窩夫蛋香味濃,外脆內軟👍,加清甜雜果(香蕉🍌﹑士多啤利🍓﹑青提子🍇﹑藍莓🫐)伴碟,平時都系窩夫配雪糕,驚喜呢款系配乳酪🥛, 乳酪酸甜開胃一樣好好食👍而且罪惡感減低😉.✨餐廳以和洋花茶為主題,以乾花為裝飾,打卡able,近尖東海傍,落地玻璃空間感大,瓔境寧靜,坐得舒服,感覺療愈,好岩聚會傾計食tea,都系慶生的好地方,環境同食物都唔錯會想再訪.
🍣挪威三文魚片魚籽醬油漬伴煎茶木魚湯茶泡飯 $198
🫖茉莉桂花烏龍 Zen Garden  $31
茉莉桂花清香解膩🫖,一壺上可以慢慢嘆😝
栗子🌰味香,煎茶有烘焙過☕️
🍇青葡萄牛油果乳酪奶昔 Health Green  $62
🧇果園窩夫 $128
2024-05-25 698 瀏覽
好多年前呢間餐廳係做西餐既,當時已經經常惠顧。隔了幾年疫情後再來,竟然變左日式飯,我叫了牛肉牛舌茶泡飯,朋友點了鯖魚茶泡飯,賣相依舊精緻十分好,不過以茶泡飯來說,這個飯太黏太濕太爛了些。餐有件小糕點,相當不錯,在這個餐能劃上完美的句號。以往在這裏會點綠茶LATTE,真的是不二之選。但今次見到栗子LATTE試一試,不太甜,有栗子味,這個是有點驚喜的。當天下大雨,本應心情不太好,這個套餐彌補了我的不快。
當天下大雨,本應心情不太好,這個套餐彌補了我的不快。
2024-04-20 896 瀏覽
天厨想去尖東行,兼想食特式的食物,在openrice選尖沙咀中心,發現此處,有花花環境,木係装籂,和洋風,日式食具,擺盤正,花茶,花花繽紛糕點,整套package,吸引一眾美少女,中年少婦,老年阿婆打卡及聚會。 要提一點,張枱較細,贯切日式餐廳標準枱。 鳗魚牛油果滑蛋丼$158,回想好似唔覺有牛油果?鳗魚與在凍肉舖品質一樣有照燒汁,都好味,圓粒飯有口感,蛋一般,配菜醃牛蒡及红豆蓉和菓子,反而我喜。 早晨全餐$168,只得一塊窩芙,失望在少,味脆香,選西班牙煙燻火腿,一般,;乳酪有小小脆糖,薯仔沙律都增添我對佢價值,份量多少少更好,早知應該揀鮮草莓麻薯窩夫, 起碼多兩塊窩夫飽啲! 南非物樹檸檬茶, 唔係特別清甜,赤柱Pane e latte,蜜糖檸檬茶就香的。 餐飲可半價選養顏飲品-選美髮,黑豆黑芝麻...飲,看到材料名都吸引,未飲,都會覺得有益有效,不甜,純材料做,有 黑豆黑芝麻味, 治癒 心理,健康咗。 一般好少過來尖東,以前留低好多腳毛,星期六過來,遊人渺渺,此處那麽標緻餐廳不用排隊,真的遊閒。

要提一點,張枱較細,贯切日式餐廳標準枱

及红豆蓉和菓子,反而我喜。

餐飲可半價選養顏飲品-選美髮,黑豆黑芝麻...飲

全日早餐
鰻魚牛油果滑蛋丼
美髮茶
2024-04-13
2024-03-10 1098 瀏覽
當天是farewell + 和朋友慶生🎉這家的食物質素很好,烹調過程及擺盤都非常用心,非常欣賞!燉湯很足料清甜🥰甜品點了他們家的窩夫,很香脆很有風味!👍🏻最喜歡是他們的蛋糕,在蛋糕櫥櫃上有許多選擇,而且非常精緻好看,很適合打卡!餐廳還可以即時提供碟上寫字服務!我們點了伯爵茶花果蛋糕🍰$168內層做得好靚,吃上去蛋糕及奶油都很軟滑,但又結實而有口感!每一口都有淡淡的伯爵茶香🫶🏻🫶🏻🫶🏻非常推介,有機會想試試其他口味!
當天是farewell + 和朋友慶生🎉
這家的食物質素很好,烹調過程及擺盤都非常用心,非常欣賞!
燉湯很足料清甜🥰
甜品點了他們家的窩夫,很香脆很有風味!👍🏻
我們點了伯爵茶花果蛋糕🍰$168
2024-02-14 945 瀏覽
依家喺尖沙咀東部嘅餐廳呢,係一個朋友介紹我去嘅,咁其實呢,佢嘅外貌啦同埋裝修都係幾靚嘅。睇得出佢係好有心思,走啲日式嘅風格。我哋禮拜一去嘅時候,只有另一台客人,基本上係差唔多包場咁滯!講返啲嘢食呀啲,我哋叫咗兩個日本定食嘅,一個係銀鱈魚啦,另外一個呢係素食茶漬飯嚟嘅。咁呢個定食嘅賣相係非常之靚嘅,每樣嘢都幾得意,銀鱈魚都OK啦,都幾肥美嘅,咁至於個素食嘅茶漬飯,我諗我好少食茶漬飯啊,所以我覺得呢個茶漬飯本身個味道都好,啲茶都好香。不過呢間舖頭其實就貴咗少少,我諗出面有更多性價比更好嘅選擇。

茶漬飯
2024-02-05
茶漬飯
2024-02-09 726 瀏覽
*🍱和食餐廳🥢 嘩😳到左年三十晚喇🤣又係時候食返餐勁野😜😜感激過往一年既自己👸🏻.Set dinner 🍱 $898/2位自選兩個course😉講左個main course 先🤪.🔸日式淡雪鹽燒牛柳🔸牛柳大半成都係熟既 食落有少少硬身不過配埋淡雪鹽就吊出味😎😎.🔹蒲燒原條鰻魚伴北海道帶子🔹鰻魚原條上 正啊🤩入到口都幾軟腍🤪幾欣賞帶子😍佢冇雪藏味已經好加分了😝.季節前菜🥗 竟然係好似jelly既鰻魚凍😂講真 我麻麻地😂味噌湯🍲 多穀日本米飯🍚 節慶紅豆抹茶麻糬窩夫🧇食完個main course 之後已經好飽飽😛但都食得落個窩夫🥲🥲so far so good ahhhh😜節慶特調飲品🍸士多啤梨🍓抹茶🍵latte 都幾抹茶🍵😂因為有冰 有d溝淡哂咁🥲.預祝肥妹生日快樂🎂🎈年年都有今日🤩歲歲都有今朝🤩..✩•‿• ♡ 〝*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉*〞
🍱和食餐廳🥢
預祝肥妹生日快樂🎂🎈
年年都有今日🤩
歲歲都有今朝🤩
2024-01-15 649 瀏覽
餐廳的裝潢優雅温柔,女士感覺特別重,最適合女士們來下午茶休閑地談天說地。以往很多人來排隊的場面,被疫情三年的洗禮面目全非,再加上尖東的旅游旺地不再,要到餐廳享用下午茶不用等候,環境亦見清靜。餐廳的主打糕點都以花作主題,每件都是鮮花的展示在眼前,十分吸引,亦賞心悅目。有好幾款都以梅味為主,酸酸甜甜的感覺,可能不是大眾的口味,而是小眾。如果口味多以花果為主,或許會更為吸引。他的waffle 制作配搭有多種選擇,有煙三文魚等,令人不會覺得太素,最合適我的口味。
2024-01-14 321 瀏覽
尖東以前是很旺的旅游地区之一,要吃飯不可能不排隊,今日的尖東卻很落寞,這也變成一个靜中帶旺的好地方。這个簡約美麗的餐廳就在這情況下,令我可找到舒適寧靜的下午。餐廳裝飾很柔和,是給人可靜下来休息的感覺之地。蛋糕是店舖主題特色,春新優雅,設計風格十分詩意,且下午茶可點一人份量,非常適合一人享受。一人份的下午茶,有多件花型設計蛋糕,味道似乎是梅子等材料製作,小型漢堡用芝士雞蛋製造,全部應該是天然健康材料。花茶是最值的,非常清香舒闲。Waffle餐加上三文魚,更可作為late lunch,用清香蜜糖作醬汁,味道清淡健康。
2024-01-13 520 瀏覽
尖沙咀「花」巧精緻下午茶每次經過呢間餐廳都想嚟試吓個下午茶覺得間餐廳好似好靚咁今次終於約咗朋友仔嚟可惜無安排到靚嘅打卡位置講返個下午茶先個下午茶俾我想像中好食而且價錢好合理 $398 for 2 persons甜點🔸花果玫瑰常溫蛋糕🔸濃朱古力花果凍撻 🔸伯爵茶花果蛋糕🔸和菓子🔸茶香果凍鹹點🔹西班牙火腿玉子漢堡🔹煙三文魚薯蓉撻🔹帕馬風乾火腿蝴蝶酥每一件都好精緻每一件都有多層次嘅口感值得你去細意品嘗一下鍾意佢嘅甜點唔會太甜,啱啱好下午茶包兩杯飲品服務方面如果職員可以多啲笑容會更親切🥰職員表示縱使訂位都無得指定打卡影相位是先到先得的整體都覺得唔錯,食得開心🥳只喺影唔到靚相有啲啲失望😔SP Senses尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下G64-66號舖
尖沙咀「花」巧精緻下午茶

🔹帕馬風乾火腿蝴蝶酥

每一件都好精緻
每一件都有多層次嘅口感
值得你去細意品嘗一下
鍾意佢嘅甜點唔會太甜,啱啱好

下午茶包兩杯飲品

服務方面如果職員可以多啲笑容會更親切🥰
職員表示縱使訂位都無得指定打卡影相位
是先到先得的
整體都覺得唔錯,食得開心🥳
只喺影唔到靚相有啲啲失望😔

SP Senses
尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地
下G64-66號舖
位置好寬敞適合多人聚會同閨蜜打卡最近仲出咗聖誕Menu:和洋風節慶定食晚餐我就揀咗日式淡雪鹽燒牛柳一上枱擺盤非常精美,牛柳份量超大件,肉質軟稔,伴以燒洋蔥及小蕃茄,解膩清新伴菜有季節前菜(日式甜薯,金箔栗子,青提子同埋小蕃茄)重有即炸天婦羅,色彩繽紛,調味都啱啱好,值得一讚嘅係佢連前菜都好有誠意,有一個係鰻魚同帶子涼拌超級好味另外亦有味噌湯,多穀日本米飯,節慶紅豆抹茶麻糬窩夫,節慶特調飲品西京燒加拿大銀鱈魚玉子燒定食擺盤一樣非常精緻,大大嚿銀鱈魚,皮脆肉嫩,魚皮燒至焦香,油香十足,滿足玉子燒亦都煎得啱啱好,一啖一口,前菜嘅牛蒡亦都好爽脆依間餐廳無論裝修嘢食都好精緻,佢哋亦有聖誕蛋糕推出同埋最近仲有個和菓子工作坊添大家有興趣不妨去食吓或者參加吓佢哋嘅工作坊出品真係唔錯,聖誕節仲未諗到去邊度食嘅不妨考慮吓佢
位置好寬敞適合多人聚會同閨蜜打卡
最近仲出咗聖誕Menu:和洋風節慶定食晚餐
我就揀咗日式淡雪鹽燒牛柳

伴菜有
西京燒加拿大銀鱈魚玉子燒定食
玉子燒亦都煎得啱啱好,一啖一口,前菜嘅牛蒡亦都好爽脆
大家有興趣不妨去食吓或者參加吓佢哋嘅工作坊
出品真係唔錯,聖誕節仲未諗到去邊度食嘅不妨考慮吓佢
  • 西京燒加拿大銀鱈魚日本帶子
2024-01-02 374 瀏覽
假期前的上班日,約了朋友來個午飯聚會,隨便在尖東找到了這店,從外面看來似是那些港女打卡餐廳,但想不到是有外表又多有內涵的食店。午市有定食。我點了栗子杞子雜菌日式腐皮伴日本抹茶玄米茶泡飯,是素食餐,甜甜的腐皮,加上大量菇菌,感覺健康,就算不以玄米茶作茶泡飯已經很好吃。朋友點了挪威三文魚片魚籽醬油漬伴煎茶木魚湯也很不錯,三文魚入味,很有日本風味。值得一提的是這裡的餅食甜品高水準,午市定食加$40可選甜品一件,賣相精美,味道也好。

2023-12-20