昨天放假,和朋友到尖沙嘴新開的The One逛逛。十二點左右,行得有點肚餓了,就到四樓的餐廳區搜尋美食。其他餐廳在別處都有,唯獨是有間主打有機的餐廳,叫Sprout,午市套餐頗吸引,就和朋友試試。 我點了白菌素菜有機千層面,再加菠蘿汁,朋友則點了醬烤三文魚伴田園沙律,share食。大概等了十五分鐘,午餐上枱啦! 先來是日有機餐湯,好似"媽媽煲的湯",有鮮味又不油膩。不會像有時在其他餐廳飲到的中湯有層油浮面。 千層面飽肚又不油膩,而且出街好少食到菇+菜的配搭,感覺很fresh。朋友的三文魚伴田園沙律,三文魚配特色醬汁惹味,沙律就調和三文魚的飽感,剛剛好。 還有配餐的菠蘿汁,清甜解渴,消暑之選! 有餐廳8折卡,還即時有8折優惠! 以有機套餐來說,是超值呢! 下次gathering可以和朋友們再試其他菜式!
昨天放假,和朋友到尖沙嘴新開的The One逛逛。

先來是日有機餐湯,好似"媽媽煲的湯",有鮮味又不油膩。
不會像有時在其他餐廳飲到的中湯有層油浮面。

還有配餐的菠蘿汁,清甜解渴,消暑之選!

Sprout
2010-09-23
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
Sprout
  • 白菌素菜有機千層面
我雖然好中意食野,不停試新野,但由於本人太爛,加上自認寫食評唔及其他人好,所以好少上來寫食評。亦從來未試過因為覺得餐廳唔好而刻意上來寫衰間餐廳,但係今日我真係激氣激到我有衝動想等到個老闆娘出現為止先走!難得呢個星期ANNUAL LEAVE,所以就不停尋找美食~記得上次DINNER這裡的三文魚扒QUITE GOOD,所以就想再來食多次。但因為DINNER已經有約,但又不甘心隨便食個TEA,就打算來這裡食。不過上次是DINNER,怕我來是TEA TIME的話無得食,所以14:45左右就預先打比此店詢問DINNER有沒有限什麼時間才開始?可以TEA TIME點DINNER MENU上的東西來吃?對方回答:“我們沒有DINNER開始時間,只要有材料有的話,我們可以安排廚師煮,你任何時間來都可以。”說罷,我就打算5點鐘左右光顧此店,之後SHOPPING一下,到8點也消化完了就可以再吃DINNER。我17:10到這店,我看到餐牌上的是普通的ORGANIC SET我就問WAITRESS上面的三文魚是三文魚扒嗎?對方說:“不是,只是一片煙三文魚。”我就說:“那請問可否給我看DINNER MENU呢?我

難得呢個星期ANNUAL LEAVE,所以就不停尋找美食~

對方說:“不是,只是一片煙三文魚。”
我就說:“那請問可否給我看DINNER MENU呢?我特意在光臨想吃三文魚扒的。”(本人當時肯定是有禮貌的)
WAITRESS就走到廚房。。。
然後出來一個男人,就說:“我們DINNER是6點才開始,現在你不能ORDER DINNER。”

我呆了。。。我問:“但我2個多鐘頭前,2點多(實際上是14:45左右)打過來的,接電話的人告訴我可以ORDER的呀。。。”
對方只是說了:“不好意思,我們不能為你煮。”
然後就走了。。。(我當時還沒有反應過來,他就走了。)

剩下WAITRESS在我身旁,然後我一時之間反應不過來,我問:“怎麼會這樣?明明我是打來問過的啊。。。”
WAITRESS一看就是經驗不多的年輕小姑娘,所以我也不想為難她。
我當時還是好聲好氣的,我就對她說:“請你叫那個男的出來多一次可以嗎?”
因為我想既然WAITRESS需要請示他,他應該有一點話事權吧?

男的再次出現。。。
我問:“其實現在也已經17:15了,之差不過9個字不到的時間就DINNER你可否幫我準備呢?”
對方只是繼續說之前的REPLY,而沒有考慮過我說的提議。
結果,我餓著肚子,極度失望就走了。

後來我告訴了友人這件事。
對方也覺得這絕不是做生意應該有的態度。。。你假如不相信我有打過來,你可以CHECK來電記錄啊。
你們員工這樣對客戶說了,加上我是刻意再來光顧,時間上也不是什麼大差別。
況且,假如是我突然提出無理要求,那當然是我理虧。
但這次是你們告訴我的呀!我真的覺得很無辜。
到最後,完全沒有打算解決問題,只告訴我:“我地無!”

我不是說要求什麼道歉。
但說實話,就算是PIZZA HUT,之前外賣送來遲了,我們都還沒有投訴,對方就反而自動送了一盒雞翼賠罪;就連大家樂,任何問題只要是客戶要求都會說換就換另一盤菜給你。
我沒有要求其他賠償,但我不明白為什麼連快餐店都懂的CUSTOMER SERVICE你們都不會想一下?

我假如不是有心希望長期光顧貴店,我也不會特意來打算花200元吃一個tea。
可能本人當天穿的是CASUAL WEAR而你們認為我不是貴客所以就不想理我吧。。。
但我相信任何成功的公司都會認為顧客是一個都不能少的吧?
說實話我很失望,我本來住在這區也很開心能夠長期光顧,但我不會在和任何朋友來你們這裡。
因為你們不但不承認自己的過錯,也沒有理會過客戶的需求。
掙扎了很久寫不寫這個食評,但我真的很希望餐廳老闆可以看到。起碼正視一下CUSTOMER SERVICE!
我想了很久,到底是否我要求太多,但最後,容許我說一句,我覺得我有準備地打來詢問,然後光顧,到最後反而被人一句“沒有”就掃走,真的挺無辜的。
2010-09-15
2010-09-04 4 瀏覽
星期5補假, yeah又有假放!同阿媽去The one行吓食吓。不過其實The One大部份店舖都未開,最多都係食店。The One嘅冷氣簡直同雪櫃無分別,大得過份,十分唔環保。去之前先在OR看看有咩食,原本想試金牌小龍,但見最近食評不太好,於是就轉戰Sprout食吓有機食物。Sprout店子不大,不多過10張枱。等了5分鐘有枱。主要有兩個menu, 一個係for vegetarian, 另一個則是每天set lunch。我要了煙三文魚天使麵配野菌汁,阿媽要了燒豬頸肉糙米飯配黑醋汁。餐湯先來,係蕃茄雜豆湯,味道十分「天然」,蕃茄味也濃,雜豆都煲到好淋。煙三文魚天使麵配野菌汁賣相很好,煙三文魚擺得像玫瑰花一樣。由於個野菌汁偏杰,所以天使麵也都黏在一起。中間仲有好多蔬菜,西蘭花,粟米蕊,椰菜、三色椒等,感覺好健康。味道也是偏淡,真係少油少鹽啊!煙三文魚最有味,雖然只得一片,但嗰一片好厚又好長,好味道!試了阿媽的燒豬頸肉,配上黑醋汁,酸酸地,唔錯。環境都算好舒服。
星期5補假, yeah又有假放!
同阿媽去The one行吓食吓。
不過其實The One大部份店舖都未開,最多都係食店。
Sprout店子不大,不多過10張枱。等了5分鐘有枱。
煙三文魚天使麵配野菌汁賣相很好,煙三文魚擺得像玫瑰花一樣。
由於個野菌汁偏杰,所以天使麵也都黏在一起。
味道也是偏淡,真係少油少鹽啊!
煙三文魚最有味,雖然只得一片,但嗰一片好厚又好長,好味道!
試了阿媽的燒豬頸肉,配上黑醋汁,酸酸地,唔錯。
環境都算好舒服。
蕃茄雜豆湯
燒三文魚天使麵配野菌汁
燒豬頸肉糙米飯配黑醋汁
5 分鐘 (堂食)
燒三文魚天使麵配野菌汁
燒豬頸肉糙米飯配黑醋汁
下午茶:椰子菠蘿乳酪+白桑果muffin set要試,就一於刺激d! 椰子+菠蘿兩種幾大味既水果溝埋會點?=椰香菠蘿! 幾香滑,甜酸同濃稠度適中,唔癡喉嚨! OK!朋友叫左白桑果muffin tea set,套餐有奶茶。Waitress話係土耳其有機白桑果,好似中國人既桑椹咁,不過係白色。果肉muffin比較特別,有白桑果香味同果粒,不太甜,又大件,飽肚!
下午茶:椰子菠蘿乳酪+白桑果muffin set
2010-09-01
10 分鐘 (堂食)
  • 椰子菠蘿乳酪+白桑果muffin set
終於開始寫第一篇的食評 , 唸左好耐用舊有的圖片或是食新野先寫. 星期六的中午自己一個係尖沙咀唔知食咩好的時候, 係目的地附近見到新開的THE ONE, 就打算去睇睇有咩好食. 本想食吉列豬扒, 不過一個人去食好似又有點那個. 去到4/f 的Sprout, 見佢主打有機的食物, 而且記得睇唔知咩地方有介紹過, 再加上係門口的老闆娘介紹下就試試吧!可能係新開的關係, menu 中的食物選擇不是太多, 我見tea set 的份量太少就唔去睇, 得返一個menu 係Organic set 的. 我就選左68 大元的雞肉野菌燴意大利飯, 一來見雞係白肉, 二來我自己一向愛食意大利飯. 首先來個雜菜湯, 味道ok夠濃用料足, 真係有幾多新鮮的vegetable. (讚)到個main course 一來, oh no !!! 係我最怕的雜豆…. 分佈係飯的每一個位置, 好似係雜豆燴飯多d, 而d 野菌就唔知去左邊. 唉! 心唸, 大”獲” 食好唔食好? 個look 真係好似好得, 似足papa 講的咩顏色都有幾attractive, 可惜, 真係好怕d 青豆味. 好勇敢開始食一啖, 唔得, 真係好
終於開始寫第一篇的食評

首先來個雜菜湯, 味道ok夠濃用料足,
真係有幾多新鮮的vegetable. (讚)

到個main course 一來, oh no !!! 係我最怕的雜豆…. 分佈係飯的每一個位置, 好似係雜豆燴飯多d, 而d 野菌就唔知去左邊. 唉! 心唸, 大”獲” 食好唔食好? 個look 真係好似好得, 似足papa 講的咩顏色都有幾attractive, 可惜, 真係好怕d 青豆味. 好勇敢開始食一啖, 唔得, 真係好想嘔, 好想反胃!!! Help!! 以我面皮十萬寸厚就叫個waiter 過來, 點知揮手後來的係老闆娘, 我就直接同佢講, 點解個燴飯會有雜豆架?? 本人真係唔受得呢味野 (講時都好有禮貌的). 點知亞老闆娘就同我講, 你唔食得得食幫你換, 不過你唔食雜豆要同人講呀嗎, 你知唔知有好多人想食都無得食.. 果下都真係有d “O” 咀, 我點知你個飯會有雜豆WOR” , 而且當佢take 返個飯去廚房時比我聽到佢大大聲同個廚房講 “個客唔食雜豆wor”….. 個下我就好唔開心啦!! 唔使咁大聲呀…. 一開始係我要講我唔LIKE 個飯似係我唔對, 不過你肯換又要比說話我聽… 唉!

到個飯換左返來啦, 一見hahaha 開心返
. 真係無晒d 雜豆係正常的雞肉野菌意大利飯, 之後個老闆娘又走來問我ok 嗎, 都算啦! 服務好返我心都好d. 點知佢再問我點解唔食雜豆, 又講佢果d 雜豆係貴野…. 問到我都唔知點答. 不過當佢提到佢d 豆有唔知咩”毛豆”, 我就講, 我皮膚有問題, 都唔會食太多豆類 (醫生真係有一個list 的野叫我唔好食, 不過愛食的我又點會真係follow 得晒呀). 點知她一聽我有皮膚的問題, 就講佢自己都有紅斑狼瘡, 再立刻好熱情咁係手袋度take 左一支味道似係趺打酒的野出來). 果枝野的package 都ok, 她說好貴的 (2xx) , 係佢的朋友係大陸邊度買的, 又快快手咁比左d 我try 係身…. 可惜佢唔小心整到d 去我d 飯度….
(我就有跌打酒mix 飯食, 好彩都係一少少)

果時我唸唔通咁hard sell 到連呢d product 都係我食野時sell… 好彩佢真係真心咁介紹比我 hehe. 我小人之心左 tim. 佢仲比埋name card 我, 叫我上網搵多d 有機的野 同埋一只叫neem (印度出產) 的products.

食完個飯, 都係得4-5成飽, 一來份量唔多(我又大食), 二來飯又比趺打酒染左少少…. 見亞老闆娘幾好人, 又信信地佢講的野, 就叫多一杯drink (因為有half price) 我就叫左一杯木瓜乳酸, 外賣杯上. 木瓜味無咩, 乳酸又唔甜, 惟有當佢係健康食品啦!

Overall 呢一餐都ok, 仲好特別. 我的心情由喜歡個soup, 到hate 個飯, 再變返like 個飯同like 個熱情的老闆娘. 走時仲想睇下有咩有機的食品想買比mama. 我估我都會再搵下老闆娘 & 幫襯佢買返d 有機食品架… 另外我都要學習下見到d 唔like 的野都要食... 唔想浪費食物

P.S 我都有聽到老闆娘問另一位食客點解咁大個人都請揀飲擇食, OH 佢真係直接
食物因為係有機的, 價錢偏貴, 一定唔可以同BF 一齊來, 佢一定食3個SET 先夠飽
menu
用料足
開心返晒
(非會員)
2010-08-20 4 瀏覽
烤牛肉野菌有機雜菜沙律跟餐湯,野菌忌廉湯,香濃,食完有少少飽感,ok。牛肉粒不太多,正好滿足我出街食飯可以菜肉均衡啲既願望。加叫有機紅菜頭紅莓yogurt。挑戰紅菜頭既獨特味道。混合yogurt, raspberry之後味道唔錯,作飯後甜品+飲品幾舒服。價錢:$68
烤牛肉野菌有機雜菜沙律
跟餐湯,野菌忌廉湯,香濃,食完有少少飽感,ok。
牛肉粒不太多,正好滿足我出街食飯可以菜肉均衡啲既願望。
價錢:$68
2010-08-18
10 分鐘 (堂食)
  • 烤牛肉野菌有機雜菜沙律
2010-08-20 13 瀏覽
份量幾夠!食慣多汁同薄身,所以汁可以再稀啲。仲有南瓜、蘑菇片…… 間唔中出街可以食到啲多菜少肉但一樣飽肚既餐,幾好!同餐湯(薯蓉忌廉湯)幾match。另叫飲品,可以半價。試pukka有機lemongrass+ginger茶。暖胃得黎又有lemongrass檸檬同少少薄荷味,食完咖喱之後清下味蕾最啱。

2010-08-16
  • 有機咖喱雜菜伴意粉
2010-08-09 15 瀏覽
坊間的餐廳都是下油下鹽多得好像不用錢似的,或者是怕顧客覺得食物不夠惹味或是不夠香口吧,但從來沒有從大家的健康去著想,在中學小學的飯盒都要近乎強制的加入大量瓜菜時,我們在街上能夠吃到的洋蔥豬扒飯、中式牛柳飯,仍然是用「澱粉質 蛋白質 質到你飽飽滯滯」就算數,願意加一兩條菜已經好有良心,更加難以強求跟從「2+3」或是「飲食黃金比例321」(飯:菜:肉的比例是3:2:1)去幫助大家控制體重。健康菜式也不是只限沙律菜、白飯這些乏味的食物,我公司樓下的小倆口,有養生四蔬三文治供應。三文治不一定要夾上油淋淋的午餐肉及炒蛋,我吃的三文治內餡是南瓜、茄子、蕃茄、生菜及少許素肉鬆。吃過這些味美又健康、吃後不會感到內疚或有增磅壓力的食物之後,我更積極的去找出其他提倡健康飲食的餐廳,最近找到的是位於尖沙咀 The One L408的 Sprout Organic and Natural Cafe,上星期六,約了幾個女性好友一起去吃晚飯。這裡的用餐區有十多個座位,我想閒日的午膳時間一定會被追求健康的OL坐滿,晚上比較易找到位子。有機芒果汁想不到 Cafe 裡的漂亮店員認出了我,還請我喝芒果汁呢!奇怪的是,平時

有機芒果汁
想不到 Cafe 裡的漂亮店員認出了我,還請我喝芒果汁呢!奇怪的是,平時我喝了芒果汁好易皮膚敏感,但這個無添加也沒加糖的芒果汁味道原始又清新,喝了之後皮膚敏感沒有發作,或者是因為芒果品種不同?

是日有機餐湯
內裡有很多豆,本來我最討厭吃豆,還把一半的豆分給A小姐,但是這個清湯的味道跟金寶數字湯有8成相似,味道很讚!後來我也把湯裡的豆吃光光。豆,是優質的鈣質來源,多吃豆、豆漿、豆腐,有助對抗骨質疏鬆。而豆類含有的豐富蛋白質及維他命,對美肌也有幫助呢。

有機蜜糖烤雞配焗薯皮($68連餐湯)
如果以「大家樂」的 menu planning 標準,這個菜式絕對是不合格啦,肉太小,瓜菜太多了。但是在持久健康及體重管理的角度,這個菜式能合乎「飲食黃金比例3:2:1」的要求。用來分享或是太少,一人吃一份就剛剛好。紅色那個豆蓉汁很惹味,混和糙飯一起吃,幾個女生一邊吃一邊讚好。

有機烚蛋蝦肉意粉配青豆蓉醬(HK$58連餐湯)
是我最愛的一款意粉。如果你要我吃青豆我一定搖頭,但是變成青豆蓉醬之後,又易接受得多。如果家長想偏食的子女多吃豆,可以試試這個烹調方法。

有機杞子忌廉汁伴海鮮寬麵(HK$58連餐湯)
這個我沒有試,後來被迅速的吃光,相信味道也不錯吧。

有機法式紅菜頭煙三文魚三文治(HK$48連餐湯)
店家為我們分成4份,我吃了其中一份。我也很討厭吃紅菜頭,但是今天發現紅菜頭配煙三文魚原來是這麼好吃的,煙三文魚的油香中和了紅菜頭的草腥味。順帶一提,三文魚含有的豐富 Omega-3 多元不飽和脂肪酸,可降低血三酸甘油脂的水平,減少心律不整和中風機率,減緩動脈硬化,還可抵抗炎症。

如果認為這裡的無添加菜式不夠滋味,餐廳會提供有機海鹽給大家調味,成本好高o者!

點套餐的話,加點飲品半價。我點了 Java Chip Frappacino,並不是甜到膩那種做法,也是不添加糖的呢。臨走之前看到零售部分有多款有機食品及有機護膚品,還有手工皂、香薰油發售,下次經過時再來細看。

更多圖片:http://apple113.blogspot.com/2010/08/sprout-one-guilt-free-diet.html
有機餐湯
有機杞子忌廉汁伴海鮮寬麵
有機法式紅菜頭煙三文魚三文治
Java Chip Frappacino
2010-08-08 20 瀏覽
小比近年由吃素轉為半素~但也保持住有清淡得清淡的原則~打從數月前The One的餐廳新貴消息開始傳出之後~這間由灣仔organic land經營的Sprout早就成了wish list之一~既主打外國進口有機食材~也有法國進口的纖型餐 ~通通由粉末開成~隨時令轉變的organic set 應該會有點新意思~就盛著Tuttimelon開幕的一天先來這邊吃個正餐~到達時約正午12時~~只有2位客人~挑了角落靠窗的位置~慢慢選擇~~想試纖型餐的蘑菇奄列~也想吃organic set的Stuffed portabella~最後熱菜勝利~因為一想到用粉開的餐就好像有點寡~是真正地獄瘦身時才用到的代餐似的還在試業當中~waitress對menu對餐廳各樣的知識以及服務還未成熟~我想點菜時~內堂整整5min都找不到一個人~最後老闆娘由廚房走出來幫手上菜落單~~要了菠菜鮮茄釀意大利蘑菇配焗薯~配上餐湯~今天是有機忌廉蘑菇湯~可惜小比對所有cream-based soup都不為所好~幸而獲老闆娘肯轉個雜菜湯給我~~但這湯品正正就是用粉開成的那種~~只好欣然接受等了10min~餐湯才送上~望入水吧處好像是
小比近年由吃素轉為半素~但也保持住有清淡得清淡的原則~打從數月前The One的餐廳新貴消息開始傳出之後~這間由灣仔organic land經營的Sprout早就成了wish list之一~既主打外國進口有機食材~也有法國進口的纖型餐 [每份<200kcal]~通通由粉末開成~隨時令轉變的organic set 應該會有點新意思~
就盛著Tuttimelon開幕的一天先來這邊吃個正餐~

等了10min~餐湯才送上~望入水吧處好像是那碗湯有點問題~溶不夠結塊還是甚麼?
搞了一大輪才來到~~淺綠色的雜菜湯~不是預期中的清澈紅湯版~~~因用粉開之原故~質感是非常非常單薄~菜蔬味尚存~但個人還是喜歡有湯料的湯~喝了半碗就停手了~~老闆娘繼而走過來問『湯還好嗎? 』小比只好答句『OK 的~不過~想留肚食主菜』~~此時她快快的說~那麼就要把湯翻熱~一陣主菜上再飲啦~~就這樣~小比的湯就給拿了去翻熱 =o=

整整等了30min~我的主菜繼續失蹤
~~只有2檯客的order~有需要焗製那麼久嗎~?! Waitress最後終於說幫我跟一跟~最後是漏單收場
~但她沒有回來告知我~從她們在水吧的對答知道是老闆娘一時忘記幫我入機~~可惜由頭到尾都沒有人過來道歉或知會一聲..整整由入座到吃到主菜~用了45min~我時間已不多~特意早起身出來吃個quick lunch就要趕回屯門~真掃興~~

如前文所言~我點的是菠菜鮮茄釀意大利蘑菇配焗薯~ Spinach and Tomato stuffed in Italian Portobello served with Baked Potato, rite? 那麼大家看看主菜的相片
~我想問~Where is my Portobello~?! 變了spinach stuffed in Tomato~?!??? 小比沒有時間和興致追問下去~同時店方亦從來沒有人來向我解釋過~見鄰座先生的同一份餐也是如此~罷了~~~但當初點菜時waitress是跟我說~這個organic set menu是每日根據不同新鮮食材而製訂的~那麼是沒有該食材還是漏放了??? 一頭問號~

一半凍菜一半熱菜~~先吃有機生菜沙律~少許Balsamic 已經點睛~同時多穀煮成的米飯亦相當有嚼頭有穀物香~只有一小撮~但不夠可加~~焗薯明顯是烚薯而完全沒有焗過的痕跡~!絕對失望
~~放棄~~無端端變了主體的菠菜釀鮮茄味道是不錯~兩者一同焗過之後~菠菜的汁水滲到番茄~整體配合多穀米飯很清淡~真正三少之選~

埋單時向店員出示前兩日收到的八折卡~~減了$11.6~盛為$46.4~~吃organic lunch~算合理的價錢~但連人稱雀仔胃的小比~此刻都沒有半點飽意~幸好沒有點纖型餐~~~店員對餐廳運作不熟悉~老闆娘的性格率直~所有說話要大大聲快快的~有客人問是否全部有機食材~大大聲的回應『我話100%都"扼"你啦係咪呀~! 70%到啦~有d太貴太遠根本無可能入到…..(下刪100字)』~~但對著由灣仔舊舖跟過來的熟客則談笑風生~親力親為~多多介紹~~~但我這刻的心情不爽的程度是連零售部都放棄不行就直接走了~短期內都唔會再來~~
粉開始終單薄
變了菠菜釀番茄???
where is my portobello?
客人很少很少
餐廳有小後花園ge景色