2014-06-29 615 瀏覽
夜晚11點去荃灣搵糖水食~見到間舖環境幾好就入去試下~落單後等左半小時有多重未到,問下個staff先知無落到單最後等咗一個鐘先有得食真係有d嬲講反啲甜品. . .賣相幾靚同特別,但份量好少,下層係3.6奶凍,幾香,之後有球雪糕同可可米,mix埋黎食口感幾好~芒果酥皮塔,睇落好大份,不過酥皮入面係空心,所以食落覺得好少D cream 同出面唔同,比較甜同香滑,中間重有少少芒果夾住整體味道不錯由於份量太少,所以係價錢方面覺得比較貴,兩樣一共$110,唔算物有所值不過如果想快坐耐d傾下計,係不錯既選擇
最後等咗一個鐘先有得食

真係有d嬲講反啲甜品. . .
朱古力奶凍
芒果酥皮塔
整體味道不錯

不過如果想快坐耐d傾下計,係不錯既選擇

2014-06-27
$55 (宵夜)
朱古力奶凍
芒果酥皮塔
2014-06-19 336 瀏覽
終於有日放左工去左試。見隔離位食果啲個樣都唔錯。未食飯,叫左兩個share. 一個“Mr Gentleman (奶凍+雪糕+Bailey's)($52) 另一個士多啤梨窩夫 ($56)。Mr. Gentleman, 奶凍應該係重點,但其他配料既甜,已經完全蓋過奶凍。奶凍都只係似奶白色既雪得過硬既啫喱。窩夫, 應該係熱辣辣 加上 凍冰冰 既雪糕。 但我只係知道自己食左好多好既色素糖漿,每一啖都係甜到”留”既糖漿,好彩士多啤梨係酸既。5*酒店價錢,屋邨酒樓質素

5*酒店價錢,屋邨酒樓質素
2014-05-26 684 瀏覽
幾個朋友來到從小長大的荃灣, 當然要到路德圍懷念一下年青的日子路德圍, 人一樣的多, 但80%餐廳變了, 多了甜品店, 而珍珠奶茶店已差不多絕跡逛了一個圈, 我們一行5人, 選擇了比較開揚的Sugarland, 店內大概有30個座位, 有透明玻璃廚房, 店面裝橫吸引, 有England country style我們先向店員取號碼等位"號碼26", Lucky me! 只需要等2張枱就可以了, 眼見店内已有一枱4人走了, 心想等15分鐘可以了...........等了又等, 15分鐘過去了, 一張空空4人枱還在, 店員一直沒有入客, 友人問店員為什麽不可以加張座椅讓我們入座, 店員辯稱沒有extra座椅, 我們前面等位的應該是一張3位"號碼24" & 一張6位"號碼25",......5分鐘又過去了, 又有一枱4人走了...這時店員突然叫"號碼30"入座, "號碼24""號碼25" 此時已生氣走了, 如我一個抱打不平的人, 又怎會不向店員投訴呢?Me: 為什麼"號碼30"先入座?Staff: 因為他們是4人...Me: 之前說...加張座椅讓我們入座, 你們聲稱沒有extra座椅, 現

Me: 為什麼"號碼30"先入座?
Staff: 因為他們是4人...
Me: 之前說...加張座椅讓我們入座, 你們聲稱沒有extra座椅, 現在另一張枱已走了, 有座椅安排了, 你又不讓我們入座, 難道4人先可以座4人枱
Staff: 要等張5人枱先可以安排比你
Me: 之前"號碼24"3位, 4人枱不可以座, 我們5位, 4人枱又不可以座, 已等了25分鐘, 眼見一張4人枱已空了25分鐘, 請問如果你願意比之前3位入座, 25分鐘你已多賺3人錢, 但現在你激跑了客人, 請問會損失多少? 還有請指出店内那一張是5人枱呢?
Staff: (最後無言.....店內根本沒有特定5人枱) 安排extra座椅給我們入座

Staff without well traing to organize the table for customers.
Menu款式很多, 飲品甜品選擇充足
Mango Waffle
賣相吸引, 味道不錯, 但窩夫比較淋, 沒有脆口感覺
Mr.3.6
奶凍香滑, 配以粟米脆片, 口感一流
心太軟伴Haagen-Dazs Ice cream
Haagen_Dazs是賣點之一, 但心太軟朱古力流心份量不夠

食物質素不錯, 賣相精美

2014-05-23
Mr.3.6
心太軟伴Haagen-Dazs Ice cream
open kitchend 人冇wear facial mask好日唔出嚟。。。 怎料,專程想試Mr Black 奶凍賣光了結果叫咗兩杯飲品版mr black同 mr white超超超超超超超超超超大大大大大大大杯內裡有石板街朱古力雪糕,Coco, 麥片,都算幾滑的,但太甜,卡路里過400 肯肯定。先講香蕉窩夫,香蕉上有燒脆焦糖有心做的店成碟睇落好似好大份但其實好少!但忌廉係現成噴嘅支裝wrapping cream 水汪汪的窩夫太脆,完全似餅乾。香港地面找好吃的窩夫太易夠,這個no good. 唯一喺雪糕好味。到疏乎厘出場,被佢高高又彈下彈下既外形吸引入口輕軟香滑,蕉味十足師傅將蛋白打得好,加面粉夠輕手,令裡面空氣感提升,先做到又滑又彈彈下的效果。但有d迫 係咁
open kitchen
d 人冇wear facial mask

好日唔出嚟。。。 怎料,
專程想試Mr Black 奶凍賣光了

結果叫咗兩杯飲品版mr black同 mr white
超超超超超超超超超超大大大大大大大杯

先講香蕉窩夫,香蕉上有燒脆焦糖
有心做的店

成碟睇落好似好大份
但其實好少!

但忌廉係現成噴嘅支裝wrapping cream 水汪汪的

唯一喺雪糕好味。

到疏乎厘出場,被佢高高又彈下彈下既外形吸引

入口輕軟香滑,蕉味十足

有d迫

係咁
2014-04-20
40 分鐘 (堂食)
$90 (宵夜)
2014-04-09 509 瀏覽
與友人晚飯後,四處找甜品食看見這間裝修有特色,但眼見價錢也不便宜便想了又想,最後決定試試等左一陣照本坐門口,其實不是太想雖然坐沙發,但實在有種被觀望的感覺所以當見到有人走,就立即調位我們叫左士多啤梨窩夫 及 綠茶心太軟賣相 :唔錯,但有點像隔壁荳子的感覺味道 :實在一般過一般先講窩夫,士多啤梨份量唔多,但好味的,忌廉的口感不久厚實,有點水汪汪的,不夠滑身窩夫很簿,沒有口感,食得出粉漿很少再講綠茶心太軟加雪糕,雪糕唔洗講,一定好味的,但綠茶心太軟,唔夠綠茶香,內裡的綠茶流心比較杰身環境:裝修很好,但其實有點迫服務:唔錯,可能是新開的原故,不斷會在街邊推介友人自創新太軟食法,沒有介開,由上面開始食起,這樣就可以沒有浪費任何的流心,也可以食得很乾淨
與友人晚飯後,四處找甜品
看見這間裝修有特色,但眼見價錢也不便宜
便想了又想,最後決定試試

等左一陣照本坐門口,其實不是太想
雖然坐沙發,但實在有種被觀望的感覺
所以當見到有人走,就立即調位

我們叫左士多啤梨窩夫 及 綠茶心太軟

賣相 :唔錯,但有點像隔壁荳子的感覺
味道 :實在一般過一般
先講窩夫,士多啤梨份量唔多,但好味的,
忌廉的口感不久厚實,有點水汪汪的,不夠滑身
窩夫很簿,沒有口感,食得出粉漿很少

環境:裝修很好,但其實有點迫
服務:唔錯,可能是新開的原故,不斷會在街邊推介

10 分鐘 (堂食)
2014-02-22 882 瀏覽
餐廳外表是有點像海灘小屋和歐陸風的格局,店內的燈光有點昏暗,桌子不多,椅子有點矮,坐得不太舒適。餐牌上的選擇不算多,以梳乎里,酥皮和冰類為主,還有心太軟等甜品。價錢比同區的甜品差不多。我和朋友各自叫了「Mr. Bean」和「Mr. Balck」。服務員都算多,但食物要等很久才有,而且有忘了下我們的單,令我們有點失望。「Mr. Bean」和「Mr. Balck」都唔錯,不過比我們想像中細柸,而且沒有什麼特色,都是雪糕加栗米片/朱古力片。雖然它的石板街雪糕不錯的,個樽有點可愛,但真的沒有什麼特別之處。甜品有外表的,但我未見到有內涵。一柸hk$48玩的甜品,值不值就睇你。

「Mr. Balck」
「Mr. Bean」
一柸hk$48玩的甜品,值不值就睇你。
2014-02-06
30 分鐘 (堂食)
$48 (宵夜)
2014-01-20 476 瀏覽
不用等位但要等食等大概十五到二十分鐘綠茶心太軟 58 (8/10)暖暖的綠茶流出來,不太甜,可是個人覺得strawberry 直接加上面有點怪哈哈。更奇怪的是曲奇雪糕是一杯子上的。這樣分開上也有他的好,像我這種不喜歡把所有配料混在一起的人,可以慢慢加一點雪糕在心上,喜歡加多少就多少。個人也蠻喜歡它流心跟外面蛋糕的比例。結論:有心做的甜品要吃就要等 而且價錢不便宜有錢有時間者可以一試
不用等位
但要等食
等大概十五到二十分鐘

綠茶心太軟 58 (8/10)
更奇怪的是曲奇雪糕是一杯子上的。
個人也蠻喜歡它流心跟外面蛋糕的比例。

結論:
有心做的甜品
要吃就要等 而且價錢不便宜

有錢有時間者可以一試
2014-01-16 467 瀏覽
早前行經荃灣荃興徑,曾經有間淺草的甜品店,後來因結業便轉變了另一間甜品,名為 Sugar Land,看看裝潢較光猛,而且有一半開式的廚房,可以看到內裡乾坤。店舖外也有類似露天茶座式的用區,可見有點心思。從進入餐廳,店員已經奉上牌,是有點奇怪,要顧客拿著牌坐下呢!翻開餐牌,其實甜品不算多,亦以雪糕作為伴碟,除了心太軟之外,均分為三大類:梳乎里,酥皮和冰類,而且均有雪糕。在下從中選擇了酥皮其中一款甜品。芒果酥皮配石板街雪糕。酥皮上有朱古力醬,內裡有芒果及蛋糕,雪糕以一小杯盛庫著。當在下分開酥皮卷的時候,芒果與蛋糕各佔一半,吃一口就感覺上蛋糕就像牛油蛋糕般的口感,芒果肉不太甜,但酥皮卻焗得幾脆。雪糕有棉花糖和果仁碎,口感幼淜豐富。當在下發現是蛋糕的時候有種感覺,就是在芒果蛋糕上加上酥皮和雪糕,成了一個甜品,好像有點欠缺了創意,沒太大的驚喜,而且每款都加上雪糕,款式都較少,沒甚麼選擇。
2014-01-16
第一次去食, 點知就係變成最後一次去食.因為味道實在太差, 而且用料一般..話說個晚專登睇完舞台劇, 就入荃灣食甜品, 見到呢間甜品既meau睇落唔錯, 所以決定排下隊試下食, 點知...原來門口meau同當佢上菜時係完全唔一樣, 絕對覺得有貨不對辦既感覺....明明meau中的拿破崙係一層層, 而且係薄薄的, 睇落好酥脆咁, 點知佢一上, 我以為佢落錯order, 上左puff羅...一舊舊圓形, 而且仲要焗到燶左, 但內裡又未熟, 所以食落口根本一d都唔酥脆...而且佢已經用左15-20min要我地等佢既甜品, 點知出黎既味覺同視覺都咁差...心太軟就唔好講, 佢完全一pat野, 上到黎既時間都已經爛爛地, 放入咀時, 好似未熟咁, 一pat 林都冇口感既野. 而且奶味太重, 應該唔係用dark cholocate去做....最搞笑係咩, 佢既雪糕係現成哈根帶...仲要得一隻味揀...如果係一隻味既, 點解唔用一球咁放係碟邊, 咁睇落賣相都靚...小小見意, 其實甜品店又好, 普通餐廳又好, 其實都係希望客人會返轉頭再去食多次, 但如果keep唔到個水準, 咁d人都唔會返轉頭一食再
第一次去食, 點知就係變成最後一次去食.
因為味道實在太差, 而且用料一般..

小小見意, 其實甜品店又好, 普通餐廳又好, 其實都係希望客人會返轉頭再去食多次, 但如果keep唔到個水準, 咁d人都唔會返轉頭一食再食...

其實可以選擇做一d唔會太花時間既甜品黎做, 因為客多, 時間又要做得長既時候, 往往都做唔到應有既水準, 咁只會得不嘗失. 其實可以試下麥做得一,兩種較特別的甜品作為生招牌..之後再做一d簡單同埋味道唔會有太大差異既來做, 咁可能效果會唔同d....
心太軟同拿破崙
2013-12-28
30 分鐘 (堂食)
$80 (宵夜)
就咁嘅...第1次,我同d fd去食係12月13號....見佢新開好多人等位..咁我地就打算試下新野啦...上次係10點零中....好多人...等左差不多半個中..到我地喇...我地叫左4個甜品..menu好有特色全部手寫...賣相好特別呀~個雪山外脆...口感一流....係果個綠茶心太軟比較令人失望~因為並冇流心嘅效果..其他都好ok~~!!!
全部手寫...賣相好特別呀~
個雪山外脆...口感一流....
題外話/補充資料: 1月1日...即係尋日..實在實在令人太嬲喇...:huffy:其實唔係佢食物的問題...我應承左屋企人同佢地去試下呢個甜品店嘅野食...佢地8個長輩都係我爸媽同埋叔叔嬸嬸咁呀~年紀都有返咁上下... 等埋我收工一齊去食呢間甜品想話快食完就走啦.. 去到冇人等位架喎...10個人一入去就有位...咁大家就開始點野食喇..由於menu手寫..有d圖有相..大家都係看圖叫野食啦..我姑姐姑丈外國返黎..想話有得食就好開心架喇...10個人我地叫左6個甜品share啦...其實佢d甜品都50幾60蚊一個...個個又食飽晒...叫6個甜品..唔過份吧... 落晒單後...大概3分鐘 就黎料喇...佢地d侍應呀..不知所謂...行埋黎話..其實係menu度寫左一人一定要叫一個甜品... 即係要我地叫10個...咁初初我冇睇個menu :huffy:唔知有咁嘅規矩...其實佢地食飽晒..想話食d甜品姐... 佢地都堅持要我地一人一個...咁ok~姑丈同姑媽唔食..出門口等我地...(得返8個人) 佢仲要我地叫埋果2個...咁我就問佢...如果我地而家取消張單..唔要喇..佢地話..整緊..冇得取消... 即係言下之意..要我地一定要再order...同埋要食左我地order 嘅野... 我爸爸都係明白事理..只係話... "其實一早落單嘅時候..你提我地要一人一個甜品..我地唔會阻你做生意...同埋我地本身都只係想試下..快食快走架喇....點解你地唔講..." 佢地一句道歉都冇..仲唔俾人離開..同佢理論完....佢地都唔覺得自己有問題...冇道歉之餘仲要強調menu有寫要一人叫一個 係威嘅..有生意做都咁...未見過有d甜品鋪d招數做到咁爛...呢間sugar land令人好失望
2013-12-13
我們仨歡聚聖誕前,當然不會就此完結啦,從荃新天地來到路德圍那邊。發現新店!!!《Sugar Land》。裝潢很外國風啊,以深藍為主,襯黃及黑的甜品店,位置就在近期的荃灣人氣店《Beans》隔鄰。兩間也很多人等候,同時拿了這裡及《Beans》的輪候票。兩位小姐很懂我心意,主動提議情歸《Sugar Land》。生色不少的白色聖誕樹。(我們仨大概待了廿分鐘左右,終於可以入座)帽子吊燈,可見店子的裝潢頗用心。店子的menu封面是手繪的。menu只有簡單幾頁:每頁均是一大張照片,再加數行手寫的甜品款式。menu內的辣椒梳乎厘,非常吸引啊。(三心兩意的我最後卻沒選這款)點過甜品,又再等待著,大概十多、廿分鐘,我們仨累得快睡著之際。友人C的綠茶心太軟配HD雪糕($58)出場嚕。賣點為「高清(HD)雪糕」…(Häagen-Dazs)我的「心太軟拍片情意結」又發作了。(友人C的切法挺特別,是把外層其中一部份也一併切下的)挺流心,但聽友人C說味道一般般。之後是兩座高高的拿破崙「塔」。 ps. 話說等候入座時,我們仨見店內的食客吃這個,覺得甚為有趣。入座後menu內卻沒有「塔」型的甜品,細問之下才知悉原來是
發現新店!!!《Sugar Land》。
生色不少的白色聖誕樹。
(我們仨大概待了廿分鐘左右,終於可以入座)
帽子吊燈,可見店子的裝潢頗用心。
店子的menu封面是手繪的。

之後是兩座高高的拿破崙「塔」。

ps. 話說等候入座時,我們仨見店內的食客吃這個,覺得甚為有趣。入座後menu內卻沒有「塔」型的甜品,細問之下才知悉原來是拿破崙來的!!店員說只是形狀不同而已。(menu內的拿破崙參考圖是普通的長方形啊)
友人N的芒果拿破崙($52)。
我的士多啤梨拿破崙($52),跟芒果分別不大。「個樣係就係幾過癮嘅…(身旁的食客更將之形容為「老婆餅」)」,不過…要KO可真有點難度,於是決定分拆來吃,每層均是滿滿的忌廉及士多啤梨醬夾心,感覺足料。但酥皮脆度欠奉,反而偏「淋」,大概是通風了的那種質感,亦沒有牛油香。「平日嘅拿破崙都唔係咁嘅(質感),呢個完全唔係拿破崙嚟…」,有不少烘焙經驗的友人C說這些該是急凍酥皮來的。

嗯嗯,「真係好睇唔好食…」,有點失望啊。如果我當初選的是辣椒梳乎厘,情況又會否不同?!?!

但…世事沒有如果,那就待下次「有機會」到荃灣時,「考慮」再來吧…
$52 (宵夜)
慶祝紀念
聖誕節
2013-12-27 154 瀏覽
二十五號當晚約了友人在荃灣吃晚飯,飯後再來一嘗甜品,和友人走到荃灣較多甜品店的附近,給這間新店門外的餐牌上甜品吸引住,所以和友人決定一試! 侍應帶到我們去二號檯,送上一本餐牌給我們!(值得一讚是,這本餐牌的封面設計和手寫內容都非常有心思!) 我們分別點了兩款甜品:芒果拿破崙 & 酥皮芒果卷伴雪糕(DY石板街) 甜品:酥皮芒果卷伴雪糕(DY石板街) 評分:★★ 甜品:芒果拿破崙 評分:★★★ 付款單據

我們分別點了兩款甜品芒果拿破崙酥皮芒果卷伴雪糕(DY石板街)

酥皮芒果卷伴雪糕(DY石板街)
甜品酥皮芒果卷伴雪糕(DY石板街) 評分:★★

芒果拿破崙
甜品芒果拿破崙 評分:★★★

付款單據
2013-12-25
慶祝紀念
聖誕節
2013-12-21 108 瀏覽
吃甜品對女孩來說永遠都很難抗拒,而我那麼愛吃,更是一項很難的任務呢!我住在九龍,很少去新界地區,但前幾天去荃灣做訪問,行著行著,就看見這間未正式開張的甜品鋪,便和朋友走進去試試。它的餐牌全是手造,看得出他們的用心。最後,我點了 "士多啤梨窩夫"雪糕我點了石板街,雪糕雪得很凍很硬,不會很快便溶掉。士多啤梨是剪粒上,再加少許有肉的士多啤梨果醬。它的士多啤梨吃得出是沒有浸過糖水,帶點酸,這應是士多啤梨真正的味道。窩夫和別的甜品鋪沒有太大分別。最後,侍應叫我們將相放上 instagram,便可享有九折優惠。這應是現在很多餐廳用的宣傳手法。
就看見這間未正式開張的甜品鋪,便和朋友走進去試試。
它的餐牌全是手造,看得出他們的用心。
最後,我點了 "士多啤梨窩夫"
士多啤梨窩夫
雪糕我點了石板街,雪糕雪得很凍很硬,不會很快便溶掉。
士多啤梨是剪粒上,再加少許有肉的士多啤梨果醬。
窩夫和別的甜品鋪沒有太大分別。
這應是現在很多餐廳用的宣傳手法。
2013-12-17 86 瀏覽
這間甜品店是新開張的, 之前也是甜品店, 但這間Sugar Land格調及質數也比較高檔, 雖然款式不是太多選擇, 但寧可他們出品更精, 而且他們的品種也是比較受歡迎的甜品, 如果keep 住品質,相信不難吸引更多甜品客當日是平日晚上已近12時了, 仍有很多客在等位及進食, 事實他們的出品的確足份量, 有外在美又有內涵, 雪糕均寫明是用Haagen Dazs 或 Dreyers, 令食客可知自己選的雪糕是什麼, 這是值得一讚的
火山燉蛋
心太軟
士多啤梨窩夫伴雪糕
題外話/補充資料: 他們在餐牌寫明在繁忙時間 即晚上 8時至12時, 每位客人須至少惠顧一款甜品的
2013-12-10
15 分鐘 (堂食)
$49 (宵夜)
火山燉蛋
心太軟