2018-03-24 678 瀏覽
已經食過好多次Sumsum,以前都淨係食過糯米糍系列嘅產品,而家都新出左一啲係同埋雪媚娘,都好似好吸引但係一直都冇食過,今次黎開觀塘就特登上去買嚟試吓!海鹽焦糖花生流心撻:開頭有啲驚有花生醬會好漏,但食落雖然都甜但未至於好漏。亦都食到海鹽同焦糖味,估吾到呢啲配搭吾會奇怪,反而襯得幾好食因為買左反屋企雪左陣先食,但個皮都吾會淋左,仲好脆伯爵茶雪媚娘$28@2:個皮依然好好食,而裏面嘅餡有啲似雪糕,同埋食落好滑,有淡淡既茶味尚算不錯,夏天食一流。

海鹽焦糖花生流心撻

因為買左反屋企雪左陣先食,但個皮都吾會淋左,仲好脆

伯爵茶雪媚娘
之前情人節買左幾個批慶祝下,糯米糍網店做到上樓再賣埋批,買左情人節限定產品,一百蚊買哂一連三個一齊食。入去就見到好多報導介紹,仲有好大個雪櫃放左糯米糍,原來而家仲有雪糕賣真係愈黎愈多產品可以買喇。一盒有三款,個盒白色有埋標誌,入面放哂三個情人節批好靚。先食左《酸甜草莓》,好大個紅色既心心應哂節,咬開心心入面就有大大粒士多啤梨,食落唔會死甜批底幾薄身同好脆。第二款試《玫瑰百利甜酒》,上面玫瑰花係食得架,甜酒陣味幾香加入左57%朱古力,賣相滿分食落甜味太重有啲漏。最後一款既《焦糖蘋果》面頭淋滿焦糖醬,食落焦糖味唔係好濃,蘋果一大個放上面好足料不過有啲硬身。加多左款《阿華田麻糬》($28),上層阿華田吉士慕絲質地,中間奶香較重下面就俾煙煙韌韌既麻糬,一個批食哂幾種口感。

一盒有三款,個盒白色有埋標誌,入面放哂三個情人節批好靚。

2018-02-13
外賣自取
$30 (宵夜)
慶祝紀念
情人節
  • 阿華田麻糬
2018-02-09 562 瀏覽
一經過APM就會去買糯米糍食,次次都會買幾盒,因為一返到學校攞出黎食,所有同學都會過來爭住食!真係好好味!次次都會買唔同嘅口味,而無一次會令到我哋失望!啲皮軟林林再配上麥提沙脆脆嘅口感真係好特別,超級無敵幾好食,10分推介!再加上佢仲有啲雪糕,有啲批,仲有其他甜品,真係加晒分!仲有啲批鹹甜適中,再加上又飽肚喎,有時真係當晏晝食都得!最重要嘅係琛琛,琛弟,琛媽,琛爸,佢哋屋企人都好Nice好親切!唔講啦我要繼續食!
真係好好味!
次次都會買唔同嘅口味,而無一次會令到我哋失望!
再加上佢仲有啲雪糕,有啲批,仲有其他甜品,真係加晒分!
仲有啲批鹹甜適中,再加上又飽肚喎,有時真係當晏晝食都得!
唔講啦我要繼續食!
2018-02-05 457 瀏覽
海鹽焦糖脆脆糯米糍榛子脆脆糯米糍HK $25 / 六粒一盒有六粒,每粒都大大粒,餡料好豐富。軟熟嘅糯米皮,配上好有咬口嘅海鹽焦糖同榛子餡料,口感超好 👍🏻 個人比較鐘意海鹽焦糖脆脆,有咬口之餘帶有少少咸咸地嘅味道,比較特別。
2018-02-05
2018-01-20 2045 瀏覽
宇治抹茶果凍紅豆白玉撻Tiramisu TartHK $31 @ 1 個宇治抹茶果凍紅豆白玉撻有抹茶雪糕球、抹茶果凍、白玉同蜜紅豆。抹茶雪糕球看似係雪糕球,但實情係抹茶吉士忌廉,抹茶味好香濃。抹茶果凍口感幾好,不過抹茶味五夠岀。白玉幾煙韌。至於蜜紅豆幾淋,五會好癡牙。Tiramisu Tart 芝士份量多,而且食落好滑。咖啡味幾濃,朱古粉亦啱啱好。兩款撻底都好鬆脆, 撻底同餡中間有一層白朱古力。

HK $31 @ 1 個

兩款撻底都好鬆脆, 撻底同餡中間有一層白朱古力。
2018-01-17
2017-11-23 579 瀏覽
早在社交媒體上見過sum sum dessert的報導,90後的女店主靠賣麥提莎糯米糍打出名堂,由ig店發展到開實體店。小妹素喜歡支持小店,也十分愛吃糯米糍,故這天特意前來一試店舖所在位置十分方便,只是apm相鄰的港貿中心。除了原味外,也有不同的口味以供選擇例如綠茶、焦糖咖啡、芒果等。而這次小妹選的是香芋味。一到手就馬上急不及待打開店家挺細心,放了膠籖在裏面,方便即時進食。一盒八粒的糯米糍,軟糯煙韌又q彈的糯米皮外層沾滿可可粉,包裹著一粒香脆的麥提莎,一口一粒,不經不覺就完成了一整盒😂😂對了,那說好的香芋味又如何呢?個人認為香芋味不天然,吃得出是芋香味調味料的味道。感覺吃原味會更好吃。PS.看到店家除了招牌麥糍,還有其他產品,期待下次一嚐

店舖所在位置十分方便,只是apm相鄰的港貿中心。
除了原味外,也有不同的口味以供選擇
例如綠茶、焦糖咖啡、芒果等。而這次小妹選的是香芋味。

一到手就馬上急不及待打開
店家挺細心,放了膠籖在裏面,方便即時進食。

PS.看到店家除了招牌麥糍,還有其他產品,期待下次一嚐
下午茶
2017-11-19 424 瀏覽
幫趁左呢間幾次啦!每次都會買好多盒麥提莎糯米糍,最中意綠茶味其實隻隻都好味,糯米糍表面的朱古力粉不苦不甜,味道剛剛好~朱古力粉幼細、不會太厚粉~糯米糍好qq,有次食吾曬,係屋企雪櫃雪左一日都仲好q彈~麥提莎仲脆卜卜冇淋到,證明係每日新鮮製造啦
2017-11-08 1862 瀏覽
食過一次佢地既撻,我就想試晒佢地既甜撻,份量夠又好食😭😭佢地仲要每個月都轉款,可以係地鐵站交收,好吸引!我已經準備好試晒11月既味❤️❤️海鹽焦糖朱古力撻 $25/1 $45/2 另+$3 一咬開就勁多焦糖醬✨,中間微苦既朱古力中和番焦糖醬既甜膩,朱古力味好濃而且好滑,兩者之間好夾,撻底保持脆身,唔會變腍,整體味道都係會偏甜🤤🤤 抹茶黑朱古力撻 $25/1 $45/2 另+$3 🍵抹茶撻比例係2/3既抹茶醬,1/3既朱古力,茶控會好中意呢❤️!一口咬落去,先係回甘既抹茶醬,香滑軟醇,🍫朱古力味後而緩緩地散出,質感濃厚,最後就係好脆既撻底✨味道都係偏甜呀🤤. 唯一可挑剔係個賣相唔好睇同食一個已經好飽,一個撻8.5cm大,真係好墜手😂😂😂不過綠茶撻既賣相好似改良左lu🙈 餐廳資料: Fei Fei crazy pie地址:觀塘巧明街117號港貿中心13樓05室

海鹽焦糖朱古力撻 $25/1 $45/2 另+$3

抹茶黑朱古力撻 $25/1 $45/2 另+$3

餐廳資料: Fei Fei crazy pie

地址:觀塘巧明街117號港貿中心13樓05室
平日都有買開佢地出品嘅麥提沙糯米糍,最近先發現到原來佢哋都有批買,仲要唔止甜品仲有鹹批埋添。見佢每星期會推出六款批,今次就揀咗買法式經典檸檬批同埋蜜糖豬手批。個檸檬批好有驚喜,食得出佢好用心機去整,係冇加化學味道落去,而佢嘅香味都係用檸檬皮整成嘅香味,已無一d好假嘅合成味道,食落口非常之細膩,質地好滑,嗰個批底同出邊平時食嘅好唔同,係維持到成個好趣口,同埋個味道比出邊嘅更好食。而蜜糖豬手批用料亦都十分充足,食落去有3到4舊大大舊既豬手。批既分量係一個人size唔算大,但係食一個己經會好飽。

個檸檬批好有驚喜,食得出佢好用心機去整,係冇加化學味道

批既分量係一個人size唔算大,但係食一個己經會好飽。
2017-08-27 779 瀏覽
1️⃣覆盆子開心果撻佢上面嘅覆盆子吉士好有莓味,酸酸甜甜咁,配埋下面個開心果餡吉士確實唔錯,因為佢哋大家都唔會搶咗個Fo,每一啖個覆盆子味過咗之後開心果同埋曲奇味嘅味就開始慢慢出嚟,而且係個開心果餡吉士間唔中仲可以食到啲開心果粒添!佢呢個嘅口感真係超級豐富呀!價格:HKD $282️⃣法式經典檸檬撻首先,小編一切開個撻已經唔多高興😂個撻竟然出水OMG,個撻底仲要同個檸檬餡完美咁分離左。到底發生咩事?首先佢面頭嘅蛋白忌廉有微微燒過,燒一燒成個撻都好似靚咗唔少啊!蛋白忌廉同下層嘅檸檬餡確實係幾夾,一開頭食落有啲酸酸甜甜咁,而最後個檸檬餡啲檸檬味就會擁返晒出嚟。佢呢個甜度偏向低少少,啱晒啲唔太鍾意食甜野嘅人啊!但就係唔啱小編呢啲咁嘅甜品控囉,因為小編真係好需要食甜野😂價格:HKD $25---PS:佢哋嘅交收團都開得幾密下,而且每個星期嘅款式都會唔同,店主真係創意爆燈丫!小編都係第一次試佢哋嘅麥提沙糯米糍,完全一啲都冇令小編失望呀!道先佢哋個糯米皮好軟熟,雖然就唔係話好煙un,不過起碼唔會食得好辛苦先。另外糯米皮仲有好香嘅綠茶味,不過小編覺得隻綠茶味有少少似綠茶朱古力味。而且佢中間粒麥提沙食落嗰陣仲
1️⃣覆盆子開心果撻
價格:HKD $28

2️⃣法式經典檸檬撻
價格:HKD $25
---

綠茶糯米糍
道先佢哋個糯米皮好軟熟,雖然就唔係話好煙un,不過起碼唔會食得好辛苦先。另外糯米皮仲有好香嘅綠茶味,不過小編覺得隻綠茶味有少少似綠茶朱古力味。而且佢中間粒麥提沙食落嗰陣仲好脆,雖然佢面頭嗰層朱古力有啲溶溶地,不過都係可以理解嘅,天氣熱呀嘛!
綠茶糯米糍
2017-03-17 994 瀏覽
今日去朋友公司探班, 知佢地喜歡糯米滋又其是芒果味, 所以上OPENRICE看看係公司附近有無得買, 竟然發現這間店, 糯米滋外層香滑軟棉內有脆口麥提沙加上唔同口味, 食出3種層次, 這3款都好好味, 本人LIKE 薄荷多0的,食落涼涼地有驚喜
2017-03-17
  • 薄荷糯米滋
2016-08-14 1854 瀏覽
抹茶麥提莎糯米糍 $25 8粒мalтeѕerѕ glυтιnoυѕ rιce dυмplιng wιтн мacнa ғlavor ⋯久仰sumsum的大名,今次無意在市集遇上,終於嘗到了。由網店做到實體店,受各方支持,曾經在年宵也看到其蹤影。本對其抹茶不抱期望,以為只是非常淡和假的味道,但竟然有驚喜,抹茶配合麥提莎完全無違和感😍。皮厚度適合,「煙煙韌韌」,甜度不是假甜👍🏻💚。@hktpy 《K》
抹茶麥提莎糯米糍 $25 8粒
皮厚度適合,「煙煙韌韌」,甜度不是假甜👍🏻💚。

@hktpy 《K》
2016-07-24
2016-05-12 1881 瀏覽
早前和朋友吃完飯之後,我又想吃下麥糯 ,我又去了sumsum_dessert買麥糯,見到又出了新口味香芋麥糯(39元/12粒),不過,今次新口味並不是我的杯茶,我覺得香芋味太甜了,朱古力依然好脆,香芋味亦好重,但是,覺得今次太甜,香芋味應該不會再買,這裡服務都好好,店員好熱情介紹每個口味,我繼續支持sumsum味道香芋麥糯,朱古依然好脆,個皮又好味,香芋味好重,我覺得甜味太甜了服務店員好熱情介紹,服務都好好
香芋麥糯
香芋麥糯

店員好熱情介紹,服務都好好
2016-04-26
外賣自取
$39 (宵夜)
2016-04-30 1405 瀏覽
我的好朋友對SumSum情友獨中,我又怎能可以品嚐一下呢,一路行一路搵食似乎已經是我們的最娛樂,平時見人post上網話這個麥提沙糯米糍好好食又好多味選擇,所以我今天一定要去試過究竟有幾好味香芋味~外層是朱古力粉,糯米糍皮真的好薄而且好堙un,麥提沙不用解釋吧一般我們也應識吧,但用來做饀我也是第一次食呢但真的做得皮薄饀靚真的下了工功,而且朱古力沒有蓋過香芋味道,溫度keep得好好而且現場即食更加好味一盒又一盒,我們在門口食完一盒再追加,確實有點食上癮,$29一盒有8粒,心機工功錢也值得,何况今時今日租金仰貴,只要有新意和有心思,真才實料一定可以留得住我們僱客的支持
2016-04-24
外賣自取
在觀塘開會,經過在IG熱買麥提莎糯米糍的實體店,之前未試過,所以買了細盒8粒裝的原味($20)回公司試一下,即棄膠盒內還附有一支膠牙簽方便食用。糯米糍細細粒,每粒糯米皮外都以可可粉包裹着,口感柔軟煙韌,中間是一粒原整香脆的麥提莎,不會太甜。整體感覺不錯,但又未至於非吃不可,吃不停嘴那種,如果剛好經過,一試無妨。

麥提莎麥糯米糍
麥提莎麥糯米糍