今次要介紹係位於中環雪糕店,主要賣各款新地🍦口味以焙茶、抹茶為主,配料有芝士蛋糕、焦糖脆脆、白朱古力抹茶啫喱等,今個月仲推出草莓限定系列,其中草莓抹茶聖代更係有麻糬😍勁吸引🌟草莓抹茶聖代|$48🌟草莓布丁搭配草莓果醬|$38🌟招牌超濃抹茶新地|$70雖然店舖關22:00,但21:30左右開始暫停供應軟雪糕,所以唔好太晏先去!得草莓抹茶聖代先有片裝麻糬🤩超打片able,煙煙韌韌,如果其他款可以加錢有麻糬就好🥹超濃抹茶新地價錢比較貴,但加左抹茶啫喱、抹茶粉、抹茶醬,好濃茶味,雪糕好滑好好味

🌟草莓抹茶聖代|$48
🌟草莓布丁搭配草莓果醬|$38
🌟招牌超濃抹茶新地|$70

外賣自取
推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥🔥中環的心臟地帶,早前新開了一間以綠茶為主題的飲品及雪糕店,誠意邀請了日本的師傅親自調教綠茶的口味,而且還提供了多款不同的綠茶及焙茶甜品,每款質素都非常高。In the heart of Central, a new green tea-themed beverage and ice cream shop has recently opened, featuring expertise from a Japanese master to refine the flavor of their green tea offerings. The shop presents a variety of high-quality green tea and hojicha desserts.招牌超濃抺茶新地 ($70)Sundazed Matcha 這個招牌的特濃綠茶雪糕甜品,單看賣上而非常吸引,不論是來裏的雪糕或是綠茶啫哩,當充滿了濃濃綠茶的香味,但又不會太甜,雪糕上裝飾的曲奇餅,亦十分香脆,增加了整個甜品的口感及味道層次。The s

招牌超濃抺茶新地 ($70)
Sundazed Matcha

The signature matcha ice cream dessert is particularly appealing, showcasing both the ice cream and matcha jelly infused with a robust green tea aroma that isn't overly sweet. The cookie topping adds a delightful crunch and enhances the overall texture and flavor complexity of the dessert.
Sundazed Matcha
😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥

✅有多款甜品,雪糕,飲品給客人選擇,不喜歡綠茶的話,客人你可以選擇焙茶口味。
Customers can enjoy a diverse selection of desserts, ice creams, and beverages; for those who aren’t fond of green tea, hojicha flavor is also available.

❌無NIL

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥🔥

✅裝修以綠色為主調,已配合綠茶為主題,店舖環畫上了不同的圖案,非常生動年輕
The decor primarily features green tones aligned with the green tea theme, adorned with lively and youthful illustrations throughout the store.

❌由於是外賣店,所以未有設置位置給客人進食
As the shop focuses on takeout, there is no seating available for customers to dine in.

💁服務Service:🔥🔥🔥🔥

侍應生的態度非常有禮,而且還會主動給客人推薦食品

❌無NIL

💰價格Price:🔥🔥🔥

✅以這個質素來說雖然較貴,但其他較平的店舖不能提供這個水準

❌價錢與同區其他甜品或售賣茶飲品的店舖相比,定價算是較貴
The staff demonstrates a very courteous attitude and proactively suggests recommendations to customers.
2024-12-02
5 分鐘 (外賣自取)
Sundazed Matcha
喺社交平台見到中環扶電梯位開咗間主打抹茶甜品同飲品嘅小店 啱晒我呢嘅抹茶粉😍 我地同行食咗芭菲同甜品 真係幾高質 抹茶品項好濃郁 甜品唔會好甜😗完全係成熟大人向嘅回甘口味😌 啱哂鍾意抹茶嘅朋友😚-🍵招牌超濃抹茶新地 $70🍵Sundazed Matcha Sundae新地質地滑順綿滑 抹茶味好濃郁 帶有少少回甘 加上extra濃郁嘅抹茶醬同抹茶粉 食落唔會太甜 好有喺日本食超濃抹茶雪糕嘅感覺😚 底部仲放咗大量濃抹茶啫喱 同埋走成熟大人回甘口味 口感提升食落好滿足😍 仲有一塊都幾香幾鬆脆嘅牛油曲奇添🍦-🍦招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 $56🍦Hokkaido Milk w/ Berries Cheesecake唔食抹茶嘅友都唔怕 因為佢地仲有北海道牛乳整成嘅新地 牛奶味都好香濃 唔會死甜😌 加上toppings好豐富 有口感綿滑嘅芝士蛋糕粒粒🍰 牛油餅乾碎 同酸酸甜甜嘅莓醬 層次感滿滿🍓-🧋招牌奶蓋抹茶拿鐵 $45🧋Cold Foam Matcha Latte預計甜度係少甜 所以抹茶本身嘅味道會好突出🧋 搭配奶蓋好綿滑 整體味道同口感會好平衡 唔會太earthy或太稠杰 反而係香滑圓
🍵招牌超濃抹茶新地 $70
🍵Sundazed Matcha Sundae
🍦招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 $56
🧋招牌奶蓋抹茶拿鐵 $45
🧋Cold Foam Matcha Latte
預計甜度係少甜 所以抹茶本身嘅味道會好突出🧋 搭配奶蓋好綿滑 整體味道同口感會好平衡 唔會太earthy或太稠杰 反而係香滑圓潤 令茶本身嘅層次更突出💚
🍮抹茶布丁/焙茶布丁 $38
🍮Matcha Pudding / Hojicha Pudding
🍋純抹茶蜂蜜檸檬啫喱/純焙茶蜂蜜檸檬啫喱 $38
🍋Matcha Lemon Jelly / Hojicha Lemon Jelly
另外佢地都有一杯杯嘅外賣甜品 布丁杯上有一層滑滑嘅奶凍 奶味濃郁 而布丁嘅質地都好綿滑 係足料布丁嘅流派 茶味唔洗多講 係一貫濃郁大人向風味😍
另外啫喱粒粒杯就用上咗新地嘅toppings 口感好QQ 回甘味更突出 食落係微糖口味 所以小店配咗蜂蜜檸檬 食落去會清新啲又唔會咁膩 買番公司做下午茶一流🍯
📍Sundazed (中環)
2025-02-18 175 瀏覽
中環扶手電梯旁新開了一間雪糕新地店 🍵🍨主打抹茶跟焙茶味的新地 另外還有非茶味的北海道牛乳新地~啊~這店簡直是抹茶+雪糕愛好者的福音~!ꉂ(ˊᗜˋ*)餐牌上除了有15款新地外 還有11款飲品呢~作為飯後甜品最適合不過~雪櫃裡還有抹茶和焙茶布丁/蜂蜜檸檬啫喱 買了其中三款回家~ (今晚我的飯後甜品🙂‍↔️)試了其中兩款新地 兩款都很出色!抹茶粉絲當然比較喜歡「招牌超濃抹茶新地」 ヾ(*´∀ ˋ*)ノ雪糕非常順滑 而茶味真的很濃郁!🍵 雪糕底下還有啫哩增添口感 另外插在雪糕上的餅乾 很可愛 也很好吃( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ ) 「招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地」 雪糕質感同樣順滑而且帶濃厚奶香 雪糕拌上莓醬跟脆脆的餅碎 還有幾塊軟綿綿的芝士蛋糕 口感跟味蕾上都感到非常滿足~ヾ(´ε`ヾ)𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ෆ​ Sundazed Matchaෆ Hokkaido Milk with Berries Cheesecakeෆ Matcha Pu
中環扶手電梯旁新開了一間雪糕新地店 🍵🍨

餐牌上除了有15款新地外 還有11款飲品呢~

ෆ​ Sundazed Matcha
ෆ Matcha Pudding
ෆ Hojicha Pudding
ෆ Matcha Lemon Jelly
呢間抹茶店新開張已經迅速走紅!主打抹茶焙茶雪糕、飲品及甜品 .ᐟ‪ 期間限定 草莓抹茶系列🍓🍵 .ᐟ‪ ❛ 草莓抹茶聖代 strawberry matcha sundae ($48)有塊煙韌麻糬皮同埋一大粒士多啤梨喺面草莓抹茶扭紋軟雪糕香甜幼滑配上脆脆新地筒 口感豐富❛ 草莓抹茶奶霜拿鐵 strawberry matcha cream latte ($48)抹茶牛奶比例恰好,上層有口感輕盈嘅抹茶奶油底層有慷慨嘅酸甜草莓果醬 增加口感層次❛ 招牌超濃抹茶新地 sundazed matcha ($70)醇厚嘅抹茶軟雪糕唔會太甜,茶味唔苦澀新地表層灑滿抹茶粉,仲有塊脆餅搭配底層嘅Q彈抹茶啫喱,滿滿層次感❛ 焙茶拿鐵 hojicha latte ($38)有驚喜!茶味道濃郁回甘 (我叫左走甜)奶嘅比例比較低 滿足到濃茶控!❛ 抹茶阿芙佳朵 matcha affogato餐牌上無嘅item!望住店員淋上勁多抹茶醬北海道牛乳雪糕香甜幼滑適合鍾意食甜嘅朋友❛ 抹茶布丁 matcha milk pudding ($38)❛ 抹茶牛奶布丁搭配草莓果醬 matcha milk pudding w/ fre
呢間抹茶店新開張已經迅速走紅!主打抹茶焙茶雪糕、飲品及甜品

.ᐟ‪ 期間限定 草莓抹茶系列🍓🍵 .ᐟ‪

有塊煙韌麻糬皮同埋一大粒士多啤梨喺面
草莓抹茶扭紋軟雪糕香甜幼滑
配上脆脆新地筒 口感豐富

抹茶牛奶比例恰好,上層有口感輕盈嘅抹茶奶油
底層有慷慨嘅酸甜草莓果醬 增加口感層次

醇厚嘅抹茶軟雪糕唔會太甜,茶味唔苦澀
新地表層灑滿抹茶粉,仲有塊脆餅
搭配底層嘅Q彈抹茶啫喱,滿滿層次感
❛ 焙茶拿鐵 hojicha latte ($38)
有驚喜!茶味道濃郁回甘 (我叫左走甜)
奶嘅比例比較低 滿足到濃茶控!

❛ 抹茶阿芙佳朵 matcha affogato
餐牌上無嘅item!
望住店員淋上勁多抹茶醬
北海道牛乳雪糕香甜幼滑
適合鍾意食甜嘅朋友

❛ 抹茶牛奶布丁搭配草莓果醬 matcha milk pudding w/ fresh strawberry jam ($38)
布丁滑溜,上層奶凍下層抹茶布丁,奶香茶香濃郁,加草莓果醬味道層次更豐富

ʜᴋᴅ $38-70 𝗉𝗉
𝙧𝙚𝙫𝙞𝙨𝙞𝙩? yes
𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡: 8/10

📍 sundazed @sundazedmatcha
中環皇后大道中100號地下A號舖
Shop A, G/F, 100 Queen's Road Central, Central
中環最近成為雪糕激戰區,抹茶雪糕成為人氣大熱!!小店主打超濃厚抹茶新地,日本茶控不可錯過!!🍵🍦- 招牌超濃抹茶新地 HK$70 🍦💚超濃厚抹茶香氣,微微抹茶回甘非常有深度,與綿密新地雪糕互相輝映!!煙韌抹茶啫喱滿滿日本風情,抹茶控一定要試!!- 招牌玉露焙茶配焦糖脆脆新地 HK$56 🍦🧡深度焙茶香氣甘香濃厚,每啖都有粒粒焦糖,口感豐富有趣!!雪糕同樣軟滑,焙茶控必定滿足!!- 招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 HK$56 🍦🍰酸甜莓醬配上香濃北海道牛奶雪糕,奶香濃郁悠長!!配上鬆軟奶香芝士蛋糕,濃郁口感與香氣十足!!- 招牌奶蓋抹茶拿鐵 HK$45 🥛🍵- 招牌奶蓋玉露焙茶拿鐵 HK$45 🥛☕️
- 招牌超濃抹茶新地 HK$70 🍦💚
- 招牌玉露焙茶配焦糖脆脆新地 HK$56 🍦🧡
- 招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 HK$56 🍦🍰
- 招牌奶蓋抹茶拿鐵 HK$45 🥛🍵
- 招牌奶蓋玉露焙茶拿鐵 HK$45 🥛☕️
2025-02-17 116 瀏覽
位於中環Donki樓上的抹茶雪糕店,主打抹茶及焙茶各種茶飲及雪糕飲品,貌相十分吸引!叫咗焙茶味雪糕,味道濃郁,甜甜地又帶點焙茶味的甘香,暫時係我食過最濃郁嘅焙茶味雪糕 !非常值得一試!另外同事點咗招牌玉露配焦糖脆脆新地雲呢拿味雪糕好滑,淋咗焦糖醬甜甜地,最底仲有好香嘅焦糖脆脆,配埋一齊食好有口感,好特別!推介!

另外同事點咗招牌玉露配焦糖脆脆新地

2024-12-04
10 分鐘 (堂食)
  • 焙茶味雪糕
  • 招牌玉露焙茶配焦糖脆脆新地
中環扶手電梯附近,Donki樓上~開咗間新雪糕店呀!呢排附近嘅新進雪糕店都試曬,冇理由呢間唔嚟嘅🥴𝐬𝐮𝐧𝐝𝐚𝐳𝐞𝐝主打日式綠茶雪糕🍵,我同朋友就試咗佢哋「招牌超濃抹茶新地」、「招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 」🍦🍨「招牌超濃抹茶新地」 抹茶味道不苦澀,茶味回甘,口感滑溜🤤而且最底仲有抹茶啫喱,除咗好味之外,個雪糕好有層次,呢個位超級有驚喜!「招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 」呢個價錢相對會平少少,相對抹茶我就幾鍾意呢個北海道牛乳雪糕,如果夏天嚟食應該唔錯,配咗莓醬幾開胃😙 芝士蛋糕點綴到個雪糕杯!佢哋另一個招牌就係 — 焙茶 ,店長妹妹介紹我哋試「招牌奶蓋玉露焙茶拿鐵」 ,奶蓋超棉密!焙茶拿鐵,咖啡因比其他茶低,相對抹茶嘅濃郁,焙茶味道比較輕盈,啱曬我!😜另外佢哋都有啲甜品可以買走,今日就見到四款~「純焙茶蜂蜜檸檬啫喱」、「純抹茶蜂蜜檸檬啫喱」、「焙茶布丁」、「抹茶布丁」!情人節就嚟到,佢哋仲有情人節限定~「士多啤梨味新地+抹茶」、「士多啤梨布丁」,有少少期待🍓下次有機會再嚟食過👋🏻✦ 招牌超濃抹茶新地 $70✦ 招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 $56✦ 招牌奶蓋玉露焙茶拿鐵 $

純抹茶蜂蜜檸檬啫喱

✦ 焙茶布丁 $38
✦ 抹茶布丁 $38

純抹茶蜂蜜檸檬啫喱
2025-02-08 150 瀏覽
中環Donki樓上,半山電梯入口 開左間專賣抹茶焙茶嘅甜品同飲品嘅鋪頭 ,睇落好吸引,就去左試。11.純宇治抹茶新地食完豐富午餐先去食,所以無揀到signature sundazed matcha , 問咗店員1 號同11 號個雪糕係一樣,所以揀左11號抹茶同牛奶味嘅比例係各半,無乜回甘味,而且奶味略為太搶。唔會好甜。質感幼滑 Ok嘅,但個人嫌唔夠濃

11.純宇治抹茶新地
抹茶同牛奶味嘅比例係各半,無乜回甘味,而且奶味略為太搶。
唔會好甜。
質感幼滑
Ok嘅,但個人嫌唔夠濃

純宇治抹茶新地
外賣自取
今日同太太去左中環行街,行到咁上下見到呢間「Sundazed Matcha」新開張呀😻身為抹茶控嘅我哋當然要去朝聖一下啦😬SUNDAZED MATCHA $70招牌超濃抹茶新地呢個抹茶🍵新地小編極力私心推介😻真係啖啖好濃郁嘅抹茶味,如果係抹茶控嘅你真係冇法抗拒😋HOKKAIDO MILK W/ BERRIES CHEESECAKE $56招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地莓醬芝士蛋糕配上北海道牛乳新地呢個嘅配搭都相當之唔錯👍而且味道亦係十分之好濃郁,仲好滑😊GYOKURO HOJICHA W/ HONEYCOMB $56招牌玉露焙茶配焦糖脆脆新地焙茶味新地配上焦糖脆脆食落又幾過癮喎🤣濃郁嘅焙茶味 加上 脆卜卜嘅焦糖食落相當之有口感😋COLD FOAM MATCHA LATTE $45招牌奶蓋抹茶拿鐵COLD FOAM HOJICHA LATTE $45招牌奶蓋玉露焙茶拿鐵又幾特別喎!雖然小編對咖啡不太大興趣,但呢杯奶蓋抹茶拿鐵對小編黎講又幾易入口得黎我又唔會太拒抗嘅味道😋抹茶布丁 $38焙茶布丁 $38純焙茶蜂蜜檸檬啫喱 $38純抹茶蜂蜜檸檬啫喱 $38呢4杯可以自己外賣拎走喎!咁緊係要

SUNDAZED MATCHA $70

COLD FOAM MATCHA LATTE $45

COLD FOAM HOJICHA LATTE $45

抹茶布丁 $38
焙茶布丁 $38
純焙茶蜂蜜檸檬啫喱 $38
純抹茶蜂蜜檸檬啫喱 $38

呢4杯可以自己外賣拎走喎!咁緊係要買啲返屋企同屋企人分甘同味一下啦😬 兩款布丁🍮又幾嫩滑喎👍味道亦十分之濃郁😋

而焙茶 同 抹茶蜂蜜檸檬啫喱都好清新喎☺️焙茶 同 抹茶嘅味道都好濃!正👍
2025-02-06 152 瀏覽
近排啲款抹茶雪糕非常之紅,所以我都過嚟試吓首先呢款雪糕非常之足料啦,好大杯。而且有一塊餅乾非常之搭配嘅食法。佢嘅抹茶味非常之濃郁,又苦又甜 非常之正宗嘅抹茶🩷🩷
近排啲款抹茶雪糕非常之紅,所以我都過嚟試吓
首先呢款雪糕非常之足料啦,好大杯。
而且有一塊餅乾非常之搭配嘅食法。

佢嘅抹茶味非常之濃郁,又苦又甜 非常之正宗嘅抹茶🩷🩷
❝中環又開新雪糕店!?🍵🍨主打抹茶雪糕🥰茶控gogogo!❞呢排中環開咗好多雪糕店✨😯呢間主打抹茶雪糕既 @sundazedmatcha 最近勁hit!🍵🍨開正係Donki上面/行人天橋口 位置方便 經過幾次都見唔少人買緊! 我夜晚食完個超濃抹茶新地+焙茶新地 個晚都唔係好瞓得着🤣真係超濃茶! 茶控必試✌🏻❤️雪糕質地軟滑厚身 超濃抹茶款仲有抹茶粉+醬 最底仲有抹茶啫喱!😬焙茶有焦糖脆脆口感會更豐富!🍂唔好茶既朋友可以試芝士蛋糕牛乳雪糕🍰🍼食完雪糕仲可以買樽仔布甸/啫喱返屋企食!🤭🥳▪️招牌超濃抹茶新地 $70 (4.5/5)▪️招牌玉露焙茶配焦糖脆脆新地 $56 ▪️招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 $56▪️抹茶布丁 $38▪️純焙茶蜂蜜檸檬啫喱 $38꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍sundazed中環皇后大道中100號地下A號舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_中環🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦/𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_甜品 #joys_icecream

抹茶布丁

▪️招牌超濃抹茶新地 $70 (4.5/5)
▪️招牌玉露焙茶配焦糖脆脆新地 $56
▪️招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 $56
▪️抹茶布丁 $38
▪️純焙茶蜂蜜檸檬啫喱 $38

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍sundazed
中環皇后大道中100號地下A號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦/𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_甜品 #joys_icecream
抹茶布丁
2025-01-25 678 瀏覽
知道中環開左食抹茶雪糕同焙茶雪糕嘅𝕊𝕦𝕟𝕕𝕒𝕫𝕖𝕕,成日經過好想食,的起心肝lunch去雪糕當飯飯,仲買左d jelly 同pudding做下午茶😎極度邪惡😈 ✨招牌超濃抹茶新地 - 質地好幼滑,抹茶味超濃郁,抹茶醬甘香又唔會太甜,個底仲有Q彈啫喱,食完都飽足🤣✨宇治玉露焙茶配焦糖脆脆 - 焙茶控一定好鍾意,香港本身唔太多見焙茶雪糕,呢款做得幾出色,焙茶配焦糖脆脆又幾夾😚✨招牌抹茶拿鐵 - 甜度同冰度都fixed左,確保調出嚟係最best嘅味道🍵 整體幾清香~✨招牌玉露焙茶拿鐵 - 要攪均飲,甜度適中,飲到焙茶香☕ ✨布丁 - 大愛焙茶布丁,超滑超香!!要encore😍✨蜂蜜檸檬啫喱 - 呢款比較少罪惡感,健康人士都啱🧡

✨招牌玉露焙茶拿鐵 - 要攪均飲,甜度適中,飲到焙茶香☕

✨布丁 - 大愛焙茶布丁,超滑超香!!要encore😍

✨蜂蜜檸檬啫喱 - 呢款比較少罪惡感,健康人士都啱🧡

🐷📌 #豬西食中環.大家去開中環有冇發現中環街市對面開咗間新嘢餐廳呢?就喺Donki樓上㗎咋!!🥳🥳新開嘅呢間sundazed主打嘅係抹茶🍵佢哋嘅雪糕、嘢飲、奶凍、啫喱都好吸引上個星期小編就食咗佢哋嘅雪糕同埋買咗杯嘢飲仲買咗啲奶凍同埋啫喱返屋企同屋企人一齊食🐷招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地首先呢個雪糕嘅牛奶味都幾濃郁 口感亦都係幾滑😌😌配搭莓醬同埋芝士蛋糕🍰芝士蛋糕嘅口感都唔錯 幾滑架!莓醬就正好中和嗰種膩感酸酸地令到成個味道更加豐富😭😭🐷抹茶拿鐵🍵🍵雖然小編叫咗杯雪糕嚟食但其實最近天氣都凍凍地🥶🥶所以都叫咗杯熱嘅matcha latte😂😂小編覺得個味道都幾甜 抹茶味又幾重!🐷抹茶/焙茶布丁兩款味嘅布甸 小編都有買返屋企食🥳布丁口感夠滑😗焙茶同埋抹茶嘅味道都好濃郁😗個頂仲有牛奶味嘅布丁咁樣嘅層次感可以令到味道更豐富😇🥰望落去嘅賣相亦都更加靚✨✨.🐷純抹茶/焙茶蜂蜜檸檬啫喱啫喱嘅份量 比起布丁就大少少嘅 個杯都大一啲啫喱嘅味道比起布丁嘅味道係更加更加濃!一打開個蓋 茶味已經係非常之出然後個底搭配一啲蜂蜜檸檬啫喱兩個味道嘅啫喱 味道互相中和減低咗搽嘅苦澀味✨.Sundazed @sun
🐷📌 #豬西食中環
大家去開中環有冇發現中環街市對面開咗間新嘢餐廳呢?
就喺Donki樓上㗎咋!!🥳🥳
新開嘅呢間sundazed主打嘅係抹茶🍵

佢哋嘅雪糕、嘢飲、奶凍、啫喱都好吸引
上個星期小編就食咗佢哋嘅雪糕同埋買咗杯嘢飲
仲買咗啲奶凍同埋啫喱返屋企同屋企人一齊食

🐷招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地
首先呢個雪糕嘅牛奶味都幾濃郁 口感亦都係幾滑😌😌
配搭莓醬同埋芝士蛋糕🍰
芝士蛋糕嘅口感都唔錯 幾滑架!
莓醬就正好中和嗰種膩感
酸酸地令到成個味道更加豐富😭😭

🐷抹茶拿鐵🍵🍵
雖然小編叫咗杯雪糕嚟食
但其實最近天氣都凍凍地🥶🥶
所以都叫咗杯熱嘅matcha latte😂😂
小編覺得個味道都幾甜 抹茶味又幾重!

🐷抹茶/焙茶布丁
咁樣嘅層次感可以令到味道更豐富😇🥰
望落去嘅賣相亦都更加靚✨✨
🐷純抹茶/焙茶蜂蜜檸檬啫喱
啫喱嘅份量 比起布丁就大少少嘅 個杯都大一啲
啫喱嘅味道比起布丁嘅味道係更加更加濃!
一打開個蓋 茶味已經係非常之出
然後個底搭配一啲蜂蜜檸檬啫喱
兩個味道嘅啫喱 味道互相中和
減低咗搽嘅苦澀味✨
Sundazed @sundazedmatcha
📍中環皇后大道中100號地下A號舖
#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #麵包 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #中環 #中環街市 #中環天橋 #抹茶 #焙茶 #咖啡店🐷📌 #豬西食旺角 #豬西食九龍
呢間餐廳喺旺角 之前食過佢地其他分店 覺得非常唔錯~
仲要有好多唔同嘅特別菜式🤯🤩🤩
小編最鍾意嘅就係佢哋有好多平價嘅串燒
$10、$15、$20嘅都有!!!
$10一串 喺香港地嚟講真係買少見少啦🤨🤨
雖然一叫要叫兩串 但so what ?! 咁好食 驚咩😛
🐷惹味雞腳筋
第一次食雞腳筋嘅串燒 口感爽脆 大推比大家
加上味道夠惹味😛 仲要價錢超級平 所以真係唔食唔得🤩
🐷老油條釀芝士墨魚滑
平時真係冇見過呢樣嘢…
油炸鬼入面有墨魚滑 墨魚滑裏面又有芝士
一咬開就有超級犀利嘅拉絲效果😌😌
油炸鬼嘅香脆配搭墨魚滑嘅彈牙鮮美 再加埋裏面香濃嘅芝士真係非常之邪惡👿
🐷咖喱牛舌菠蘿包
大家食菠蘿包就食得多 中間有餡嘅菠蘿包就未必成日可以食到
呢款菠蘿包入面仲要有超級多咖喱牛舌😗
個份量係好大方嘅!!
咖喱都幾入味 個菠蘿包都同入面嘅配料幾夾🥳認真幾特別
🐷鹽燒西班牙五花腩
真係估你唔到呢個又係$10一串
五花腩口感唔錯 其實都算係均勻~
🐷椒鹽雞軟骨
價錢又平又好食嘅雞軟骨 無論係食放題定係來專登食串燒都叫來食😌😛
口感爽脆! 當然都係冇呀超級surprise 但幾好食係真嘅😂😂
🐷日式淮山配 世一蛋黃醬
本身仲諗住試吓佢個「世一」蛋黃醬有幾巴閉?
點解個名可以咁囂張?
食完之後覺得: 都有道理😂
因為個蛋黃醬夠重蛋味(雖然睇落好似講緊廢話但真係重蛋味!!!)
淮山口感有啲似日本嘅薯仔 但又唔會令人覺得膩得滯😗
🐷蜜糖燒菠蘿🍍
蜜糖燒菠蘿香甜可口 面頭令立立 咬落去又果汁四溢 真係好開胃🤤
🐷豚肉荔枝卷
呢個都係非常之推薦大家食 唔知幾時開始荔枝會擺入去串燒 同啲肉一齊食😗
豚肉包裹住新鮮荔枝 口感層次豐富 肉質嫩滑 甘甜的荔枝味道 意外地同豚肉夾得埋😛
🐷鹽燒牛舌芯
🐷荔枝檸檬梳打
🐷冷泡白桃味烏龍茶
兩款都不過不失啦🤩
人生有限杯·串燒店
📍旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓1A號舖
#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #麵包 #西餐 #中餐 #日本菜 #韓國菜 #泰國菜 #堂食 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #旺角 #旺角好去處 #旺角美食
2025-01-22 713 瀏覽
呢間茶味雪糕店新開張已經迅速走紅ヽ(✿゚▽゚)主打日本抹茶焙茶雪糕&飲品 絕對係茶控天堂一口氣試咗幾款招牌款式 通通過關!雪糕控表示隔幾日已經𝒆𝒏𝒄𝒐𝒓𝒆了 認真誇張~.✿ 𝑺𝒖𝒏𝒅𝒂𝒆𝒔 新地雪糕♡ 招牌超濃抹茶新地 $70.♡ 招牌玉露焙茶配焦糖脆脆新地 $56雪糕好厚滑 口感好好 唔會太快溶 茶味濃!!抹茶味先滲透奶香 之後再食到茶甘 私心最愛~招牌款會灑上抹茶粉 底下有抹茶啫喱 三重茶味!焙茶甘味較重 恰好配合較甜嘅焦糖脆脆 同樣好味.♡ 抹茶配紅豆抹茶啫喱新地 $56.♡ 招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 $56同樣係招牌口味 唔怕甜嘅雪糕控可以試呢款啊雪糕嘅牛乳味好香 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚軟身香滑 配埋莓醬&餅碎 整啖口感超豐富!.✿ 其他♡ 抹茶布丁|焙茶布丁 $38.♡ 純抹茶/焙茶蜂蜜檸檬啫喱 $38.♡ 招牌奶蓋抹茶拿鐵|招牌奶蓋玉露焙茶拿鐵 $45另外仲有罐裝甜品、咖啡拿鐵( o˘◡˘o) 布丁好滑溜 仲分左上下兩層 奶香茶香都突出啫喱用純茶製作 完全唔甜膩 適合怕甜人士喔

呢間茶味雪糕店新開張已經迅速走紅ヽ(✿゚▽゚)
主打日本抹茶焙茶雪糕&飲品 絕對係茶控天堂
一口氣試咗幾款招牌款式 通通過關!
雪糕控表示隔幾日已經𝒆𝒏𝒄𝒐𝒓𝒆了 認真誇張~
✿ 𝑺𝒖𝒏𝒅𝒂𝒆𝒔 新地雪糕
♡ 招牌超濃抹茶新地 $70

♡ 招牌玉露焙茶配焦糖脆脆新地 $56
招牌玉露焙茶配焦糖脆脆新地

雪糕好厚滑 口感好好 唔會太快溶 茶味濃!!
抹茶味先滲透奶香 之後再食到茶甘 私心最愛~
招牌款會灑上抹茶粉 底下有抹茶啫喱 三重茶味!
焙茶甘味較重 恰好配合較甜嘅焦糖脆脆 同樣好味
♡ 抹茶配紅豆抹茶啫喱新地 $56
抹茶配紅豆抹茶啫喱新地

♡ 招牌北海道牛乳配莓醬芝士蛋糕新地 $56

同樣係招牌口味 唔怕甜嘅雪糕控可以試呢款啊
雪糕嘅牛乳味好香 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚軟身香滑
配埋莓醬&餅碎 整啖口感超豐富!
✿ 其他
♡ 抹茶布丁|焙茶布丁 $38

♡ 純抹茶/焙茶蜂蜜檸檬啫喱 $38

♡ 招牌奶蓋抹茶拿鐵|招牌奶蓋玉露焙茶拿鐵 $45

另外仲有罐裝甜品、咖啡拿鐵( o˘◡˘o)
布丁好滑溜 仲分左上下兩層 奶香茶香都突出
啫喱用純茶製作 完全唔甜膩 適合怕甜人士喔