2023-06-03 101 瀏覽
全程self service. 餐具都要自己拎… 最搞笑係要比10% 我都係比錢先知有10% . 餐廳係先付款形式, 比左錢先可以搵位環境係可以的, 座位少但係舒適。衛生方面一般, 店內都多蚊蟲, 多麵包/餅碎, 清潔唔太仔細食物方面都可以接受, 份量比其他cafe 較少, 質素係可以接受, 雞蛋有做少少手腳, 冇蛋味, 部分餐廳都有只係你份野$78 就各花入各眼但兩杯咖啡都係災難, 係用咖啡豆方面錯誤,呢個真係唔得Coffee 做招牌但做唔好… 好難高分

但兩杯咖啡都係災難, 係用咖啡豆方面錯誤,呢個真係唔得

Coffee 做招牌但做唔好… 好難高分
2023-06-03 206 瀏覽
土瓜灣近來都越嚟越多cafe,其中一間竟然係Error成員193開嘅呢層都係事後先知,加上同隱町合作,所以cafe嘅serving咁有保證夜晚嚟食cafe當然要食正餐啦,網上見呢碟墨汁意粉多人嗌,就整返碟面頭兩粒帶子都好大粒吓,胃弟都話高汁。Sauce方面好掛汁,啖啖都好濃味泡菜卡邦尼加烏冬,呢個組合仲出奇過Error原來又一樣得,係merge得埋一齊蛋漿應該係幕後功臣,好快就俾胃弟食清光嗌咖啡就係為咗配甜品,Croffle餅底係Bake house牛角包,topping 採用挪威牛奶加羊奶製成嘅芝士,內含焦糖所以比一般芝士更不凡,加上鮮製忌廉真係不得了咖啡就嗌咗黑糖檸檬咖啡嚟解膩,甜甜酸酸,有啲清新刺激,餐後飲好正,就好似置身沖繩咁舒服Hand drip就揀咗埃塞俄比亞蜜處理嘅咖啡,帶點藍苺、熱情果同蜜柑屬於帶甜嘅口味,啱晒入門嘅大胃飲

帶子明太子忌廉墨魚汁意粉

韓式泡菜卡邦尼烏冬

泡菜卡邦尼加烏冬,呢個組合仲出奇過Error

原來又一樣得,係merge得埋一齊

蛋漿應該係幕後功臣,好快就俾胃弟食清光

所以比一般芝士更不凡,加上鮮製忌廉真係不得了

沖繩黑糖檸檬咖啡

Ethiopia Gesha Village Coffee

屬於帶甜嘅口味,啱晒入門嘅大胃飲
2023-06-02
帶子明太子忌廉墨魚汁意粉
沖繩黑糖檸檬咖啡
Ethiopia Gesha Village Coffee
2023-06-01 35 瀏覽
今日獨個兒行開附近.又想搵個地方食 Lunch.不知不覺行咗嚟啓岸.見狸猫cafe, 11:30開門,可能時間尚早.竟然未見有人等位,仲可以任選位置,早啲去就有啲好處。今次午餐是新Menu.見到好多新菜式.所以點了五花腩飯、韓式泡菜卡邦尼烏冬、炸雞🍗、同最愛嘅菠蘿🍍soda .今次食到攬住個肚走!🤣🤣🤣五花腩肥美-煎得好香,但有點油膩,好彩有隻温泉蛋🥚,中和油膩感。我最喜愛嘅卡邦尼意粉轉左烏冬 - 水準不變,好味😋炸雞 - 有驚喜,炸得好脆,好香,又夠熱,份量都算多嘅小食菠蘿🍍soda - 係咁熱嘅天氣飲,真係好舒服😌期待下次再試其他甜品🍮

我最喜愛嘅卡邦尼意粉轉左烏冬 - 水準不變,好味😋

炸雞 - 有驚喜,炸得好脆,好香,又夠熱,份量都算多嘅小食

菠蘿🍍soda - 係咁熱嘅天氣飲,真係好舒服😌

期待下次再試其他甜品🍮
2023-05-13
2023-05-28 27 瀏覽
-Error 成員193 人氣咖啡店 開幕嘅時候成個香港都係佢嘅新聞店舖外 粉絲們排隊嘅盛況真係好誇張㗎🤭今次終於到我過嚟打個卡⋯星期六既下午茶時間 竟然唔使排隊就入去試吓 朝聖下餐廳裝修以白色為主 襯埋橙黃色嘅狸貓🦝主題 清新嘅感覺諗住上網睇吓佢哋有咩必點推介⋯就俾我見到原來佢哋四月開始轉左一個全新Menu 🤩🪬軟殼蟹蟹籽三文治 Soft shell crab sando麵包牛油香味濃🥪 裏面包裹住新鮮蔬菜當然仲有即炸軟殼蟹 🦀都算幾大隻再加上同樣都系脆卜卜既蟹籽沙律醬 賣相同味道都ok 可以另外再加錢($10)炒蛋/ ($20)煙三文魚 就會再豐富啲😋🪬燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯 Grilled beef rice bowl用上肥瘦比例均勻既牛肉 👍🏻肉味濃 質量唔錯 份量都好多🤭加埋溫泉蛋 醃製過嘅紅薑絲 撈埋成個飯都幾好個人覺得可以再濃郁多少少🤏🏻或者可以加少少七味粉調味 就更加正🤩🪬挪威芝士配鮮製忌廉牛角包窩夫 Brown cheese croffle呢到既croffle用上無人不知既@bakehouse croissant🥐澎湃既挪威芝士一絲絲 🧀同狸貓毛毛好似 顏色都一模一樣

店舖外 粉絲們排隊嘅盛況真係好誇張㗎

個人覺得可以再濃郁多少少🤏🏻
或者可以加少少七味粉調味 就更加正🤩

澎湃既挪威芝士一絲絲 🧀同狸貓毛毛好似 顏色都一模一樣
如果一個人食都比較膩 好朋友分享啱啱好

🍹挪威芝士鮮奶咖啡 Brunost cheese latte
☕️熱鮮奶咖啡Latte

2023-05-26 34 瀏覽
帶子overcooked 左,細粒左,乾左無左水份。意粉太creamy搶左墨魚汁味,意粉爽硬度適中。份量比較少以下係為左夠字數而寫。夜晚6:30後堂食10% discount, 只係抵銷加一咁解
帶子overcooked 左,細粒左,乾左無左水份。
意粉太creamy搶左墨魚汁味,意粉爽硬度適中。
份量比較少

以下係為左夠字數而寫。
明太子墨魚汁帶子意粉
2023-05-26
呢間Cafe之前,因為193出名,今日小編收早,終於開嚟呢度食個teatime!👍🏻帶子明太子忌廉意粉作為一間Cafe,呢個意粉相當高質,醬汁濃稠夠味,掛汁力好高,加上忌廉嘅奶香,滿腔滋味,不過份量就比較少~👍🏻照燒牛肉蛋三文治分量比預期嘅多,鬆軟嘅麵包烤至金黃色,入口香脆,帶點蜜糖嘅甜味。牛肉份量滿藏包內,滑蛋更係澎湃又傾瀉!👍🏻Yuzu Honey CroffleCroffle來自於Bakehouse,牛油味特別香,加上柚子蜜糖呢一個配搭,減輕左牛角酥原有嘅油膩感,再係冰火之中混入雲呢拿雪糕,每一啖都好滿足~👍🏻黑糖檸檬咖啡餐廳特別提供幾款嘅手沖咖啡,不過小編俾佢呢一款帶有黑糖又有檸檬嘅配搭所吸引,酸度較輕,啡味出眾香醇,黑糖嘅香甜慢慢飄出。👍🏻Norwegian burntost cheese lattee打卡必點的飲品,面頭有一堆芝士,攪拌而成似係芝士奶蓋咁,特別邪惡,而且芝味濃郁,混入順滑嘅牛奶令人愛不釋手。💡 餐廳有手沖咖啡包可以買~👍🏻👍🏻餐廳上上下下都有一隻黃色嘅動物圍繞着,份外有格調。️

👍🏻帶子明太子忌廉意粉

👍🏻照燒牛肉蛋三文治

👍🏻Yuzu Honey Croffle

👍🏻黑糖檸檬咖啡

💡 餐廳有手沖咖啡包可以買~

👍🏻👍🏻餐廳上上下下都有一隻黃色嘅動物圍繞着,份外有格調。

2023-05-25 25 瀏覽
這間位於土瓜灣由 193@Error主理的咖啡店,全新隱町餐廳的班底,主打精品咖啡及輕食,以黃色狸貓為主題,樓底頗高,環境恬靜,隨心走走,喝杯咖啡,愜意舒服。🌸雜果沙律 $78雜果沙律賣相討好,有無花果、蜜桃、半熟雞蛋、沙律菜、車厘茄,另加$38 配燒牛肉,味道平衡,清新健康之選。🌸帶子明太子忌廉意粉 $138意粉好掛汁,沾滿明太子忌廉汁好惹味,份量女士們剛好。🌸政小山園宇治抹茶配雪糕 $48抹茶控推介,濃郁甘醇的宇治抹茶配上抹茶雪糕,雙重抹茶享受。🌸沖繩黑糖檸檬咖啡 $56層次感豐富的咖啡,洗盡心中煩惱。🌸 提拉米蘇啖啖濃郁的咖啡香氣,口感細緻軟滑。

🌸雜果沙律 $78

🌸帶子明太子忌廉意粉 $138
意粉好掛汁,沾滿明太子忌廉汁好惹味,份量女士們剛好。

🌸政小山園宇治抹茶配雪糕 $48
抹茶控推介,濃郁甘醇的宇治抹茶配上抹茶雪糕,雙重抹茶享受。

🌸沖繩黑糖檸檬咖啡 $56
層次感豐富的咖啡,洗盡心中煩惱。

🌸 提拉米蘇
啖啖濃郁的咖啡香氣,口感細緻軟滑。

週末去咗193間cafe內裡明亮、有狸貓公仔、植物感覺好清新俏皮叫咗2款主食及1款甜品share食佢哋個燒牛肉蓋好好味!牛肉口感軟彈、個燒汁勁下飯食到一粒不剩👍🏻🔸燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯($108)牛肉厚薄適中、大件,口感軟彈!個燒汁咸咸甜甜好香濃,勁下飯!仲有溫泉蛋、紅薑,好味到吃光光。🔸帶子明太子忌廉墨魚汁意粉($138)帶子大粒厚肉,外層煎香了,醬汁好creamy,唔會太濃蓋過鮮味,杰物質地令意粉好掛汁。🔸柚子蜜糖Croffle 雲呢拿雪糕($88)Croffle 香脆有牛油香,配上雪糕、柚子蜜糖,香甜滋味,而且份量都唔少呢。.🔸Flat White($38)🔸Dirty($43)咖啡香濃,係我喜歡嘅nutty 味,個人較喜歡哩度嘅Flat White,口感夠厚,啡奶比例適中,而dirty奶味偏重。

週末去咗193間cafe
內裡明亮、有狸貓公仔、植物
感覺好清新俏皮
叫咗2款主食及1款甜品share食
佢哋個燒牛肉蓋好好味!
牛肉口感軟彈、個燒汁勁下飯
食到一粒不剩👍🏻

🔸燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯($108)

🔸帶子明太子忌廉墨魚汁意粉($138)

🔸柚子蜜糖Croffle 雲呢拿雪糕($88)
🔸Flat White($38)
🔸Dirty($43)
【紅磡 ⋄ 人氣型格咖啡店】 🍽 Tanuki Coffee📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號地舖見到哩隻黃色狸貓同哩個軟殼蟹Toast Box知佢咩料啦!人氣歌手193開設的咖啡店一週年 小編終於去朝聖了🤣型格風的「Tanuki Coffee」以新潮的太空艙為設計概念餐廳環境十分寬敞 沒有想像中的擠擁 可以慢慢用餐🤫私心推薦招牌軟殼蟹蟹籽三文治 軟殼蟹炸得酥脆 很足料另外試了Brunost Cheese Croffle 配鮮忌廉 十分邪惡🧀他們用上了Bakehouse出品的牛角包窩夫 充滿牛油香氣主食點了帶子明太子忌廉墨魚汁意粉 pasta的份量偏少飲品點了Matcha Lemonade和Latte 兩杯都只是$38咖啡豆偏nutty 質素正常發揮 但拉花超美的 打卡一流~⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ Soft Shell Crab Tobiko Sando $88☞ Norwegian Brunost Cheese Croffle $98☞ Scallop Mentaiko Squid Ink Pa
【紅磡 ⋄ 人氣型格咖啡店】
🍽 Tanuki Coffee
📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號地舖

見到哩隻黃色狸貓同哩個軟殼蟹Toast Box知佢咩料啦!
人氣歌手193開設的咖啡店一週年 小編終於去朝聖了🤣
餐廳環境十分寬敞 沒有想像中的擠擁 可以慢慢用餐🤫
私心推薦招牌軟殼蟹蟹籽三文治 軟殼蟹炸得酥脆 很足料

他們用上了Bakehouse出品的牛角包窩夫 充滿牛油香氣
主食點了帶子明太子忌廉墨魚汁意粉 pasta的份量偏少
咖啡豆偏nutty 質素正常發揮 但拉花超美的 打卡一流~
❝我地食咗咩? ت ❞

☞ Scallop Mentaiko Squid Ink Pasta $138

☞ Matcha Lemonade $38

☞ Latte $38

⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
依間位於土瓜灣既cafe係193有份開既cafe,同隱町集團合作,以太空艙為主題,黃色既日本狸貓(Tanuki)係店內既吉祥物,店內仲有Tee,tote bag同咖啡豆出售🤎照燒牛肉蛋三文治($88)即叫即製既三文治,麵包係丹麥麵包外脆內軟充滿牛油香,咬落去有滿滿既牛肉同炒滑蛋,餡料豐富🥰帶子明太子忌廉墨魚汁意粉($138)帶子煎至金黃色,肉厚彈牙,再加左d煙肉片同洋蔥食落去好香口,意粉掛滿明太子忌廉墨魚汁仲好有咬口挪威Brunost芝士croffle配鮮製忌廉($98)好少見到cafe會有cheese croffle,鋪滿牛角包既挪威brown cheese充滿咸香味,芝士味勁濃郁,再配自家製忌廉同酥脆既croffle,成個配搭好夾好好食🥹Colombia Cauca Finca El Pariso($88)Handdrip coffee我覺得算係比較易入口挪威芝士鮮奶咖啡($58)除左用brunost芝士做甜品既signature之外,芝士既甜香再加咖啡,如果平時飲吾到太濃太苦既咖啡既一定要試下☕️

照燒牛肉蛋三文治($88)

帶子明太子忌廉墨魚汁意粉($138)

挪威Brunost芝士croffle配鮮製忌廉($98)

Handdrip coffee我覺得算係比較易入口

挪威芝士鮮奶咖啡($58)
2023-05-12
2023-05-12 60 瀏覽
「知我咩料啦!」好多香港人都知193 喺九龍城開咁間cafe , 最近同閨密再去朝聖🌟是日陽光普照☀️,照射在這以黃香色為主的餐廳,顯得閃閃發光✨ 加上有戶外座位,寵物歡迎,忙裏偷閑嘆個午餐新menu 有驚喜🤩燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯,牛肉軟腍,肉味香濃,溫泉蛋切開流出蛋黃,加上豐富醬汁,伴飽滿日本飯仲正韓式泡菜卡邦尼烏冬這款fushion 菜,既有韓式泡菜的香辣,又有意式卡邦尼醬的濃稠creamy,加上溫泉蛋,烏冬彈牙,每條都沾有醬汁限量供應❣️挪威 BRUNOST 芝士 croffle 配鮮製忌廉專登購入挪威「國民美食」BRUNOST 芝士 ,有濃郁的焦糖味,口感細膩,配上自家鮮製忌廉,及酥脆鬆軟croffle, 這個是必食的!還有挪威芝士鮮奶咖啡都正🥰

新menu 有驚喜🤩燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯,

挪威 BRUNOST 芝士 croffle 配鮮製忌廉

挪威 BRUNOST 芝士 croffle 配鮮製忌廉
2023-05-12 39 瀏覽
以日本狸貓為主題 佈滿店內四周可以揀坐室外/室內 坐位幾寬敞 夠光猛且空間感十足 🌟韓式泡菜卡邦尼烏冬呢個fusion菜又整得唔錯辣辣地既泡菜配creamy既醬汁烏冬煙韌又掛汁 加埋蛋汁 💯🌟燒味噌五花肉蓋飯五花肉肥瘦均勻 配上溫泉蛋 蛋香味十足撈埋一齊食好開胃👍🏻🌟挪威Brunost 芝士Croffle賣相已經好邪惡😈灑滿Brunost 🧀️質地柔軟帶有淡淡既焦糖甜味同濃郁既奶油香味再配上口感酥脆帶牛油香 既Croffle 同忌廉球層次感十足😋🌟Soda 菠蘿薑梳打呢杯特飲都唔錯 好岩而家天氣飲又唔會太甜夠解渴🌟太田園焙茶鮮奶焙茶味濃帶炭香味 無粉粒茶同奶比例平均
以日本狸貓為主題 佈滿店內四周

🌟太田園焙茶鮮奶
焙茶味濃帶炭香味 無粉粒
茶同奶比例平均
2023-05-12 21 瀏覽
得我一個食飯,網上睇到話Tanuki 開業一週年,又話換咗d舒服嘅傢俬,咁就等我去下先,今次由九龍灣去,原來搭15號巴士🚌,可以係門口附近落車,超方便快捷。入到去,的確多咗好多有椅背嘅🪑,對老人家嘅我的確唔錯,仲要舒服咗😊。主色調都係黃色,同原本裝修都好襯,唔覺係大翻新。中島座位望落都唔錯,但我係老人家,咁就座得舒服d啦😂今次試咗墨魚汁帶子忌廉意粉,新Menu換咗可以加$25飲熱咖啡☕️,所以點咗Latte。意粉🍝應該係用墨魚汁打,個汁用忌廉汁煮,所以唔會食到成口黑色,食落好香又夠熱,硬度適中,加上帶子煎得好香,個人好鍾意咖啡☕️正常,拉花好可愛

咖啡☕️正常,拉花好可愛

2023-05-08
2023-05-11 185 瀏覽
*✲゚*。 ☕️193 狸貓主題cafe 😆推介抹茶紅豆Croffle配抹茶雪糕 $88 非常抵食💯有4舊Croffle再加抹茶雪糕 紅豆同蕨餅仲可以加濃濃嘅抹茶醬 好正😍另外叫咗兩個main燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯唔錯 牛肉燒到9成熟 再加溫泉蛋撈埋一齊食😛個墨魚汁意粉黑色嘅 有兩粒帶子 少少明太子 火腿片同洋蔥粒
飲品叫左Latte ☕ 同Matcha Latte 🍵
拉花幾靚 而且幾有水準☺️
呢間cafe喺4月裝修完重開 仲同隱町集團班底合作推出左新menu💁🏻‍♀️食物同服務質素都有改善-✨ 抹茶紅豆Croffle配抹茶雪糕 ($88)✨ 燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯($108)✨ 帶子明太子忌廉墨魚汁意粉($138)✨ Matcha Latte ($45)✨ Latte ($38)+10% service charge-📍 Tanuki Coffee @tanukicoffeehk土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號地舖
-#cafefoodsnap_ToKwaWan#cafefoodsnap_cafe
*✲゚*。 ☕️

個墨魚汁意粉黑色嘅 有兩粒帶子 少少明太子 火腿片同洋蔥粒

飲品叫左Latte ☕ 同Matcha Latte 🍵
拉花幾靚 而且幾有水準☺️

食物同服務質素都有改善
✨ 抹茶紅豆Croffle配抹茶雪糕 ($88)
✨ 燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯($108)
✨ 帶子明太子忌廉墨魚汁意粉($138)
✨ Matcha Latte ($45)
✨ Latte ($38)
+10% service charge
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號地舖

#cafefoodsnap_ToKwaWan
#cafefoodsnap_cafe
2023-05-10 140 瀏覽
提到 @tanukicoffeehk 就即刻諗起193郭嘉駿3D打印的黃色狸貓 太空艙設計的天花等元素最近TANUKI x 隱町集團🟡食物和服務有改善獲得一致好評 加上啟岸巷子限時電子禮券優惠由即日至31/5 可以$50購買$100電子餐飲禮券即用即減 相等於半價享受美食💸把握機會去試·🍝帶子明太子忌廉墨魚汁意粉墨魚汁意粉味道濃郁 伴明太子鹹香與忌廉奶味口感幾濃稠 帶子煎至金黃 味道鮮甜且肉質結實還有炒過的洋蔥和煙肉🥓每啖都充滿香氣 好吃·🐖燒味噌五花肉蓋飯很可惜燒牛肉已售罄 所以店員推介試燒五花肉以味噌 米酒調味 入鍋煎至微焦 肉質軟嫩而不柴 帶少許甜度🥚加顆溫泉蛋 紫菜 紅薑絲 很下飯·🥐挪威BRUNOST芝士croffle全晚最期待的甜品 果然是signature 芝士控必試面層啡色絲為挪威Brown Cheese 每天限量發售山羊乳酪芝士加鮮制忌廉🧀食落似牛油拖肥糖再配搭酥脆的牛角包窩夫 味道邪惡 賣相又吸引·☕️冷萃咖啡Cold brew降低了酸度與苦澀味 無需加奶和糖能單純品嘗咖啡豆的芬芳 口感甘甜醇厚滑順·🍵山政小山園宇治抹茶鮮奶很可愛的拉花 而且喝起來毫無顆粒感 細膩濃稠
3D打印的黃色狸貓 太空艙設計的天花等元素
能單純品嘗咖啡豆的芬芳 口感甘甜醇厚滑順
🍵山政小山園宇治抹茶鮮奶
很可愛的拉花 而且喝起來毫無顆粒感 細膩濃稠
奶泡非常綿密 抹茶味入口時清甜微苦 香氣高雅
  • Norwegian Brunost Cheese Croffle