2023-12-26 158 瀏覽
聖誕諗住去蘭桂坊食晚餐感受氣氛喺OpenRice 見到呢間食pizza , 薯條大人細路都岩食難得仲可以訂位👍🏼20:00 到餐廳未有人餐廳都好有氣氛叫左pizza, 羊架, 烤肉餅黎到份量估唔到咁多濃味好食我地再叫多個pizza, 長通粉, 他他醬烤餅食食下餐廳熄埋燈好好氣氛,都開始坐滿人當然要叫埋啤酒🍻估唔到誤打誤撞都搵到間好野👍🏼7個人食唔曬啲野,又叫埋啤酒人頭都係$180 好抵
聖誕諗住去蘭桂坊食晚餐感受氣氛
喺OpenRice 見到呢間
食pizza , 薯條
大人細路都岩食
難得仲可以訂位👍🏼
20:00 到餐廳未有人
餐廳都好有氣氛
叫左pizza, 羊架, 烤肉餅
黎到份量估唔到咁多
濃味好食
我地再叫多個pizza, 長通粉, 他他醬烤餅
食食下餐廳熄埋燈好好氣氛,都開始坐滿人
當然要叫埋啤酒🍻
估唔到誤打誤撞都搵到間好野👍🏼
7個人食唔曬啲野,又叫埋啤酒
人頭都係$180
好抵
2023-12-25
蘭桂芳嘅🌟道吧Tao Bar🌟,除咗好啱🍻飲嘢之外,同時提供🥠地中海美食,絕對適合食飯飲嘢直落!🍺Samuel Adams $68 HH自帶花香🌼嘅生啤,口感順滑超好飲😍!🥠Mediterranean Dips Platter $168四式地中海醬分別為💗鷹嘴豆醬、💜中東茄子醬、❤️紅椒合桃醬、同埋🤍中東芝麻醬,跟埋🧺麵包籃,係送酒一流🍻嘅小食!啲醬就咁食都幾正,仲可以用埋嚟Dip薯條🍟,口味自由配搭!🐓Mediterranean Roasted Chicken $238香草燒雞🔥火喉控制得啱啱好,隻雞燒到皮香肉嫩🤤,啖啖肉嘅雞胸一樣嫩滑多汁💦,正!薯條🍟炸得香脆,仲落咗唔少少好似shake shake粉🌶️嘅調味料,勁惹味🤪!🥗Caesar Salad $118生菜🥬新鮮爽脆!有唔少🥠地中海脆包塊!醬汁有唔少壓碎咗嘅🐟鹹銀魚柳,帶來強烈嘅味覺刺激!

🍺Samuel Adams $68 HH

自帶花香🌼嘅生啤,口感順滑超好飲😍!

🥗Caesar Salad $118

2023-11-18 84 瀏覽
落蘭桂坊,大家多數淨係諗起飲嘢🍺🍸🍹 但其實呢度都有好多高質素嘅酒吧餐廳,有酒飲之餘仲有高質嘅嘢食,好似我今日要介紹嘅呢間Tao Bar咁,主打地中海菜式😎原來bar food 都可以好高質🤩 🌟希臘哈羅米芝士車厘茄沙律 $108 大量嘅火箭菜,面頭灑上芝士碎,最鍾意佢配上烤過嘅芝士條,鹹香味十足,好好食😎🌟Chicken Shawarma Platter $148估唔到咁好食🤩 份量仲要勁大份,性價比超高😍 絕對足夠三四人share😆 雞肉充滿香草味,烤到好香😍仲配上大量嘅蔬菜,夾埋烤餅一齊食,非常滋味🤩 仲有大量炸到香脆嘅薯條,送啤酒一流🍺👍🌟摩洛哥烤羊架 $188羊架有四件,羊羶味唔重,烤到少少焦香,肉質都唔會乾,最重要係配上大量嘅蔬菜及薯蓉,平衡返油膩感,唔錯😎 🌟啤酒酒吧梗係要飲酒啦🍺叫返兩杯啤酒配上咁好味嘅食物,同朋友吹吓水咁就渡過咗開心嘅一個下午😙

🌟希臘哈羅米芝士車厘茄沙律 $108

🌟摩洛哥烤羊架 $188

🌟啤酒

2023-11-06
2023-11-15 52 瀏覽
🚩Tao Bar 蘭桂坊除咗飲酒,其實仲有好多jeng野食😌今次我同男朋友嚟咗呢間專食地中海菜嘅餐廳,係中環來講算係性價比好高☝🏻蘭桂坊來講飲杯酒都過百,依度啲主食都係百零蚊鬆啲,而且超級大份岩曬share食~〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈 烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬 $198羊膝炆至軟糯,毫不費力已經脫骨感覺上羊膝的羊味不及羊腩濃所以大家都唔洗驚食唔慣另外佢哋嘅薯蓉同埋蔬菜都吸收左滿滿嘅羊肉精華完全清盤‼️🌈黑松露醬蘑菇忌廉意大利飯 $138估唔到咁大份,出面食完全係可以一開二嘅感覺🤭Risotto口感偏厚重creamy,一個人都食唔到太多三至四人分就岩岩好🌈瑪嘉烈特意大利薄餅 $98嚟緊去意大利呢個Pizza就係我哋嘅前哨戰Pizza係餅乾嗰種薄批,大家記得趁熱食芝士份量好足簡單嘅配搭蕃茄醬,水牛芝士,羅勒葉已經好好食🌈炸薯條 $88Five Guys同款辣味薯條不過份量巨多,每一條都痴滿辣粉佐酒一流🌈Berrylicuous $138
🚩Tao Bar
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈 烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬 $198
羊膝炆至軟糯,毫不費力已經脫骨
感覺上羊膝的羊味不及羊腩濃
所以大家都唔洗驚食唔慣
另外佢哋嘅薯蓉同埋蔬菜都吸收左滿滿嘅羊肉精華
完全清盤‼️

🌈黑松露醬蘑菇忌廉意大利飯 $138
估唔到咁大份,出面食完全係可以一開二嘅感覺🤭
Risotto口感偏厚重creamy,一個人都食唔到太多
三至四人分就岩岩好

🌈瑪嘉烈特意大利薄餅 $98
嚟緊去意大利呢個Pizza就係我哋嘅前哨戰
Pizza係餅乾嗰種薄批,大家記得趁熱食芝士份量好足
簡單嘅配搭蕃茄醬,水牛芝士,羅勒葉已經好好食

🌈炸薯條 $88
Five Guys同款辣味薯條
不過份量巨多,每一條都痴滿辣粉
佐酒一流

🌈Berrylicuous $138
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍻 Sιρʂ αɳԃ Sαʋσɾιҽʂ αƚ Bαɾ Rҽʂƚαυɾαɳƚ @ 🌟 Tao Bar 《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食:Mediterranean Roasted Chicken served with French Fries HKD 238Roasted New Zealand Lamb Shank served with Mediterranean Dips HKD 198Sweet Melody HKD 98Berry Black HKD 98.👀 大媽好耐冇試過聽日間去蘭桂坊斜坡嗰度行吓,呢日同朋友仔散步經過,整體市況冷清過之前好多啊,但見到Happy Hour都有好幾台人起呢間餐廳,所以就立即被吸引左。好可惜露天位置俾人坐晒,唯有坐室內啦。.🍹 要揸車唔可以飲酒,叫左「Sweet Melody」同「Berry Black」。前者主要係草莓同香蕉嘅組合好搭,令飲品充滿鮮果香甜!再加入橙汁同紅石榴糖漿,令味道更加豐富!後者黑莓同藍莓嘅組合帶出濃郁嘅莓果味,令飲品酸甜開胃,另外加入檸檬汁同菠蘿,增添清新
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食:
Sweet Melody HKD 98
Berry Black HKD 98

🍹 要揸車唔可以飲酒,叫左「Sweet Melody」同「Berry Black」。前者主要係草莓同香蕉嘅組合好搭,令飲品充滿鮮果香甜!再加入橙汁同紅石榴糖漿,令味道更加豐富!後者黑莓同藍莓嘅組合帶出濃郁嘅莓果味,令飲品酸甜開胃,另外加入檸檬汁同菠蘿,增添清新爽口感!

Sweet Melody & Berry Black

🐔 係好神奇嘅,有陣時你飲下飲下就會想食嘢。但係唔睇唔知,原來呢度有好多嘢都食,個樣仲要好吸引,所以叫咗兩款試下。「地中海式香草燒雞」真係好正!全隻燒春雞燒得啱啱好,外皮香脆多汁,內裡超JUICY!連埋粗薯條,炸得金黃鬆脆!

🍖 另一款「烤紐西蘭羊膝」都好驚喜,估唔到咁大份!羊膝肉質鮮嫩多汁,一切及化!配上地中海特色醬濃郁香濃,令羊膝更加美味!同埋配上好多蔬菜非常健康。

🌟 酒吧餐廳一向啲嘢食都未必特別好味,但係呢間真係非常唔錯,大份又好味,仲全日供應幾時嚟都食得。再加上餐廳好企理乾淨,坐得舒服,除左夜晚淨係黎飲嘢,大家都可以黎試吓佢啲美食呀!

📍 中環蘭桂坊德己立街27號榮華大廈A座地下A號舖
☎️ +(852)2259-3488
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Sweet Melody & Berry Black
2023-11-01 38 瀏覽
❂ Mediterranean Dips Platter 💵 HK$168🌟地中海四色醬拼盤▪️中東茄子醬▪️鷹嘴豆醬▪️紅椒合桃醬▪️中東芝麻醬呢個頭盤可以一次過試晒四個醬😌每個味道個份量都好足😚四個醬入面我就最鍾意紅椒合桃醬同中東芝麻醬😊紅椒合桃醬個醬質感好滑同杰身有辣辣地既紅椒🌶️同合桃味✨ 芝麻醬就似帶有小小奶味既芝麻鷹嘴豆醬係好有豆香, 配搭咗少少檸檬汁係上面中東茄子醬就係淡淡茄子香點住有口感既薄餅黎食, 幾特別✨🥰❂ Mediterranean Roasted Chicken 💵 HK$238超大隻燒雞😚雞既肉滲透晒香料😌勁入味肉質都算juicy , 而且仲附上埋泰式辣醬俾我地點雞肉😘另外我覺得好有驚喜係佢啲薯條薯條炸得超好食🤤外脆內軟, 好快就俾我食晒啲薯條😂❂ 瑪麗烈特意大利薄餅 💵 HK$98薄餅餅底好軟熟又口感🥰芝士勁濃厚, 多到可以見到拉絲😌同有好濃嘅蕃茄味🫠好味❂ Gls Sauvignon 💵 HK$78呢款白酒帶有小小果香,又唔會太甜好易入口😊
🌟地中海四色醬拼盤
四個醬入面我就最鍾意紅椒合桃醬同中東芝麻醬😊
紅椒合桃醬個醬質感好滑同杰身
有辣辣地既紅椒🌶️同合桃味✨
芝麻醬就似帶有小小奶味既芝麻
鷹嘴豆醬係好有豆香, 配搭咗少少檸檬汁係上面
中東茄子醬就係淡淡茄子香
點住有口感既薄餅黎食, 幾特別✨🥰

超大隻燒雞😚雞既肉滲透晒香料😌勁入味
薯條炸得超好食🤤外脆內軟, 好快就俾我食晒啲薯條😂

❂ 瑪麗烈特意大利薄餅 💵 HK$98
薄餅餅底好軟熟又口感🥰
芝士勁濃厚, 多到可以見到拉絲😌
同有好濃嘅蕃茄味🫠好味

❂ Gls Sauvignon 💵 HK$78
呢款白酒帶有小小果香,又唔會太甜
好易入口😊
2023-11-01 17 瀏覽
燈紅酒綠的蘭桂坊,萬聖節又再現昔日活力。這間位於在蘭桂坊最當眼位置的酒吧餐廳,主打地中海菜式,除提供各式美酒及特色飲品,還帶來自然、新鮮及色彩豐富的地中海美饌。🌸摩洛哥烤紐西蘭羊架 $188烤至全熟的羊架,配上石溜汁、薯蓉及彩虹甘筍,色澤誘人,充滿特色風味。🌸地中海四式醬拼盤 $168中東茄子醬、鷹嘴豆醬、紅椒合桃醬及中東芝麻醬配三式地中海包籃,滿載地道黎巴嫩風情。🌸瑪嘉烈特意大利薄餅 $98除了地中海薄餅及麵包,也提供意大利薄餅,滿足不同口味的食客。

🌸摩洛哥烤紐西蘭羊架 $188

🌸地中海四式醬拼盤 $168

🌸瑪嘉烈特意大利薄餅 $98

最近萬聖節一到了晚上就多了很多會裝扮的人出現,而且是愈夜愈精彩的樣子!而這間餐廳就正正在中間,所以店外都坐滿了客人感受節日氣氛,不過餐廳除了能喝酒外,其實餐點也挺不錯的!烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬(198元)羊膝已經煮得非常軟爛了,吃起來帶點羊羶味,會突出了點羊肉香,亦因為是羊膝,所以油脂感不會很重,所以整體挺健康的!還配有烤蔬菜和薯蓉! 烤雞柳烤餅拼盤(148元)這個非常豐富,份量也非常足!滿滿一大盤,除了有大量的辣味炸薯條,還有烤雞柳配上烤蕃茄,青椒,洋蔥等配菜,主角烤餅也不少!烤雞味道惹味,加了大量香料去燒製,口感焦香嫩滑,搭配上有點煙韌的烤餅和配菜一起吃,口感豐富又有層次!雜菌雞肉忌廉意粉(138元)醬汁非常香濃,每一條意粉都包裹上濃濃的醬汁,奶香奶香的!中間還吃到嫩嫩的雞腿肉!Stalla Artois (68元/HH)Somerby Apple Cider (58元/HH)

烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬(198元)

烤雞柳烤餅拼盤(148元)

雜菌雞肉忌廉意粉(138元)

Stalla Artois (68元/HH)

Somerby Apple Cider (58元/HH)

2023-10-30
最近發現中環都幾多中東菜食,最近去呢間係蘭桂坊附近,真係可以食飽先飲過!❣️蘭桂坊原來都有野食,位置都好方便❣️四款dips都好用心,值得點來食~✨地中海四色醬拼盤 $168 (必點- 真心覺得呢到嘅dips幾特別,尤其係🌶️紅椒合桃醬,辣辣地帶有合桃香口nuts味道,texture夠rich。- 鷹嘴豆醬濃濃豆香味,都係幾好味嘅選擇- 薄餅皮唔黏口,醬料份量十足,完全可以厚厚一層醬咁dip!🐑 烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬$198- 肉質好軟嫩,配上陣陣rosemary香。配菜都好用心,仲有底層有滑texture薯蓉,味道幾好。🥗尼斯沙律$108- 大大盤salad 多菜、番茄仔,配上銀魚、吞拿魚、牛油果、溫泉蛋,健康之選~🫐berry black $98- 幾refreshing嘅mocktail,上面有berry果肉呢到的確係蘭桂坊醫肚之選~

❣️蘭桂坊原來都有野食,位置都好方便
❣️四款dips都好用心,值得點來食~

✨地中海四色醬拼盤 $168 (必點
地中海四色醬拼盤

- 鷹嘴豆醬濃濃豆香味,都係幾好味嘅選擇

🐑 烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬$198
烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬

🥗尼斯沙律$108

🫐berry black $98

呢到的確係蘭桂坊醫肚之選~
地中海四色醬拼盤
烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬
2023-10-21 74 瀏覽
在蘭桂坊最當眼的位置,一家主打地中海菜式的酒吧餐廳「Tao Bar」主打提供各式美酒及特色飲品,以地中海菜色為基礎,大量採用水果、蔬菜、堅果、種子、豆類、全穀類、橄欖油,搭配雞、魚、羊等,可口又健康,這裡設有室內外座位,以全吧枱設計,在這裡把酒聊天,吃吃晚飯,氣氛一流👍🏻🌽▪️Beirut Nachos 自家烤製脆玉米片配牛油果蓉、酸忌廉、蕃茄莎莎,最愛食Nichols ,這裡用上芝士和粟米片一齊焗熱,融化咗嘅芝士鋪在粟米片上,熱辣辣又脆卜卜,已經超好食,再配合三款沾醬,三款各有特色,我就習慣好貪心每一塊粟米片都沾滿三款醬,就最好味🤣🌮▪️Chicken Quesadilla 墨西哥式雞肉芝士軟烤餅配牛油果蓉、酸忌廉、蕃茄莎莎,烤餅外層焦香又軟熟,包住香料香辣雞肉和兩款融化咗嘅芝士,少少辣充滿芝士香夠惹味,就咁食已經超級好食,亦可以沾上三款醬,特別喜歡沾上酸忌廉,特別好味👍🏻🐏▪️Roasted New Zealand Lamb Shank served with Mediterranean dips 烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬,羊膝口感軟腍,非常入味,有輕輕嘅羊羶香,好味道,配菜亦非常豐富

🌽▪️Beirut Nachos

🌮▪️Chicken Quesadilla

烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬,羊膝口感軟腍,非常入味,有輕輕嘅羊羶香,好味道,配菜亦非常豐富,,有香滑嘅薯蓉、紅蘿蔔、黃瓜、翠玉瓜、西蘭花,仲一條炸過嘅rosemary,將炸得香脆嘅香葉加在薯蓉上一齊食,味道超好,這道菜是必食推介😋

🍹▪️Berry Black
好多種水果汁組成,黑莓、藍莓、檸檬汁、菠蘿、蔓越莓汁,味道就是一杯香濃的雜莓汁,酸酸甜甜,唔錯

• 烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬
  • 墨西哥式雞肉芝士軟烤餅
2023-10-10 34 瀏覽
轉新工後每日都咁忙 頂到星期五真係要放鬆下放工同朋友去蘭桂坊happy hour本身諗住飲杯野再去食飯 但呢間餐牌都幾多選擇唔係淨得snacks就順便食埋飯Mediterranean Dips Platter地中海醬每種都幾特別 呢個拼盤可以試齊四款當中紅椒合桃醬最惹味 配麵包最夾鷹嘴豆醬好重豆香 豆茸口感好細緻幼滑另外中東芝麻醬同茄子醬就相對清淡Mediteranean Roasted Chicken香草味突出 焗到雞皮好脆 肉質都ok雞髀位幾滑最正係薯條 加左紅椒粉好味到食唔停Veggie Delight Pizza批底好似餅乾咁又薄又脆 全素配料唔怕肥主要有蘑菇蘆筍 蕃茄醬比較濃都幾惹味呢度有唔同嘅cocktails mocktails仲有唔同嘅酒類 幾啱同朋友嚟飲番杯
轉新工後每日都咁忙 頂到星期五真係要放鬆下

主要有蘑菇蘆筍 蕃茄醬比較濃都幾惹味

呢度有唔同嘅cocktails mocktails
仲有唔同嘅酒類 幾啱同朋友嚟飲番杯

2023-08-22 132 瀏覽
位於中環蘭桂坊的TAO BAR 除了夜晚是酒吧,晚市還提供不同種類的地中海美食!🤍幾正!頭盤的地中海四式醬拼盤一次過試哂4款醬,啱曬一d選擇困難症既朋友!🍆中東茄子醬食落去有淡淡茄子味,加上黑醋和紅石榴,酸酸地幾開胃。紅椒合桃醬有紅椒同合桃香味,個醬好滑!仲有合桃碎係上面🥰中東芝麻醬同平時食開既麻醬好唔同,食落去好淡淡的芝麻味,但冇咗麻醬既膩,比較清新。而鷹嘴豆醬加左少少檸檬汁,酸酸地。中東包另外再加錢refill又得!食唔停!另外,Falafel Wrap有驚喜!釀左滿滿既鷹嘴豆,辣辣地再配上菜同薄荷葉有一種清新既感覺,適合一d鍾意食豆既朋友。薯條配上紅白兩款醬,除了薯條既絕配茄汁,白醬有種芝麻既香味!薯條本身有少少五香粉,就咁食已經香味十足。摩洛哥燒羊架略嫌燒得過左,有點乾身😂配的彩虹薯菜反而幾好,有菜入下口就不至於太漏 不過最開心就係同朋友飲返兩杯🍻飲飽食醉可以暫時忘卻唔開心嘅事情🤍

中東包另外再加錢refill又得!食唔停!

2023-07-22 187 瀏覽
又到蘭桂坊搵野食!原來呢到有間黎巴嫩菜,好特別同老公收工來飲番杯💕.印度爐烤香辣芝士球 $98香酥鷹嘴豆餅卷 $98Hoegaarden $98黎巴嫩薄脆沙律 $108烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬 $198.大愛wrap 簡直係懷念嘅味道,我記得之前係希臘超愛吃,裡面好多菜配上特有嘅醬汁,地中海味道!.烤香辣芝士球滿特別,味道似辣版的咕嚕肉,酸酸甜甜辣辣加上芝士不錯😋.主菜犘洛哥烤紐西蘭羊架味道濃厚燒得好,大大件有咬口😋再配上石榴汁、薯蓉及彩虹甘筍,好味🤤.收工想飲番杯又想食地中海菜,不坊來試下!

印度爐烤香辣芝士球 $98
香酥鷹嘴豆餅卷 $98
Hoegaarden $98
黎巴嫩薄脆沙律 $108
烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬 $198

及彩虹甘筍,好味🤤

收工想飲番杯又想食地中海菜,不坊來試下!
中環新開左間食地中海菜嘅酒吧餐廳, 都幾近mtr 位置好方便. 前身係Beirut 都幾多好評. 店內有紅色霓紅燈就好似一般酒吧, 又估唔到野食都唔錯Seafood Pizza $128Pizza 好食, 佢薄批底好香脆, 上面有彩椒, octopus 等, 個調味剛好, 幾香口好食Mediterranean roasted chicken served with fresh fries $238 即叫即煮, 一整隻雞份量唔少啖啖肉,肉質雖未算係好嫩但都唔鞋, 唔錯嘅. 美中不足係如果香料再入味d 就更perfect. 一邊薯條又幾正, 新鮮炸好熱辣香脆, 而且佢調味幾香, 朋友話有點熱浪薯片嘅香味feel🤣 Muhammara $78類似hummus, 呢款係紅椒合桃醬, 用左red bell peppers, walnuts, olive oil 製成, 幾香而口感幼滑, 唔錯. 本身會served with house add pita bread, 如果可以再烘香脆d 就更好啦. Malibu Sea $138Somersby $68朋友order 杯cocktail 好靚,

Seafood Pizza $128

Muhammara $78

Malibu Sea $138
Somersby $68
朋友order 杯cocktail 好靚, 都幾易入口算清爽味道. 我叫左杯Somersby送野食