餐廳: TERA (形點 I)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
👦🏻👧🏻好鍾意去Tera食甜品,尤其是係佢哋嘅招牌日式梳乎厘,賣相又靚又好味!經過見到出咗開心果梳乎厘班戟,身為開心果控梗係要入嚟試吓啦😍!晚市套餐會跟湯或者沙律,仲可以用優惠價點正價飲品添!💦日式清酒煮海鮮 $98用清酒去烹調蜆、蝦同帶子,去帶出海鮮嘅鮮味,每樣都有鮮甜嘅味道。🍗炸蜜糖牛油雞翼 6隻 $78炸到外脆內軟,表面有一層香甜蜜糖,內裏嫩滑多汁,真係好滋味!🐏法式紅酒燴羊膝套餐 $168第一眼見到好surprise,冇諗過咁大件!羊膝煮得好腍好入味,好容易咬開。切開有好多肉食,未食配菜已經食到好飽🤭。🥩香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁 $228肉質細嫩而且肉味香濃,入口有豐富油花,配上帶甜味嘅青胡椒燒肉汁,食完唔會覺得膩。🥞開心果梳乎厘班戟套餐 $158即叫即製嘅班戟鬆軟綿滑,啖啖都散發着濃厚嘅蛋香味,配上濃郁幼滑嘅開心果醬同開心果粒,每一啖都係幸福嘅味道啊!🍫布朗尼班戟配雪糕 $98布朗尼同忌廉層層相隔,最上層有球雲呢拿雪糕。布朗尼外脆內軟,內裏有果仁粒粒幾有口感,同雲呢拿雪糕簡直係絕配。加埋忌廉打得好幼滑輕盈,令成個口感更加豐富。🥭芒果楊枝甘露 +$40芒果汁同椰汁配合得唔錯

💦日式清酒煮海鮮 $98

🍗炸蜜糖牛油雞翼 6隻 $78

🐏法式紅酒燴羊膝套餐 $168

🥩香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁 $228

🥞開心果梳乎厘班戟套餐 $158

🍫布朗尼班戟配雪糕 $98

🥭芒果楊枝甘露 +$40
芒果汁同椰汁配合得唔錯,甜度恰到好處,裏面有芒果肉同西米,味道清甜爽口。

🍌香蕉咖啡配椰乳 +$40
咖啡帶有淡淡椰香味,將底下嘅香蕉蓉攪拌一齊飲,令到咖啡有蕉嘅香甜味道。

🫘紅豆咖啡配椰乳 +$40
咖啡味道同上面嗰杯一樣,如果鍾意食紅豆嘅可以試吓呢一杯。
2024-11-20
TERA係元朗YOHO,位置方便,呢度嘅食物真係好正!😋 佢哋嘅限定套餐真係好抵食,包埋一份湯或者沙律🥗首先講下佢哋嘅南瓜湯,落左黑椒,味道好香濃,飲落去好暖胃,特別適合呢啲天氣🎃 黑椒嘅香味同南瓜嘅甜味配合得天衣無縫,真係一流!👍煙三文魚忌廉貓耳朵都係一大亮點。🐟 三文魚煙得啱啱好🧡唔會太鹹,配埋忌廉醬同貓耳朵,口感豐富,味道層次分明。🍝 每一啖都好滿足,真係食到停唔到口。😋法式紅酒燴羊膝更加係必試之選。🍷 羊膝燴得好入味,肉質嫩滑❤️紅酒嘅香氣滲透每一絲肉,真係好滋味🍖 配埋啲薯仔同蔬菜,真係一個完美嘅組合🥔炸蜜糖牛油雞翼真係好正!🍗 外皮炸得金黃香脆,內裡嘅雞肉嫩滑多汁💛💛蜜糖牛油嘅甜味同香味完美結合,真係一啖接一啖🍯飲品方面,熱荔枝玫瑰花茶同凍山茶花荔枝茉莉綠茶都好有特色。🌸 熱荔枝玫瑰花茶香氣撲鼻,飲落去好舒服🫖🫖仲有陣陣荔枝嘅甜味🍵 凍山茶花荔枝茉莉綠茶夠哂清甜🍹最後,豆乳疏乎厘班戟係一個完美嘅甜品。🥞 班戟鬆軟💜💜豆乳嘅香味濃郁,夾埋紅豆,丸子同埋蕨餅,配埋疏乎厘,口感豐富,真係一個完美嘅結尾🍮
TERA係元朗YOHO,位置方便,呢度嘅食物真係好正!😋
佢哋嘅限定套餐真係好抵食,包埋一份湯或者沙律🥗

首先講下佢哋嘅南瓜湯,落左黑椒,味道好香濃,飲落去好暖胃,

煙三文魚忌廉貓耳朵都係一大亮點。🐟 三文魚煙得啱啱好🧡

配埋啲薯仔同蔬菜,真係一個完美嘅組合🥔

炸蜜糖牛油雞翼真係好正!🍗 外皮炸得金黃香脆,

最後,豆乳疏乎厘班戟係一個完美嘅甜品。🥞 班戟鬆軟💜💜
  • 荔枝玫瑰花茶
  • 豆乳疏乎厘
2025-01-10 0 瀏覽
自費俾錢呢間位於元朗大型嘅購物中心環境細細好有日式風味呢一間餐廳結合西式菜式我哋嗌咗一個主菜墨汁意大利飯配上海鮮勁大份我覺得好好味仲有話佢啲飯粒好有口感煙煙韌韌超級好食兩個人分嚟食都覺得好正配上去嘅帶子真係好鮮甜好新鮮好入味我哋亦都嗌咗一個大嘅甜品就係pancake疏乎厘口味有好多多種我哋揀咗抹茶配上麻糬煙煙韌韌超級好食好有綠茶嘅風味如果大家唔係好鍾意甜嘅話都覺得好正佢嘅pancake係招牌之選如果有興趣大家可以揀
自費俾錢

2025-01-10 0 瀏覽
Tera主打手工甜品同西式主菜,餐廳裝修以木系為主,簡約舒適❤️🔎 帶子墨魚汁意大利飯 意大利飯吃起來鮮味十足👅味道濃郁,帶子鮮嫩~🔎 香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁 肉眼叫了7成熟,肉質嫩滑,充滿肉汁~配上特製青胡椒燒肉汁,中和了肉的油膩感。以上兩個套餐附送是日餐湯/沙律,我和朋友選了是日餐湯:蕃茄湯🍅追加正價飲品可減$12,我們選了以下兩杯飲品🥤🔎黑枸杞黑糖桑堪茶 黑枸杞黑糖桑堪茶味道清香,健康又養生~🔎草莓番石榴乳酸梳打 草莓番石榴乳酸梳打整體酸甜適中,清爽又解膩~🔎豆乳疏乎厘班戟賣相非常漂亮💕梳乎厘蛋味濃郁,整體空氣感十足,非常鬆軟~🔱 另收加一服務費
Tera主打手工甜品同西式主菜,
餐廳裝修以木系為主,簡約舒適❤️

🔎 帶子墨魚汁意大利飯
意大利飯吃起來鮮味十足👅
味道濃郁,帶子鮮嫩~

🔎 香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁
肉眼叫了7成熟,
肉質嫩滑,充滿肉汁~
配上特製青胡椒燒肉汁,
中和了肉的油膩感。

以上兩個套餐附送是日餐湯/沙律,
我和朋友選了是日餐湯:蕃茄湯🍅

追加正價飲品可減$12,
我們選了以下兩杯飲品🥤

🔎黑枸杞黑糖桑堪茶
黑枸杞黑糖桑堪茶味道清香,
健康又養生~

🔎草莓番石榴乳酸梳打
草莓番石榴乳酸梳打整體酸甜適中,
清爽又解膩~

🔎豆乳疏乎厘班戟
賣相非常漂亮💕
梳乎厘蛋味濃郁,
整體空氣感十足,非常鬆軟~

🔱 另收加一服務費
2025-01-09 0 瀏覽
友人同我生活各有各忙,為左見面聚下,我地一般會提早一至兩個月約定☺️book定心水餐廳,咁就唔怕無好西食啦🥴呢個女人食量細,食物大部分由我包底😂食完full到skip dinner+罪孽深重做左2hr運動🤣呢間日西餐廳由法國藍帶廚師主理,有多款甜品及輕食,環境乾淨企理,適合三五知己gathering明太子蟹肉意粉 $157勁多明太子、蟹肉同紫菜😍食前撈勻令口感同味道更平均,鮮味creamy😋煙三文魚忌廉貓耳朵 $162香濃煙三文魚大大塊,貓耳朵口感煙韌掛汁,仲有少少菌菇提升香味及口感,份量十足,建議螞蟻人朋友仔二人分享😉牛油果咖啡配椰乳 跟餐+$9 幾香牛油果味,仲有粒粒牛油果肉,估唔到味道同椰奶+咖啡幾夾😯👍🏻有驚喜烤杏仁Latte 跟餐 +$34入口有淡淡杏仁香,而且唔太甜☺️提拉米蘇布朗尼pancake $158未食已經不停動L係咁搖🤣,太有動感,入口嫩滑🤤蛋味香濃,口感綿密☺️連我呢類低糖飲食既人士都接受到😉開心果waffle $148賣相吸引,開心果粒粒同果醬舖滿窩夫表層😍口感鬆軟,加埋cream一齊食😋鍾意開心果甜品既朋友仔可以試下

明太子蟹肉意粉 $157

煙三文魚忌廉貓耳朵 $162

牛油果咖啡配椰乳 跟餐+$9

烤杏仁Latte 跟餐 +$34
入口有淡淡杏仁香,而且唔太甜☺️

提拉米蘇布朗尼pancake $158

開心果waffle $148
2025-01-09 0 瀏覽
之前見到有人推介呢間餐廳既疏乎厘班戟 咁我就約妹妹去食下 餐廳係日式既裝修 我地今次坐榻榻米 感覺好舒服♡豆乳疏乎厘班戟🥞 $108呢個pancake做緊優惠 個丸子同埋蕨餅都好煙韌 pancake好soft 加埋黑糖同埋紅豆🫘真係好好味 又唔會好漏♡煙三文魚忌廉貓耳朵 $128每一粒貓耳朵通粉都沾滿左忌廉汁 ♡香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁🥩 $228塊扒好厚 我地揀左5成熟 覺得岩岩好 肉好嫩滑 個燒肉汁都幾好食 配菜仲有瓜、薯仔🥔同埋露荀 下次黎都會再叫呢個肉眼扒♡荔枝玫瑰花茶🫖 $46想飲清新d既飲品可以揀呢個花茶 味道酸酸甜甜 仲可以加熱水再飲

♡豆乳疏乎厘班戟🥞 $108

♡煙三文魚忌廉貓耳朵 $128
每一粒貓耳朵通粉都沾滿左忌廉汁

♡香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁🥩 $228

♡荔枝玫瑰花茶🫖 $46
2025-01-07 0 瀏覽
哩間cafe 走日式風格,無論係食物同埋室內裝修都好靚😍食品款式亦好多推介❤️🥞蜜瓜白桃烏龍疏乎厘班戟一上台班戟擺盤好吸睛😍😍班戟面層鋪滿白桃烏龍 cream🍑好靚疏乎厘班戟蛋味超香一定要試吓👍🏻🍜特濃雞白湯烏冬個湯真係無得輸😩😩湯真濃郁香滑的雞白湯,搭配慢煮雞胸肉🐔每一口都融匠心與創意於一碗,味道層次豐富😋😋🧇原條蒲燒鰻魚炒蛋窩夫伴沙律原條蒲燒鰻魚好大條😱炒蛋好厚身底層係牛角包窩夫🥰好滿足仲配埋沙律好健康🥗🌹荔枝玫瑰花茶 成個茶壺出餐🫖好大壺好正😍荔枝同玫瑰好夾💕另外推介💕🍂山茶花荔枝茉莉花茶🐱煙三文魚忌廉貓耳朵🥭芒果楊枝甘露➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 TERA (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#香港美食#香

推介❤️

🥭芒果楊枝甘露

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 TERA (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南#香港必吃 #香港必食
#元朗好去處 #元朗 #元朗美食
#terapancakehouse #soufflepancake #teradessert #desserts #pancake #tera#hkdessert#hkcafe #hkcafehopping #梳乎厘 #梳乎厘班戟

2025-01-02 0 瀏覽
Tera開既分店真係越開越多~黎到Yoho都見到佢既身影💕平日黎到見到既價錢都幾抵食♡主食•All day breakfast set $178呢間ADB真係超豐富 基本上真係咩都有齊牛角包窩夫已經成為左common既主食加埋大啡菇🍄‍🟫同牛油果真係好正🙌一個ADB夠飽足成日😂•香煎紐西蘭肉眼青胡椒燒肉汁 $228見到lunch menu有肉眼 又心思思想試下雖然唔算大塊 但都幾有牛味 係有口感既肉眼加埋幾舊炸過既薯仔又幾好食🐮♡甜品•聖誕Pancake*雪糕(追加)$158+$28呢款聖誕限定既pancake 加左開心果醬同聖誕🎄都好夾呀 而且加埋士多啤梨🍓成個感覺都幾打卡able因為個cream 唔太夠所以我今次仲加左兩球雪糕~雖然唔知咩brand係幾幾食既雪糕♡飲品•Flat White •Latte黎到cafe 咖啡都係基本💕兩杯咖啡都中上好飲☕️
Tera開既分店真係越開越多~
黎到Yoho都見到佢既身影💕

•Latte
黎到cafe 咖啡都係基本💕
兩杯咖啡都中上好飲☕️

2025-01-01 0 瀏覽
早排聖誕節黎到元朗Yoho呢間 Tera食晚飯😍🌟煙三文魚牛角窩夫🐟煙三文魚、炒滑蛋及牛油果配上鬆脆嘅牛角窩夫味道相當夾😍 窩夫旁邊仲有新鮮健康嘅沙律,整體味道夠豐富❗️🌟香辣蜆肉扁意粉🍝香辣蜆肉扁意粉味道唔會好辣,蜆肉又大又鮮美,扁意粉嘅口感彈牙😋🌟🍗炸蜜糖牛油雞翼(6隻)炸蜜糖牛油雞翼外層香脆,雞肉都幾嫩滑,每一啖都能感受到蜜糖嘅香甜同牛油香🙂TERA 📍元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
早排聖誕節黎到元朗Yoho呢間 Tera食晚飯😍

🌟煙三文魚牛角窩夫🐟

🌟香辣蜆肉扁意粉🍝

🌟🍗炸蜜糖牛油雞翼(6隻)

TERA
📍元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
2025-01-01 48 瀏覽
買咗個二人餐加一個主食,小食蒜香一口牛粒,好食推介,傳統肉腸貓耳朵好普通,冇咩味,肉腸都唔係特別好食 。香煎帶子檸檬意大利飯,又係冇咩味,睇個名會有啲誤會以為意大利飯本身已經有檸檬香味,但係檸檬係放喺上面好似裝飾,感覺仲要自己唧檸檬汁入去?肉眼配青胡椒燒肉汁,嗌咗五成,切出嚟係有血嘅,但係好多筋,有牙力都咬唔爛疏乎厘就算二人餐都要+128 ,揀咗金箔Nutella 疏乎厘pancake,pancake好正常,但又唔稱得上超級好味。飲品都係好一般。買單三個人都要成千蚊,呢個價錢可以值得更好
買咗個二人餐加一個主食,

小食蒜香一口牛粒,好食推介,

傳統肉腸貓耳朵好普通,冇咩味,肉腸都唔係特別好食 。

飲品都係好一般。

買單三個人都要成千蚊,呢個價錢可以值得更好
金箔Nutella 疏乎厘pancake
肉眼配青胡椒燒肉汁
傳統肉腸貓耳朵
蒜香一口牛粒
香煎帶子檸檬意大利飯
蒜香一口牛粒
2024-12-30 240 瀏覽
Pet friendly 餐廳是日冬至,選擇了Yoho mall的Tera餐廳,可以帶埋🐶一齊實在太好了☺️選擇了兩個限定套餐~香煎帶子墨魚汁燴意大利飯帶子鮮甜,有三大粒,意大利飯配墨魚汁好味⭐️⭐️⭐️⭐️香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁紐西蘭肉眼牛扒🥩七成熟,略嫌有些韌,但肉質尚算粉嫩多汁,配料用上烤焗薯仔、茄子及蘆筍⭐️⭐️⭐️另加上必選甜品~香蕉Speculoos曲奇疏乎厘班戟這家甜品是必食之選,餐牌上有多款選擇,睇到流口水,今次選擇這款,空氣感的疏乎厘,第一口吃下已有驚艶的感覺,食過返尋味🤩,配搭曲奇碎尤其出眾!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Pet friendly 餐廳

選擇了兩個限定套餐~
香煎帶子墨魚汁燴意大利飯
帶子鮮甜,有三大粒,意大利飯配墨魚汁好味
⭐️⭐️⭐️⭐️

香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁
⭐️⭐️⭐️

另加上必選甜品
香蕉Speculoos曲奇疏乎厘班戟
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-12-30 211 瀏覽
聖誕節同親友去咗Yoho行街行到去呢間餐廳門口,家姐力推佢話成日食,好正的!就係咁,佛系入咗去。等咗一枱,好快就有得入座。我地點咗法式燉蛋pancake $138 及金箔 Pancake $168。白色燉蛋面層燒咗一層焦糖,入口香脆可口,帶有焦香味,又唔會太甜,旁邊放上雜莓伴碟。金箔 Pancake較為香濃,配上濃郁嘅榛子醬喺面層,半碟有金莎朱古力。兩件pancake一樣,蛋香軟滑,pancake質感綿密,入口鬆軟,帶有少少濕潤,唔會好乾身的確好好食😋! 必定再回訪
聖誕節同親友去咗Yoho行街
行到去呢間餐廳門口,家姐力推
佢話成日食,好正的!
就係咁,佛系入咗去。
等咗一枱,好快就有得入座。

的確好好食😋!
必定再回訪
金箔pancake
黑色燉蛋pancake
金箔pancake
黑色燉蛋pancake
2024-12-30 196 瀏覽
聖誕節去左元朗食飯,叫咗兩款主食,明太子意粉同鰻魚飯,不過不失,之後就到重頭戲疏乎厘pancake同埋窩夫!Lotus 香蕉窩夫非常之大塊,而且口感係比較鬆軟嘅唔係脆卜卜卜嗰一款,不過都算係外脆外軟,啲cream亦都唔會太甜,非常之唔錯!疏乎厘pancake就略嫌太過於軟綿冇乜質感,真係非常之濕潤,不過都比想像中大份我哋四個人share都夠食,總括嚟講呢間餐廳不過不失冇想像中講到咁好,價錢稍貴,不過質素都唔差!

ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ左呢間由法國藍帶廚師主理既ᴄᴀꜰᴇ好耐佢地既招牌日式疏乎厘班戟賣相超吸引🤩!餐廳走日式木系風格 店內仲有榻榻米坐位而且佢地仲係ᴘᴇᴛ ꜰʀɪᴇɴᴅʟʏ既餐廳呀🐱🐶🦑香煎比目魚配墨魚汁意大利飯比目魚皮煎得香脆 魚肉油脂充足勁嫩滑意大利飯粒粒分明唔會太濕 超好味🤤🐟煙三文魚忌廉貓耳朵每一粒意粉都沾滿稠度剛好既忌廉汁配埋煙三文魚既咸鮮味 整體味道十分出色👍🏻🍤小食拼盤有炸薯條 蜜糖雞翼 炸蝦天婦羅同雜菜沙律🥗最欣賞個雞翼 好香蜜糖味🍯🥞豆乳疏乎厘班戟黎呢度真係必食疏乎厘😍班戟空氣感十足上枱一陣依然飽滿ǫ彈 入口微微濕潤 超香蛋味班戟鋪滿香甜既豆乳醬 加埋日式丸子 紅豆蓉 厥餅倒埋楓糖醬一齊食每一啖都超滿足❣️🥣南瓜湯是日餐湯 濃稠適中 南瓜打蓉口感幼滑冇顆粒感🥤芒果香橙梳打+葡萄茉莉烏龍茶梳打唔會太甜 清甜既水果味十分解渴而茉莉烏龍茶淡淡茶香中帶有香甜葡萄味💜
ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ左呢間由法國藍帶廚師主理既ᴄᴀꜰᴇ好耐
佢地既招牌日式疏乎厘班戟賣相超吸引🤩!
餐廳走日式木系風格 店內仲有榻榻米坐位

南瓜湯
芒果香橙梳打
葡萄茉莉烏龍茶
2024-12-28 168 瀏覽
黎到元朗想食下西餐~我地點左既餐都有奉送沙律或餐湯我們選擇咗蕃茄湯,味道濃厚 蕃茄蓉打到好細。~ 煙三文魚忌廉貓耳朵 $165貓耳朵 是貝殼型的意粉,掛汁力超強。每一啖都有濃厚嘅忌廉汁,唔好睇佢一碟咁細,其實份量非常多。熱焙茶鮮奶@$37.0~安格斯手打牛肉漢堡配薯條 $205麵包鬆軟 安格斯手打牛肉 肉質鬆軟 彈牙 不太油膩加上蕃茄的碰撞 非常清新啊!凍焙茶鮮奶 @$37.0焙茶味出眾,非常推介!小食拼盤 $108有薯條、炸蝦條 以及沙律。炸物非常脆口👀豆乳pancake $128Pancake 加上豆乳粉 沒有違和感。Ps: 喺入邊見到好多唔同嘅狗狗,係一間寵物友善餐廳。#Tera寺 #pancake #香港探店 #香港美食 #圍方 #打卡 #形點 #旺角美食 #佐敦 #法國藍帶廚師 #日式梳乎厘班戟
黎到元朗想食下西餐~

我地點左既餐都有奉送沙律或餐湯

我們選擇咗蕃茄湯,味道濃厚 蕃茄蓉打到好細。

~ 煙三文魚忌廉貓耳朵 $165

熱焙茶鮮奶@$37.0

~安格斯手打牛肉漢堡配薯條 $205

麵包鬆軟 安格斯手打牛肉 肉質鬆軟 彈牙 不太油膩
加上蕃茄的碰撞 非常清新啊!

凍焙茶鮮奶 @$37.0
焙茶味出眾,非常推介!

小食拼盤 $108
有薯條、炸蝦條 以及沙律。
炸物非常脆口👀

豆乳pancake $128
Pancake 加上豆乳粉 沒有違和感。

Ps: 喺入邊見到好多唔同嘅狗狗,係一間寵物友善餐廳。