2022-12-20 1453 瀏覽
就在西營盤地鐵站不遠處的一個街角裏,有一間設計充滿工業風的扒房,有美酒,又有牛扒供應,價格唔貴,非常親民,百幾蚊就享受到美味的牛扒與酒,同時亦唔收加一,抵食又好食。餐廳唔算好大,不過坐在高椅和高枱上,感覺休閒,輕鬆寫意,非常適合同朋友喺呢度鋸扒同暢飲。餐牌內容貴精不貴多,供應的盡是優質的扒類和其它肉類,當然還有不少伴酒的小食和幾款甜品供應。<美國安格斯牛板鍵扒 $138>牛扒即叫即做,感覺都幾大塊,份量不少,外面烤得微微焦香,並帶有烤肉嘅紋理。牛扒油脂分佈非常平均,入面嘅肉質非常鮮嫩,而且仲好juicy,充滿牛肉香味,以呢個百幾蚊嘅價錢嚟講,質素絕對滿分,令人覺得驚喜!!~切開牛扒,還看得見佢入面嘅粉嫩,水準不錯。個人仲非常喜歡佢嘅粗身薯條,還加上一些調味料,分外香脆,惹味好食。<澳洲豬鞍架 $168>呢塊豬鞍架嘅肉質質素非常高,豬扒夠厚,但係佢依然保持到入口鬆軟感覺,而且仲充滿肉汁,配埋旁邊嘅沙律菜,同豬鞍架更加能夠互相平衡,不會覺得油膩。伴埋燒烤醬汁一齊食就更加惹味。<三重芝士中東包>看似平平無奇嘅芝士中東包,估唔到入口非常鬆軟,咬開

<美國安格斯牛板鍵扒 $138>

切開牛扒,還看得見佢入面嘅粉嫩,水準不錯。

<澳洲豬鞍架 $168>

伴埋燒烤醬汁一齊食就更加惹味。

<三重芝士中東包>
看似平平無奇嘅芝士中東包,估唔到入口非常鬆軟,咬開入面有非常之多嘅芝士醬餡料,芝士味道極為濃郁,同軟綿綿嘅中東包非常相襯,超級好味!!~

最後走到呢個非常之大嘅酒櫃面前,客人可以自由任意挑選自己喜愛嘅酒品,或者其他無酒精飲品。

Apple Cider帶有微微蘋果香味,入面仲有小小蘋果蓉,清甜酒香更加容易入口。
朋友唔想飲酒,叫了一支sparkling water,更為清新。

個人非常喜歡餐廳自由自在的感覺,無論牛扒同豬鞍架嘅肉質都非常之高質素,而且廚師嘅煮法亦都相當有水準,非常好食。最重要係價錢相當之貼地,抵食又好味,值得推薦。

• 澳洲豬鞍架
  • 美國安格斯牛板腱扒
2022-12-15 883 瀏覽
天氣轉涼,準備過冬至,聖誕好快來臨,約咗好耐冇見嘅朋友吹下水傾下計,朋友喺港島區返工,趁機會過海食番餐,之前同妹妹來過,有好嘢食,特別係有好嘢飲。餐廳大雪櫃係重點,琳瑯滿目,各式其式,放滿不同類型啤酒,目不暇給,好多口味選擇嘅啤酒,外國特式啤、手工啤、水果啤、白酒……,有選擇困難症嘅朋友小心呀!隔離枱好厲害呀,睇住佢哋飲咗十多支唔同類型嘅啤酒,打卡一流!黑松露蝦多士~新鮮熱辣辣炸起鋪滿芝麻嘅蝦多士確實美味,廚師最後放上黑松露醬,使整個小食嘅味道更上一層樓。三重芝士中東包~熱辣辣香噴噴,芝士味濃,主要係mozzarella,拉絲芝士配中東包,有啲似 pizza,兩個人食啱啱好。澳洲豬鞍架(配薯條)~即叫即烤,大家要畀啲耐性,朋友唔食牛 呢個係好選擇,味道稍稍鹹一點,送啤酒一流。臨近聖誕,店內擺滿聖誕裝飾,好有氣氛,地方好適合包場開party,聖誕menu已經出咗,會喺牆上發現。
餐廳大雪櫃係重點,琳瑯滿目,各式其式,

黑松露蝦多士~
三重芝士中東包~
澳洲豬鞍架(配薯條)~
2022-12-13
2022-12-07 70 瀏覽
每次都經過呢間酒吧,今日先發覺原來係有嘢食嘅,原來佢係餐廳加酒吧,中午仲有set lunch,價錢都相宜,有$68至$100,仲有嘢飲!所以今日特登行過嚟試吓佢嘅set lunch!佢嘅選擇都幾多,有牛扒、煙三文魚同埋腸仔,配麵包,薯條,仲有沙律,份量絕對構成。嘢飲有汽水果汁仲啤酒,呢度嘅啤酒種類真係啱晒啲鍾意飲酒嘅人,好多種類!牛扒—好食,有炭燒味😋烤德國腸—德國腸果然做得出色,唔係咁多餐廳整德國腸整得好食,呢間幾好食😋煙三文魚—煙三文魚烹調唔需要特別技巧嘅,所以唔使特別講,味道都幾正常可以食。配菜,個麵包我覺得好好食,熱辣辣鬆軟。

牛扒—好食,有炭燒味😋

配菜,個麵包我覺得好好食,熱辣辣鬆軟。

2022-12-05
$100 (早餐)
2022-12-03 69 瀏覽
餐廳位於西營盤站附近,係間decent嘅澳洲扒房,今日食咗lunch set 幾抵食😄🔹️Lunch Set 美國安格斯牛扒鍵扒 (配澳洲雞鹽薯條+橄欖油香草中東包+特色沙律+餐飲 )$98牛扒都煎得幾好🐄,啱啱好5成熟,幾多肉汁和重牛味,配埋醬汁幾正。跟餐的薯條幾粗有口感🍿,加咗調味粉幾惹味,中東包都幾好食,香草味幾重,沙律菜都幾新鮮🥗,餐飲方面,可以係雪櫃自己揀樽裝或罐裝飲品,包括新鮮果汁、梳打水和咖啡,我揀左新鮮桃汁🍑,好fresh 好好飲呀。

西環之友帶我食平靚正牛扒✨去到餐廳見到座無虛席,好多外國人飲住啤酒鋸緊扒,相當有氣氛😜餐廳掛住一個霓虹燈,下邊有一個大雪櫃放咗唔同款式嘅啤酒🍻DB Honey Lager臺北熊讚蜂蜜手工啤🐝啤酒泡好似奶油咁綿密龍眼蜜配上大麥嘅味道原來咁夾!美國安格斯牛板腿扒(8安士)呢塊扒只係賣$138!仲配埋炸到黃金嘅薯條&大一堆新鮮嘅沙律菜🥗牛板腿扒表面煎到焦香,網紋好靚仔😎我叫左五成熟,入面真係好粉嫩粉嫩架!卡真炸雲吞 (5 PCS)飲酒點少得小食呢,呢度有得叫兒時回憶嘅炸雲吞😜雲吞皮炸到酥脆、乾身唔油膩,入面嘅蝦膠打到好彈牙!點埋沙律醬一齊真係勁好食😋The Bottle & Steak (西環)西環西營盤第一街5號地舖
西環之友帶我食平靚正牛扒✨

餐廳掛住一個霓虹燈,下邊有一個大雪櫃放咗唔同款式嘅啤酒🍻

DB Honey Lager

臺北熊讚蜂蜜手工啤🐝
啤酒泡好似奶油咁綿密
龍眼蜜配上大麥嘅味道原來咁夾!

美國安格斯牛板腿扒(8安士)

呢塊扒只係賣$138!
仲配埋炸到黃金嘅薯條&大一堆新鮮嘅沙律菜🥗

牛板腿扒表面煎到焦香,網紋好靚仔😎
我叫左五成熟,入面真係好粉嫩粉嫩架!

卡真炸雲吞 (5 PCS)

飲酒點少得小食呢,呢度有得叫兒時回憶嘅炸雲吞😜
雲吞皮炸到酥脆、乾身唔油膩,入面嘅蝦膠打到好彈牙!
點埋沙律醬一齊真係勁好食😋

The Bottle & Steak (西環)
西環西營盤第一街5號地舖
2022-11-27
  • DB Honey Lager
  • 美國安格斯牛板腿扒
  • 卡真炸雲吞
2022-11-28 55 瀏覽
上班族lunch 時段, 專程試呢間好評既西餐,電話預約,12點半左右愈黎愈多人, 接近1點已滿座。 酒吧格局小店,座位唔多,但人手更少🙈。 點左忌廉蘑菇湯味道中規中矩 太少蘑菇烤美式豬頰肉 + 澳洲雞鹽薯條+沙律+ 橄欖油香草中東包 豬頸肉厚切, 嫩口唔乾, 雞鹽薯條有陣巨浪薯片味(我覺得似😂), 好惹味, 中東包香脆唔似蒜蓉包膩口。 挪威煙三文魚 配 薯蓉+沙律+橄欖油香草中東包 三文魚大大塊試上碟,概對較厚身, 唔會太咸, 薯蓉有香草同黑椒味, 好香, 冇牛油味(個人唔喜好)。 比西環區其他西餐,位置上稍偏遠人流旺區, 但性價比高,食物質素有驚喜。 失望既係當日豬頰肉等左成一粒鐘先有, 趕上班唔太適合。🙈

點左

忌廉蘑菇湯
味道中規中矩 太少蘑菇

烤美式豬頰肉 + 澳洲雞鹽薯條+沙律+ 橄欖油香草中東包

挪威煙三文魚 配 薯蓉+沙律+橄欖油香草中東包

失望既係當日豬頰肉等左成一粒鐘先有, 趕上班唔太適合。🙈

2022-11-28 56 瀏覽
今日心血來潮想食扒 立即搵吓附近有咩餐廳見到呢間餐廳嘅評價唔錯 一於試吓先到達點已經大概下午三點仲有lunch set嘅選擇 二話不說 即刻點個扒先😆見到餐牌寫住加$15可以叫多個湯問問店員得知今日係忌廉蘑菇湯 正! 加埋🤣湯嘅味道不過不失 有細細粒嘅蘑菇蓉如果湯既質地在濃稠啲就仲正嘞😆飲完湯後份牛扒都好快嚟到睇得出係即煎既 扒既坑紋十分吸引同照片中嘅係一樣🤣肉質帶點咬勁但唔難咬開 滲出牛本身淡淡甜味跟餐仲有沙律菜 中東包 同薯條沙律菜非常新鮮 睇落十分翠綠 唔係淋滋滋既中東包係微溫,中間有搽牛油 外脆內軟 伴隨淡淡嘅香草味 夾埋牛扒一齊食相當唔錯薯條炸到脆卜卜 熱辣辣一齊食好滿足呀跟餐再送指定飲品 今次揀咗芒果汁餐點嘅份量同質素絕對對得起呢個價錢好好嘅一次用餐體驗下次可以試埋其他菜式🤣
今日心血來潮想食扒 立即搵吓附近有咩餐廳

同照片中嘅係一樣🤣
肉質帶點咬勁但唔難咬開 滲出牛本身淡淡甜味
跟餐仲有沙律菜 中東包 同薯條
沙律菜非常新鮮 睇落十分翠綠 唔係淋滋滋既
中東包係微溫,中間有搽牛油 外脆內軟
伴隨淡淡嘅香草味 夾埋牛扒一齊食相當唔錯
薯條炸到脆卜卜 熱辣辣一齊食好滿足呀

跟餐再送指定飲品 今次揀咗芒果汁
餐點嘅份量同質素絕對對得起呢個價錢
好好嘅一次用餐體驗
下次可以試埋其他菜式🤣

作為新界人黎講,今日大鄉里出省,去西營盤附近,飲下酒🍺,食下西餐🥩,chill 下。墨西哥🇲🇽脆辣雞翼鎚 $68首先,雞翼外皮炸得香脆,一入口好重香料味,雞翼裏面仍然有肉汁,不會太乾,辣辣地🌶,幾惹味,送酒一流🍻。黑松露芝士溫泉蛋大啡菇 $48 🧀🍄一切開大啡菇,溫泉蛋即時爆晒出黎,令人垂涎三尺🤤,一入口,大啡菇非常juicy🍄,好多汁,芝士味濃郁🧀,反而黑松露味道不太突出,但整體而言都幾好食😋。美國安格斯牛板腱扒(8安士)$128🥩最後重頭戲終於黎啦,店員建議食五成熟,雖然平時食開七成,就即管試下啦,食入口不會太生,可以接受,冧度適中,牛味尚可🐂,仲有三種不同芥末俾你選擇,十分有心思,配料仲有沙律菜🥗同薯條🍟,薯條粗度適中,有薯味,口感不錯,沙律菜十分新鮮,整體不錯,可以一試👍。後面又好大個酒櫃🍺,我地唔係好常飲酒都拎左兩枝酒試下。呢枝酒明明話有好多水果味🍉🍋🍍🍓,但飲落去一d水果味都冇,似係普通啤酒🍻,有種被騙既感覺🤣🤣。呢款對於唔飲酒既人黎講,易入口好多,甜甜地既apple cider,唔錯👍。

墨西哥🇲🇽脆辣雞翼鎚 $68

黑松露芝士溫泉蛋大啡菇 $48 🧀🍄

美國安格斯牛板腱扒(8安士)$128🥩

後面又好大個酒櫃🍺,我地唔係好常飲酒都拎左兩枝酒試下。

2022-11-01 81 瀏覽
今日放工係附近有朋友推薦呢度嘅啤酒牛扒幾正👍,就即刻試下啦🥳.呢度嘅酒類選擇真係超級豐富🌟,有好多種之前完全未見過嘅啤酒可以係呢度飲🤪.USDA Top Blade Steak 8oz $128黎到當然唔少得牛扒啦😙,肉質都算好鮮嫩多汁,而且牛味都好濃郁😛.FR Half Chicken $158烤雞同樣好正🔥,我最鍾意個外皮好夠香脆,而且雞肉又唔會煮得太老,配上燒汁好正😍.Smoked Salmon Rosettes $58三文魚卷都幾抵食😆,加左蛋黃醬又有少少花之戀嘅感覺,三文魚都好肥美好惹味🤩.YB Little Bastard $54呢一款啤酒之前都未試過😝,見店員推介就試下,有幾種唔同嘅水果味,飲落幾清新別有一番風味❤️
USDA Top Blade Steak 8oz $128

FR Half Chicken $158

Smoked Salmon Rosettes $58

YB Little Bastard $54
2022-11-01 81 瀏覽
西環有好多cafe、小店🏤,但通常價位都比較高💸。今次阿肥🦁阿瘦🐰揀哩間一聽個名就知係酒吧/扒房,夜晚過黎有多款啤酒選擇🍻,仲有得鋸扒😋。而今次想推介嘅係佢地嘅lunch set,只係$68up,仲要唔洗加一🤩,喺西環區嚟講性價比幾高!不過份量就唔係超級大,但普通女仔都會覺得飽😙。🐥牛油烤慢煮雞胸 $68雖然係雞胸,但可能因為喺慢煮嘅關係,唔會嚡熠熠,仲有少少juicy💦。表面用牛油烤香,配埋蒜香沙津醬食就更加惹味🤤。另外仲有沙律🥗、薯條🍟同中東包,感覺營養幾均衡🤣。將雞胸夾入個包,再加啲沙律菜,又係另一種食法!特別想讚下佢嘅薯條🍟,係粗身嘅薯條,食落口感比幼薯條好,亦唔會油淋淋👍🏻。🐟梛威煙三文魚 $78煙三文魚嘅份量都唔少,味道都唔錯😋,而且同蒜香沙律醬出奇地夾!鐘意食煙三文魚嘅朋友可以試下💁🏻‍♀️。而同另一個餐一樣,都跟左沙律🥗、薯條🍟同中東包。私心鐘意將沙律醬撈埋茄汁一齊點薯條食🙈,有冇人都鐘意?🍹蘋果汁/蜜桃汁 (跟餐)哩度嘅跟餐飲品一啲都唔hea,有多款果汁可以揀!蜜桃汁飲落係好似濃縮嘅果汁咁,都幾甜,而蘋果汁就正正常常😌。💸人均消費:~$70

🐥牛油烤慢煮雞胸 $68

🐟梛威煙三文魚 $78

🍹蘋果汁/蜜桃汁 (跟餐)

💸人均消費:~$70
2022-10-31
2022-10-27 45 瀏覽
The bottle & steak 西環西營盤第一街5號地舖G/F, 5 First Street, Sai Ying Pun, Western District個門口好有格調又COOL, 落地大玻璃, 銀同黑架顏色, 望落去好型格台灣蠔製黑啤 $58,什麼?oyster ?有淡淡海水鹹味,但又有啤酒架汽泡,很有趣!$128 法式油封鴨腿DUCK CONFIT,鹹香惹味,肉味濃郁哦!一絲絲鴨肉連同脆皮,雖是油封但食入口唔會油滋滋餐廳自家製嘅燒汁,用好多蔬菜加小小牛肉gravy 整出嚟西環區呢個價錢食到咁豐富的美食, 隔幾條街相類似架餐廳, 一個MAIN COURSE都要過二百, The bottle & steak 物有所值。
The bottle & steak
西環西營盤第一街5號地舖

餐廳自家製嘅燒汁,用好多蔬菜加小小牛肉gravy 整出嚟

2022-10-19 647 瀏覽
好耐之前bookmark想試, 聽講有craft beer又有牛食, 高性比之餘環境又唔錯, 未知係失準定係點, 今次味道麻麻唔會回頭除咗menu上仲有open kitchen塊黑板, 我哋見USDA Bone-in Ribeye仲要係叫"The Boss"就揀咗當日最大份嘅20oz, 包埋薯條同肉汁, 加多個菜"橄欖油炒西蘭花苖"就夠啦等緊煮嘅時間就係琳瑯滿目嘅啤酒櫃揀咗2支同牌子嘅蘋果酒(cider)飲等3樣配菜好快就上到, 沙律同橄欖油炒西蘭花苖都正常, 但係粗薯條炸到又油又實, 唔通送嘅係差啲?!  牛扒一上就見到說好的T骨不見了, 我當係職員好意幫忙切開嘅時候掉咗啦, 然後牛扒係薄切, 係大塊咗少少但感覺同去超市凍櫃買嘅差唔多, 牛肉味道平平而且有筋 另外都有再飲比利時同澳洲啤酒, 如果like哂佢哋社交平台仲會有杯迷你Mimosa(橙酒加橙汁)
橄欖油炒西蘭花苖

Mimosa
2022-10-14 61 瀏覽
The Bottle & Steak🌟整體: 價錢合理 份量唔錯 啤酒一定係其中一個主角 厚薯條意外地吸引🏠環境: 長枱 bar 位 有少少cafe 嘅影子 不過第一眼入餐廳會見到一定係好似七仔飲品櫃嘅啤酒櫃🧑🏻‍🍳服務: ✅ 問下侍應有咩酒推介 佢都好用心咁成個雪櫃逐款介紹 有比利時修道院啤酒、台灣手工啤、香港手工啤酒☆║.............║☆‼️ 美國安格斯牛板腱扒(8安土) $ 128✅ 秉承住美國菜風格 一定大大碟 $128 有8oz 牛排 一大碟沙律菜 厚薯條一堆✅ 牛排有少少筋位 不過 重肉味 生熟火候控制得唔錯✅ 不過薯條先係我最欣賞 厚身薯條就係正 仲有種少少似M記shake shake 薯條嘅調味 份量又慷慨‼️ Lindemans - Pecheresse ✅ 用真蜜桃釀製 風味獨特蜜桃既甜味同Lambic 既酸幾夾📍 西環西營盤第一街5號地舖⏰ 星期一至日12:00 - 00:00☎️ 電話號碼 星期一至日12:00 - 00:00📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
The Bottle & Steak

12:00 - 00:00

☎️ 電話號碼 星期一至日
12:00 - 00:00

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2022-10-14 78 瀏覽
另一間想試左好耐嘅餐廳,睇佢個店名都知佢咩料喇,牛扒同酒,地點都幾近港鐵站,大大個字好易搵,入內係全高枱,單邊大大個雪櫃放飲品,大部份都係來自世界各地嘅啤酒,見到佢有法國嘅 cider ,食野之前飲返杯先佢除左餐牌上面有嘅野,佢廚房上面有幾塊黑板寫左有啲咩特別嘅牛(同埋駝鳥扒),見佢個價其實都唔算貴,於是就叫左個 "Butcher Special” 嘅 Bone In Ribeye 20安士 五成熟,跟住問題就嚟喇。廚大哥喺冰格拎塊牛出嚟連包裝沖水解凍,跟住就直接放落個 grill 度,跟住就用個 grill press 壓住佢,好大嘅白煙,加埋出嚟見到塊扒入面嘅顏色,已經有啲唔係好開心。 同埋佢出埋grill press ,塊扒都係無乜grill mark, 加埋 佢隻金屬碟係凍嘅,上枱之後好快塊扒已經凍晒同出晒油。 以一間以牛扒做招牌嘅餐廳,仲有咁多好評,係覺得有啲出奇。不過,見好多其他食評啲相就唔係咁嘅,可能果日咁啱失手。另外,佢嘅20安士牛,係大而薄,而唔係一般 steak house 咁厚切配菜方面,沙律係正常,薯條上枱嘅時候已經唔熱喇,反而佢個菜,係全晚最好食,好香,夠熱,

配菜方面,沙律係正常,薯條上枱嘅時候已經唔熱喇,反而佢個菜,係全晚最好食,好香,夠熱,又唔會 overcook 。

無可否認,係有啲失望,希望下次再去嘅時候 可以試返佢地嘅水準之作。
2022-10-02 348 瀏覽
自從搬咗過黎西環,我地一有時間就會發掘下新餐廳😋,今晚我地就黎咗《The Bottle & Steak》,一次過滿足到🐷👧想食西餐又比到我有放工happy hour嘅感覺👍🏼《The Bottle Steak》主打食扒同飲手工啤,個啤酒櫃好似去咗便利店咁,好多款可以揀,有哂價錢同埋酒精濃度喺個牌上,簡單易明好貼心🥰其實除咗枱面上Menu嘅選擇之外,開放式廚房上面亦都有各種各樣嘅廚師推介👍🏼價錢都算大眾化😊1️⃣美國安格斯牛板腱扒 $128店員推介叫我哋食5成熟,塊扒上枱嘅時候已經聞到好香嘅焦香味,同時店員都會遞上3款不同嘅芥末介紹俾我哋選擇👍🏼2️⃣澳洲豬鞍架 $158豬鞍肉嫩多汁,大大件厚切豬鞍,超滿足😝3️⃣挪威煙三文魚玫瑰 $58煙三文魚卷成一朵玫瑰花嘅形狀,再加配埋微辣嘅蛋黃沙律醬,好開胃,做前菜一流👍🏼4️⃣手工啤 $44今晚我揀咗支熱情果味嘅手工啤,酸酸地酒精濃度不算高,超好飲🍺Main Dish都會有薯條同黑醋汁沙律菜等等嘅配菜,個薯條一啲都唔Hea熱辣辣又脆口,成件事都好Perfect😋留意到當晚嚟幫襯嘅都係年輕人居多,連店員同兩位廚師都係充滿熱血嘅年青人😂我哋埋單嘅時候,負責招呼我哋

1️⃣美國安格斯牛板腱扒 $128

2️⃣澳洲豬鞍架 $158
豬鞍肉嫩多汁,大大件厚切豬鞍,超滿足😝

3️⃣挪威煙三文魚玫瑰 $58

4️⃣手工啤 $44

留意到當晚嚟幫襯嘅都係年輕人居多,連店員同兩位廚師都係充滿熱血嘅年青人😂我哋埋單嘅時候,負責招呼我哋嘅店員都再一次詢問我哋嘅用餐體驗,呢一點絕對反映到佢哋對呢間餐廳真係用心經營💪🏼值得一讚😄👍🏼
美國安格斯牛板腱扒
澳洲豬鞍架