2022-10-04
今日有事要去港島東做嘢,梗係約朋友食飯,朋友同我講鰂魚涌有間西式扒房值得一試。我哋7點到餐廳,已經坐滿一半人,自己一直好怕去西式扒房係因為大多數英文menu同外國人侍應,好在依呢度中英文落單都可以,咁就唔怕尷尬。頭盤點咗「招牌蟹餅」同「牛油果凱撒沙律」,特別想講蟹餅,蟹肉鮮嫩多汁,配上香濃嘅雞蛋同埋香草,成個蟹餅好好味,怪不得叫上招牌菜。主菜點咗「澳洲M3和牛西冷牛扒」同「香烤鱸魚」,牛扒肉味較濃,肉質有彈性,脂肪較肉眼少,食得出烤時落咗少少鹽,呢個煮法好聰明,咁就可以帶出原肉味,唔駛落醬汁都得,真係無嚟錯。自己唔太鍾意食魚,朋友話點都要試少少,出奇地魚肉無腥味,連埋魚皮一齊食,真係好耐無食過咁好味嘅魚。甜品點咗「朱古力心太軟蛋糕」,用匙羹喺蛋糕外層上劃一吓,暖暖半液態狀朱古力就從中心一瀉而出,畫面好靚兼好味。全晚侍應都會問我哋對食物滿唔滿意,而家極少餐廳會問客人意見,呢一點值得一讚。總結今晚食得好開心,下次嚟自己要一份牛扒,唔share食啦😂。