2023-04-23 134 瀏覽
中環除咗名店🛍️多,特色咖啡店☕️都多,今次特意上網搵新開Cafe就會見到,Cafe同時亦是一間高級傢俬設計🛋️店,除咗coffee☕️、non-coffee🍵、yogurt 🥛,仲有mini toast🍞 、cake🍰,今次忘記影Menu📜☕️Mocha $52(好飲)🍞Salami & Olive Mini Toast $68(味道好特別)悠悠閒坐低飲杯咖啡,食個小食。之後可以去欣賞店舖另外一邊獨特嘅傢俬設計陳列店,亦都係一種享受。🥰🥰

☕️Mocha $52(好飲)

2023-04-21
咩話?你約我老蘭,你同我講飲咖啡?喂…落得去都預飲酒咖啦,你唔係呀麻?定d啦師兄,日光日白,Coffee shop打卡好出奇咩?呢間「Café at Cassina」全部傢俬用上極具 iconic既自家品牌Cassina,的確有D感覺。👇🏻📌F O O D -▪️ Avocado · toast -▪️ Cheese · cake -▫️ 極度推薦一下佢地既「牛油果多士」,牛油果熟度岩岩好,夠哂新鮮,入口腍滑,面頭既蕃茄夠哂refresh,sourdough外脆內軟,加埋burrata cheese好有咬口,好食;「芝士蛋糕」口感軟綿綿,食落好輕盈,唔會太膩,旁邊仲有藍莓,夠哂清爽。📌C O F F E E -▪️ Espresso · Tonic - ▪️ Cappuccino - ▫️ 佢地既咖啡豆係用home blend,味道上比較nutty,呢杯「Espresso·Tonic」用高杯裝飾,形成漸變效果,非常吸引;「Cappuccino」靚靚拉花,絕對係一個悠閒既chill time。
咩話?你約我老蘭,你同我講飲咖啡?喂…落得去都預飲酒咖啦,

自家品牌Cassina,的確有D感覺。👇🏻

📌F O O D -
▪️ Avocado · toast -
▪️ Cheese · cake -
Cheese · cake

▫️ 極度推薦一下佢地既「牛油果多士」,牛油果熟度岩岩好,
Avocado · toast

食落好輕盈,唔會太膩,旁邊仲有藍莓,夠哂清爽。

📌C O F F E E -
▪️ Espresso · Tonic -

▪️ Cappuccino -

2023-04-01
Avocado · toast
  • Espresso · Tonic
2023-04-01 199 瀏覽
在樓上上班,從裝修開始就期待這一間Cafe開業了好久,適合快要失去靈魂的時候補充咖啡因🤦🎨—附近有不少畫廊,是很有藝術氛圍的街區。這間咖啡廳也是開在Cassina家居店內的一直很喜歡這個牌子的沙發,看起來就很舒服,格調和氛圍輕鬆達成。所以與其說是咖啡廳,我會覺得這裡更像家和office之外的第三個空間。這大概是貴為藝術家居品的Cassina對自己最堅定的要求吧!最讓人驚艷的是這裡的分區,利用軟硬隔斷創作了類似園林的移步換景的私密空間,在去過的任何cafe都很少見。☕️—必須要說說咖啡,雖然不專業,不知道什麼豆什麼機器的巧妙,但樸素來講,好喝!不是大眾cafe的好喝,是精品cafe的好喝。我超級推薦你們試一試Earl Gery Latte,柑橘和花香的回味綿長,滲透了奶香,絕對是我喝過的第一名!🛋️—咖啡杯也好好看呀!不捨得扔掉,要洗乾淨重用得程度呀!希望可以出周邊飲水杯啊,我第一個衝下去買這個杯子!🥙提供一些小甜品和輕食,打工人買了一份外賣,絕對是可以出現在法式小館前菜的精緻度和味道,多士香脆到旁邊的人都能靠聲音感受到,番茄是圓滾滾甜蜜蜜的,牛油果的調味也恰到好處,除了吃不飽什麼都好😊在周

在周圍逛累了的話,來試一試好幾萬的沙發,喝一喝值得回味的咖啡,確實是美麗的日子呀!