2007-12-27 13 瀏覽
dec 23, 07晚,3人來叫咗 :1) 麵包藍-有4款包,還是麵包條脆口,好味d,其他d包都有d"un"2) 洋蔥湯-舖面的芝士面麵包好厚,個洋蔥味1般3)海鮮周打魚湯-呢個好creamy,好味4) 炒什菌-好有菇味,呢個唔錯5) 白酒大蜆意粉-見到咁大隻蜆,好開心,但d肉好似剛剛熟,差少少咁因有d好似食生蠔嘅味,但可惜無鮮味-意粉亦煮得唔諗,呢個要讚,-整體普通6) 香草松子雞肉pizza-d味夾埋無咩特出嘅味,只覺得膩添7) very berry melody-芝士部份軟身,但芝士味亦頗濃吓,但裡面有d berry肉,酸酸地,所以無咁膩-幅相喺件cake嘅1半因切咗嚟share先記得景相- 每碟份量好大吓- 今次只喺個海鮮湯,什菌同個cheesecake比較好味,其他好1般
dec 23, 07晚,3人來叫咗 :

1) 麵包藍
-有4款包,還是麵包條脆口,好味d,其他d包都有d"un"

2) 洋蔥湯
-舖面的芝士面麵包好厚,個洋蔥味1般

3)海鮮周打魚湯
-呢個好creamy,好味

4) 炒什菌
-好有菇味,呢個唔錯

5) 白酒大蜆意粉
-意粉亦煮得唔諗,呢個要讚,
-整體普通

6) 香草松子雞肉pizza
-d味夾埋無咩特出嘅味,只覺得膩添

7) very berry melody
-幅相喺件cake嘅1半因切咗嚟share先記得景相

- 每碟份量好大吓
2007-12-17 3 瀏覽
知道係mega box開左cheesecake cafe~其實已經想試好耐~~~~終於尋日有機會試到呀~~~!!^^果然同我想像中一樣咁好味~~~~~但今次冇我想試既very berry cheesecake~~而試左black forest cheesecake~個樣都好靚lei~而味道都好好丫~~~杯hot latte都唔錯~~~~~最緊要serve既waiter都好有禮貌~~^^~食完心情都好d~~~
black forest cheesecake
2007-12-15 12 瀏覽
首次到megabox,本身這個商場大而無當,但有此一家餐廳,此行總算有點安慰.由於第一次食這家店的芝士蛋糕,所以由最基本開始,試其真味-點了一客newyork cheescake,芝士味道十分濃厚,但不會覺得蛋糕硬崩崩,好味.薄身餅底,味道都不錯.值得一提是蛋糕的size不算少,並沒有因用料充足而影響了件頭.
2007-12-03 4 瀏覽
同男朋友仔去左同finland 聖誕老人影相之後,去左行陣,就黎左呢度,因為男朋友仔前個星期話要試下呢間cheesecake!!好啦,我地又再一次食4人餐喇!!叫左:1)oreo cheesecake!呢個味太濃,應該最後先食!個cake底好食呀~~我好中意食oreo 呢!!2)laichee green tea cheesecake,佢粒laichee 有金薄o係上面架~呢個算係清清地呢~~不過都唔錯,唔係咁漏!3)焦糖花生cheesecake,呢個太甜喇~~唔係咁好食!!4)double layer mango,佢個mango味都係甜左少少,不過overall黎講呢個算係唔錯呢!!5)mango smoothies...好飲呀~~好似mango 沙冰咁!今日真係大食日!!!!!!唔係日偏食呀ha!!!!記住喇ha~不過呢d日子唔可以成日出現,如果係咁既話就真係要入醫院喇男朋友仔!!您都係呀~~~今日真係好開心....由LJday1 開始...一直都係咁開心呢~~haha~~大後日就係一個月紀念日....best wished,my dearest!

好啦,我地又再一次食4人餐喇!!
叫左:

2007-12-02
偶然走到這店,見荔枝緑茶疍糕頗美,試一試吧...本以為緑茶部分是一般的緑茶疍糕,但原來都是芝士疍糕,荔枝上還有一點金,更顯高貴.味道不甜,不過如果餅底脆一點會更好.還有很多不同樣靚的疍糕,值得再試!
2007-11-28 1 瀏覽
FIRST TIME WENT MEGABOX AND FOUND THIS CAFE. SO TOOK A SEAT AND TRIED THE CAKES THERE. THE VARIRTY OF CHESSECAKE SO ATTRACTIVE. THE CHOICES MUST MORE THAT ITLIAN TOMATO JUNIOR CAFE.I CHOSE THE PUMPKIN CHESSCAKE. REALLY GOOD. THE PUMPKIN NOT TOO SWEET AND IT'S SOFT WITH CHESSECAKE. IT'S RECOMMAND-ABLE.MY GIRLFRIEND CHOSE TE DUTCH APPLE CHESSECAKE. IT'S GOOD ALSO AND TOO SWEET. OVERALL THE CAKES IS FINE. SERVICE? THE PHIPLIPINES LDAY ALREADY REMINDED MY "SERVE YOURSELF". BUT AT LEAST THEY NEED PAY

OVERALL THE CAKES IS FINE.
SERVICE? THE PHIPLIPINES LDAY ALREADY REMINDED MY "SERVE YOURSELF". BUT AT LEAST THEY NEED PAY MORE STTENTION TO CUSTOMERS. NIT JUST PUT TWO CAKES ON 1 PLATE AND ASK "ANY DRINK?", AND THEY JUST GOSSIP AMONGS
2007-11-27 5 瀏覽
今天因為假期, 和老公一起到mega box走走, 行行下, 唉, 有間cheesecake cafe好似幾吸引, 於是兩口子行左去看看咩料子先.又餓餓地, 累累地, 見到d cake真係好吸引, 因此就叫左double layer mango 及fresh strawberry各一件, 及cafe latte.哈哈, 個double layer mango, 真係好自然食到兩個不同口感(上面mousse, 下面實cheese), 好得意, 好味另外個fresh strawberry都好好食...不過, 我地覺得, 真係一人一件夠哂了, 因為食食下好容易有飽的感覺. 另外, 皇后老公說個regular cafe latte貴左d wor, 因為個cake 都係28蚊一件, 做cake都多steps過做一杯cafe latte, 所以建議應該要有tea set.不過, 個環境好舒服... 好relax. 下次都要試下其他款式cheesecake.

另外個fresh strawberry都好好食...

不過, 個環境好舒服... 好relax.

下次都要試下其他款式cheesecake.

2007-11-26 4 瀏覽
總覺得這裏的cheese cake款式多,蠻吸引的,終於忍不住一試。樣樣都想試,由男友選了平日不常吃的焦糖花生芝士餅。有三層口感,第一層是比較軟身,男友說應該是用了魚膠粉吧,比較creamy。第二層就是cheese,餅底不是薄薄的,夠甜也不會鬆散。最上面鋪了一些脆卜卜的花生,增加口感。不過因為又甜又膩,所以吃多了也有點膩呢。那個puff就最差勁了,乾乾的又無味。雖然是坐在café區,但環境也蠻優雅的,是日的商場人不多,頗舒服的。

2007-11-18 7 瀏覽
第一次去megabox,由於之前睇過食評話呢度有好多cake + 評語唔錯,咪去試下lorordered 1) sesame cheesecake; 2) oreo cheesecake1) just ok, 都有芝麻味,不過d cheese唔滑; 3.5分;2) 食唔出oreo 味,d cheese又冇香味…McCafe個premium cheesecae好食好多…記得好耐之前食過sweet secrets & teresa festival嘅,就真係好好食喇…um... 睇怕都冇下次…

um... 睇怕都冇下次…
2007-11-10 3 瀏覽
到MEGABOX逛街,累了來個下午茶補充體力,見CHEESECAKE CAFE門外人頭湧湧,走過去湊熱鬧。CAFE一點都不吝嗇,提供三分一件CHEESECAKE讓客人試味。試過後覺得味道不俗,打算進內細嘗。坐下翻開MENU,除了CHEESECAKE餐\\\外,還有BRUNCH及TEA SET供應,我們點了西蘭花芝士奄列,和香蕉藍莓西多拼雪糕。份量比我們想像的多,當午餐\\\填肚也可。西蘭花雞肉芝士奄列,配上薯粒及鮮果,奄列又熱又香,雞肉切成粒狀,與西蘭花及芝士混在一起,滲出淡淡芝士香,芝味不會蓋\\\過其他材料。薯粒煎過,加入洋蔥更是香口。另附西瓜蜜瓜,色彩漂亮外,還可減輕油膩感。香蕉藍莓西多賣相一流,份量大得有點過份,與人分享較好。侍應起初忘了上雪糕,但亦很醒目自動補回。咖啡附曲奇,讓人感覺高級,CAFE的裝修精緻,近窗的位置最開揚,又一聊天好地方!

2007-10-30
我最鐘意食cheesecake架啦~一見到佢個餅櫃簡直開心到跳起呀~一次過買左3件食, 都唔係好過份啦~呵呵綠茶荔枝cheesecake綠茶的部份係硬身既cheese cake, 好香好好食, 但荔枝個部份就係mousse, 我覺得麻麻地, 不過整體仍然okoreo cheesecake冇乜cheese味, 麻麻地chocolate marble cheesecake好香cheese味, 不太甜, 朱古力味好香!今次先試3件~仲有幾十幾廿款未試呀~~磅裝的都好抵, $280有3lbs
我最鐘意食cheesecake架啦~
一見到佢個餅櫃簡直開心到跳起呀~
一次過買左3件食, 都唔係好過份啦~
呵呵

綠茶荔枝cheesecake

oreo cheesecake
冇乜cheese味, 麻麻地

chocolate marble cheesecake
好香cheese味, 不太甜, 朱古力味好香!

今次先試3件~仲有幾十幾廿款未試呀~~

磅裝的都好抵, $280有3lbs
2007-10-25 6 瀏覽
睇完戲有人做老細請食飯,又有人食過就提議去呢到,我地就一大班人入去擦餐勁!先食個凱撒沙律,唔錯唔錯~叫左個拼盤,乜都有,有炸蝦、魷魚圈,d蝦好大隻,又彈牙!食左幾個意粉同飯,最有印象食左個辣既長通粉,好惹味!!仲有佢個龍蝦扁意粉,又係好味~個煙三文魚pizza都好唔錯呢!!飲左個Mango smoothies,涼浸浸又夠芒果味,對於我呢個鐘意食芒果既人,真係正爆呀~其他朋友飲紅酒話都好唔錯~圓滿既一餐當然唔少得甜品,我地一大班人,可以一人叫一款輪流係咁試,叫左荔枝綠茶、Blackforest、White chocolate raspberry、macademia nut、Dutch apple Caramel、classic...仲有幾款唔記得叫咩喇。本人最喜歡佢個荔枝綠茶,淡淡的綠茶味加上荔枝既清甜,真係好正!其次佢個white chocolate都好唔錯~入面既裝修很好坐得很舒服。鐘意食cheesecake既我一定一定會再番黎架!!

2007-10-21 5 瀏覽
今日帶老公仔去食我嘅至愛---- Cheesecake!!!見到門口排滿人選cake, 我梗係去搵位啦... 點知門外自座Cafe位坐滿晒, 咁就問吓Cafe內坐位, 原來都係貴HK$12件cake, 有人service我o地, 貴d都算啦!!d cake都ok 啦, hot choco都唔錯, 到埋單, 一人一柸飲品一件cake, 都過百蚊啦, 叫Waitress 埋單, 一埋o黎攞單時, 好行又細聲咁講一句"多.謝.晒.", 到找錢梗係唔比咁多tips佢啦, 拎剩HK$2蚊, 哈......點知佢一句多謝都無, 一支箭咁拎走个收銀Folder就走開! 一間專門吃Cheesecake嘅Cafe, 一件cake都成HK$36再加一, 請d咁嘅質素Waitress, 真係幫老闆倒米!連我呢个Cheesecake癡, 都無興趣番頭lu!!!
連我呢个Cheesecake癡, 都無興趣番頭lu!!!
2007-10-21 10 瀏覽
中午去mega box食野,好肚餓見到the cheesecake cafe門口大大隻寫住set lunch $68,再睇下面見都幾多野食於是就行入去。入到去問過waiter是不是有set lunch,佢話有,呢個時候就有個類似部長既女人一個箭步走過來話星期一至五先有。咁我就話咁你又係門口大大隻字寫住有set lunch,佢話係比人睇,咁你都冇得比人食比人睇咩呀?!佢走都走唔切。不過一場來到就咁走好小家又肚餓於是打開menu睇,一睇除左甜品同飲品之外樣樣都貴過$68!!另外佢仲有份set既menu,都係貴過$68。不過成份都係英文,又有幾多人知道奄列既英文係"omeletter"?!最後叫左牛扒set同一個意大利腸意粉。個意大利腸意粉味道不錯,意大腸味道好特別!(當然盛惠90幾蚊既意粉唔好食既話一定比人拍檯)而個牛扒就一般扒王既貨色。另外散叫了一個cheese cake,味道非常極之好味!是本人平生吃過最好味的!服務都ok,一食完就有人拎牙籤來,又有人成日加水。埋單成2百50大元!!唔係比唔起,而係好似比人昆咁!奉勸大家去食飯前睇清楚個menu先入去,英文唔好既最好帶埋字典去!
食於是就行入去。
2007-10-18 4 瀏覽
第一次來這裡,當然要吃cheesecake.共28種,應該是全港最多選擇的吧,猶疑了很久,最後選了Oreo Cookie Cheesecake.實際是一件New York Cheese,只是在上半部加上一點餅碎.和想像差不多,沒有驚喜,軟硬適中,甜度也適中;當然不是最好,平凡的,簡單的,直接的,不用思索或驚嘆甚麼,反而令人可以豪氣地一大口一大口地KO整件餅…