以咖啡著名,海港城分店環境優閒有户外座位,可以望住藍天歎咖啡今次餐飲要咗Americano聞聞已經覺得醒神滿足入口微酸,清爽,一大杯慢慢歎🔹Set menu $198🔹包括餐湯、主食、小食、甜品及餐飲🔅軟滑蛋黃醬餛飩皮薄薄嘅餛飩皮為主食將中間脹卜卜嘅雞蛋弄穿以蛋黃醬汁混合伴住香茹一齊食🔅蟹肉野菜餅兩塊炸野菜餅充滿蟹肉鮮味配搭較素嘅主食啱啱好🔅朱古力蛋糕蛋糕鬆軟朱古力味香濃一口蛋糕一口咖啡,好滿足
以咖啡著名,海港城分店環境優閒
有户外座位,可以望住藍天歎咖啡

今次餐飲要咗Americano
聞聞已經覺得醒神滿足
入口微酸,清爽,一大杯慢慢歎

🔹Set menu $198🔹
包括餐湯、主食、小食、甜品及餐飲

🔅軟滑蛋黃醬餛飩皮

配搭較素嘅主食啱啱好

🔅朱古力蛋糕
蛋糕鬆軟
朱古力味香濃
一口蛋糕一口咖啡,好滿足

2023-12-20 1362 瀏覽
Headed to the Coffee Academics for an afternoon snack— and we ordered their Pain Perdu (French Toast with grapefruit), and an iced Matcha Soy.Rather than being utterly sweet, the choice of grapefruit neutralised the sweetness of the dish. Their toast was pretty much like normal french toast, but I liked how they topped it with some pistachio to add some crunchiness and texture. As for the drink, I personally found the combo of matcha and soy milk surprisingly decent. You could taste the flavour
Pain  Perdu  &  Matcha  Soy

As for the drink, I personally found the combo of matcha and soy milk surprisingly decent. You could taste the flavour of green tea yet each mouthful felt much lighter and healthier thanks to soya. I ordered mine without any sugar/syrup, and the only bit of sweetness came from the sugary matcha powder on top of the foam. Would surely recommend the drink if you wanna go for something less heavy.
2023-10-01 1244 瀏覽
@TheCoffeeAcademics下午茶時間~☕️行街行到攰 想搵個地方坐下~系海港城 搵左依間坐低環境系 暗黑既格調已食左Lunch 本身只想飲杯野不過有最低消費 所以叫多左個 滑蛋酸種麵包 黎食~Menu之中 吾見有正餐 比人休息 下午茶 為主滑蛋酸種麵包 🌟🌟🌟 (已轉餐牌)Dirty Mocha 漸層朱古力咖啡 🌟🌟🌟🌟 $45粉紅冷萃咖啡 🌟🌟🌟🌟 $58💫 #TheCoffeeAcademics #海港城網址: https://s.openrice.com/QrbS0nOeA00~uKdABAA📍地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場4樓4201K號舖電話: 36203028#coffee #coffeeshop #咖啡 #休閒#kukeepfitfood #米吃 #跟米吃出瘦身材ig yt kumikofindeat
@TheCoffeeAcademics
下午茶時間~☕️
行街行到攰 想搵個地方坐下~
系海港城 搵左依間坐低
環境系 暗黑既格調

已食左Lunch 本身只想飲杯野
不過有最低消費
所以叫多左個 滑蛋酸種麵包 黎食~
Menu之中 吾見有正餐
比人休息 下午茶 為主

滑蛋酸種麵包 🌟🌟🌟 (已轉餐牌)
Dirty Mocha 漸層朱古力咖啡 🌟🌟🌟🌟 $45
粉紅冷萃咖啡 🌟🌟🌟🌟 $58

💫 #TheCoffeeAcademics #海港城
電話: 36203028

#coffee #coffeeshop #咖啡 #休閒
#kukeepfitfood #米吃 #跟米吃出瘦身材
ig yt kumikofindeat
2023-08-20
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2023-08-27 867 瀏覽
成個餐牌都無咩飽肚正餐食,所謂lunch選擇入面,最飽一係無肉嘅pasta,一係就呢個椰菜花切到好似飯咁食落完全無味,因為d材料全素,唔落調咪真係好難入口,個類似汁嘅東西都係無味。餸又得好少,得兩條好幼嘅羅白仔,之後就得洋蔥之類嘅配料同只係得d椰菜花扮嘅飯,份量又非常少,食完又唔飽肚。去過其他地方食嘅椰菜花飯都唔會咁無味又唔飽……份量已經少,賣相都無嘜,見到呢碟野有少少覺得似係比寵物食咁樣如果下次黎建議只可以飲野同食甜品

Coconut Cauliflower Rice

如果下次黎建議只可以飲野同食甜品
2023-08-27
1 分鐘 (堂食)
2023-08-19 624 瀏覽
今次叫咗個曲奇同埋咖啡,朱古力曲奇偏甜,尚算輕鬆化,都算對得住個價錢,咖啡香濃味道甘苦,但係座位舒適度就一般,餐廳店員禮貌一般,製作時間大約10分鐘可以接受,如果冇得選擇都可以食下。
2023-03-21 1989 瀏覽
去開海港城行街,行到攰,想坐低飲杯咖啡🤭所以嚟咗呢間Cafe試吓😝原來都好出色喎😍 lunch有set Menu,會送嘢飲,不過轉做咖啡或其他飲品就要補差價😛雖然舖頭好細間,不過都坐得舒服👍🏼而且食物質素都唔錯,起身先整出嚟嘅👍🏼推介😋
去開海港城行街,行到攰,想坐低飲杯咖啡🤭
所以嚟咗呢間Cafe試吓😝
原來都好出色喎😍
雖然舖頭好細間,不過都坐得舒服👍🏼
而且食物質素都唔錯,起身先整出嚟嘅👍🏼推介😋
2023-01-31 1353 瀏覽
之前成日聽呢間Cafe一直都未有機會食,今次終於食到所以都好期待。我哋三個都覺得佢嘅心太軟好好食,仲差啲叫多咗一個不過可能唔同店嘅味道唔同我之前去朗豪坊嗰間就好似冇尖沙咀呢一間咁好食🙈🙈叫咗兩個面不過份量有啲唔夠
今日到海港城的咖啡店吃午飯,午餐時間食客不多,坐得疏落,舒適又安靜。學研特式早餐$158這早餐十分豐富,有九種材料,而且材料的質量也不錯. 豬肉腸很彈牙,質感實在幾有肉味;煙肉炸得很脆;煙三文魚是正常水平,唔會好鹹;大啡茹幾厚肉juicy; 茄汁豆是高質的那一種,帶豆的口感,唔會軟到咬唔到;烤芝士幾有趣,似麵包的感覺,芝味濃;再加上蕃茄、多士和太陽旦,大飽足。牛油果雞肉旦白多士$148這多士十分健康美味。炒旦白炒得嫩滑,唔會太油膩;而雞肉是慢煮的,雞肉相當嫩滑又唔乾身;加上軟硬適中的牛油果,和充滿口感的多士,好吃又唔怕肥,不錯。

學研特式早餐$158

牛油果雞肉旦白多士$148

2023-01-09 408 瀏覽
這一家店的裝修很美,以黑色作主調,懸著綠色植物的點綴,有一定的空間感,感覺有型又舒適。餐牌的選擇不少,比一般咖啡店多,不但有輕食如toast, egg Benedict, 同樣也供應意粉和飯等等。Smoke salmon egg Benedict $138這egg Benedict 真不錯!那軟滑油潤的煙三文魚,煙三文魚質量不錯,也不會太鹹,水波旦流心,加上鮮美的三文魚籽和那滑溜的荷蘭汁,帶少少柚子風味,十分creamy!,吃罷也不膩口,加上鬆軟煙韌的鬆餅,好味!又有充實的感覺。Okinawa $58+$6這沖繩黑糖鮮奶咖啡泡沬豐盈幼滑,咖啡味道比較淡口,感覺唔係太熱,表面有少少黑糖,味道方面有少少失望,因為黑糖的味道唔突出,和平日的latte 無異。在這寧靜的空間享用午餐,享受片刻me time, 真寫意。

這一家店的裝修很美,以黑色作主調,
懸著綠色植物的點綴,有一定的空間感,感覺有型又舒適。

餐牌的選擇不少,比一般咖啡店多,

Okinawa $58+$6

在這寧靜的空間享用午餐,享受片刻me time, 真寫意。
2022-12-14
2023-01-06 666 瀏覽
在尖沙咀海港城購物累了隨意找了一家可以用海港城dining coupon的店休息一下。可能因為沒有抱著任何期待,可以用coupon 又是連鎖食肆,但味道卻出奇的不錯。我點了焙茶拿鐵和煙三文魚班尼迪蛋。首先焙茶拿鐵很香濃但不會澀,以往點的都好像普通奶茶或者很澀,跟附送的餅乾很配!班尼迪蛋我本想配牛油果的,但看到食評說整體味道會太淡就選了煙三文魚,松餅配上煙三文魚和蛋,再淋上自制的荷蘭醬,就算不餓也能整份吃完。

好日都唔黎海港城 難得黎到都突然覺得口渴 見到有間coffee academics 一定唔會死,點知入到去坐到 地方狹窄都唔緊要,個地場好焗 完全焗到,好似抖唔到氣咁🥲 咁見有outdoor 有一張空枱 問職員A可唔可以坐 例牌一句冇任何聲調語氣 就話唔得。問職員B 就話要先出去埋單先可以坐出面 都無所謂 但想講返 場唔爆 我落左單20分鐘 我叫左一杯手沖咖啡,一枝有汽水。手沖咖啡要整要時間明白既,但係咖啡試左之後一枝咁簡單係雪櫃拎出黎既有汽水都未上到 係咩原因呢?職員態度都態度可言 講野無尾音又唔太helpful,感覺今餐係比錢買難受,一定無下次😡

2023-01-02
2022-12-24 333 瀏覽
今日是Xmas party day, 下去左間靚靚coffee shop 吃午餐。午餐的人唔少,但環境依舊安靜舒適.Weekday 有set lunch 供應,除主菜外,還有湯或沙律及飲品。午餐有六款供應,主要以意粉、漢堡、西式午餐為主,價格由$108-$178。 磨茹湯十分香滑creamy, 啖啖磨茹滋味,質地沒有太稠厚,所以也不會太膩口。焗蜜糖檸檬三文魚柳$178這三文魚份量十足,三文魚柳應該是先慢煮再焗,微焦的表面,魚肉相當柔軟香滑,中間部分還保留粉紅嫩肉,加上惹味的燒汁,真可口!焗新薯也十分美味,薯味濃,口感綿滑。Flat white這咖啡十分香滑,泡沫薄薄-層,十分綿密,咖啡味道甘香,帶有deep roast 的味道,不錯。

Weekday 有set lunch 供應,

磨茹湯十分香滑creamy,
啖啖磨茹滋味,質地沒有太稠厚,所以也不會太膩口。

焗蜜糖檸檬三文魚柳$178

這三文魚份量十足,三文魚柳應該是先慢煮再焗,微焦的表面,

Flat white

2022-12-23
2022-12-05 369 瀏覽
係IG見到有得坐係戶外草地打卡,好似幾靚同幾chill咁,但當日去到冇得坐出去,佢話係商場未開所以冇得坐出去,冇諗過原來室外位會唔開放,都幾失望😞,所以一心諗住坐外面嘅人就要注意啦。同埋餐廳位置好難揾,都揾咗一陣先去到。-從來都未係佢呢度飲過好飲嘅咖啡☕️,所以唔係到提及啦。-❤️‍🩹法式芝士火腿多士份量少得驚人,一塊麵包同少少菜竟然要$128,食完個多士就好似食咗陣風咁。-見到而家周圍都開分店,但真係不了。🙁
同埋餐廳位置好難揾,都揾咗一陣先去到。
從來都未係佢呢度飲過好飲嘅咖啡☕️,所以唔係到提及啦。
❤️‍🩹法式芝士火腿多士
見到而家周圍都開分店,但真係不了。🙁
之前都喺K11Mus/銅鑼灣分店食過這家幾次,所以對佢哋嘅食物味道同員工服務絕對有信心,今次去開海港城行街,行到攰想搵個地方坐低傾吓計,就去咗呢間Cafe~點知環境非常好,自然光充足,影相自拍全部都好靚🤣仲要可以用海港城無限死循環現金券😂😂👍🏻👍🏻((不過私心覺得銅鑼灣分店其實都幾好坐,通常等夠鐘都會去呢間度Hea))牛油果雞肉蛋白多士 $148香草醬波士頓龍蝦包 $208资特濃咖啡配雪糕$58*煙三文魚班尼迪蛋 $138资漸層朱古力咖啡 $48📌尖沙咀海港城港威商場4樓4201號鋪⏰營業時間:08:00-21:00(星期一至五)10:00-21:00(星期六日公眾假期)

牛油果雞肉蛋白多士 $148
香草醬波士頓龍蝦包 $208
资特濃咖啡配雪糕$58
*煙三文魚班尼迪蛋 $138
资漸層朱古力咖啡 $48

📌尖沙咀海港城港威商場4樓4201號鋪
⏰營業時間:
08:00-21:00(星期一至五)
10:00-21:00(星期六日公眾假期)
香草醬波士頓龍蝦包
特濃咖啡配雪糕
牛油果雞肉蛋白多士
漸層朱古力咖啡
2022-11-02 283 瀏覽
無意中行過發現Harbour City有間coffee Academics幾chill🍃因為仲有得用coupon,而且lunch time嚟講唔使等位,非常難得!呢份 pasta 份量唔算多,對女仔來講lunch啱啱好🤣另外我再嗌咗杯matcha latte🍵味道比較淡少少,尚算OK。咁啱見到出面有位,如果要轉出去坐,嘢飲要轉外賣杯,出面放咗幾張Camping凳,曬住太陽,難得lunch time可以take a break😎

呢份 pasta 份量唔算多,對女仔來講lunch啱啱好🤣