2024-07-10 81 瀏覽
性價比高✨意大利餐廳🇮🇹The Francesco🥟農曆生日🎂搵左一間性價比高既餐廳慶祝🍾位於大角咀美食地帶‼️大街小巷都各有唔同種類既餐但比依間餐廳吸引住😍工廠風但帶有啲歐式浪漫氣氛💕餐廳設有2人餐,但今次我地就單點叫左幾款菜式🔹龍蝦湯🦞龍蝦味好濃厚 配上忌廉 口感層次好豐富✨🔸香燒羊肋排配薯條🍟上菜已經飄黎羊既香味🐑咬落口肉嫩香口 配黑醋沙津🥗中和返羊既油膩 非常之夾🔹明太子忌廉汁粗通粉✨粗通粉好有咬口 每一粒都沾滿左明太子忌廉汁 非常之creamy🤤🔸自家製意大利Tiramisu✨依個Tiramisu不得之了😍😍口感好正 好香咖啡味☕️帶有少少酒香味🍸🌟必食推介
性價比高✨意大利餐廳🇮🇹The Francesco

🥟農曆生日🎂搵左一間性價比高既餐廳慶祝🍾
位於大角咀美食地帶‼️大街小巷都各有唔同種類既餐
但比依間餐廳吸引住😍工廠風但帶有啲歐式浪漫氣氛💕

餐廳設有2人餐,但今次我地就單點叫左幾款菜式

🔹龍蝦湯🦞龍蝦味好濃厚 配上忌廉 口感層次好豐富✨

慶祝紀念
生日
大角咀區新舊交替,但就內藏不同價位的美食,這天我和朋友就幫襯了The Francesco,西餐十分美味,性格比極高,非常值得一試😋首先上桌的是一塊厚實多汁的美國肉眼扒(10安士燒汁伴雜菜燒薯角)($288),表面微焦金黃,切開之後內裡粉嫩多汁,肉質鮮嫩。淋上的濃郁香醇的燒汁,讓人忍不住一口接一口。回味無窮。配菜方面。脆嫩的雜菜和酥香微甜的薯角,清脆可口,與肉眼扒絕妙搭配,更是增添了整盤菜式的層次感。可謂名副其實的王牌菜式!之後上桌的是一盤香煎鱸魚(玫瑰忌廉醬與薯蓉)($178),魚肉細嫩如絲,外層酥脆無比,入口即化。搭配濃郁甘香的玫瑰忌廉醬和綿密順口的薯蓉,三者相得益彰,這道菜讓我徹底被征服,流口水忍不住想再來一份。 自家製意大利提拉米蘇更是讓我驚喜連連($78)。濃郁香醇的咖啡香氣撩動了我的味蕾,鬆軟綿密的蛋糕,加上爽口綿密的忌廉,再配上最後的可可粉點綴,口感層次豐富,簡直讓人欲罷不能。此外,我們還點美味清新爽口的抹茶蛋糕($38),又配了酸甜可口的Fruit Punch($48)和Peach Iced Tea($48),兩杯飲品都清涼解渴,層次豐富,口味獨特。總之,The Fran

總之,The Francesco這家餐廳實在是太會設計菜品了,每一道菜都用心製作,作為一個挑剔的吃貨,我實在是太喜歡這裡的菜品了,我一定會再來光顧!

The Francesco (大角咀)
地址:大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖
2024-07-05 47 瀏覽
今次係第2次嚟食喇 上次就食咗情人節套餐今次就試吓叫單點啦🥰 set dinner怕食唔晒 😆🔹️凱撒沙律配多士 - 煙燻三文魚都算大碟㗎 沙律菜好新鮮 食落嗦嗦聲麵包粒亦夠脆口 煙燻三文魚都有3大塊 啖啖肉 🥰啲沙律醬亦撈得好均勻 🫶🔹️香蒜牛油粉絲虎蝦扁意粉虎蝦新鮮夠彈牙 意粉捲埋啲汁一齊食 yummy重口味嘅我哋就略嫌覺得唔夠重蒜味🔹️西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉店員介紹嗰豬鞍係7成熟 肥瘦都算平均 唔會嚡口兼夾juicy不得不提個焦糖蘋果醬 食落辣辣哋幾開胃雜菜加埋啲薯蓉portion夠大薯蓉食到薯粒喺入面 有咬感
今次係第2次嚟食喇 上次就食咗情人節套餐

唔會嚡口兼夾juicy
不得不提個焦糖蘋果醬 食落辣辣哋幾開胃
雜菜加埋啲薯蓉portion夠大
薯蓉食到薯粒喺入面 有咬感

[ #大角咀美食 #caloriefoodie大角咀 ] • 𝚃𝚑𝚎 𝙵𝚛𝚊𝚗𝚌𝚎𝚜𝚌𝚘 •🐿-​ 二訪位於大角咀羅馬主廚正宗意大利菜🇮🇹餐廳最近又推出新𝙼𝙴𝙽𝚄 一直保持新鮮感✨比以往更多意大利飯、意粉同主菜嘅選擇今次食嘅兩款主食都好唔錯🌟會再回訪的🥳-🦐 香蒜牛油粉絲虎蝦扁意粉 💰$138虎蝦上加上粉絲 就好似食中式蒸海鮮一樣粉絲同虎蝦都索咗香蒜牛油汁 味道好香而扁意粉隱隱約約仲食到蝦嘅味道-🥘 冬蔭公海鮮意大利飯 💰$138 當食材配上冬蔭公味 一定變得好惹味整體味道偏重口味 但又唔會太辣太刺激海鮮有青口、大蝦、魷魚、蜆肉等 夠足料-🦪 芝士焗蠔 💰$78一共有3隻 除咗芝士外 仲混合咗煙肉味道幾好 蠔肉都尚算飽滿 唔會焗到細細隻咁另外配上沙律 係一款唔錯嘅前菜呢-🥧 自製蘋果批配雪糕 💰$78蘋果批大約要等候15-20分鐘內裡有滿滿肉桂蘋果外 仲有大量提子乾😹雪糕係有果仁嘅雲尼拿味-📍 大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖-#caloriefoodie#意大利菜 #意大利餐廳 #thefrancesco #大角咀 #大角嘴 #大角嘴餐廳 #taikoktsui #taik
[ #大角咀美食 #caloriefoodie大角咀 ]
• 𝚃𝚑𝚎 𝙵𝚛𝚊𝚗𝚌𝚎𝚜𝚌𝚘 •
🐿
-​
二訪位於大角咀羅馬主廚正宗意大利菜🇮🇹
餐廳最近又推出新𝙼𝙴𝙽𝚄 一直保持新鮮感✨
比以往更多意大利飯、意粉同主菜嘅選擇
今次食嘅兩款主食都好唔錯🌟會再回訪的🥳
🦐 香蒜牛油粉絲虎蝦扁意粉 💰$138

虎蝦上加上粉絲 就好似食中式蒸海鮮一樣
粉絲同虎蝦都索咗香蒜牛油汁 味道好香
而扁意粉隱隱約約仲食到蝦嘅味道
🥘 冬蔭公海鮮意大利飯 💰$138

當食材配上冬蔭公味 一定變得好惹味
整體味道偏重口味 但又唔會太辣太刺激
海鮮有青口、大蝦、魷魚、蜆肉等 夠足料
🦪 芝士焗蠔 💰$78

內裡有滿滿肉桂蘋果外 仲有大量提子乾😹
雪糕係有果仁嘅雲尼拿味
📍 大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖
#caloriefoodie

#意大利菜 #意大利餐廳 #thefrancesco #大角咀 #大角嘴 #大角嘴餐廳 #taikoktsui #taikoktsuifood #香港西餐 #香港意大利餐廳 #香港美食 #hkfood #foodhk
2024-07-05 40 瀏覽
大角咀一向多野食,呢晚又來嘆西餐!.今次試炸豬手,好大碟😍啖啖肉又淋身皮脆卜卜,加埋酸菜,清新開胃👍🏻好喜歡蜜糖芥茉醬好好食😋大讚店員人好好俾我轉沙律🥗.另一碟經典牛肉漢堡勁足料,漢堡牛味勁濃多汁又juicy,包口感軟熟,生菜洋蔥蕃茄加上濃厚芝士🧀好正🤤薯條份量多炸得香脆👍🏻.熱辣辣緊係要凍飲!凍朱古力大大杯甜絲絲🥰cocktail La Paloma 橙汁口味好fresh 岩哂夏天☀️.最後點個甜品,抹茶蛋糕喜出望外!味道濃厚,口感軟熟,茶味好出又唔太甜,如果好甜可以多點朱古力!
大角咀一向多野食,呢晚又來嘆西餐!

2024-07-03 43 瀏覽
之前係大角咀探朋友 佢地推介我地試吓The Franceso依間意大利餐廳🍴佢地大讚好味之餘 仲要性價比好高所以我地都好期待呀🤩我地叫左🔸黑松露醬大啡菇薄餅依個Pizza好有驚喜 餅底薄身但做得好香脆面層d芝士勁多 超級拉絲🧀而黑松露味亦都超級香濃上面仲鋪滿咗滿滿嘅火箭菜 連埋大啡菇一齊食 真係多重享受🤩🤩🔹香蒜牛油粉絲虎蝦扁意粉虎蝦大隻 肉質彈牙🦐上層舖滿粉絲 索滿哂蒜蓉味 勁香勁正😋扁意粉唔會過硬 每一啖都充滿住牛油同香蒜味食到一條不漏😂🔸經典牛肉漢堡配薯條牛肉漢堡好juicy 配料亦好豐富除左牛肉漢堡 仲有生菜🥬、酸瓜🥒、番茄🍅同芝士🧀而厚身薯條食落特別有口感 亦炸得好香脆🍟🔹 自製蘋果批配雪糕 蘋果批外層好酥脆 入面嘅蘋果餡料好多🍎唔會好甜 再配埋雲呢拿雪糕一齊食 好完滿❤️
佢地大讚好味之餘 仲要性價比好高

扁意粉唔會過硬 每一啖都充滿住牛油同香蒜味
食到一條不漏😂

🔸經典牛肉漢堡配薯條
牛肉漢堡好juicy 配料亦好豐富
除左牛肉漢堡 仲有生菜🥬、酸瓜🥒、番茄🍅同芝士🧀
而厚身薯條食落特別有口感 亦炸得好香脆🍟

🔹 自製蘋果批配雪糕
蘋果批外層好酥脆 入面嘅蘋果餡料好多🍎
唔會好甜 再配埋雲呢拿雪糕一齊食 好完滿❤️

2024-06-12
2024-07-03 54 瀏覽
去開大角咀做野,收工之後男朋友話想食西餐。今次實行encore 上次食完好滿足嘅西餐 @thefrancescohk 。因為上次食完,無論出品定環境,我都好滿意,好想快啲有機會再去食下佢嘅其他菜式😍😍🌟Grilled Pineapple Half Chicken香燒菠蘿半邊黃油雞配雜菜薯條 ($158)無肉不歡嘅我就叫左燒雞,佢好足料,超厚肉又juicy 👍切開仲有好多肉汁留出嚟😍加上佢嘅醬汁,酸酸甜甜咁,可以解左雞嘅油膩感覺👍👍🌟Smoked Duck Breast 煙鴨胸海鮮醬薄餅 ($128)上次食完已經知佢嘅批底好鬆脆😍今次叫左煙鴨胸海鮮醬薄餅,好似有種食緊北京烤鴨嘅感覺,加埋京蔥同青瓜🤭都幾好味架,仲有識拉絲嘅芝士👍👍👍🌟Homemade Apple Pie a la Mode自製蘋果批配雪糕 ($78)中意食肉桂同蘋果批嘅一定要試下佢。餡料係加入咗玉桂粉嘅蘋果粒粒仲有提子乾,食落個味道真係啱啱好又唔會太甜👍佢嘅批皮係牛油皮,食落都好鬆化又香牛油味🌟Iced Chocolate 凍朱古力($38)朱古力味好濃而且好滑身👍🌟Cappuccino 泡沫咖啡 ($38)咖啡好香,偏

香燒菠蘿半邊黃油雞配雜菜薯條 ($158)

🌟Homemade Apple Pie a la Mode
自製蘋果批配雪糕 ($78)

🌟Iced Chocolate 凍朱古力($38)
朱古力味好濃而且好滑身👍

🌟Cappuccino 泡沫咖啡 ($38)
咖啡好香,偏向nutty 啲,係我會中意嘅咖啡🤭

🍴The Francesco (大角咀)
📍大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖
這間食店一直有去開,食物質素一直保持高水平,價錢合宜,環境舒適闊落,傾計一流。不過有兩點可以改善下:1, 冷氣不足,街上天氣確實炎熱,但店內的氣溫比較焗,和經理反映過,他說沒有問題,他不查覺室內氣溫較焗。2, 經理服務態度:又未去到惡劣的程度,但不能視為優質服務。他落單時,沒有立即用紙記下,而是先用腦記。因此在落單過程中,要跟足他的先後次序。例如:要先叫哂頭盆(湯或沙律),然後再叫主菜,最後叫野飲。因為他要用腦記,所以要跟足他記憶的次序,不能調亂。我們也看出他要集中精神去記,十分認真和尊注,所以沒有任何笑容,也表現得相當嚴肅。其實我欣賞他去用腦記這個嘗試,因為用得腦多,可以減少腦退化。但相比起服務態度,我寧願他用紙筆去記,這樣大家可以輕鬆一些,他又無需要這麼嚴肅。
不過有兩點可以改善下:
2024-07-03
2024-07-03 29 瀏覽
日本返嚟後超掛住西餐🤗特別係鵝肝見到奧運附近有呢一間The Francesco意大利餐廳有鵝肝食所以就試下佢!首先餐廳空間相當大相當寬敞坐得好舒服!❀鵝肝多士鵝肝即叫即煎 相當厚身!味道可口配合多士不會過分油膩!❀美國肉眼扒10安士燒汁配雜菜燒薯角五成熟剛剛好 若果吃得比較生的可以叫三成牛扒肉質鮮嫩 原汁原味 不會被調味蓋過了本來的味道 ❀ 魷魚鬚墨魚汁意大利飯 魷魚鬚出色 意大利飯份量剛剛好一般意大利飯都會偏硬 若果喜歡飯比較偏淋一點可以跟餐廳說聲唷
日本返嚟後超掛住西餐🤗特別係鵝肝
見到奧運附近有呢一間The Francesco意大利餐廳
有鵝肝食所以就試下佢!
首先餐廳空間相當大相當寬敞坐得好舒服!

❀鵝肝多士
鵝肝即叫即煎 相當厚身!
味道可口配合多士不會過分油膩!

❀美國肉眼扒10安士燒汁配雜菜燒薯角
五成熟剛剛好 若果吃得比較生的可以叫三成
牛扒肉質鮮嫩 原汁原味 不會被調味蓋過了本來的味道

❀ 魷魚鬚墨魚汁意大利飯
魷魚鬚出色 意大利飯份量剛剛好
一般意大利飯都會偏硬
若果喜歡飯比較偏淋一點可以跟餐廳說聲唷
2024-06-28 43 瀏覽
來大角咀吃飯甚少走到這人流比較少的街道,發現這間意大利餐廳環境寬敞,客人不多,食物也不算太貴,但食物質素頗高,可以和朋友慢慢坐、慢慢聊天🥰🦞龍蝦湯 $58味道濃郁,滿滿的龍蝦香和鮮味,沒有過鹹的海鮮味,濃稠度來得剛剛好😉🦪芝士焗蠔 $78焗蠔creamy且沒腥味,加上芝士和洋蔥更惹味😋🖤黑松露野菌卡邦尼扁意粉 $128聞得到黑松露的香氣,但吃下去卡邦尼醬的味道比較重。每條扁意粉都非常掛汁,有超級多野菌,非常足料👍🏻🐷豬仔骨配薯條 $188很容易便切開豬仔骨,大約有八件,肉質軟嫩,甜中帶辣;加上香脆薯條和帶有青提子和食用花等的繽紛沙律,叫人回味🤤

🦞龍蝦湯 $58

🦪芝士焗蠔 $78
焗蠔creamy且沒腥味,加上芝士和洋蔥更惹味😋

🖤黑松露野菌卡邦尼扁意粉 $128

🐷豬仔骨配薯條 $188
2024-06-19
2024-06-28 28 瀏覽
<大角咀抵食意大利餐廳>🤩位於大角咀這間隱世意大利餐廳, 除左食物高質好味外, 價錢仲相當親民抵食. 而且環境寧靜有空間感, 令人可以置身於一個舒適環境下用餐.主菜方面order 左<香煎爐魚配玫瑰忌廉醬薯蓉>{$178}😋~ 魚皮外脆肉質內有魚鮮味, 啖啖肉. 正.<煎帶子香辣牛肝菌闊條面> {$138}😋~ 鮮味帶子配辣香味牛肝菌, 特別香濃開胃又惹味.<白酒煮蜆> {$128}😋~ 份量超多, 蜆肉鮮甜爽口,,味道好味又夾👍最後甜品再食埋自家製既Tiramisu 🤩 掂呀.🍨餐廳: The Francesco @thefrancescohk🥩地址: 大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖
<大角咀抵食意大利餐廳>🤩

最後甜品再食埋自家製既Tiramisu 🤩 掂呀.

🥩地址: 大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖
2024-06-27
  • 白酒煮蜆
  • Tiramisu
2024-06-27 18 瀏覽
試左個牛舌,肉質偏淋身,入口軟綿綿,牛味偏重。但份量偏多,2個人食唔晒。啱成班人一齊share黎食會好啲。但依個價錢黎講超抵試👍-仲有個芝士焗蠔,價錢唔貴。芝士可以拉絲而且味道幾香,但有啲蠔殼碎。仲有炒蘑菇份量都算大份,種類夠多,味道香口。-個蒜香大蝦意粉呢,個意粉既汁味道幾特別味道,好似溝左啲香料咁。而且香料咪都比較濃烈。我以為係普通既蒜香味,但其實唔係。都係新嘗試。甜品係抹茶蛋糕唔會太甜,都好滑,唔算細個,加埋前面幾道菜,最多都係試一份甜品

2024-06-17
2024-06-25 36 瀏覽
今次到大全街食晚飯,由於時間尚早,就入咗去一間已營業的餐廳。雖然話六點開門,但入到去時,所有人都不在狀態,部分都在排椅上睡覺,進入時驚醒他們真不好意思。餐廳本身算乾淨企理,也方頗大,但擺枱算密,共有約80個位,好似飯堂咁大。人均消費大約200至400,唔係資料上寫的100至200。這個價位在大角嘴算係正常。叫咗個西冷,佢問我要幾熟,我話五成,結果係全熟的,塊扒亦偏薄,雖然擺盤ok但食落真係乾韌。還有牛肝箘闊條麵,較淡而且有點沙。其中頭盤、湯及甜品係我認為最好的。我由6:30食到8:00,總共只有三枱客,一個飯堂咁大,實在係可憐。個人覺得呢個係香港食店的通病,首先,食店內每個人都唔想做客少就企埋角落頭傾計,盡量等啲客見唔到,避免俾佢見到會叫你做嘢,俾你叫到佢,就會木口木面咁。睇嚟,香港都仲要有排調整。
回訪意大利餐廳 🇮🇹 The Francesco✨ʕ๑’ㅅ‘๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡第二次回訪大角咀正宗意大利餐廳🫶🏻幾鍾意佢環境氣氛靜靜地 可以同朋友慢慢傾偈💬🐽BBQ豬仔骨配薯條💲1️⃣8️⃣8️⃣BBQ醬汁鹹鹹甜甜 勁入味 好好味🫶🏻豬仔骨 骨同肉比例岩岩好 唔會無肉食!肉質都幾鬆軟 薯條都香脆熱辣辣🍟另外仲有啲沙律菜伴碟🥗賣相吸引✨自己幾鐘意食 幾推介 性價比高❤️🧡冬陰公海鮮意大利飯💲1️⃣3️⃣8️⃣冬陰功調味成個飯有啲辣辣地 好惹味🌶️意大利飯粒濕潤度啱啱好 仲有好多海鮮✨青口、大蝦、魷魚、蜆肉等等都有齊 好豐富💚抹茶蛋糕💲3️⃣8️⃣抹茶味唔算好濃 食得出淡淡嘅茶香🍵質感幼滑輕盈 食完都唔會覺得好heavy ~▪️另收10%加一服務費*⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧📍 The Francesco 大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖
回訪意大利餐廳 🇮🇹 The Francesco✨
第二次回訪大角咀正宗意大利餐廳🫶🏻
幾鍾意佢環境氣氛靜靜地 可以同朋友慢慢傾偈💬

🐽BBQ豬仔骨配薯條💲1️⃣8️⃣8️⃣
BBQ醬汁鹹鹹甜甜 勁入味 好好味🫶🏻
豬仔骨 骨同肉比例岩岩好 唔會無肉食!
肉質都幾鬆軟 薯條都香脆熱辣辣🍟
另外仲有啲沙律菜伴碟🥗賣相吸引✨
自己幾鐘意食 幾推介 性價比高❤️

🧡冬陰公海鮮意大利飯💲1️⃣3️⃣8️⃣
冬陰功調味成個飯有啲辣辣地 好惹味🌶️
意大利飯粒濕潤度啱啱好 仲有好多海鮮✨
青口、大蝦、魷魚、蜆肉等等都有齊 好豐富

💚抹茶蛋糕💲3️⃣8️⃣
抹茶味唔算好濃 食得出淡淡嘅茶香🍵
質感幼滑輕盈 食完都唔會覺得好heavy ~

▪️另收10%加一服務費*
📍 The Francesco
大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖
2024-06-23 29 瀏覽
「二訪性價比西餐廳🍴」🌟大角咀這家西餐廳前幾個月來過一次最近幾天又來了第二次很喜歡裡面的安靜舒服的環境食物質素也很高🔥🔥🌟美國西冷扒8安士燒汁拌雜菜燒薯角 $258牛排份量也很大 我們選擇了7成熟外面焦脆裡面汁水十足 口感剛剛好搭配著一些薯角和雜菜 而不會太過油膩🌟黑松露野菌卡邦尼意粉 $128第一次吃卡邦尼式的黑松露意粉裡面有煙肉和洋蔥 蛋液等經典搭配在此基礎上增加了很多的黑松露和野菌口感和味道還是很不錯的🥰🌟自家製提拉米蘇 $78每次去西餐廳必點的提拉米蘇 沒想到有這麼一大塊 馬斯卡彭的份量比較偏多 手指餅乾薄薄的有兩層整體口感很柔軟細膩
「二訪性價比西餐廳🍴」

🌟大角咀這家西餐廳前幾個月來過一次
最近幾天又來了第二次