2025-06-17
多年未見的舊同學,終於回港探親,由於佢入住荃灣 COZI 酒店,我地相約係 The Platter 嘆一餐,好好敘舊。酒店平日晚市主打半自助形式,一人一main course, 冷盤、沙律、湯品、甜品、水果任拎任食,酒店裝修自然, 崇尚綠化, 氣氛舒適自在。前往酒店交通都好方便, 酒店有提供穿梭巴士服務, 係葵芳新都會正門上車, 過去先10分鐘入座後, 我揀咗烤美國安格斯牛肉眼扒配黑松露燒汁,七成熟剛剛好。牛扒份量十足,厚身有肉感,脂肪分布均勻。外層輕微焦香,內裡保持粉嫩多汁,切開瞬間肉汁滲出,一口咬下去,甘香油潤。黑松露燒汁果然是靈魂所在,松露獨有的幽香與牛油脂完美融合,提升整體層次,一啖接一啖,完全停唔到口。朋友就點了烤草飼羊架配迷迭香濃汁,份量上令人驚喜,有四件大大舊。佢分咗一件俾我試,羊肉粉嫩多汁,完全無筋,唔嚡口,羊香自然但不羶膻。迷迭香的草本香氣點綴其中,令味道更添清新與層次感。自助區方面選擇多元,冷盤既海鮮全部都新鮮爽口, 尤其推薦海蝦,海螺沙律吧有幾款蔬菜, 有唔同配料, 醬汁自己調配自己口味甜品款式都唔少,我差唔多每款都試左, 全部都唔會好甜要讚下個朱古力撻, D 朱
沙律吧有幾款蔬菜, 有唔同配料, 醬汁自己調配自己口味
甜品款式都唔少,我差唔多每款都試左, 全部都唔會好甜
要讚下個朱古力撻, D 朱古力勁濃勁香滑
Brownie 加左好多nuts, 外酥內濕潤, 好食
啲炸物全部都有用食物保溫燈熱住, 唔會凍哂, 窩夫仲係脆既, 加啲蜜糖朱古力醬, 正!
芝士corner, 都係我喜歡的, 有3款cheese, 最鍾意係blue cheese , 帶有強烈的鹹味與發酵風味, 成日都被形容為「奶酪界的臭豆腐」, 果種獨特既香味, 雖然唔係人人都鍾意, 但我就大愛, 入口即溶, 回味無窮
湯品方面我推薦個黑松露菇菌湯, 綿密順滑超香濃, 帶點微微的菇粒口感,增添層次。
最後沖杯熱檸茶消消滯, 食埋個雪糕, 超滿足. 整體環境舒服,服務人員親切友善,是一個適合敘舊聚餐的好選擇。
📍The Platter (悅品酒店·荃灣)
葵涌青山公路 - 葵涌段443號悦品酒店‧荃灣LG樓