2022-10-02 241 瀏覽
這一家餐廳,外賣叫得多,今天來吃現場的.試一試他的Lunch set.三個人點了三個餐,share 最happy, 可以試多D唔同味.燒春雞配羽衣甘藍沙律還,份量足,但雞肉有一點點鞋口,一般.Veggie pizza就有驚喜,薯仔跟那個蒜頭跟cheese mix together 異常的搭配,好吃,只是Pizza 還是有一點點不夠熱啦.南瓜義大利飯,這個有點偏甜,我個人是一般啦. 反而加錢點的banana brownies, 有點邪惡但很好吃

燒春雞配羽衣甘藍沙律還,份量足,但雞肉有一點點鞋口,一般.

南瓜義大利飯,這個有點偏甜,我個人是一般啦.

2022-09-24
2022-09-26 129 瀏覽
約朋友食西餐,荃灣西有好介紹,餐廳位於如心廣場二期,The Point Pizza + Pasta!環境適合大家坐落聚舊吹水!是日餐湯為南瓜湯,真係用新鮮南瓜加鮮忌廉打出黎,味道都重南瓜味!不過田園沙律就一般!Main Courses就叫了迷迭香香烤春雞半隻配薯蓉、羽衣甘藍沙律,味道可接受,烤春雞是雞仔,份量唔太多同烤得太老,勝在薯蓉份量足夠!香茅豬頸肉、烤甜椒、茄子、泰式紅咖喱醬披薩就脆口,不過料的份量就真是少了點啦!而個香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉鮮味十足,可能是三個大男人分享,難免份量有點不足!但餐飲的冷茶透心涼,的確可一試!反而甜品值得一讚,叫了brownie in a pan 同cinnamon apple pizza,雖然要加錢,但是值得!烤香蕉都是第一次食,味道口感一流!烤蘋果配一口pizza亦配合到!餐廳環境寬敞,適合敘舊吹水傾偈,3人食了約$650,坐了兩小時的確回味無窮!

2022-09-16 202 瀏覽
又到9月,個 mac n cheese mode 出曬黎啦,上網搵左幾間出名但係都汁左,見到E間近近地又有mac n cheese咁就去試下啦。。。其實之前試過同公司嘅The Point Kitchen,果次太高期望而失望,所以今次平常心去食環境可能因為疫情關係好少人,同埋職員係位置安排上面,每台都隔開段距離,所以食得好放心食物,今次叫左個2人套餐,包2個湯/炒菇菇 + 1個pizza + 1個意粉,份量係足夠,但係味道呢。。。湯要左一個南瓜湯 + 龍蝦湯,南瓜湯夠滑,係全個晚餐最好食,龍蝦湯唔腥,正常發揮意粉當然係lobster mac n cheese啦,跟餐仲要加48蚊,佢係今晚目標點都要加啦,結果。。。非常失望囉,係冇希望之後仲要失望,佢唔可以叫做芝士通粉,係叫做白汁通粉 + 芝士碎放面,mac n cheese 最起碼係cheesy,佢丁丁點都冇,真係一個白汁意粉,而果堆值48蚊嘅芝士粉仲要係cover唔曬d通粉 (叫白汁意粉係唔洗加錢)pizza我地揀左carnivore,pepperoni 本身咸底,個pizza仲要用埋BBQ醬,成個pizza咸味升級,第一次食依個配搭,

pizza我地揀左carnivore,pepperoni 本身咸底,個pizza仲要用埋BBQ醬,成個pizza咸味升級,第一次食依個配搭,睇menu只係睇左有咩餸,忽視個醬,之後會避開
今餐係為左個mac n cheese 而食,個失望大到連OK公仔都比唔到

2022-09-01
2022-09-15 158 瀏覽
呢間連鎖西餐廳主打手工薄餅同一系列嘅意粉、飯、小食同特色飲品~ 裝潢以簡約風為主調,座位寬躺舒適,好適合過嚟食個簡單又豐富嘅嘅晚餐😋 今次要咗佢哋嘅經典二人套餐,估唔到都幾有驚喜😍前菜有龍蝦湯🦞 同香蒜橄欖油炒野菌🍄 龍蝦湯入口順滑,湯底夠濃郁🍲 散發著龍蝦嘅香氣,入邊仲有少少龍蝦肉添!炒野菌用煎pan上,放咗一陣仍然熱辣辣😝 整體份量十足,香口惹味😎 雖然用橄欖油炒但唔會覺得好油膩~ 唔錯唔錯!主菜要咗鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉🥰 黑松露醬汁超級無敵濃郁🍝 意粉軟硬度適中,配埋雜菌簡直係perfect match😗 另外身為芝士控嘅當然要試試佢嘅芝士pizza啦🍕 上面有齊里哥特芝士、巴馬臣芝士🫕 意大利藍芝士同水牛芝士😘 芝士層好厚,味道十分濃郁🧀 而且超級拉絲🥹 係幸福嘅感覺呀!套餐升級嘢飲半價!士多啤梨雪糕梳打酸酸甜甜咁好開胃🍓 值得一讚係個雲呢拿雪糕,應該係自家製嘅~ 味道天然,入口即化🍨 雜果賓治都唔輸蝕!以橙汁🍊 西柚汁🍐 士多啤梨泥同梳打混合而成嘅一款飲品🍧 裏面仲放咗啲生果添~ 清甜解渴,消暑一流!

香蒜橄欖油炒野菌

鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉
芝士pizza

香蒜橄欖油炒野菌
鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉
芝士pizza
好少行去如心廣場既2樓,原來果層有唔少餐廳,今日就揀左間西餐廳食左個二人dinner set。*2人set $398**龍蝦湯*難得見龍蝦🦞湯唔洗加錢,當然要叫啦,湯唔會好結,內有粒粒蝦肉。*香蒜橄欖油炒野菌*前菜黎講幾推介呢個,係用鐵板上菜、野菌炒得好香蒜味😆*迷迭香香烤春雞 (半隻)*雞肉略嫌鞋左少少🤏,沙律菜份量都幾多,有成半碟咁多,不過🥗帶有DD草青味🤣,未必個個鍾意*辣肉腸披薩🍕*呢度既pizza係用火爐即焗架,所以要俾少少耐性先有好野食😋,Pizza既皮唔會好厚,材料有辣肉腸、西班牙辣腸同埋意大利香腸粒,配埋甜甜地又辣辣既醬汁,簡單得黎都幾好食😆*White Sangria +$34*酒味唔算重,重水果味多,幾岩女仔飲🫶🏻*Bailey’s Chocolate +$34*呢杯幾濃味🤩,朱古力味濃之餘,上面加左幾粒棉花糖,只得熱飲,都好滿意。

*2人set $398*
*龍蝦湯*

*香蒜橄欖油炒野菌*
前菜黎講幾推介呢個,係用鐵板上菜、野菌炒得好香蒜味😆

*迷迭香香烤春雞 (半隻)*

*辣肉腸披薩🍕*

*White Sangria +$34*
酒味唔算重,重水果味多,幾岩女仔飲🫶🏻

*Bailey’s Chocolate +$34*
2022-09-11 126 瀏覽
星期五晚聚餐;很多餐廳也限時90分鐘。是夜我倆與同學小聚,J先生提議去荃灣試 - The Point (因在尖沙咀分店看見龍蝦套餐)但…原來荃灣分店沒有提供的意大利風乾火腿鹹香,焦糖菠蘿,濃郁草青火箭菜,松子仁配上蕃茄醬;餅底不夠薄及脆口。雞翼炸到金黃色,肉質嫩;配上蜜糖燒烤醬;中和了微辣的外層J先生的啤酒龍蝦肉煮到剛好配上芝士,不會太膩;焗到通粉質感軟而煙韌蜆肉、醃安‘魚曹’魚、蝦、魷魚、水牛芝士配上檸檬。味道比較濃烈而有點膩…而餅底不夠薄及脆口。牛味不夠濃而肉質軟嫩,但份量偏多。合桃粒、榛子粒、香橙、雲呢拿雪糕配上榛子朱古力醬。甜品版的披薩;整個味道不算太甜The Point 總結:還可一試!
星期五晚聚餐;很多餐廳也限時90分鐘。
(因在尖沙咀分店看見龍蝦套餐)但…原來荃灣分店沒有提供的

意大利風乾火腿夏威夷披薩(11吋)

棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬

雞翼炸到金黃色,肉質嫩;配上蜜糖燒烤醬;中和了微辣的外層

Hoegaarden

J先生的啤酒
龍蝦芝士焗通粉

龍蝦肉煮到剛好配上芝士,不會太膩;焗到通粉質感軟而煙韌

意大利香草醬海鮮披薩(9吋)

M5澳洲和牛肉眼牛扒
牛味不夠濃而肉質軟嫩,但份量偏多。
榛子朱古力香橙披薩

The Point 總結:還可一試!
2022-08-26
棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬
龍蝦芝士焗通粉
榛子朱古力香橙披薩
2022-09-11 70 瀏覽
Went for dinner. Ordered the lobster bisque, a pasta, a double chocolate drink, a portobello with tomato sauce, a BBQ chicken pizza.They charged only half price for the drink if you are ordering the dinner set so it was like a special price. The drink was fine, what you expected in chocolate with cream on them, nothing could go too wrong about it. The lobster bisque was just okay. You would certainly have better somewhere else but not complaining because of their price range.The portobello was q

The portobello was quite stingy but the tomato and cheese sauce made it up. Was reasonably tasty. The BBQ chicken pizza, i probably wont order again next time. It was too sweet and the chicken was dry. The pasta was al dente but the sauce was very watery for me.
2022-06-12 621 瀏覽
龍蝦2人餐,最平$388加一就有啦,都值得一試,今日星期日同男朋友仔黎食午餐。先上2碗龍蝦湯,入面會有3粒龍蝦肉同埋面包,湯都算濃郁,少少咸。之後佢竟然上左pizza🍕先,龍蝦入面吾係成舊龍蝦肉黎,係一d炒左嘅蘑菇,少量碎龍蝦肉。pizza 入面好多芝士,都好味道,係有d濟。之後就上沙律🥗,我地加左$18要埋煙三文魚,沙律菜連埋凱撒沙律醬幾清新好味,仲有麵包粒同脆煙肉,好需要食啲菜😝之後就黎個通粉,內有龍蝦肉,大量芝士,我覺得好好食,有啲仲係焗脆咗嘅通粉😋另外我哋加咗$38要咗兩杯飲品,分別係Mango Tango 同埋fruit punch, 都幾chrill😜

Mango  Tango
Fruit  punch
2022-06-12
  • 龍蝦芝士焗通粉
2022-06-11 1613 瀏覽
又搵到一間抵食二人餐😆$398 兩位包括頭盤(兩款)、主菜、薄餅各一好多選擇揀🤩 飽到捧住個肚走.► 頭盤龍蝦湯 x 香蒜橄欖油炒野菌熱辣辣大大碗既龍蝦湯有驚喜❗️仲有幾舊龍蝦肉~炒野菌以鐵板呈上份量都好多香口惹味🍄.► 主菜紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉 (+$28)一般西餐廳都比較少搵到蜆殼粉但其實蜆殼粉掛汁力特強啖啖都有濃郁嘅醬汁紅酒嘅酒味揮發左但入咗和牛肋肉入面食落非常軟淋🐮.► 薄餅Slow Cooked Duck Breast Pizza (+$18)望入去佢哋半開放式嘅廚房仲有個火爐🔥應該係即叫即整嘅Pizza所以對佢地既pizza出品期望都幾高所以揀個特別款嘅Pizza (9")試一試配料有慢煮鴨胸、意大利藍芝士、仲有焦糖洋蔥、合桃炸大蒜😋呢個配搭比起平時食開嘅款式算係幾特別焦糖洋蔥甜甜地嘅味道好突出鹹鹹甜甜咁幾得意一絲絲嘅鴨胸肉連埋有咬口嘅合桃層次豐富.► 飲品有半價優惠我哋揀咗一杯紅酒、白酒sangria襯番見到其他人都嗌咗啲特色飲品.► ► ► Promotion話說我好鍾意食薯條黎都見到台台都有叫薯條就覺得好奇怪之後發現原來六月逢星期一至四有黑松露薯條半價優惠呢‼️$79
又搵到一間抵食二人餐😆
$398 兩位包括頭盤(兩款)、主菜、薄餅各一
好多選擇揀🤩 飽到捧住個肚走
► 頭盤
龍蝦湯 x 香蒜橄欖油炒野菌
熱辣辣大大碗既龍蝦湯有驚喜❗️
仲有幾舊龍蝦肉~
炒野菌以鐵板呈上份量都好多
香口惹味🍄
► 主菜
紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉 (+$28)
一般西餐廳都比較少搵到蜆殼粉
望入去佢哋半開放式嘅廚房仲有個火爐🔥
應該係即叫即整嘅Pizza
所以對佢地既pizza出品期望都幾高
所以揀個特別款嘅Pizza (9")試一試
配料有慢煮鴨胸、意大利藍芝士、
仲有焦糖洋蔥、合桃炸大蒜😋
呢個配搭比起平時食開嘅款式算係幾特別
焦糖洋蔥甜甜地嘅味道好突出
鹹鹹甜甜咁幾得意
一絲絲嘅鴨胸肉連埋有咬口嘅合桃層次豐富
► 飲品有半價優惠
我哋揀咗一杯紅酒、白酒sangria襯番
見到其他人都嗌咗啲特色飲品
  • 龍蝦湯
  • 香蒜橄欖油炒野菌
  • 紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉
2022-06-09 498 瀏覽
一直都有聽過呢間嘅口碑,終於搵到機會試啦☺️凱撒沙律 ($88)份量好多😆蔬菜新鮮,如果麵包糠再脆啲就更加好。森林 Forest Pizza 9" ($110)果然係佢嘅招牌 Pizza 之一👍🏻👍🏻火箭菜、烤蒜頭、薯仔片、野菌同黑松露忌廉醬嘅配搭非常好,因為係素 pizza,味道豐富得來又夠清新,兩個人每人食 3 件都唔會覺得膩👍🏻香煎鰽魚配蕃茄醬珍珠粉 ($188)魚唔算好滑,但皮煎得好香脆,最特別係個蕃茄醬珍珠粉,酸酸甜甜好開胃 呢度環境闊落,坐得舒服,下次可以帶朋友來聚會👍🏻
一直都有聽過呢間嘅口碑,終於搵到機會試啦☺️

凱撒沙律 ($88)
份量好多😆蔬菜新鮮,如果麵包糠再脆啲就更加好。

森林 Forest Pizza 9" ($110)

香煎鰽魚配蕃茄醬珍珠粉 ($188)

呢度環境闊落,坐得舒服,下次可以帶朋友來聚會👍🏻
2022-06-02 280 瀏覽
頭盤當然唔少得招牌龍蝦湯, 龍蝦味非常濃郁,入口creamy👍跟住沙律方面,我哋點咗火箭菜配雪梨片, 佢哋做得真係非常出色, 新鮮嘅火箭菜配雪梨,再鋪上碎塊的水牛城芝士, 之後加上香醋油沙律汁和果仁碎, 甜味和酸味互相平衡, 非常醒胃。😋之前我哋試過佢哋嘅意式pizza, 味道唔錯,今次轉下口味, 試下佢哋11"嘅日式明太子軟殼蟹pizza, 軟殼蟹炸得非常香脆,熱辣辣, 芝士味道非常濃郁, 鋪上蝦仁和日式紫菜喺面頭, 變成意式和日式組合配搭,絕對沒有失望。墨魚汁海鮮意大利飯又係必食推介👍,意大利飯沒有煮得過淋, 非常之有口感, 控制火侯適中, 非常creamy, 配以不同種類的海鮮食材伴碟,大蝦煎得非常香脆,肉質彈牙鮮嫩,青口和大蜆非常新鮮, 令到成碟飯生色不少。

2022-06-01 206 瀏覽
好想吃龍蝦呀!前幾天在荃灣逛街,見到The Point的2人龍蝦餐只要388!有湯有沙律,還有披薩和意粉,好抵食呀!即刻入座!龍蝦湯好香濃,充滿蝦殼的香氣,讓人一口接一口,要是能沾個麵包會更好呢!沙律我們加了三文魚,還有三文魚籽,吃起來更滿足也更營養。原隻火焰焗釀龍蝦披薩好靚呀!上桌時會有點火,準備好手機拍影片!龍蝦肉好彈牙,每片披薩都有龍蝦肉,很足料!芝士很多很香濃,還能拉絲!餅皮是薄脆的,沾剛剛的龍蝦湯好好味!原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉,能吃到龍蝦的鉗子,忌廉汁帶著伏特加微微的苦味,不會太膩,跟龍蝦味道很搭!最後是甜品朱古力布朗尼配烤香蕉合桃和雲呢拿雪糕,甜甜暖暖的布朗尼和香蕉,搭配雲呢拿雪糕,是經典的甜品組合,為這一餐畫下完美句號。這個價錢吃到龍蝦餐我覺得很超值,味道很好,龍蝦肉也很多,而且份量足夠,兩個人都吃得飽,上菜速度和店員服務都不錯,值得一試!
好想吃龍蝦呀!

有湯有沙律,還有披薩和意粉,好抵食呀!即刻入座!
沙律我們加了三文魚,還有三文魚籽,

吃起來更滿足也更營養。
原隻火焰焗釀龍蝦披薩好靚呀!

上桌時會有點火,準備好手機拍影片!
龍蝦肉好彈牙,每片披薩都有龍蝦肉,很足料!
芝士很多很香濃,還能拉絲!

餅皮是薄脆的,沾剛剛的龍蝦湯好好味!
原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉,能吃到龍蝦的鉗子,

忌廉汁帶著伏特加微微的苦味,不會太膩,跟龍蝦味道很搭!
最後是甜品朱古力布朗尼配烤香蕉合桃和雲呢拿雪糕,

這個價錢吃到龍蝦餐我覺得很超值,

味道很好,龍蝦肉也很多,而且份量足夠,兩個人都吃得飽,

上菜速度和店員服務都不錯,值得一試!
2022-05-27 142 瀏覽
今晚me time, 同老公2人撐下枱腳, 近近近去去荃灣如心廣場吧The Point先.....餐廳位置濶落,坐得輕鬆舒服2人都係唔駛諗叫2人餐最抵食$398加飲食半價🥣頭盤揀左龍蝦湯極濃郁嘅龍蝦湯🦞仲有好多龍蝦肉添真材實料🍄香蒜橄欖油炒野菌份量夠多食起好香好爽口有少少黑松露嘅香味🍝意粉鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉聽個名就知材料夠豐富滿滿黑松露香味忌廉及芝士極足料啖啖creamy口感🍕Pizza慢煮鴨胸,意大利藍芝士,焦糖洋蔥 燒烤醬Pizza第1次嚐這款口味比較甜的Pizza鴨胸夠入味, 配上脆口嘅洋蔥,拉絲芝士仲有微甜嘅燒烤醬口感層次變得豐富🍹飲品Espresso Ice Cube Latte雪得冰凍嘅Espresso Ice Cube加上凍鮮奶慢慢融化咖啡味好香濃MOJOTO MangoRum, Fruit Juice, Mint Leaves, Soda好好味的Cocktail完全無酒精味,香香甜甜帶淡淡薄荷味要一再品嚐的飲品

餐廳位置濶落,坐得輕鬆舒服

2人都係唔駛諗叫2人餐最抵食$398

滿滿黑松露香味
忌廉及芝士極足料
啖啖creamy口感

🍕Pizza
慢煮鴨胸,意大利藍芝士,焦糖洋蔥
燒烤醬Pizza
第1次嚐這款口味比較甜的Pizza
鴨胸夠入味, 配上脆口嘅洋蔥,拉絲芝士
仲有微甜嘅燒烤醬
口感層次變得豐富

🍹飲品
Espresso Ice Cube Latte
咖啡味好香濃

MOJOTO Mango
好好味的Cocktail
完全無酒精味,香香甜甜
帶淡淡薄荷味
要一再品嚐的飲品
2022-05-21 162 瀏覽
想搵間坐得舒服又好食的餐廳慶祝朋友升職🎉🎉朋友係荃灣區返工話想試The Point 好耐,平時lunch 要排隊,晚巿開返後立刻book !龍蝦湯-有龍蝦味,唔係死鹹,亦冇怪怪的梘水味-texture 唔會太醬太結,讚!Arugula & Pear salad -火箭菜超級新鮮,好綠好香-有烤過的甜walnut, 襯埋個truffle 醋汁甜甜酸酸咁好有記憶點明太子軟殼蟹pizza -軟殼蟹大大舊,外脆內軟,炸得好好完全冇over -加埋微鹹香的明太子醬同大量紫菜係面兩個人完全係食得哂Squid Ink & seafood risotto -蜆同墨魚肉都非常肥美,仲有炸深海魚同海蝦-值得一讚risotto 係偏硬texture係近正宗risotto 的口味
龍蝦湯
-有龍蝦味,唔係死鹹,亦冇怪怪的梘水味
-texture 唔會太醬太結,讚!

Arugula & Pear salad
-火箭菜超級新鮮,好綠好香
Arugula &  Pear  Salad

明太子軟殼蟹pizza
-軟殼蟹大大舊,外脆內軟,炸得好好完全冇over
-加埋微鹹香的明太子醬同大量紫菜係面兩個人完全係食得哂
明太子軟殼蟹pizza

Squid Ink & seafood risotto
-蜆同墨魚肉都非常肥美,仲有炸深海魚同海蝦
Squid  Ink  &  seafood  Risotto
2022-05-07 131 瀏覽
今晚收工去左荃灣donki入貨,揀完一輪累累地就係附近搵間餐廳醫肚。呢度環境唔錯又坐得舒服,而且仲有套餐選擇。前菜是香蒜撖攬油炒野菌,吃一口已經食到啖啖蒜香,味道不錯,不過個人感覺就油左少少BBQ chicken pizza批底是屬於薄薄地的那一種,多食幾塊都唔怕咁快飽!材料有烤雞肉、野菌和焦糖洋蔥,配上燒烤醬烤焗,非常惹味!迷迭香燒春雞(全隻)雞肉鮮嫩多汁,雞肉間微微滲了迷迭香,絕對要加了$38轉為全隻!總結:環境舒服職員態度很好,人均消費約二百元!

BBQ chicken pizza

迷迭香燒春雞(全隻)

總結:環境舒服職員態度很好,人均消費約二百元!