2024-06-28 457 瀏覽
今日同事last day,去咗MegaBox 。最後選擇了呢間西餐廳食添lunch。呢間嘅Pizza想試咗好耐,今次趁呢個機會試吓,因為之前經過呢間鋪頭好多次了。我個Pizza係水牛芝士加蕃茄醬。呢個係手工薄餅,焗出嚟又香又脆味道唔錯。一個人食晒成個好滿足,我仲分享左一塊比同事添。另外個午餐仲有餐湯及飲品,每個人一百元消費,okay啦,都係一個唔錯嘅體驗。

10 分鐘 (堂食)
2024-06-26 435 瀏覽
有冇人同我一樣好鐘意食烤豬肋骨!呢間西餐最出名就係Pork所以叫The Salted Pig😎私心推薦😚BBQ Ribs $288份量已經夠兩個人!即叫即做 好入味好juicy夠哂冧!薯條都好好食😋配菜有烤粟米同沙律~Scallop Risotto $188帶子南瓜意大利飯 好飽肚 不錯 仲有菠菜做配搭!Sautéed Greens $48菜單寫是日炒菜 有菇類 西蘭花同蘆荀ps 用OpenRice 訂位有8折!加一服務費The Salted Pig (MegaBox) (九龍灣)九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 11樓12號舖#gayeecafe

BBQ Ribs $288

Scallop Risotto $188
帶子南瓜意大利飯 好飽肚 不錯 仲有菠菜做配搭!

Sautéed Greens $48
菜單寫是日炒菜 有菇類 西蘭花同蘆荀

ps 用OpenRice 訂位有8折!
加一服務費

#gayeecafe
2024-06-26 319 瀏覽
印象中依間豬門店食豬係唔錯的,今次到來發現無左最喜愛的香脆豬肋骨有點可惜,但多了其他菜色,但當然重點食豬啦。餐廳地方闊落,大卡位可自成一國,傾計食飲都幾幾合適。食物水準唔錯,可以一食。Dungeness crab cake $138太平洋蟹餅、青檸蒜香蛋黃醬蟹餅兩件炸得金黃,外層香脆,內層滿滿蟹肉絲絲口感,配蛋黃醬味道唔錯。BBQ pulled pork sandwich $178招牌手撕燒烤豬肉三文治、薯條三文治份量十足,手撕豬肉口感絲絲,加上惹味BBQ醬汁入味,仲有紫椰菜酸菜絲,甜咸酸味道豐富,咬一啖令人滿足,配以鬆軟的酸種包prefect。伴有粗薯條,酥脆香口。整體好味抵食。晚市套餐 $198頭盤:Itanian caprese skewers意式卡布里沙律、水牛芝士、車厘茄、羅勒、黑醋、橄欖油水牛芝士和車厘茄以一串串呈現,加上黑醋,簡單美味前菜。主菜:Crispy pork belly炸脆皮豬腩肉、蘋果蓉、杏脯酒汁豬皮香脆腩肉軟腍,多食有點膩,有蘋果蓉及杏脯醬汁,帶出酸味解膩效果唔錯。甜品:Creme Brulee +$18法式焦糖燉蛋法式燉蛋口感幼滑,有濃郁的奶香,焦糖薄片,
Dungeness crab cake $138
太平洋蟹餅、青檸蒜香蛋黃醬
Dungeness crab cake
BBQ pulled pork sandwich $178
招牌手撕燒烤豬肉三文治、薯條
晚市套餐 $198

頭盤:
Itanian caprese skewers
意式卡布里沙律、水牛芝士、車厘茄、羅勒、黑醋、橄欖油
水牛芝士和車厘茄以一串串呈現,加上黑醋,簡單美味前菜。
主菜:
Crispy pork belly
炸脆皮豬腩肉、蘋果蓉、杏脯酒汁
甜品
Creme Brulee +$18
法式焦糖燉蛋
法式燉蛋口感幼滑,有濃郁的奶香,焦糖薄片,甜品美味。
Creme Brulee
飲品:
菠蘿汁
不是用上鮮菠蘿,味道正常,甜甜地唔錯。
2024-06-18
5 分鐘 (堂食)
Dungeness crab cake
Creme Brulee
  • 招牌手撕燒烤豬肉三文治
  • 法式焦糖燉蛋
  • 炸脆皮豬腩肉
到訪這間出名吃豬的餐廳,裝修非常Fancy~Order了一份晚市套餐,另外點了西班牙海鮮飯及蟹餅!【蕃茄海鮮湯】份量十足!有蝦仁、蜆肉及青口!用大量蒜頭煮呢個湯,所以很鮮甜!【炸脆皮豬腩肉】炸得外皮閃令令✨配肉桂蘋果可以清除油膩感!【西班牙海鮮飯】有海鮮及辣肉腸,加上蕃茄醬汁中和了一點辣味~【太平洋蟹餅】大件之餘,裏面淡淡都是蟹肉!配檸檬及蛋黃醬,口感很fresh !⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯𖤣 晚市套餐:蕃茄海鮮湯+炸脆皮豬腩肉($198)𖤣 西班牙海鮮飯 ($235)𖤣 太平洋蟹餅 ($165)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾Like+分享給愛吃嘅朋友仔啦( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

【炸脆皮豬腩肉】炸得外皮閃令令✨配肉桂蘋果可以清除油膩感!

【太平洋蟹餅】大件之餘,裏面淡淡都是蟹肉!
配檸檬及蛋黃醬,口感很fresh !

⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯
𖤣 晚市套餐:蕃茄海鮮湯+炸脆皮豬腩肉($198)
𖤣 西班牙海鮮飯 ($235)
𖤣 太平洋蟹餅 ($165)

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2024-06-23 215 瀏覽
當日同男朋友去完溜冰,就諗住喺MegaBox度搵嘢食,經過見到呢間餐廳,睇過下個Menu,覺得好似都唔錯,就入咗去試吓。環境好舒服,好有空間感,唔會好迫。我哋叫咗晚餐set,頭盤叫咗海鮮蕃茄湯同日本帶子刺身,味道唔錯,不過不失。主菜我嗌咗京式鴨胸片薄餅,呢種中西合璧嘅菜式我都係第一次食,有驚喜。男朋友叫咗個意大利千層麵,味道都幾濃郁,好重芝士味。甜品我嗌咗個黑松石雲呢拿雪糕,鍾意食黑松露嘅可以試吓,幾特別。男朋友就叫咗個法式焦糖燉蛋,外面朝脆嘅焦糖加上裏面滑嫩嘅燉蛋,融合埋一齊,係一個唔錯嘅甜品選擇。呢間餐廳都幾值得推介俾大家去試吓。

呢間餐廳都幾值得推介俾大家去試吓。
  • 京式鴨胸片薄餅
2024-06-22 198 瀏覽
蟹餅完全炸到燶,仲要係雪藏,d蟹肉深啡色,收人168$ ??!我自己去百佳買自己炸到金黄色。 seafood paella 唔好食。 d飯好濕。海鮮唔新鮮。何來148好評? 食樓下food court 好過

何來148好評? 食樓下food court 好過

2024-06-20 235 瀏覽
呢日大大學校放半晝。我哋一家去接佢放學,同咗佢去MegaBox呢間餐廳食飯。呢間餐廳擺設有好多豬豬,非常可愛!而且餐廳非常寬敞,我哋坐得好舒服!一入去店員放咗畫紙同畫筆俾小朋友畫畫,又同小朋友傾偈,等我哋可以輕輕鬆鬆咁叫嘢食。而且呢度座位非常舒服,響度食嘢令人享受。我哋叫咗四個set,有餐湯,有餐飲,全部都好好味。松露忌廉芝士通粉:這款通粉融合了濃郁的松露風味與滑順的忌廉芝士醬汁,通粉質地柔軟,能充分吸附香氣四溢的芝士醬汁,每一口都有濃郁的乳酪和菌菇香氣,讓人回味無窮。手工薄餅 - 水牛芝士蕃茄羅勒:酥脆可口的餅皮。配上濃醇滑順的芝士,酸酸甜甜的蕃茄,加上羅勒葉的清新香氣,整體口感均衡協調,健康美味!青口煙燻雞肉燴飯:青口肉質鮮甜,與煙燻雞肉的醇厚風味相得益彰。米飯煮制恰到好處,吸附了番茄、青豆、紅椒等蔬菜的鮮美滋味。最後以檸檬蒜泥蛋黃醬調味,為整盤菜肴增添柔和的酸甜氣息。 口感層次分明,但係令人一口接一口。烤安格斯牛肉芝士煙肉漢堡:厚實多汁的安格斯牛肉,搭配絲滑的芝士和煙燻醬料,再配上酥脆可口的煙肉,堪稱完美的漢堡。麵包外皮內裏鬆軟,營造出爽口多汁的口感。

松露忌廉芝士通粉:

手工薄餅 - 水牛芝士蕃茄羅勒:

青口煙燻雞肉燴飯:

烤安格斯牛肉芝士煙肉漢堡:
端午節假期同阿媽撐枱腳,諗住行下街、食下飯。因為阿媽準備新屋入伙,所以有啲家品、小電器要買,咁就去MegaBox,佢話想食牛扒,見 Ruby Tuesday 口碑麻麻,咁就揀Salted Pig啦!叫咗豬肋骨、肉眼、帶子意大利飯,賣相唔錯、份量亦足,可惜味道只係正正常常,冇乜值得推介!Salted Pig平時即使係週末,主餐牌都會有折,但因為係端午節假期,所以冇折正價埋單會覺得好唔抵。

2024-06-13 3149 瀏覽
Megabox 睇完戲出黎,見到呢間餐廳晚市套餐都幾多選擇,於是同老公試下。餐廳環境超大,餐廳採用摺門,將全部門打開,更顯極大空間感。而且座位好闊落,坐得好舒服。晚餐套餐  $198/位頭盤老公揀咗海鮮蕃茄湯,我就揀咗帶子刺身。海鮮蕃茄湯海鮮蕃茄湯材料好足,有蜆、青口、魚、蝦,蝦肉彈牙,加入蕃茄醬同辣椒片,味道幾辣,飲完好醒胃。日本帶子刺身、柚子豉油帶子刺身好新鮮,配上柚子豉油,更突出左帶子嘅鮮甜。辣吞拿魚芒果意大利飯意大利飯軟硬適中,吞拿魚同芒果份量都幾多。意大利飯用上烘培芝麻汁、墨西哥辣椒。辣椒辣味再配上芒果甜味,味道甜甜辣辣,估唔到咁夾。燒阿根廷肉眼、雜菜沙律、薯條  +$100燒阿根廷肉眼有12安士,好大份。肉眼點左7成熟,入口肉味濃郁。旁邊配上新鮮嘅雜菜沙律,可以中和一下肉嘅油膩感。Brownie  +$18套餐甜品本來想食法式焦糖燉蛋,好可惜賣晒,於是侍應推介我哋食Brownie。Brownie 唔太甜,朱古力味濃,又估唔到又幾好食,為今餐晚飯劃上完美句號。

晚餐套餐  $198/位

頭盤老公揀咗海鮮蕃茄湯,我就揀咗帶子刺身

日本帶子刺身、柚子豉油
帶子刺身好新鮮,配上柚子豉油,更突出左帶子嘅鮮甜。

辣吞拿魚芒果意大利飯
意大利飯軟硬適中,吞拿魚同芒果份量都幾多。

燒阿根廷肉眼、雜菜沙律、薯條  +$100
燒阿根廷肉眼、雜菜沙律、薯條
旁邊配上新鮮嘅雜菜沙律,可以中和一下肉嘅油膩感。

Brownie  +$18
Brownie
2024-06-06
Brownie
2024-06-12 193 瀏覽
位於九龍灣ᴍᴇɢᴀʙᴏx11樓主打食豬肉既餐廳,同時都係Pet friendly 餐廳🐶我地一早打佐電話比餐廳留定有狗狗,因為餐廳提供比狗狗既只有近室外幾張檯既位置~如果提早在Openrice Book 都有訂座優惠架!💁🏻‍♀️ 餐牌野食選擇都幾多架,我地揀佐慢煮醬燒豬肋骨,配上燒烤醬,因為慢煮的關係,肉質非常淋而鮮嫩多汁,仲有椰菜沙律、粟米和薯條,CP值最高!份量都好大,2個人 SHARE食都會好飽呀!🤩 另外叫佐個蕃茄肉丸意粉,有4粒大大的肉九,配上新鮮蕃茄打成茸既醬汁,意粉都幾彈牙,感覺好開胃又健康呀~😗 店內環境清靜,有好多植物同豬仔圖案,最搞笑連隻碟都有豬仔仲寫住Lick ME架~有機會再黎試下啦~🥹

我地一早打佐電話比餐廳留定有狗狗,

2024-06-06 155 瀏覽
第1次去到此德國餐廳幫襯,揀左好耐先揀到食咩好.....也係入座前,先register做member先,Main menu 有85折.....最好味係即叫即炸既薯條!超脆卜卜,1個人食唔哂,份量唔少既!個豬肋骨大到,有我3個拳頭咁大!個汁係酸酸甜甜既,1個人食,都好飽肚!個凍飲Minty Grape,叫左少冰少甜,連些薄荷葉都食埋,潤下喉,因個薯條好熱氣!以1個運動底既女仔來講,依餐都好飽肚,食唔哂些薯條姐!我揀左餐廳外圍既吧枱高凳坐,別有番風味,唔會被溜冰場,吹來既凍風,吹到打冷震,而係餐廳外圍坐,可取到對面溜冰場窗外光線和中間扶手電梯既發光燈圍繞住,較光亮.....整體餐廳設計都好悠雅舒服,好多卡位/6人座位/吧枱高凳位,全部有既,畀到食客,多d選擇!如果係配粉面方面,唔一定食薯條,可轉為飯或意粉或焗薯,會更好,因薯條太熱氣,食完喉嚨痛和生飛滋!
第1次去到此德國餐廳幫襯,
揀左好耐先揀到食咩好.....

個豬肋骨大到,有我3個拳頭咁大!
個汁係酸酸甜甜既,1個人食,都好飽肚!

個凍飲Minty Grape,叫左少冰少甜,
連些薄荷葉都食埋,潤下喉,
因個薯條好熱氣!

以1個運動底既女仔來講,依餐都好飽肚,食唔哂些薯條姐!

我揀左餐廳外圍既吧枱高凳坐,
別有番風味,唔會被溜冰場,
吹來既凍風,吹到打冷震,

因薯條太熱氣,食完喉嚨痛和生飛滋!
2024-06-02
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
  • Minty Grape $62/Glass
  • BBQ Ribs+即炸薯條+沙津 $288
2024-05-12 229 瀏覽
海鮮蕃茄湯這道湯擁有豐富的海鮮風味,其中蜆、青口、魚和蝦令湯汁更加鮮美。辣椒片的加入為湯中增添了一絲微辣的風味,令整道菜更加豐富多樣。 日本帶子刺身配柚子豉油帶子以刺身的形式呈現,質地鮮嫩,口感極佳。加上柚子豉油,以佢嘅酸甜平衡咗本身帶子嘅海鮮風味。 意式千層麵這道麵食將豬肉、意大利青瓜、茄子、蕃茄和水牛芝士融合在一起,形成多層次的美味。麵層疊疊,口感豐富,每一口都能品味到不同的風味。特別係啲水牛芝士好多,每一啖都食到好多芝士,絕對係芝士愛好者嘅必食之選。 燒阿根廷肉眼配薯條這道菜令我感受到了烤肉的獨特魅力。肉眼牛排經過燒烤後,外皮酥脆,內部嫩滑多汁。搭配薯條的酥脆口感,使整道菜更加豐富多樣。佢亦都煎得好啱啱,加上表面一層層嘅炭燒格仔紋,無論係視覺同埋味覺都有雙重享受。 黑松露雲呢拿雪糕+法式焦糖燉蛋黑松露雲呢拿雪糕令我驚艷不已,從來都冇諗過黑松露可以同雲呢拿雪糕搭配,雖然食落有少少奇怪,但係都係一個新奇唔錯嘅體驗。而法式焦糖燉蛋則是一道經典的法國甜點,口感柔滑細膩,佢嘅焦糖亦都唔會話太甜,啱啱好。

日本帶子刺身配柚子豉油

意式千層麵

燒阿根廷肉眼配薯條

黑松露雲呢拿雪糕+法式焦糖燉蛋
2024-05-07 188 瀏覽
最近港股跌到😭,想save 吓$ 、找返d CP值高餐廳嘆吓,可以考慮嚟呢度。呢度食物嘅價$大眾化,但其質素可媲美洒店嘅餐廳,而且裝潢獨特,值得一試。2我就嚟嗌左佢哋嘅 tea, 非常美味!#thesaltedpig

2我就嚟嗌左佢哋嘅 tea, 非常美味!

#thesaltedpig
2024-05-06 159 瀏覽
第二次來這裡用餐,整體體驗都算唔錯,尤其啱有小朋友的聚會有提供小朋友餐又有畫紙遊戲比小朋友等野食嘅時候玩住先餐牌上的選擇都多,叫左小食拼盤,炸蟹餅,沙律,意粉,意大利飯等,份量唔細,味道也不錯,小朋友餐一樣好豐富又有甜品,上菜速度及服務也再黎megabox也可以再去
第二次來這裡用餐,整體體驗都算唔錯,尤其啱有小朋友的聚會
有提供小朋友餐又有畫紙遊戲比小朋友等野食嘅時候玩住先

再黎megabox也可以再去

2024-05-02 144 瀏覽
不愧是做🐷專賣店! 這是我這輩子吃過肉最厚的豬肋骨我們order了⭐慢煮醬燒豬肋骨,燒烤醬鹹度適中不會搶了肉香味,店員說豬肋骨是慢煮的,所以肉質會呈現粉紅色,也確實很鬆軟,可以直接用叉子分開,很 好吃! 拌碟的薯條很大一份,還有兩大塊燒玉米,份量巨大⭐西班牙海鮮飯西班牙海鮮飯是海鮮比飯多,真材實料,裡面有魷魚,魚塊,青口,蝦,香腸,每口飯都有海鮮味我飲芒果鳳梨沙冰配豬肋骨,我朋友飲紅酒,都很搭,豬肉料理真的很好吃,別的可以不吃但豬肉必須點
不愧是做🐷專賣店! 這是我這輩子吃過肉最厚的豬肋骨

⭐西班牙海鮮飯