2025-04-30 0 瀏覽
今日放假帶女女出沙田新城市廣場玩恐龍公園加圖書館,順便食埋晚飯,上咗去7樓搵嘢食,見到呢間餐廳環境唔錯,價錢合理就入咗去試吓.酸辣欖油大蜆意粉:微辣,幾惹味,蜆肉大隻鮮甜,意粉彈牙, 煙煙韌韌.招牌手撕燒烤雞肉三文治配薯條:薯條即炸,上碟熱辣辣,粗身有薯味,三文治好足料,咬落啖啖肉,推介BBQ ribs:份量多,肉質鮮嫩,唔嚡口,好腍,小朋友都啱食新豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆: 粟米薄脆脆卜卜,上面鋪滿墨西哥芝士和新豬肉,還配有多款醬料供自由配搭,好豐富

2025-04-23
今日星期六復活節假期去咗呢間餐廳食午飯慶生,之前預先喺OpenRice訂座過程方便。到步之後侍應安排座位後,冷氣太凍也貼心幫我哋調細,成餐飯都有幫我哋加水,服務不錯。食物我哋都點咗粟米片、豬扒、海鮮飯和拼盤,每樣食物都好好味。個豬扒整得嫩口,味道調校適中,唔會太鹹;個拼盤嘅炸豬皮幾特別,Mini Burger係小朋友至愛;我自己就鍾意過海鮮飯,個飯底軟硬適中,有蝦青口同蜆作為配菜,個人十分喜歡。座位舒適,餐廳氣氛不錯,適合食飯傾偈,值得推介。

座位舒適,餐廳氣氛不錯,適合食飯傾偈,值得推介。
題外話/補充資料: I didn't enjoy any free food or special offer from this restaurant. It was also my first time dining in this restaurant. I've thrown away the receipt already, let it be. Very unfortunate that my sharing cannot be published.
2025-04-19
  • 西班牙海鮮飯
  • 小食分享拼盤
  • 斧頭豬扒
2025-04-23 0 瀏覽
今日提早放工,決定嚟個early dinner,早到基本上都冇乜人,卡位任揀🤭見到有個晚餐都非常吸引,只係某一啲項目需要額外加錢,豐儉由人!而且餐牌每一個項目都列明內裏食材,真係啱曬我呢種敏感底嘅客人連餐具都極具特色點咗兩個晚餐(未計甜品),已經覺得非常豐富煙三文魚凱撒沙律~羅馬生菜嘅脆度絕對反映到佢嘅新鮮,三文魚顏色鮮艷,賣相同口味都一流蕃茄芝士肉丸~肉丸口感較為鬆化,配上開胃嘅蕃茄芝士汁,好味道!雙重海蝦意大利飯~有兩種唔同口感嘅蝦,同樣新鮮,虎蝦當然會較為彈牙,意大利飯用上龍蝦汁去淆製,鮮味爆棚!香煎比目魚紅花意大利飯~比目魚皮煎到非常香脆,魚扒亦算厚身!整個菜式比較啱女仔口味自家製雪糕(冧酒提子)~雪糕唔會過甜,調味剛好,仲有大大粒提子添!椰子撻(加$28)~口感較為挺身,鋪滿椰絲,夠曬真材實料!西柚汁及石榴汁~果汁嘅口味比起坊間其他餐廳為多,選擇咗呢兩款,味道都唔錯👍🏻

連餐具都極具特色

點咗兩個晚餐(未計甜品),已經覺得非常豐富

椰子撻(加$28)~口感較為挺身,鋪滿椰絲,夠曬真材實料!

用餐優惠
試食活動
2025-04-13 81 瀏覽
這間位於新城市廣場的西餐廳,有多間分店,主打以豬🐖的不同部位為主題的菜式,亦有提供其他肉類和海鮮的菜餚,十分多選擇。餐廳環境寬敞舒適,好適會家庭、朋友,或多人聚餐💕.🔺CRISPY PORK Knuckle $318招牌德國鹹豬手🐖有1kg重,份量十足。豬手外皮好香脆,肉質嫩滑不乾身,而且咸度適中,配上芥末籽忌廉汁,味道更提升。伴碟還有酸菜、烤薯、烤紅蘿蔔,可中和油膩感。.🔺BBQ Pulled Pork Sandwich $178招牌手撕燒烤豬肉三文治🥪用上酸種麵包,口感煙煙韌韌,外脆內軟,入面夾滿惹味的BBQ 醬手撕烤豬肉,配上椰菜絲沙律,口感和味道富層次,還有美味的香脆炸薯條,十分豐富。.🔺Chocolate Molten Lava Cake $98朱古力心太軟🍫焗得剛好,外層焦脆,一切開朱古力醬緩緩流出,甜度適中,配上冰凍雲呢拿雪糕和雜莓,真的大滿足。.🔺Pink Piggy $42(Happy Hour) 🔺Tropical Punch $42 (Happy Hour) 餐廳有部分飲品於星期六、日全日,以及平日5:30pm之後,更可享Happy Hour優惠。我就選了其中兩款

🔺CRISPY PORK Knuckle $318

🔺Pink Piggy $42(Happy Hour)
餐廳有部分飲品於星期六、日全日,以及平日5:30pm之後,更可享Happy Hour優惠。我就選了其中兩款🍹Mocktails。
前者由番石榴汁、蘋果汁、士多啤梨整成;後者由蘋果汁、菠蘿、椰子糖漿整成,兩杯都果味濃郁,充滿夏日感覺。
2025-04-12 156 瀏覽
又來到我最愛的美式餐廳碟碟菜式份量超大 而且每一道都很讚🥗Skinny Pig Salad($138)先來一客沙律打打底大量的菠菜、西柚和紅菜頭 加上新鮮的橙汁作調味 非常清新🐷招牌德國鹹豬手 ($318)有足足1kg重!上枱時已切開 不用自己處理豬手啖啖肉 皮脆肉香 雖然是鹹豬手 但不會太鹹 配酸菜又是另一種風味 可以解解膩配菜的薯角和炸甘荀都很出色🍄‍🟫雜菌松露意大利飯($168)份量很多!香噴噴的松露醬汁非常creamy 兩人食超飽的價錢又不算貴 推介給所有沙田友👍🏻

又來到我最愛的美式餐廳
碟碟菜式份量超大 而且每一道都很讚

🥗Skinny Pig Salad($138)
先來一客沙律打打底
大量的菠菜、西柚和紅菜頭
加上新鮮的橙汁作調味 非常清新

🐷招牌德國鹹豬手 ($318)
有足足1kg重!
上枱時已切開 不用自己處理
豬手啖啖肉 皮脆肉香
雖然是鹹豬手 但不會太鹹
配酸菜又是另一種風味 可以解解膩
配菜的薯角和炸甘荀都很出色

🍄‍🟫雜菌松露意大利飯($168)
份量很多!
香噴噴的松露醬汁非常creamy

兩人食超飽的
價錢又不算貴 推介給所有沙田友👍🏻
今日繼續去新城市廣場覓食,去到7樓一間西餐The Salted pig ,之前都食過佢嘅九龍灣分店,今日放工同男朋友去食晚餐醫下肚🤩🤩! 叫咗一個晚餐set,$288有前菜、主菜、甜品,Menu好吸引,前菜同主菜都加錢嗌咗想食嘅嘢😝前菜揀帶子刺身沙律!幾好味,刺身新鮮,有jelly感,配上蕃茄沙莎醬,味道好開胃,值得一試!主菜係食羊架(+$100),一上枱就好驚艷,雖然份量唔大,但係肉質真係好靚,燒得好柔嫩,肉汁好足夠,係好高質嘅一道羊架😆🫶🏻🫶🏻配上黑松露薯泥同雜菌,配菜味道都調校得好好。再加點一道主菜,青汁燒雞肉貓耳朵意粉,見到貓意粉,即刻好想試,碗型很掛汁,彈牙口感很有趣! 貓耳朵的形狀就是獨特🥰🥰值得一提,幽暗安靜環境我覺得好舒服,店員亦好主動提供服務,十分欣賞❤️‍🔥❤️‍🔥

2025-04-09
2025-04-02 576 瀏覽
🩵小食分享拼盤可能係我食過最豐富既小食拼盤~ 有迷你漢堡、蕃茄芝士肉丸、豬皮脆片、酥脆魷魚圈、薯條、香料雞翼、酸麵包多士,選擇困難症,咩都想試,呢個拼盤咁岩每樣都有,全部都無伏,調味粉微辣,好香口,值得一試!🩵晚市套餐$228起就有3 course,性價比好高,焗雞胸扒好大塊😛 芝士焗到半溶狀態,唔錯~ 食得出雲呢拿雪糕加左唔少雲呢拿籽,好香好濃既雲呢拿味~- 煙三文魚凱撒沙律- 脆焗巴馬火腿芝士雞胸- 自家製雪糕球(雲呢拿)
🩵小食分享拼盤

🩵晚市套餐
- 煙三文魚凱撒沙律
- 脆焗巴馬火腿芝士雞胸
- 自家製雪糕球(雲呢拿)

2025-03-25 827 瀏覽
剛巧知道Salted Pig星期一有買一送一主菜優惠,所以決定一試。我和友人點了baby ribs和pork knuckles,以及一份前菜garlic prawns.Baby ribs 的肉質鮮嫩多汁,而豬手則是皮脆肉滑,保持了恰到好處的口感,既不會太膩也不會太乾。Garlic prawns 也十分美味。菜式的份量相當大,其實足夠供應三個人享用!飲品點了德國黑啤和mango margarita,德國黑啤搭配豬手的組合相當出色,但mango margarita 則普普通通。唯一讓人有些不太舒適的是用餐時間僅限1.5小時,而且餐桌空間有些狹小,放置兩碟主菜已經佔滿了大部分空間,再加上前菜和飲品,讓整個用餐體驗稍嫌擁擠。但整體來說,食物質素高、加上星期一的優惠,是晚仍然是令人滿意的用餐體驗。

2025-03-24
  • 醬燒豬肋骨
  • 招牌德國鹹豬手
一家人出去食飯最驚要等位,好彩豬門店自己有Website 可以Book 定枱,唔駛擔心會餓親小朋友!平日嚟上菜速度都快好多,呢度嘅食物分量都幾大,妞妞仲細,一家三口 2 個set Dinner都好夠!$228嘅Set Dinner就有齊前菜、主菜同甜品。部分都可以再加錢錢upgrade㗎!.Starter➜煙三文魚凱撒沙律簡單嘅沙律都可以好吸引!一次過有齊爽脆嘅沙律菜、肉質軟滑帶有鹹香嘅煙三文魚,仲有脆脆嘅麵包粒。➜蕃茄芝士肉丸以滿滿嘅蕃茄醬同芝士烤焗嘅肉丸,仲可以拉絲,入口酸甜Juicy又好味,作為前菜非常開胃!.Main➜雙重海蝦意大利飯帶小朋友出街點都要有啲飯落肚嘅,呢款海蝦意大利飯吸滿龍蝦湯汁,粒粒飽滿,配料嘅兩款蝦肉(海蝦&虎蝦)都好爽口㗎。.➜香烤阿根廷肉眼 12 安士 烤到外香内嫩嘅阿根廷肉眼牛味濃郁,入口又嫩又多汁,對我地兩公婆嚟講勁享受呀!唔駛點太多Gravy Sauce 都已經好夠味,留返嚟點薯條都一樣咁正!.主菜都好夠飽,豬太郎就冇再upgrade甜品,同妞妞食完自家製雪糕就返屋企嚕!.#msmessypig_food .
Starter

2025-02-26
  • 雙重海蝦意大利飯
  • 香烤阿根廷肉眼 12 安士
2025-03-05 1449 瀏覽
烤牛肉墨西哥夾餅 - 這道烤牛肉墨西哥夾餅充滿了濃郁的墨西哥風味,外層的墨西哥餅烤得微脆,帶有淡淡的焦香。內餡的烤牛肉片鮮嫩多汁,搭配炒燈籠椒及洋蔥,口感層次豐富。特別值得一提的是醬料的搭配,微辣的青辣椒與牛油果醬完美平衡,既提升了整體風味,又不會過於膩口雜菌松露意大利飯 - 這道雜菌松露意大利飯絕對是松露愛好者的福音。意大利飯煮得恰到好處,米粒外軟內韌,吸收了濃郁的松露香氣。雜菌的種類豐富,包括香菇、杏鮑菇等,每一口都能感受到菌類的鮮美與松露的獨特香氣。奶油醬汁濃郁但不膩,與松露的香氣相得益彰,整體口感滑順且層次分明,是一道令人滿足的料理。秘製香料脆雞翼 - 這道秘製香料脆雞翼外皮炸得金黃酥脆,內裡卻保持了多汁的嫩滑口感。秘製香料的搭配非常出色,帶有微微的辛辣與甜味,令人食指大動。搭配甜酸汁的酸爽,更添風味。這道菜非常適合作為開胃小食或下酒菜,絕對能讓人一口接一口,停不下來。
2025-02-20
最欣賞西班牙海鮮飯!🌊🦐 超多配料嘅海鮮飯真係幾好味!😍✨ 本身用鐵板上碟已經保持到新鮮熱辣辣🔥,再加埋好多海鮮嘅濃郁味道,蝦、大蜆、青口和魷魚,真係好鮮味!🦪🐙 辣肉腸和煙雞肉的加入,帶來辣味和煙燻味,味道層次多到我都驚訝!😋💥 價錢係$235,性價比超高!💰👍番茄肉丸意粉 ($168) 🍝🍅肉丸有四粒大大粒,真係好滿足!😍 這個意粉比較重奶油味,夾起麵條會撩起好多醬,意粉汁都比較傑身,吃完口感真的很享受!😋✨朱古力心太軟 ($98) 🍫🍦呢個朱古力嘅心真係好軟,外層微脆,內心超流心的朱古力,搭配有雲呢拿籽嘅雲呢嗱雪糕,可能係Mövenpick?🍨❤️ 做到冷熱交融嘅口感,超正!😍🔥蒜蓉炒時菜 ($48) 🥦🧄用蒜香提味,清脆的時菜,仲包括咗啲小椰菜球和青豆,食得健康又開心!🥗💚#食評 #海鮮飯 #番茄肉丸意粉 #朱古力心太軟 #西餐 #美食 #沙田 #TheSaltedPig #好味 #美味 #食物分享 #食客日記 #開心食飯 🍴🎉

番茄肉丸意粉 ($168) 🍝🍅

朱古力心太軟 ($98) 🍫🍦

蒜蓉炒時菜 ($48) 🥦🧄

2025-02-27 793 瀏覽
雖然成日去沙田新城市,但真係好小上到7樓覓食,今次帶埋小朋友黎到黎間英式餐廳,現場有好幾枱都有小朋友,的確係親子聚餐好地方!!簡單點左Sauteed Green同Mushroom Risotto,第一款蒜香味濃非常好食,Risotto都好入味,份量十足,見到隔離枱叫大大份肉真係好吸引,Openrice 訂位仲有15%off,下次再約多d朋友一齊試試佢
2025-01-21
2025-02-27 759 瀏覽
服務ok 但啲野太油,平日都坐唔滿,一定冇下次,啲野又貴得黎又唔好食! 唔會介紹人去食囉! 炸尤魚啲炸粉散哂! 個肥豬肉係好似食緊油咁樣! 早知唔黎,今次眾要有個外國朋友黎食,估唔到咁差!
2025-02-26 835 瀏覽
平時飯點呢餐廳一定排哂長龍,今日就頭圍用膳,大概五點幾左右就入座,唔使等仲有卡位坐添😊😋澳洲黑毛和牛西冷不得不讚佢哋嘅員工,本身係跟餐牌叫咗rib-eye既,點知個員工好主動同我哋講今日岩岩返左一款平時冇既牛,叫我地試吓😊嘩..好彩有聽佢講試吓,呢個牛扒🥩我哋叫咗五成熟廚師煎到外脆內軟😊夠肉味之餘仲好Juicy添😂😋脆辣雞柳條、甜辣蛋黃醬非常脆口,雞柳好嫩滑,但係要提醒好似我咁淨係食到10小辣或者唔食得辣嘅朋友,點咗佢配埋嘅醬,雖然好味,但真係辣到飛起啦😆😋蒜辣欖油大蜆意粉蜆肉粒粒都漲卜卜🤪又冇沙🤩意粉掛到味,有蒜味之餘仲有少少辣好惹味🤭舔舔脷指數👉🏻8😋/10😋滿分 值得一試😋

😋澳洲黑毛和牛西冷

😋脆辣雞柳條、甜辣蛋黃醬

😋蒜辣欖油大蜆意粉

舔舔脷指數👉🏻8😋/10😋滿分 值得一試😋
2025-02-21 966 瀏覽
前排嚟過呢度食set lunch ,個手撕豬好食到令我念念不忘🥺今晚就約埋朋友黎試下佢晚餐嘅水準😌❤️招牌手撕燒烤豬肉三文治配薯條手撕豬果然係招牌!😍肉質嫩滑juicy完全唔韌,個sauce非常惹味😋今次呢個sourdough 麵包食起上嚟更加煙靭🫶(不過正因為佢太Juicy所以底下嘅麵包有啲濕😅)薯條炸得出色,面頭有少少辣粉,粗身有薯仔嘅口感,香脆唔油膩👍⭐️西班牙海鮮飯海鮮種類超多,除咗常見嘅青口,蜆同蝦,仲有三文魚同辣肉腸等等,好豐富👍可能食完手撕豬比較重口味,食呢個覺得有啲淡😂❤️香蒜煙肉碎椰菜仔用煙肉做base去炒野真係好香口!👍👍加埋啲蒜同黑胡椒,都幾惹味#新城市廣場 #豬門店 #thesaltedpig #手撕豬三文治 #酸種三文治 #西班牙海鮮飯 #paella
今晚就約埋朋友黎試下佢晚餐嘅水準😌

❤️招牌手撕燒烤豬肉三文治配薯條
手撕豬果然係招牌!😍
肉質嫩滑juicy完全唔韌,個sauce非常惹味😋
今次呢個sourdough 麵包食起上嚟更加煙靭🫶
(不過正因為佢太Juicy所以底下嘅麵包有啲濕😅)

⭐️西班牙海鮮飯
可能食完手撕豬比較重口味,食呢個覺得有啲淡😂

❤️香蒜煙肉碎椰菜仔

用煙肉做base去炒野真係好香口!👍👍
加埋啲蒜同黑胡椒,都幾惹味

2025-02-21
  • 手撕豬肉三文治