2022-10-26 382 瀏覽
餐廳佈置到成個Tiffany禮物盒咁完全俾signature Tiffany Blue 顏色包圍勁滿足影到好多靚靚打卡相.試咗個Afternoon tea set ($688/2 persons)果味甜點有芒果椰子達克瓦茲+水蜜桃泡芙味道都幾清新😗其他甜點 包括Tiffany Box造型既Chocolate Raspberry cake 都比較甜到漏🫠.鹹點既材料都幾上乘四件入面有齊魚子醬·松葉蟹·鵝肝·龍蝦🤩唯獨係覺得嗰松葉蟹同洋甘菊啫喱有啲唔夾.另外仲有一件鬆餅同杏仁蛋糕以high tea份量嚟講對女仔已經夠飽
餐廳佈置到成個Tiffany禮物盒咁
唯獨係覺得嗰松葉蟹同洋甘菊啫喱有啲唔夾
另外仲有一件鬆餅同杏仁蛋糕
以high tea份量嚟講對女仔已經夠飽
2022-10-11 456 瀏覽
Tiffany Afternoon Tea $688 for two🌟Pastries 包點:🌈 - Garlic & Fleur De Sel Scone (8.5/10)Served with clotted cream, tomato sauce and honey pearls🌈 - Brown Butter Madeleine & Chocolate Madeleine (9.5/10)全部pastries都好正😍係鹹嘅afternoontea scone🤪好濃蒜香味✨提供咗蕃茄醬、蜜糖爆珠同clotted cream出奇地又好夾😂美中不足嘅係一mit開就散哂🥲而兩款Madeleine都超好食🔥外脆內軟一個好重奶油香,一個就好香濃朱古力味😆想瘋狂encore🤪🌟Savories 鹹點:🌈 - Salmon Roe Box 三文魚籽盒子 ❤️10/10❤️Queen crab, lobster jelly, cauliflower🌈 - Caviar Tart 魚子醬撻 (9/10)Caviar, egg Mimosa🌈 - Tobiko And Smoked Salmon Tar

🌟Pastries 包點:

全部pastries都好正😍
係鹹嘅afternoontea scone🤪好濃蒜香味✨
提供咗蕃茄醬、蜜糖爆珠同clotted cream
出奇地又好夾😂
美中不足嘅係一mit開就散哂🥲
而兩款Madeleine都超好食🔥外脆內軟
一個好重奶油香,一個就好香濃朱古力味😆
想瘋狂encore🤪

🌟Savories 鹹點:
🌈 - Caviar Tart 魚子醬撻 (9/10)
Caviar, egg Mimosa
🌈 - Tobiko And Smoked Salmon Tartare 蟹子煙三文魚他他 (9.5/10)
Shallots, tartare sauce
🌈 - Sea Urchin And Amaebi Toast 海膽甜蝦吐司 (9/10)
Chives, brioche toast

最好食係三文魚籽盒子!!!不得之了😋
一半松葉蟹 一半三文魚籽 再加埋底下嘅龍蝦啫喱 一齊拍😎
唔知以為去咗太平洋游水🏊🏻‍♀️ ROARRR正呀🐟🐟🐟
另外嘅三款都幾出色
雖然好似每一樣都係關海鮮事
但作為鹹點迷,我會話冇所謂啦😆

🌟Sweets 甜點:
🌈- Honey Cakes 蜜糖蛋糕 (7/10)
Chantilly cream
🌈- France Chestnut And Crisp 法國栗子脆片 (8.5/10)
Chestnut cream, chestnuts, crispy sweet potato
🌈- Red Velvet 紅絲絨蛋糕 (7/10)
Cream cheese frosting,raspberry pearls
🌈- Tiffany Bird’s Nest 鳥巢朱古力蛋 (7/10)
Kataifi nest, Robin’s Egg Caramel

相對地甜點就普通好多🤷🏻‍♀️
比較好嘅係嘅栗子脆片
栗子迷會好鍾意,佢會令你口入面每一角落都有栗子味😋
塊脆片就唔係真係好脆🤷🏻‍♀️
剩返嗰啲就umm不過不失啦🤪

🌟Drinks:
🌈- Perrier-Jouēt Champagne +$88 (4.5/10)
Ummm好玩唔好飲😂
係俾你將啲香檳倒落一個棉花糖球度
係好靚好過癮嘅 但一飲就好難入口
見隔離幾枱都飲淨好多😂 當係嗌黎打個卡都過得去嘅🤪

🌈- Earl Gray Tea (6/10)
好大個茶壺 好細包茶包😦
所以earl grey味唔濃

🌈- Latte (8/10)
反而佢嘅咖啡幾好飲😆
可能同茶對比下會優秀少少😂
起碼有濃啲嘅咖啡味同有香滑嘅鮮奶😋

Overall 係一餐體驗唔錯嘅afternoon tea。一直以嚟 Tiffany Blue Box Cafe嘅食物口碑都唔差,雖然唔係極佳,但對比好多食完都唔記得食咗啲咩嘅afternoon tea嚟講,至少食完我係會記得佢啲pastries同Salmon Roe Box。Pastries作為一餐下午茶嘅靈魂,佢地絕對係做得出色。係個空間比較細,好彩冇塞豆窿😂如果唔係用餐體驗就會大打折扣。
—------------------------------
Tiffany  afternoon  tea
Tiffany  afternoon  tea
  • afternoon  tea  set
2022-09-26 578 瀏覽
最近同友人想揾間靚靚下午茶打下卡,咁岩見倒Klook有個優惠Tiffany 雙人下午茶套餐配Riesling雷司令白葡萄就買黎試吓餐廳環境相當之靚,裝修同擺設都系signature顏色Tiffany Blue下午茶時間為2點開始,用餐有90分鐘,食物方面,tea set有三層,底層有鹹味scone同 madeleines,可以選擇配蜜糖珍珠、奶油忌廉或番茄果醬,第一次食scone係鹹鹹地幾特別,點蕃茄果醬幾好食其中鹹點我鍾意佢嘅黑松露蟹肉撻,甜點就系禮物盒子蛋糕chocolate mouse cake,甜而不漏整體方面員工服務貼心,適合同好友們黎打卡食嘢
就買黎試吓
整體方面員工服務貼心,適合同好友們黎打卡食嘢
2022-09-12 1639 瀏覽
今天蒞臨這家最近大熱的新店—— Tiffany Blue Box Café 買外賣🥡afternoon tea set,需要提早一至兩天預訂。到達時說要等待10分鐘,正好可以順便打卡~www店內裝修以Tiffany blue為主調,座位比較少,難怪網上的人表示需於限時內90分鐘享用。店員提供自拍桿,非常貼心!可惜自拍桿不太結實,夾 iPhone 13 pro max 的話會過重 🙈為免浪費店員一番好意,我只好強行卡在不會墮下的方位拍攝。食物方面:甜點😞迷你 BLUE BOX 🌑🌑🌑🌑🌑糖膏包着濕潤的朱古力慕絲,中間有紅桑子醬,口感有層次,但味道好很噁心,有陣類似漆油的味道,我們只吃了一口就放棄。😋焦糖白芝麻撻 🌕🌕🌕🌕🌗上面有一塊超薄且入口即溶的拖肥,不錯。撻身有幾粒我們不喜歡的爆炸糖,幸好份量少,可接受。撻皮可吃得出是自製的,非常鬆化香脆。😋芒果椰子達克瓦茲 🌕🌕🌕🌕🌗雖然採用我們不喜歡的椰子🥥,但被酸酸的芒果味道蓋過。達克瓦茲做得完美,外皮鬆化微脆。😞水蜜桃泡芙 🌗🌑🌑🌑🌑味道還好,但泡芙非常軟淋。😞鳥巢朱古力蛋 🌑🌑🌑🌑🌑脆而不香,且無味的鳥巢🪹,配上味道噁心的朱古力蛋。鹹點😋松

食物方面:
甜點
😞迷你 BLUE BOX 🌑🌑🌑🌑🌑
很噁心,有陣類似漆油的味道,我們只吃了一口就放棄。

😋焦糖白芝麻撻 🌕🌕🌕🌕🌗

😋芒果椰子達克瓦茲 🌕🌕🌕🌕🌗

😞水蜜桃泡芙 🌗🌑🌑🌑🌑
味道還好,但泡芙非常軟淋。

😞鳥巢朱古力蛋 🌑🌑🌑🌑🌑
脆而不香,且無味的鳥巢🪹,配上味道噁心的朱古力蛋。
Afternoon  tea  set

鹹點
😋松葉蟹盒子 🌕🌕🌕🌕🌑
一絲絲的松葉蟹上面,有一塊松葉蟹湯啫喱,新鮮不腥,口感有層次,不錯。

😋魚子醬龍蝦撻 🌕🌕🌕🌑🌑
撻皮一樣吃得出是自製,非常鬆化香脆。魚子醬較腥,且鹹度不足,質量不太好。龍蝦🦞也並非新鮮的那種。

😋鵝肝慕絲酥皮 🌕🌕🌕🌑🌑
鵝肝醬配上脆脆的酥皮及橄欖🫒,不過不失。

😋士多啤梨凍湯 🌕🌕🌕🌕🌕
西班牙冷湯配上一點點的士多啤梨🍓碎及香草🌿提味,連不喜歡士多啤梨🍓的我們都覺得不錯。
Afternoon  tea  set

包點
配的
😋奶油忌廉 🌕🌕🌕🌕🌕 非常不錯👍🏻
😞番茄果醬 🌕🌕🌗🌑🌑 一般。
😋蜜糖珍珠 🌕🌕🌕🌑🌑
友人非常喜歡,我則不太喜歡這種廉價蜜糖的味道。

😋香蒜鹽之花鬆餅 🌕🌕🌕🌕🌕
蒜香非常重,鹹度剛好,餅身鬆化,沒有鹹水或過重的麪粉味,不錯👍🏻
香蒜鹽之花鬆餅及鳥巢朱古力蛋

😋法式杏仁蛋糕 🌕🌕🌕🌑🌑
不過不失。
法式杏仁蛋糕

隨餐贈送
😋兩包Tiffany Blend茶包 🌕🌕🌕🌕🌑
香氣獨特,味道濃郁,不錯👍🏻
Tiffany  blend  茶包

味道 🌕🌕🌕🌑🌑
包裝 🌕🌕🌕🌕🌕
包裝結實,帶着走了十來分鐘仍絲毫無傷,而且附上印有食物清單的小卡片,非常貼心。
服務 🌕🌕🌕🌕🌑
服務貼心。只是自拍桿質量有待改善,以及贈送的蠟燭🕯️燃燒時放出黑煙,質量較差。

性價比 🌕🌕🌕🌕🌕
雖然味道一般,但當品嚐過各大酒店的afternoon tea set,就會覺得此餐廳的性價比極高。
回頭率 🌕🌕🌕🌗🌑

💰二人下午茶套餐688hkd,人均344hkd
2022-09-09
10 分鐘 (堂食)
香蒜鹽之花鬆餅及鳥巢朱古力蛋
Tiffany  blend  茶包
  • 焦糖白芝麻撻
  • 士多啤梨凍湯
  • 蒜香鹽之花鬆餅
2022-08-21 766 瀏覽
浪漫 Tiffany Blue afternoon Tea Set💙粉藍色盒子令人不能抗拒,少有Tea set 都出色得不只打卡able, 不但精美又好味,建議姊妹們米白色衫用餐打卡更突出🙂記謹下午茶時段預早預約喔~
  • afternoon  tea  set
  • Tiffany  blue
2022-08-20 739 瀏覽
下午去的時候陽光照射下來非常之美麗的Tiffany Blue餐廳,🦋打卡人士必到的餐廳之一!🦋食物尚算味道不錯😌大家可以安心打卡喎chill.店內環境不算太大, 所以盡早book位!SIGNATURE BLUE BOX TOAST 特色 BLUE BOX 吐司 ( V) $128配上藍色的牛油, 切落裡面有焦糖醬,看似太甜,其實恰到好處,吐司好鬆脆好味。BAKED ALASKA 火焰 雪山 ( NGF) $108椰子斑籣慕絲,配上火炙檸檬蛋白,口感清新適合男士,形態也非常之美觀。COCKTAIL 雞尾酒 TIFFANY BLUE $128 這個是必點的飲品。先要再棉花糖波波倒上cocktail,看見他慢慢融化成藍色的飲品過程非常之滿足。YELLOW DIAMOND $128 口感清心,味道清淡合恰

🦋打卡人士必到的餐廳之一!🦋

食物尚算味道不錯😌大家可以安心打卡喎chill.
店內環境不算太大, 所以盡早book位!

BAKED ALASKA 火焰 雪山 ( NGF)

YELLOW DIAMOND $128
口感清心,味道清淡合恰
BAKED ALASKA 火焰 雪山 ( NGF)
  • Tiffany  blue
2022-08-11 580 瀏覽
顧名思義就是以tiffany blue湖水藍作主題來到這裡甚麼也值得拍照就對了不論牆壁、餐具、全都是藍白色兩道菜午餐$358(包括前菜及主菜)前菜第一款選了鮮蝦配千層腐竹蝦味香濃特出,加上豆奶汁中和了鹹味另一款前菜選了帶子濃湯配魚子醬(套餐+$60)帶子煎得剛剛好根據menu所寫濃湯由八爪魚及松葉蟹所製成難怪海鮮味非常濃郁第一款主食鹹蛋黃卡邦尼意粉煙肉巴馬臣芝士扁意粉軟硬適中,醬汁味道也很夾另一款是黑松露春雞包括雞胸肉、松露火腿慕絲、黑松露醬和沙律但雞的份量真的少得很最值得一提是生日特別驚喜mini tiffany blue box cake單看禮物盒造型賣相滿分外面是白朱古力小蛋糕內還有酸酸的檸檬啫喱另一塊內裡其實是雪糕整個甜品不會太甜雖然價錢偏高但環境、服務皆符合水準食物也十分精緻不過份量偏小為了打卡絕對值得一試
顧名思義就是以tiffany blue湖水藍作主題

來到這裡甚麼也值得拍照就對了
不論牆壁、餐具、全都是藍白色

兩道菜午餐$358(包括前菜及主菜)
前菜第一款選了鮮蝦配千層腐竹
蝦味香濃特出,加上豆奶汁中和了鹹味

另一款前菜選了帶子濃湯配魚子醬(套餐+$60)
帶子煎得剛剛好
根據menu所寫濃湯由八爪魚及松葉蟹所製成
難怪海鮮味非常濃郁

第一款主食鹹蛋黃卡邦尼意粉煙肉巴馬臣芝士
扁意粉軟硬適中,醬汁味道也很夾

另一款是黑松露春雞
包括雞胸肉、松露火腿慕絲、黑松露醬和沙律
但雞的份量真的少得很

最值得一提是生日特別驚喜
mini tiffany blue box cake
單看禮物盒造型賣相滿分
外面是白朱古力
小蛋糕內還有酸酸的檸檬啫喱
另一塊內裡其實是雪糕
整個甜品不會太甜

雖然價錢偏高但環境、服務皆符合水準
食物也十分精緻不過份量偏小
為了打卡絕對值得一試
2022-08-11 493 瀏覽
難得早放工,相約同事們吃Tea~ ♡ ´・ᴗ・ `♡四人點了Tiffany下午茶套餐(2位)和1份三道菜午餐。麵包平庸,配的牛油更平庸。3-COURSE 三道菜 \ $458 /前菜鮮蝦配千層腐竹,肉質彈牙,但味道平淡普通,烹調上亦沒有用心處理。法式清雞湯中的鴨肝小雲吞味道奇怪,雲吞皮非常不濟,湯頭確實很清,用料不足。主菜選了黑松露春雞,相對前兩道菜有心思,黑松露味濃。另外加選了炸薯條,香脆但沒有特別,像M記薯條的多鹽版。Tiffany下午茶套餐 \ $688 /四人分享的緣故,有部份都沒有吃到,但吃到的都好美味,除了鳥巢巧克力蛋。整個下午茶下來都「冇伏」,可以放心叫~我特別喜歡配Pastry的蜜糖珍珠,清甜的味道配奇特的口感~其他我就不逐一點評了。飲品方面,日本綠茶、甘筍汁都是安全的選擇,比利時巧克力則超級好喝,非常濃郁~
難得早放工,相約同事們吃Tea~ ♡ ´・ᴗ・ `♡
四人點了Tiffany下午茶套餐(2位)和1份三道菜午餐。

麵包平庸,配的牛油更平庸。

3-COURSE 三道菜 \ $458 /

Tiffany下午茶套餐 \ $688 /

2022-08-09 404 瀏覽
環境係靚 真係係女都中意港女tea 最緊要係打卡打卡打卡同埋打卡食物方面 只能形容唔難食, 因為以往為左打卡 都食過唔好味既野所以呢間算不過不失但最主要係杯野係真心麻麻地 純打卡不過總體黎講 拍拖都岩去既
環境係靚 真係係女都中意
港女tea 最緊要係打卡打卡打卡同埋打卡

食物方面 只能形容唔難食,
因為以往為左打卡 都食過唔好味既野

所以呢間算不過不失
但最主要係杯野係真心麻麻地 純打卡

不過總體黎講 拍拖都岩去既
2022-08-08 4167 瀏覽
小編張信用卡可以簽賬儲AsiaMiles,咁就用AsiaMiles換咗「The Tiffany Blue Box Cafe 四件裝外帶甜品盒」(Tiffany To-Go 4pc Dessert Set)甜品盒價錢:Asia Miles 6052 積分 / Asia Miles 2000 積分 + HK$215。價錢:$298 (四件裝)。小編感想:整體賣相真係好靚好精緻,如果用嚟打卡,真係好靚好一流,適合同好姐妹慶生。外賣盒都好靚好實淨,好似一個小小首飾盒咁味道方面,有一款甜品就尚有進步空間。。四款蛋糕分別係:📌迷你Blue Box蛋糕 (右下)fascinating Petit Blue Box Cake💙📌焦糖爆谷朱古力撻 🍫 (左下)Caramel Popcorn Chocolate Tart📌栗子忌廉蛋糕 🌰 (左上)Chestnut Cream Cake📌紐約芝士蛋糕🍰 (右上)Classic New York Cheesecake。小編最鐘意嘅係焦糖爆谷朱古力撻,爆谷同朱古力嘅味道幾夾,朱古力味唔會死甜,可可味有層次有餘韻。而且撻皮微脆,幾香口!。較為失望嘅反而係迷你Bl
小編張信用卡可以簽賬儲AsiaMiles,
咁就用AsiaMiles換咗

甜品盒價錢:Asia Miles 6052 積分 /
Asia Miles 2000 積分 + HK$215

價錢:$298 (四件裝)

小編感想:
整體賣相真係好靚好精緻,
如果用嚟打卡,真係好靚好一流,
適合同好姐妹慶生。
外賣盒都好靚好實淨,好似一個小小首飾盒咁
味道方面,有一款甜品就尚有進步空間。

四款蛋糕分別係:
📌迷你Blue Box蛋糕 (右下)

📌焦糖爆谷朱古力撻 🍫 (左下)

📌栗子忌廉蛋糕 🌰 (左上)
Chestnut Cream Cake

📌紐約芝士蛋糕🍰 (右上)
Classic New York Cheesecake

小編最鐘意嘅係焦糖爆谷朱古力撻,
爆谷同朱古力嘅味道幾夾,
朱古力味唔會死甜,可可味有層次有餘韻。
而且撻皮微脆,幾香口!

較為失望嘅反而係迷你Blue Box蛋糕,
賣相係幾可愛同精緻,
但味道就有少少令人失望,
蛋糕入面嘅蘋果啫喱味道唔算好突出,
味道略淡。

另外兩款甜品,味道就正正常常。

The Tiffany Blue Box Cafe
📍尖沙咀北京道1號大堂207至208號舖
📍Shop 207 - 208, Lobby floor, 1 Peking Road, Tsim Sha Tsui
2022-08-07
10 分鐘 (外賣自取)
  • 焦糖爆谷朱古力撻
2022-07-30 540 瀏覽
朋友快移民去過high tea 第二次黎知道The Tiffany blue box cafe 轉左新tea set menu 揀左平日去tea 一tea 甜品有返個signature Tiffany 禮物盒子蛋糕係Dark chocolate mouse cake 打卡一流我同朋友都覺得咸野比較好食啲其他有lobster caviar tart , crabmeat camomile jelly, foie gras puff 仲有個strawberry 凍湯Scone 都係蒜香scone 不過我個人仲意甜嘅scone Overall 都唔錯!
朋友快移民

打卡一流

我同朋友都覺得咸野比較好食啲

Scone 都係蒜香scone
不過我個人仲意甜嘅scone

Overall 都唔錯!
Tea  set
Tea  set
2022-07-21 3718 瀏覽
2022選擇了到Tiffany Blue Box Cafe 慶祝生日。餐廳外觀,藍色主題,未入座,先興奮。第五波疫情開始,人客不多,被安排餐廳較入位置,清靜舒適二人各選擇了兩道菜$358先送上兩款麵包,暖暖的麵包配上牛油,鬆軟好吃,好的開始北海道帶子薄片刺身(加$30)帶子切得薄薄,新鮮嫩滑,配上魚子醬,卜卜脆麵包,令人開胃的前菜。法式清雞湯配鴨肝小雲吞送上桌時,店員才用湯壺把湯斟在碟內,湯內材料有秋葵,鴨肝小雲吞味道普通,湯的熱度不夠。主菜-龍蝦扁意粉(加$120)龍蝦肉放上捲好的扁意粉上,賣相討好,龍蝦已細心去殼,蝦肉爽彈,意粉軟硬度適中,醬汁龍蝦味香濃。黑松露春雞擺盤精緻,雞腿肉嫩滑配上黑松露醬,味道不錯,值得慢慢品嚐。甜品送上生日優惠,Blue Box 首飾盒蛋糕,預訂時說明慶生,已預先寫上生日祝福和名子,並點上爉燭送到桌子上。造型非常討好蛋糕不太甜,中間是檸檬橙蜜瓜啫喱,味道酸酸甜甜,口味輕盈清新。最後,店員安排了一個免費的旗艦店導覽體驗環境舒適、食物不錯,服務勤快,今年有個充滿藍色浪漫的慶生回憶。

餐廳外觀,藍色主題,未入座,先興奮。
第五波疫情開始,人客不多,被安排餐廳較入位置,清靜舒適
二人各選擇了兩道菜$358
先送上兩款麵包,暖暖的麵包配上牛油,鬆軟好吃,好的開始
北海道帶子薄片刺身(加$30)
北海道帶子薄片刺身

法式清雞湯配鴨肝小雲吞

主菜-龍蝦扁意粉(加$120)

黑松露春雞
擺盤精緻,雞腿肉嫩滑配上黑松露醬,味道不錯,值得慢慢品嚐。

生日優惠送上的蛋糕
造型非常討好

最後,店員安排了一個免費的旗艦店導覽體驗
2022-01-24
北海道帶子薄片刺身
生日優惠送上的蛋糕
最近個人有啲delay,開始陸續出返上個月食咗嘅嘢🤪 上個月生日正日Book咗The Tiffany Blue Box Cafe食Lunch,雖然每次經過都覺得佢環境細細好一般,但今次因為生日Book Lunch Set 有個迷你蛋糕仔送返,所以去咗試吓🫶🏻💰2-Course Set $358因為無咩期望咁去食,但結果出奇哋比我想像中好🍝 呢個Set可以揀前菜或湯,我就揀咗法式清雞湯配鴨肝小雲吞,店員逐款食物介紹,再即時淋上清雞湯,雞湯清甜🥣 主菜我哋分別叫咗鹹蛋黃卡邦尼意粉、黑松露春雞,餐廳會送兩款麵包,兩款都外脆內軟🥖整體嚟講食物不過不失,收得Fine Dining價錢,服務上係滿意的🫶🏻 食物款式相對普通,但都有小小特色,例如會即時喺客人面前將鹹蛋黃切片,亦將一部份雞肉做成梨狀,滿足客人視覺上需求!💰DOMAINE CYRIL GAUTHERON CHABLIS 2017 Burgundy, France $118/Glass而且佢哋做緊白酒買1️⃣送1️⃣,雖然只有兩款,但店員都係會開咗畀你試先,服務有做足🥂 最後想講個蛋糕雖然好細件,但食落幾好食,整體嚟講佢嘅食物我覺得唔係難食,但

💰2-Course Set $358

而且佢哋做緊白酒買1️⃣送1️⃣,雖然只有兩款,但店員都係會開咗畀你試先,服務有做足🥂 最後想講個蛋糕雖然好細件,但食落幾好食,整體嚟講佢嘅食物我覺得唔係難食,但男仔可能真係會唔夠飽,我哋都再加咗個薯條,如果呢個價錢,可以有更好選擇!

📍The Tiffany Blue Box Cafe
地址︰尖沙咀北京道1號大堂207-208號舖
#chuchuintsimshatsui—☁️ delectable celebration set ☁️For starter🧈Bird’s Nest🪺 Prawn w/ yuba mille-feuille🦐Hokkaido scallop carpaccioFifth avenue lobster salad🦞For Soup🥣Chicken ConsomméFor Main🫓“Charles Lewis Tiffany” grilled chicken sandwich 🥪 Smoked Salmon eggs benedict w/ caviarCarbonaraSaffron rice🍸we also ordered two glasses of Tiffany blue cocktail And had a free-but-cute birthday cake 🧁 —Tiffany blue box cafe好多人都去食打卡tea set 🥂我之前食個陣順便叫左鹹點 發現比tea set好味好多😍所以就特登過黎再食一次夜晚既all day dining😍😍真係好喜出望外☁️☁️
#chuchuintsimshatsui

Chicken Consommé
For Main🫓
Carbonara
Saffron rice

Tiffany blue box cafe好多人都去食打卡tea set 🥂我之前食個陣順便叫左鹹點 發現比tea set好味好多😍所以就特登過黎再食一次夜晚既all day dining😍😍真係好喜出望外☁️☁️🫶🏻

💰hkd $2,xxx with 10% service charge
📍 The Tiffany Blue Box Cafe
Shop 207-208, Lobby floor, 1 Peking Road, Tsim Sha Tsui
.✨🍓welcome to follow my foodie ig @eating.chuchu
2022-01-03
  • 北海道帶子薄片刺身
  • Carbonara
  • Lobster  salad
2022-06-01 1216 瀏覽
終於有機會試呢間嘅afternoon tea環境比較細,不過都算開陽同光猛甜點方面有蜜糖蛋糕、法國栗子脆片、紅絲絨蛋糕、 白朱古力慕絲仲有鳥巢朱古力蛋甜點方面相對比較甜,食落有少少膩鹹點比較日式,有 三文魚籽盒子、魚子醬撻、蟹籽煙三文魚他他同海膾甜蝦吐司個人覺得佢嘅魚子醬撻最好食,鹹鹹地而且個皮好薄自己麻麻哋三文魚子,所以覺得有少少腥佢另外仲有鹹味嘅scone同madeleines可以選擇配奶油忌廉、番茄果醬同蜜糖珍珠佢嘅歌鹹鹹地幾特別,冇平時食開嘅咁肥不過都好重牛油味,加埋蕃茄果醬幾好食madeleine分別係朱古力味同埋原味細細舊啱啱好,朱古力味仲有少少朱古力粒嘢飲方面就試咗佢嘅Tiffany blend、大吉嶺紅茶同埋latte啲茶味唔算好濃,不過都算可以解到少少膩整體不過不失,試過一次就算唔算話超好食
終於有機會試呢間嘅afternoon tea
環境比較細,不過都算開陽同光猛
甜點方面相對比較甜,食落有少少膩
個人覺得佢嘅魚子醬撻最好食,鹹鹹地而且個皮好薄
自己麻麻哋三文魚子,所以覺得有少少腥
佢另外仲有鹹味嘅scone同madeleines
可以選擇配奶油忌廉、番茄果醬同蜜糖珍珠
佢嘅歌鹹鹹地幾特別,冇平時食開嘅咁肥
不過都好重牛油味,加埋蕃茄果醬幾好食
madeleine分別係朱古力味同埋原味
細細舊啱啱好,朱古力味仲有少少朱古力粒
啲茶味唔算好濃,不過都算可以解到少少膩
整體不過不失,試過一次就算
唔算話超好食