呢間係我近期比較喜歡嘅新 cafe,自從前排喺佢地試業期間去過一次後,我已經成日計劃幾時可以二訪🤭上星期終於搵到機會,當日仲撞啱係佢地嘅 grand opening 🎉恭喜🎉我每次飲手沖咖啡都視為一次長知識嘅機會,畢竟咖啡豆嘅種類多不勝數,店員亦會細心解釋,今次學識左用唔同嘅杯飲同一壺咖啡,會明顯飲出唔同嘅感覺☕當日嘅蛋糕更加係我鍾意嘅 Tiramisu 和 New York Cheesecake!而呢兩件蛋糕好啱我口味,Tiramisu 酒味相當濃、New York Cheesecake 嘅酸味好突出,而且軟硬適中👍🏻

因為男朋友住喺元朗 所以一星期我都會有好幾日喺元朗覓食最近發現左呢一間新開嘅Cafe朋友食完就推介我黎試吓呢度個Yogurt有follow開我嘅朋友都知我係一個超級yogurt 控😛呢度嘅yogurt base 將Yogurt同每類嘅水果mix埋 topping 加左granola isbanana 🍌 strawberry 🍓 blueberry 🫐 等等 亦都加咗honey 調味~Yogurt應該無額外加糖~加上蜂蜜唔會太甜之餘 有陣酸酸地嘅Yogurt味反而仲light!!💖(我好怕食出邊太甜嘅Yogurt🤫)另一個驚喜就係原來呢度有sesame latte😙❤️平時我一向好鍾意食芝麻味嘅野 但的確唔多Cafe有芝麻latte 估唔到呢度有~~店員仲好細心上菜時候提我要攪勻底部嘅芝麻先飲🤣💖男朋友食嘅永遠都係邪惡之選(圖二)好似係鹹蛋黃pasta 好味 不過略嫌份量太少 不過佢話食完都幾滯 應該係因為加上忌廉嘅關係Revisit: Must(其實出呢一個post之前已經偷偷回訪左一次😙😙)#emily出街食👅👅 #emilysbelly元朗 #元朗美食
因為男朋友住喺元朗 所以一星期我都會有好幾日喺元朗覓食
最近發現左呢一間新開嘅Cafe
朋友食完就推介我黎試吓呢度個Yogurt
有follow開我嘅朋友都知我係一個超級yogurt 控😛
(我好怕食出邊太甜嘅Yogurt🤫)
店員仲好細心上菜時候提我要攪勻底部嘅芝麻先飲🤣💖
2022-05-07 96 瀏覽
今日經過見到呢間新開嘅café 睇完menu覺得唔錯決定try try佢(●°u°●)​ 」-😋😋😋😋白汁蟹肉蟹子鹹蛋黃意粉$80呢個配搭幾有趣,味道都可以,鹹蛋黃香味濃,不過略嫌醬汁唔夠creamy,扣左少少分。😢-😋😋😋😋😋酥炸羅非魚檸檬白汁意大利飯 $80個魚柳係平時唔鍾意食魚嘅我都覺得好食,外脆內軟,食落有肉汁,仲幾大塊,正!個飯睇落似白粥,實際上有夠味,啲飯軟硬適中,食落有少少檸檬味,唔錯唔錯。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-😋😋😋😋😋Latte☕️ $40鍾意「睇」咖啡嘅非常欣賞呢個拉花(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)佢仲比左張印花卡 平時飲開咖啡嘅朋友仔 可以外賣儲印仔 換飲品
今日經過見到呢間新開嘅café
睇完menu覺得唔錯
決定try try佢(●°u°●)​ 」
😋😋😋😋白汁蟹肉蟹子鹹蛋黃意粉$80

😋😋😋😋😋酥炸羅非魚檸檬白汁意大利飯 $80

酥炸羅非魚柳檸檬白汁意大利飯

😋😋😋😋😋Latte☕️ $40
鍾意「睇」咖啡嘅非常欣賞呢個拉花(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
佢仲比左張印花卡 平時飲開咖啡嘅朋友仔

酥炸羅非魚柳檸檬白汁意大利飯
Latte
白汁蟹肉蟹切鹹蛋黃意粉
2022-04-28 107 瀏覽
Cafe坐位唔多,大概16個位😸今次好好彩坐到窗邊位🥰感覺好chill同舒適😚而望嘅景都唔差🤣店員都好nice🙌🏻Cafe播廣東歌🤗🔸班尼迪克蛋$78可以揀巴馬火腿或者煙三文魚🙌🏻今次揀咗煙三文魚🐟班尼迪克蛋份量好足😚煙三文魚好大塊而蛋都流心🤩荷蘭醬唔會好酸仲有一片生菜🥬夾埋一齊好match🥰而沙律個醬係佢地自家制雜莓醬🫐酸酸甜甜食落都幾特別💫🔸Mocha ☕️ $50咖啡豆係本地品牌,所以就算唔太飲咖啡都叫咗😆我唔太識咖啡🫢但係我覺得好飲嘅🫶🏻下次應該會飲下朱古力🍫

🔸班尼迪克蛋$78

🔸Mocha ☕️ $50

2022-04-20 90 瀏覽
The Way Coffee (元朗)又一間新開無耐嘅咖啡店裝修走暗黑型格路線以黑色為主調今次試咗酥炸羅非魚柳竹炭漢堡魚柳炸得好酥脆炸衣唔會過厚而且份量好足好大件食落亦相當juicy而麵包食落比較重空氣感咬落非常鬆軟伴隨嘅炸薯條加咗少少調味粉食落好惹味Egg Benedict 可以揀煙三文魚、pama ham或者雙拼今次我就試咗雙拼一切開隻蛋做得好流心蛋黃滿瀉出嚟畫面好治癒但我就略嫌Pama Ham偏鹹左少少醬汁調味亦未算太啱我口味飲品方面叫做杯熱朱古力就一般般但佢仲有另一款Single Origin朱古力大家可以試吓會唔會較出色另外試咗一杯Seseam Latte芝麻味非常突出同牛奶味超夾強烈推薦大家可以試呢杯Seseam Latte呢間小店店員都好有禮貌仲好貼心提我飲Seseam Latte嘅時候要定期攪拌因為芝麻好容易會沉底☺️
The Way Coffee (元朗)

又一間新開無耐嘅咖啡店

咬落非常鬆軟
伴隨嘅炸薯條加咗少少調味粉
食落好惹味

Egg Benedict
可以揀煙三文魚、pama ham或者雙拼
今次我就試咗雙拼

強烈推薦大家可以試呢杯Seseam Latte
呢間小店店員都好有禮貌
仲好貼心提我飲Seseam Latte嘅時候要定期攪拌
因為芝麻好容易會沉底☺️

1️⃣4️⃣1️⃣5️⃣ 下午茶時間🍴酥炸羅非魚柳竹炭漢堡賣相不俗,麵包都算鬆脆,可惜魚有啲腥,咬口都脆的,薯條不俗。🍴葡式三文治基本上唔多cafe做呢個菜式,我被佢賣相驚豔,三文治上有隻靚靚太陽蛋,然後麵包半浸滿醬汁,個麵包明顯塗上牛油炸香,三文治夾住兩條腸、煙肉同火腿,可惜無乜味,食落分離☹️☕️ Black Latte 原來即是用竹炭沖成嘅latte,店主唔用拉花形式present而改用噴圖,幾靚。 ☕️ Latte有淡淡花香味道。總結嚟講食物方面仍然有空間再做好,始終新開店,環境上雖然店鋪唔大,但算幾好坐架。

1️⃣4️⃣1️⃣5️⃣ 下午茶時間

🍴酥炸羅非魚柳竹炭漢堡

🍴葡式三文治

☕️ Black Latte

☕️ Latte
有淡淡花香味道。

2022-04-01
下午茶
大家覺得「1+1」是什麼呢?對小朋友來說,1+1=2,而對元朗新開的cafe The Way來說,1+1就是1杯espresso加1杯cappuccino。店員將1+1放進menu的原因,就是要讓客人完美品嘗他們精選的咖啡豆,先喝espresso,再喝cappuccino。對小妹來說,如果他們可以提供1個完整體驗(看到原粒咖啡豆、聽到店員將咖啡豆磨成粉、聞到咖啡粉的香氣),那就更好了。店內的空間不算超級寬躺,不過如果小妹搶到近窗邊的位置的話,那應該可以享受一個懶洋洋的下午。

上網見到元朗新開咗間性價比高嘅cafe,當然要去試吓啦😎睇到個地址仲諗緊喺邊度🫠一search先知原來係喺徐澤林小學隔離條巷仔,正正係法國小屋🏘隔離~..▪️雲呢拿麻糬牛角包窩夫 $68 • 8/10*strawberry, chocolate syrup, honey, pumpkin seed, almond, apricots, mochi, croffle, vanilla ice cream*一睇個賣相就知值回票價啦🤩不過得個樣係唔夠嘅,仲要有真材實料!!!omg!! 係呢排超hit嘅croffle🥐本身都已經鍾意食牛角包,點知對croffle嘅熱愛更加係超乎想像🤣🤣呢款croffle比起之前試過嗰啲更加有煙韌嘅口感,絕對係我杯茶🥹🤍加埋側邊靚靚嘅伴碟,雪糕仲要係Mövenpick!!冇得頂🫶🏻😻 (個人最鍾意pumpkin seed~)已經有意成為熟客keke🤭..▪️白汁蟹肉籽鹹蛋黃意粉 $80 • 7/10賣相吸引,鹹蛋黃味非常濃郁😋意粉嘅texture都剛剛好,結實得嚟又彈牙,有嚼勁👍🏼只係略嫌蟹肉嘅份量有啲少~..▪️Dirty $38 • 7/10係啊你冇睇錯,呢間ca
上網見到元朗新開咗間性價比高嘅cafe,當然要去試吓啦😎
睇到個地址仲諗緊喺邊度🫠
一search先知原來係喺徐澤林小學隔離條巷仔,
正正係法國小屋🏘隔離~

▪️雲呢拿麻糬牛角包窩夫 $68 • 8/10
一睇個賣相就知值回票價啦🤩
不過得個樣係唔夠嘅,仲要有真材實料!!!
omg!! 係呢排超hit嘅croffle🥐
呢款croffle比起之前試過嗰啲更加有煙韌嘅口感,
絕對係我杯茶🥹🤍
加埋側邊靚靚嘅伴碟,雪糕仲要係Mövenpick!!
冇得頂🫶🏻😻 (個人最鍾意pumpkin seed~)
已經有意成為熟客keke🤭

▪️白汁蟹肉籽鹹蛋黃意粉 $80 • 7/10
賣相吸引,鹹蛋黃味非常濃郁😋
意粉嘅texture都剛剛好,結實得嚟又彈牙,有嚼勁👍🏼
只係略嫌蟹肉嘅份量有啲少~

▪️Dirty $38 • 7/10
係啊你冇睇錯,呢間cafe嘅dirty係HKD38咋!!
其他cafe閑閑哋都賣4字頭1杯,
上網見到人哋都推介呢間嘅dirty,即管試試~
果然冇介紹錯!一飲落去就已經覺得超級滑溜👅
酸味適中👍🏼 配搭埋啱先嘅croffle,有解膩嘅作用。
不過個人認為唔太夠厚身~
聽staff講咖啡豆來自埃塞俄比亞,偏向fruity少少,
所以selling point喺滑溜感方面重少少🤌🏼

▪️Iced Latte $45 • 7/10
latte嘅size比我想像中大杯🤣
咖啡同牛奶嘅層次分明,飲落去都有一樣嘅滑溜感😋
不過咖啡味略嫌唔夠突出~

🫧本身想試埋tiramisu,不過staff話未返貨😩
因為dessert通常都會隔一段時間就轉一次,
每次嘅款式都有可能唔同~
不過呢段時間都好多客人表示想試tiramisu,
所以會考慮吓長期都有呢款dessert供應!!😻
2022-03-19 1094 瀏覽
#pb食在元朗元朗新開暗黑Cafe ☕New Cafe Alert 🚨✨暗黑風最近去到元朗🤪 呢間元朗新開嘅Cafe裝修以黑色為主 非常至格👍🏻 店內唔算好大 大約有5-6枱🥰 天氣好有日光照入黎 加上平日去冇咩人 感覺都幾chill🖤.食物種類好多 有All-day Breakfast、意粉、Burger、自選Toast等等😋 價錢$58-$110不等 幾抵食👍🏻 另外仲有甜品有Croffle 同埋 @brownycafe 嘅蛋糕😍🔹Egg Benedict🥚擺盤好靚❤️ 可以揀三文魚 / Parma Ham 又或者好似朋友咁兩款都要🥰 水波蛋煮得剛剛好 一切開即流蛋汁😋 味道亦唔會好鹹😍 $78價錢合理👍🏻🔹Build your own toast🍞自選兩款Toppings ($58)😋 麵包可以揀Sourdough / Tomato & herbs 我今次揀左Tomato & herbs 口感鬆軟😍 Topping揀左Bacon 同 Tomato & Feta Cheese 整體感覺好健康👍🏻 特別欣賞佢嘅沙律 用左自家製雜莓醬 酸酸甜甜 幾開胃🥰🔹Vanilla Mochi Cr
#pb食在元朗
元朗新開暗黑Cafe ☕
New Cafe Alert 🚨✨

🔹Egg Benedict🥚

🔹Build your own toast🍞

🔹Vanilla Mochi Croffle🥐
推介❤️ 又係擺盤好靚🥰 Croffle中間加左麻糬 口感外脆內煙韌😋加埋朱古力醬 & Movenpick 雲尼拿雪糕食 唔會好甜👍🏻 配料仲有士多啤梨、杏仁、杏脯乾、南瓜籽 幾特別😍

🔹Seasame Latte🖤
推介❤️ 芝麻味夠濃 略嫌口感可以再滑少少🤪

🔹Hand Drip(日曬Brazil)☕
@coffeeslave.hk 嘅咖啡豆🥰 呢款日曬巴西豆係唯一一款Nutty豆 層次唔算好豐富 但係都唔錯👍🏻

整體✨ 暗黑環境好搶鏡🤪 食物擺盤好靚 質素唔錯 價錢亦都幾合理😍 Feel到店員對食物嘅用心👍🏻

The Way Coffee
元朗合益路9-15號紀業樓地下H號舖
2022-03-18
  • Vanilla Mochi Croffle
2022-03-15 245 瀏覽
朋友話近日元朗開咗間新Coffee Shop幾正,今日下畫黎試一試佢。點咗羅非魚柳檸檬白汁意大利飯,食物出到嚟比我想像中大份,個樣都幾吸引。炸魚炸粉唔厚、肉多,白汁配上檸檬汁都減低左本身酥炸既油膩感,碟上另外跟上一個檸檬角可以再吱檸檬汁,飯煮出嚟軟硬適中,成碟飯食哂十分飽肚。掛住食野唔記得咗影埋杯咖啡🥲🥲叫左杯凍latte,咖啡都相當好飲。下次有機會再黎試試佢既甜品窩夫,勁有誠意係用movenpick雪糕,今次太飽食唔落喇。

羅非魚柳檸檬白汁意大利飯
羅非魚柳檸檬白汁意大利飯
2022-03-14 154 瀏覽
今日同朋友黎到元朗,行過見到呢間餐廳,肚餓入去發現超大驚喜入到去即刻睇下餐牌有咩食,餐牌上面好多嘢都好想試下,不過疫情關係唯有各自各點餐,如果唔係就可以叫多啲一齊食我最後叫咗個蟹肉鹹蛋黃意粉$80,蟹肉加埋鹹蛋,愈食愈開胃真係性價比極高!同行朋友叫咗All day breakfast $105,問店員知道係cream sauce 黎,一放低已經覺得好靚,朋友話好豐富好好食!我都好想試下今日路過無意中發現間好嘢,下次入元朗一定會再黎!
今日同朋友黎到元朗,行過見到呢間餐廳,肚餓入去發現超大驚喜

我最後叫咗個蟹肉鹹蛋黃意粉$80,蟹肉加埋鹹蛋,愈食愈開胃
真係性價比極高!

我都好想試下

今日路過無意中發現間好嘢,下次入元朗一定會再黎!
蟹肉鹹蛋黃意粉& all day breakfast
2022-03-14
蟹肉鹹蛋黃意粉& all day breakfast
剛好路過見到有間新開coffee shop就走去試吓,之前未食過竹炭漢堡,見到幾特別就order咗酥炸羅非魚柳竹炭漢堡,塊炸魚柳勁大塊,仲長過手掌,賣相好吸引😍😍😍 食落仲外脆內軟,魚肉滑lu lu好好味😋😋😋 薯條熱辣辣剛剛炸好,香味誘人,一口咬下去酥酥脆脆,美味極了🤩🤩🤩 對於我尼個漢堡包控黎講,尼款酥炸羅非魚柳竹炭漢堡真係一試難忘,一黎好味,二黎抵食,絕對會再去食👍🏻👍🏻👍🏻 可惜無試到佢地嘅coffee,下次再去試!推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟

推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟
  • 酥炸羅非魚柳竹炭漢堡
2022-03-14 87 瀏覽
朋友介紹話元朗新開左間coffee shopD咖啡唔錯 食物水準都ok 最緊要價錢公道為食既我 緊係唔會放過啦!見係咁就星期日約女朋友一齊黎元朗試新野順手行街買抗疫物資!我叫左碟慢煮鴨肶意大利粉~果然唔錯隻鴨肶夠冧 又入味 唔會有肥膩嘅感覺另外啲意粉用煮過既蕃茄汁冧上去簡直真係冇得彈我又嗌左一杯cappuccino香濃好飲,飲落口就知係高質咖啡豆又唔會有苦澀味唯一可惜嘅就係唔記得影相📸️唯有下次去再影過啦反正嚟我屋企咁近🥰又多一間選擇 唔錯!
朋友介紹話元朗新開左間coffee shop

D咖啡唔錯 食物水準都ok 最緊要價錢公道

為食既我 緊係唔會放過啦!見係咁

就星期日約女朋友一齊黎元朗試新野

順手行街買抗疫物資!

我叫左碟慢煮鴨肶意大利粉~果然唔錯

隻鴨肶夠冧 又入味 唔會有肥膩嘅感覺

另外啲意粉用煮過既蕃茄汁冧上去

簡直真係冇得彈

我又嗌左一杯cappuccino

香濃好飲,飲落口就知係高質咖啡豆

又唔會有苦澀味

唯一可惜嘅就係唔記得影相📸️

唯有下次去再影過啦

反正嚟我屋企咁近🥰又多一間選擇 唔錯!

慢煮鴨肶意大利粉
慢煮鴨肶意大利粉
環境好,在內街,聽不到車聲,鬧市中的綠洲。配了有水準嘅咖啡,一流。不過手冲,有多些豆可選,有ice drip 及如有户外位,那就更好。食物有誠意。香港需要這樣的地方,給人一個精神休息及醫肚嘅地方。啡友一定要支持。
2022-03-06 129 瀏覽
元朗新力軍。тнe way coffee小店由三位年青店主主理,黑色為主調,帶點型格暗黑風,藏身於元朗一條小巷中。餐牌也頗全面,提供早餐、三文治、意粉、沙律、甜品等,價格也相對合理。咖啡的拉花也非常精緻,乳酪早餐的賣相非常吸引呢,Tiramisu 只稍微甜了一點。咖啡豆出自本地 @coffeeslave.hk @eta.cof 還有提供單品朱古力 @slokchocolate 蛋糕由荃灣有質素保證的 @brownycafe 提供,經常會轉款式呢。在逆境中開店實在不容易啊服務態度值得一讚。抱着正面樂觀的心,繼續加油💪🏻
元朗新力軍。тнe way coffee

還有提供單品朱古力 @slokchocolate

在逆境中開店實在不容易啊
服務態度值得一讚。
抱着正面樂觀的心,繼續加油💪🏻