2015-10-17 1002 瀏覽
係舊區轉角位既cafe好外國味道 半露天可以同陽光玩遊戲不過女朋友嫌熱左d 哈哈紫薯 Sweet Potato Latte $38紫薯食品就食得多加入去飲品都係第一次試飲落好香紫薯味加上咖啡機整既熱泡奶 awesomeHotdog with mashed cheese $38材料只係麵包 腸仔 芝士同芥茉醬非常簡單 但係又幾好食喎嚟到熱辣辣 無得輸但其實越簡單既野就越難整得好食呢間店真係做得唔錯
係舊區轉角位既cafe

就越難整得好食
呢間店真係做得唔錯
2015-09-25
2015-10-01 977 瀏覽
其實山長水遠去石硤尾是為了@toolsshk以文具為主題既cafe店內位置唔多 有一半係賣各式各樣文具文具控去到實好開心😏而且cafe有好多903 dj得閒都會去下😂(細細聲話你知 我去果日都撞到✌🏻)講番重點:Sweet Potato Latte $35 ($18 via @sugar_hongkong)是非常淺的淺紫色💜紫薯味唔及好耐好耐之前介紹既Seoulmate Cafe濃但依然係幾好飲🙋🏻🙋🏻🙋🏻smoothies味道日日都唔同☺️要問店員先知果日係咩味😂Fresh Peach Smoothies $45 都幾大杯 但我覺得peach既味道太淡了同埋覺得飲落有啲水候水既味道咁😐個人不太喜歡😶我覺得大家叫番咖啡類會開心啲✌Toolss 好似冇啲會飽肚既野食頂盡也只有小吃🙋🏻Chicken Wings $36 味道不錯 不過食起上黎有啲狼狽😂秋天應該會是一個不錯消磨時間的地方
其實山長水遠去石硤尾是為了@toolsshk
以文具為主題既cafe
店內位置唔多 有一半係賣各式各樣文具
文具控去到實好開心😏
而且cafe有好多903 dj得閒都會去下😂
(細細聲話你知 我去果日都撞到✌🏻)
講番重點:Sweet Potato Latte $35 [8/10]
($18 via @sugar_hongkong)
是非常淺的淺紫色💜
紫薯味唔及好耐好耐之前介紹既Seoulmate Cafe濃
但依然係幾好飲🙋🏻🙋🏻🙋🏻
smoothies味道日日都唔同☺️
要問店員先知果日係咩味😂
Fresh Peach Smoothies $45 [6/10]
都幾大杯 但我覺得peach既味道太淡了
味道不錯 不過食起上黎有啲狼狽😂
秋天應該會是一個不錯消磨時間的地方

2015-09-03
2015-08-25 1104 瀏覽
4個女仔剛剛係附近野餐完,其中一個朋友推介呢間係賽馬會藝術中心附近的Toolss Cafe,推介呢度的咖啡幾好飲喎。於是大家就黎一試啦!下午大約3點半,餐廳已經有一半FULL左。講緊的一半,數埋係馬路邊枱的客人計,都係得6丁友。冇錯,呢間CAFE實在太蚊型了!店內找左地方黎埋野,有書、文具、小物,所以店的設計係以開放式為主,一張窄窄的bar枱兩旁全都坐8個人了。再加上附近人流唔多,開埋枱係路旁俾人坐,欄杆又整埋木板俾人做企位。不過我好懷疑係強佔公路的,但呢個唔係今日的重點。由於天氣熱大家都點左iced coffee,包括Latte, Hazelnut Latte同埋Green Tea Latte。我地亦點左兩種小食。炸八爪魚丸根本就係雪箱內的八爪魚丸拎去炸,$40蚊4位非常的唔抵,而雞翼就OK。不過因為我根本就唔會係屋企開鑊油炸野,所以出黎食捱貴夥都冇得好講。至於朋友推介的咖啡,我實在飲唔出綠茶同咖啡的味道囉。朋友話可能iced coffee所以味道冇咁香濃,well......maybe 啦...不過店內冷氣算唔錯,開放式店我地坐BAR枱都感到陣陣涼風。而環境優靜都俾到我地好優閒地享

不過店內冷氣算唔錯,開放式店我地坐BAR枱都感到陣陣涼風。而環境優靜都俾到我地好優閒地享受下午茶的感覺。反而我地幾個女仔吹水大笑的聲音充斥左成間店,剎時間店員跟食客都分享左我地的中女心事添!
2015-08-23
2015-08-09 1284 瀏覽
之前已經聽過唔少人講呢間cafe,有人話好好,亦都有人話唔好一定無下次,搞到我心大心細都唔知去唔去好,今日去開九龍就順便黎呢間試下啦!小店位於石硤尾偉智街,港鐵站C出口一直直行行到偉智街盡頭就到啦,只需約5-7分鐘就到,方便易搵!小店裝潢好靚好有格調,用上啡色為主色調,大量的木製的傢私,很有復古風呀!店鋪不大,我估只有約200-300尺,因此用開放式吧檯,空間感會大啲,仲可以採用太陽光。面積好細嘅吧檯約有12個座位,人與人嘅距離好近,會聽到人地嘅對話,好無私隱,呢樣唔太鐘意,不過舖頭唔大預左會有呢個情況。Cafe有一半嘅位置用黎放置各種文具,有膠紙,鉛筆,螢光筆,筆記薄等,款式好特別,可惜價錢偏貴,係普通文具舖係搵唔到架!身為文具控嘅你唔好錯過呀!參觀完就睇menu嚕。Order左sweet potato latte同squid balls。Sweet Potato Latte $32/small紫薯鮮奶咖啡較為罕見,就試下啦!聽店員講係由韓國入口嘅紫薯粉同鮮奶泡製嘅。賣相精緻,咖啡旁有木匙同盤,亦附送朱古力牛奇曲奇。喝前先聞一下,紫薯味香氣四溢。再喝一口,令人感到清幽舒暢。紫薯同牛奶
參觀完就睇menu嚕。
Sweet Potato Latte $32/small
紫薯鮮奶咖啡較為罕見,就試下啦!聽店員講係由韓國入口嘅紫薯粉同鮮奶泡製嘅。賣相精緻,咖啡旁有木匙同盤,亦附送朱古力牛奇曲奇。喝前先聞一下,紫薯味香氣四溢。再喝一口,令人感到清幽舒暢。紫薯同牛奶味出奇地夾,紫薯味道過淡唔夠特出,甜度亦頗高,唔係每個人鐘意,本人覺得還可接受。曲奇味道好普通,牛油味頗淡,勝在夠鬆化。整體味道一般,若紫薯味更濃就更好!
Squid Balls $20
本來都想試下芝士波,可惜未有,店員推薦我食呢個,就試下啦。墨魚丸$20/4粒,size唔算細,都彈牙,頗有嚼勁。將墨魚丸焗過後灑上香草和七味粉,令墨魚丸更惹味!整體味道一般,不過不失啦
呢間cafe嘅環境接近滿分,若改善下食物同飲品嘅質素相信實會吸引到更多客人!

2015-08-01 1187 瀏覽
石硤尾。屬於舊區,但人情味卻永遠不缺。賽馬會常舉辦的JCCAC,就是在石硤尾,還記得早幾星期到訪,天氣熱到不行,JCCAC都是擠擁得走不動。就在這條街的轉角,有一家並沒有冷氣大放,但卻總是排得滿滿的咖啡店 - Toolss。木製的小吧枱,總是座滿客人,悠閒的在聊天。原來早前裝修過廚房,因此廚房比以前的大了,比以前的等待時間要短!文具是Toolss 的特色,價值相宜!Mango Smoothies $55冰沙都可以自由選擇是用乳酪還是牛奶。選擇了前者,混上冰沙和芒果,有超濃郁的芒果味,像在吃芒果一樣。Peach Smoothies $55還是選用了乳酪,peach的味道則為淡味,但喜歡的是新鮮製造,沒有添加甜味!
文具是Toolss 的特色,價值相宜!
Mango Smoothies $55
Mango Smoothies
2015-07-04
Mango Smoothies
Peach Smoothies $55
叫野食前必先要join 會員因為member only(每位客人)一同3人都要一齊留資料. 如果唔係餐牌都唔比你睇填好資料後仲要特登係你面前打番比你感覺好似被人質疑誠信 希望可作改善只係開頭有小插曲 但都不得不讚咖啡同食物既外觀真係好靚有小曲奇配埋coffee 感覺不錯咖啡味唔算太濃 而且好似好蒸餾水咁冇咩咖啡味食物方面只有試過雞亦 皮香脆 肉又夠入味 最好係呢樣 可惜得4隻
一同3人都要一齊留資料. 如果唔係餐牌都唔比你睇

咖啡味唔算太濃 而且好似好蒸餾水咁
冇咩咖啡味
食物方面只有試過雞亦 皮香脆 肉又夠入味
最好係呢樣 可惜得4隻
題外話/補充資料: 好多好靚同似自家品牌既文具吸引目光 門口可以泊車 喳開車既過黎都唔錯 平日周圍都有位可以泊 沒有洗手間 附近洗手間頗遠
2 分鐘 (堂食)
2015-06-22 1378 瀏覽
剛去完隔離手作市集, 行到勁熱諗住去toolss買杯凍飲, 順道買包butter cookies睇下係咪真係咁好味一早已知個度無嘜座位, 所以我地都係打算外賣, 點知換來一大堆奇怪情況!首先問佢有冇menu,竟然話要先登記做會員先有得睇話就話只俾名、電話、電郵,但竟然要即時打電話俾我cfm個電話是否屬實...略嫌有d誇張...終於睇到個menu,同朋友一齊叫左3杯西瓜smoothies計幾錢都好好笑,計完第一次, 話因為做左會員所以平$5...講左一半突然又自己醒起因為外賣, 所以加$1...搞到我地都好混亂 由於人太多,我地幾個已盡量迫埋一角等外賣店員突然話有堂食既所以要我地讓位(我仲要係大肚婆)...唉,都算竟然落單後等左十幾分鐘都未見影!!入去問佢,佢話佢地有mark時間既,係13分鐘前落單,要等多5分鐘....ok, 我等最後再等多10分鐘先有第一杯! 由於我打算買完就走 (朋友繼續行), 所以唔知朋友結果等多幾耐先有第2杯 & 第3杯呢杯野水到不行,西瓜味有,不過唔重, 而且明顯加左糖水仲要應該落左唔少冰,比例失衡!!重點係:呢杯野成$45!超級唔值!另外我仲買左包butte

首先問佢有冇menu,竟然話要先登記做會員先有得睇

由於人太多,我地幾個已盡量迫埋一角等外賣

竟然落單後等左十幾分鐘都未見影!!

最後再等多10分鐘先有第一杯!

西瓜smoothies
呢杯野水到不行,西瓜味有,不過唔重, 而且明顯加左糖水
仲要應該落左唔少冰,比例失衡!!

重點係:呢杯野成$45!超級唔值!

另外我仲買左包butter cookies, 當時問店員一包幾多粒, 佢話8粒
見佢$25 (會員又係平$5) --> $20蚊, 諗住一試無妨
開封後聞到幾香既牛油味, 食落都幾好味
但竟然唔係8隻,得6隻!!!

坦白講...美孚間多x、車x可夫都係咁上下既味.....
就算會員價左,都要$3多一隻,又係極唔抵!!!

雖然我地今次無試咖啡 --- 而我地都唔排除佢主打真係咖啡, 所以其他野都只係平平
但總覺得:
1. 如果其他野平平, 就唔好訂咁高價錢! 訂得咁高價, 就應該有番咁高既水準

2. 人手嚴重不足! waitress有3個好夠, 不過無嘜分工, 3個人會做同樣既野, 好亂...barista只得1個, toolss主打都係飲品, 無嘜野食係需要多步驟加工(最多只係叮熱), 難怪叫杯smoothies都要等咁耐

3. 服務真係要諗諗佢...行會員制無問題, 但連睇個menu, 想知道有冇野適合都要做左會員先有得睇, 略嫌有點過態, 會令人卻步同不被尊重之感
...而且事後仲要即場打電話俾你check號碼真偽, 好似講到客人會呃你地咁...講真, 我真係俾個假電話你, 你又有咩損失呢?

所以結論係 --- 我地暫時都唔會再去呢間舖
2015-06-20
30 分鐘 (外賣自取)
2015-06-14 1162 瀏覽
車房、理髪舖、牛腩麵旁,突然出現了愜意滿瀉的吧枱圓櫈,引不住走近看看。原來是間賣咖啡的文具店。跟兒時記憶中的文具店不同,沒有那陣典型的紙味,取而代之,是咖啡香。木架上放滿了各式各樣的文具,頗有特色,但有點眼花繚亂。倒不如看看餐牌。Squid balls,大概是墨魚丸吧,換個名字,寫在一系列的咖啡旁,頓時高了幾級。Sweet Potato Latte一杯小小的latte,用上4款餐具,店員小心翼翼地呈上,有種珍而重之的感覺。厚厚一層鮮奶泡沫,最享受唇上沾滿泡泡,舌頭輕輕一抹,幸福暖流傳遍全身。跟Pink coffee的紫薯latte相比,甜度較低,紫薯味更清香。配上朱古力牛油曲奇,令人滿足。Cheese Chicken Ball賣相簡單卻可愛。雞肉腸的味道,還可以,唯獨芝士完全失去了蹤影。沒想到會在屋邨的街角,找到寫意的小店。對文具不大興趣,如果有薄薄的、有趣的書藉,倒會買上一兩本,喝著咖啡,在這裡待上數小時。
Sweet Potato Latte
Cheese Chicken Ball
2015-06-13
2015-06-05 1011 瀏覽
今日行過呢度,發現呢間cafe仔.正確啲嚟講又唔係淨係cafe同時間呢間亦都係一間文具店,又係一間雜貨店,只係同時間有賣小食同咖啡啫.我叫咗份芝士雞肉丸同埋一份熱狗.啲芝士雞肉丸同宜家賣嗰隻雞肉丸差唔多,雞肉味好濃,雖然有啲味粉搶咗啲味,但再有啲芝士流心中和番.你試過就唔會想一啖吞曬落去,而係一細啖一細啖咁慢慢品嚐粒肉丸,因為肉丸嘅味道真係好濃郁.再講埋熱狗,麵包太細,雖然幾乾身同時都幾鬆軟,香腸嗰度似係煎出嚟夠香口,但整體嚟講都係略乾.
2015-05-31
2015-05-15 1051 瀏覽
Toolss位於街上轉角位,假期條街冇乜人,被一股悠閒寫意的氣氛罩濃,係時候偽裝吓偽文青,好好享受一個充滿詩意嘅下午。. .▼ Sweet Potato Latte ($32) ▼ 第一次試呢款Latte,出面冇咩地方有得飲。一抹漂亮紫色像優雅的小公主等你吻下去,紫心蕃薯味道香濃,同牛奶異常地夾,杯面有很rich的奶泡,喝著談天,覺得很幸福和滿足。.反而由店主自家製作的曲奇 (連飲品附送) 就普通, 食完都冇乜特別印象.^^” . .▼ Lychee Latte ($35) ▼ 呷一口後有淡淡的荔枝餘香,奶味比咖啡味重,反而合我這般不嗜咖啡之人的心意。 . .▼ Chicken Wings ($36/4隻) ▼. 原本貪平,只係諗住嗌廿蚊墨魚丸咬吓就算,但隔離碟雞翼實在太香,最後都忍唔住叫咗碟。結果唔只香,還皮脆肉嫩juicy,以小許孜然粉同香草調味,正!!雖然有啲貴,但喺當時嘅環境,係一種享受。. .▼ Squid Balls ($20/4粒) ▼. 其實都好味,不過有雞翼當堂被比下去,而粒墨魚丸一咬就知道係平時打邊爐嗰粒,如果轉做手打墨魚丸,相信呢碟小食嘅味道會跳升幾個grade.
▼ Sweet Potato Latte ($32) ▼

▼ Lychee Latte ($35) ▼

▼ Chicken Wings ($36/4隻) ▼
▼ Squid Balls ($20/4粒) ▼
▼服務環境▼
呢度係落單即俾錢的,樓面只有1人,廚房亦只有1人,不過我哋點嘅Latte同小食都唔係等咗好耐. Café預咗慢慢坐,所以唔多打緊。店子很小,只有一排Bar枱,同兩張枱仔,而另一邊就用嚟賣從各地搜購嘅文具,唔少人(包括我哋)飲完咖啡之後都會買返件做手信。
2015-05-08 1262 瀏覽
賣咖啡地方有咖啡豆買一點不出奇,而這裡就是賣咖啡的也有文具買!位於石硤尾的Toolss,到達時剛剛開門,難得拍到這張無人的照片。開放式的吧檯座位,賴著這裡嘆咖啡、看街景,偶然有陽光透入來,微風送爽,頓時感寫意。簡單清晰的menu,飲品外賣才分size,而店內飲用的都是劃一regular size。Toolss 售賣的文具就是店主在日本、台灣等搜尋回來,款式獨特外,更有意想不到的用具,如工程師專用筆,朋友也買了少許文具。Toolss 差不多用店內一半位置用擺放關於文具的東西。不久後飲品來了,就是Sweet Potato Latte $32、Hot Chocolate $25。朋友點的熱朱古力有綿花糖點綴,不過可可味道較淡。小木盤盛載著我杯甜薯latte、木匙、曲奇餅,上碟樣子簡約之餘又精緻,呷一口奶泡很滑,淡淡紫薯香味未算太濃,有點意猶未盡。而曲奇很重牛油味、鬆化,味道還可以,未算太吸引。芝士雞肉丸 $30: 三角形排列似桌球一樣,粒粒金黃及灑上味粉,很吸引。食物大部分都有店名Toolss 木籤插著,以小木板及牛油紙盛載,盡顯簡約,不過大風時候會易吹起食物。咬一口,熱騰騰出煙,雞肉丸鬆軟

Toolss 差不多用店內一半位置用擺放關於文具的東西。

Sweet Potato Latte and Hot Chocolate

Sweet Potato Latte

芝士雞肉丸

咬一口,熱騰騰出煙,雞肉丸鬆軟,中間有芝士流心,很滋味滿足!
芝士雞肉丸

熱狗 $28: 麵包較細,而且未夠鬆軟,而香腸幾惹味,整體上挽回不少分數。
熱狗

薯餅 $12 像小賣部買的用紙袋裝好,熱騰騰剛炸起,薄薄的相當脆口,不過薯仔感較少。
薯餅

店外更有小盆栽裝飾,盡顯店主的心思,下次會再來看看有什麼新款文具。

2015-04-07
芝士雞肉丸
石峽尾對於我來說是陌生的地方,去的都是去賽馬會創意藝術中心逛市集。若行開個邊,會發現對面有一間Cafe(相對較不顯眼的角落)。這間Cafe兼賣來自不同國家的文具,不少都挺得意及精緻。這裏是開放式座位,人太多,會在路欄邊開多兩張枱椅,大約容納14個客人,所以假期下午時間大有機會要排隊。Menu一小張,選擇唔多,但唔會叫人睇到眼花繚亂,輕食及咖啡為主。Sweet Potato Latte:等了近15分鐘,上來的時候熱熱地,喝下去淡淡地,很creamy亦很重奶味,不太感覺是咖啡,紫薯味都很微,但不會太甜,像飲一杯紫薯奶。加上曲奇都夠牛油味。 ------------------------------Squid Ball:等了近20分鐘,焗香後灑上七味粉及香草,很簡單的小食,挺好味,墨魚肉不鬆散,不算太油。 ------------------------------Hash Brown:炸薯餅,size大過M記的,炸得香口,不會炸太過,亦沒有炸到出哂油。-----------------------------這裏咖啡定價不高,小食都不會太貴,不過等候食物時間很長。而且夏天時候,坐在半開放
-----------------------------
這裏咖啡定價不高,小食都不會太貴,不過等候食物時間很長。而且夏天時候,坐在半開放cafe會很熱,而Menu的輕食大都都不是清爽的食物,所以多文青的環境,在炎熱的環境下,都挺難受的,食完很難再待很久;相反冬天時候,食物很快就會放涼。
不過這裏的文具很多都很少見的,特別現在香港的文具店愈來愈少,而且你不在這裏用餐都可以入內睇店主專程購回來的文具!
總體來說,這裏的食物很多都是店主自家製,文具由店主專購,若是較涼爽的時候,這裏亦是較少人的地區,都是一個適合聊天的地方。
2015-05-04
5 分鐘 (堂食)
2015-04-15 1014 瀏覽
本人對紫薯情有獨鍾,看見這間也算新開的cafe, 竟然有賣紫薯latte, 當然要來試試,這只是普通鮮奶,沒有咖啡在肉,如果加了咖啡不知道是什麼味道的呢。$34一杯價錢不算太貴,送上!來的時候感覺很溫馨,因為有一個盤,上面有木製匙和一塊曲奇,很討人喜歡,味道方面不算太好喝,只是覺得奶味有點重,有點飽,薯味相對不出,不過整體也是不錯,環境很好,店鋪細少,有賣文具,在這裡當上文青也不錯,很舒服

potato latte
1 分鐘 (堂食)
2015-04-11 900 瀏覽
今日特登黎石硤尾嘅一家小店。 佢既係咖啡店,又係文具店。 鋪頭好細,用開放式設計好聰明。 坐位旁就係車路,好彩係內街唔多車,所以唔太嘈。Green Tea Latte($32)。同樣又係好夢幻嘅顏色。 好濃嘅綠茶味,唔太甜,飲落有有少少茶嘅甘香。 好鍾意佢嘅味道! 美中不足係唔夠滑身,飲落會感覺到有少少粉狀物質。 亦可見杯底都有啲未融嘅綠茶粉。 之後同店主傾過,佢係好主張慢活生活嘅。如果大家想hea一個下晝,tools大概係一個唔錯嘅選擇。
2015-03-22
2015-04-05 1106 瀏覽
早兩日突然想去野餐,結果星期六兒童節全年氣溫同紫外線最高嗰日,响冇搽防曬嘅情況下孭住背囊上山曬咗兩個幾鐘… 落咗山第一時間飲支裝肥可樂解渴,第二件事搵咖啡解睏。友人K鍾意隊啡,港鐵沿線咁搵,石硤尾得兩間啡店,另一間佢已試過。呢間店得12個位(原本6個,出飲品夾硬攝2個、街邊枱仔4個)。佢好想去,咁就排下隊啦。街邊有店方嘅木摺櫈,但店員哥仔話唔好坐街等會被投訴,結果齋企都係10分鐘內有枱,可接受。不過張枱黐住隔離舖頭啲地拖,麻麻地。我要咗regular sweet potato latte,因為條街冇乜呢款。其實冇啡底,但我問咗有奶泡,都可睇到功架。K要咗regular latte。個紫薯泡沫牛奶,淡紫色帶一抹奶花,隔離有朵太陽花嘅曲奇餅,襯住木匙羹、木樣托盤,幾有詩意。飲落明顯除咗紫薯甜啲奶都偏甜,奶泡散唔豐富綿密,粗唔夠滑。K嗰個佢話飲落同自己响屋企沖capsule一樣味道,啲奶又係偏甜。嚿餅唔鬆化冇牛油味,咬咗一啖放低。中途我哋換咗坐裡面,我面向街,比我見到頭先個哥仔開番啲櫈比另一啲人坐住等位即熟客先有位坐!?

即熟客先有位坐!?
2015-04-04
10 分鐘 (堂食)