2019-10-13 1814 瀏覽
以前試過在葵興的分店,十分喜歡,可惜已經結業.趁這個悠閒的星期日早上, 專誠到石硤尾再訪TOOLSS.石硤尾這間店座落在白田邨的中間,採取開放式設計,只有少量座位而且大多數是戶外的我們要了一杯 coffee tonic 和一杯 iced lychee coffee.Coffee Tonic 咖啡味濃郁,配上有氣水,真的令人透心涼.Iced lychee coffee 十分特別,喝下去有淡淡的荔枝味,可惜略嫌甜了一點點.All day breakfast 我選了最豐富的A+B+C+D 組合,共有六樣材料(烤雞翼/ 炒雜菇 /烤蕃茄 /煙肉 /蒜蓉包/薯餅)放在這個精緻的早餐木盤上.每一樣東西都很好吃 特別推介那兩片煙肉,肥瘦適中,入口卜卜脆帶焦香,令人回味無窮和風燉牛肉飯先不提味道,賣相已經滿分 蕃茄炆牛肋肉,蔬菜和炒蛋整齊的鋪在這個可愛小木盒中, 看著簡直不捨得把它們吃下去!牛肋肉炆得入味軟腍;蛋很滑;飯是現在時興的健康藜麥飯,罪惡感減半,吃完很滿足小店外是有點舊屋邨風情的白田邨,有五金鋪又有車房,小店內卻是另一種氛圍.坐在小店裏聽著音樂吃個飯,和愛人聊聊天喝喝咖啡,登時忘記日常生活的
以前試過在葵興的分店,十分喜歡,可惜已經結業.
趁這個悠閒的星期日早上, 專誠到石硤尾再訪TOOLSS.

All day breakfast

和風燉牛肉飯
先不提味道,賣相已經滿分

小店外是有點舊屋邨風情的白田邨,有五金鋪又有車房,小店內卻是另一種氛圍.坐在小店裏聽著音樂吃個飯,和愛人聊聊天喝喝咖啡,登時忘記日常生活的煩擾,就像來了一趟兩小時的小旅行,十分不錯呢!

2019-10-13
$150 (早餐)
2019-05-03 2158 瀏覽
想當年 仲係中學生既我嚮往文青生活見到石峽尾呢間cafe既報導開係舊區 賣文具咖啡 日系得很.去到出黎做野 竟然係工作地方附近就係咁就成日去飲咖啡 填補我童年內心的空虛.到依家 佢竟然做埋餐廳🥴🥴🥴有得係我最chill最文青既地方 食文青的空氣真開心我就一於試下 羅勒醬蜆肉意大利粉羅勒醬蜆肉意大利粉羅勒醬係無得輸 香草味萬歲蜆肉漲漲唔乾 夠入味 仲有芝士粉加持成碟意大利粉醬同麵既比例very perfect最中意係個盒 係木盒便當 好和風的感覺好似好細盒會唔夠食 但係食晒係夠飽咖啡係超好飲 份量就熱飲較細杯 凍飲just fit豆味夠濃夠香 係水洗豆既酸 *非專業分析*.Toolss店鋪個特色在於全部貨品的係from japan之前仲種左好多植物係門口 最後以乾花做deco都靚 仲係女神打卡熱點❤️買完食既keep單 再買咖啡有5蚊扣減囉❤️
想當年 仲係中學生既我嚮往文青生活

豆味夠濃夠香 係水洗豆既酸 *非專業分析*
Toolss店鋪個特色在於全部貨品的係from japan
買完食既keep單 再買咖啡有5蚊扣減囉❤️

2019-05-03
$80 (早餐)
2019-03-30 1510 瀏覽
上個星期六行完JCCAC見時間尚早,就想搵個地方飲杯嘢,跟住就搵到呢間TOOLSS。原來佢就喺JCCAC附近,我哋仲兜咗個大圈先去到。.😳💐未入去之前就見到鋪滿乾花嘅開放式Bar檯,成間嘢嘅裝修都係工業風嘅格局,入到去鋪位唔算好大,最多只可以容納到8個人左右。但成間店都擺滿咗好多懷舊日系嘅文具、書籍📚、精品同擺設,望落都真係幾文青👩🏻‍🎨.由於個日落雨,店裡面都幾多人,我朋友問職員可唔可以坐入面,職員都好好俾我哋坐咗入去個小角落。小角落俾黃光燈同埋一堆書包圍住,我同朋友都覺得好溫馨💓.1️⃣荔枝咖啡 (Tall $42)我嗌咗杯荔枝咖啡☕️,見佢幾特別又唔係成日見到。平時都好怕啲水果味嘅咖啡,驚啲味道會整得好假。但呢杯咖啡真係唔錯,好有荔枝味之餘,又唔會搶咗個咖啡味道。我覺得隻味道好恰到好處,配合得好好🥰❤️.2️⃣紫薯鮮奶 (Tall $42)我朋友就嗌咗杯紫薯鮮奶🥛,我都忍唔住試咗啖。一入口個味道好香紫薯味,一啲都唔會過甜。雖然我唔太好紫薯,但都覺得幾好飲。😉鍾意紫薯嘅你就一定要試吓啦!.小總結:杯飲品雖然用紙杯上,但係都有好靚嘅拉花,見到都覺得好開心💖如果你行完JCCAC又想搵地方坐吓飲返杯

1️⃣荔枝咖啡 (Tall $42)

2️⃣紫薯鮮奶 (Tall $42)

小總結:杯飲品雖然用紙杯上,但係都有好靚嘅拉花,見到都覺得好開心💖如果你行完JCCAC又想搵地方坐吓飲返杯嘢,我覺得呢度係一個唔錯嘅選擇。而且個格局都好文青,可以係到影吓相呃吓like🤳🏻😚
2019-03-23
5 分鐘 (堂食)
  • Lychee Latte
2019-03-27 1048 瀏覽
TOOLSS都開左有幾年,記得初初開個時係得一間細細既鋪位,903 DJ經常去,成日推介佢既紫薯latte同抹茶latte。個時就同好姊妹去潮聖,抹茶latte明顯用上比較低級既抹茶粉,飲落唔係回甘,亦都唔夠濃。紫薯latte重比佢淡啲添,所以都無再點去,第二次去係因為見佢同人合作出rose latte配真花曲奇,就去左次,自從就無去過。事隔幾年之後,又再去同好姊妹去深水埗覓食,估唔到佢佢提議再黎呢度。宜家個menu真係好唔reader-friendly,英文字同中文字唔同方向,而且佢係由左至右,好難睇,研究左一陣先知唔係左至右口睇。好姊妹話食all day breakfast,其實我出街唔會食,因為覺得樣樣野只係買返黎煎熟佢又或者就咁放落隻碟度,好唔抵食,但好姊妹話想食就陪佢食。揀左煙肉同煙三文魚,跟凱撒沙律、秋葵、薯餅同埋多士,用左個紙兜裝住。啲煙肉好唔掂,expect佢係煎到脆脆地,個樣似淥完之後係咁二煎兩野就上碟,一啲煙肉香氣都無,啲脂肪多到好似無肉食咁⋯⋯成份野最好食都係佢塊多士,用左法包🥖其他野食都麻麻地。我地叫左caramel latte 同lychee latte,好姊
我地叫左caramel latte 同lychee latte,好姊妹話完全無荔枝味,我個杯都ok,飲到啲caramel味。
之後好姊妹就話再加多個焗芝士煙肉碎薯條,而我就見到隔離兩個外國人都食緊黑色嘅burger,望落啲芝士溶得好吸引,(偷影佢地既burger)
問佢哋好唔好食,佢哋話好食所以就叫埋啦😂😂個薯條唔係炸到脆卜卜再焗既薯條,而係切到啲薯仔一條條粗條再加啲醬拎去焗,所以係焗薯但變左條狀,令我地好失望😕不過味道都ok起碼唔係難食。
portobello burger 同我見到外國人個個有啲出入,佢啲芝士溶啲,我見到我地個個唔夠溶,
waiter講返,佢拎左入廚房,跟住再拎返番黎話打開入面都溶溶地,唔夠先再整。咁打開個包面又溶既,但真係失望😕
味道都唔係好突出,佢落左啲酸酸地既汁,似kewpie個隻沙律汁,但夾埋包一齊食麻麻地,搞到個包勁濕。我諗唔會再黎🙁🙁🙁同埋有樣野好唔方便,只可以去新鋪度點野食,原鋪度點野飲,走來走去好麻煩。
2019-01-13 1211 瀏覽
Cafe 不鄰近港鐵站,要走10分鐘左右的路程,不過跟著google map 一點都不難找。Cafe 很細,入面賣的是復古貨品,除了吧枱,就只有店家自己開的摺合式桌椅,因此只能容納小貓幾隻。除了入面復古貨品,Cafe 走森系路線,吊有很多乾花、乾草,絕對是拍照呃like 一流的地方。Cafe 主打是飲品,雖有食物餐牌,但就要稍移玉步到旁邊的餐廳買,憑cafe 的單據購買食物可減$5。選了杯hazelnut latte ($38 single size)是正常的味道。配上香草忌廉三文魚意大利麵($78)是偏乾身的忌廉汁,三文魚堆花有加分!如換上煙三文魚,味道應該更好吃。整體:(3星)男友點了iced honey earl grey ($45)味道有點複雜,一喝進口,會覺得蜜糖蓋過了茶香,但甜味過去卻又有茶香回甘,既複雜,又特別。All day breakfast ($98)份量不多,也不甚英式。只是那個蘑菇做得特別好吃。整體:(4星)後記:Cafe 設有最低消費,不要打算光去拍照哦!
Cafe 不鄰近港鐵站,
要走10分鐘左右的路程,
不過跟著google map 一點都不難找。
Cafe 很細,
入面賣的是復古貨品,
除了吧枱,就只有店家自己開的摺合式桌椅,
因此只能容納小貓幾隻。
除了入面復古貨品,
Cafe 走森系路線,
吊有很多乾花、乾草,
絕對是拍照呃like 一流的地方。

Cafe 主打是飲品,
雖有食物餐牌,
但就要稍移玉步到旁邊的餐廳買,
憑cafe 的單據購買食物可減$5。
是正常的味道。
配上香草忌廉三文魚意大利麵($78)
是偏乾身的忌廉汁,
三文魚堆花有加分!
如換上煙三文魚,味道應該更好吃。
整體:
(3星)

味道有點複雜,
一喝進口,會覺得蜜糖蓋過了茶香,
但甜味過去卻又有茶香回甘,
既複雜,又特別。
All day breakfast ($98)
份量不多,也不甚英式。
只是那個蘑菇做得特別好吃。
整體:
(4星)

後記:
Cafe 設有最低消費,
不要打算光去拍照哦!
2019-01-06
午餐
2018-12-14 766 瀏覽
選了一個 all day breakfast 食, 諗住食個豐富而大大份的早餐, 点了一個$78 的來試,份餐來到真係期望越大, 失望越大,這落差 , 有点不能承受的痛, 石硤尾社區的街邊檔, 西貢餐廳價錢, 當然無服務可言,這份餐有两條細小秋葵, 一隻細小的姑, 和18 塊細小的菜, 2塊細小付蒜蓉包, 還有不包括飮品, 份量小到連小女子都唔夠食, 其實唔介意俾多d錢, 食好小小, 但呢間性價比絶對唔值,亦唔會再有下次。一間舗長期無人幫襯, 空空如也, 總有他理由。
一間舗長期無人幫襯, 空空如也, 總有他理由。
2018-10-27 738 瀏覽
見它新開的主打飯食丶本想就試試吧丶食物來說是不錯的丶我叫左個鯖魚忌廉飯丶但太salty 丶而且是唔均勻嘅咸丶感覺不太良好丶食物再好食的丶服務差再好都冇用丶更何況係唔好好食,服務差真的是asking for 執笠丶order位置放speaker丶客人聽不到之如丶收order的店員也聽不到丶其他客人下單都是聽不到丶結果大家一起叫破喉的下單丶最重要的是丶店員原全沒有打speaker調小聲點的意intention 丶還散出不耐煩的模樣丶
2018-10-27
2018-09-26 867 瀏覽
假日想同朋友放鬆下,諗起之前網上有推介過呢間,就黎試下,預早一日打去發現無得book位嘅。 當日去到發現舖位唔大,只有一張枱仔,可坐3人,另外4個都係吧枱位置,難怪冇得book位。我哋去到嗰時已有一個家庭在內,只好坐店外。但由於當日天氣頗為炎熱,坐喺戶外係冇乜心情傾計休息,我哋唯有入面家庭用完餐。坐到入去冷氣都幾足,氣氛好舒服。同行友人點了午餐,味道不俗。$58免加一。另外在點左幾杯咖啡,佢啲咖啡選擇都幾特別。例如荔枝咖啡蜜糖鮮奶咖啡都係喺外面比較少見到。先去旁邊嗌左嘢食,再嗌嘢飲可以有$10優惠。地方係正JCCAC隔離,如果咁岩行開市集之後chill都幾好。但最好都係秋冬天或者平日為嚟,星期六日坐外面就比較辛苦啦。

10 分鐘 (堂食)
2018-09-24 588 瀏覽
懷舊文具主題,包裝花盡心思,店舖需小佈置裝飾尚有氣氛。個人覺得飲咖啡,非不得意必須用瓷器飲用,店東有瓷器杯但不供客人用!沖煮咖啡比例水量做不到Espresso應有風味!價錢是「品味價」個人覺得完全不值,你願意淘腰包,可能只是買氣氛。
懷舊文具主題,包裝花盡心思,店舖需小佈置裝飾尚有氣氛。
2018-07-26 647 瀏覽
去完JCCP, 朋友叫去飲咖啡, 以為要走到太子, 原來在JCCP門口就有間小小地, 不過好有味道既小COFFEE SHOP咖啡種類都幾多選擇, 有D都幾特別, 雖然冇咩座位, 不過黎到呢度, 相信大家都志不在此咖啡味道算唔錯, 加埋係街邊既氣氛, 就加分了.

咖啡味道算唔錯, 加埋係街邊既氣氛, 就加分了.
朋友帶我嚟試下!都幾多年青文青於此店幫襯,我一班人等到場,即時令當場平均年齡拉高D咖啡都係一般货色、尚可以的,但我杯朱古力唔得!而且我要曬住太阳坐街边、吸廢氣! 嘢度食種類極小。但仲有個身材略為肥胖既中年女侍應(我仲己為自己在塲最老)話:係街邊都唔可以帶係其他食物喎! 其實大家要知道呢度係街邊檔囉,麵包多士都冇多件配合咖啡既咖啡店,大家考慮清楚自己係咪應該要去!40蚊的大杯,在 Pacific coffee或Starbucks 買到Grande(中杯),多佢一大節!除非你有好大咖啡癮, 否則唔會畀四十幾蚊但無位好坐!

D咖啡都係一般货色、尚可以的,但我杯朱古力唔得!

除非你有好大咖啡癮, 否則唔會畀四十幾蚊但無位好坐!
2018-02-28 726 瀏覽
地點不太好找,要走一段路才能找到。鋪面不大,坐位只有幾個。但相比香港比較少有這種特色小店,佈置有特色,可見店主下了一番心機。店鋪行文青路線,影相位一流,不過飲品一般,偏甜,沒有多大特色,可以一試。
2017-11-18 2235 瀏覽
時間太少,想去的地方太多。以前我總是喜歡把星期六、日的行程排得密密麻麻,不只是在香港,就連在去旅行,我也是趕行程的人。但慢慢會發現,這種趕頭趕命的生活會搞累自己,也是得不償失。問問自己為什麼,心態調整過後了解休息的用意,其實星期六、日是應該好好享受,而不是把本來已經因為工作事很累的我們變得更累,所以現在我再不會這樣地Chur自己,反而轉個方式度過每一個星期六、日。 石峽尾的TOOLSS在我的Bucket list一段時間了,這次湊看電影前預早一點時間光顧。 TOOLSS啊,位置真的不大,當日好像沒有什麼食物供應,搞到最後我們決定先在附近的茶記吃些東西才去TOOLSS。雖然如此,我還是很喜歡Toolss的環境的。 TOOLSS就像屋企附近轉角位的一間小店,要是我家附近也有這些咖啡店,我應該會常常去消磨時間。TOOLSS只有一張長形的Bar檯,只能容納7-8人,不過想的話也可以在路邊開張椅子。 我點了荔枝咖啡,純粹貪得意想試試,沒想到荔枝的甜度也挺濃郁。喝下去的咖啡味依然存在,奶泡打得軟綿綿的,確實不錯。不過如果下次再來,我未必會再點這個了。我的口味還是喜歡甜味少一點,咖啡多一點。嗯,每一

我點了荔枝咖啡,純粹貪得意想試試,沒想到荔枝的甜度也挺濃郁。喝下去的咖啡味依然存在,奶泡打得軟綿綿的,確實不錯。不過如果下次再來,我未必會再點這個了。我的口味還是喜歡甜味少一點,咖啡多一點。嗯,每一次喝不同口味的咖啡,也好像更了解自己喜歡什麼口味的咖啡。不想不只是咖啡,任何方面的嘗試也是一種體會,讓自己更了解自己。

除了咖啡店以外,TOOLSS也是間文具店。在這小小的店舖裡擺放了很多文具作為售賣。要是願意花心機,定能找出一點小趣味!

TOOLSS
石硤尾偉智街38號福田大廈地舖
2017-09-17 1290 瀏覽
上次想同朋友在此午餐但店無開,後來發現佢Facebook有休店資料今次朋友陪我探訪完住附近的親戚,大家都想坐底飲杯野傾下計,就在咖啡店消磨左一個多小時。我點的 Iced Green Tea Latte 無 extra add coffee shot,鬼叫自己胃痛未好咩 平時飲開熱的,green tea味好出,呢杯Iced好淡啊!朋友點的Apple Earl Grey Tea,原先以為只係茶包有蘋果味滲出,點知真係有片蘋果架

2017-03-20 1887 瀏覽
是日來到石峽尾工作,本打算到JCCAC的食肆直接吃午飯。途中,發現了這家文具與咖合一的小店。小店裝修得精緻,以開放式設計打通了室內室外。只有5個座位,店家似乎以外賣為主打,不過亦見有客人靜靜坐著,喝咖啡,看電話。是日點了咖啡店的精選--雪山椰子朱古力咖啡($48)。以這個價錢來說,期望店家的飲品能有一定質素。等了約五分鐘,飲品有了!飲品的面層是奶泡,有幾粒棉花糖在上面乘涼。有趣,棉花糖似乎沒有被融化的跡象,所以我乾脆把棉花糖和咖啡大口喝掉。喝起來有一陣椰絲的甜味,還有朱古力粉的甜味和奶脂味道,咖啡的味道倒不算太濃。不過,椰絲和朱古力(奶)加起來感覺有點膩,個人覺得味道不算太合襯。推薦指數:3/5在店內繼續參觀文具,發覺有不少有趣的日本款式,價錢不便宜,但款式少見。也有布袋出售,適合文具腔參觀。
雪山椰山朱古力咖啡
2017-03-07