2016-09-09 1901 瀏覽
最近經過葵芳運動場,見到附近開了間新式cafe 。驟眼看cafe顏色並不顯眼,但靠在它左右兩旁全是中式、舊式食肆,所以一眼就看到分別。餐廳以木製家具為主,裏面還售賣各款日本特色文具,頗為特別!Dinner set menu 選擇並不多,跟餐加飲品減$15,不算便宜。點了個豚肉丸蕃茄意大利飯 $85,意大利飯有5粒肉丸,看上去好看蕃茄汁橙紅色,有新鮮蕃茄粒,好像味道不錯。肉丸比較小調味料,但吃到豚肉鮮味,不會死實實,應該是新鮮人手泡製的~意大利飯軟硬恰到好處,不會太硬或太軟。蕃茄湯底味道天然帶微酸,喜歡它沒有濃濃的茄膏。意大利飯亦吸收了蕃茄湯的味道,很開胃~不錯!
餐廳以木製家具為主,裏面還售賣各款日本特色文具,頗為特別!

豚肉丸蕃茄意大利飯
伯爵蘋果茶 跟餐減$15

題外話/補充資料: 這裡不設加一
2016-09-01
豚肉丸蕃茄意大利飯
2016-08-23 1416 瀏覽
開心星期六相約很久沒見的舊同學聚餐選了一直想試的TOOLSS對於區外人的我來說TOOLSS的位置有點難找店內位置不多要與其他食客一同坐一張大枱有點不方便2個人點了ICE MOCHA、MATCH LATTE雞卷意大利飯黑松露雜菌耳朵粉烤流心芝士豬肉丸先上飲品*ICE MOCHA 與平常CAFÉ裡飲到的分別不大*MATCHA LATTE 叫了少甜關係 抹茶味道亦相對變得淡了*雞卷意大利飯雞卷味夠意大利飯味道不錯*黑松露雜菌耳朵粉黑松露味十分強烈、味道香濃耳朵粉夠淋身 不會太硬*烤流心芝士豬肉丸需等待一段時間可惜 期望太高了肉丸可能烤過久 頗硬內裡 完全沒有流心芝士效果失望店內食物除了招牌的流心芝士肉丸外其實 整體都不錯服務就中規中矩店內有特色文具售賣都是這間隱世小店的賣點
開心星期六

要與其他食客一同坐一張大枱
有點不方便

2個人
點了
ICE MOCHA、MATCH LATTE
黑松露雜菌耳朵粉
烤流心芝士豬肉丸

先上飲品
*ICE MOCHA 與平常CAFÉ裡飲到的分別不大

*雞卷意大利飯
雞卷味夠
意大利飯味道不錯

*黑松露雜菌耳朵粉
黑松露味十分強烈、味道香濃
耳朵粉夠淋身 不會太硬

2016-08-20
黑松露野菌耳朵粉
  • 黑松露雜菌耳朵粉
2016-08-23 290 瀏覽
門面較不明顯,但也有田園風味自選ABC食慾不大而選擇了沙律、雞翼及蒜蓉包蒜蓉包比較偏硬,但蒜蓉足夠雞翼甜度適中沙律不錯cappuccino濃度適中,溫度感覺可以再熱一點總體來說也不錯
門面較不明顯,但也有田園風味
自選ABC
食慾不大而選擇了沙律、雞翼及蒜蓉包

蒜蓉包比較偏硬,但蒜蓉足夠
雞翼甜度適中
沙律不錯
cappuccino濃度適中,溫度感覺可以再熱一點

總體來說也不錯
2016-08-22
10 分鐘 (堂食)
星期日下午四時,店內已入座八成,難得我一個人可佔一張二人枱,店員禮貌遞上餐牌,可是好幾款食品已售罄,三款烘培欠缺兩款包括簡單的muffin, 難免失望。結果點了普洱香蕉窩夫($78), 和flat white($36)坐了大約十五分鐘才上flat white, 失望的不是拉花欠奉(這在外國也常見,應以品嚐咖啡為重吧),而是不覺得這是flat white, 奶泡很粗疏,也搶了咖啡豆香,活像latte再等了十分鐘還未見窩夫,而啡在強冷氣下已漸涼,奶啡一旦變涼便難以吸引,只好問店員何時上碟,結果等多五分鐘終於來了。賣相不錯,有黑色的茶葉碎但茶味欠奉,夠熱不太脆,奇怪的是朱古力醬是凍的,是故意的?這一區一直缺乏咖啡小店,欣賞tools推廣不同文具的特色,希望他們可以繼續努力,尤其咖啡質素。

2016-08-07
30 分鐘 (堂食)
2016-08-05 330 瀏覽
同同事收工唸著搵間cafe坐下傾計食dinner🌸係open rice search 到呢間同MTR唔遠又冇限時 好岩坐底瘋狂girls' talk👍店內環境以文青為主題仲擺左好多文具比大家選購枱凳都係木造 簡約風😂 岩曬女仔影相坐底左就梗係叫野食先!叫左兩個意粉 一個小食 同一杯飲品叫完野梗係要即刻開嘴talk talk talk~點知....突然個waiter 拎個放左張單嘅盤黎 「要比左錢先」對於第一次黎食嘅我地感覺有點aw心唸 野都未食只係叫完野食1分鐘都冇就叫人比錢🌚Fine! 每個地方遊戲規則都唔同.傾左陣就上左杯朋友叫嘅熱chocolate 賣相不錯 而且味道都唔錯~熱巧克力有熱巧克力的質素之後就黎左我地兩個嘅意粉~呢個係我點嘅雜菌意粉~意粉硬度認真好岩我~白汁都好creamy 食完d意粉都仲會有汁剩不過我suggest唔係話超級愛菌類嘅人唔好叫呢個因為食到一半d菇會覺得太多好濟而且成碟意粉菇味係十分重我朋友叫嘅意粉 佢話一般般冇特別comments最後係我十分期待嘅芝士煙肉薯條結果係令我有點失望薯條嘅味道有點怪 口感亦有點「林」由於芝士唔算多 食到一半就齋食薯條煙肉嘅

同同事收工唸著搵間cafe坐下傾計食dinner🌸
係open rice search 到呢間同MTR唔遠
又冇限時 好岩坐底瘋狂girls' talk👍
店內環境以文青為主題
仲擺左好多文具比大家選購
枱凳都係木造 簡約風😂 岩曬女仔影相

坐底左就梗係叫野食先!
叫左兩個意粉 一個小食 同一杯飲品
叫完野梗係要即刻開嘴talk talk talk~
點知....
突然個waiter 拎個放左張單嘅盤黎
「要比左錢先」
對於第一次黎食嘅我地感覺有點aw
心唸 野都未食只係叫完野食1分鐘都冇就叫人比錢🌚
Fine! 每個地方遊戲規則都唔同.
傾左陣就上左杯朋友叫嘅熱chocolate
熱巧克力
賣相不錯 而且味道都唔錯~
熱巧克力有熱巧克力的質素
之後就黎左我地兩個嘅意粉~
呢個係我點嘅雜菌意粉~
意粉硬度認真好岩我~
白汁都好creamy 食完d意粉都仲會有汁剩
不過我suggest唔係話超級愛菌類嘅人唔好叫呢個
因為食到一半d菇會覺得太多好濟
而且成碟意粉菇味係十分重
我朋友叫嘅意粉 佢話一般般冇特別comments
芝士煙肉薯條
最後係我十分期待嘅芝士煙肉薯條
結果係令我有點失望
薯條嘅味道有點怪 口感亦有點「林」
由於芝士唔算多 食到一半就齋食薯條
煙肉嘅味道亦唔係我認知範圍嘅味🌚
不過38蚊又唔係貴就算🙄

我唸呢到我應該去一次就唔會再去嚕~

2016-07-29
熱巧克力
2016-07-31 2043 瀏覽
29/7$90/人識得用openrice「進階搜尋」及「附近餐廳」其實好好用。當你的工作是要出去不同地區工作時,少不免要到不熟識的環境找東西吃,或者飲杯野要hea下等時間。這個時候就是開openrice搵食。我成日去葵芳,也不知道有這間文具店兼餐廳仔。這天一個人搵食,用附近+coffee shop來search, 便出現了這間。當時是dinner time, 有$85-$90的dinner set. 也可以散叫及有all day breakfast. 為了要飲咖啡,散叫又不包飲品,好像很貴。雖然不太喜歡dinner set內的食物,但也叫了,因為可不包一杯飲品。我叫的雞卷,有黑松露味,卷內也有蒜那些。味道ok. 可選意大利飯或意粉。我選了意大利飯,好多飯,好飽吃不完。上面有加芝士粉的地方好味些,所以我挑了有芝士粉部分的飯吃便算了。選意粉的話,好像也很油。沒有芝士粉,但好像有些磨菇片。咖啡latte來了。第一口飲下去,奶泡好rich好實。我想將會是好飲的咖啡。但下層的咖啡又比較苦,沒我想像中的好,所以是...60分吧。
29/7
$90/人
2016-07-29
2016-07-18 1362 瀏覽
今天友約食下午茶, 便在 openrice search 新店, 找到這間..望落環境同食物都不錯, 給友人看完, 她也說ok, 便來了! 三點鬆啲到了, 還有位, 真好不用等, 可能在屋邨, 不會全天候爆滿. 可以享受一吓更寧靜的一個下午茶. 店內位子不算多, 有一邊是有文具售賣, 幾特別! 但自己意不在此, 所以都無特別睇. 食物款式不算太多, 亦有all day breakfast, 但我哋兩個都不太餓, 便點選了各人一杯咖啡加沙律及薯條. 我杯flat while, 一上枱, 好靚, 仲要有塊小cookie, 真細心, 最鐘意呢啲友人點了Iced caramel latte, 但唔記得影... 她說味道不錯, 又夠咖啡味, 又唔會太甜, 讚!跟住食物到喇, 可愛嘅 Caesar salad! 蔬菜算新鮮, 鮮甜好味, 但有一兩塊有小變黃了.Bacon & cheese fries 都到埋, 睇個樣都已覺得好味喇!! 後來坐坐吓都開始有人等位lu... 所以等友人飲埋杯嘢就走. 暫時叫兩樣食物, 份量不算大, 價錢ok 啦, 但無加一架! 會再㗎, 舒服麻, 仲要試其他食物

Flat  White
Caesar  Salad
Bacon  and  cheese  fires
後來坐坐吓都開始有人等位lu... 所以等友人飲埋杯嘢就走. 暫時叫兩樣食物, 份量不算大, 價錢ok 啦, 但無加一架! 會再㗎, 舒服麻, 仲要試其他食物呢!
2016-07-17
Flat  White
Bacon  and  cheese  fires
2016-07-04 1113 瀏覽
早前留意到介紹已間餐廳係葵芳開左分店,一直好似去試下,放假相約好朋友去做下偽文青啦餐廳係條不起眼嘅街道地鋪,整間店以木裝修為主,門口放置類似木頭車嘅裝飾,感覺上同隔離食店與別不同,較為特色。店鋪內坐位不多,只有一張大木枱和數張雙人枱,大約可容納十五,六人,店內另一部分售賣日本文具產品,好多係市面沒有見過,感覺較新奇。我和朋友分別點了意粉、意大利飯、小食及兩杯咖啡。薑汁咖啡及杏仁咖啡,薑汁咖啡飲落有輕微薑汁味,但朋友話杯杏仁咖啡沒有杏仁味反而仲甜左少少。青口蕃茄意粉同蕃茄腸仔意大利飯,意粉味道同口感相當好,沒有煮得過淋,仲有彈牙感覺,味道岩岩好,個人覺得意大利飯相比市面餐廳整得較好食,沒有生飯硬得感覺,有少少偏辣,會越食越感覺辣。豬肉芝士丸黑松露醬非試不可,有驚喜,肉丸內包著芝士,切開有流心感覺,而肉丸加黑松露醬味道一流,三粒實在太少,食完有未夠喉感覺間餐廳最重要係唔會趕人走,一路飲咖啡,一路同朋友傾計,加埋店內裝修環境,有休閑舒適感覺,放假值得放下返工繁忙腳步去感受一下文青氣息

我和朋友分別點了意粉、意大利飯、小食及兩杯咖啡。

2016-07-02
2016-06-28 933 瀏覽
這杯飲品溫度不夠熱,但味道OK,不太甜,不用加任何糖。意粉很好,軟硬適中,汁的份量剛剛好,唯一是不夠熱。這個和牛飽幾好食,份量足夠,口感幾好,只是個沙律菜放在紙上,味道減弱了,菜上的醬不夠。這個ALL DAY不過不失,薯餅不夠香,但算炸得好,沙律又是不夠醬
這杯飲品溫度不夠熱,但味道OK,不太甜,不用加任何糖。
意粉很好,軟硬適中,汁的份量剛剛好,唯一是不夠熱。

2016-06-26
1 分鐘 (堂食)
2016-06-15 927 瀏覽
聽我朋友講最近係附近開左間Cafe,一聽完佢講就好想黎嘆下咖啡影下相hea下,下午兩點左右到左,剛好得返三個位,其他都full哂了,我同另外兩位朋友決定叫左兩個主食再搭個小食同三杯飲品,因為唔太肚餓,所以我地一齊share食All day breakfast: 同我想像中既味道有出入,滑蛋太水同碎..腸一般,薯餅可口,但焗豆食得出唔係平時真係all day breakfast既餐廳所用既豆,確實有d失望蜜糖焗雞翼: 賣相唔錯,但蜜糖既味道太過甜,同埋食到似係用麥牙糖,同平時一般既燒烤蜜糖雞翼有點不同,一凍左食入口就好粘牙黑松露野菌意粉: 味道唔錯,唔算好濃味,易入口又唔漏我自己叫左薑味咖啡,因為我喜歡食薑,所以我幾鍾意,好重薑味但都有咖啡味,幾特別。其實甚多間cafe主張賣飲料多於食物,以食物價錢來說其實有少許貴,剛好今次係午餐,如我下次再來都只會叫飲料影下相就足夠

黑松露野菌意粉: 味道唔錯,唔算好濃味,易入口又唔漏

黑松露野菌意粉
薑味咖啡
2016-05-20
黑松露野菌意粉
2016-06-01 1008 瀏覽
第一次去仲係新開張的時候,人不是很多,環境亦不錯,舒舒服服hea下吹水食下野都不錯。因為同區都較難搵到個地方hea,同埋價錢都ok,食物都唔hea!忌廉什菌意粉個意粉好彈牙,又唔會太濃味👍🏼 All day breakfast有3合一同4合一揀,朋友揀左3合一,不過分量比想像中細但女孩子都夠飽。飲品連曲奇,曲奇很鬆化,好想買一盒返去食,有驚喜。飲品蘋果茶有蘋果香仲有果肉,飲品基本上都比想像好👍🏼會再去🤘🏻第二次去的時候都係平日夜晚,食物都係咁上下但叫左個greentea Latte 同紫薯Latte, 綠茶味唔會太淡,但比較甜,個人不好甜所以勉強接受。紫薯latte友人話好香好好飲!都值得一試,重點係我地吹水吹到所有人走嘥佢地準備收鋪都叫我地慢慢吹仲主動幫我地較細d個冷氣👍🏼有心的coffee shop
2016-05-28 853 瀏覽
見到石狹尾果間冇時間去...知佢係KF開左...所以放工走左過黎試...一去到見到都幾靚間舖再睇下個MENU放工時間都冇乜人!去到都見到得2-3枱客!嗌左杯咖啡都ok ! 之後再嗌野食! 但sorry!講緊可能6點嗌野食!6點9先上第一道菜仲要黎第一道菜!係微暖⋯果下真係呆左! 咁你整咁耐做咩?都算了...都唔講個BURGER之後再嗌呢個肉丸! 黎到賣相好吸引!焗流心芝士豬肉丸(伴黑松露沙律醬)點知一切!生既 ,點食呀?豬肉黎架!同埋講到明係「流心芝士豬肉丸」_我切開都睇唔到有芝士囉 _可能新開張!咩都未上手
一去到見到都幾靚間舖
再睇下個MENU
仲要黎第一道菜!係微暖⋯果下真係呆左! 咁你整咁耐做咩?
都算了...都唔講個BURGER
之後再嗌呢個肉丸! 黎到賣相好吸引!
焗流心芝士豬肉丸(伴黑松露沙律醬)
點知一切!生既 ,點食呀?豬肉黎架!
同埋講到明係「流心芝士豬肉丸」_
我切開都睇唔到有芝士囉 _
可能新開張!咩都未上手

題外話/補充資料: 👍🏻:不過好在冇要到,佢都有退番錢
2016-05-25
2016-05-25 894 瀏覽
是咁的...今日去食野食到我呢...真係嬲嬲地...哩度我係好想黎既, 而佢係好似一間文具店咁! 有文具賣! 文青感覺! 話說我滿心歡喜啦 去Toolss食野 好期待架我...去到係下午6點鐘...咁6:05分落單的!黎左飲品我本身都覺得冇乜野架!點知傾傾傾左好耐計咖啡都凍哂都未到...等了又等 又唔係好多客人喎...!到左6:45分我追佢喇佢先黎!黎左都算啦 再同我地講今日冇我地order既薯條...點解唔落單後知道冇薯條就即刻講呢?咁心諗冇所謂啦都等左咁耐本身都想取消...食和牛漢堡時個包係微熱既...賣相其實幾好架...但啲和牛係散既同埋凍既😖 咁整咁耐做乜架😫再來一個烤流心芝士豬肉丸(伴黑松露沙律醬)...黎到都幾吸引, 一切開我係滴汗既😰...豬肉黎架喎...紅色既😑 再Cancel...等得太耐兼唔熟...真係O左咀!希望越大 總是失望越大可能新營運 技術上出現問題 希望會改善啦!-

是咁的...今日去食野食到我呢...真係嬲嬲地...
和牛漢堡
和牛漢堡
烤流心芝士豬肉丸(伴黑松露沙律醬)
烤流心芝士豬肉丸(伴黑松露沙律醬)
希望越大 總是失望越大
可能新營運 技術上出現問題 希望會改善啦!
2016-05-24
2016-05-24 641 瀏覽
屋企附近開了新 cafe 當然要試!當日大約11:30到達,看見cafe 內有一team 人正在影相,還以為是包場,一問之下,原來已接近完結,不用白走一趟!一入到去,還以為去了一間文具店,很特別一看menu,很高興,雖然只是 all day breakfast,但這間餐廳提供不同的配搭,好多都想試,最後我們一行四人,各自配搭了不同的 all day breakfast 及飲品!當然才有互相試食,我較喜歡大蘑菇 (大大塊,有質感)、牛角包(烘熱了,很香很脆)及名款沙律(很清新,沒想過小小的cafe也為沙律提供選擇)!飲品只是一般,沒有驚喜可能因為新開,葵芳又少有這些cafe,所以很快就滿座,走時還有數位食客在等,所以不好意思坐太久,如果是想找一間用來 hea 的 cafe,就不是一個好選擇
屋企附近開了新 cafe 當然要試!

一入到去,還以為去了一間文具店,很特別

飲品只是一般,沒有驚喜
2016-05-17
2016-05-21 553 瀏覽
這間食店的裝修充滿文青feel,便與友人相約嘗試。我們點選了黑松露耳朵粉,外觀吸引,可是說不出是咸是淡,耳朵粉和秀珍菇除了有忌廉味,就是沒有甚麼味道。另外點了個蛋盒,外觀同樣吸引,麵包有淡淡的辣椒味,與咸香味濃厚的hem,十分配合。只可惜蛋的生熟程度拿捏得不夠,雞蛋生到透明,若果能多焗一會,相信整個蛋盒的味道能更提升。本人最欣賞的是紫薯鮮奶,紫薯的味道十分香濃,讚!
本人最欣賞的是紫薯鮮奶,紫薯的味道十分香濃,讚!
2016-05-20
20 分鐘 (堂食)