2020-05-10 374 瀏覽
與靚靚好友飯聚,當然要搵D靚靚cafe襯返,上網見到這間cafe,復古風,好靚,於是決定去試吓,早一日打去book枱,本身打算預留卡位,但原來無得預留🙈於是一早去到,希望可以坐到,佢十二點開,我們十二點半到已經有人坐了卡位🙈(全店得兩組卡位)連入面也full了🙈我們只好坐出面,叫了三個set lunch ,煙三文魚沙律、招牌咖喱飯(可選雞或牛)、鰻魚飯,鰻魚飯原條上,份量充足,鰻魚汁不會過甜或鹹,飯的伴碟有沙律菜有火龍果,比較健康,但火龍果不甜,招牌咖喱飯,牛肋肉有咬口,但不韌,煙三文魚沙律,大大份,賣相不錯,整體來說,不錯👍🏻由於比較多人,用餐時間限時個半鐘,另外如果想食pancake要下午茶時間三點幾先有,到時應該會仲多人排隊🙈
2020-05-01 452 瀏覽
是日午餐,地方唔太難搵,不過工廠大廈黑媽媽同好多彎有點恐怖🙃 .餐廳裝修得好日式復古😍表示喜歡,特別係佢場中既架、櫈、同金魚缸.午餐選擇唔太多,揀左三樣野:咖哩牛肋骨 - 咖哩不會太甜,正合心意。牛炆得好soft,沙律份量好多,南瓜薯蓉好味😋.冬蔭功牛肉意粉 - 份量大,食落微辣酸酸地好正.蟹肉蟹籽意粉 - 份量相當大,舖滿蟹籽同蟹肉,蟹肉食落好鮮味,配白汁👍😋.揀左隨餐附送飲品、玫瑰lattee (個拉花好靚💕)同埋咖啡奶凍。奶凍賣相好, 但唔夠咖啡味,有待改進。

午餐選擇唔太多,揀左三樣野:
冬蔭功牛肉意粉 - 份量大,食落微辣酸酸地好正
2020-04-26 476 瀏覽
1點40左右到達cafe,等左差唔多30分鐘先入到去!個肚已經餓到打鼓☺️同朋友叫左兩個lunch set上:日式鰻魚溫泉蛋飯下:青蘋果咖哩牛肉飯再加配matcha latte and flat white我自己就食鰻魚飯,條鰻魚好肥美又大條,完全夠送飯。但唔係話驚為天人😂反而溫泉蛋火喉岩岩好,唔錯!朋友既青蘋果咖哩牛肉飯既牛肉份量好多,有大大份既青蘋果,可能最後先落獲煮,所以仲係爽口!感覺好fresh😊Cafe環境好好,但就限時1小時30分鐘,未有得坐底好好傾計,大家想搵地方hea就未必適合了。
同朋友叫左兩個lunch set
上:日式鰻魚溫泉蛋飯
下:青蘋果咖哩牛肉飯

2020-03-25 655 瀏覽
We arrived in the restaurant at around 1pm. They impose stringent restrictions on the dining duration (1.5hrs) and minimum charge (one meal per person). The thing is all we wanted was pancake, which was not available on the lunch menu and was available only after 3pm.  We then tried to reason with the staff and ask if it is possible to order a drink and some other food for the time being and order the pancake later.  She was ready to compromise before the male boss stepped in and rudely insisted on his rules. He said we had better come back at 3pm for the pancake instead of holding up the seat until then. We were left with no options but to leave.
2020-03-14
2020-03-18 742 瀏覽
牛油果雜菜沙律併日替薯泥 😋 4/5牛油果、火龍果同埋雜菜沙律都好新鮮,薯泥軟綿不過無乜味,側邊伴碟的酸薑好似有點格格不入煙三文魚雜菜沙律併日替薯泥 😋 4/5三文魚好有心機整到成朵玫瑰花,份量都有三四塊,食落都幾新鮮帶點鹹香,煙燻味唔算好嗆,配沙律食好夾,可以平衡返整體口感焦糖布丁 😋 4/5 呢個布丁賣相真係好吸睛,好有嗰種日本舊式咖啡廳嘅風味,忌廉好滑,布丁蛋味什濃,焦糖突出,推介大家一定要試👍Mocha 😋3.5/5完美又靚仔嘅拉花真係值得一讚,朱古力比較濃相對咖啡味偏淡,口味比較大眾化又易入口,咖啡迷就應該會有點失望
牛油果雜菜沙律併日替薯泥 😋 4/5

煙三文魚雜菜沙律併日替薯泥 😋 4/5

焦糖布丁 😋 4/5

Mocha 😋3.5/5
2020-03-02 591 瀏覽
#觀塘✿/japanese vintage style cafe 🇯🇵地點好隱世,有啲難搵到但絕對係鬧市中嘅小角落成間鋪頭都好復古style/Cappuccino $38啲奶夠滑,偏甜,咖啡味唔算太還Cookies and Cream Smoothie $48我係好鍾意任何有Oreo嘅飲品或者食品嘅,呢杯smoothie比較似係沙冰,但係個Oreo味好出(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),平時出面有啲剩係得奶味或者會冇味/💕————————————#TORIO喫茶部〰️TORIO喫茶部〰️Flat 4, 1/F, Mai Hing Industrial Building Block A, 16-18 Hing Yip Street, Kwun Tong————————————#journeyoftwo香港_cafe
#觀塘

地點好隱世,有啲難搵到
但絕對係鬧市中嘅小角落
成間鋪頭都好復古style
Cappuccino $38
啲奶夠滑,偏甜,咖啡味唔算太還

💕
————————————
#TORIO喫茶部
〰️TORIO喫茶部〰️
————————————
#journeyoftwo香港_cafe
2020-02-24 822 瀏覽
本身去觀塘要去試姐妹裙,試完無野做就諗住去附近食個Tea,上網search到呢間幾有特色既cafe 🥰復古日式建築環境好舒適,有梳化又有卡位坐,打卡都幾靚下午茶就主打pancake同雙併吐司🤣我揀左個All day pancake有煙三文魚牛油pancake,雙併吐司就揀左香蕉朱古力同蕃茄芝士肉醬😍Pancake比較細粒有三件份量對我黎講都夠,不過唔算好軟身,個人中意食鬆軟既pancake🤣不過其他伴菜都ok。炒蛋略嫌唔夠滑🤔香蕉朱古力吐司好好食😋推薦👍🏻👍🏻仲有棉花糖同香蕉好夾。至於蕃茄芝士肉醬吐司都好好味,因為我好中意芝士😍飲品係岩鹽草莓伯爵茶,外觀好靚,仲有支百力滋條。但味道就有點失望,無乜味。係岩鹽有d咸咸地但奶味唔夠,要攪拌底下d草莓粒先有少少果味🥱總括而言,個人比較喜歡吐司🤣環境都好舒服,地方都唔難揾。同朋友食下午茶敘舊都幾好👍🏻

2020-02-22
2020-02-02 558 瀏覽
與友人相約食tea,第一次光臨這間cafe。雖然位置處於工廈,比較難找,但一推開門,發現完全是兩個世界!彷彿走進了世外桃源,環境佈置非常優美,令我想起龍貓的世界。我們叫了牛油果大蝦多士配沙律和抹茶紅豆pancake配雲尼拿雪糕,各自分別點了香蕉smoothie 和雜莓smoothie。食物方面兩款也好好味,值得推介。飲品我比較喜歡雜莓smoothie,酸酸甜甜,口感更多層次。整個用餐過程非常愉快,這間cafe 絕對是假日放鬆休閒之選,適合三五知己聊聊天 😊

牛油果大蝦多士配沙律
抹茶紅豆pancake配雲尼拿雪糕
2019-12-15
5 分鐘 (堂食)
下午茶
牛油果大蝦多士配沙律
抹茶紅豆pancake配雲尼拿雪糕
2020-01-11 552 瀏覽
呢間Cafe係姐妹提議的,睇相睇食評覺得都ok啦 ,志在坐低傾下計only。位置的確係有d難搵,上到去比想像中多人,無卡位坐好彩座位與座位之間不太迫,仲傾到密計嘢食方面味道都唔錯,食得出唔係hea煮,份量亦唔係少。咖喱飯賣相幾好,砌碟用心,沙律菜伴碟加分但係個人覺得如果餐牌上面的價錢係包埋飲品的話會性價比高一點,要另外加$28先有飲品唯一要扣分的係工廈通風系統不足,cafe比較大油煙,鼻敏感搞到個鼻塞左勁耐
好彩座位與座位之間不太迫,仲傾到密計
2020-01-10 523 瀏覽
好想過黎呢度好耐, 之前試過晚上同朋友黎食飯, 不過因為平日晚收得早關係所以影唔到相, 今次中午12:30黎到, 一開始冇人, 但之後就坐滿晒人.. 本身冇諗住咁多人, 最後去唔到d靚位影相, 不過幸好坐左係個包廂入面, 可以係自己個位度影下~之前已經食過, 所以再黎試下佢既鰻魚飯, 日式鰻魚飯份量都幾多幾吸引, 五顏六色好鮮艷, 點左少飯份量剛好, 鰻魚用黎拌飯味道岩岩, 而且鰻魚唔腥好好味!最中意佢呢個仲有沙律拌碟 同溫泉蛋, lunch set仲包一杯飲品, 價錢都幾公道呢個味道都唔錯,但個人覺得意粉整得比較林,爽口少少會更好

呢個味道都唔錯,但個人覺得意粉整得比較林,爽口少少會更好

2019-12-28
午餐
2020-01-01 484 瀏覽
除夕約了兩位閨蜜去tea time,因為上次午餐試不到他們的pancake,所以今次去試試。小店在工業大廈裏,文青感覺的環境帶少許懷舊,cafe裏也有很多少女們在打卡打卡😂。我們點了水果和草莓pancake,還有吐司伴沙律,飲品點了黑櫻桃蘋果茶、jelly punch和龍眼紅棗茶,食物和飲品可以看以下的照片。食物方面可以,價錢方面我覺得有一點貴,最不滿意的就是他們的服務態度,例如我們點了其中一杯飲品是伴有雪糕,眼見已經準備好放在水吧起碼六,七分鐘,都沒有人處理,我打算自己去攞啦!但只得到不好的態度回應,説「會有人送餐,叫我回去等」,我對她說,雪糕在溶化中😅🙈。這間店令我感覺不太良好,食物又不是特別好,所以我不會再去了。

2019-12-31
2019-12-30 476 瀏覽
觀塘越來越多樓上cafe,不過質素十分參差,價錢亦有很大差別。最近到了一家很特別的文青樓上cafe,裝潢以木色日系為主,旁邊有售賣手作、瓷器。環境舒適,有沙發位,也有邊廂座位,一眾食客都忍不住打卡。而且聖誕將至,店都佈置了節日裝飾,還有聖誕特別餐牌及特飲,很吸引。 Choco Teddy 聖誕特飲系列,除了佈置及裝潢上花盡心思,看得出每道菜及特飲亦別出心裁。一看到侍應端上來,我們都嘩然,其他食客都不禁望過來。大大杯飲品,香橙朱古力味道,朱古力入面有粒粒橙皮,甜中帶少許酸,而且橙皮有口感。上面有層厚厚的忌廉,淋上朱古力醬、一塊塊令人溶化的可愛小熊餅乾、聖誕顏色的朱古力碎碎、藍莓乾、香橙片及一條咖啡脆條,大家都忍不住拿起相機拍下這杯精緻可愛的飲品。青蘋紅茶咖喱飯配雞扒肉點了餐廳的招牌午餐,見到如此色彩繽紛、顏色鮮艷的食物,食慾頓時大增,加上以日式咖喱來拌飯很開胃。伴碟還有薯蓉、麻醬沙律菜、菠蘿片、火龍果片,還加入了青蘋果切片在咖喱裡,令咖喱加添清甜,肉類可選擇雞扒肉或牛肋肉。咖喱不過不失,沒有紅茶味,味道就是常吃日式咖喱磚那種,甜甜濃稠不辣的,整盤份量蠻大份。雞扒肉質滑嫩,口感不錯,也蠻入
環境舒適,有沙發位,也有邊廂座位,一眾食客都忍不住打卡。
Choco Teddy
青蘋紅茶咖喱飯配雞扒肉
點了餐廳的招牌午餐,見到如此色彩繽紛、顏色鮮艷的食物,食慾頓時大增,加上以日式咖喱來拌飯很開胃。伴碟還有薯蓉、麻醬沙律菜、菠蘿片、火龍果片,還加入了青蘋果切片在咖喱裡,令咖喱加添清甜,肉類可選擇雞扒肉或牛肋肉。咖喱不過不失,沒有紅茶味,味道就是常吃日式咖喱磚那種,甜甜濃稠不辣的,整盤份量蠻大份。雞扒肉質滑嫩,口感不錯,也蠻入味的。
2019-12-30 413 瀏覽
永久Black List, Cafe有用餐時候, 先後兩個員工提示用餐時間1.5小時, 最後原來問到根本無規定,只係所謂經理自行決定, 要趕你走, 唔好阻住其他人原因係只叫了兩杯咖啡 沒有點到主食經理:已經俾你坐低無一開始趕你走,但落單時根本無人講出如果無點主食就限制用餐時間 或者唔點主食就不能坐低 佢話係Lunch 時間所以係咁處理,我落單時係14:20,都仲係Lunch,仲話投訴佢都無用 佢都無影響,唔怪得呢間野唔少評論都係員工態員惡劣
原因係只叫了兩杯咖啡 沒有點到主食
經理:已經俾你坐低無一開始趕你走,

2019-12-15
下午茶
2019-12-13 485 瀏覽
如果平時約朋友見面傾吓計想坐耐啲,又唔想去大型商場,食黎食去都係嗰啲餐廳,可以試下樓上工廈cafe,平時我都好鐘意去cafe坐,咁啱呢間上到去有卡位坐,都好鐘意佢地環境佈置感覺比我好舒服,環境乾淨,有獨立洗手間🚻,呢度亦都係一個打卡嘅好地方講下佢哋食物質素先,我哋分別叫咗三份小食一個甜品,三樣都好好食特別係薯條佢會提供兩個醬,反而甜品較為遜色因為我同朋友下就上去,佢地lunchtime 12-3點,所以只係點左小食食咋,希望我下次食到Lunch🤣地址:觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室
如果平時約朋友見面傾吓計想坐耐啲,
平時我都好鐘意去cafe坐,
咁啱呢間上到去有卡位坐,
都好鐘意佢地環境佈置
感覺比我好舒服,環境乾淨,
有獨立洗手間🚻,呢度亦都係一個打卡嘅好地方
講下佢哋食物質素先,
我哋分別叫咗三份小食一個甜品
三樣都好好食特別係薯條佢會提供兩個醬,
反而甜品較為遜色

因為我同朋友下就上去,
佢地lunchtime 12-3點,
所以只係點左小食食咋,
希望我下次食到Lunch🤣
地址:觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室
充滿聖誕氣氛的cafe - 喫茶部☃️🌲🎉昨晚跟朋友到了這間佈置很有心思的cafe吃晚餐!一入門口就覺得張美!店佈主要以木色做主題!而且裝修到很有小木屋的感覺!再加上聖誕樹🎄等等的聖誕裝飾,秒殺了不少相片🥰我跟朋友點了4個set dinner! 有南瓜湯同黑色的麵包!那個麵包超好味,脆得來不會太硬!👍🏻而set dinner分別點了黑松露煙三文魚忌廉意粉同蟹肉親子忌廉意粉!東洋溫泉蛋鰻魚飯同招牌青蘋紅茶咖哩雞脾肉飯!全部都好味啊💕 我們還點了花茶🥂但要留意是cafe很早就關店!9點就要關了!大家想去要早一點去啊!8:30就要last order了!
充滿聖誕氣氛的cafe - 喫茶部☃️🌲🎉
昨晚跟朋友到了這間佈置很有心思的cafe吃晚餐!
一入門口就覺得張美!店佈主要以木色做主題!

全部都好味啊💕 我們還點了花茶🥂
但要留意是cafe很早就關店!

2019-12-04