2023-11-29 413 瀏覽
▫️ 勁脆雞粒($30)👉🏻脆雞粒炸粉好薄,炸得非常酥脆,雞肉嫩滑同彈牙,香料味好夠但又唔會太鹹,會令人想不停繼續食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 安格斯松露($105)👉🏻漢堡包係變形金剛模型外型,切合餐廳望題,個包烘到外脆內軟,安格斯煎到香脆,咬落Juicy,黑松露味超級濃郁,仲有車打芝士同滿滿嘅生菜,大滿足🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 黑松露蘑菇披薩($95)👉🏻Pizza 餅底好脆,有滿滿嘅蘑菇同半融芝士,蘑菇非常多汁同沾滿黑松露味🖤⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$120
▫️ 勁脆雞粒($30)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 安格斯松露($105)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 黑松露蘑菇披薩($95)

⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:8/10
平圴消費:~$120

-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥗🥗🥗🥗🥗🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢方舟沙拉 $45 🆗🥢蔓越莎莎 $45 🆙色彩繽紛嘅沙律喺餐廳健康之選,除咗新鮮爽脆嘅沙律菜仲有好鮮甜嘅水果喺上面。如果唔想食太多熱氣嘢嘅話,呢兩款沙律都係一個非常唔錯嘅選擇👍🏻。🥢煙肉蘑菇芝士通心粉 $55 🆙呢碗芝士通心粉超邪惡,芝士醬好creamy濃郁,有陣陣嘅芝士香,加埋蘑菇同煙肉碎食超級滿足😍。🥢藍色星光 $30 🆗🥢紫晶葡萄 $30 🆗🥢四季冰晴 $30 🆙我哋三個人每人嗌咗一杯特飲,藍色星光 喺蝶豆花梳打水,配埋蒟蒻果凍好有咬口!紫晶葡萄氣泡茶味道濃郁,整體甜度恰到好處。四季冰晴就用咗台灣嘅四季春茶葉,一樣加入咗蒟蒻果凍,口感更豐富!🥸 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 9/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.62/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥗🥗🥗🥗🥗🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺️ Transformers: The Ark (銅鑼灣)銅鑼灣羅素街38號金朝陽中心地下至1樓A&B號舖#bakdiucafe #bakdiu美式 #bak

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥗🥗🥗🥗🥗🍴🍽🍴🍽🍴🍽

性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.62/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥗🥗🥗🥗🥗🍴🍽🍴🍽🍴🍽
銅鑼灣羅素街38號金朝陽中心地下至1樓A&B號舖
#bakdiucafe #bakdiu美式 #bakdiu銅鑼灣
2023-11-27 210 瀏覽
變形金剛主題有創意!銅鑼灣開咗間全港首創變形金剛主題餐廳,幾特別有創意! 餐廳有兩層,用咗太空飛船嘅設計裝修,亦都放咗超大型柯柏文俾食客打卡!海苔鱈魚包 $65個包係變形金剛個樣,好得意😆小朋友一定好鍾意!質地鬆軟。海苔鱈魚炸得外脆內嫩,好味😋勁脆雞粒 $30小朋友至愛!一啖一粒,炸得脆入面仲充滿肉汁🥰蛋糕 $45/件蛋糕有四個口味:覆盆子香草蛋糕、朱古力焦糖蛋糕、抹茶草莓蛋糕、芒果橙蛋糕。四種顏色一樣都係印咗變形金剛個樣!打卡必食!
變形金剛主題有創意!

海苔鱈魚包 $65

勁脆雞粒 $30
小朋友至愛!一啖一粒,炸得脆入面仲充滿肉汁🥰

蛋糕 $45/件
四種顏色一樣都係印咗變形金剛個樣!打卡必食!

2023-11-24 179 瀏覽
Transformer the Ark沉浸式變形金剛主題餐飲店,剛剛開業的時候去食過一次,食物及環境都唔錯。隔左一段時間再去,都係覺得主題好特別。招牌蟹肉牛油果漢堡包外脆內軟的麵包夾著有機水耕蔬菜,牛油果配炸蟹肉真係好夾,調味不錯、好爽甜鬆軟不黏口,烤脆過的包面也比較香脆勁脆雞粒無炸不歡的我,時時刻刻都想食炸物,雞粒炸得香脆,真係非常好食。必食推介: 海鹽雪糕在香濃的牛奶裡加入海鹽,甜中帶咸滋味,好開胃又別具風味😘總括而言環境食物都不錯,不一定變形金剛迷才能去

招牌蟹肉牛油果漢堡包

勁脆雞粒

必食推介: 海鹽雪糕
在香濃的牛奶裡加入海鹽,甜中帶咸滋味,好開胃又別具風味

😘總括而言環境食物都不錯,不一定變形金剛迷才能去
2023-11-20
  • 蟹肉牛油果漢堡
2023-11-24 84 瀏覽
《 The Ark》香港唯一 Transformers主題嘅餐廳,位於銅鑼灣時代廣場對面馬路地舖,位置都容易搵到🥢安格斯松露漢堡手工製作嘅安格斯牛肉漢堡啲肉真係啱啱好,口感夠軟嫩,每一口都充滿濃厚嘅牛肉香。漢堡內還有特製嘅松露醬汁,帶有淡淡嘅松露香,同牛肉完美搭配,仲有薄薄一層芝士,融化咗係牛肉上🥢藍色星光+四季冰晴四季冰晴主打台灣四季春茶,單喝都有一股清香的茶味。而佢特別之處就係加咗蒟蒻,令飲品更加有層次感。蒟蒻本身帶有彈牙嘅口感,冰涼而又不失茶味。四季冰晴唔會太甜,所以特別適合唔鍾意太甜嘅人飲品中嘅蝶豆花為整杯飲品注入嘅獨特藍色,飲落去,味道清新,青檸嘅加入帶嚟甘酸嘅風味,最特別嘅係蒟蒻同微微嘅薄荷味。蒟蒻令飲品更加有口感,而微薄荷味提供一陣清涼感🥢勁脆雞塊佢嘅外皮炸得金黃酥脆,一咬落去嘅聲音清脆。而啲雞肉都係新鮮多汁,保持住原汁原味

🥢安格斯松露漢堡

🥢藍色星光+四季冰晴

🥢勁脆雞塊
呢間餐廳幾有特色,以transformer 的裝修為主,之前系網上見到有介紹,今次經過附近就嚟試下☺️🥔旋風翹翹薯薯角外酥內軟,口感極佳。金黃色的外皮炸得酥脆,內部的馬鈴薯則保持了綿軟的口感。調味適中,不會過分油膩,配搭醬汁口味更佳。🍕帕爾馬火腿披薩這款披薩採用了厚底,口感尚算輕盈。上面搭配了香氣四溢的帕爾馬火腿,為整個披薩增添了豐富的風味。芝士融化得恰到好處,讓每一口都充滿了滿足感。🐟海苔鱈魚這道菜以鱈魚為主角,搭配了海苔味。鱈魚肉質鮮嫩,口感細膩,炸得香脆。海苔味同鱈魚配搭不錯,加入生菜可以減低油膩感。📍銅鑼灣羅素街38號金朝陽中心地下至1樓A&B號舖 - Transformers: The Ark (銅鑼灣)

🥔旋風翹翹薯

🍕帕爾馬火腿披薩

🐟海苔鱈魚

2023-11-23 66 瀏覽
🐽 黑松露蘑菇pizza佢哋嘅pizza底薄好鬆軟,配上濃郁嘅黑松露同香噴噴嘅蘑菇,絕對係Pizza嘅絕配!每一口都可以感受到黑松露嘅獨特風味,食落好香好滋味🐽 旋風翹翹薯佢哋嘅薯條金黃鬆脆,炸到外脆內軟,食落好好味。每一條粗粗嘅薯條都係完美炸至金黃色,由於好粗嘅關係,入邊仲係會有好鬆脆既口感🐽 海鹽薯條薯條經過特別處理,每一口食落都帶有微微嘅海鹽味道,增加咗啲特別嘅風味,口感偏向脆身,同麥當勞軟腍腍嘅薯條比真係冇得比🤭
🐽 黑松露蘑菇pizza

🐽 旋風翹翹薯

🐽 海鹽薯條
2023-11-23 114 瀏覽
呢日同大少、小妹特登去到銅鑼灣朝聖,事緣大少同學話去左TRANSFORMER餐廳,大少係變形金剛迷,成日話要去,見考完試就同佢朝聖啦!入到去,大少小妹當然嘩嘩聲,除左同變形金剛映相,重好似入左太空船度,重可以響裏面食嘢,佢哋好興奮。勁脆雞塊雞塊好大塊,外皮炸得非常酥脆。每一口咬下去都能聽到脆卜卜的聲音,給人一種非常滿足的感覺。雞塊的內部保持著嫩滑的口感,肉質鮮嫩多汁。此外,還可以點選醬汁來搭配,增添了多一款口味!勁脆雞堡這款雞堡包內含大塊的脆雞扒、沙律醬和新鮮生菜。脆雞扒是這道菜的亮點,外皮炸得金黃酥脆,內部保持著多汁的肉質。沙律醬為整個堡包帶來了一種濃郁的滋味,與脆雞扒的口感相得益彰。生菜的清爽口感為這款堡包增添了一份清新的風味,完美平衡了整道菜的口感。紫晶葡萄這款紫晶葡萄汽水帶來一種清新、提子濃郁的口感,汽水的氣泡使口感更加愉悅。
呢日同大少、小妹特登去到銅鑼灣朝聖,
事緣大少同學話去左TRANSFORMER餐廳,
大少係變形金剛迷,成日話要去,
見考完試就同佢朝聖啦!

入到去,大少小妹當然嘩嘩聲,
除左同變形金剛映相,
重好似入左太空船度,
重可以響裏面食嘢,佢哋好興奮。

紫晶葡萄
係時代廣場對面,見到好搶眼ge變形金剛模型,原來係以變形金剛做主題ge快餐店,咁特別ge主題緊係要試下啦。🍔蟹肉牛油果漢堡🍔$85漢堡個包好特別,因為係由紅菜頭造成,所以顏色係偏紅色,包面有變形金剛圖案,完全附合主題餐廳特色。蟹肉就真材實料,好彈牙,完全唔似一般街邊所謂蟹肉餅,其實只係麵粉,同牛油果醬好夾,同埋蕃茄芝士等配菜一齊食,完全唔會覺得油膩,好味之餘又健康。🍟海鹽薯條🍟$30薯條條條都炸到金黃香脆,但唔會太乾身,屬於幼身,鹽味唔算好出,所以唔會過咸,即使放左一段時間仍然保持脆口,絕對值得一試。🍦海鹽雪糕🍦雪糕幼滑,奶味香濃,海鹽味就好出,咸咸地唔會過甜,夠哂透心涼,食完好似完全解哂熱氣咁。評語環境設計有特色,粉絲打卡一流位置方便易搵食物賣相同主題好配合🐵推介:🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

🍔蟹肉牛油果漢堡🍔$85

🍟海鹽薯條🍟$30

🍦海鹽雪糕🍦

評語
環境設計有特色,粉絲打卡一流
位置方便易搵
食物賣相同主題好配合

🐵推介:🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)
2023-11-23 56 瀏覽
每個男孩都鍾意變形金剛,不論小朋友定大朋友,見到都會為佢着迷。今日特登安排嚟到呢間餐廳,因為周圍都有變形金剛嘅裝飾,絕對比到驚喜身旁嘅男士!蟹肉牛油果漢堡比我想像中好食好多,炸到十分之酥脆,蟹肉都唔少,加埋creamy嘅牛油果,更加有層次感,麵包都整得外層有少少脆,入面就保持到鬆軟。旋風翹翹薯好友薯仔味,亦都走得好香口,重點就係嗰張醬汁到,超好味!不過最令我哋高興嘅,都係個蛋糕,淨係睇外型已經覺得勁靚,打卡一流,啱晒超級fans!蛋糕味道都唔錯!

2023-11-22 47 瀏覽
早排收到公司送既變型金剛月餅,今次就去到鋪頭試下😍一入到去就覺得好有科技感😍 幾好氣氛💛帕爾馬火腿披薩火腿勁多,入口啖啖火腿,好足料火腿咸味配上香葉,令味道多層次!💛黑松露蘑菇披薩店員有幫手切好哂一件件,每一件都有蘑菇而且黑松露醬味道濃郁😍鍾意黑松露醬真係一大享受😋💛蟹肉牛油果裡面有炸蟹肉、芝士,味道都幾驚喜因為炸蟹肉好大塊,咬落去有蟹肉味再配埋芝士,真係唔錯😋而且包既外型係transformers logo,好睇又好食!
早排收到公司送既變型金剛月餅,今次就去到鋪頭試下😍
一入到去就覺得好有科技感😍 幾好氣氛

💛帕爾馬火腿披薩
火腿勁多,入口啖啖火腿,好足料
火腿咸味配上香葉,令味道多層次!

💛黑松露蘑菇披薩
店員有幫手切好哂一件件,每一件都有蘑菇
而且黑松露醬味道濃郁😍
鍾意黑松露醬真係一大享受😋

💛蟹肉牛油果
裡面有炸蟹肉、芝士,味道都幾驚喜
因為炸蟹肉好大塊,咬落去有蟹肉味
再配埋芝士,真係唔錯😋
2023-11-22 70 瀏覽
全球首間變形金剛餐廳,作為戲迷梗係要去趁下熱鬧。樓高兩層,餐廳裝修當然好有特色,有大大個變形金剛模型,就好似置身場景咁,仲要有埋配樂😆我地唔算好餓,主要想飲野解渴,所以每人嗌左杯飲杯之外,叫左兩款食物share。方舟沙拉 - 來一個沙律清清地,菜嘅份量都唔少,配上芝士粉同芒果片;煙肉蘑菇芝士通心粉 - 夠熱好味,芝士會有拉絲感,煙肉蘑菇幾香;藍色星光 - 蝶頭花加上青檸梳打,好清新紫晶葡萄 - 葡萄梳打,解暑一流;四季冰晴 - 用上烏龍茶,加入蒟蒻,口感不錯。見到好多家長帶埋小朋友黎,小朋友都玩得好開心😆
全球首間變形金剛餐廳,作為戲迷梗係要去趁下熱鬧。

藍色星光 - 蝶頭花加上青檸梳打,好清新
紫晶葡萄 - 葡萄梳打,解暑一流;
四季冰晴 - 用上烏龍茶,加入蒟蒻,口感不錯。

見到好多家長帶埋小朋友黎,小朋友都玩得好開心😆
2023-10-28
下午茶
變形金剛主題餐廳登陸左係銅鑼灣時代廣場對面裡面裝修似置身於星際同場景裡面🎬以3D模式播放影像周圍會有燈光效果黎增加視覺感😂令人覺得自己係其中一員進入作戰狀態🥹除左食之外可以同3米高既柯柏文模型打個卡仲有精品購買帶返屋企 🥹勁脆雞堡外層包面印左變形金剛樣上去 🤯 鬆軟雞扒多肉汁油脂肉質內嫩滑 🥹海鹽薯條比想像中淡味 😂唔會好咸新鮮炸起隔左油都保持外脆熱辣辣 👍🏻能量海鹽雪糕小朋友必定會喜歡食雪糕綿滑柔軟口感,香濃帶些小咸味🧂係冰火交替之間 🥹
變形金剛主題餐廳登陸左係銅鑼灣時代廣場對面

比想像中淡味 😂唔會好咸
新鮮炸起隔左油都保持外脆熱辣辣 👍🏻

能量海鹽雪糕
小朋友必定會喜歡食雪糕
綿滑柔軟口感,香濃帶些小咸味🧂
係冰火交替之間 🥹
變形金剛漢堡之《Transformers: The Ark》變形金剛漢堡《Transformers: The Ark》係正時代廣場對面,門面十分悅目吸引,門口有人幫你開門,餐廳有特色及十分型格,裝修以線條為主,感覺似太空船,店內有好多變形金剛裝品,安格斯芝士:招牌菜安格斯係必試,份量十足,個包本身有烘底,安格斯肉質鬆軟,好香牛肉味,入口juicy多汁,芝士十分香濃,麵包面印有標誌logo,吸睛值得打卡, 帕爾馬火腿披薩:本身已切成6份,十分細心,批底好脆口,面頭好多帕爾馬火腿,好香夠大塊,旋風翹翹薯:薯角大大條,薯味好香,外層脆卜卜,鍾意食薯仔既人唔好錯過,總結價錢唔貴,仲可以欣賞到咁多變形金剛,係Fans既你快d黎試下。

2023-11-20
午餐
2023-11-20 35 瀏覽
呢間啲漢堡造型極之趣緻小朋友見到實大嗌鐘意!都多一家大細黎食父母唔使擔心小朋友唔食野🤣🤣同男朋友少少地一齊分享對我就剛好 ,男人可能叫多一兩樣會再飽肚煙肉蘑菇芝士通心粉整體芝士味好香濃蘑菇煙肉碎都算多而且個人食碗通心粉都覺得好夠而且好creamy好奶香藍色星光+紫晶葡萄+四季冰睛夢幻色打卡 ,唔太甜糖槳適中怕甜建議再通知店員方舟沙拉+蔓越莎莎沙律🥗顏色配搭colourful 而且水果同蔬菜都幾新鮮 爽脆鮮甜其實無諗過水果都放得好多下
呢間啲漢堡造型極之趣緻
小朋友見到實大嗌鐘意!
都多一家大細黎食
父母唔使擔心小朋友唔食野🤣🤣
同男朋友少少地一齊分享
對我就剛好 ,男人可能叫多一兩樣會再飽肚

煙肉蘑菇芝士通心粉
整體芝士味好香濃蘑菇煙肉碎都算多
而且個人食碗通心粉都覺得好夠
而且好creamy好奶香

藍色星光+紫晶葡萄+四季冰睛
夢幻色打卡 ,唔太甜糖槳適中
怕甜建議再通知店員

方舟沙拉+蔓越莎莎