2022-07-06 1055 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕又來到一個輕鬆休閒嘅週末,🤪諗唔到食咩嘅時候一於食返老本行喺油尖旺掃下街,😎實行佛系飲食,緣份一到睇啱就食。😝旺角一直行返去尖沙咀途中都會遇到唔小嘅小餐廳,當然都係以中日韓以外嘅餐廳為主。 🥰行吓行吓喺油麻地同佐敦中間就會聞到有烤肉嘅味道,🤪但呢一個並唔係韓燒嗰種氣味,反而近似土耳其烤肉。 😋冇錯啦😋一間黃色為主嘅餐廳裏面就放咗一大串巨型嘅烤肉,🫶🏻正正就係土耳其烤肉嘅精髓,😏喺第二啲國家到絕少見到一大串肉慢慢咁樣轉然之後就有廚師慢慢一忽一忽咁樣割,🤣一場嚟到當然就要試吓究竟呢一個巨型烤肉係點嘅味道😉雜錦肉卷,😋衡量之後就會知道呢一款雜錦肉卷係最抵最重量級嘅享受,😛除咗有羊肉之外裏面仲會有雞肉,😗全部都係會議鐵板煎香再不斷翻炒,😜過程裏面真係越燒越香,🤪再滲上辣椒粉同埋燒烤醬,🤓最後再加埋辣醬,😏咁就形成咗一個又熱辣辣又香噴噴嘅雜錦烤肉卷。 😎裏面除咗啖啖肉之外更加係充滿左狂野嘅味道,😋辣味充足燒肉味特別濃,😇尤其羊肉既有一片片亦有一粒粒非常好咬口,😌而且一啲都唔羶,完全係飽肚又滿足😝🌕最後MoonMoon好滿意依度,除咗卡巴,依度仲有雪糕🍦爆谷,奶昔,款式都
🌕Hello我係Moon🌕

冇錯啦😋一間黃色為主嘅餐廳裏面就放咗一大串巨型嘅烤肉,

雜錦肉卷,
雜錦肉卷
😋衡量之後就會知道呢一款雜錦肉卷係最抵最重量級嘅享受,
完全係飽肚又滿足😝

🌕最後MoonMoon好滿意依度,除咗卡巴,依度仲有雪糕🍦爆谷,奶昔,款式都幾多🌕

Turkeyano (油麻地)
2022-07-04 103 瀏覽
還在躊躇羊肉卷的正確發音。店員已經用流利廣東話問話「你要乜嘢?」Lamb kebab Roll 烤羊肉卷 🫔$88.00即叫即整。打單一人,主理亦是同一人。現實中的一腳踢。手腳算快,十分鐘左右。來得及趕上下一班回家的車。一小時車程回家吃還是暖暖的有人害怕羊咩膻🐑🐑💨,但喜歡的確可以期待哪膻膻的味道,中間有生菜🥬帶甜味,秘製醬汁是BB級數的辣味🌶️,人人都可以吃得到,土耳其風味的辛香料,別具風味夏天食亦很開胃。點餐其間發現可以另加芝士($10.00)不打緊,I'll be back。店員好可愛,見我全「顧舉機」亦好心問句「影相📸️?」亦借手一用🤲🏻。
還在躊躇羊肉卷的正確發音。
店員已經用流利廣東話問話「你要乜嘢?」

Lamb kebab Roll 烤羊肉卷 🫔$88.00
一小時車程回家吃還是暖暖的

2022-07-04 77 瀏覽
喺油尖旺一帶,擁有嘅餐廳非常之多,直頭就令人眼花撩亂亂。有啲餐廳可以提議提前plan好,但調返轉有一啲就都幾適合即興,尤其是追求又快又好味嘅質素。🤤相信喺佐敦同油麻地中間嘅Turkeyano 會係一個幾特別嘅小店。 黃色嘅外表裏面就係正正宗宗嘅土耳其廚房,掛住嘅當然係土耳其最吸引嘅巨大烤肉串,一場嚟到當然要食下啲肉究竟係點樣。💛Lamb kebab roll —- 🌯羊肉卷絕對係招牌食物,喺個巨型烤肉串嗰度掛少少肉,本身都已經係熟透然之後要再放落個鐵板度炒一炒,味道當堂更加突出。🌯我然後再加上生菜蕃茄芝士醬,亦都要再加啲辣味,🌶簡單嘅配搭咁就做出夠晒傳統土耳其嘅味道,份量都依然唔少。 每一啖都充滿爆多嘅肉,🌯羊肉經過烤焗同埋炒完之後除咗更加香另外亦都鎖住到裏面嘅肉汁,加上辣醬嘅包裹令到惹味更加十足,新鮮生菜蕃茄就額外提供濕潤度,🌯越新鮮食越感受到煙燻嘅味道。無論係當正餐定係當小食都非常足夠。😛除咗卷類之外呢一度都仍然有唔少選擇,尤其是最近都新增咗爆谷同埋土耳其雪糕,咁就可以多咗土耳其嘅甜品選擇,小小嘅店舖做出正宗嘅味道,實在係值得一讚😇Turkeyano (油麻地)油麻地彌敦道375-

Turkeyano (油麻地)
2022-07-02 58 瀏覽
又嚟介紹特色小食喇✨!今次想介紹嘅係我平時都好鍾意食但係冇咩點介紹嘅一樣小食嚟㗎🤣。有時可能食飯時間比較少都會買住呢樣小食嚟頂住肚先🤩。而呢樣嘢食就係卡巴啦🌯!今次我就買咗兩款卡巴試下,一齊嚟睇吓佢嘅質素如何啦❤️!食物方面☝🏻#烤雞肉卷($78)首先要介紹嘅呢個卡巴就係烤雞肉卷啦🐔。喺呢度同大家講返先,我嗰日叫嘅嗰兩款卡巴都有額外再加芝士🧀($10),所以成個口感都比較豐富㗎!講返呢個烤雞肉卷先,我覺得呢個烤雞肉卷做得好惹味,而且佢都好足料😋。再加上佢係即叫即整,真係夠晒吸引!#烤羊肉卷($88)跟住要介紹嘅就係呢一款烤羊肉卷啦😍,我覺得既然食卡巴就點都唔可以錯過有烤羊肉嘅卡巴👾,真係另外有一番風味㗎。講返呢個卷個賣相先🥳,就咁睇佢個剖切面真係有好多菜🥰,夠晒健康。另外佢啲烤羊肉粒都粒粒分明,唔會話碎到睇唔到👊🏻。加上佢嘅醬汁都好惹味,成個卡巴我覺得真係冇得輸!👉🏻整體而言我覺得其實呢個份量攞佢來做正餐都夠食😂。評分以🌕表示(滿分為5)賣相:🌕🌕🌕🌕🌑味道:🌕🌕🌕🌕🌑
又嚟介紹特色小食喇✨!

食物方面☝🏻
#烤雞肉卷($78)

#烤羊肉卷($88)

👉🏻整體而言我覺得其實呢個份量攞佢來做正餐都夠食😂。

評分以🌕表示(滿分為5)
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-06-25 84 瀏覽
自從搬咗出嚟出邊住之後,冇住家飯食,因為酒店唔可以煮飯,所以日日都要食外賣。但係有時我又覺得食米線、兩餸飯、壽司、薄餅,日日都食到悶,所以有時都不斷想嘗試下一啲新嘅嘢食,去尋求新鮮感。幸好住喺九龍嘅我哋都有好多嘅選擇,今日就一於試吓土耳其菜。叫咗兩個土耳其卷的外賣食。招牌土耳其炸雞雞塊佢喺油炸鍋入邊炸到香脆,再加埋生菜、洋蔥等配料包裹起嚟,食落特別Sharp Sharp 聲,鐘意香口既朋友仔岩曬。其實其他配料同埋醬汁基本上都差唔多,個卷都係有生菜絲同埋洋蔥絲,但係今次呢個就係肉丸,多咗嘅就係一份辣嘅味道。我鍾意刺激惹味,呢一個比較啱我。我叫嘅套餐可以自己選擇配芝士薯條同埋香辣薯條,佢嘅薯條炸到脆卜卜,香脆熱辣辣特別好食。

叫咗兩個土耳其卷的外賣食。

招牌土耳其炸雞

2022-06-20
2022-06-17 95 瀏覽
Turkeyano油麻地彌敦道375-381號金勳大廈地下7A號舖TURKEY土耳奇食KEBAH , 好多時餐廳會為左吸引人, 將個巨型烤肉架放在門口。KEBAH這街頭小食, 方便又實在飽肚。用包皮WRAP起肉, 生菜絲羊肉小食到, 就特別點份$88烤羊肉卷。成個KEBAH卷好重手, 一手都勉強拎到。中間卷入了生菜絲, 洋蔥, 羊肉。羊肉唔會有羶味$78土耳其佬雞肉就比女朋友架, 怕肥架女生點CHICKEN。個烤雞肉好香帶點咖哩香料芳香, 配入菜入面唔會覺單調淡口,同埋個醬好滋味的。除了KEBAH 仲有PIZZA, 我驚PIZZA要等長時間焗就無點啦。門口黃色好易識。小食 $48CheeseFries kebab ,想食返同一個味道架回憶。
Turkeyano

2022-06-04 72 瀏覽
想來一個異國風嘅快餐🥳喺佐敦依間Turkeyano以外賣為主。門面以黃色作主調,感覺好醒目~主要供應土耳其式kebab丶pizza丶小食,另外仲有冰淇淋。🔶烤羊肉卷$88Kebab都係即叫即整,攞上手熱辣辣,餡料都好豐富,仲夾著好多蔬菜。羊肉帶有濃郁羊味和香料香~🔶炸鷹嘴豆丸子卷 $68Kebab 卷入面以中東傳統小吃Falafel和蔬菜作餡料~炸丸子酥脆香口,有土耳其地道風味。🔶焦糖爆谷$38(中)見到爆谷突然諗起好耐冇食,買咗一筒返屋企一路睇片一路慢慢咬~滿有焦糖甜香。

🔶烤羊肉卷$88

🔶炸鷹嘴豆丸子卷 $68

🔶焦糖爆谷$38(中)

2022-06-04 61 瀏覽
難得今日放假,所以瞓到晏晝兩三點先起身。打算出街買少少嘢食,就返屋企食住睇Netflix。打開OpenRice見到呢間外賣鋪頭有Pizza賣,又咁多好評,就決定試試佢。去到之後揀咗個瑪格麗特pizza,同埋一個芝士薯條。瑪格麗特pizza唔係厚批,而係傳統嘅薄批,口感唔錯。表面有啲蕃茄同埋一層薄薄既芝士,咬落就係澱粉同埋滿滿的幸福感💕芝士薯條好大盒,喺舖頭見住佢即炸,拎到返屋企仲係熱辣辣。芝士半溶,食落更香口。
2022-06-02 40 瀏覽
今日經過逸東酒店對面有間土耳其卷外賣店,黄色店面好搶眼。除咗土耳其卷,仲有炸薯條🍟,炸雞粒,雞翼等小食和pizza🍕Chicken Doner Roll 烤雞肉卷🫔餡料有烤雞肉🐔,蕃茄🍅,生菜🥬,都幾大份,餅皮烤過好香,配上酸酸甜甜嘅沙律醬幾開胃Popcorn Chicken and Fries Box炸脆雞粒配薯條盒炸雞粒同薯條炸到金黃色,好香脆,雞粒加咗胡椒粉少少辣好惹味,份量都幾多。Chicken Wings (6pcs) 雞翼雞翼外皮炸得好香脆,內裏肉質嫩滑juicy, 配上甜酸醬更開胃。

Chicken Doner Roll 烤雞肉卷🫔

Chicken Wings (6pcs) 雞翼

• 烤雞肉卷
📌 Turkeyano📍 油麻地 Yau Ma Tei 📎 @turkeyano 自從屋企樓下嘅土耳其店關閉左之後, 就好久無食無食土耳其嘅特色料理🥹 最近係油麻地行街見到一間黃色嘅土耳其小店💛 裡面嘅廚師都係外國人!!-(👑爲推薦)Chicken Donor Roll $78 👑 Cornflakes Nuggets $68Popcorn Chicken $28Fries $25 -❥ ❥ Chicken Donor Roll 一個超足料嘅烤雞肉卷🌯 雞肉烤得有焦香~ 餡料裡面有生菜, 雞肉等等😍佢嘅香料醃製得好好✨ 唔會蓋過雞肉嘅味道!!!餅皮摻入左醬汁 夾埋一齊食好好👍🏻最重要係夠飽🥹❥ ❥ Cornflakes Nuggets 同平時食嘅雞塊味道好唔同,都幾特別✨因為炸衣係cornflakes整💕 所以超級香脆同埋見到都係即叫即炸💛 香辣辣!!不過略嫌nugget肉質唔夠嫩🙈❥ ❥ Popcorn Chicken滿滿一盒細細嘅酥脆嘅炸雞粒!!!🤎 當snack慢慢食超滋味~😍 同埋份量好多😋❥ ❥ Fries薯條炸得好乾脆🍟-▫️味道:7/10▪️賣相:6.8/10▫️環境:7/1

📌 Turkeyano

Popcorn Chicken $28
Fries $25

❥ ❥ Chicken Donor Roll
一個超足料嘅烤雞肉卷🌯
雞肉烤得有焦香~
餡料裡面有生菜, 雞肉等等😍
佢嘅香料醃製得好好✨
唔會蓋過雞肉嘅味道!!!
餅皮摻入左醬汁 夾埋一齊食好好👍🏻
最重要係夠飽🥹

❥ ❥ Cornflakes Nuggets
同平時食嘅雞塊味道好唔同,都幾特別✨
因為炸衣係cornflakes整💕 所以超級香脆
同埋見到都係即叫即炸💛 香辣辣!!
不過略嫌nugget肉質唔夠嫩🙈

▫️環境:7/10
▪️價錢:6/10
▫️服務:8/1
▪️Overall:7/10

🔍#CY油麻地 #CY土耳其菜 #CY土耳其卷 #CY捲餅 #CY佐敦
🔗 #turkeyano #土耳其美食 #旺角美食 #旺角 #卷餅
2022-05-29 47 瀏覽
Lunch Set✨CHICKEN DONER ROLL🌯 WITH FRIES🍟 AND A DRINK🥤 $88-幾抵食‼️就咁買個Roll都要呢個價錢 宜家仲有薯條同汽水-Chicken roll🌯味道唔錯 入面雞肉🐥份量幾多-醬汁岩岩好 唔會過多或過小 好怕食到成口醬-生菜同洋蔥 好爽脆 中和成個配搭 幾清新-#薯條🍟 新鮮炸起 放左一陣都仲好脆 -✨ #Margherita 瑪格麗特披薩🍕 10吋 $128-係薄批🫓 但又未到脆餅-上面芝士好多 芝士🧀味超級濃-仲配左三色點醬 帶點辣嘅乳酪醬 加埋pizza🍕味道好好👍🏻#濃味人士 #芝士愛好者 一定中意
Lunch Set
-係薄批🫓 但又未到脆餅
-上面芝士好多 芝士🧀味超級濃

2022-05-28
  • 烤雞肉卷
星期六去開九龍區買野夜晚想休息下唔想煮飯見到好多人推介呢間土耳其外賣小店等我今日又買返屋企試下先😋離遠已經見到呢間黃色外牆既小店好sharp食物種類都幾多除左有特式卷餅仲有pizza、小食、Smoothie同雪糕心大心細唔知揀邊款好😆烤雞肉卷 Chicken Doner Roll ($78)卷餅即叫即製,熱辣辣,雞肉好juicy加埋秘製醬汁同蔬菜好清新❤️炸脆雞粒配薯條盒 Popcorn Chicken and Fries Box ($78)拎上手已經聞到好香炸雞味仲要即叫即炸熱辣辣🥰份量都幾多兩個人share剛剛好炸雞粒脆卜卜Mango smooth shake($48)今日天氣咁熱係要飲啲冰凍既飲品芒果控揀左杯芒果smoothie🥰用新鮮芒果打成好香椰奶味,消暑一流💯

星期六去開九龍區買野
夜晚想休息下唔想煮飯
見到好多人推介呢間土耳其外賣小店
等我今日又買返屋企試下先😋
離遠已經見到呢間黃色外牆既小店好sharp
食物種類都幾多
除左有特式卷餅
仲有pizza、小食、Smoothie同雪糕
心大心細唔知揀邊款好😆

烤雞肉卷 Chicken Doner Roll ($78)
卷餅即叫即製,熱辣辣,雞肉好juicy
加埋秘製醬汁同蔬菜好清新❤️

拎上手已經聞到好香炸雞
仲要即叫即炸熱辣辣🥰
份量都幾多
兩個人share剛剛好
炸雞粒脆卜卜

Mango smooth shake($48)
今日天氣咁熱係要飲啲冰凍既飲品
芒果控揀左杯芒果smoothie🥰
用新鮮芒果打成
好香椰奶味,消暑一流💯
  • 烤雞肉卷
📍 Turkeyano 🦔⸒⸒ 油麻地彌敦道375-381號金勳大廈地下7A號舖早幾日經過見到佢哋下午茶時間168有兩個14吋pizza😲小編見咁抵就買左返屋企食~ 另外佢哋都有推出新嘅飲品 就順便買咗一杯☺️夏威夷雞肉pizza $168因為小編平時勁鍾意食芝士🤣 所以兩個Pizza都揀咗同一款🤓Pizza批邊幾脆 上面鋪滿左雞肉粒 食落去芝士味都好重🤍Mango smoothie shake $48飲落去奶味濃郁 亦都有香甜嘅芒果味🥰平時鍾意食好甜嘅芒果 可以試吓!除咗芒果味之外 仲有香蕉同埋雜果🙆🏻🔖 @turkeyano
📍 Turkeyano 🦔⸒⸒

早幾日經過見到佢哋下午茶時間168有兩個14吋pizza😲

夏威夷雞肉pizza $168
Pizza批邊幾脆 上面鋪滿左雞肉粒 食落去芝士味都好重🤍

Mango smoothie shake $48
飲落去奶味濃郁 亦都有香甜嘅芒果味🥰
平時鍾意食好甜嘅芒果 可以試吓!
除咗芒果味之外 仲有香蕉同埋雜果🙆🏻

🔖 @turkeyano

2022-05-15 63 瀏覽
今次嚟到佐敦幫襯呢一間🇹🇷土耳其餐廳,地方唔大,但係竟然有土耳其雪糕🍦賣,不過今日淨係想食鹹嘢,所以主力都係買咗土耳其佬卷。 我同朋友分別嗌咗:脆皮雞卷$78朋友嗌咗呢一個雞卷🍗,果然香脆,睇住師傅攞出嚟將件雞扒切成一塊塊,再用生菜、醬汁包起來🫙,咬落口仍然有卡擦卡擦嘅聲音。烤羊肉卷$88最鍾意就係食佢嘅羊肉卷🐑,唔會好似蒙古羊肉嘅羊騷味, 佢嘅香料亦都唔會蓋過羊肉嘅味道,總體而言亦都唔會係一個咸字,加埋生菜,感覺都幾健康同埋清新。🥰朋友一陣間去健身,我哋仲嗌多杯$48嘅 Mango smothie🥭不同於美國或者係歐美國家嘅奶昔,我覺得土耳其嘅奶昔唔會好甜,同埋芒果應該揀咗巴基斯坦種,相較起泰國或者係越南呢啲食開嘅芒果品種,佢唔會極之甜,但有淡淡的芒果幽香,我覺得佢其實同奶昔更加相夾。😁——————為食分界線——————📍 Turkeyano (油麻地)油麻地彌敦道375-381號金勳大廈地下7A號舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $80#mariofatfat #hkfoodie #
我同朋友分別嗌咗:

脆皮雞卷$78

烤羊肉卷$88

——————為食分界線——————
📍 Turkeyano (油麻地)
油麻地彌敦道375-381號金勳大廈地下7A號舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $80
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #馬利奧土耳其菜 #Turkeyano #油麻地 #彌敦道 #脆皮雞卷 #烤羊肉卷 #土耳其 #土耳其佬卷 #kebab #香脆 #Mangosmothie #mango #smothie
2022-05-10 31 瀏覽
📍 土耳其佬 呢間土耳其菜外賣店之前小編食過一次🙌🏻上一次食pizza今次就叫咗佢哋嘅卷試試☺️炸鷹嘴豆丸子卷 $68卷入邊包左唔少醬汁同生菜🥬 咬落去爽口中間夾住幾粒鷹嘴豆 好味😋鷹嘴豆泥配皮塔餅 $68一大兜鷹嘴豆泥醬再配兩大塊皮塔餅🤤塗少少醬夾埋一齊食已經好夠味~ 覺得就咁食太寡嘅話可以自己加啲配料Mango smoothie shake $48夏天到係時間飲返杯shake 呢款芒果shake飲落去好香芒果味 奶味都重😋
📍 土耳其佬
呢間土耳其菜外賣店之前小編食過一次🙌🏻