6天前 0 瀏覽
這次的美食之旅中,我品嚐了兩道令人難以抗拒的佳餚,分別是Homemade Smoked Salmon Sourdough -自家製煙薰三文魚(威士酒配粗薯條、水煮蛋、酸種麵包、水瓜柳忌廉芝士醬和New Zealand Rib Eye -香煎紐西蘭肉眼配粗薯條、燒肉汁 、青檸柚子汁雜菜沙律。 自家製煙薰三文魚這道煙薰三文魚搭配威士酒、粗薯條和水煮蛋,還有水瓜柳忌廉芝士醬,味道鮮美。三文魚的鮮味在每一口中都得以展現,配合酸種麵包的香脆,口感非常清新,毫無油膩感。每一口都讓人感受到食材的原汁原味,健康又美味 香煎紐西蘭肉眼肉質鮮嫩多汁,份量十足,讓人感到物超所值。搭配粗薯條和燒肉汁,讓整道菜更加豐富。特別值得一提的是,青檸柚子汁雜菜沙律意外地與肉眼形成絕佳搭配,清新的口感為整道菜增添了一絲清新,令人印象深刻。南瓜湯份量適中,味道可圈可點。總的來說,這次的用餐體驗讓我對這兩道主菜印象深刻。無論是自家製煙薰三文魚的清新口感,還是香煎紐西蘭肉眼的肉質鮮嫩,都是值得一試的美味佳肴
自家製煙薰三文魚

香煎紐西蘭肉眼

南瓜湯
份量適中,味道可圈可點。

2025-02-08
  • Turning Point Bowl
有時揀Coffee Shop食晚飯都幾好,可以帶部note book做下嘢,靜靜哋。美麗華有一間地方都幾大嘅coffee shop,近日推出新dinner menu,都幾唔錯。香煎比目魚配水瓜柳荷蘭汁一嚟就睇中呢個dinner set,用紫薯做薯蓉,配翠玉瓜、蘆筍,色彩繽紛,增加食慾!比目魚嘅魚皮煎得好香脆,味道很好。大蝦墨魚汁意大利粉店員話墨魚汁意大利粉偏鹹,可以揀少鹽或者走鹽。我哋揀咗少鹽,味道啱啱好喎。兩隻大蝦有蝦膏,肉質爽彈。墨魚汁嘅醬汁香濃,非常推薦!套餐可以配柚子沙律或者是日餐湯,柚子沙律非常清新,而今日餐湯係南瓜湯,滿滿南瓜香。

香煎比目魚配水瓜柳荷蘭汁
比目魚嘅魚皮煎得好香脆,味道很好。

大蝦墨魚汁意大利粉
店員話墨魚汁意大利粉偏鹹,可以揀少鹽或者走鹽。
我哋揀咗少鹽,味道啱啱好喎。
兩隻大蝦有蝦膏,肉質爽彈。墨魚汁嘅醬汁香濃,非常推薦!

2025-02-13
2025-02-09 0 瀏覽
餐廳設計得好靚,座位嘅選擇都有好多,有小梳化及搖籃等等,坐得舒服,係一個同朋友傾偈嘅好地方。頭盤 今次嘅精選餐湯係南瓜忌廉湯,忌廉湯非常幼滑,但係南瓜嘅味道就非常濃郁。Turning Point Bowl 配料包括吞拿魚、雞絲、溫泉蛋、牛油果、酸種麵包、紫薯沙律、羽衣甘藍和雜菜沙律,整體沙律搭配青檸柚子汁,每一個配料都別出心裁。吞拿魚塊有黑白芝麻圍邊,香香脆脆,令吞拿魚更突出。牛油果擺盤精美,將牛油果切開後以扇形展開。紫薯球用料十足,而且保留了紫薯的纖維,十分難得。沙律用了柚子味的沙律汁,甜酸得宜。香煎大蝦、龍蝦汁 新鮮手造墨魚汁扁意粉 大蝦開邊煎熟,上面用魚子點綴,美觀之餘,味道相得益彰,咬開鮮味十足。墨魚汁扁意粉新鮮手工製作,口感厚實同時咬落特別有咬韌。芒果芝士蛋糕芒果啫喱舖在頂層,中間係芒果味芝士蛋糕,底層是厚實的餅底。入口細膩,果氣芬香。熱伯爵紅茶 熱茉莉綠茶

頭盤

Turning Point Bowl

香煎大蝦、龍蝦汁 新鮮手造墨魚汁扁意粉

芒果芝士蛋糕

熱伯爵紅茶

熱茉莉綠茶

2025-02-08 0 瀏覽
呢間cafe喺疫情期間我嚟咗好多次,嗰時覺得都幾健康又好食,疫情後都同朋友嚟過幾次,不過今次係隔咗一年先再嚟…我叫咗個有吞拿魚同沙律嘅turning point bowl,加錢要咗個水牛城雞翼,同一杯mocha,但真係對佢嘅味道有啲失望…首先吞拿魚嗰碟,吞拿魚同沙律同牛油果都冇乜問題,但嗰塊酸種麵包一咬落去有陣油益味,我本身好鍾意食酸種麵包嘅,諗住忍耐下陣味食咗佢啦,但第二啖後真係頂唔順,嗰浸油益味真係搞唔掂,另外佢有少少雞肉嘅,可能因為呢碟嘢係凍食,所以雞肉會有啲啫喱黐住,我都麻麻哋好似未解凍咁跟住嗰個跟餐平$10,加咗$38要嘅水牛城雞翼,我覺得呢個真係唔應該放落餐牌,佢除咗勁酸,係冇其他味道,辣味或其他調味都食唔到,嗰隻酸味亦都係冇任何味道層次,總之係一個酸字,因為唔想浪費,我又試過將另上俾我嘅柚子沙律汁加落雞翼到,再試,但其實真係唔得,所以第三隻真係食唔落去…至於杯mocha,餐牌寫70%比利時朱古力(無糖),所以有啲期待,點知除咗好重奶味之外,得好淡好淡嘅咖啡同朱古力,早知就乖乖哋叫番americano飲因為呢個質素,我好奇地上嚟openrice睇食評,見好多人話服務唔好,咁

因為呢個質素,我好奇地上嚟openrice睇食評,見好多人話服務唔好,咁老實講今日除咗成餐飯冇俾杯水我之外,啲職員係正常服務嘅,又唔覺得冇禮貌。

埋單$240,呢次應該係我最後一次喺度食了
2025-02-08
2025-02-06 0 瀏覽
喺美麗華一期GU隔離原來有間cafe,擺左啲好靚嘅圓碌碌籐椅,吸引左我地入去試下。野食款式都幾吸引而且唔貴。All day breakfast, 份量好大!包括三文魚,話梅漬車厘茄,炒滑蛋,豬肉腸,煙肉,大啡菇,雜菜沙律配青檸柚子汁,酸種牛角包,英式鬆餅配大黃士多啤梨醬&濃縮奶油醬。真心非常齊全,由其將平時afternoon tea必備嘅scone放埋落去,好加分因為真心好食!😍加拿大保濕豬架配蜜糖芥末醬。除左主角嘅豬架好juicy同埋肉質嫩之外,底下嘅雜豆醬汁都勁正!係撈埋左豆、切粒紅蘿蔔、切粒火腿製成嘅,味道微酸超開胃!旁邊仲有蜜糖芥末醬。生薑蜜糖鮮奶,凍天飲啲薑嘅野好暖胃☺️係真係有生薑碎喺入面,個蜜糖又好好味,呢杯野超推介呀!

2025-02-06
🍝香煎大蝦、龍蝦汁新鮮手造墨魚汁意粉|💰$168🥗ᴛᴜʀɴɪɴɢ ᴘᴏɪɴᴛ ʙᴏᴡʟ|💰$148🦑天婦羅魷魚|💰$48(跟餐價)🍰開心果提拉米蘇|💰$58(跟餐價)美麗華廣場新發現性價比高cafe!除咗有新鮮手造意粉,仲有各款沙律、甜品,dinner set包埋前菜(湯/沙律)、飲品,另外仲可以用優惠價點小食/甜品,餐廳行小清新路線,打卡一流🍝香煎大蝦、龍蝦汁新鮮手造墨魚汁意粉,份量超大,兩個人share都有7成飽😂大蝦上有魚籽非常有誠意✨醬汁惹味、意粉彈牙~🥗ᴛᴜʀɴɪɴɢ ᴘᴏɪɴᴛ ʙᴏᴡʟ,真係超大份,海量沙律菜+極大牛油果+雞肉+溫泉蛋+紫薯蓉,吞拿魚非常厚切+鮮甜🦑天婦羅魷魚,是日MVP,炸衣好酥脆、魷魚肉勁彈牙,大推👍🏻🍰開心果提拉米蘇,texture真係好一絕,略嫌手指餅咖啡味有啲重,蓋過咗開心果味,但整體都係好好食~
🍝香煎大蝦、龍蝦汁新鮮手造墨魚汁意粉|💰$168
🥗ᴛᴜʀɴɪɴɢ ᴘᴏɪɴᴛ ʙᴏᴡʟ|💰$148
🦑天婦羅魷魚|💰$48(跟餐價)
🍰開心果提拉米蘇|💰$58(跟餐價)

首先去到餐廳完全冇人招呼帶入位。坐低咗之後完全冇人諗住過嚟take order, 要客人親自行去收銀叫嘢食!問佢喺位度落order定係喺收銀度落order?佢話咁你都嚟咗咪喺度嗌埋囉短頭髮收銀嘅女仔態度極差西口西面咁。啲嘢食就普通到唔普通。下午一個tea set一個炒蛋一個沙律,加一個大啡菇,連埋+1服務費60幾蚊。但係全程其實冇人serve憑咩收人服務費。垃圾餐廳以後都唔會食。

2025-01-01 484 瀏覽
今日再訪依間位於美麗華入面嘅靚靚cafe❤️ 悠閒渡假風嘅設計,令人舒適又放鬆😙 特設滕椅座位😍 超級有feel 啱曬打卡👍 試咗一份下午茶餐✅ 內含自家煙薰三文魚、迷你酸種牛角包、牛奶滑蛋、青檸柚子汁雜菜沙律,份量輕盈啱曬做下午茶❤️ 牛角包熱辣辣,入口酥脆鬆化,加上鹹香惹味嘅煙三文魚,滋味一流😋 牛奶滑蛋香滑多汁,蛋味濃香😙 沙律清新又開胃😆 成個茶餐組合好match📍 甜品㨂咗一件原味巴斯克🌟 口感軟滑細膩,滋味濃郁甘香,入口每一啖都充滿芝士嘅馥郁☺️ 濃而不膩,唔會太有負擔👏 自家製太妃糖拿鐵咖啡上以天鵝拉花作點綴,拉花精緻美觀打卡一流🌟 咖啡入口順滑醇香,啡味濃而不澀,啡香處處,中間帶有太妃糖嘅甜美滋味,好正❣️

原味巴斯克
自家製太妃糖拿鐵咖啡

下午茶
原味巴斯克
自家製太妃糖拿鐵咖啡
2024-12-30 415 瀏覽
Dinner set個牛油果他他多士比較迷你,魚柳扁意粉味道正常,魚柳好大塊煎香咗,份量好夠飽,overall性價比都ok. 不過店員態度麻麻,少少影響用餐心情。環境係商場一個corner半開放嘅,拍住出面商場人來人往,唔係chill cafe嘅感覺,定位有啲唔上唔落。
2024-11-25 747 瀏覽
Lunch time 經過美麗華商場見到呢間cafe,環境唔錯喎,就入去食個lunch 先叫左個牛扒lunch set,有沙律前菜,同一杯Earl grey ,牛扒5成熟都幾好食既👌🏻問題係店員既服務態度就好一般喇我分別同左一個男店員同女店員講想要一杯水,佢地應完但遲遲都未上😂😂到最後埋單再同另一位男店員講先有杯水飲下,講真又唔係多客,嗰兩個店員仲好得閒係道傾計🫢食物質素固然重要,但員工既態度同服務都係唔可以忽視既,呢一點真係要改善一下!

問題係店員既服務態度就好一般喇
2024-10-15 1563 瀏覽
強烈推薦大家試吓香煎鴨肝日本黑豚肉野菌忌廉意大利飯 想講呢個真係超好食!朋友第一啖已經隻眼發亮第一句係:好X好食 忌廉超掛汁 同埋真係勁多菇 份量啱啱好 食完唔會覺得好漏 lunch set包埋沙律同嘢飲 都係勁抵食!!朋友話:介紹完佢會唔會好快sold out 芒果芝士蛋糕 仲有得畫盤!店員畫得超靚 偷偷地同大家講除咗有開心果TIRAMISU同蛋糕仲有開心果WAFFLES同西多士認住香煎鵝肝黑豚肉野菌意大利飯 係必叫 環境好適合打卡 坐得都幾舒服一啲都唔擠迫
店員畫得超靚 偷偷地同大家講
除咗有開心果TIRAMISU同蛋糕
2024-10-12 1373 瀏覽
星期日晚尖沙咀呢間餐廳冇咩人,不過我哋都有提早上OpenRice book枱,因為有9折😏餐廳有dinner sets,價錢介乎$98-$268之間,視乎主菜。頭盤3揀1,可以揀湯🥣、柚子沙律🥗或者煙三文魚牛油果他他多士。主菜都有唔少選擇,有意粉🍝,risotto,burger🍔,rib eye 🥩 。餐飲可以免費揀熱嘅Earl Grey茶☕️或者熱嘅茉莉綠茶🍵。Upgrade其他飲品或者加小食/甜品可以有減$10優惠。我哋叫咗以下食物:✅柚子沙律🥗沙律菜好新鮮,柚子沙律汁酸酸甜甜,幾開胃👍🏻✅香煎鯛魚柳野菌忌廉鰻魚汁扁意粉🍝魚柳煎得好香,最緊要係冇骨😂意粉好creamy,有大量野菌,幾好味👍🏻✅Turning Point Bowl健康之選👍🏻有沾滿芝麻嘅吞拿魚、雞肉粒、溫泉蛋、牛油果🥑、酸種麪包🍞、紫薯沙律、火箭菜、羽衣甘藍、配柚子沙律汁。勁清新,超健康版all day breakfast,仲要好大份,食晒都好飽🫃🏻✅美國和牛芝士牛油果漢堡🍔份量好大,塊和牛漢堡好juicy,但唔會整淋塊包,包面仲好脆,配埋牛油果係錦上添花🤗鬼佬表示滿意😌4個人埋單(加一再9折番😂)$572,以晚餐嚟講

我哋叫咗以下食物:
✅柚子沙律🥗
沙律菜好新鮮,柚子沙律汁酸酸甜甜,幾開胃👍🏻

✅香煎鯛魚柳野菌忌廉鰻魚汁扁意粉🍝

✅Turning Point Bowl

✅美國和牛芝士牛油果漢堡🍔

4個人埋單(加一再9折番😂)$572,以晚餐嚟講性價比算高,環境舒服,又(好似)冇限時,係一個唔錯嘅聚餐選擇😌
2024-10-06
2024-10-02 1118 瀏覽
@turningpointbycoffeeart (尖沙咀)at @miraplacehk .健人很適合的餐點??👇1.the turning bowl $148 (晚餐有set).一望就好有健人「all day breakfast」嘅感覺!份量真係幾多!雖然圖未必望得好出!所有食材都算清淡調味!對於有飲控嘅人其實好好👇.厚切芝麻吞拿魚👉新鮮;口感唔錯!黑芝麻提味牛油果👉熟度 偏中間 紫薯👉原汁原味🤣雞肉粒👉柚子醬 份量都唔少 幾surprised;clean嘅!麵包👉似法包rather酸種;有牛油;脆 但好一般 當餅底使用就啱!沙律菜👉如果有需要走黑醋記得同佢地講.我個人係你鍾意嘅!雖然整體淡身偏clean..但要係出邊揀clean得來你又覺得入口唔錯嘅餐點少之又少!所以我個人認為!可以的!🤣.價錢作為cafe餐點都好均真可以!.2.香煎鯛魚柳野菌鰻魚汁扁意粉 $128.本身睇openrice review見圖好似鯛魚超大!但實際 份量唔算少 但唔係真係咁大🤣anyway.. 味道如何呢?.都係感覺偏淡口 唔係唔好.. 但未必係意粉控追求嘅味道!麵少少dry!鰻魚汁存在感唔算高!魚都
at @miraplacehk
健人很適合的餐點??👇
1.the turning bowl $148
(晚餐有set)
份量真係幾多!雖然圖未必望得好出!
所有食材都算清淡調味!
對於有飲控嘅人其實好好👇
厚切芝麻吞拿魚👉新鮮;口感唔錯!黑芝麻提味
牛油果👉熟度 偏中間
紫薯👉原汁原味🤣
沙律菜👉如果有需要走黑醋記得同佢地講
我個人係你鍾意嘅!
雖然整體淡身偏clean..
價錢作為cafe餐點都好均真可以!
2.香煎鯛魚柳野菌鰻魚汁扁意粉 $128
本身睇openrice review見圖好似鯛魚超大!
但實際 份量唔算少 但唔係真係咁大🤣
anyway.. 味道如何呢?
都係感覺偏淡口
唔係唔好.. 但未必係意粉控追求嘅味道!
麵少少dry!
鰻魚汁存在感唔算高!
魚都係 味道可以 但整體成個set嘅口感偏dry!

2024-09-27 716 瀏覽
食物、咖啡好普通,啲服務極盛時期既澳牛咁,留位「電話幾好?」「等陣」「等等」,一句招呼都無,俾錢亦無句「多謝」,咁唔開心唔好做啦,仲要做飲食,真係唔明點解咁多讚好,真係好九唔搭八嘅餐廳。
2024-09-10 982 瀏覽
三個Friends 落左TST 行街 ,攰攰地想搵個地方坐下,是但search OpenRice 睇吓美麗華有冇啲好坐,咁揀咗依間試吓…地方以全open 形式,三點幾去到都有六七成人,好想飲杯嘢坐下吹下,依間啱唒⋯⋯叫左杯ice mocha , 熱情果soda , 柚子雞翼,一個煙三文蛋窩夫…. 杯ice mocha 有點兒淡,熱情果soda 就正常,柚子雞翼一般,如果面唔塗蜜糖可能冇味,個窩夫ok , 反而個牛油果溶反宜調得幾好味⋯⋯埋單$275

埋單$275

2024-09-08