2022-12-10 320 瀏覽
話咁快又到聖誕,每一年都要揀個靚蛋糕增添過節氣氛🥰 行過yoho 俾呢間蛋糕吸引到,買左幾個返去同家人share!🪵飄雪聖誕麻糬樹頭蛋糕:聖誕唔少得樹頭蛋糕Yule log🥰外層軟朱古力加上內層軟滑Oreo忌廉,再包住原條麻糬,口感煙韌豐富味道香甜!表面用朱古力模仿樹頭紋理,再加上雪白糖霜、薑餅人朱古力同柚子鮮忌廉,賣相好精緻❤️🎅🏼小紅帽件裝蛋糕:好少見到咁精緻既冷帽紋理🧶黑車厘子醬同紅絲絨牛油蛋糕配搭較為清新,乳酪慕絲酸甜味道剛剛好🎄星願聖誕樹件裝蛋糕:可愛聖誕樹造型十分搶眼🫶🏻以芒果乳酪慕絲為主,內層有芒果茸以及原味牛油蛋糕🦌聖誕小鹿件裝蛋糕:打卡必選🥰73%朱古力慕絲包住脆莎榛子醬以及紅絲絨牛油蛋糕,將濃郁朱古力味道大大提升!⛄️小白雪件裝蛋糕:高雅同可愛集於一身既冬日雪花x珍珠造型❄️益力多味慕絲夾住乳酪爆珠同原味牛油蛋糕,口感比想像中輕身,甜而不膩

2022-11-28 126 瀏覽
今日嚟到Yohomall~~買左呢個qq鮮奶麻薯杯🥛🥛🙈早排已經見到社交平台女好多人推介!!!佢有2款味道~我就揀左Oreo口味啦😎😎❤️$25一杯 又唔算貴~佢佢地標榜用優質鮮牛奶做原材料🤫🥛麻薯又香又細滑~也有牛奶味。超正呢❤️Oreo一齊食係好正🫣🫣🤪一灘QQ軟軟的東西一樣特別的新奇💛吃起來很香奶味外面裹着oreo碎,口感很特別😆😆😆🥛一杯100mL

佢佢地標榜用優質鮮牛奶做原材料🤫🥛

麻薯又香又細滑~也有牛奶味。超正呢❤️
Oreo一齊食係好正🫣🫣🤪
一灘QQ軟軟的東西一樣特別的新奇💛
吃起來很香奶味外面裹着oreo碎,口感很特別😆😆😆

🥛一杯100mL
2022-11-09 86 瀏覽
twinkle baker décor佢既蛋糕係會一次又一次幫襯既😆💕今次揀左鬼馬系列既power up !bro!呢種懷舊街機嘅款式蛋糕好少有,同好特別😍😍打卡同慶祝真係一流🎉😄蛋糕口味仲要係朱古力mousse,加埋脆脆口感嘅阿華田脆醬,如果係朱古力控就唔好錯過喇😋😋🍫佢除咗網上可以訂之外仲可以whatsapp,好方便,店員態度仲好好tim👍仲見到佢有啲散水餅套餐同其他蛋糕款都好特別🥰🥰🥰大家都試下,買黎都幾有心思吖
twinkle baker décor
佢既蛋糕係會一次又一次幫襯既😆💕

今次揀左鬼馬系列既power up !bro!

如果係朱古力控就唔好錯過喇😋😋🍫

慶祝紀念
生日
2022-07-09 272 瀏覽
七月是我birthday month ❤︎ 見到靚蛋糕特別想買來試試。剛好見到Twinkle Baker 新推出的「QQ Mochi」以pastel粉色為主,繽紛賣相已令人心情大好,所以買來試一試。蛋糕內嘅麻糬口感Q彈煙靭,再配上不同口味嘅軟滑鮮忌廉,口感層次提升。而且size細細件,一次過試幾款不同口味也不會有罪惡感呢。「QQ Mochi」系列有六款口味。日台口味之選有抹茶紅豆、大甲芋泥;追求香濃口味的有花生、黑芝麻;果香之選則有草莓和柚子。我個人比較喜歡柚子,柚子蜜牛油蛋糕配上Mochi,口感已很豐富。再加上檸檬忌廉和糖漬檸檬皮,非常清新,酸甜平衡得很好,一點都不膩!慢慢享受一場味覺與視覺之旅。

QQ  mochi

大甲芋泥
抹茶和黑芝麻
抹茶QQ  mochi
2022-02-25 525 瀏覽
🔼好可愛的恐龍蛋糕☺️上面隻恐龍好百厭🤣 鐘意係美祿湖浸「泥漿浴」,所以個恐龍蛋糕都因為咁叫「MILO®髒髒龍」🔼其實個蛋糕咁得意真係唔捨得切,唸咗好耐邊到落先刀😂 最後決定係蛋糕後面落刀,盡量令隻恐龍仔最遲瓦解🔼個蛋糕裡面係濃濃嘅朱古力牛油蛋糕同清爽嘅美祿慕絲,上面再鋪上脆口嘅美祿可可球同朱古力脆莎榛子醬😚有層次~我本新以為朱古力加美祿一定會好甜,但又估唔到佢甜度又ok 啵~食完一件都唔會好漏~ 同埋我覺得美祿慕絲個層出色,一咬落去慕絲係口腔融化,美祿味道慢慢滲出,幾有after taste~

外賣自取
Gimmick十足📍Twinkle Baker Decor -富士山下($388-6吋)女朋友生日,訂左呢個富士山下慶祝😘女朋友最中意綠茶/抹茶/培茶味嘅甜品,呢個cake岩晒😋🤘🏻呢個cake由白朱古力慕絲、士多啤梨洗心做上層,入面仲有啲紅寶石朱古力脆珠,甜得黎都唔算腬,質地好細滑,好軟腍腍,彈彈下😋下層由抹茶牛油蛋糕、抹茶軟朱古力、抹茶曲奇碎等等組成,抹茶味十足!同埋都幾厚實😹如果唔中意食抹茶可能覺得有少少苦澀,因為個抹茶味都幾濃😋本身睇落咁細個,仲問佢有冇得訂大啲,不過原來係standard size😎六個人食呢個蛋糕都好飽,雖然每人只係分到細細一舊,但係都好重好足料✨
Gimmick十足📍Twinkle Baker Decor
富士山下($388-6吋)

富士山下
2021-12-26
富士山下
2021-10-09 588 瀏覽
發現身邊好多人都係今個月生日 然後就不停要買生日蛋糕 對我黎講 如果無乜時間準備 又想靚想特別啲 又方便買既話 Twinkle真係不二之選 因為啲款式始終特別啲 多選擇嘛 今次就揀咗呢個招財比比 朋友鍾意白色貓貓 所以呢個真係幾岩心水 呢個蛋糕係好立克慕絲同焦糖脆珠製成既 老實講 我唔係好食到焦糖脆珠😂😂而個好立克味相對偏甜 小小漏 但小朋友就好鍾意😂

2021-10-05
2021-10-09 101 瀏覽
爸爸生日就訂個蛋糕同佢慶祝下 雖然爸爸唔係好鍾意食蛋糕 但影相打下卡都要嫁啦😂😂😂因為本人既爸爸係一個極之鍾意飲啤酒既人黎 所以一見到呢個蛋糕就知係啦 要訂佢啦 呢個蛋糕係柚子鹹檸啤慕絲蛋糕 未食之前我完全係幻想唔到個味會係點 但我相信整得呢個配搭應該唔會難食 當我食第一啖既時候 我就知 我無揀錯 食落去唔會好濃味 唔會好漏 好清新既感覺 都幾唔錯 睇得 食得👍🏻👍🏻

2021-10-02
2021-09-17 508 瀏覽
Twinkle Baker Décor 越開越多分店,好多大型商場都有一間,成日行街都會見到display出黎嘅蛋糕個個都好精緻,耐唔耐仲會有特別款式推出添呀。為左迎合中秋節,佢地最近仲推出左Gudetama「懶懶閒遊太空」系列,分別有「梳乎到月球」6寸蛋榚,同埋「梳乎小行星」小蛋榚。由於好朋友今日生日,所以預先訂左個6寸嘅「梳乎到月球」蛋榚同佢一齊慶祝。呢個蛋榚造型非常精緻,以星空為主題,Gudetama坐上漆黑同深藍交錯嘅夜空造型飛船,賞月賞到上月球! 蛋黃哥懶懶地訓左係月球上,睇落非常之hea,以朱古力呈現嘅佢,望起黎極之可愛。月球部分呈暖黃色,係以呂宋芒慕絲蛋榚製成嘅,造得相當仔細,連月球表面嘅隕石坑都細緻地刻劃出黎。切開慕絲蛋榚後有好香甜嘅芒果肉,食落芒果味非常香濃,配埋煙煙韌韌嘅椰汁麻糬粒同埋海綿蛋榚,味道簡直無得頂呀!底下係夜空造型飛船,以朱古力牛油蛋榚加上一層牛油忌廉整成,再係旁邊加上彩色朱古力去代表星球,真係極有創意,用黎打卡,簡直一流。至於包裝方面,就連蛋糕盒都精美過人架,拎住佢返屋企途中真係引黎途人望過黎架,不過蛋榚盒體積都相當大,記住訂蛋榚前要清下雪櫃,預留足夠

至於包裝方面,就連蛋糕盒都精美過人架,拎住佢返屋企途中真係引黎途人望過黎架,不過蛋榚盒體積都相當大,記住訂蛋榚前要清下雪櫃,預留足夠嘅空間呀。
2021-08-22 408 瀏覽
適逢媽媽生日,老人家鐘意壽桃,買個壽桃蛋糕實啱!🍑🍑🍑本來都係貪呢間嘢d蛋糕造型令,但原來佢味道都唔差!係好味窩!😋😋😋呢個桃造型蛋糕,外表同真壽桃一樣!係糖霜!唔會太甜。☺️☺️☺️入面係海綿蛋糕加桃肉。海綿蛋糕軟硬適中,桃肉鮮甜,配合得啱啱好!絕對對得住個價錢啦!🤪🤪🤪最後要講下個餅底,又真係硬得滯🙃不過我個人不嬲都唔係好like餅底,所以無所謂啦!佢仲送50coupon!下次試下其他造型先!
適逢媽媽生日,老人家鐘意壽桃,買個壽桃蛋糕實啱!🍑🍑🍑
佢仲送50coupon!下次試下其他造型先!
2021-06-07 578 瀏覽
成日行商場都會見到Twinkle Baker Decor,佢陳列出黎嘅蛋糕個個都好精緻!而且唔同節日就會有特別款式出黎😆之前聖誕節就買咗個聖誕樹🎄款蛋糕,好睇又好食😋今日行開形點,又見到呢間蛋糕店,於是又忍唔住買左佢新出嘅午後摩卡蛋糕😜Mocha in the Afternoon午後摩卡3.5” $220由兩層朱古海棉蛋糕同兩層摩卡咖啡慕絲梅花間竹而成!慕絲勁滑,咖啡味濃郁,配埋朱古力海綿蛋糕連同面層鋪既朱古力碎同nuts碎粒!令成個蛋糕更有口感😋鍾意飲咖啡嘅朋友仔可以試下🥰

鍾意飲咖啡嘅朋友仔可以試下🥰
2021-05-21 390 瀏覽
五月份又來都母親節嘅月份,今年媽咪話唔好買返啊簡單食個飯就已經滿足。節日點可能冇啲儀式感呢!知道呢間蛋糕店推出左格仔餅造型蛋糕🤩訂返個返屋企慶祝吓!最最鍾意食格仔餅佢仲鍾意落砂糖,相信佢見到呢個蛋糕會好開心🤪呢款格仔餅蛋糕無論外型同味道都同格仔餅一樣!格仔餅蛋糕啲格仔餅為主體, 中間夾住格仔餅未到嘅慕絲,帶點牛油香、入口好香滑!同埋格仔餅一齊食好夾! 面頭仲有球花生醬添、簡直同真嘅格仔餅有100%似!

呢款格仔餅蛋糕無論外型同味道都同格仔餅一樣!
2021-05-18 206 瀏覽
Since my office is too remote, we never have the opportunity to yumcha for lunch, so here we are - a 壽桃 birthday cake as inside a bamboo steamer!! Super photogenic and insta-worthy!But actually it’s essentially just white chocolate presented in such fancy fashion, and it tasted not as good as our mango cake (the one that you can buy from traditional bakery) So I guess let’s just stick to conventional bday cakes next time~

2021-04-16 319 瀏覽
這次 Twinkle Baker 推出了新系列的蛋糕,這個名為精靈物語系列,一套有兩款蛋糕,分吃別是烏卒卒和咩咩怪。這兩款是期間限定蛋糕,所以要把握機會去試試試看🤩。-💥烏卒卒蛋糕 HKD$388,這個是4.5磅的蛋糕,蛋糕面層以原味牛油忌廉做成的樹幹,用了色彩繽紛的朱古力做成花花和樹葉。小精靈用OREO餅配眼睛,躲藏在小樹幹和泥土裡面,感覺特別😆。-蛋糕夾層分別用朱古力牛油蛋糕/OREO餅碎/72%黑朱古力慕絲。吃到黑朱古力的甘苦味,蛋糕味道微甜,跟親友分來來吃不錯的😋。有一樣要注意的事情,這款蛋糕是需要提早2天訂購的🙈。

2021-04-13
外賣自取
$388 (其他)
2021-02-02 353 瀏覽
好耐之前食過Twinkle Baker Decor既「扮清糕」cupcake,覺得個名好詼諧搞鬼,印象深刻。好少本地蛋糕品牌有靚蛋糕又有好既marketing。今日係阿妹生日,佢又最愛粉紅色,於是揀左呢個超夢幻既「櫻花樹下」比佢🌸蛋糕頂層有粉紅同白色既棉花糖同朱古力裝飾,蛋糕面仲有櫻花花瓣,真係好少女心呀,買黎做情人節蛋糕都得。本身對靚蛋糕味道冇咩期望,因為我唔太中意慕絲蛋糕;但係因為有白桃果肉襯白桃慕絲,成件事即刻好和諧,食晒成件都唔覺得漏。佢個慕絲食得出係靚野,入口酸甜輕盈。蛋糕既翻糖皮有浸好香既奶味,入口即溶,好有驚喜呀。拎蛋糕果陣仲見到「富士山下」同扭蛋造型蛋糕,真係好靚好吸睛。