2023-04-18 154 瀏覽
放工去尖沙咀揾朋友聚舊,大家都想坐得舒服少少,節奏慢一點,就提議去urban coffee roaster.之前去過銅鑼灣的分店,記得食物和用餐環境不錯。今次尖沙咀店的地理位置一流,港鐵站一出轉過彎就到。環境跟銅鑼灣店的差不多,都是型格路線,呢個帶少少工業風。朋友超愛芝士為主草焗金文畢芝士配多士($108)和烤芝士通心粉。第一次食焗金文畢芝士,口感煙韌軟身,配上外脆內軟的多士,多重口感。烤芝士通心粉($118)就比較香口,兩者感覺大不同。自己比較鐘意香草焗金文畢芝士配多士。怕唔夠飽,決定叫多一個主食,香煎豬鞍配芫荽藜麥沙律和芫荽忌廉汁($198)。豬鞍厚身大塊,中間肉質呈淺粉色,唔會過熟,口感不錯。芫茜味略嫌過淡,但個忌廉汁味道不錯。85% Belize ($50) 朱古力味香濃,只是帶少少甜,超愛這杯。另一杯是iced mocha.

2023-04-17
尖沙咀K11附近有間細細地既cafe,工業風裝修,啡色為主,門口外有梯級戶外位,好型! 佢地有自家既烘焙咖啡豆,一入去已經聞到好香濃既咖啡味,牆邊仲有擺放售賣一包包咖啡豆☕ 我地既晚餐叫左:.🍖香煎豬鞍豬鞍已切塊,厚度適中,肉質好軟好juicy,配埋醬汁好夾!.🍝明太子忌廉意粉配烤烏魚子實而不華既賣相,食落去係幾好味! 意粉吸收左明太子忌廉汁好入味,烤烏魚子增加左口感! 簡單美味既意粉!.🥞Plain Pancake原味既pancake加埋蜜糖,無得輸! Pancake質地好鬆軟,充滿蛋香味,口感唔錯! 簡單配上蜜糖就已經好足夠!.☕Iced Caramel Latte好香既焦糖味奶啡,甜度適中,咖啡味幾突出,真係唔錯!.🍵Hot Tumerica and Lemon Ginger tea媽子最近都唔係太舒服,叫左呢杯熱茶,飲落去好舒服,好香既檸檬薑味,薑味唔會辣,暖暖地飲好正!
🍖香煎豬鞍
豬鞍已切塊,厚度適中,肉質好軟好juicy,配埋醬汁好夾!
🍝明太子忌廉意粉配烤烏魚子
🥞Plain Pancake
☕Iced Caramel Latte
好香既焦糖味奶啡,甜度適中,咖啡味幾突出,真係唔錯!
2023-04-12
2023-04-15 83 瀏覽
工業風型格咖啡店❣️前幾日放工去到尖沙嘴附近,見到有間coffee shop裝修幾特別,食物選擇以同類餐廳黎講算幾多選擇😌我地叫左 👇🏻💛 lemongrass fennel scallop risotto w/cavier $178呢個配搭幾新鮮,食到有香茅既香料味,令到成個菜式更加開胃~帶子開邊煎,有4件,而且每粒都好大粒又鮮甜👍🏻義大利飯煮得偏硬身,係個人鐘意既質感,有咬口🤣💛 Grilled beefhanger steak w/ cauliflower rice $188​燒牛腹肉好香口,每件都切得好夠薄,食起上黎唔會太韌,牛味亦都好濃,用料唔錯👍🏻另外椰菜花飯都夠曬健康,balance返燒牛腹肉既油香,令到成個菜式唔會太油膩🙌🏻💛 Hot Apple and Hibiscus Tea $42呢個蘋果同花香味道好夾,清新解渴🩷💛 Iced Yuzu Citrus Oolong Tea $46烏龍茶茶味非常濃郁,柚子味再出d相信會更加好飲😉當日平日夜晚去到餐廳人流唔算特別多,可以慢慢坐同朋友傾下計chill下,位置方便,適合同朋友聚會😝📍Urban Coffee Roaster
工業風型格咖啡店❣️

我地叫左 👇🏻
呢個配搭幾新鮮,食到有香茅既香料味,令到成個菜式更加開胃~
帶子開邊煎,有4件,而且每粒都好大粒又鮮甜👍🏻
義大利飯煮得偏硬身,係個人鐘意既質感,有咬口🤣

呢個蘋果同花香味道好夾,清新解渴🩷

烏龍茶茶味非常濃郁,柚子味再出d相信會更加好飲😉

📍Urban Coffee Roaster (碧仙桃路)
尖沙咀碧仙桃路7號美麗都大廈地下44號舖

📌人均消費: ​$201-400

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #steak#foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #burger #hkfoodpic#hkfoodblog #bistro #cafe#LF尖沙嘴#尖沙嘴美食 #美食推介 #尖沙嘴美食推介 #尖沙嘴美食推薦 #尖東美食推介#cafe #coffeeshop
2023-04-15 60 瀏覽
買兩杯咖啡,同我講飲管一蚊一隻,我真係大鄉里入城,第一次聽到問妳攞飲管話要收錢!我話Apple Pay,佢話要cash,擺明要入自己袋。當我堅持要用apple pay,佢話哦,咁算啦,俾你啦!我話美式走冰又同我講話唔可以走冰!唔介意被人當水魚嘅可以去試吓。
外賣自取
早排JJ嚟香港開show 去左幾間餐廳打卡其中一間就係精品咖啡店Urban Coffee Roaster 作為fans梗係要跟佢打卡啦嚟到第一時間影番同一個位 裝修走工業風幾型格想叫番佢飲過嗰款滴漏咖啡 點知佢隻豆已經俾好多嚟打卡嘅fans飲晒🤣咁我飲其他野算 呢度有最低消費 每人一杯飲品Matcha Latte好幼滑好香奶味 抹茶味都濃 仲有靚靚拉花85% Chocolate我地揀呢隻係最少甜嘅 朱古力味勁香濃Slow Cooked Chicken Breast Salad牛油果熟度啱啱好 雞胸幾嫩滑 個汁酸酸地有啲酒味Deep Fried Chicken呢個出色 炸雞勁脆 加左日式明太子醬幾鹹香Black Garlic Porcini Risotto牛肝菌同黑蒜令成個飯勁香 飯粒幾有咬口 Crème Brûlée Pancake佢嘅pancake口感比較紥實 食完會好飽唔係我杯茶但蛋味勁重 嗰層焦糖又脆又甜 的確係幾正嘅
早排JJ嚟香港開show 去左幾間餐廳打卡

Crème Brûlée Pancake
佢嘅pancake口感比較紥實 食完會好飽唔係我杯茶
但蛋味勁重 嗰層焦糖又脆又甜 的確係幾正嘅

2023-04-02 125 瀏覽
Urban Coffee Roaster(碧仙桃路)Urban Coffee Roaster在尖沙咀係一間精品咖啡店, 用自家烘焙嘅咖啡豆,有提供沙律,意粉,漢堡,小食和意大利飯等主食。咖啡店裝修以懷舊工業風為主, 餐廳雖然細小但仍坐得舒適。Hot 75% Chocolate好多泡嘅熱朱古力,唔太甜,朱古力味夠濃。Hot Tumerica and Lemon Ginger Tea黃薑檸檬茶黃薑味嘅檸檬茶, 入口暖胃。Grilled beef hanger steak w/cauliflower rice燒牛腹配椰菜花飯好重忌廉味嘅椰菜花飯, 同行朋友第一次食,話好食,入口有少少驚喜。燒牛腹肉夠分量,有牛味,亦好有口感。Peruvian grilled chicken w/wild rice salad秘魯烤雞配野炒飯兩大隻雞髀燒到金黃色, 雞肉皮脆肉嫩, 夠入味。加入比較長型既紅米飯好健康。French Fries w/ black truffle mayonnaise黑松露醬炸薯條薯條炸到金黃色,熱辣辣, 外脆內軟, 再配埋香濃嘅黑松露醬幾惹味。
Urban Coffee Roaster(碧仙桃路)

咖啡店裝修以懷舊工業風為主, 餐廳雖然細小但仍坐得舒適。

Hot 75% Chocolate
好多泡嘅熱朱古力,唔太甜,朱古力味夠濃。

黃薑味嘅檸檬茶, 入口暖胃。

黑松露醬炸薯條

好少何飲一杯matcha latte d 抹茶粉係未溶😶‍🌫️ 應該話係第一次…每一啖都有苦澀的粉粒入口 雖然拉花presentation係唔錯 但味道口感不好…同行朋友嘅oat latte都話唔好飲。 價錢好進取 自然期望會高d。 見waiter/barista 嘅男仔們都係嬉笑互鬧咁 又用力放低咖啡又冇介紹😥 感覺服務麻麻。記得好多年前黎過係覺得挺不錯的cafe,一直想再來訪,點知質素已經變咗,應該不會再來了😢
2023-03-15 172 瀏覽
〰️餐廳充滿咖啡香氣,門前有一排樓梯,適合chill住嘆杯咖啡☕️〰️環境: 3/5服務: 4/5地點: 4/5〰️〰️ 🌟黑蒜醬手撕油封鴨肉賓尼迪 $128評分: 4/5呢個好有驚喜!手撕鴨肉好軟腍,混合荷蘭醬同流心蛋蛋汁,酸種麵包亦唔會太韌👍🏻〰️🌟法式焦糖班戟 $108評分: 4/5班戟佈滿吉士醬,面頭焦糖脆脆,內裹班戟軟綿綿,滿滿幸福感💕

環境: 3/5
服務: 4/5
地點: 4/5
🌟黑蒜醬手撕油封鴨肉賓尼迪 $128
評分: 4/5
🌟法式焦糖班戟 $108
評分: 4/5
班戟佈滿吉士醬,面頭焦糖脆脆,內裹班戟軟綿綿,滿滿幸福感💕
2023-02-21 253 瀏覽
呢間尖沙咀Cafe都比較細間門口好細行過都冇留意到入到去裝修係行modern 懷舊路線不過可能空間比較細都會坐得密啲啲食都幾有驚喜!好少Cafe有呢啲比較複雜嘅菜式叫咗個油封鴨 都幾足味 醬汁都調配得唔錯
呢間尖沙咀Cafe都比較細間
門口好細行過都冇留意到
入到去裝修係行modern 懷舊路線
不過可能空間比較細都會坐得密啲
啲食都幾有驚喜!好少Cafe有呢啲比較複雜嘅菜式
叫咗個油封鴨 都幾足味 醬汁都調配得唔錯
2023-01-05 463 瀏覽
個 男的𡃁仔最差, 手指指叫唔應大力放野, 只顧玩手機. 我地係你地d客, 不是來受氣的.我話落錯單佢大力报走份咖啡, 叫佢埋單又極冇禮貌指我出去埋, 有病?以前熟客不會再去了,tst 大把choice老闆再不整頓一定執, 平時不監管的嗎

我話落錯單佢大力报走份咖啡, 叫佢埋單又極冇
禮貌指我出去埋, 有病?

以前熟客不會再去了,tst 大把choice
老闆再不整頓一定執, 平時不監管的嗎

2022-12-10 568 瀏覽
嚟過幾次啲服務都好差本身仲諗可能係個別waiter/barista係咁但原來係呢間就係咁差又有次見到有個外國人想問野 一個waiter又唔理 另一個waiter又唔知答咩有次就5點去到 又趕收工咁(佢地收6點)明明仲有成個鐘好心啦...播歌又播到勁大聲 揀歌又差去cafe都係想輕鬆下姐野食一向無期望唔講咖啡質素愈來愈差飲過凍咖啡熱咖啡都係咁佢meun啲野食 幾次都聽到呢樣無果樣無見到有啲隔離檯專登嚟想試下某樣野又無見到佢地失望個樣 好慘 但要俾咁既價食咁普通既野 然後坐得又唔係舒服..通常舖頭賺夠就係咁上下建議大家轉去啲有心做既咖啡店
嚟過幾次
啲服務都好差
本身仲諗可能係個別waiter/barista係咁
但原來係呢間就係咁差

有次就5點去到 又趕收工咁(佢地收6點)
明明仲有成個鐘

見到有啲隔離檯專登嚟想試下某樣野又無

通常舖頭賺夠就係咁上下
建議大家轉去啲有心做既咖啡店

2022-10-26 630 瀏覽
位於尖沙咀的人氣餐廳,食物還好,價格偏高,咖啡味道偏酸,不太配合食物的味道。我們在平日(星期三)中午一點左右光顧。餐廳人煙稀少,只有三四枱食客,有兩個待應。我們入座後,門口接待的待應沒有指示落單安排,到我們坐下想前去收銀位置落單時,待應面如死灰,以沒有尾音及感情的語氣指示我們等候她。等了一會,她前來用同一語氣指示要QR code 下單。整個語氣態度完全不是一個有做顧客服務的技巧。所以,雖然餐廳的食物咖啡不太有問題,但服務質素讓人卻步。不推薦光臨此餐廳。

Americano
2022-10-25 410 瀏覽
就快萬聖節Tiramisu都扮嘢,呢間cafe其實好多人都去過,咖啡係多選擇而且出色,成日都覺得呢間嘢其實如果專注賣咖啡成個experience應該可以昇華去另一個層次!不過其實d食物都唔差同埋唔係行貨求其pancake呀all day呀咁。如果你問我,咖啡抵飲,嘢食定價就偏高…而呢次竟然……竟然有山田老師出現在Tiramisu!!🤣🤣🤣🤣 好困惑好靈異好搞笑! 𝓹𝓼  60分鐘要還枱,其實幾趕;90分鐘會好少少🤷🏻‍♀️

Tiramsu
Tiramsu
2022-10-12 447 瀏覽
「Slow-cooked coffee pork 🐷belly and spinach toast」Pork Belly經過慢煮,肥瘦均勻的肉質非常柔軟🤤 並十足地吸收了既鹹又甜的醬汁精華,味道有難以言表的豐富層次(雖然沒太能嚐出咖啡味)😝 吐司外脆內軟兼煙韌,和豬腩肉、菠菜配合相當得宜👍 「Egg Benedict w/miso crab 🦀️ meat」啖啖蟹肉,超滿足,哪有餐廳的蟹肉會這麼滿滿一疊呀😆當天的Americano偏酸和淡,味道比較單一,有點點失望;雖然愛喝Cappuccino的泡沫,但奶實在太多了🌝

2022-10-03 404 瀏覽
裝修格局真係唔錯,只可惜,煙味大煞風景,踏入第一步,行入去嘅時候,聞到一陣陣嘅咖啡香味,滿心盼望,落左單之後,唔夠3分鐘,恐怖既事就出現啦💔。由於鋪位門口可以比客人食煙飲咖啡,每當大門一開嘅時候,我最討厭嘅煙味,係咁飄入嚟😢😢,真係令我窒息,間野通風系統真係要改善下。講下飲品先,凍莫卡咖啡,飲品黎到嘅時候,見到好細杯,大大粒冰,心諗好呃錢,點知一放入口,冤枉呀,濃濃的朱古力味充斥著口腔,亦保留咖啡嘅本質,恰到好處。飲品本身冇附上搞搞棒,覺得朱古力會沉澱,但當飲到最後,你會發現,不但無沉澱物,而且最後一啖,味道仍然係你第一啖嘅味道,冇因為冰嘅溶解,而令味道分薄。食物方面,焦糖pancake, 不過不失基本野。結論係,有機會試下其他分店,尖沙咀要說不。(請原諒我,怕煙人)
裝修格局真係唔錯,只可惜,煙味大煞風景
,踏入第一步,行入去嘅時候,聞到一陣陣嘅咖啡香味

講下飲品先,凍莫卡咖啡

食物方面,焦糖pancake, 不過不失基本野。

結論係,有機會試下其他分店,尖沙咀要說不
。(請原諒我,怕煙人)
凍莫卡
焦糖班機
2022-10-01
2 分鐘 (堂食)
凍莫卡