2020-06-29 244 瀏覽
Carb meat Donburi呢個軟殼蟹炸得幾香脆,仲要全隻咁上,之後仲有一啲蟹子喺旁邊點綴,賣相都幾靚,食落個飯原來加咗沙律醬係入面,但我就覺得有啲膩,整體感覺唔係太好。但係軟殼蟹幾好食算係補救返。如果以呢個價錢來講食一次都無妨。Crispy seaweed with sea urchin 我哋之後仲要多款小食呢個紫菜炸得記幾趣,將海膽鋪喺面度食,呢個配搭10分之後可以帶出海膽嘅鮮甜仲要食到紫菜嘅香脆至於咖啡方便我哋就覺得整體味道都唔錯呢間咖啡店嘅咖啡偏向堅果味重啲, 飲落都幾或奶泡都打得唔錯,至於Dirty 黎講嗰個layer都得幾好,人到分明嘅層次
Carb meat Donburi
我哋之後仲要多款小食呢個紫菜炸得記
2020-01-27
2020-06-28 136 瀏覽
黎度叫咗呢個Pancake比我想像中差一大截個餅都幾厚粉焦糖未都唔係話好突出有啲失望size都飽肚夠食但我覺得同自己超級市場入面買pancake mix嘅味道一樣只不過係厚版焦糖得第一舊面個層有 其餘都係齋pancake環境方面都幾好幾chill職員服務都幾好 會詳細解釋比你聽house coffee有咩特別 介紹翻下次黎會試其他熱食 例如意粉 不過就唔會再叫呢個pancake見到隔離枱個章魚丸好似幾好咁 都會再嚟
黎度叫咗呢個Pancake比我想像中差一大截
環境方面都幾好幾chill
見到隔離枱個章魚丸好似幾好咁 都會再嚟
Creme  Brulee  Pancake
2020-06-28 109 瀏覽
今次黎到銅鑼灣一間秘密cafe試試呢個法式焦糖Pancake🔍❕ 呢間秘密cafe位置好鬼馬 行過你以為係傢俬舖⁉️​咁你就會錯過好味pancake啦!因為樓上有間秘密cafe架😍​。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。法式焦糖Pancake ($108)​呢個必食❗️❗️​由於坐近廚房既關係 未上枱已經聞到廚房傳黎好香焦糖味🤤​一上枱 不得了😍​熱熱的 出哂煙咁上枱​表面焦糖好香呀😋​Pancake厚厚既3塊 ​每塊都好有蛋香🍳口感亦都幾鬆軟!唔會太過似食空氣​加埋焦糖同碟上既吉士醬 唔會過甜 正呀😍​*小建議​- 食完都幾飽 🤯嗌pancake既話可以嗌少一樣主食​- 記得book位!Walk-in會安排坐bar枱高櫈,而張櫈係十分唔舒服😂​整體: 服務都幾好 雖然餐廳忙到不得了 店員都幾高效率滿足客人要求👍🏻由於當日係walk in關係要等,店員主動留低客人電話,等客人可以去行下,有位先call back, 呢點幾滿意😊
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
法式焦糖Pancake ($108)​
加埋焦糖同碟上既吉士醬 唔會過甜 正呀😍​

*小建議​
- 食完都幾飽 🤯嗌pancake既話可以嗌少一樣主食​

法式焦糖Pancake
30 分鐘 (堂食)
法式焦糖Pancake
  • 法式焦糖班㦸
再次同我第一個認識既foodie 朋友仔@pigfoodiexhk 出黎食好西啦!決定遠征跑馬地🐎其實本身我地係因為想去👇🏻以下哩間💛小店試下佢地既招牌甜品🍮所以先會決定去遠征跑馬地呢🙈🙈下一個▶️post就會介紹番架啦!———————————————-@urbancoffeeroaster 已經喺跑馬地食飽飽既我地,就叫左兩款甜品🍮法式焦糖Pancake 🥞哩個招牌甜品🍮黎到無可能唔叫呢🙈厚厚既三塊pancake 唔會太乾或者太濕,配埋個樣好似芝士🧀汁咁杰撻撻既吉士醬,😋夾得黎又唔會太膩!焦糖方面,如果可以再脆身D就更好啦👍————————————————三重朱古力🍫凍餅🍰相對上比較少人叫既一個甜品🍫味道調配得👍👍朱古力凍餅好多人都會驚太甜,但哩個就唔算超級甜,而且細細件,再配合埋士多啤梨🍓,味道同份量絕對係岩岩好!整體上兩款甜品🍮都係水準以上,去開附近而又有時間既,絕對值得上去食件餅嘆下冷氣架!
再次同我第一個認識既foodie 朋友仔
@pigfoodiexhk
出黎食好西啦!決定遠征跑馬地🐎

下一個▶️post就會介紹番架啦!
———————————————-
@urbancoffeeroaster
已經喺跑馬地食飽飽既我地,就叫左兩款甜品🍮

法式焦糖Pancake 🥞

————————————————
三重朱古力🍫凍餅🍰

===============📍傢俬店𥚃的cafe -- Urban Coffee Roaster☕️💛話說想試呢個pancake 好耐,前排就同咗朋友一齊嚟試下🤤------------------⭐️法式焦糖班戟($108)賣相好靚好吸引😊班戟有三大塊,吉士醬淋滿喺面頭,陣陣焦香散發出嚟😍醬嘅味道甜甜哋,味道有啲似葡撻嗰隻味😂班戟食落口感頗鬆軟,帶微暖🙈不過底兩層嘅班戟就略為乾身,如果吉士醬多啲就好啦😭-----------------⭐️三重朱古力凍餅($78)朱古力慕思細滑,味道濃郁,整體正正常常,唔太特別🙈定價有點進取🙈-----------------可能係小編期望高咗,所以食完覺得無想像中咁驚喜🙈短期內應該都唔會encore啦,但未試過嘅朋友仔都可以一戰嘅😝----------------賣相:7.8/10味道:6.8/10性價比:6.2/10回頭率:3/10----------------店舖資料名稱:Urban Coffee Roaster地址:銅鑼灣加寧街8號名店坊1樓B號舖前往方法:銅鑼灣站E出口

===============
------------------
⭐️法式焦糖班戟($108)
-----------------
⭐️三重朱古力凍餅($78)
-----------------
前往方法:銅鑼灣站E出口
2020-06-14
午餐
2020-06-18 183 瀏覽
疫情放緩,星期六晚的座位都FULL哂,walkin只係等30分鐘左右就決定等一陣。鋪面唔太明顯,所以都搵左一陣,地下同二樓門外都有座位比人坐低等。本身對呢間野食都幾期待,因為係睇左食評同見youtube有人介紹先嚟食。二個人叫左兩入main course,一份薯條 同兩杯野飲,因為想試埋個甜品,所以唔叫太多野。炸薯條配蛋黃醬$ 68 無乜味道同埋炸得唔夠乾身,搞到好粉咁,叫做有個蛋黃醬搭夠。明太子忌廉意粉配烤烏魚籽 $168 唔記得左影相,淨係記得成牒野都好咸,最後食到大半牒放棄左。佢個賣相都幾靚,可惜個味道好淡又無乜牛肉味,肉質比較鞋身,要咬耐啲先得。呢個價錢嚟講牛既比例算多,但男仔大食既話可能會唔夠食。甜品方面,基本上係為左呢樣野而嚟,但未上前聽到隔離枱講似麥記pancake,就知出事。個pancake有三層,但每塊都幾厚下,完全係實的的既一塊。唔知係咪佢落得粉多或者個漿攪得太勁,搞到麵筋出哂嚟。本身pancake完全無特別,勝在有吉士醬搭夠。飲野叫左Ice mocha,記憶中都係普通。最後,當晚間鋪坐滿哂人,成埸都好嘈,所以正常傾計都好難。整體來講,一間cafe鋪兩個人食$600

炸薯條配蛋黃醬$ 68
無乜味道同埋炸得唔夠乾身,搞到好粉咁,叫做有個蛋黃醬搭夠。

明太子忌廉意粉配烤烏魚籽 $168

唔記得左影相,淨係記得成牒野都好咸,最後食到大半牒放棄左。
日式燒牛腹肉飯配溫泉蛋

呢個價錢嚟講牛既比例算多,但男仔大食既話可能會唔夠食。
法式焦煻班戟

唔知係咪佢落得粉多或者個漿攪得太勁,搞到麵筋出哂嚟。
本身pancake完全無特別,勝在有吉士醬搭夠。

飲野叫左Ice mocha,記憶中都係普通。

最後,當晚間鋪坐滿哂人,成埸都好嘈,所以正常傾計都好難。
整體來講,一間cafe鋪兩個人食$600咁既味道,可以有更好選擇。
2020-05-16
30 分鐘 (堂食)
2020-06-17 142 瀏覽
鬧市中想搵間休閑cafe坐下,哩間環境幾舒服,就諗住試試Menu唔算多選擇,但樣樣都幾吸引,我地叫左個咖喱雜菜意粉同埋薯條賣相同味道都一樣咁好,薯仔脆卜卜,裡面軟,飲品都好有驚喜,好fresh
鬧市中想搵間休閑cafe坐下,哩間環境幾舒服,就諗住試試

2020-06-16 90 瀏覽
樓高兩層😎地方又靚比大家去打卡就一流🤤🤤❣️係銅鑼灣呢啲熱鬧地方有間coffee消遣下都幾好 野食既價錢係銅鑼灣應有既價錢💰唔貴唔平啲嘢食夠晒有特色 夠晒好味
樓高兩層😎地方又靚
啲嘢食夠晒有特色 夠晒好味
2020-03-21
2020-06-14 223 瀏覽
繼續撐黃店💛早幾日係cwb食完飯想食甜品, 點知想食個d好多都8點收哂🙈得呢間之前bookmark左嘅都開, 於是就去食呢個pancake啦😋呢間係係fashion walk食街個邊, 個building好靚好有style, 上到去cafe原來好多人😂先知原來好出名, 好彩坐低等左幾個字就都入得🤩. Creme brûlée pancake🥞 . $108為左呢個而來😍果然不負所望!!! 三層厚嘅pancake非常鬆軟😋佢唔係梳乎厘pancake但食落好軟又唔乾, 仲要好熱切開成d煙出哂黎🥰好香蛋味☺️☺️雖然係creme brûlée 但食落唔會太甜🤩配埋滿瀉嘅custard食好正😚 個面燒得好靚, 不過如果個焦糖面厚d脆d會再加分😛😛. Chocolate trio 🍰🍫 . $78叫多左件cake試, 揀左呢個三重朱古力😍賣相好靚呀☺️☺️面頭有食用花做點綴🌼凍餅有三層朱古力, 食落非常濃郁朱古力😋唔會太甜又唔係苦甜度啱啱好😙中間個層有d似食緊雪糕咁好正🥰🥰雖然價錢有d貴, 但值得食👍🏻同朋友share會無咁有罪疚感🤣其實有好多咸食同飲品想試😍會再黎懲罰🤪🤪推介: 🌟🌟🌟🌟+0.5🌟(最

繼續撐黃店💛

. Chocolate trio 🍰🍫 . $78

其實有好多咸食同飲品想試😍會再黎懲罰🤪🤪

推介: 🌟🌟🌟🌟+0.5🌟(最高5星)
  • 法式焦糖班戟
  • Chocolate  trio
2020-06-12 79 瀏覽
呢間Urban Coffee Roaster位於銅鑼灣隱世的街道,一入去我以為去錯地方😂 因為地下果層係擺設,好似showroom咁,好多打卡位..叫左松葉蟹肉飯🦀 真係成隻蟹係面!好吸晴!蟹下面鋪滿蟹籽、青瓜絲及沙律醬,撈飯食好清新好味道..然後來碟明太子意大利麵🍝 明太子的咸香,配搭香蔥,簡簡單單一碟意大利麵就已經好入味!..另外點了清新解渴的特飲🍹柚子梳打,味道唔錯。今次去好好彩唔駛等位,不過無卡位坐,坐左面向牆的吧枱,不過好適合影相,因為直接把電話放在前面牆身狂自拍狂合照都不尷尬😂..食完不要忘記落地下再繼續瘋狂影美照啊,樓梯、圖書架、角落,全都是攝影熱點!
明太子意大利麵
松葉蟹肉飯
2020-05-30
明太子意大利麵
松葉蟹肉飯
  • 松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
  • 明太子忌廉意粉配烤烏魚籽
📍 Urban Coffee Roaster 🎗📍 銅鑼灣 • 加寧街8號名店坊1樓B號舖之前有到訪過《Urban Coffee Roaster》的尖沙咀店,這次來到他們的銅鑼灣店跟朋友慶祝生日💛銅鑼灣店的風格比較日式,地下是像家具店的一家店,而餐廳則位於第二層。他們以咖啡知名,但是這晚我們沒有點飲品~食物來說,食物味道是「還可以」,人均$200,性價比不算高🤭相比主食,我比較喜歡我們點的小吃!炸單骨雞翼 配 日本芥末蛋黃醬 ($78)Deep fried chicken wings w/ wasabi mayo脆炸雞翼~外脆內多肉汁,好吃!薯蓉釀八爪魚丸 ($88)Octopus stuffed fried potato balls吃下去是八爪魚丸的味道,可是麵糊以薯蓉代替。薯蓉綿密,章魚塊口感彈牙,不錯不錯!接著就是三個不過不失的主食🥺自家製植物漢堡排飯 ($128)Homemade beet burger donburi點餐前沒有留意是用"beet" (紅菜頭)做的...雖然點餐的時候,店員有提醒我們漢堡是用紅菜頭做成的,但我們也沒有太留意,就說了OKOK。味道就...很健康的味
📍 Urban Coffee Roaster 🎗
📍 銅鑼灣 • 加寧街8號名店坊1樓B號舖

他們以咖啡知名,但是這晚我們沒有點飲品~

相比主食,我比較喜歡我們點的小吃!

炸單骨雞翼配日本芥末蛋黃醬
炸單骨雞翼 配 日本芥末蛋黃醬 ($78)
炸雞翼~外脆內多肉汁,好吃!
薯蓉釀八爪魚丸
薯蓉釀八爪魚丸 ($88)
吃下去是八爪魚丸的味道,可是麵糊以薯蓉代替。
薯蓉綿密,章魚塊口感彈牙,不錯不錯!

接著就是三個不過不失的主食🥺

自家製植物漢堡排飯
自家製植物漢堡排飯 ($128)
Homemade beet burger donburi
點餐前沒有留意是用"beet" (紅菜頭)做的...
味道就...很健康的味道咯,酸酸的。
這個就... 喜歡健康味道的朋友可以一試🤭
松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹 ($148)
Crab meat donburi w/ deep fried soft shell crab
原隻軟殻蟹賣相吸引,炸的酥脆🦀
配上青爪絲、蟹肉、蟹籽、溫泉蛋和沙律醬,口感層次豐富。
可是整體味道偏淡,而且平常沙律的配料跟白飯一起吃,也不是太配~
明太子忌廉意粉配烤烏魚籽
明太子忌廉意粉 配 烤烏魚籽 ($168)
Mentaiko cream spaghetti w/ grilled mullet roe
意粉乾乾的,不夠creamy,不夠香~
可是每一口都吃得到明太子,味道還算OK。
法式焦糖班戟
法式焦糖班戟 ($108)
Crème brûlée pancake
自帶蛋糕會收取切餅費,所以在這裡點了甜品當生日蛋糕🎂
三層厚厚的pancake,質感厚實較硬,不是期望中的鬆軟,蛋香也欠奉😕
面層有一層焦糖,配上吉士醬(?),味道還不錯。
炸單骨雞翼配日本芥末蛋黃醬
薯蓉釀八爪魚丸
2020-05-30 114 瀏覽
1.松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹軟殻蟹少少油,都幾大隻,不過不失飯就普通,唔覺有蟹肉似蟹籽飯2. 法式焦糖班戟太硬,個人鐘意食軟身的係面頭嘅焦糖幾正側邊嘅漿係無味3.iced cappuccion見佢有賣咖啡嘢,諗住會唔差簡直垃圾,九成奶泡,咁都可以上枱,諗起都嬲完全懷疑職員唔識沖咖啡總結嚟講,食物太普通唔值衣個價職員需要去進修下,奶泡都打唔好,將coffee做店名,coffee係難飲的
1.松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
軟殻蟹少少油,都幾大隻,不過不失
飯就普通,唔覺有蟹肉
似蟹籽飯

2. 法式焦糖班戟
太硬,個人鐘意食軟身的
係面頭嘅焦糖幾正
側邊嘅漿係無味

3.iced cappuccion
見佢有賣咖啡嘢,諗住會唔差
簡直垃圾,九成奶泡,咁都可以上枱,諗起都嬲
完全懷疑職員唔識沖咖啡

總結嚟講,
食物太普通唔值衣個價
職員需要去進修下,奶泡都打唔好,
將coffee做店名,coffee係難飲的
iced cappuccion
2020-05-22 216 瀏覽
大家揾路既時候 可能會有小小confused 因為銅鑼灣既Urban 地下個層比較似一間傢俬舖 樓上先係cafe 都幾隱世 店面比想像中細 不過都算幾好坐⁣星期一至五設有lunch set (1130-1500)☕️包一杯飲品 連咖啡同specialty chocolate都唔洗加錢▪️松葉蟹肉飯 配軟殼蟹 $118⁣原隻軟殼蟹幾厚肉 唔會淨係得個殼 食落唔油膩 唔知係咪擺耐左嘅關係 軟殼蟹唔算特別脆⁣松葉蟹肉份量唔算好多 食落存在感唔算好高當中仲有溫泉蛋 蟹子 青瓜絲 撈飯 口感幾豐富⁣重口味人士認為呢個飯係走清淡路線⁣▪️日式燒牛腹肉飯 配温泉蛋 $148⁣牛腹肉份量比想像中多 牛腹肉唔會過熟 肉質帶咬口微韌 但牛味唔算好突岀溫泉蛋唔會過生或者過熟 撈飯一流⁣▪️法式焦糖班㦸 $108有驚喜!入口好濃蛋香 班㦸好厚一塊 入口鬆軟微厚實 面頭既焦糖雖然唔係厚厚一片脆卜卜個隻 但係焦糖味道好香 配埋吉士醬 甜度恰到好處 食晒成份都唔膩 私心覺得如果班㦸之間都夾有焦糖醬就好▪️85% Belize $52朱古力有70%同85%兩款濃度可以揀可能係擺得太耐嘅關係 冰有啲溶左 質地唔算太濃稠 口感稀

星期一至五設有lunch set (1130-1500)

▪️松葉蟹肉飯 配軟殼蟹 $118⁣

法式焦糖班㦸

▪️85% Belize $52
85% Belize

朱古力有70%同85%兩款濃度可以揀
可能係擺得太耐嘅關係 冰有啲溶左 質地唔算太濃稠 口感稀身 但朱古力味道突出 頗香濃帶微苦 甜到好低 係飲完唔會膩嘅朱古力

▪️Hot mocha $48
Hot mocha
好鍾意佢隻咖啡豆!味道好特別!雖說係fruity 但係飲落又唔會特別酸 好易入口
整體甜度較低 咖啡味道比朱古力味突出
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

整體而言⁣ lunch set連咖啡同specialty chocolate都唔洗加錢 價錢合理 而且飲品質素幾高 不過最值得回頭嘅都係pancake
2020-05-21 227 瀏覽
為左慰勞下工作週過左一半再小小咁慶祝紀念日,就同男朋友book左星期三嘅晚上黎大吃一番銅鑼灣店好似係係一間家具店入面嘅,大門入去之後要上一層樓梯就見到餐廳入口~星期三嘅晚上比我預想中多人,所以環境都唔算安靜,同男朋友講野都要重複+大聲啲先聽到坐低就見到呢隻好合時宜嘅餐碟 - work hard live well因為好肚餓嘅關係, 我地叫左一個snack, 兩個main,同最想食嘅creme brulee pancake,男朋友再叫左杯70%peru iced chocoalte,我就叫左杯rise & shine野飲好快就上左,男朋友個杯chocolate偏酸, 但係比我地睇到都係用粉沖,有啲進步空間阿!我個杯rise & shine就好係fresh嘅tonic,普通中帶點特別咁,酸酸甜甜但係飲飲下又唔同味咁第一個上嘅就係呢個小食,聞落去同普通章魚小丸子無咩分別,但係食落去係好綿密嘅薯蓉+章魚塊章魚塊嘅口感都幾彈牙,薯蓉夠味~ 係個唔錯嘅small bites阿之後上嘅就係呢個有驚喜嘅意粉啦~ 食落有少少嘅蟹味又有啲好creamy嘅南瓜蓉三文魚子就係一貫嘅鹹味, 三樣嘢加埋啱啱好阿,

野飲好快就上左,男朋友個杯chocolate偏酸[menu都講左係fruity
], 但係比我地睇到都係用粉沖,有啲進步空間阿!

Octopus Stuffed Fried Potato Balls

三文魚子就係一貫嘅鹹味, 三樣嘢加埋啱啱好阿,唔會淡哞哞又唔會太鹹~意粉嘅口感都拿捏得幾好,軟硬適中!
蟹味噌南瓜意粉配三文魚子

不得不說呢度嘅上菜速度都幾快,南瓜意粉到左一陣,個蟹肉飯就黎左啦~
本身超鐘意蟹嘅我對呢個飯都有少少失望,男朋友嘅comment都好harsh

先講個軟殼蟹,size唔錯,唔會太細隻, 但係食落太大陣油味.... 但係隻蟹又有啲膏係度,感覺都算真材實料嘅好蟹,不過就比個油味破壞曬
之後到個飯,份量同樣足料,眼見都有合理份量嘅蟹肉 感覺個飯好似想做到啲poke 咁有啲沙律醬/蟹籽/青瓜,個飯嘅溫度都係啲poke飯嘅感覺,不暖不凍咁
但係當呢個飯+個熱辣辣炸好嘅軟殼蟹就好唔得啦 成個飯都變都暖笠笠 好奇怪 熱飯+沙律醬真係食唔落。。。 所以最後我地淨底大半碟飯
松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹

受到軟殼蟹飯嘅攻擊之後 決定叫佢地上個creme brulee pancake去治癒下我地嘅心靈
差唔多每一檯都有order呢個pancake 而佢嘅味道係真係值得咁受歡迎阿!
表面燒焦左嘅焦糖好香,淋上去嘅custard好creamy好濃厚,加埋個厚實嘅pancake係最完美嘅配搭阿~
雖然呢個唔係舒芙蕾pancake,但係食落都唔會好乾同埋本身個pancake甜度適中,加埋啲焦糖都唔會太甜~
美中不足嘅就係custard略嫌太少,可以多少少咁食到最低就都唔怕唔夠醬~
法式焦糖班戟

整體黎講,我同男朋友都好滿意食物同飲品嘅質素[真係除左個蟹肉飯],上菜速度快,店員都好有禮貌。
2020-05-06
蟹味噌南瓜意粉配三文魚子
2020-05-18 90 瀏覽
明太子忌廉意粉: 忌廉味感覺幾香同明太子都幾多,但味道太咸,我以為自己味覺失常,最後食唔哂日式燒牛腹肉配溫泉蛋飯:牛肉無乜牛味,有少許鞋身,要咀嚼得耐啲。但味道整體okay炸薯條配蛋黃醬:薯條炸得唔夠乾身,有啲粉既感覺,靠個蛋黃醬搭夠😂法色焦糖班戟:原本對呢個最期待,同埋賣相好靚,但食落pancake太厚所以好實,唔係鬆軟既口感。味道就無太大特別,勝在有吉士醬同焦糖搭救野飲飲左Ice mocha沒有太大感覺 不過不失
明太子忌廉意粉:

日式燒牛腹肉配溫泉蛋飯:
牛肉無乜牛味,有少許鞋身,要咀嚼得耐啲。但味道整體okay

炸薯條配蛋黃醬:
薯條炸得唔夠乾身,有啲粉既感覺,
靠個蛋黃醬搭夠😂

法色焦糖班戟:
原本對呢個最期待,同埋賣相好靚,

野飲飲左Ice mocha沒有太大感覺 不過不失