2020-10-28
上環禧利街咖啡店—良心Cafe Why50#跪玻璃系列🥺早排食完之後,一直都未出食評,最近得知Why50只營業到10月尾🥺 有興趣快啲呢一兩日去食、去Chill,去支持下呢間高質Coffee Shop! 餐廳好近上環地鐵站,五分鐘左右路程就到!小店環境空間唔大,座位唔多!食物以健康食材為主🥗.先講下點解呢間Coffee Shop叫Why 50:唔知大家知唔知一杯標準咖啡大約要用幾多粒咖啡豆嚟沖?答案就是50粒。而背後意義係: 用50粒豆做一杯咖啡,一日究竟用左幾多粒咖啡豆,要農夫們去採收,用黎滿足我地快樂?.講番咖啡先,呢度既咖啡豆用多地既單品咖啡豆係澳門🇲🇴做烘焙,配上雙頭 Slayer 咖啡機,沖出黎既咖啡味道更強!我真係好鐘意呢間嘅咖啡☕️,不但香濃,而且口感層次突出,真係有回甘!.📌 Latte $40拉花靚已經贏左一半🤭奶同啡既比例同份量剛剛好,少少苦味,帶微酸👍🏾.📌 Iced Mocha $45唔會太甜,剛剛好,夠凍但飲到最後都唔會溝淡個啡!.📌Hey Char Siu $94超級好食😳 一定要嗌!一定要嗌!一定要嗌!(重要嘅嘢要講三次) 原本諗住Cafe食叉燒邊有好嘢呀😌
#跪玻璃系列🥺
先講下點解呢間Coffee Shop叫Why 50:
📌 Latte $40
📌 Iced Mocha $45
唔會太甜,剛剛好,
夠凍但飲到最後都唔會溝淡個啡!
📌Hey Char Siu $94
超級好食😳 一定要嗌!一定要嗌!一定要嗌!(重要嘅嘢要講三次) 原本諗住Cafe食叉燒邊有好嘢呀😌,實係俾d又老又乾既叉燒我食啦,點知#再跪玻璃系列😂 每舊叉燒都切到大大粒一口叉燒,少少焦香脆口帶點炭香味,仲要係半肥瘦蜜汁叉燒,肉質軟腍有咬口😭 我錯了!配上勁滑勁多既炒滑蛋,有濃濃既蛋香味,洋蔥🧅香腍,增添層次!
而麵包係用左厚切sourdough,烤至脆身,但包身因為舖上滿滿既滑蛋同叉燒,令麵包質感變淋,但依然食到sourdough既酸感!
估唔到叉燒crossover sourdough又幾好食幾夾喎🤔
📌 50 Brekkie $112
朋友就叫左呢個50 Brekkie,我試左一啖,同樣好好食👍🏾👍🏾👍🏾 配料包括炒滑蛋,牛油果🥑,三文魚,Sourdough,Ham,雜菇,沙律菜!
樣樣材料都好新鮮,而且味道好夾💕
總括黎講,Why50係一間好有質素既Coffee Shop Cafe, 不論咖啡定食物都好有質素!呢兩日知道Why50要結業,內心真係覺得好可惜好愧疚,想試既話,呢兩日一定要去啦,買杯Take Away ☕️ 都好呀🥺希望佢快D 重整旗鼓,新舖再見😭