上環禧利街咖啡店—良心Cafe Why50#跪玻璃系列🥺早排食完之後,一直都未出食評,最近得知Why50只營業到10月尾🥺 有興趣快啲呢一兩日去食、去Chill,去支持下呢間高質Coffee Shop! 餐廳好近上環地鐵站,五分鐘左右路程就到!小店環境空間唔大,座位唔多!食物以健康食材為主🥗.先講下點解呢間Coffee Shop叫Why 50:唔知大家知唔知一杯標準咖啡大約要用幾多粒咖啡豆嚟沖?答案就是50粒。而背後意義係: 用50粒豆做一杯咖啡,一日究竟用左幾多粒咖啡豆,要農夫們去採收,用黎滿足我地快樂?.講番咖啡先,呢度既咖啡豆用多地既單品咖啡豆係澳門🇲🇴做烘焙,配上雙頭 Slayer 咖啡機,沖出黎既咖啡味道更強!我真係好鐘意呢間嘅咖啡☕️,不但香濃,而且口感層次突出,真係有回甘!.📌 Latte $40拉花靚已經贏左一半🤭奶同啡既比例同份量剛剛好,少少苦味,帶微酸👍🏾.📌 Iced Mocha $45唔會太甜,剛剛好,夠凍但飲到最後都唔會溝淡個啡!.📌Hey Char Siu $94超級好食😳 一定要嗌!一定要嗌!一定要嗌!(重要嘅嘢要講三次) 原本諗住Cafe食叉燒邊有好嘢呀😌
上環禧利街咖啡店—良心Cafe Why50
#跪玻璃系列🥺

先講下點解呢間Coffee Shop叫Why 50:
📌 Latte $40

📌 Iced Mocha $45

唔會太甜,剛剛好,
夠凍但飲到最後都唔會溝淡個啡!
📌Hey Char Siu $94

超級好食😳 一定要嗌!一定要嗌!一定要嗌!(重要嘅嘢要講三次) 原本諗住Cafe食叉燒邊有好嘢呀😌,實係俾d又老又乾既叉燒我食啦,點知#再跪玻璃系列😂 每舊叉燒都切到大大粒一口叉燒,少少焦香脆口帶點炭香味,仲要係半肥瘦蜜汁叉燒,肉質軟腍有咬口😭 我錯了!配上勁滑勁多既炒滑蛋,有濃濃既蛋香味,洋蔥🧅香腍,增添層次!
而麵包係用左厚切sourdough,烤至脆身,但包身因為舖上滿滿既滑蛋同叉燒,令麵包質感變淋,但依然食到sourdough既酸感!
估唔到叉燒crossover sourdough又幾好食幾夾喎🤔
📌 50 Brekkie $112

朋友就叫左呢個50 Brekkie,我試左一啖,同樣好好食👍🏾👍🏾👍🏾 配料包括炒滑蛋,牛油果🥑,三文魚,Sourdough,Ham,雜菇,沙律菜!
樣樣材料都好新鮮,而且味道好夾💕
總括黎講,Why50係一間好有質素既Coffee Shop Cafe, 不論咖啡定食物都好有質素!呢兩日知道Why50要結業,內心真係覺得好可惜好愧疚,想試既話,呢兩日一定要去啦,買杯Take Away ☕️ 都好呀🥺希望佢快D 重整旗鼓,新舖再見😭
午餐
2020-10-23 491 瀏覽
-🦄WHY 50 COFFEE @why50hk-“50” BOWL Hkd88Rating🌕🌕🌕🌑🌑-⚠️此COFFEE SHOP營業去到10月尾🥺⚠️所以如果大家有興趣想食就要快啲喇🤭⚠️仲有最後一星期 詳情請參考佢嘅嘅IG😜-其實我好耐之前都已經知道呢間COFFEE SHOP☕️只係一直都冇計劃去 始終屯門同上環有一段距離🤣不過當我諗住去食嘅時候 就知道原來佢哋就結業😨個陣都有啲驚訝😦不過好好彩係佢哋結業之前可以食到一次😂當日去到都幾早大約12:30左右又好好彩咁可以有位坐🤤🤤基本上都FULL左9成-COFFEE SHOP同上環地鐵站🚉係好近👍🏻行大約少於5分鐘都會到 雖然店內環境唔大🤭但依然會坐得好舒服😌今次我就叫左呢個50BOWL係一款純素嘅沙律碗🥗所以純素嘅朋友仔有福了👻50BOWL有一大堆嘅KALE🥬做BASE🤤啲KALE全部都十分之新鮮😳😳顏色好翠綠👍🏻唔係我平時食開啲深綠色嘅KALE 可能其他品種掛🤣食落口都好爽脆 再配上少少調味醬料就唔會好乾🤭另外仲有少量鷹嘴豆同埋QUINOA😗真係好少量😂所以其實呢個BOWL好低碳 減緊碳水都可以食👍🏻雖然都仲有啲番薯🍠番薯都係好好味😋😋
🦄WHY 50 COFFEE @why50hk

食落口都好爽脆 再配上少少調味醬料就唔會好乾🤭
另外仲有少量鷹嘴豆同埋QUINOA😗真係好少量😂
所以其實呢個BOWL好低碳 減緊碳水都可以食👍🏻
雖然都仲有啲番薯🍠番薯都係好好味😋😋

我自己最鍾意食連皮嘅番薯🍠咁樣食其實仲有營養但如果番薯甜啲就好了🥺而家呢啲天氣食...🤤🤤
另外面頭仲有啲SUNDRIED TOMATO🍅
不過你可能話上環區係咁架啦🙃Er...又係嘅😌
大家如果有興趣嘅話😂仲有一個星期嘅時間🤣
去食下CHILL下支持下呢間COFFEE SHOP都可以😗
2020-10-20
5 分鐘 (堂食)
2020-10-22 239 瀏覽
呢間cafe係同事力推,黎之前都已見到好多好評,果然冇令我失望😚叫左佢地signature dish “Avo Salsa Tartine (w/ salmon)”,一上枱記就「嘩」左聲,真係好大份!好足料!麵包好似選用左酸種麵包,舖滿左牛油果醬,上面有炒蛋同煙三文魚,再以salsa (蕃茄碎、芒果碎、洋蔥碎)做toppings,酸酸地好開胃😋 今次飲品就叫左熱朱古力,開頭以為會好甜,但原來一d都唔甜,飲得出係用左靚既朱古力粉🍫朋友都話好唔錯,有驚喜~Cafe 環境係行工業風,座位寛闊,坐得好舒服,岩曬同朋友吹水,絕對值得幫襯😇🔸🔸🔸🔸🌟價錢 - 6/10 🌟回頭指數 - 8/10

🔸🔸🔸🔸
🌟價錢 - 6/10

🌟回頭指數 - 8/10
2020-10-20
2020-10-11 361 瀏覽
每次行過禧利街都會畀佢地門外嘅壁畫吸引,上個月終於同朋友一試,估唔到早幾日見到佢地ig話要暫別上環,之後公司附近又少一間環境唔錯嘅良心咖啡店,希望喺餘下幾個星期大家可以多多支持。雖然佢地都係賣toast,但材料配搭上幾有心思,相信唔少人都喺ig見過中西合璧嘅Hey Char Siu,不過今日我地就試左另外兩款,lunch set 加$15-25可配飲品。🍽 Avo Salsa Tartine見menu 寫住Why 50 Signature Dish 梗係要試下,Tartine即係open-faced sandwich, 包上先搽上牛油果蓉,再鋪上嫩滑嘅炒蛋、惹味嘅番茄芒果莎莎同我地揀嘅炒蘑菇,視覺上非常滿足,唔好睇佢細細件,食落都幾飽肚,可惜放上炒蛋令包身較濕,食落時口感較淋。🍽Mr. Cubano呢款係pressed sandwich,餡料有手撕豬肉、火腿同芝士,材料平實但味道有驚喜,麵包非常脆身,手撕豬肉唔鞋口,個蜜糖芥末醬係個包嘅精髓,我同朋友都較鍾意呢款。☕️Latte/ Cappuccino飲品我地揀左最普通嘅奶啡提提神,latte 嘅拉花好靚,苦味比較出,帶少少酸味。
🍽 Avo Salsa Tartine
Avo Salsa Tartine
Mr. Cubano
Flat  White
2020-10-10 272 瀏覽
經過Why50門口很多次 但遲遲找不到機會去 今次食完真的後悔沒有早點到訪🥺 食物質素挺有驚喜💛但呢兩日知道Why50竟然要結業了 內心真係覺得好可惜如果大家想去 就記住捉緊最後幾個星期到訪除左signature的包類 仲有veggie的選擇Weekday 12-2pm 仲會有提供lunch set 加$15-$25就有埋飲品 價錢實惠好多!.🔸Avo Salsa Tartine (w/ mushroom) $98🔸Tartine其實即係開放式三文治 上面鋪了滿滿的餡料 十分賞心悅目麵包相當易切又易咬 質感偏軟熟包用了avocado spread鋪底 上面有炒蛋同蘑菇 超豐富.🔸Hey ‘Cha Siu’ $94🔸超!好!吃!屬於必點☺️每一粒叉燒都均勻地沾上了蜜糖 味道剛剛好另外肉質肥瘦適中 十分軟焾 個人真係超鍾意!.🔸Matcha Latte $45 (+$20)🔸🔸Rose Green Fruit Tea by mug $50 (+$15)🔸Matcha latte 入口順滑 甜度亦剛好 挺喜歡的!Rose Green fruit tea 真係真材實料超慷慨有好多茶葉 並唔係用茶
經過Why50門口很多次 但遲遲找不到機會去

麵包相當易切又易咬 質感偏軟熟

🔸Hey ‘Cha Siu’ $94🔸
超!好!吃!屬於必點☺️
每一粒叉燒都均勻地沾上了蜜糖 味道剛剛好
另外肉質肥瘦適中 十分軟焾 個人真係超鍾意!

🔸Matcha Latte $45 (+$20)🔸
Matcha latte 入口順滑 甜度亦剛好 挺喜歡的!
Rose Green fruit tea 真係真材實料
超慷慨有好多茶葉 並唔係用茶包咁hea 仲有得refill熱水!

係度希望Why50盡快重整旗鼓 有機會的話新店再見啦☺️
2020-10-03 195 瀏覽
去上環前幾日已揀好食呢間可能期望太高,變相都有失望去到朝早8點幾一個人都冇環境唔錯但最後都選擇咗takeaway叫咗個IM VEGAN ($84)一打開係真係好失望覺得好似得沙律菜但其實個底仲有個sour bread,上面除咗牛油果醬仲有唔知咩個包烘得好味,takeaway都冇影響,仲食到係暖同啲醬又好match亦相信最後食得飽係因為塊包菜有落到啲醋(?)係幾夾 亦覺得菜好新鮮仲有幾塊杏仁片真係得幾塊可能因為擺盤關係覺得份早餐唔值呢個價仲環冇嘢飲另外仲叫咗個餐,好似係叫 50 XXXX ($128?)望落吸引啲但覺得價錢都係偏貴但不得不讚個蛋炒得好好味包又好味份量望落少但食落都夠飽不過價錢偏貴 性價比偏低比我揀多一次就唔會食呢間了
去上環前幾日已揀好食呢間可能期望太高,變相都有失望
去到朝早8點幾一個人都冇
環境唔錯但最後都選擇咗takeaway

叫咗個IM VEGAN ($84)
一打開係真係好失望
覺得好似得沙律菜
個包烘得好味,takeaway都冇影響,仲食到係暖
同啲醬又好match
亦相信最後食得飽係因為塊包
菜有落到啲醋(?)
係幾夾 亦覺得菜好新鮮
仲有幾塊杏仁片
真係得幾塊

可能因為擺盤關係
覺得份早餐唔值呢個價仲環冇嘢飲

另外仲叫咗個餐,好似係叫 50 XXXX ($128?)
望落吸引啲但覺得價錢都係偏貴
但不得不讚個蛋炒得好好味
包又好味
份量望落少但食落都夠飽

不過
價錢偏貴 性價比偏低
比我揀多一次就唔會食呢間了
2020-10-03
10 分鐘 (外賣自取)
$100 (早餐)
2020-10-03 123 瀏覽
#良心小店因限聚令曾一度休業嘅 #NightOwlhk 已經重開,小小cafe充滿暖意,坐得舒適,食得安心,今晚來到唔係太肚餓所以就點左一碗做法簡單嘅叉燒煎蛋撈麵,叉燒肉肥瘦適中而且炒熱後肉質更加軟熟,再撈埋燒汁同蛋汁一齊食確係好好食嘅一碗撈麵,咖啡亦係我喜歡嘅堅果類咖啡,個人覺得一間餐廳比食物更重要嘅係服務,往往好嘅服務都會比客人留下深刻印象,呢度店員嘅禮貌招呼絕對係一間值得支持嘅小店,小店間中亦會有音樂表演,可以留意佢哋嘅fb或ig。
#良心小店
2020-09-15 394 瀏覽
💛#支持良心餐廳💰Avo salsa Tartine (salmon +$4) $100💰Mushroom and Pork SW $75睇相都覺得好澎湃😂 面頭係有海量salmon 好多avocado spread同流哂汁嘅炒滑蛋 面頭仲配左salsa 有蕃茄碎 芒果碎 洋蔥碎 酸酸地頗開胃~個包其實睇樣有啲似sourdough?但因係太多配料嘅關係 所以搶哂啲味 食落個包係冇咩存在感 同埋佢都因為索哂汁而變得好soggy🤔 冇咩口感可言 所以會啱打卡同餡控 Mushroom and pork就普通啲 但入面都真材實料 幾足料 不過啲豬肉鞋左啲~
💛#支持良心餐廳

💰Mushroom and Pork SW $75

2020-09-13 286 瀏覽
小店環境清靜悠閑,空間不算很大,但仍可以自成一格體會一下慢活的感覺。食物以健康食材為主:土司、三文治等等。Mushroom & Pork SW ($75)• 三文治內的材分成三層:炒蘑菇、洋蔥芝士及豬肉碎。• 三文治經過烤焗處理,表面會稍為脆口焦香,但是邊位有點太硬,內𥚃帶點鬆軟。• 蘑菇爽脆多汁,為口感增添層次;洋蔥香腍跟芝士混成一體。• 豬肉以碎狀的形態舖在底層,肉汁夾雜醬料的味道變得非常有層次。Latte ($40)• 奶泡綿密順滑,而咖啡味烘烤味稍微偏重,口感相對較厚。

Mushroom & Pork SW

Mushroom & Pork SW ($75)

• 三文治內的材分成三層:炒蘑菇、洋蔥芝士及豬肉碎。

• 蘑菇爽脆多汁,為口感增添層次;洋蔥香腍跟芝士混成一體。

Latte
Latte

Latte ($40)

• 奶泡綿密順滑,而咖啡味烘烤味稍微偏重,口感相對較厚。
2020-09-01 349 瀏覽
支持一下山下黃店,儲紅色印仔! 小店坐位非常有限,希望各位可以分散時間去/外賣幫襯。叫左個Hey Char Siu. 蜜汁叉燒都唔少,首先每粒叉燒都大粒厚切成一口叉燒,少少焦香脆口,仲要係半肥瘦。個蛋炒得又滑。中西合壁,味道岩岩好,一定再返黎食。另外,叫左個 matcha Magic亦好特別,奶咖同抹茶🍵味好balance. 仲要拉花靚已經贏晒。服務態度都唔錯,有個企bar嘅女仔成個鄭若驊咁樣😂兄弟可以留意下。

• Hey  Char  Siu
  • Matcha  Magic
上環地舖cafe小店 工業風裝潢具風格餐廳食物別有特色 好味又飽肚-🥪 Avo Salsa Tartine with Mushroom ($96+$4)餐廳食物嘅份量比我想像中要大 牛油果同炒蛋鋪滿麵包片上 加上蕃茄呀黃椒青椒嘅配料令口感同味道更豐富 不得不提係墨西哥風味嘅Salsa醬好好味🥫配合埋一齊好夾又好新鮮 必要推介!!🍓 Granola Yogurt with Toasted Coconut ($94)Yogurt Bowl好大碗 一個人食晒成碗實會好飽😆 碗入面好多granola 真係啖啖都食到 咬落有少少煙韌嘅口感好正 再加上有唔同berries 份量唔吝嗇而且全部都好甜 好refreshing!☕️ Dirty (with Soya Milk) ($40+$5) / Cafe Mocha ($45)兩杯飲品都好高質 Dirty揀咗豆奶 佢嘅豆奶味好出 同咖啡味互相相襯 鍾意豆奶嘅都可以試下呢個combination! 另外Mocha面鋪上可可粉 味道濃厚一樣高質👍🏻
上環地舖cafe小店 工業風裝潢具風格
餐廳食物別有特色 好味又飽肚
Avo  Salsa  Tartine  with  Mushroom

Granola  bowl  with  toasted  coconut

Dirty  (Soy  Milk)

2020-07-22 656 瀏覽
呢間好耐之前去過,因為無影到自己覺得好嘅相,一直都會無post過,但係又甘啱無時間過去,所以就先post下,下次搵日再去😆我好鐘意呢間嘅咖啡,咖啡好飲不在話,香濃之余感覺飲落去口感層次更為突出,回甘非常好,朱古力係朋友飲,佢話都唔錯啊,飲落去口感就知係靚朱古力,又唔會太甜,唔飲咖啡可以叫呢杯😏環境是走懷舊工業風,我超愛呢種風格好有感覺,雖然鋪頭唔大,設計上嘅空間都幾好,唔會覺得好逼值得一直幫襯嘅一間店☺️😆
環境是走懷舊工業風,我超愛呢種風格
好有感覺,雖然鋪頭唔大,
設計上嘅空間都幾好,唔會覺得好逼
值得一直幫襯嘅一間店☺️😆

2020-07-18 313 瀏覽
經常幫襯,每次都食牛油果🥑系列,今次揀咗 cream cheese strawberry toast,估唔到喜出望外,都依然非常好吃,當然加埋杯latte😋yummy
2020-07-18
2020-07-01 521 瀏覽
Salmon Avo Salsa Tartine ($100)❣️Signature Dish❣️- 可以選擇配火腿,蘑菇,三文魚😋Sourdough上面有一層牛油果醬,厚厚嘅炒蛋,三文魚,再加tomato mango salsa炒蛋除左厚身之外,仲好滑,仲有好香,分數:8/10另外,要讚讚服務態度,對住選擇困難症嘅我,店員好有耐性同我推介每一款食物(話比我知每款有咩食材,配搭係點,邊款多人選擇),又會問下會唔會好肚餓,平時鍾意食乜,有冇食物敏感,超級細心!
Salmon Avo Salsa Tartine

炒蛋除左厚身之外,仲好滑,仲有好香,分數:8/10

Salmon Avo Salsa Tartine
2020-06-27 387 瀏覽
今日又喺上環搵食🍽⠀放飯時間嘅上環真係人同車迫🚗🚌🚚🚛🚘⠀而且間間餐廳都排囇隊🌝🌚⠀最後決定食café (講真除左打卡 我真係唔會點食café 因為自己唔飲咖啡☕️☕️Avo salsa tartine 一上枱覺得好澎拜🤯🤯⠀ 啲料好係層層疊咁 有avo🥑scrambled egg🥚tomato mango salsa n me 🍄😂⠀ Tomato mango salsa 有蕃茄 紅蔥頭同三色椒 ⠀ 食落酸酸甜甜 ⠀ Lime juice恰如其分 唔會掩蓋食物嘅原味⠀ 食得出蕃茄嘅鮮甜⠀ 而且蔬菜們都幾新鮮 口感依然爽脆🍅⠀ 不過‼️⁉️ 芒果真係完全唔見蹤影🥭🥭🥭🌚⠀ Mushroom係長條形嘅菇菇🍄🍄🍄🍄🍄🍄⠀ 見到用左少量mixed herbs同paprika 調味⠀ 呢種🍄食落比迷你菇菇多汁 有淡淡菇味😋😋⠀ 用刀叉食都唔會咁messy😚⠀ Scrambled egg 雖然冇黑椒調味⠀ 但一個完美嘅炒蛋 夠滑 有蛋香已經好夠做🥰🔆⠀ ⠀ 整體尚可 但下次可唔可以比返啲芒果我😭🥭⠀ (小氣簿marked😾🔆‼️⠀ 私心comment: 炒滑蛋如果落黑椒就會令個toast fresh得嚟又
今日又喺上環搵食🍽⠀
放飯時間嘅上環真係人同車迫🚗🚌🚚🚛🚘⠀
而且間間餐廳都排囇隊🌝🌚⠀

Avo salsa tartine 一上枱覺得好澎拜🤯🤯⠀ 啲料好係層層疊咁 有avo🥑scrambled egg🥚tomato mango salsa n me 🍄😂⠀ Tomato mango salsa 有蕃茄 紅蔥頭同三色椒 ⠀ 食落酸酸甜甜 ⠀ Lime juice恰如其分 唔會掩蓋食物嘅原味⠀ 食得出蕃茄嘅鮮甜⠀ 而且蔬菜們都幾新鮮 口感依然爽脆🍅⠀ 不過‼️⁉️ 芒果真係完全唔見蹤影🥭🥭🥭🌚⠀ Mushroom係長條形嘅菇菇🍄🍄🍄🍄🍄🍄⠀ 見到用左少量mixed herbs同paprika 調味⠀ 呢種🍄食落比迷你菇菇多汁 有淡淡菇味😋😋⠀ 用刀叉食都唔會咁messy😚⠀ Scrambled egg 雖然冇黑椒調味⠀ 但一個完美嘅炒蛋 夠滑 有蛋香已經好夠做🥰🔆⠀ ⠀ 整體尚可 但下次可唔可以比返啲芒果我😭🥭⠀ (小氣簿marked😾🔆‼️⠀ 私心comment: 炒滑蛋如果落黑椒就會令個toast fresh得嚟又惹味😋😋⠀ ⠀ 至於個包 係我嘅飛佛 sourdough🍞⠀ 不過佢叫tartine (即係啲料舖喺上面 同toast唔一樣👾⠀ 外面焦到有少少黑 入面氣孔又大又密 係一個成功嘅sourdough🤩⠀ 有時我覺得一個靚嘅sourdough望落好療癒🔮⠀
Avo  salsa  tartine
Mushroom &  Pork  sw
Avo  salsa  tartine
Mushroom &  Pork  sw